• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:15 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Mikä reititin minulle?

Itse olen harkinnut pystyttäväni tuon tyylisen setin kaapelimodeemin kaveriksi. Langallista yhteyttä käyttäviä päätelaitteita on pari pöytäkonetta ja pari pelikonsolia, sekä langattomaan verkkoon tulisi n. 5-6 laitetta. Kantama ei tarvitse olla kummoinen. Tällä hetkellä purnukan virkaa toimittaa vielä Buffalo WZR-HP-G300NH2 + Zyxelin 5-porttinen tyhmä kytkin, mutta ajattelin päästää tuon Puhvelin pikkuhiljaa eläkkeelle.

Olisikohan esim. seuraava combo viisas ratkaisu ja olenko ymmärtänyt oikein, että kaapelimodeemin saisi kytkettyä reitittimen eth0-porttiin tuon WiFi-tukarin mukana tulevan PoE-injektorin läpi, joka tarjoaa sitten virran myös tukarille eth4-portin kautta? Tyhmä kytkin tulisi myös näillä näkymin edelleen käyttöön.

Ubiquiti EdgeRouter X -reititin
Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE Dual-band -WiFi-tukiasema

Hyvä kombo, voin suositella.

Ja kyllä olet ymmärtänyt oikein, minulla juurikin noin käytössä.
Eli kaapelimodeemista piuha injektorin LAN porttiin, injektorin POE portista piuha ER-X:n eth0 porttiin ja ER-X:n eth4 portista piuha tukariin.
Minulla lisäksi se injektori (sekä kamo) UPSin perässä joten netti ja kotiverkko on varmistettu sähkökatkoilta.

Eipä tuota kaistaakaan ole, kuin 50M. Lisäksi toinen pöytäkoneista toimii Plex-mediapalvelimena, mutta vain lähiverkossa.
Lähinnä tässä haettaisiin luotettavuutta, kun alkaa kasetti leviämään tuohon Puhveliin, joka tykkää silloin tällöin kyykyttää yhteyttä sillä lailla, että pitää purkki aina silloin buutata, joskin olen ajastanut sen buuttaamaan kerran viikossa joka tapauksessa. Liekö valmistajat laittaa tarkoituksella näihin köyhien purkkeihin tämmöisiä ärsyttäviä kill switchejä, jotta ostaisivat joskus uusiakin laitteita. Muilta osinhan tämä Buffalo on tavallaan riittänyt, joskin tietoturva varmasti on jo mitä on.

Ei tosiaan se nopeus vaan se luotettavuus ja tasainen suorituskyky jne. Minulla siis samainen yhdistelmä käytössä ja tällä hetkellä uptime näyttäisi olevan kaksi kuukautta. Ilman firmware päivityksiä olisi paljon pidempikin.
Firmware päivitykset muutenkin yksi asia joka kannattaa huomioida tämän tason laitteissa, niitä tulee ja oikeasti korjataan asioita. Onkohan TP-Link vieläkään päivittänyt niitä heidän erillisiä tukiasemia, Auranet mikälie, WPA2 krack paikkauksilla? Ei kiinnosta niin paljon että tarkistaisin mutta viimeksi kun vilkaisin niin ei ja Ubiquiti oli silloin jo työntänyt tämän paikkaavan päivityksen aikoja sitten.
Unohtamatta myös sitä kuinka kauan niitä päivityksiä tulee, ER-X ja gen2 Unifi tukiasemat on noin/reippaan kolmen vuoden ikäisiä eikä minun mielestä ole siirtymässä "EoL-tukeen" vielä pitkään aikaan eli ominaisuus päivityksiä tulee edelleen. Ubiquitihan ihan hiljattain päivitti näiden tukareiden firmwaren LEDE tjsp pohjaiseksi. Ihan hyvin olisivat voineet jättää nämä gen2:set vanhalle pohjalle...
Jos tällaista päivitystukea etsit kuluttajille markkinoiduilta laitteilta niin ei siinä tule kuin paha mieli ja joudut tutustumaan *WRT firmiksiin.

Hyvä systeemi, ei ole kyykkäillyt. Tosin olen lukenut, että jossain tapauksissa virran tarjoaminen edgerouterin kautta on tehnyt wlanista epävakaan, kun jerkku ei ole kuitenkaan ihan riittänyt. Laittelen noita vakaus ja luotettavuus ykköstavoitteena, joten ko. optio on jäänyt kokeilematta.

Se on se passiivi PoE matalamman jännitteen (24V) takia mistä tätä ongelmaa voi tulla. Eli siis kaapelin laatu (lue johtimien paksuus ja materiaali) pitää olla hyvä ja pituudet "järkeviä".
Minulla tosiaan injektori syöttää molemmille virrat ja kaapelivedot on jotain 20 metrin luokkaa (~5+15) eivätkä nämä ole toteutettu jollain 30AWG CCA tai jopa pelkkä alumiini kiinankura hyppyjohdolla.
Jos lasketaan max kulutuksilla (5W + 6.5W) niin ei siinä injektorissa (24V0.5A 12W) ole ylimääräistä edes viittä prosenttia. Mutta järkevämpi lasku olisi ehkä ER-X:lle 50% 2.5W hardware offloadin kanssa ja AP:lle vaikkapa 75% ~4.9W. Silloin ylimääräistä on lähemmäs 40%.
24VDC lähtöjännite 0.4A pyynnillä ja otetaan 50 metrin veto 26AWG 2 (kupari)johdinta per phase rinnan tarkoittaisi ~11% jännite droppia siinä matkalla.
Edit: Tämä siis pelkkä piuha, siihen pitää vielä laskea liitokset ynnämuut mukaan.​
En tiedä AP:n jännitealueesta millä se toimii (ER-X syö 9-26VDC koska 12V/24V) mutta tuollainen noin 10% on vielä erittäin järkevä minun mielestäni, esimerkkinä aktiivi PoE (48V) sallii/vaatii PD päässä 37-57V eli -23% ja +19%.
 
Viimeksi muokattu:
No tuli nyt sitten ostettua se toinen reititin alakertaan access pointiksi laajentamaan wifin kuuluvuutta. Ajattelin että tähän käyttöön ei tarvitse ostaa kovin hienoa ja kallista laitetta, joten valinnaksi osui TP-linkin Archer C1200 joka ei ollut kovin kallis muttei myöskään verkkokaupan halvin.

2.4G verkko toimii, mutta 5G verkkoon yhdistäminen ei onnistu tai jos onnistuu niin yhteys katkeaa minuutin päästä. Tehdasasetusten palautusta kokeiltu ja firmis on uusin, mutta sama ongelma läppärillä sekä kännykällä. Vittu näitä vehkeitä taas. :shifty:

Olisikohan tuohon sitten vaikka DD-WRT tai jotain kokeiltava...
 
Meisseli, kai tiedät että 2.4Ghz kuuluu noin 2x pidemmälle/paremmin kuin 5Ghz? Jos 2.4G kuuluu sun talossa 30m matkan, 5G kuuluu 15m matkan. Samalla lähetysteholla. Koska aallonpituudet ja vaimentuma.
 
Varsin hyvin tiedän, siksi minä tämän access pointin alakertaan halusinkin, koska nopeampi 5G ei tuolta yläkerrasta välipohjan läpi kunnolla tule.

Mutta tälläpä se nyt vaan ei tunnu toimivan, vaikka ollaan 3 metrin päässä reitittimestä, eikä välissä ole kuin huoneilmaa. Kuuluvuudesta ei ole kyse, signaali on hyvin vahva. Joku muu tuossa purkissa nyt kusee. Olisiko sittenkin pitänyt uskoa, että kaksinumeroisilla summilla ei tunnu saavan yhtäkään kunnolla toimivaa verkkolaitetta. :grumpy:
 
Hyvällä tukiasemalla kyllä kulkee hyvin seinien läpi 5G taajuudella. Ja käytännössä jopa paremmin, kun ei ole naapureiden tukiasemia samalla kanavalla häiritsemässä.
3x3 tai 4x4 radiolla varustetuissa WiFi purkeilla on jo hyvä läpäisevyys väliseinistä. Riittää kyllä normaalisti 100-200m2 taloihin, jos tukiasema on keskeisellä paikalla.
 
Täällä menee yläkerrassa 98neliön kämpässä 5G noin 240mbps.

Onko normia että 5G taajuudella vauhti jää vain 500mbps lähelläkin? Ja jostain syystä nykyään 350mbps tuntuu olevan wifi maximi. Oneplus6 ja ipad air2 laitteina.

Netgear 8000r reitittimenä.
 
Hyvällä tukiasemalla kyllä kulkee hyvin seinien läpi 5G taajuudella. Ja käytännössä jopa paremmin, kun ei ole naapureiden tukiasemia samalla kanavalla häiritsemässä.
3x3 tai 4x4 radiolla varustetuissa WiFi purkeilla on jo hyvä läpäisevyys väliseinistä. Riittää kyllä normaalisti 100-200m2 taloihin, jos tukiasema on keskeisellä paikalla.
Mikä olisi hyvä wlan tukiasema missä olisi hyvä seinien läpäisy/ kuuluvuus.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä olisi hyvä wlan tukiasema missä olisi hyvä seinien läpäisy/ kuuluvuus.

Hyvä WiFi?

Tästä vertailuna Mesh WiFi vertailu, jossa Asus "pesee" 2 kerroksen läpi kaikki muut tukiasemat.
Katso sininen viiva, joka kertoo latausnopeuden 2 kerroksen läpi. (100Mb)

(Tehot on tarkkaan säädelty. Eli ero syntyy antenneista ja 3x3 tai 4x4 radiosta, sekä BF toiminnasta)
Langattomat mesh -verkot: kokemuksia, kysymyksiä ja keskustelua

Asuksella on muitakin malleja, joissa on 3x3 tai 4x4 AC-radio.
Vanha, mutta päivitetty hardiksella RT-AC68 on edelleen hyvä.
Tärkeää on valita malli, johon käy hienosti toimiva Merlin softa.(myös Suomeksi)

Tuossa on Merlin softan kanssa yhteensopivat:
About | Asuswrt-Merlin

---
Netgearia monet on kehuneet, ainakin niitä on ollut tarjouksessa hyvillä alennuksilla.
---

Jos on mahdollisuus laitaa tukiaseman eteisen kattoon tai ulko-oven päälle, ja harrastus riittää, silloin paras kotiverkko varmaankin syntyy Ubiquitin routerista ja siihen liitettävästä erillisestä WiFi tukiasemasta.

Esim. EdgeRouter-X (tai Unifi USG) ja siihen pariksi UniFi tukiasema AC-Lite (2x2). (Pieni asunto)

Huoneen nurkaan voi asentaa myös AC-IN Wall (2x2) (On myös HD malli on, jossa 4x4)

Jos on tarvetta siitä kasvattaa parempaan suuntaan, sitten tukiasemaksi AC-HD (4x4) (käy isompaankin taloon)(ei pelkästää prossa teho, vaan huomattavasti parempi kuuluvuus seinien takana)

Noita voi myös ketjuttaa, esim autotalliin tai kivitalon alakertaa (Fast Roaming toiminto, siirtyy tukiasemasta toiseen katkotta)

Keskustelua löytyy täältä:
Kokemuksia Ubiquitin reitittimistä (ja muista verkkovermeistä).
 
Tuli eilen viimein asennettua tuo Ubiquitin UniFi UAP-AC-LR ja on kyllä huikea ero edellisiin virityksiin tässä talossa. Edelliset viritykset ovat siis olleet Telian tarjoamia reitittimiä, Asuksen vanha RT-N56U ja Netgearin powerline adaptereilla myös keskelle asuntoa asennettuna.

Nyt asensin tuon Ubiquitin yhden seinän läpi talon nurkasta keittiön seinälle katon rajaan, eli ei siis vieläkään keskellä kämppää. Ja lähettää kyllä vahvaa signaalia talon jokaiseen nurkkaan tällä hetkellä ja nopeudetkin nousivat jokaisessa huoneessa huomattavasti. Toki eihän tuo Asuksen purkki muutenkaan kovin kummoinen ollut mutta kuitenkin.

Perus asetuksien laittaminen mobiilisovelluksella kävi käden käänteessä, toistaiseksi en voi kun kehua tuota laitetta. Kannattava sijoitus ehdottomasti.
 
Uusi matkareititin pitäisi hommata, löytyykö parempaa vaihtoehtoa kuin TP-LINK WR902AC?
Verkkokauppa.com

Tuossa kaikki tarpeet oikeastaan ovatkin. Esim. Hotellin wifin/ethernetin jako ja USB ulkoiselle levylle.
Virransyöttö onnistuu powerbankista. Pricepointti saisi olla samaa luokkaa.
 
Tämän, ja Ubiquiti ketjun valaisemana ostin Ubiquitin ER-X:n ja täytyy kyllä sanoa etten ole toimivampaa QoS:ää nähnyt missään tähänastisista purkeista mitä olen käyttänyt.

Elisan 100/10 QoS päällä:

43919470.png


Bufferbloatista ei ns. tietoakaan, ja nopeudet säilyy hyvinkin siedettävällä tasolla, tuotakin testiä ajellessa tytär katseli striimiä omalla koneellaan.
 
Viimeksi muokattu:
Uusi matkareititin pitäisi hommata, löytyykö parempaa vaihtoehtoa kuin TP-LINK WR902AC?
Verkkokauppa.com

Tuossa kaikki tarpeet oikeastaan ovatkin. Esim. Hotellin wifin/ethernetin jako ja USB ulkoiselle levylle.
Virransyöttö onnistuu powerbankista. Pricepointti saisi olla samaa luokkaa.

Samanlainen, mutta mahdollisesti paremmalla piirisarjalla/ohjelmistolla:
GL-AR750 Travel AC Router

Periaatteessa kaksi vastaavaa, kalliimpia, mutta kummatkin lisämausteilla:
Slate (GL-AR750S-Ext)
GL-X750 / Spitz - GL.iNet
 
Verkkolaitteiden päivittäminen edessä ja tarvitsisi vähän vinkkiä. Sähkökaappiin tulee DNA valokuitu 200m ja tarkoitus olisi jakaa se kahdelle pöytäkoneelle, tv:lle, pleikalle ja mahdollisesti vielä parille muulle laitteelle (+ vielä langaton verkko). Ainakin viisi laitetta tulisi langallisesti.

EdgeRouter X on minulle suositeltu, ja vaikuttaisi oikein pätevältä laitteelta, mutta siitä menisi heti kolme porttia tietokoneille ja steamlinkille. Näin ollen jäisi vain yksi portti, johon tarvitsisi jonkinlaisen purkin, jolla jakaa langaton verkko ja saisi vielä pari laitetta langallisesti kiinni.
 
Ideana olisi reititin tai vastaava ethernet kaapelilla suoraan pöytäkoneeseen ja hinta mielellään 100€ luokkaa.
Onko mitään järkeä ja tulisi pelkkään nettipelien pelaamiseen.
 
@Maziz jos portit loppuu kesken niin sähkökaappiin ER-X:n kaveriksi tyhmä gigabit kytkin. Ja näiden kaveriksi sitten se erillinen tukiasema langatonta verkkoa varten.
Paras tietenkin olisi pelkkä tukiasema kattoon sijoitettuna käyttöalueen keskelle mutta jos se langaton verkko ei ole hirveän tärkeä ja yhdessä sijainnissa on useampikin langallinen vempain lähellä toisiaan niin voit myös käyttää jotain vanhaa langatonta reititintä tukiasema moodissa luomaan langatonta verkkoa ja toimimaan kytkimenä niille lähistöllä oleville langallisille laitteille.

Edit: Tässä skenaariossa varmista toki että siinä vanhassa reitittimessä on gigabitin LAN portit.​
 
Viimeksi muokattu:
Jos on semmonen sähkökaappi kuin mulla ettei sinne mahdu kahta laitetta, niin halpoja gigabitin kytkimiä voi sitten viljellä vaikka telkkarin taakse ja pöytäkoneen viereen, missä vain useampia laitteita on vierekkäin. Ei se kaunein ratkaisu mutta toimii.
 
Mikähän oli hyvä valinta hoitamaan VPN client tunnelointia. Eli siis tehtävä olisi että sisäverkosta kaikki liikenne ohjattaisiin openVPN tunneliin. Reitittimen tarvitsisi tehdä NAT sisäverkon ja VPN tunnelin välissä. Koitin saada edgerouterilla tuota toimimaan mutta koska tukea guista ei löydy tuo oli aivan liian vikaherkkä ja hankala diagnosoida. Tarkoitus saada siis kaikki liikenne ohjattua tuonne.
Kannattaako kattella erillisiä laitteita vai miettiä jotain pfsense viritystä?
 
Mikähän oli hyvä valinta hoitamaan VPN client tunnelointia. Eli siis tehtävä olisi että sisäverkosta kaikki liikenne ohjattaisiin openVPN tunneliin. Reitittimen tarvitsisi tehdä NAT sisäverkon ja VPN tunnelin välissä. Koitin saada edgerouterilla tuota toimimaan mutta koska tukea guista ei löydy tuo oli aivan liian vikaherkkä ja hankala diagnosoida. Tarkoitus saada siis kaikki liikenne ohjattua tuonne.
Kannattaako kattella erillisiä laitteita vai miettiä jotain pfsense viritystä?
pfSense lienee halvin ja järkevin valinta.
 
pfSense lienee halvin ja järkevin valinta.
Tuo ei oikein itselle ole tuttu, ilmeisesti tuota pystyy ajamaan ihan normi pc raudalla. Kuinkahan tuollaisella käytössä pitää olla tehoa alustassa ja mitkä on niitä kriittisiä suorituskyvyllisiä asioita jotka vaikuttaa toimivuuteen? joku 20-30 megan läpimenonopeus riittää varmasti.
 
Etsinnässä perus Wlan- ja Lan reititin.

Omakotitalo jossa verkkokaapelit ja pistokkeet huoneissa. Etsinnässä tekniseen tilaan perus gigabitin kytkin jolla liitän yhteen kaapeloinnin ja 4g modeemin. (haluan modeemin tekniseen tilaan ja huonon kuuluvuuden ollessa laitan katolle anteennit)

Sitten asuintiloihin tarvin tietenkin jonkin perus Wlan reitittimen, joku perusvarma purkki jossa wlan pysyy päällä. Mutta myöskään mitään älyttömyyksiin ei tarvitse mennä, koska talo yhdessä tasossa.

Katselin noita mesh anteenneita, mutta mielestäni pärjään oikein hyvin yhdellä wlan boksilla. Huawein 4g modeemi löytyy ennestään, joten tätä en tarvitse (tästä otan wlanin pois käytöstä kun se ei kuitenkaan kanna teknisestä tilasta hyvin)
 
Viimeksi muokattu:
Etsinnässä perus Wlan- ja Lan reititin.

Omakotitalo jossa verkkokaapelit ja pistokkeet huoneissa. Etsinnässä tekniseen tilaan perus gigabitin kytkin jolla liitän yhteen kaapeloinnin ja 4g modeemin. (haluan modeemin tekniseen tilaan ja huonon kuuluvuuden ollessa laitan katolle anteennit)

Sitten asuintiloihin tarvin tietenkin jonkin perus Wlan reitittimen, joku perusvarma purkki jossa wlan pysyy päällä. Mutta myöskään mitään älyttömyyksiin ei tarvitse mennä, koska talo yhdessä tasossa.

Katselin noita mesh anteenneita, mutta mielestäni pärjään oikein hyvin yhdellä wlan boksilla. Huawein 4g modeemi löytyy ennestään, joten tätä en tarvitse (tästä otan wlanin pois käytöstä kun se ei kuitenkaan kanna teknisestä tilasta hyvin)
Et maininnut budjettia mutta yhä Dustinilla R7800 hintaan 129€.
 
Sanotaan et etsin hyvää hinta-laatua. Onko noista 30-60e purkeista pitämään lania ja wlania yllä luotettavasti.
 
Etsinnässä perus Wlan- ja Lan reititin.

Omakotitalo jossa verkkokaapelit ja pistokkeet huoneissa. Etsinnässä tekniseen tilaan perus gigabitin kytkin jolla liitän yhteen kaapeloinnin ja 4g modeemin. (haluan modeemin tekniseen tilaan ja huonon kuuluvuuden ollessa laitan katolle anteennit)

Sitten asuintiloihin tarvin tietenkin jonkin perus Wlan reitittimen, joku perusvarma purkki jossa wlan pysyy päällä. Mutta myöskään mitään älyttömyyksiin ei tarvitse mennä, koska talo yhdessä tasossa.

Katselin noita mesh anteenneita, mutta mielestäni pärjään oikein hyvin yhdellä wlan boksilla. Huawein 4g modeemi löytyy ennestään, joten tätä en tarvitse (tästä otan wlanin pois käytöstä kun se ei kuitenkaan kanna teknisestä tilasta hyvin)

Et tarvitse asuintiloihin enää reititintä, kun siinä 4G-modeemissa sellainen kuitenkin on, vaan tukiaseman, esim. Ubiquiti Networks UAP-AC-LITE, hinta 86€
 
Siinä modeemissa on neljä reikää mihin tökkiä laneja, niin luulen että jää vajaaksi.

Kaikki noita wlan bokseja suosittelee, onko sit ihan sama mikä tonne tekniseen tilaan laitetaan kytkimeksi johon yhdistetään huoneiden kaapelointi? Ajattelin sinne jotain 8-porttista.

Edit. Ja saako jostain halvalla 0.5m pätkiä verkkokaapeleita?
edit: tässähän olis kytkin ja 10kpl noita piuhoja, liekkö paskalaatusia molemmat?
https://www.amazon.com/Ethernet-Cab...46623768&sr=8-3&keywords=rj45+cat6+cable+0.5m

tässä suora linkki kytkimeen:
https://www.amazon.com/NETGEAR-Ethe...0V9R1Y35G0B&psc=1&refRID=BD64C9V140V9R1Y35G0B
 
Viimeksi muokattu:
Olisi tarve uudelle Wlan ethernet -reitittimelle, iänikuinen Buffalo saa väistyä.

Käyttötarkoituksena on jakaa pc:lle, tv:lle ja Philipsin Hue järjestelmälle langallinen netti. Langaton netti on Chromecastille ja muille mobiililaitteille. Asunnon koko alle 80 neliöä. Markkinat on ilmeisesti hieman muuttuneet sitten viimeisimmän joten olisiko suositella jotain tiettyä laitetta?
 
Mikä olis hyvä reititin alle 150 euron luokassa johon kävisi DD-WRT firmis?
En tiedä mitä on paras, mutta tuettujen lista on pitkä. Mulla on vanhassa Asuksen reitittimessä DD-WRT käytössä ja toimii. Asus:ella on myös Merlin versio (avoimempi kuin se laitteen mukana tuleva). Edelleen saa RT-AC66U:ta ja sitä saa selvästi alle 150e. Parempi malli RT-AC68U näyttää olevan juuri alle sen 150e siellä Dustinilla.
 
Dustinin Netgear R7800 tarjous ilmeisesti meni jo, mutta jos Asuksen Merlin kelpaa, niin RT-AC86U lähtee Multitronicista 159e.
 
Dustinin Netgear R7800 tarjous ilmeisesti meni jo, mutta jos Asuksen Merlin kelpaa, niin RT-AC86U lähtee Multitronicista 159e.
Joo näkyy oleva yli 200 nyt. Asus on ok, minulla oli vaan häikkään RT-N53:n kanssa, pudotti wan-yhteyden joskus kun naapurin wlan oli samalla kanavalla,tai niin niin luulen että siitä johtui.
 
En keksi parempaa paikkaakaan kysymykselle. Eli käytössä on netgearin R8000 reititin. Tuota en ole vaihtamassa, mutta tuo netgearin oma qos on onneton. Eri laitteiden prioriteetteja ei pysty määrittelemään vaan purkki itse päättää prioriteetit laitteille. No meidän taloudessa monesti pelaillaan tietokoneella samalla kun toisessa päässä katsotaan netflixiä. Tuo saa pingin koneella heittelemään satunnaisesti, joka luonnollisesti on ärsyttävää. Lueskelin dd-wrt ja openwrt firmiksistä, mutta jäi vähän ristiriitainen fiilis niiden vakaudesta ja toimivuudesta. Mitään muuta valitettavaa en tuossa ole keksinyt kuin tuo qos, joten siinä mielessä ei kiinnostaisi tuota alkuperäistä firmistä vaihtaa kolmannen osapuolen firmikseen, jos se heikentää suorituskykyä ja vakautta. Onko mitään muuta vaihtoehtoa millä voisi qos systeemit toteuttaa?
 
En keksi parempaa paikkaakaan kysymykselle. Eli käytössä on netgearin R8000 reititin. Tuota en ole vaihtamassa, mutta tuo netgearin oma qos on onneton. Eri laitteiden prioriteetteja ei pysty määrittelemään vaan purkki itse päättää prioriteetit laitteille. No meidän taloudessa monesti pelaillaan tietokoneella samalla kun toisessa päässä katsotaan netflixiä. Tuo saa pingin koneella heittelemään satunnaisesti, joka luonnollisesti on ärsyttävää. Lueskelin dd-wrt ja openwrt firmiksistä, mutta jäi vähän ristiriitainen fiilis niiden vakaudesta ja toimivuudesta. Mitään muuta valitettavaa en tuossa ole keksinyt kuin tuo qos, joten siinä mielessä ei kiinnostaisi tuota alkuperäistä firmistä vaihtaa kolmannen osapuolen firmikseen, jos se heikentää suorituskykyä ja vakautta. Onko mitään muuta vaihtoehtoa millä voisi qos systeemit toteuttaa?

Ainakin SmallNetBuilderin mukaan Netgearin R8000 pitäisi pystyä itse muuttamaan siihen yhdistettyjen laitteiden prioriteetteja. Kun QoS laittaa päälle, arpoo laite itse, mistä lie taikahatusta, prioriteetit yhdistetyille laitteille, jonka jälkeen noita pystyy itse muuttamaan menemällä "Attached Devices" -sivulle reitittimen hallinnassa, laittamalla täpän laitteen kohdalle, jonka prioriteettia haluaa muuttaa, ja valitsemalla "Edit".
 
Ainakin SmallNetBuilderin mukaan Netgearin R8000 pitäisi pystyä itse muuttamaan siihen yhdistettyjen laitteiden prioriteetteja. Kun QoS laittaa päälle, arpoo laite itse, mistä lie taikahatusta, prioriteetit yhdistetyille laitteille, jonka jälkeen noita pystyy itse muuttamaan menemällä "Attached Devices" -sivulle reitittimen hallinnassa, laittamalla täpän laitteen kohdalle, jonka prioriteettia haluaa muuttaa, ja valitsemalla "Edit".

Täytyypi vielä tarkistaa asia. Olen mielestäni kyllä näitä selaillut enkä ole tuollaiseen valikkoon asti päässyt, mutta varmistan vielä tänään.
 
Uusi matkareititin pitäisi hommata, löytyykö parempaa vaihtoehtoa kuin TP-LINK WR902AC?
Verkkokauppa.com

Tuossa kaikki tarpeet oikeastaan ovatkin. Esim. Hotellin wifin/ethernetin jako ja USB ulkoiselle levylle.
Virransyöttö onnistuu powerbankista. Pricepointti saisi olla samaa luokkaa.

Samanlainen, mutta mahdollisesti paremmalla piirisarjalla/ohjelmistolla:
GL-AR750 Travel AC Router

Periaatteessa kaksi vastaavaa, kalliimpia, mutta kummatkin lisämausteilla:
Slate (GL-AR750S-Ext)

Eipä taas ole pitkään aikaan ollut näin vaikeaa tehdä valintaa :)

Finalistit ovat kyllä nuo.

TP-link 33€
GL-AR750 45€
GL-AR750s (Slate) 68€

Ehkä se arpa menee kuitenkin noiden kahden GI.Inetin kanssa, ehkä niissä parempi suorituskyky joka alueella tai ehkä tuo TP-link riittäisi myös.. kun ei mitään ultimaattista nopeutta kuitenkaan tarvitse. Kaikissa on ac wifi, ainoa on että
miten nuo jaksaa puskea 2,5" ulkoiselta USB levyltä 3-4 samanaikaista videota tulemaan ja että power bank jaksaa syöttää tarpeeksi virtaakin.
 
Pelaan 4G netillä ja mokkulana toimii ZTE MF286A. Saanko jotain lisäetua hankkimalla reitittimen? Mitä asiantuntijat sanovat tällaiseen asiaan?
 
Pelaan 4G netillä ja mokkulana toimii ZTE MF286A. Saanko jotain lisäetua hankkimalla reitittimen? Mitä asiantuntijat sanovat tällaiseen asiaan?
Ainakin jos samassa taloudessa asuu muitakin, jotka käyttää nettiä samaan aikaan kun pelaat, niin reitittimestä josta löytyy oikeasti hyvä QoS, on kyllä hyötyä.
 
En tiedä mitä on paras, mutta tuettujen lista on pitkä. Mulla on vanhassa Asuksen reitittimessä DD-WRT käytössä ja toimii. Asus:ella on myös Merlin versio (avoimempi kuin se laitteen mukana tuleva). Edelleen saa RT-AC66U:ta ja sitä saa selvästi alle 150e. Parempi malli RT-AC68U näyttää olevan juuri alle sen 150e siellä Dustinilla.
Tuli ostettua DIR-882 paikallisesta gigantista kun oli poistomyynnissä 120 eurolla.
 
Muutan kaapelitaloudesta ethernet-talouteen. Mulla on tuo DNA:n F-3686ACv2 modeemi, jossa ei ole wan-porttia. Onko nyt niin, että en tee tuolla modeemilla mitään? Saako sen jotenkin toimimaan reitittimenä?
 
Meille tuli tänään kotiin pitkällisen odottelun jälkeen Lounean kuitu. Lounealta tuli reitittimenä Alcatel Lucent / Nokia G-241W-A. Kytkimenä ja wlan-tukarina minulla toimii jo muutaman vuoden vanha Asus RT-N66U.
Vinkkinä muille vastaavan Asuksen käyttäjille, että tuollaisen nopeuden noston jälkeen tuo laite kannattaa välillä resetoida tehdasasetuksiin. Minulla ei vauhdit suostuneet nousemaan kummallakaan lanilla/wlanilla yli 12mbit, ennen resetointia. Resetoinnin jälkeen vauhtia tuli, mitä Lounea lupasikin.
 
Muutan kaapelitaloudesta ethernet-talouteen. Mulla on tuo DNA:n F-3686ACv2 modeemi, jossa ei ole wan-porttia. Onko nyt niin, että en tee tuolla modeemilla mitään? Saako sen jotenkin toimimaan reitittimenä?
On tossa vissiin WAN portti, mutta se pitää erikseen kytkeä päälle?!
Tuolla juttua asiasta enemmän.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 195
Viestejä
4 575 190
Jäsenet
75 396
Uusin jäsen
Kananlento

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom