Etsi tuo sama kohta virallisesta tieliikennelaista. Et varmasti löydä. Sitä en tiedä mikä tuo sivustu on olevinaan, mutta väite "Pysäyttämistä on myös auton kuormaaminen tai kuorman purkaminen" ei ole tosi. Pysäyttäminen on pysäyttämistä, toki auto on ensin pysäytettävä ennen kuormaamista, mutta se ei tee pysäyttämisestä kuormaamista.
Sen takia noita tulkintoja löytyy eri paikoista koska osa porukasta ei ymmärrä lakitekstejä. Parempi olisi jos lakitekstit olisi selkeämpiä että hitaammatkin ymmärtäisivät ne. Tieliikennelakia uudistetaan parhaillaan nämä asiat mielessä, koska nykyinen on aikamoinen sillisalaatti ja suuri osa tieliikennelaeista ei löydy itse tieliikennelaista, vaan tipoitellen eri lvm:n asetuksista jne. Nykytilanteessa vaikeimpia tulkintoja joutuu hakemaan lakipykälien perusteiden kautta, joita ei enää uusimmasta laista edes löydy, vaan joudutaan pakittamaan vanhaan lakiin, jossa kyseinen pykälä on tullut uutena. Jos sieltäkään ei löydy perusteita niin joutuu välillä seuraamaan jälkiä jonkun toisen maan tieliikennelakiin, josta pykälä on lainattu suomen versioon. Myös toisen maan laeissa joutuu välillä pakittamaan vanhempaan versioon että löytää perustelut, millä lakipykälä on tehty.
2 §
Määritelmiä
Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan:
15)
pysäköinnillä ajoneuvon seisottamista kuljettajineen tai ilman kuljettajaa,
ei kuitenkaan lyhytaikaista ajoneuvon seisottamista siihen nousemista tai siitä poistumista tahi ajoneuvon kuormaamista tai kuorman purkamista varten;
(12.12.2014/1043)
26 §
Pysäyttäminen ja pysäköinti
Ajoneuvon saa tiellä pysäyttää tai pysäköidä vain oikealle puolelle. Yksisuuntaisella tiellä on pysäyttäminen ja pysäköinti myös vasemmalle puolelle tietä sallittu.
Ajoneuvo on pysäytettävä tai pysäköitävä tien suuntaisesti ja mahdollisimman kauas ajoradan keskeltä.
Maitoa kuljettavan ajoneuvon saa taajaman ulkopuolella pysäyttää kaksisuuntaisellakin tiellä myös tien vasemmalle puolelle maitolaiturin kohdalle kuormaamista ja kuorman purkamista varten. Tällöin kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta.
27 §
Pysäyttämistä ja pysäköimistä koskevat kiellot
Ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä sellaiseen paikkaan eikä siten, että siitä aiheutuu vaaraa tai että liikenne tarpeettomasti estyy tai häiriytyy.
Pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty:
1) jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä ja pyörätien jatkeella sekä viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai pyörätien jatketta;
(24.6.2010/624)
2) risteyksessä ja viittä metriä lähempänä risteävän ajoradan lähintä reunaa tai sen ajateltua jatkoa ajoradalla;
3) niin lähellä rautatien tai raitiotien kiskoja, että siitä on haittaa kiskoliikenteelle;
4) siten, että liikennemerkki tai liikennevaloihin kuuluva opastin peittyy;
5) alikäytävässä ja tunnelissa;
6) mäenharjalla tai näkyvyydeltään rajoitetussa kaarteessa ja niiden läheisyydessä;
7) missä ajorata ennen risteystä on sulkuviivoin tai ryhmitysmerkein jaettu eri ajokaistoihin, eikä niin lähelle tällaista sulkuviivaa tai merkkiä, että ajo asianomaiselle ajokaistalle vaikeutuu;
8) jollei maksua ole suoritettu, sellaiselle pysäköintipaikalle tai -alueelle, jonka käyttämisestä on vahvistettu maksu; sekä
9) sulkuviivan kohdalle, milloin ajoneuvon ja sulkuviivan väliin jää vähemmän kuin kolme metriä eikä ajoneuvon ja sulkuviivan välissä ole katkoviivaa.
Polkupyörän ja mopon saa pysäyttää ja pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle. Muunkin ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle ja pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, milloin läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä. Pysäytetty ajoneuvo ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista. Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.
minilex tulkintoja:
Pysäyttämistä koskevat kiellot - Minilex
Pysäyttämistä koskevat kiellot
Ajoneuvon pysäyttämisellä tarkoitetaan ajoneuvon lyhytaikaista seisottamista sitä varten, että ajoneuvosta noustaan tai siitä poistutaan. Myös ajoneuvon kuormaaminen ja kuorman purkaminen lasketaan pysäyttämiseksi. Ajoneuvon pysäyttäminen hetkellisesti on yleisesti sallittua lukuun ottamatta laissa säädettyjä poikkeuksia. Kaikki muut kuin edellä mainitut pysähtymiset ovat pidempiaikaisempaa pysähtymistä ja näin ollen pysäköimistä.
Pysäyttäminen on kielletty jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä ja pyörätien jatkeella sekä viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai pyörätien jatketta. Polkupyörän ja mopon saa kuitenkin pysäyttää sekä lisäksi pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta tällöinkin tulee huomioida, ettei pysäyttämisellä saa häiritä muita tienkäyttäjiä. Auton tai muun ajoneuvon saa myös pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle tai pyörätielle, milloin se on tarpeellista siitä poistumisen tai esimerkiksi kuormaamisen takia, eikä lähellä ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa. Pysäyttämiselle on lisäksi oltava pakottavia syitä, ja kuljettajan on pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.
Kiellettyä on pysäyttää ajoneuvo risteyksessä ja viittä metriä lähempänä risteävän ajoradan lähintä reunaa, sekä niin lähellä rautatien tai raitiotien kiskoja, että siitä on haittaa kiskoliikenteelle. Pysäyttämällä ei myöskään saa peittää liikennemerkkejä tai liikennevaloihin kuuluvaa opastinta, eikä ajoneuvolla saa pysähtyä alikäytävään tai tunneliin. Pysäyttäminen on myös ehdottoman kiellettyä mäenharjalla ja näkyvyydeltään rajoitetussa kaarteessa sekä niiden läheisyydessä.
Pysäyttäminen on kiellettyä myös siellä, missä ajorata on ennen risteystä sulkuviivoin tai ryhmitysmerkein jaettu eri ajokaistoihin. Pysäyttää ei saa myöskään niin lähelle sellaista sulkuviivaa tai merkkiä, että ajo asianomaiselle ajokaistalle vaikeutuu. Lisäksi sulkuviivan kohdalle, milloin ajoneuvon ja sulkuviivan väliin jää vähemmän kuin kolme metriä eikä ajoneuvon ja sulkuviivan välissä ole katkoviivaa, ei saa pysäyttää.
Suojatien eteen pysähtyminen
Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on aina kiinnitettävä huomiota ajonopeuteen. Kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ajoneuvonsa ennen suojatietä. Kuljettajan on aina annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.
Milloin toinen ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä. Suojatien eteen tulee pysähtyä, sillä jalankulkija voi muuten jäädä huomaamatta. Autoilijan tulee pysähtyä myös silloin, jos toinen ajoneuvo on esimerkiksi pysäköity väärin suojatien eteen.
Pysähtyminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mikäli ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroke tai vapaata ajokaistaa, tai kun liikennevalot näyttävät vihreätä ohittavan ajoneuvon suunnassa.