Autoille rakennettu yhteiskunta tarkoittaa että sillon autolla on helppo tehdä asioita?
En ole eläissäni käynnyt 60km päässä elektroniikka liikkeessä.
Minä olen, monta kertaa, tosin se oli elektroniikkaliike eikä elektroniikka liike.
17 ensimmäistä elinvuotta asuin paikassa, josta lähin ruokakauppa oli 10km päässä, lähin kauppa missä mitään sähkölaitteita myytiin oli 15km päässä, mutta sen tarjonta oli hyvin rajoittunutta. Kaikki isommat ostokset lähdettiin tekemään 60km päähän.
Yli miljoonalla suomalaisella se elektroniikkaliike on edelleen näin kaukana.
Se, että et ole yli 60km päässä käynyt elektroniikkaliikkeeessä kertoo lähinnä siitä, kuinka pienessä kuplassa olet elänyt, ja kuinka vähän ymmärrät kokonaiskuvaa/ihmisiä jotka ovat eläneet erilaisissa paikoissa kuin sinä itse.
Ihan hyvin tuli edellinen pesukone kivijalkaliikkeestä vieresestä kirjastosta lainaamillani nokkakärryillä.
Lähimpään kirjastoon oli minulla myös 10km.
Autoille rakennettu yhteiskunta hajoittaa yhteiskuntarakennetta jota sitten yritetään korjata. Arvaatko millä? Tekemällä lisää teitä. Joka lisää kilometrisuoritetta ja taas tätä oravanpyörän pyöritetään tukemaalla diktatuureja
Tässä malliesimerkkiä siitä, kuinka pyöräilynvihaaja ja autoilunvihaaja on jostain samalla tavalla totaalisen pihalla: Että tiet on vain (henkilö)autoja varten.
Järkevät ihmiset tajuaa, että ne on kaikkia kulkuneuvoja varten. Teillä ajetaan muillakin ajoneuvoilla kuin autoilla, ja huomattava osa autoliikenteestä ei ole henkilöautoja, vaan tavaroiden kuljetusta. Sitä ruokaa ei tuoda sinne kaupan hyllyyn millään muulla kuin
autolla.
Joten teiden rakentamisesta valittaminen on
todella typerää. Teiden rakentamisen suuressa mittakaavassa aloittivat hevosella ja jalkaisin kulkevat roomalaiset.
Ei kerkii nyt jokaista virhettä korjaamaan mutta tässä pahimmat:
"Asfalttipäällysteet (kreikan kielen sanasta άσφαλτος,
vuoripiki) ovat öljystä jalostetun
bitumin ja
kiviaineksen seoksia, joita käytetään
teiden päällystykseen. Asfalttipäällysteet luetaan betonin ohella
kestopäällysteisiin toisin kuin esimerkiksi
öljysora. Asfalttipäällysteistä puhuttaessa käytetään usein yleisnimitystä asfaltti (myös asvaltti).
Asfaltti on myös nimitys luonnossa esiintyvälle bitumille."
Asfaltoidulla tiellä on myös todella paljon mukavampi ja nopeasmpi pyöräillä kuin hiekkatiellä. Mitä tekemistä tällä on autojen kanssa?
Eka googlen hitti, on paljon lisää
"Henkilöautolla kulkeminen on passiivisempaa kuin kävely, pyöräily tai joukkoliikenteellä kulkeminen. Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutukset ovat ilmeiset liikunnallisesti passiiviseen henkilöautoiluun verrattuna. On arvioitu, että joukkoliikenteen käyttäjä kävelee noin 2000 askelta päivässä enemmän kuin henkilöautolla liikkuva (Jääskeläinen 2015).
Mitään linkkiä arvioon ei ole. Tässä on ilmeisesti laskettu vain se matka, mikä menee kävellessä pysäkille ja pysäkiltä, kun julkisilla ei pääse kohteeseen asti , jalisäksi tässä on ilmeisesti tarkasteltu tilannetta pelkästään Helsingissä. Mutta kun (muualla kuin Helsingissä) henkilöautolla liikkuminen on niin paljon nopeampaa, henkilöautolla kulkevalle jää päivän enemmän aikaa, mm. liikuntaharrastuksille.
Näin ollen myös joukkoliikenteen käyttämisellä on positiivisia vaikutuksia terveyteen, sillä jo 15 minuuttia kävelyä päivässä edistää terveyttä (Eijsvogels & Thompton 2015).
... ja päivässä jää helposti monilla 30 min enemmän aikaa kävelyyn vapaa-ajalla, kun kulkee autolla eikä bussilla.
Japanilaisessa tutkimuksessa osoitettiin, että julkista liikennettä käyttävät ovat autoilijoita terveempiä. Tutkimuksen mukaan julkista liikennettä käyttävillä oli töihin autoileviin verrattuna selvästi vä-hemmän ylipainoa, korkeaa verenpainetta ja diabetesta. (Tsuji & Shiojima 2015.) "
Korrelaatio ei tarkoita kausaliteettia. Taitaa mennä myös aika paljon niinpäin, että auto on sairaalle ja huonokuntoiselle ihmiselle paljon helpompi tapa kulkea, minkä takia sairas ja huonokuntoinen valitsee auton.
Järkevä ihminen valitseee kulkuneuvon tilanteen mukaan, ei ole fakkiintunut yhteen kulkuväliseeseen eikä vihaa mitään kulkuvälinettä.