Metsästys- ja ampumisharrastus

ainakin mun 212 on 12/70 ja kiinteillä suppareilla. Tämän lisäksi "Valmet-haulikot : Leijonasta klassikoksi : historia, kehitys, rakenne ja mallisto" opus sanoo että tehtaan omissa testeissä havaittiin, että teräshauleja ei voi käyttää.
Näin on minunkin mielestä varsinkin 12/70
Näinhän se näyttää olevankin, piti tarkistaa asia velipojan Valmetista.

Mitä muita korvaavia vaihtoehtoja lyijylle on kuin teräs? Siis sellaisia jota voi vetää Valmetin F/M supistajien läpi. Tungsten tietysti mutta hinta on mitä on. Käyttö vain ja ainoastaan metsäkanalinnustuksessa. Tämä Valmet 212 on siis kaliiperissa 12/76. Miten esim kupari, voiko ampua turvallisesti?
 

Copy/paste:
Korvaavat materiaalit
Teräs

Teräksen ominaispaino on matalampi kuin lyijyn, mutta se on selvästi kovempaa. Kuutiosenttimetri terästä painaa 7,9 g, lyijy puolestaan 11,3 g. Kovuutensa ansiosta teräshaulit kestävät hyvin piippuajan rasitukset kovilla lähtönopeuksilla. Tätä hyödynnetään suurella menestyksellä nykyaikaisissa high performance -latauksissa.


Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna teräs on ainoa potentiaalinen lyijyn korvaaja. Teräs on yleinen ja edullinen materiaali, jolla ladattujen patruunoiden hinta ja saatavuus eivät aseta rajoituksia laajamittaiselle käytölle. Tästä johtuen vain teräksellä voidaan korvata lyijy useimmissa metsästysmuodoissa ja erityisesti rata-ammunnassa. Teräksellä ladattujen ratapatruunoiden hinta on jopa lyijyhaulipatruunoita edullisempi johtuen materiaalien hintaerosta.


Teräshaulipatruunoiden vahvuutena on myös niiden pitkään jatkunut tuotekehitys erityisesti Yhdysvalloissa, jossa lyijyn käyttö on ollut alueellisesti kielletty vesilinnustuksessa jo vuodesta 1987 ja valtakunnallisesti vuodesta 1991. Teollisuuden tuotekehitysponnistelut ovat siis jo vuosikymmeniä kohdistuneet juuri teräshaulipatruunoiden suorituskyvyn parantamiseen.

Volframi

Volframin käyttö on yleistynyt kaikissa niissä tarkoituksissa, joissa patruunalta vaaditaan joko lyijyn tasoista tai parempaa suorituskykyä.


Volframin ominaispaino on 19,3 g/cm³, mutta se sekoitetaan aina johonkin muuhun materiaaliin, jolloin siitä on mahdollista valmistaa patruunoissa käytettäviä hauleja. Tällä hetkellä on saatavana sekä lyijyä ominaisuuksiltaan vastaavia volframisekoitehauleja sekä “lähes puhtaasta” volframista valmistettuja todella raskaita ja kovia hauleja erikoiskäyttöön.


Rajoittavia tekijöitä ovat volframin korkea maailmanmarkkinahinta ja toisinaan myös heikko tarjonta. Sen ominaisuudet ovat kuitenkin niin joustavia, että intressit sen käytölle ovat suuret. Millään muulla materiaalilla haulin painoa ei voida säätää niin laajalla skaalalla, eikä suorituskyvyn puute rajaa niitä pois vaativimmistakaan käyttötarkoituksista.


Korkean tiheyden volframihaulin kosketusta ei kestä mikään piippumateriaali, joten patruunan haulikupin ja kokoonpanon laatu on avainasemassa. Näissä erikoispatruunoissa myös hinta on niin korkea, että käytön mielekkyys riippuu kohderiistasta ja tyypillisistä laukausmääristä.

Kupari

Kuparin tiheys on noin 9 g/cm³. Ero teräkseen on painon osalta pieni, mutta materiaali on terästä pehmeämpää, eikä muodosta vaaraa piipuille. Kuparihaulipatruunoiden hinta on kuitenkin selvästi korkeampi.


Potentiaalistaan huolimatta kuparihaulipatruunoiden tarjonta on tällä hetkellä vähäistä. Suorituskyky ei yllä nykyaikaisten high performance -teräshaulipatruunoiden tasolle ja standardipaineisissa patruunoissa, joita voi käyttää lähes kaikissa haulikoissa, tarjontaa on teräspatruunoissa huomattavasti kuparihaulipatruunoita enemmän.

Vismutti

Vismutin ominaispaino on noin 9,8 g/cm³. Sen käyttämistä haulimateriaalina jarruttavat saatavuus ja hinta. Vismuttia ei kaiveta erikseen, vaan se on muiden louhostuotteiden, tyypillisesti lyijyn, sivutuote. Lyijyn käytön vähentyminen näkyy siis myös vismutin saatavuuden heikentymisenä.


Vismutin toinen haaste haulikonpatruunoissa on sen hauraus, joka asettaa vaatimuksia haulikon supistajille. Liian tiukka supistus saattaa murentaa osan hauleista jo piipun suulla.

Tina

Tinan ominaispaino on noin 7,3 g/cm³. Tinaa käytetään yleensä seoksena, eli lejeerinkinä, jossa sen sidosaineena on jokin muu metalli.


Sen päätyminen haulimateriaaliksi perustuu pehmeyteen, eli turvallisuuteen vanhoissa haulikoissa.


Suorituskyvyltään tinahaulipatruunat eivät juuri poikkea teräshauleilla ladatuista standardipatruunoista. Vähäiset valmistusmäärät, korkea hinta ja valikoimien kapeus kallistavat valinnan usein muihin patruunoihin.

Sinkki

Sinkin tiheys on 7,1 g/cm³. Se on kevyin yleisesti käytettävä vaihtoehtoinen haulimateriaali, joka ei muodosta riskiä haulikon piipuille.


Sen kohdevaikutus on teräkseen verrattuna vähäinen, joten käytön kannalta sinkki asettaa eniten rajoituksia metsästyksellisesti. Hinnaltaan sinkkipatruunat ovat verrattain edullisia, mutta suorituskyvyn puute ohjaa valintoja potentiaalisempiin materiaaleihin.

tl;dr:
Teräksen ominaispaino on matalampi kuin lyijyn, mutta se on selvästi kovempaa. Kuutiosenttimetri terästä painaa 7,9 g, lyijy puolestaan 11,3 g. Kovuutensa ansiosta teräshaulit kestävät hyvin piippuajan rasitukset kovilla lähtönopeuksilla. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna teräs on ainoa potentiaalinen lyijyn korvaaja. Teräs on yleinen ja edullinen materiaali, jolla ladattujen patruunoiden hinta ja saatavuus eivät aseta rajoituksia laajamittaiselle käytölle. Tästä johtuen vain teräksellä voidaan korvata lyijy useimmissa metsästysmuodoissa ja erityisesti rata-ammunnassa. Kuparin tiheys on noin 9 g/cm³. Ero teräkseen on painon osalta pieni, mutta materiaali on terästä pehmeämpää, eikä muodosta vaaraa piipuille. Kuparihaulipatruunoiden hinta on kuitenkin selvästi korkeampi.
 
Kuparia en ole koskaan kokeillut, mutta kyllähän tuota maalintuhommiin raskisi ostaa, vaikka 2-3€ paukku maksaakin. Sinkistä huonoja kokemuksia, vismuntti ihan ok.
 
Ilmeisesti tuollaista light steeliä voi ampua myös haulikolla jossa ei virallisesti ole teräksen kestävät piiput, myös täysillä supistuksilla.

" Kevyen latauksen ansiosta paineet saadaan alas lähtönopeudesta tinkimättä. Matalien paineiden vuoksi voit käyttää tätä patruunaa haulikossasi vaikkei siinä olisikaan teräshaulikelpoisia piippuja. Myöskään supistajarajoituksia ei ole tämän teräspatruunan kohdalla. "

 
Mukavahan tuo olisi joskus 20v päästä vielä ammuskella jo eläköityneillä Baikal ij-27 ja winsun 1500 xtr:llä. Tarkoitus kyllä ollut laittaa jo hävitykseen.
 
OT ja pahoittelut, mutta mitenhän 90-luvulla kaverin ostamat kiekkopaukut haulikkoon? Ja mitenhän noista pääsis eroon oikeaa kautta? Siis se kaveri :p
Vanhentuneet patruunat voi tietysti luovuttaa viranomaiselle, mutta sehän on vain yksi tapa. Tietenkin se on ainoa laillinen tapa, jos nyt on käynyt niin nolosti että niitä on hallussa eikä siihen oikein olisi lisenssiä. Tämä tapahtuu ottamalla yhteyttä viranomaiseen, jolloin rikos loppuu eikä siis missään tapauksessa viemällä niitä Prisman muovikassissa kyttikselle. Siitäkin toki saattaa selvitä vittuilulla, mutta ei kannata kokeilla.

Jos oikeasti haluaa romuttaa isomman määrän nimenomaan muovihylsyisiä haulikon kiekkopatruunoita, niin kai ne nyt kannattaa turvallisin menetelmin itse purkaa, hävittää ruuti turvallisesti oikealla menetelmällä polttamalla, haulit varmaankin saa jonnekin metalliromuna(tai ehkä joku muuten vaan ostaa, lupavapaata tavaraa) jne. Lyijyhän on kuluttajatuotteista kielletty, mutta mikään ei estä harrastajia myymästä lyijyesineitä toisilleen. Tai no, itsehän tietysti säilyttäisin haulit silti pullotavarana, mutta moni tuskin moisia kaipaa.

Itse olisin myös niin sika, tai ainakin haluaisin olla ja täyspäisessä maailmassa olisinkin, että heittäisin hylsyn loput nalleineen roskiin. Toki paikassa jossa varmasti tuote päätyy jätekuormaan eli vaikka kotona. Eiköhän ne siellä polttolaitoksella pauku, kuten moni muukin sekajätteeseen päätyvä tavara. Moisesta nillittäminen on vain nykyajan nannystate kusipäisyyttä. Varmasti tässä tapahtuisi silti paskasäkkien mielestä rikos, joten varmintahan on tietenkin laukoa jokainen tyhjä hylsy tai hylsyn pätkä haulikolla ensin, ellei sitten osaa turvallisesti polttaa loppuerää muovinkäryineen. :smoke:

Jos haluaa ampua vanhoja haulikon patruunoita, niin kannattanee purkaa muutamia todettuaan ulkoisen kunnon. Eihän ole mitään sisäistäkään mätänemisen merkkiä? Ruudin haju. Ruuti ei klöntissä, haulit ei klöntissä, ei mitään muutakaan vikaa. Kokeilisin ampua tunnetusti kestävällä tutulla aseella. Kiekkopatruunan tuttu mieto rekyyli kertoo jo paljon siitä, että tuote vielä pelittää. Pieninkin epämääräisyys on aihe keskeyttää ja tutkia asiaa. Samoin on tietysti aiheellista lopettaa, jos sattuu katastrofinen aseräjähdys ja menehtyy sen seurauksena.

Lopuksi voisi sanoa, että 1990-luvun patruunat eivät ole vielä edes vanhoja ellei niitä ole säilötty märässä navetassa. On minullakin jossain tasalämpöisesti varastoituja 20-25 vuotta vanhoja kiekkopatruunoita, eikä nyt ensimmäisenä tulisi mieleen että niiden ampuminen olisi vaarallista. Näin ei tietenkään saa sanoa ja pitäisi pelkästään varoitella, mutta järjenkäyttö on sallittu.
 
Kaverin pienoiskiväärillä radalla ampuessa heräsi ajatus, josko itsekin vastaavan ostaisi. Aselupaa ei ole.

Mitä pienoiskiväärille aseluvan hankkiminen käytännössä vaatii, harrastustoimintaa varten? Tuosta ei ole selkeää ohjetta. Onko niin, että pienoiskiväärin ollessa kyseessä, ei edes harrastustoimintaa tarvinne todentaa 12kk ajalta?

Niin poliisin (Hae aselupaa - Poliisi palvelee sinua erilaisissa aselupiin ja aseisiin liittyvissä asioissa - Poliisi) tai kerhojen (Ohjeita aselupien hakemiseen - Espoon Reserviläiset ry) ohjeet eivät mainitse mitään pienoiskivääristä.

Voiko olla niin yksinkertaista, että laitan suoraan hakemuksen poliisille ja aseluvan voi saada pienoiskiväärille ilman että todentaa aikaisempaa ampumahistoriaa tai harrastustaustaa?
 
Kaverin pienoiskiväärillä radalla ampuessa heräsi ajatus, josko itsekin vastaavan ostaisi. Aselupaa ei ole.

Mitä pienoiskiväärille aseluvan hankkiminen käytännössä vaatii, harrastustoimintaa varten? Tuosta ei ole selkeää ohjetta. Onko niin, että pienoiskiväärin ollessa kyseessä, ei edes harrastustoimintaa tarvinne todentaa 12kk ajalta?

Niin poliisin (Hae aselupaa - Poliisi palvelee sinua erilaisissa aselupiin ja aseisiin liittyvissä asioissa - Poliisi) tai kerhojen (Ohjeita aselupien hakemiseen - Espoon Reserviläiset ry) ohjeet eivät mainitse mitään pienoiskivääristä.

Voiko olla niin yksinkertaista, että laitan suoraan hakemuksen poliisille ja aseluvan voi saada pienoiskiväärille ilman että todentaa aikaisempaa ampumahistoriaa tai harrastustaustaa?
Kaikkiin luvanvaraisiin ampuma-aseihin tarvitaan todennettavissa oleva harrastuneisuus. Eli et saa pienoiskivääriä vain niin, että laitat luvat sisään ilman perusteluita.

Samat säännöt on kaliiberista riippumatta.
 
Kaverin pienoiskiväärillä radalla ampuessa heräsi ajatus, josko itsekin vastaavan ostaisi. Aselupaa ei ole.

Mitä pienoiskiväärille aseluvan hankkiminen käytännössä vaatii, harrastustoimintaa varten? Tuosta ei ole selkeää ohjetta. Onko niin, että pienoiskiväärin ollessa kyseessä, ei edes harrastustoimintaa tarvinne todentaa 12kk ajalta?

Niin poliisin (Hae aselupaa - Poliisi palvelee sinua erilaisissa aselupiin ja aseisiin liittyvissä asioissa - Poliisi) tai kerhojen (Ohjeita aselupien hakemiseen - Espoon Reserviläiset ry) ohjeet eivät mainitse mitään pienoiskivääristä.

Voiko olla niin yksinkertaista, että laitan suoraan hakemuksen poliisille ja aseluvan voi saada pienoiskiväärille ilman että todentaa aikaisempaa ampumahistoriaa tai harrastustaustaa?
Helpoin tapa on suorittaa metsästäjätutkinto ja anoa lupaa metsästysharrastuksen nojalla.


 
Toimiiko lyhyemmät taktis-tyyppiset haulikot kuinka hyvin metsästyskäyttöön, esim. vesilinnut? Jotenkin olisi kivempi viedä lyhytpiippuista vehjettä metsälle.
 
Toimiiko lyhyemmät taktis-tyyppiset haulikot kuinka hyvin metsästyskäyttöön, esim. vesilinnut? Jotenkin olisi kivempi viedä lyhytpiippuista vehjettä metsälle.
Toimii ja supistajilla saa kompensoitua lyhyempää piippua. Itsellä on "lyhyt" 24" tuumaisella piipulla oleva ja peräkin on kohtuu lyhyttä mallia. Tarkemmin siis Beretta 1301 Comp. Onhan tuo ihan kiva varsinkin ryteikössä, välillä taas melkein sais olla vielä tuotakin lyhyempi kun oikein tiheä pusikko tulee vastaan.

Jos pitää enemmän TT1 haulikoista niin ne ovat lyhempiä kuin vastaavilla piipuilla olevat puoliautomaatit ja pumput. Talouden toinen haulikko on Benelli 828u 26" piipuilla ja sen kokonaispituus on suunnilleen sama kuin tuon Beretan.
 
Toimiiko lyhyemmät taktis-tyyppiset haulikot kuinka hyvin metsästyskäyttöön, esim. vesilinnut? Jotenkin olisi kivempi viedä lyhytpiippuista vehjettä metsälle.
Toimii ja supistajilla saa kompensoitua lyhyempää piippua. Itsellä on "lyhyt" 24" tuumaisella piipulla oleva ja peräkin on kohtuu lyhyttä mallia. Tarkemmin siis Beretta 1301 Comp. Onhan tuo ihan kiva varsinkin ryteikössä, välillä taas melkein sais olla vielä tuotakin lyhyempi kun oikein tiheä pusikko tulee vastaan.

Jos pitää enemmän TT1 haulikoista niin ne ovat lyhempiä kuin vastaavilla piipuilla olevat puoliautomaatit ja pumput. Talouden toinen haulikko on Benelli 828u 26" piipuilla ja sen kokonaispituus on suunnilleen sama kuin tuon Beretan.
En ole mikään haulikkometsästäjä, mutta ei-sarkahousuiset sellaiset ovat kertoneet että kyllä lyhyt haulikko toimii metsästyksessä. Olemattoman kantaman legenda liittyy siihen että perinteinen "lyhyt" 18 tuuman piippu on alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisesti sylinteri tai niukasti supistettu. Eikä se lyhyt sylinteripiippukaan ole tuomittavissa kokonaan kelvottomaksi metsästykseen, edes pieniä hauleja ammuttaessa.

Omana huomautuksenani voin esittää, että 24 tuuman piippu ei millään järkevällä mittapuulla ole lyhyt. 24 on käytännössä ihan sama asia kuin 26 tai 28. Sitä pidemmät ovat jo melkoista extremeä ainakin puhuttaessa mekanismihaulikoista, jotka kuten yllä sanottu ovat luonnostaan pidempiä kuin taittuvat. Ultrapitkät ovat erikseen ja erityiseen tarpeeseen.

"Lyhyt" piippu on ehkä jonkun pussihousunäkemyksen mukaan 21 tuumaa ja kenties suomalaisittain voidaan pitää riidattomasti lyhyehkönä noin 18 tuuman "lyhyen" pumppuhaulikon yleistä piippua. Itse kyllä sanoisin varsinaisesti lyhyeksi vasta sellaisia, jotka politrukki katsoo muumiksi.
 
Mitä pienoiskiväärille aseluvan hankkiminen käytännössä vaatii, harrastustoimintaa varten?
Lähdet väärinpäin liikkeelle, noin ei lupaa tuu.

Hae itsellesi ensin harrastus tai laji, missä tarvit pienoiskivääriä. Esim 50m kivääri (Lajit – Tampereen Urheiluampujat ), siluettiammunta (SAL Siluettijaosto - Siluettiammuntaa pienoiskiväärillä), ampumahiihto tai -suunnistus ( Lajiesittelyt - Resul - Reserviläisurheiluliitto ry ), jne.
Käyt harrastamassa ko. lajia lainakamoilla muutaman kerran, voi olla, että pitää olla näyttöä vuodenkin verran (poliisilaitodten yhtenäistämisohje ei ole tältä osin yhtenäistänyt käytäntöjä). Löydät itsellesi paikan harrastamiseen. Mietit, miten säilytät aseesi lain vaatimalla tavalla turvallisesti. Liityt seuraan, hankit vakuutuksen. Sitten onkin jo tarve omalle harrastusvälineelle. Ennen poliisille menoa papereiden ja todistusten etsimistä, ja sitten lupalotto vetämään. 105€ on luvan hinta nykyään, ei palauteta, jos tulee hylsy.
 
Toimiiko lyhyemmät taktis-tyyppiset haulikot kuinka hyvin metsästyskäyttöön, esim. vesilinnut? Jotenkin olisi kivempi viedä lyhytpiippuista vehjettä metsälle.

Itsellä löytyy ns. Perinteisten haulikoiden rinnalle myös 21" pumppu. Todella näppärä paketti ja mukava kannella ryteikköjen lävitse.
 
Miksi muuten metsästys- ja ampumaharrastus on samassa ketjussa? Onko niissä muitakin yhtymäpintoja kuin tekoväline?
Ainakin meillä seurassa tosi moni harrastaa ampumataidon kehittämiseksi urheiluammuntaa. (Voi kyllä olla että osalle vanhempaa polvea päämotiivi on hyvä syy olla pois kotoa) Siinä mielessä näillä on kyllä muutakin kohtaamispintaa kuin pelkkä väline.
 
Miksi muuten metsästys- ja ampumaharrastus on samassa ketjussa? Onko niissä muitakin yhtymäpintoja kuin tekoväline?
Ainakin meillä seurassa tosi moni harrastaa ampumataidon kehittämiseksi urheiluammuntaa. (Voi kyllä olla että osalle vanhempaa polvea päämotiivi on hyvä syy olla pois kotoa) Siinä mielessä näillä on kyllä muutakin kohtaamispintaa kuin pelkkä väline.
Näin on. Lisäksi se välineiden osuus yhtymäkohtana on oleellisempi kuin moni hoksaakaan. Joku ehkä ajattelee, että vain pyssyllä metsästetään mutta tästä pykälää valveutuneempi maallikko saattaa erehtyä päinvastaiseen suuntaan.

Satumme elämään maailmassa(kulttuuripiirissä, ajassa ja valtiossa), jossa ampuma-aseilla metsästys on valtavirtaa ja muut pyyntitavat marginaalia. Erilaisia loukkuja, ansoja, jousia, varsijousia, ilmakivääriä, kiinni käyviä koiria, verkkoja, linnunliimaa jne. ei joko lainkaan saa käyttää tai niiden käyttö on hyvin rajoitettua.

Toisaalta taas metsästysharrastuksen kokonaisuuteen liittyy paljon muuta kuin itse metsästys, jossa siihen pyssyn käyttöön varaudutaan - kaikenlainen riistanhoito, yhdistysten käytännön asiat, paperiasiat, saaliinkäsittely, erätaidot ja vaikka mikä pyssytön yleisjormailu voi muodostaa valtaosan joidenkin innokkaiden metsästäjien harrastuksesta.

Toki tällainen yleisfoorumin keskustelu erikoisaiheesta keskittyy helposti metsästyksen - kuten aseharrastuksenkin - osalta perusasioihin mm. välineistä. Ja yhtään vittuilematta voisi myös muistuttaa, että aseharrastushan ei ole sama kuin ammuntaharrastus, aivan samoin kuin metsästysharrastus ei ole sama kuin jahti.
 
Onko suosituksia suojalaseista pistooli/revolveri ammuntaan jotka sopisivat omien lasien päälle. Ja tietenkin kuulosuojaimet vielä päälle.
 
Miksi muuten metsästys- ja ampumaharrastus on samassa ketjussa? Onko niissä muitakin yhtymäpintoja kuin tekoväline?

Itse ainakin harrastan samoilla välineillä sekä ampumaradalla ammuntaa ja metsästystä ja kummassakin ympäristössä on tarkoitus osua maaliin, eli yhtymäkohtia on. Välineistä ja lupa-asioista kun keskustellaan niin sama ketju toimii varsin hyvin. Toki sitten jos alkaisi ketju täyttymään enemmälti vain metsästysvinkkeihin, saaliinkäsittelyasioihin ja tapoihin liittyvillä asioilla niin voisi ehkä katsoa toisen ketjunkin tarvetta.
 
Viimeksi muokattu:
Onko suosituksia suojalaseista pistooli/revolveri ammuntaan jotka sopisivat omien lasien päälle. Ja tietenkin kuulosuojaimet vielä päälle.
Jos siellä radalla on samaan aikaan muitakin, niin kannattaa ainakin suoraan hommata kuulevat kuulonsuojaimet, niin voi puhuakin huutamatta.

Esim. Sordin Supreme Pro X.
 
Jos siellä radalla on samaan aikaan muitakin, niin kannattaa ainakin suoraan hommata kuulevat kuulonsuojaimet, niin voi puhuakin huutamatta.

Esim. Sordin Supreme Pro X.

Itsellä on ollut pari vuotta käytössä Peltorin SportTac ja hyvin on toiminut. Ovat vähän halvemmat.
 
Onko suosituksia suojalaseista pistooli/revolveri ammuntaan jotka sopisivat omien lasien päälle. Ja tietenkin kuulosuojaimet vielä päälle.
Bolle X1000 + erillinen lasien kanssa käytettäväksi muotoiltu linssi. Ei vaan saa olla kovin korkeat silmälasit.
Peltorin Sporttacit toimii hyvin.
 
Miksi muuten metsästys- ja ampumaharrastus on samassa ketjussa? Onko niissä muitakin yhtymäpintoja kuin tekoväline?
Toistaiseksi aika rauhallinen ketku niin sama kai nämä asiat on pitää samassa. Jos aktiivisempaa ois niin sitten eri ketjut vois olla asialliset :confused:

Aika hyvin tukevat toisiaan nämä harrastukset. Viimeisimmässä(?) Riista-lehdessä oli aika hyvä juttu ampumaharjoittelusta metsästykseen ja kovasti tuli mieleen toiminnalliset lajit siitä.

Harrastevälineet sopivat tosiaan hyvin ristiin näissä harrasteissa.
vasemmalla metsästysvarusteet, oikealla toiminnalliseen ammuntaan sopivat :tongue:
IMG_2540.jpeg
 
Bolle X1000 + erillinen lasien kanssa käytettäväksi muotoiltu linssi. Ei vaan saa olla kovin korkeat silmälasit.
Peltorin Sporttacit toimii hyvin.
Joo, kuppisuojiamet on eikä tarvetta aktiivisuojaimille.
Bollea kuullut kehuttavan. Täytyy varmaan sovitella päähän.
 
Onkos tälläkin hetkellä joku metsästyskausi? Eikös kauriinmetsästys ole talvella? Käveli joku vanha paarma äsken maastokuteissa metsäpolkua vastaan kivääri olalla. Kysyin että radaltakos sitä ollaan tulossa niin äijä totes vaan että "kaurista tulin koittamaan" :D
Luulis nyt jossain muuallakin olevan paikkoja kun tollasella suht yleisessä käytössä olevan metsäpolun varressa.
 
Onkos tälläkin hetkellä joku metsästyskausi? Eikös kauriinmetsästys ole talvella? Käveli joku vanha paarma äsken maastokuteissa metsäpolkua vastaan kivääri olalla. Kysyin että radaltakos sitä ollaan tulossa niin äijä totes vaan että "kaurista tulin koittamaan" :D
Luulis nyt jossain muuallakin olevan paikkoja kun tollasella suht yleisessä käytössä olevan metsäpolun varressa.
Metsäkaurispukin kevätpyynti on parhaillaan menossa. Sen ajat on toukokuun puolesta välistä kesäkuun puoleen väliin.
 
Luulis nyt jossain muuallakin olevan paikkoja kun tollasella suht yleisessä käytössä olevan metsäpolun varressa.
Metsästys on kielletty asutun rakennuksen lähellä, alle 150m, ilman rakennuksen omistajan tai haltijan nimenomaista lupaa. Metsäpolkua saa käyttää, jos se kuuluu metsästysluvan alueelle.
 
Joo en minä nyt siitä sijainnista ala jeesustelemaan. Landella landetyylillä. En vain ole aiemmin törmännyt metsästys-ukkoihin ihan noin "julkisilla" paikoilla, vaan yleensä ovat rauhallisemmilla alueilla. Siinähän metsästää kunhan ei meikäläiseen töräytä.
 
Joo en minä nyt siitä sijainnista ala jeesustelemaan. Landella landetyylillä. En vain ole aiemmin törmännyt metsästys-ukkoihin ihan noin "julkisilla" paikoilla, vaan yleensä ovat rauhallisemmilla alueilla. Siinähän metsästää kunhan ei meikäläiseen töräytä.
Ja täälläkin, soitin palokunnalle kysyäkseni neuvoa kun fasaani rääkyi parhaimpaan mahdolliseen aikaan. Palomestari sanoi että ei siinä mitään, soita riistanvalvojalle. En ehdinyt edes soittaa kun se fasaani hävisi. Vähän niinkuin niille susille jotka söi naapurin vasikat.
 
No tänään sitten kävin eilen liikkeessä kokeilemassa ja kysymässä.
Nämä vaikutti hyvältä mutta ei ollut liikkeessä kokeiltavana. Voisivat periaatteessa sopia jopa rillien päälle mutta suosittelevat piilolinssejä alle.
 
Ja täälläkin, soitin palokunnalle kysyäkseni neuvoa kun fasaani rääkyi parhaimpaan mahdolliseen aikaan. Palomestari sanoi että ei siinä mitään, soita riistanvalvojalle. En ehdinyt edes soittaa kun se fasaani hävisi. Vähän niinkuin niille susille jotka söi naapurin vasikat.
Riistanvalvoja? Ei sellaisia ole Suomessa. Mitäköhän se oikeasti tarkoitti tai sanoi?... Sitäpaitsi ei sitä fasaania saa ampua ennen syksyä kuitenkaan.
 
Riistanvalvoja? Ei sellaisia ole Suomessa. Mitäköhän se oikeasti tarkoitti tai sanoi?... Sitäpaitsi ei sitä fasaania saa ampua ennen syksyä kuitenkaan.
Taisi jäädä joku anglismi mieleen mutta palomestari sanoi että okei hyvä ei ole mun homma soita tälle [virkamiehelle] niin se muiluttaa sen pois. Jo joo ei saa ampua, mutta aivan kuin ärsyttäviä tai haitallisia elukoita olisi päästetty päiviltä oli se sitten myrkyllinen syötti tai ansa.

Ja ennenkuin kukaan ottaa herneen nenään, niin en hyväksy sitä. Joskus vaan asiat menee siihen että tilanomistajat ottaa asiat omiin käsiinsä.

e: tarkoitin riistan_hoitajaa_ enkä valvojaa
 
Viimeksi muokattu:
Aika usein jonkun paikallisen riistanhoitoyhdistyksen jäsenet hoitavat nuita ongelmatapauksia. En kyllä tiedä onko esim. omalla kotikylällä määrätty varsinaista yksittäistä vastuuhenkilöä, ihmiset vaan aina soittelevat yhdistyksen puheenjohtajalle. Poliisin kauttahan nuo kannattaa hoitaa niin ne osaavat pyytää tarvittaessa virka-apua eikä varmasti tule sanomista.
 
Aika usein jonkun paikallisen riistanhoitoyhdistyksen jäsenet hoitavat nuita ongelmatapauksia. En kyllä tiedä onko esim. omalla kotikylällä määrätty varsinaista yksittäistä vastuuhenkilöä, ihmiset vaan aina soittelevat yhdistyksen puheenjohtajalle. Poliisin kauttahan nuo kannattaa hoitaa niin ne osaavat pyytää tarvittaessa virka-apua eikä varmasti tule sanomista.
Ei näitä hoitamaan tosiaan ole ketään varsinaista henkilöä. Maanomistaja ja metsästysoikeuden haltijat ja sitä kautta se riistanhoitoyhdistys... Mutta ei tuollaisen fasaanin poistamiseen saa missään tapauksessa mitään lupaa.... Se elää omaa elämäänsä ja siihen kuuluu se saatanan kauhea rääkyminen. Ei voi mitään.
 
Ei näitä hoitamaan tosiaan ole ketään varsinaista henkilöä. Maanomistaja ja metsästysoikeuden haltijat ja sitä kautta se riistanhoitoyhdistys... Mutta ei tuollaisen fasaanin poistamiseen saa missään tapauksessa mitään lupaa.... Se elää omaa elämäänsä ja siihen kuuluu se saatanan kauhea rääkyminen. Ei voi mitään.
Kai sen saa muiluttaa jos sille ei tee haittaa? Itse olen kymmeniä ellen satoja kyykärmeitä muiluttanut pihapiiristä muualle missä ei ole asutusta. Muutaman antanut eläinpuistolle mutta ne kyllästyi siihen kun pyydetyt kyyt ei elä pitkään.
 
Pakko kysyä kun täällä on asiantuntijoita (itse en omista aseita)...jenkeissä on käynnissä agressiivinen debatti "rynnäkköaseiden kiellosta". Ilmeisesti 9 osavaltiota on jo kieltänyt, mutta liittovaltiokielto on jumissa USA:n perustuslain takia. Keskustelun keskiössä on AR-15 malliset rynkyt joita on käyttetty joukkoammuskeluissa.

Kun tuota debattia seurasin niin itse mietin että eikös Suomessa tuollaisen AR-15 saa kohtuu helposti? Jos esim. on reservijärjestössä tai ampumaseurassa ja vuoden verran käy ampumassa aktiivisesti niin eikös AR-15 tai muun perusrynkyn voi siinä vaiheessa hankkia itselleen olettaen että lupa myönnetään?
 
Pakko kysyä kun täällä on asiantuntijoita (itse en omista aseita)...jenkeissä on käynnissä agressiivinen debatti "rynnäkköaseiden kiellosta". Ilmeisesti 9 osavaltiota on jo kieltänyt, mutta liittovaltiokielto on jumissa USA:n perustuslain takia. Keskustelun keskiössä on AR-15 malliset rynkyt joita on käyttetty joukkoammuskeluissa.

Kun tuota debattia seurasin niin itse mietin että eikös Suomessa tuollaisen AR-15 saa kohtuu helposti? Jos esim. on reservijärjestössä tai ampumaseurassa ja vuoden verran käy ampumassa aktiivisesti niin eikös AR-15 tai muun perusrynkyn voi siinä vaiheessa hankkia itselleen olettaen että lupa myönnetään?
USAn debattia sen enempää tuntematta niin enemmän vaikuttaa olevan ilmassa taas pelot ja aseen ulkoinen olemus eikä muut ominaisuudet. AR-15 nyt sattuu oleen siellä varsinkin todella yleinen laite ihan ymmärrettävistä syistä. Eli kohtuu hintainen, paljon hyviä ominaisuuksia ja helposti muokattavissa eri käyttötarkoituksiin.

Suomessa ton tyyppisen (TT3, itselataava kertatuli kivääri) hankintaan tarvii yleisesti ottaen harrasteperusteen eli seura, laji jne. Metsästysperusteella on hieman hiljaisempaa noiden hankkiminen vaikka jotkut niinkin ovat tehneet.

Teknisenä nillityksenä ”rynkky” olisi TT4 eli sarjatuli on taas huomattavasti hankalampi eli menee käytännössä keräilijäperusteella. Noi kaupasta helpommin saatavat ovat TT3.
 
USAn debattia sen enempää tuntematta niin enemmän vaikuttaa olevan ilmassa taas pelot ja aseen ulkoinen olemus eikä muut ominaisuudet. AR-15 nyt sattuu oleen siellä varsinkin todella yleinen laite ihan ymmärrettävistä syistä. Eli kohtuu hintainen, paljon hyviä ominaisuuksia ja helposti muokattavissa eri käyttötarkoituksiin.
No nimenomaan tätä itsekin ihmettelin. Saattaa joillain olla huulet kohta pyöreänä kun joissain jenkkien on osavaltioissa on tiukemmat aselait kuin suuremmassa osassa Eurooppaa ja silti rikollisuutta ja ammuskeluja tapahtuu enemmän.

Suomessa ton tyyppisen (TT3, itselataava kertatuli kivääri) hankintaan tarvii yleisesti ottaen harrasteperusteen eli seura, laji jne. Metsästysperusteella on hieman hiljaisempaa noiden hankkiminen vaikka jotkut niinkin ovat tehneet.

Teknisenä nillityksenä ”rynkky” olisi TT4 eli sarjatuli on taas huomattavasti hankalampi eli menee käytännössä keräilijäperusteella. Noi kaupasta helpommin saatavat ovat TT3.
Kiitos selvennyksestä.
 
Suomessakin kiristettiin itselataavien lupaehtoja, enää ei taida saada toistaiseksi voimassaolevaa lupaa vaan pitää tasaisin välein todistaa "harrastuneisuus". Auttaa toki siihen ettei aseita jää komeroon vaikka ei ole ampunut kymmeneen vuoteen...
 
Suomessakin kiristettiin itselataavien lupaehtoja, enää ei taida saada toistaiseksi voimassaolevaa lupaa vaan pitää tasaisin välein todistaa "harrastuneisuus". Auttaa toki siihen ettei aseita jää komeroon vaikka ei ole ampunut kymmeneen vuoteen...
Mitenköhän käy jos tuo harrastuneisuus jää osoittamatta? Ase lähtee valtiolle?
 
Kirjoittelin tähän ketjuun jo aiemmin Remington 870 ulosheittäjän ongelmasta, eli patruuna ei lennä ulos jos on yhtään pyöreämpi tuo hylsyn kanta. No kiillotettu on tuo pesä, eipä juuri vaikutusta.
Seuraava vaihtoehto on ostaa parempi ulosvetäjän kynsi. Mulla on tuossa siis MIM mallin kynsi. Noita non-mim kynsiä en suomesta löydä myynnistä, on ainoastaan noita Volquartsen valmistamia ilmeisesti oikein hyviä kynsiä... Tuosta 60€ on vain minusta ihan hävytön ryöstö. Löytyykö mistään halvempaa?
 
No nimenomaan tätä itsekin ihmettelin. Saattaa joillain olla huulet kohta pyöreänä kun joissain jenkkien on osavaltioissa on tiukemmat aselait kuin suuremmassa osassa Eurooppaa ja silti rikollisuutta ja ammuskeluja tapahtuu enemmän.
No osittain näin on "aina" ollut. Amerikassa on aivan päättömiä kieltoja ja sääntöjä liittyen aseiden ominaisuuksiin ja ulkonäköön. Toisaalta taas pistooleja ei pelätä eurooppalaisen hysteerisesti ja aseenkantoon on enemmän mahdollisuuksia. Säännöt vaihtelevat paikallisesti ja soutavat edestakaisin trendien ja paniikkien myötä.

Auttaa toki siihen ettei aseita jää komeroon vaikka ei ole ampunut kymmeneen vuoteen...
En näe tässä mitään apua kaipaavaa ongelmaa, vaan lähinnä yksityisomaisuuden suoja on raiskattu. Kyllä ihmisen kuuluu saada omistaa ase vaikka ei harrasta aktiivisesti. Turvallisuusperusteella kannattaa sitten keskittyä sen luvanhaltijan sopivuuteen eikö johonkin lappujen kanssa pelaamiseen. Tämä lisäbyrokratia on vain korviketta täyskiellolle kontrollifetisistejä varten.

Onneksi omat lupani ovat sen verran vanhoja että niissä ei ole eikä tule lisäehtoja. Ennen kuin taas seuraavalla kieltofantasiakierroksella. Kyllä täyskieltoakin koko ajan vasemmisto haaveilee.
 
Viimeksi muokattu:
No osittain näin on "aina" ollut. Amerikassa on aivan päättömiä kieltoja ja sääntöjä liittyen aseiden ominaisuuksiin ja ulkonäköön. Toisaalta taas pistooleja ei pelätä eurooppalaisen hysteerisesti ja aseenkantoon on enemmän mahdollisuuksia. Säännöt vaihtelevat paikallisesti ja soutavat edestakaisin trendien ja paniikkiin myötä.

Sen puoleen asekontrollin kannattajien hysteria AR-15:n osalta onkin vähän hassua, koska valtaosa ampumatapauksista tehdään pistooleilla. Mutta siinä on todennäköisesti takana muita motiiveja, maassahan on saanut aikaisemmin jopa sotilasaseita (ylijäämänä myytiin halvalla ja paljon M1-karbiinia, Garandia jne, sekä jonkin verran M16:a) eikä siihen sanottavammin kiinnitetty huomiota (ennen kun sarjatuliaseiden myyntiä rajoitettiin) mutta AR-15 on ymmärtääkseni nostanut suosiotaan merkittävästi vasta tällä vuosituhannella. Ja se on nostanut asevalmistajia talousvaikeuksista, jolloin niillä on mahdollisuuksia tukea poliitikkoja rahallisesti, mikä taas nostaa niiden vaikutusvaltaa. Ja se lienee se syy miksi nimenomaan AR-15 on asekontrollilobbyn hampaissa niin voimakkaasti. Maassa on kuitenkin esimerkkejä ihan toimivista interventioista aseväkivallan vähentämiseen ilman aseenkanto-oikeuteen puuttumista, mutta jostain syystä ne saavat aika vähän huomiota. Ei niissä nyt mitään kovin erikoista sinänsä ole, sosiaalisia ohjelmia missä yhteisöjen sisällä yritetään vaikuttaa sosiaalisiin ongelmiin, väkivaltataipumukseen ja ongelmanratkaisuun. Mutta ovat olleet kyllä ihan toimivia.
 
Muuten ihan hyvä, mutta pistoolit on tilastollisesti paljon enemmän käytetty joukkoampumisissa, kuin esim. kiväärit. Se on ihan, että miten nuo jenkkien vasurit on saanut lietsottua tuota hysteriaa.
Joskus tuohon jaksoin hiukka enempi perehtyä, niin osavaltion/kaupungit missä on kaikista kireimmät aselait, niin tapahtui eniten ampumatapauksia.
 
eikä siihen sanottavammin kiinnitetty huomiota (ennen kun sarjatuliaseiden myyntiä rajoitettiin)
Siis noin sata vuotta takaperin? 80-luvullahan uusien myyntiin saattaminen taviksille loppui ja se kankeasti kaupattava asekanta on vanhaa romua. Sarjatuliaseen arvo on kymmenissä tuhansissa kysynnän ja tarjonnan takia.
 
Siis noin sata vuotta takaperin? 80-luvullahan uusien myyntiin saattaminen taviksille loppui ja se kankeasti kaupattava asekanta on vanhaa romua. Sarjatuliaseen arvo on kymmenissä tuhansissa kysynnän ja tarjonnan takia.

Jos M16 tarkoitat niin kyllä, se kiellettiin joskus kasarilla jostain syystä. Nykyään niitä alaosia myydään edelleen, niihin on vain aika nihilististä saada lupaa. Siihen yläosaanhan saa laitettua aikalailla mitä haluaa, joten niitä pystyy modernisoimaan aika helposti. Välillä niistä näkeekin aika mielenkiintoisia konstruktioita.

AR-15 myynti taas alkoi nousta isommin vasta 2000-luvulla: Share of AR-15s in U.S. firearm production 1990-2020 | Statista

...ja sitten alkoi myös se mekastaminen että kaikki pitäisi kieltää.
 
Jos M16 tarkoitat niin kyllä, se kiellettiin joskus kasarilla jostain syystä. Nykyään niitä alaosia myydään edelleen, niihin on vain aika nihilististä saada lupaa.
Tarkoitin siis transferable machine gun ylipäänsä. Niitä ei tule lisää vaan on olemassa tietty joukko sarjatuliaseita(tai sellaiseksi laskettavia osia) Sellainen mihin ei liity aseseppä- tms. ammattilarppausta tai "lupia" sen pidemmälle kuin helvetin hidas batfen prosessi. Sepäntekemiä uusia voi joillakin olla, mutta niitähän ei samaan tapaan tällä prosessilla myydä samoille markkinoille, joten ne eivät ole samanlaisia arvokeräilyesineitä.

Enkä sano ettei jotain vähemmän haluttua konepistoolia jostain saa ykköstonneillakin mutta noin yleensä ottaen mainitsemasi ja muutkin kiinnostavat artikkelit ovat viisinumeroisissa hinnoissa.

Tämä ulkomuistista ja parinkin vuoden takaa, joten voi olla virheitä. Eipä ne hinnat tosin ole herkkiä ainakaan laskemaan.

Kieltomekastaminen on "aina" ollut päällä ja ensimmäinen "Assault Weapon Ban" tuli jo 1994 ja erääntyi aikanaan.
 
No osittain näin on "aina" ollut. Amerikassa on aivan päättömiä kieltoja ja sääntöjä liittyen aseiden ominaisuuksiin ja ulkonäköön. Toisaalta taas pistooleja ei pelätä eurooppalaisen hysteerisesti ja aseenkantoon on enemmän mahdollisuuksia. Säännöt vaihtelevat paikallisesti ja soutavat edestakaisin trendien ja paniikkien myötä.


En näe tässä mitään apua kaipaavaa ongelmaa, vaan lähinnä yksityisomaisuuden suoja on raiskattu. Kyllä ihmisen kuuluu saada omistaa ase vaikka ei harrasta aktiivisesti. Turvallisuusperusteella kannattaa sitten keskittyä sen luvanhaltijan sopivuuteen eikö johonkin lappujen kanssa pelaamiseen. Tämä lisäbyrokratia on vain korviketta täyskiellolle kontrollifetisistejä varten.

Onneksi omat lupani ovat sen verran vanhoja että niissä ei ole eikä tule lisäehtoja. Ennen kuin taas seuraavalla kieltofantasiakierroksella. Kyllä täyskieltoakin koko ajan vasemmisto haaveilee.

En kyllä kaipaa mitään jenkkilän taskuase/concealed/open carry mahdollisuuksia pistooleille Suomeen, vaikka en uskokaan että täällä tarvitsisi hirveästi pelätä noiden sallimisen jälkeenkään luotia naamaan jos kysyy ohikulkijalta ohjeita hotellille, mutta jokin känninen välienselvittely paikallisen räkälän nurkassa kait harvemmin tehdään pikaistuksissaan muuten vaan mukana kannetulla hirvikiväärillä. Sitten jos tositarkoituksella ollaan liikenteessä niin kyllä se toinen henkilö kuolee vaikka hirvikiväärillä, oli itselataava tai ei.

En jaksa kaivaa tilastoja, mutta itse kuvittelisin ettei harrastuksen loppumisen jälkeen pimeille markkinoille päätyneet STI Edget ole mikään ongelma, mutta tuohan on se ainoa perustelu "aktiivisuuden todistamisvaatimukselle". Ja kyllä, jos tuon takia menettää aseensa esim.ruuhkavuosien kiireessä niin varmasti on hyvin iso kynnys jatkaa harrastusta myöhemminkään. Omakin haulikko kait(?) lähtisi kun on reilut 400 kilsaa "omille metsästysmaille" ja tuo päiväkoti-ikäinen pitää kiireisenä niin jäänyt aika nollaan harrastus...
No onneksi Remingtonin luvat on haettu ysärillä 15 vuotiaana jolloin maailma oli vielä erilainen :cigar2:
 
Tuo harrastuneisuuden todistelu on jokseenkin tyhmää omasta mielestä. Harrastus siinä missä esim. golfin peluu tai ihan mikä tahansa. Ei missään muussakaan tarvitse todistella ja jos jää välivuosia harrastuksesta, niin ei sinun nappiksia tulla hakemaan tai pakoteta myymään.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 703
Viestejä
4 544 651
Jäsenet
74 832
Uusin jäsen
Make1234

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom