Reserviläisliitto OHJE
Suomen Reserviupseeriliitto
5.6.2023
Lähde:
Hae aselupaa - Poliisi palvelee sinua erilaisissa aselupiin ja aseisiin liittyvissä asioissa - Poliisi
Ampuma-aselaki 45§, 5–7 mom
ASELUPIEN HAKEMINEN
Tämän ohjeen tarkoituksena on tuoda esille keskeisiä aselupien hakemiseen liittyviä asioita ja prosessia sekä yhteisön että henkilökohtaisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Lähteinä on käytetty viitteenä olevaa ohjeistusta, joista saa tarvittaessa lisätietoja.
1. Yhteisöjen aseluvat ja asevastaava
Suomeen rekisteröidyt yhteisöt (ry), jotka ovat toimintansa tarkoituksen ja muiden seikkojen perusteella sopivia pitämään hallussaan ampuma-aseita, voivat saada aseluvan ja ampumatarvikeluvan.
Reserviläisyhdistykset, joiden säännöissä ammunta on mainittu toimintamuotona, hakevat aselupia urheiluammunta-perusteisesti. Yhdistysten ja yhteisöjen aseluvat, myös erityisen vaarallisille aseille (pistooli, jossa yli 20 patruunan lipas ja puoliautomaattikivääri (itselataava kertatuli), jossa yli 10 patruunan lipas) myönnetään urheiluammuntakoulutusta varten.
Yhteisölle ei voida antaa rinnakkaislupaa eikä yksityistä tuontilupaa, mutta yhteisön aseisiin voidaan antaa rinnakkaislupia. Luvat myöntää poliisilaitos ja aseiden säilytystilojen sijaintipaikan poliisilaitos hyväksyy säilytystilat. Yhteisöllä on oltava poliisilaitoksen hyväksymä asevastaava, jonka vastuulla aseet ovat. Asevastaavaksi hyväksymistä haetaan poliisilaitokselta. Hyväksymistä haettaessa on oltava mukana yhteisön päätös asevastaavaksi asettamisesta. Vastaavalla tavalla toimitaan, kun asevastaava ei jatka tehtävässään.
Asevastaava edustaa yhteisöä sen hankkiessa ampuma-aseita. Asevastaavalle annettu hyväksyntä oikeuttaa asevastaavan hankkimaan, pitämään hallussa ja luovuttamaan yhteisön lupaan merkittyjä esineitä. Koska hankinnat saattavat olla yhteisölle merkittäviä taloudellisesti, yhteisön on taloudellisen vastuun osalta tärkeää valtuuttaa asevastaava hankintojen tekemiseen.
Muu henkilö kuin asevastaava saa pitää yhteisön ampuma-asetta hallussaan vain, jos hänellä on aseeseen rinnakkaislupa tai jos hän ampuma-aselain lainaamista koskevien säännösten mukaan on oikeutettu lainaamaan kyseisen aseen tai jos hän käyttää asetta ampuma-aselain valvottua käyttöä koskevien säännösten mukaisesti.
Jos henkilö hakee asevastaavan ominaisuudessa aselupia yhteisölle, mukana on oltava
• passi tai henkilökortti
• yhteisöä tai säätiötä koskeva rekisteriote
• yhtiöjärjestys tai säännöt, joista selviää, että yhdistys on ampumaseura
• yhteisön toimivaltaisen elimen päätös aseen tai aseen osan hankkimisesta
Reserviläisliitto OHJE
Suomen Reserviupseeriliitto
5.6.2023
Mikäli on tarvetta hankkia todistus Patentti- ja rekisterihallitukselta (perustamiskirja), niin sen tekee ja kustantaa Reserviupseeriliitto tai Reserviläisliitto. Liittojen mallisäännöissä asia on jo huomioitu.
Hyvänä käytänteenä voidaan pitää yhdistyksen koosta ja toimintavolyymista riippuen 2–4 asevastaavaa, jotka ovat antaneet hyväksyntänsä ja yhdistys on hyväksynyt heidät asevastaaviksi.
2. Hakemus ja luvan myöntämisen edellytykset
Poliisi myöntää ampuma-aseiden ja aseen osien hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavia lupia. Aselupahakemukset toimitetaan poliisilaitokselle. Ampuma-aseen hankintaan ja hallussapitoon oikeuttava lupa voidaan antaa myös Suomessa rekisteröidylle yhteisölle, jonka edustajana yhdistyksen asevastaava toimii.
Aseluvan aseen hankkimiseen voi saada, jos on täyttänyt 18 vuotta ja on terveydentilan ja käyttäytymisen puolesta sopiva pitämään hallussa ampuma-asetta ja aseen osaa. Aseluvan pistoolin, pienoispistoolin, revolverin tai pienoisrevolverin tai niiden osan hankkimista varten voi saada vasta, kun on täyttänyt 20 vuotta. Samat ikärajat ja ohjeet koskevat myös yhteisöjen asevastaavia.
Ampuma-aseen ja aseen osan hankkimiseen ja hallussapitoon on oltava hyväksyttävä käyttötarkoitus. Hakijan pitää myös täyttää luvan saajaa koskevat edellytykset. Hakemukset jätetään pääsääntöisesti suullisesti. Poliisivirkailija kirjaa hakemuksen asetietojärjestelmään. Hakemuksen perustelut on esitettävä kirjallisesti.
Aselupaa haettaessa on oltava mukana
• passi tai henkilökortti
• hakemuksen perustelut kirjallisina ja muut hakemuksen perustelemiseen tarvittavat
asiakirjat
• sotilaspassi, siviilipalvelustodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta
vapauttamisesta
• ampuma-aseen käyttötarkoituksen mukaiset todistukset sekä
• asevastaavana toimittaessa kohdan 1 mukaiset yhdistyksen asiakirjat.
3. Käyttötarkoitus ja sen osoittaminen
Aseluvan saamiseksi on oltava hankittavalle aseelle hyväksyttävä käyttötarkoitus ja harrastuksesta on esitettävä luotettava selvitys.
Hyväksyttäviä käyttötarkoituksia ovat muun muassa:
• metsästyslainsäädännön mukaan sallittu eläinten ampuminen (metsästysperuste)
• ampumaurheilu ja -harrastus
• vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain mukainen sotilaallisia
valmiuksia palveleva koulutus (koulutukseen osallistuminen tai koulutuksen
järjestäminen)
Luvan voi saada vain sellaiselle aseelle tai aseen osalle, joka soveltuu hyvin ilmoitettuun käyttötarkoitukseen. Hankittava ase ei saa olla tarpeettoman tulivoimainen tai tehokas.
Reserviläisliitto OHJE
Suomen Reserviupseeriliitto
5.6.2023
Metsästysperusteella hankittavan aseen täytyy soveltua hyvin aiottuun käyttötarkoitukseen. Perusteluissa on ilmettävä, mitä riistaa aiotaan metsästää, millä alueilla ja mihin metsästämisen oikeus perustuu. Metsästyskortti tai ampumaseuran jäsenkortti on hyvä ottaa mukaan lupahakemuksen jättöön.
Ampumaurheiluperusteella ns. käsiaseelle haettavan luvan osalta harrastuksen katsotaan olevan aktiivista, jos harrastuskertoja on ollut vähintään 10 hakemuksen jättämistä edeltävän kahden vuoden aikana. Todistuksen saa poliisin hyväksymältä ampumaseuran ampuma-asekouluttajalta. Ampumaseuraksi lasketaan reserviläisyhdistys, jonka säännöissä ammunta on mainittu toimintamuotona.
Erityisen vaarallisen (ERVA) ampuma-aseen lupaan tarvitaan lisäksi todistus voimassa olevasta ampumaseuran jäsenyydestä. Jäsenyyden on täytynyt olla voimassa vähintään luvan hakemista edeltäneet 12 kuukautta. ERVA - ampuma-aseen ollessa kyseessä on ns. pitkän aseen osalta esitettävä ampuma-asekouluttajan antama todistus siitä, että aktiivinen ampumaurheilu tai -harrastus on jatkunut vähintään luvan hakemista edeltävän 12 kuukauden ajan. Ampumaurheilua ja harrastusta pidetään aktiivisena, jos luvanhakijalla on luvan hakemista edeltäneen vuoden aikana ollut vähintään viisi harrastuskertaa sillä ampuma-asetyypillä, johon lupaa haetaan.
Niin sanotun lyhyen aseen (pistooli, revolveri, pienoispistooli ja pienoisrevolveri) osalta ampumaurheilun tai -harrastuksen on pitänyt jatkua vähintään kaksi vuotta. Lisäksi on aina esitettävä luotettava selvitys siitä, että harjoittelu on aktiivista tai osallistutaan ampumakilpailuihin ampuma-asetyypillä, johon lupaa haetaan.
Sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen (SOTVA) osallistuminen voi olla perusteena silloin, kun haetaan lupaa erityisen vaaralliselle ns. pitkälle ampuma-aseelle tai aseen osalle. Silloin hakemuksen liitteeksi tarvitaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) antama todistus siitä, että henkilö on osallistunut sotva-ammuntoihin vähintään kaksi kertaa edeltävän 12 kuukauden aikana ja on suorittanut ampumakokeen hyväksytysti.
Aktiivista reserviläisen ampumaharjoittelua edellytetään yhteensä vähintään viisi kertaa 12 kuukauden aikana, joista ainakin kaksi on täytynyt tapahtua MPK:n järjestämänä SOTVAkoulutuksena. Muu kuin reserviläisen ampumaharjoittelu ei kelpaa harrastuksen todistamiseen tässä tarkoituksessa. Lisäksi harrastamisen on täytynyt tapahtua sillä asetyypillä, jolle lupaa haetaan.
4. Haastattelu
Aselupa-asiassa haastatellaan aina
• ensimmäistä ampuma-aselupaa hakevat
• ne, joiden edellisen luvan myöntämisestä on kulunut enemmän kuin kymmenen vuotta
• 15 vaan ei 18 vuotta täyttäneen rinnakkaisluvan hakijan huoltaja, joka hakee lupaa
aseen säilyttämistä ja kuljettamista varten
• alaikäiset hakijat
Haastatteluun kutsutaan myös, mikäli lupavalmistelussa ilmenee jotain sellaista, minkä perusteella henkilö voidaan katsoa olevan mahdollisesti sopimaton pitämään hallussa
Reserviläisliitto OHJE
Suomen Reserviupseeriliitto
5.6.2023
ampuma-aseita. Ensimmäistä ns. käsiaselupaa (pistooli, revolveri, pienoispistooli ja pienoisrevolveri) hakevat haastatellaan pääsääntöisesti.
Aseen hankkimisoikeus on voimassa pääsääntöisesti vuoden. Erityisin syin perusteltuna lupa voi olla voimassa enintään kaksi vuotta. Hankittu ampuma-ase tai aseen osa on esitettävä poliisilaitoksella 30 päivän kuluessa sen hankkimisesta. Jos aseluvalla on hankkimisoikeutta jäljellä vähemmän kuin 30 päivää hankkimisesta lukien, pitää esine esittää luvan voimassaoloaikana.
5. Erityisen vaaralliset ampuma-aseet ja luvanvaraisen osan hankinta
ERVA-aseiden ja aseen osien hankkiminen on pääsääntöisesti kiellettyä. Henkilö voi poikkeustapauksissa saada hankkimis-, valmistamis- tai rinnakkaisluvan ERVA-aseeseen reserviläistoiminnassa sotilaallisia valmiuksia palvelevaan ampumakoulutukseen osallistumiseen tai koulutuksen järjestämiseen.
Laissa on määritelty myös erityisen vaaralliset patruunat ja ammukset. Ampuma-aseen hallussapitolupa tai aselupa ei oikeuta erityisen vaarallisten patruunoiden ja ammusten hankkimiseen, mutta henkilö voi erityisestä syystä saada poliisilaitokselta erillisen ampumatarvikeluvan, joka oikeuttaa niiden hankintaan ja hallussapitoon.
Hankittaessa aseen luvanvaraisia osia ja henkilöllä on oikeus näitä aseen osia vastaavista aseen osista kootun ampuma-aseen hallussapitoon, henkilön ei tarvitse hankkia erillistä lupaa aseen osien hankintaan. Aseen osan hankkimisesta on tehtävä ilmoitus poliisille 30 päivän kuluessa hankinnasta ja aseen osa on esitettävä.
Äänenvaimentimen hankinnasta ei tarvitse ilmoittaa, jos henkilöllä on oikeus jonkin ampuma-aseen hallussapitoon. Latauslaitteen (lipas) hankkiminen ei ole luvanvaraista eikä sen hankkimisesta tarvitse ilmoittaa, jos henkilöllä on ERVA-aseen hallussapitoon oikeuttava aselupa siihen aseeseen, johon latauslaite (lipas) hankitaan.
6. Ampumaharrastuksen jatkumisen osoittaminen
Velvollisuus osoittaa ampumaharrastuksen jatkuminen ei koske kaikkia aseluvanhaltijoita. Harrastuksen jatkuminen osoitetaan viiden vuoden välein aseen hankkimisesta lukien. Luvanhaltijan velvollisuutena on huolehtia harrastuksen jatkumista osoittavan todistuksen toimittamisesta poliisille.
Ampumaharrastuksen jatkuminen on osoitettava, jos lupa on voimassa toistaiseksi ja aseen käyttötarkoitus on metsästys, ampumaurheilu, ampumaharrastus, reserviläistoiminta (sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus) tai näytös, kuvaus tai muu vastaava esitys sekä aseena on pistooli, pienoispistooli, revolveri, pienoisrevolveri, erityisen vaarallinen ampuma-ase tai toimintatavaltaan itselataava kertatuli.
Velvollisuus koskee luonnollista henkilöä, jonka hallussapitolupa on saatu ns. lyhyeen aseeseen 12.6.2011 jälkeen tai erityisen vaaralliseen ampuma-aseeseen taikka itselataavaan kertatuliaseeseen 14.7.2019 jälkeen.
Reserviläisliitto OHJE
Suomen Reserviupseeriliitto
5.6.2023
Määräaikaisiin hallussapitolupiin ja aselupiin liittyen harrastuneisuuden osoittaminen esitetään todistuksella uusittaessa lupaa. Jos lupaa ei uusita, se lakkaa olemasta voimassa.
Harrastuksen jatkuminen voidaan osoittaa toimittamalla poliisille
• ampuma-asekouluttajan antaman todistuksen ampumaurheilun ja -harrastuksen
aktiivisesta harrastamisesta
• riistanhoitoyhdistyksen antaman todistuksen loukku- tai luolapyynnin aktiivisesta
harjoittamisesta
• luotettavan selvityksen ampuma-aseen käytöstä näytökseen, kuvaukseen tai
muuhun vastaavaan esitykseen
• Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen antaman todistuksen aktiivisesta
osallistumisesta sotilaallisia valmiuksia palvelevaan ampumakoulutukseen
Harrastuksesta voidaan tarvittaessa vaatia muitakin selvityksiä.
Ampuma-aselain 45 §:n 5 momentissa tarkoitettua ampumaurheilua ja -harrastusta pidetään aktiivisena, jos luvanhakijalla on luvan hakemista edeltäneiden kahden (2) vuoden aikana ollut vähintään kymmenen (109 harrastuskertaa pistoolilla, pienoispistoolilla, revolverilla, pienoisrevolverilla, ilmapistoolilla tai mainitun lain 9 §:n 5 kohdan a alakohdassa tarkoitetulla ampuma-aseella (ERVA-pistooli).
Ampuma-aselain 45 §:n 6 momentissa tarkoitettua ampumaurheilua ja harrastusta (ERVAkivääri) pidetään aktiivisena, jos luvanhakijalla on luvan hakemista edeltäneen vuoden (1) aikana ollut vähintään viisi (5) harrastuskertaa sillä ampuma-asetyypillä, johon lupaa haetaan.
Ampuma-aselain 45 §:n 7 momentissa tarkoitettua ampumaharjoittelua (ns. reserviläispoikkeus ERVA-kiväärille) pidetään aktiivisena, jos luvanhakijalla on luvan hakemista edeltäneen vuoden (1) aikana ollut vähintään viisi (5) harjoittelukertaa sillä ampuma-asetyypillä, johon aselupaa haetaan. Näistä viidestä (5) harjoittelukerrasta vähintään kahden (2) on tullut tapahtua VAPE-lain (556/2007) 2 §:n 2 momentissa tarkoitetussa MPK:n järjestämässä sotilaallisia valmiuksia palvelevassa ampumakoulutuksessa.
Aktiivista urheilua, harrastamista tai harjoittelua ei edellytetä sellaisena aikana, jolloin se ei sääolosuhteiden tai muun vastaavan esteen vuoksi ole mahdollista. Asevelvollisuuden suorittaminen, sairaus, raskaus, työstä johtuva este tai muu näihin rinnastettava syy keskeyttää kahden vuoden tai vuoden määräajan kulumisen, jos luvanhakija tällaiseen syyhyn vetoaa ja osoittaa sen olemassaolon.
Uutta aselupaa haettaessa tai uusittaessa määräaikaista hallussapito- tai aselupaa, hakemisen yhteydessä osoitettu harrastaminen otetaan huomioon myös aikaisemman luvan kohdalla. Hyväksi lukeminen koskee vain niitä asetyyppejä, joiden lupa vastaa uuden luvan hakemukseen liitettyä harrastustodistusta; esimerkiksi revolverin hankkimislupaa varten toimitettua harrastustodistusta ei lueta hyväksi kivääriluvan kohdalla. Harrastuksen jatkumista ei tarvitse osoittaa jokaisen aseen osalta erikseen.
Reserviläisliitto OHJE
Suomen Reserviupseeriliitto
5.6.2023
7. Aseluvan peruuttaminen
Jos ampuma-asetta ei tarvita, niin poliisilta pyydetään luvan peruuttamista.
Poliisi voi peruuttaa luvan, jos
• ampumaharrastus on päättynyt
• lupa ei ole enää työn vuoksi välttämätön
• ase on kadonnut tai anastettu
• terveydentila, käyttäytyminen ja elämäntapa osoittavat, että henkilö on sopimaton
pitämään hallussaan aseita
• syyllistyminen rikoksiin
• käyttäytyminen väkivaltaisesti
• syyllistyminen ampuma-aserikkomukseen tai -rikokseen tai lupaehtojen rikkominen.
Poliisi voi peruuttaa yhteisön hallussapitoluvan, jos aseluvan haltija ei enää täytä luvan saamisen edellytyksiä. Poliisi peruuttaa rinnakkaisluvan, jos suostumuksen antanut pääluvan haltija, valtio tai alaikäisen huoltaja peruuttaa suostumuksensa.
Jos aselupa (ns. päälupa) peruutetaan, se raukeaa tai sen voimassaolo muuten lakkaa, sen perusteella annetut rinnakkaisluvat lakkaavat olemasta voimassa välittömästi.
8. Yhteenveto
Tiivistettynä aseluvan hankinta toimii seuraavasti:
Kivääriin oikeuttavan luvan hakeminen urheiluammuntaan
• yksi (1) vuosi harrastuneisuutta kyseiseen lajiin
• vaadittavat ampumakerrat
• jäsenyyden alkaminen ampumaseurassa, esim. reserviläisyhdistyksessä
• ampumakouluttajan lausunto
• mihin aikoo käyttää asetta
• missä aikoo toteuttaa harrastustaan
• missä asetta säilytetään
Pistooliin oikeuttavan luvan hakeminen urheiluammuntaan
• kaksi (2) vuotta harrastuneisuutta kyseiseen lajiin
• vaadittavat ampumakerrat
• jäsenyyden alkaminen ampumaseurassa, esim. reserviläisyhdistyksessä
jäsenyhdistyksessä tai muussa ampumaseurassa
• ampumakouluttajan lausunto
• mihin aikoo käyttää asetta
• missä aikoo toteuttaa harrastustaan
• missä asetta säilytetään.