- Liittynyt
- 05.01.2021
- Viestejä
- 1 791
RJ-45 kautta antaa kyllä täydet nopeudet. Enemmän syytän tuota wlan yhteyden "vanhuutta"
Hyvä homma! Ihan mielenkiinnosta, mikä reititin kyseessä?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
RJ-45 kautta antaa kyllä täydet nopeudet. Enemmän syytän tuota wlan yhteyden "vanhuutta"
Koitin opiskella laitetta selvää vastausta en löytänyt mutta eiköhän tuossa ole DHCP palvelin jakamassa sisäverkon osoitteita jolloin pelkkä (hallitsematon) kytkin riittää jakamaan lankoja, porttimäärä tarpeiden mukaan.Minkä reitittimen tökkäisi genexis pulse ex600 perään? Pulse saisi toimia wifi-tukiasemina televisiolle ja vahvistimelle, mutta ethernetin kautta työhuoneen pöytäkone, työkoneen telakka-asema ja ps5 . Pulsen manuaalista en huomannut mainintaa osaako tuo yhdestä lan-portista jakaa useampia ip-osoitteita .
En ole vielä kokeillut Queuella, enkä ole ehtinyt tutkia missä mättää, mutta ei tuo nyt ihan autuaaksi tehnyt. ER-X pääsi n. 10-15 ms paikkeille käytännössä täydellä kaistalla (n. 850-920), kun tällä nyt ilman tarkempaa tutkimista n. 25 ms muutamalla testillä ja sisäänpäin jää n. 600 megaan.Kun saat tuon, niin kerropa kokemuksia. Erityisesti millaisia BufferBloat-tuloksia saat Queuella ja ilman. Oletan, että tuo ei kyykkää kovassakaan kyydissä.
Olen katsellut uutta reititintä missä olisi wifi 6e. Huomasin kuitenkin että uuden standardin wifi 7 olisi tulossa ehkä jo ensi kuun aikana myyntiin(mm. tp-link amazonissa). Kannattaako odotella vielä tuota wifi 7? Wifi 6e ainakin haukutaan melko huonoksi seinien läpäisyssä.
Sain aikaiseksi kokeilla Mikrotikin queuea. Pienen säätelyn jälkeen täytyy vaan todeta että Elisan kaista ilmeisesti alkaa ruuhkautumaan täälläpäin, kun aamutuimaan irtosi n. 940 megaa ja nyt päivällä tippuu jopa tuohon 600 megan paikkeille. Laitoin jonon rajan nyt sitten harmikseni 600 megaan ja sillä tietty saa ihan ok bufferbloat tuloksia. Liittymä on siis Elisan 1000/400 valokuitu:En ole vielä kokeillut Queuella, enkä ole ehtinyt tutkia missä mättää, mutta ei tuo nyt ihan autuaaksi tehnyt. ER-X pääsi n. 10-15 ms paikkeille käytännössä täydellä kaistalla (n. 850-920), kun tällä nyt ilman tarkempaa tutkimista n. 25 ms muutamalla testillä ja sisäänpäin jää n. 600 megaan.
Testasin tällä palvelulla, en tiedä mikä olisi paras. Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
Ei ihan mahtunut tuohon ER-X:n paikalle.. Olisi tuhannen taalan paikka siistiä kaappi samalla.
Edit:
Ipsec ikev2/rsa tulee kuitenkin hyvää vauhtia läpi ja se tässä oli yksi oleellisimmista tavoitteista. Yritän viikonloppuna ehtiä tutkimaan onko se reititin vai Elisan piuha joka rajoittaa liikennettä sisäänpäin, ei tosin ole aiemmin kertaakaan ollut Elisa joka hidastelee.
Sain aikaiseksi kokeilla Mikrotikin queuea. Pienen säätelyn jälkeen täytyy vaan todeta että Elisan kaista ilmeisesti alkaa ruuhkautumaan täälläpäin, kun aamutuimaan irtosi n. 940 megaa ja nyt päivällä tippuu jopa tuohon 600 megan paikkeille. Laitoin jonon rajan nyt sitten harmikseni 600 megaan ja sillä tietty saa ihan ok bufferbloat tuloksia. Liittymä on siis Elisan 1000/400 valokuitu:
GPON kuitu voiEi kuituyhteyden kyllä pitäisi "ruuhkautua".
Ei kai se kuitu tarkoita että tuosta talon tietoliikennekaapista menisi dedikoitu gigan putki koko palveluntarjoajan läpi?Ei kuituyhteyden kyllä pitäisi "ruuhkautua".
Ei ole GPON. Mutta ruuhkautuminen siis tuskin on tuossa kuidussa, vaan jossain sen ja ulkoverkon välillä.GPON kuitu voi
Mikä tahansa kuituyhteys voi ruuhkautua, ei välttämättä se viimeinen kilsa, mutta jos runko on tukossa niin runko on tukossa. Täällä myös Elisalla samoja oireita päivällä.
Kysyin Satshopilta tuosta ja ei kuulemma saa ilman ZTE T3000 WiFi6Ehkä hankinnassa mökille(yhteisverkko tulossa) ZTE MC889 5G/4G+ ulkomodeemi, mutta tuota ei taida mistään saada ilman ZTE T3000, niin miten pätevä laite tuo(T3000) on.
Joo, itselle saapui tuo paketti eilen, ja tosiaan samassa tuotepaketissa molemmat laitteet ja muut kilkkeet.Kysyin Satshopilta tuosta ja ei kuulemma saa ilman ZTE T3000 WiFi6
"Hei, kävä kyllä tuon valmis paketti valmistajalta ja meillä ei ole erikseen tuota pelkkää modeemia myytävänä." joten on otettava T3000.
Miltä vaikuttaa tuo T3000, oli tarkoitus käyttää vanhaa 4G purkkia reitittimenä tuon ulkomodeemin perässä, mutta eipä tuota sitten tule tehtyä.Joo, itselle saapui tuo paketti eilen, ja tosiaan samassa tuotepaketissa molemmat laitteet ja muut kilkkeet.
En vielä tuota T300:sta laittanut käyttöön, vaan kytkin ulkomodeemin vanhaan jo käytössä olevaan Netgearin reitittimeen. Tutustun tuohon T3000:een tarkemmin myöhemmin.Miltä vaikuttaa tuo T3000, oli tarkoitus käyttää vanhaa 4G purkkia reitittimenä tuon ulkomodeemin perässä, mutta eipä tuota sitten tule tehtyä.
kuitenkin ensisijaisesti jäin miettimään olenko konffannut firewall tyylisiä ominaisuuksia lainkaan käyttöön
No eiköhän tuo nyt jonkun vanhan 4G boksin hakkaa mennen tullen. Ilmeisesti AX3000 toisella nimellä.Miltä vaikuttaa tuo T3000, oli tarkoitus käyttää vanhaa 4G purkkia reitittimenä tuon ulkomodeemin perässä, mutta eipä tuota sitten tule tehtyä.
Riippuu talon rakenteestä riittääkö. Meillä ei pääse AP LR lattialaatan läpi yläkertaan ja nyt on yksi per kerros. Kannattaa tietty kokeilla ennen kun ostaa toisen. Onko malli sitten LR, lite vai Pro menee oman maun mukaan.Ajettelin vaihtaa nykyiset market mesh systeemini parempaa ja laittaa edgerouter-x n perään Ubiquiti UniFi 6 Liten tai vastaavan. Onko se nykyäänkin vielä paras vaihtoehto hinta-laatusuhteessa? Riittääkö yksi lite kaksikerroksiseen puurakenteiseen ok-taloon, vai tarvitaanko kaksi vai pro vai jopa LongRange?
Itse asentaisin yhden tukarin per kerros. Yhdellä Long Rangellakin peitealue voi olla siinä ja siinä, joten mielummin 2x U6 Lite kuin 1x U6 LR. Ideaalitilanne olisi tietty 2x U6 Pro tai 2x U6 Long Range. Pro on hieman nopeampi, mutta LR:ssa on parempi 2,4GHz kantama jos sillä on väliä.Ajettelin vaihtaa nykyiset market mesh systeemini parempaa ja laittaa edgerouter-x n perään Ubiquiti UniFi 6 Liten tai vastaavan. Onko se nykyäänkin vielä paras vaihtoehto hinta-laatusuhteessa? Riittääkö yksi lite kaksikerroksiseen puurakenteiseen ok-taloon, vai tarvitaanko kaksi vai pro vai jopa LongRange?
Nyt on bufferbloat A+ kun sain datarajoituksen toimimaan download/upload fasttrack:n kanssa mikrotikillä. Liekö sitten miten turvallisia skriptit jos ei ymmärrä täysin mitä niissä tapahtuu... Voin toki laittaa linkin kunhan vähän pohdin tätä toimintaa. +3 ms download ja +1ms upload kun bloatattuna.
Mikä laite ja millainen kaista? Laita ihmeessä linkki konffiin. Käyttääkö tuo queue treetä? Mä laitoin downloadille sellaisen (fasttrackin kanssa), mutten vielä keksinyt miten sllaisen saisi uppikaistalle.
En ehdi terminalista kaivaa tarkempia speksejä, mutta näin ne ovat minulla webbikälissä:Mikä laite ja millainen kaista? Laita ihmeessä linkki konffiin. Käyttääkö tuo queue treetä? Mä laitoin downloadille sellaisen (fasttrackin kanssa), mutten vielä keksinyt miten sllaisen saisi uppikaistalle.
/queue tree
add max-limit=350M name=queue-upload packet-mark=no-mark parent=ether1 queue=fq-codel
add max-limit=625M name=queue-download packet-mark=no-mark parent=bridge queue=fq-codel
En ehdi terminalista kaivaa tarkempia speksejä, mutta näin ne ovat minulla webbikälissä:
EDIT:
Koodi:/queue tree add max-limit=350M name=queue-upload packet-mark=no-mark parent=ether1 queue=fq-codel add max-limit=625M name=queue-download packet-mark=no-mark parent=bridge queue=fq-codel
Mulla on siis ollut jo pidempään käytössä queue tree downloadille. Eipä siinä sen kummempaa, toimii sinänsä ongelmitta. Kannattaa kokeilla. Itselläni ainoa ongelma nuo harvinaiset pingpiikit, mutta se ei ehkä liity itse laitteeseen.Sanohan paapaa omia kokemuksia tuosta skriptistä jos/kun kokeilet.
Mulla on siis ollut jo pidempään käytössä queue tree downloadille. Eipä siinä sen kummempaa, toimii sinänsä ongelmitta. Kannattaa kokeilla. Itselläni ainoa ongelma nuo harvinaiset pingpiikit, mutta se ei ehkä liity itse laitteeseen.
Noista kahdesta ottaisin ehdottomasti MikroTikin. Joudut luultavasti jonkin verran opettelemaan sen konffaamista, mutta oikein konffattuna se varmasti palvelee pitkään. Muista vain huolehtia softapäivitysten asentamisesta.Onko jotain suosituksia pienikokoisista wlan reitittimistä ? pari vaihtoehtoa löysinkin jo
- MikroTik RouterBOARD mAP / lite
- TP-LINK WR902AC
Mitään ihmeellisiä vaatimuksia ei ole kuin pieni koko/hinta
Millaisia vaatimuksia sinulla on? Tarvitsetko wifiä, kuinka nopea nettiyhteys kyseessä, onko asunto suuri?Moi, olen muuttamassa uuteen kerrostaloon ja telian aspassa väittivät että tarvitsen valokuitumodeemin. Ilmeisesti modeemiin tulee suoraan kuitu kiinni? Mikä olisi edullinen ja tietoturvallinen vaihtoehto kyseiselle laitteelle?
Itse asentaisin yhden tukarin per kerros. Yhdellä Long Rangellakin peitealue voi olla siinä ja siinä, joten mielummin 2x U6 Lite kuin 1x U6 LR. Ideaalitilanne olisi tietty 2x U6 Pro tai 2x U6 Long Range. Pro on hieman nopeampi, mutta LR:ssa on parempi 2,4GHz kantama jos sillä on väliä.
Tein muutaman videon liittyen koko aiheeseen jos esim U6 Pro:n benchit tai tukareiden sijoituspaikat asunnossa kuin asunnossa kiinnostavat.
Edgerouter X ei tue U6-tukareiden tarvitsemaa PoE-standardia. Kannattaa siis käyttää joko PoE-injektoreita, tai sit esim Switch 8 Lite PoE-kytkintä.Pitääkö muuten verkkokaapelin mennä suoraan ed-x :n POE portista suoraan tukariin, vai voiko se kiertää esim asunnon oman verkon kautta teknisen tilan kautta yläkertaan?
Eli tällöin voin laittaa poe injektorin yläkerran verkkopistokkeeseen?Edgerouter X ei tue U6-tukareiden tarvitsemaa PoE-standardia. Kannattaa siis käyttää joko PoE-injektoreita, tai sit esim Switch 8 Lite PoE-kytkintä.
Kyllä voit. Siisteyden vuoksi ne voi laittaa myös esim. sähkökaappiin tai muualle piiloon.Eli tällöin voin laittaa poe injektorin yläkerran verkkopistokkeeseen?
Kiitos. Vielä selvennykseksi ehky myös muillekin, jos laitteet olisivat yhteensopivat, voiko POE kiertää talon oman verkon kautta?Kyllä voit. Siisteyden vuoksi ne voi laittaa myös esim. sähkökaappiin tai muualle piiloon.
POE pitää syöttää siihen ethernet linjaan jonka toiseen päähän tulee sitä käyttävä laite. Jos talon verkko tässä tarkoittaa esim. sähkökaapista huonepistokkeeseen menevää johtoa niin kyllä.Kiitos. Vielä selvennykseksi ehky myös muillekin, jos laitteet olisivat yhteensopivat, voiko POE kiertää talon oman verkon kautta?
olen muuttamassa uuteen kerrostaloon ja telian aspassa väittivät että tarvitsen valokuitumodeemin
On kyllä häröä, jos sanovat että tarvitsevat valokuitumodeemin, mutta tarkoittavatkin ihan normaalia reititin-kytkin-tukiasema-komboa, jossa ei siis ole modeemia. Modeemi olisi laite, johon menee se valokuitukaapeli sisään ja ulos tulee ethernet. Kannattaa siis vielä varmistaa, että mitä sieltä kerrostalon seinästä tulee. Kuten @kolistelija totesi, luultavasti sieltä ei tule valokuitua vaan ethernet, jolloin valokuitumodeemi on tosiaan väärä laite.
Valokuitua varten reititin etsinnässä. Todennäköisesti 100-200Mbit/s liittymälle. Tätä ajatellut vaihtoehtona: ASUS RT-AX1800U WiFi reititin - Gigantti verkkokauppa
Onkohan tuo ok tähän käyttöön vai onko samassa hintaluokassa (100-150€) parempia vaihtoehtoja?
Jep, näissä tapauksissa olisi hyvä aina selvittää ja kertoa että mitä laitetta tarkalleen (merkki+malli) operaattori tarjoaa niin siitä pystyy päättelemään millä tekniikalla yhteys tulee asuntoon asti. Yleisimmin tosiaan tulee kerrostaloissa yhteys sähkökaapin it-osaan suoraan ethernetinä rj45 pistokkeeseen.
Jos yhteys tulee oikeasti valokuituna (katso yo. paasaus), niin tuohon reitittimeen ei saa valokuitua kytkettyä. Jos kuitenkin haussa pelkkä Ethernet reititin niin varmasti käypä peli tuohon hintaan jos ei tarvitse isompaa suorituskykyä tai vaativampia ominaisuuksia.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Kyseessä siis Valokuitusen valokuitu ja seinässä on kiinni valokuitupäätelaite Inteno/Genexis XG6846B. Käsittäisin niin, että Ethernet reititin riittää vai tulkitsenko väärin?