Softaa vaativilla palveluilla tuon reittimen paukut loppuu muutamaan satkuun, jos siihenkään., rauta nattina huomattavasti enemmän.
Niin, siksi tuota vähän mitenkin, että joku kaikki yhdessä boxi kuten vaikka tuo Asus olisi varmasti moninkertaisesti tehokkaampi, kun näissä 1.8-2GHz neliydinprossut verrattuna ER-X:n 880MHz dual coreen (vuodelta 2015?)... Vaikka aluksi mennään jollain 200-250M kuidulla, niin voi piankin poltella ottaa 1G, joten nyt hankittava rauta ei saisi mennä tuon takia heti vaihtoon.
Kytkimen toimintaa ei vaikuta, eli hankin niin moni porttinen kytkin kuin sinulla on laitteita piuhan perässä + pelivaraa lisäämiseen.
Joo, tajusinkin juuri ettei ER-X:n omat portit oikeastaan edes toimi kytkimenä, että tuo vaatii käytännössä kytkimen vielä lisäksi ja kai vielä hallittavan sellaisen, jos haluaa, että mahdolliset VLANit saa senkin perässä vielä toimimaan. Eli vaatii erillislaitteilla 3 palasta: reititin, hallittava kytkin ja WIFI (vai peräti 2xWIFI, jos erottelee ne kahteen VLANiin?) vs all in one purkki.
Jos palastelet sisäverkkoa, ja niiden välistä liikennettä kierrätät reittimen kautta, niin reititin rajoittaa, mutta jos nyt kyse IoT ja muun kotiverkon välisestä liikenteestä, niin ei useinkaan kummosta vauhtia kaivat, vaan sitä palomuurikykyä niiden välillä.
Lähinnä omassa systeemissä robotti-imuri on se joka voisi omaa VLANia kaivata, tuota käytössä Applen HomeKitiä, jossa kodin ohjaukseen ja valoihin liittyviä hommia käytössä, ei ole oikein mahdollista omaansa laittaa, kun kaikki konffaantuu iPhonen kautta ellei sitten kokonaan tätä pistä omaan VLANiinsa ja sitten tietokoneita varten oma "turvallinen verkko".
Kuinka sitten Roborockin ohjaus onnistuisi omilta laitteilta, jos se olisi ainoana eri VLANissa?
Wifi, palomuuri reititin, on jokus ihan riittävä. Mutta jos erillisia mietitit, niin erilispalikoissa etunsa.
- Reititin ja kytkinmen saa sinne ristiin kytkentään, portteja tarpeeksi.
- Wlan tukaiseman saa Wlan verkon kannalta opitimipaikkaan.
- Asennuksesta siistimmän, kun ne kytkimet/Reittimet voi sijoitaa katseilta suojaan, ja se WiFi purkin vain yhden narun päähän helpo näytti sijoitus.
Omalla kohdalla tilanne on se, että talossa ei ole ristiinkytkentätaulua. Piilossa vedetty Ethernet sinne missä sitä tarvii tietokonehuoneen lisäksi.
Toiseksi se, että tietokonehuone on keskeisellä paikalla yksikerroksista taloa, joten WIFIn kantavuus ei ole mikään ongelma täältä muihin huoneisiin (lastulevyseinät ja etäisyys WIFI-reitittimeltä jotain metrejä WIFIä käyttäviin laitteisiin). Plus tässä huoneessa laitteen saan hyvälle paikalle korkean hyllyn päälle. Siksi yksi laite ihan "feng shuin" näkökulmasta ei ole ongelma, lähes päinvastoin vaikka helvetin rumia nuo all in one purkit joskus onkin.
Wifi, reititin palomuurien ominaisuudet usein toki riittää, mutta niissä tulee usein rajat vastaan, suunniteltu perusjuttuihin. Elinkaaren pituus erillislaitteilla voi olla pidempi.
Näinhän se on, kaikilla on puolensa.
Palastelen tässä edelleen mihin lähtisi. Nyt mielessä seuraavat mietinnän jälkeen.
1. ER-X + 8-porttinen hallittava kytkin + Ubiquitin WIFI AP (PoE) tälle. Teho riittää n. 200M kuidulle hyvin ja HWNATilla joten kuten 1G (half duplexina). Hintaluokka n. 300-350 euroa (tosin ei taida vielä tuollakaan n. 250 eurolla saada AP:ta joka vastaa alla olevien Asusten WIFI nopeutta). Virrankulutus karkeasti 5W + 5-10W + n. 15W = 25-30W.
2. Asus RT-AX88U. Sisältää erittäin nopean WIFIn (WIFI6 tuki), 8-porttisen kytkimen ja saa käsittääkseni VLAN onnistuu ainakin vieras-verkon kautta. Hinta n. 230 euroa. Virrankulutus n. 10W. Helvetin ruma. Mahdollinen Coil Whine (kellään kokemusta pitääkö paikkaansa)?
3. uudempi malli edellisestä TUF-AX6000 tai GT-AX6000. Nopea 2GHz neliydinprossu. Nopea WIFI, WAN ja 1 kytkimen portti 2.5G (kytkimelle jäisi 5-porttia mikä juuri riiitäisi itselleni). Näissäkin taitaa ainakin vieras VLAN onnistua. Hintaluokka n. 250 tai 400 euroa. Helvetin ruma. Virrankulutus lienee näissäkin n. 10W.
Miten lie Coil Whine?
4. Joku ihan muu, mikä? Ei erillistä PC:tä.
Sinänsä ei haittaa vaikka se olisikin 3 palasta kuten tuo kohta 1, kunhan siinä CPU teho olisi noiden Asusten luokkaa ettei kyykkää nopeus.