Apuja kotiverkon pystyttämiseen kaivataan!
Omakotitalo, n140 m2 kahdessa kerroksessa, väliseinät kipsilevyä. Cat5e menee teknisestä tilasta n. joka puolelle (ei kattoon). Valokuitusen kuitu tulossa viikon sisään. Vaatimuksena lähinnä varmatoimisuus ja tietoturva, ei tarvetta maksiminopeuksille (ajattelin kokeilla alkuun 100M liittymällä). Käyttö lähinnä etätöitä ja yle areenaa tms (maks 4 hlöä kerralla). Kiinteä yhteys tarvitaan työkoneelle (ja plussaa jos saa älytelkkarille koska se on aiemmin nirsoillut langattomien kanssa). Yksi tukiasema saattais riittää koko kämppään. MUTTA lisäksi kymmenkunta (ja lisää tulossa) kodin- yms konetta, jotka myös pitäisi saada nettiin kiinni, ja mielellään eristettynä muusta kotiverkosta. Lisävaatimuksena ehdoton ei kiinalaisille (periaate ja tietoturva). Säätöinnokkuutta on tarvittaessa hiukan, pohjatietoja niukasti. Plussaa jos laitteille odotettavissa päivityksiä pitkälle ja jos eivät lähettele kamalasti yksityistä dataa minnekään.
Vaihtoehdot, mitä olen miettinyt:
1. Mesh-purkki (alkuun yksi, tarvittaessa lisää), joka tukee vlania. Onko näitä? Ja jos löytyy, vaatiiko lisäksi jotain muuta, vai saako tuolla kaksi langatonta verkkoa, jotka eivät keskustele keskenään? Älytelkkarin liittäminen kaapelilla pitänee unohtaa tässä tapauksessa
2. Kaksi erillistä langatonta reititintä. Esim vanha D-link älylaitteille ja uusi mesh-purkki normi kotiverkoksi. Mitä tarviin tässä tapauksessa lisäksi? Kytkimen kuidun ja reitittimien väliin? Onko tällainen idea mistään kotoisin? Onko tietoturvan kannalta ok käyttää vanhaa reititintä älylaitteille, jos ovat eristetty muusta kotiverkosta?
Ajatuksia, apuja?
Selkeintä, perus "johdotus."
Jos nettioperaattorilta saa useamman IPn, niin perus kytkentä, operaattorin portti, sen perään kytkin (jos ei siinä operaattorin purkissa), ja sen perään oma reititin kotiverkolle ja oma reititin IoT verkolle.
Kummankin reittimen perään oma kytkin, joissa riittävästi portteja. sen perään sitten ko verkon (lisä) wifitukareille.
Perustelu, on selkeä, vähemmän sählättävää ja voi touhuta vapaammin toisen verkon säästämisessä, eikä toinen ole moksiskaan.
Jos operaattorilta saa vain yhden IP, niin sitten pitää noien reittimien eteen lättästä nattaava reititin, tai esim se kotiverkkon palomuurireittiin lättästä IOT verkon reittimen perään.
**
Jos haluat päästä vähemmällä wifi tukarimäärällä, ja ne VLANit on tuttuja, niin edelläoleva sama kytkimiin asti, eli vaihdat kytkimen hallittavaan joka tukee VLANeja, ja sen perään wifi tukarit jotka tukee SSID VLAN kytköstä.
**
Jos haluat lisäksi vähentää reittimiä, niin sitten reititin mikä tukee VLANeja ja joissa voit tehdä erillisiä aliverkkoja ja palomuurisääntöjä niiden välillä jne. Jos harrastuneisuutta ja mailma ei kaadu säätämiseen, hamoihin, niin tämä potenttiaalinen varsinkin silloin jos operaattorilta saa vain yhden IPn, mutta käypä toki jos tarjolla useita. Valinta sitten sen mukaan mikä tutuinta, tai millä haluaisi lähteä tutustuun.
Mesh helppous puuttuu kaikista, voi toki niitäkin lätkiä, tai sitten säädät käsin tukarit optimiin, niin että asiakkaat vaihtaa ajoissa, ja että langaton suorityskyky optimi.
IoT säädöissä voi olla tarve erillaiseen optimointiin WiFi verkoissa kuin kodin muussa, esim IoT wifi palikat voivat olla huonoilla antennilla, huono suorituskyky, joten voit haluta optimoida sen verkon luotettavuuteen, toimivuuteen heikossa sinkussa jne. joten mieti jos ne ihan omilla tukareilla, lisäetuna se että jos sillä tai kotipuolella sekoilee joku WiFi asiakasi, niin ei haittaa toista verkkoa.
Kyllä se länkkärikurakin voi sekoilla, esim Googlen palikat on joskus aiheuttanut haasteita.
MESH jutusta vielä.
Jos haluaa helppoa, niin voi kotiverkon, tai molemmat toteuttaa mesh palikoilla, muistaa että orjat sellaisia että piuhalla kiinni. Mesh isäntä siis reittimen paikalla, ja orjat sinne WiFi tukarin paikalla, välissä se kytkin.