Keychron K3 V2 RGB Hot Swap Optical 75% -mekaaninen näppäimistö verkkokaupan mukaan sopii kevyeen pelaamiseen ja arvosteluissa tullut esille Keychron näppäimistöjen omaavan hieman latenssia.
Keychron K2 (Version 2) Review
Koskeeko latenssia kaikkia malleja ? Pelaajahan ei latenssia halua ja työ jakautuu kirjoittamisen ja pelaamisen välillä 70 / 30.
Vaakakuppi vielä Endorfyyn päin. Tosiaan kyseessä kuitenkin näppäimistö ja nähtävästi vaikein hankinta tietokoneessa. Kaliboxin Blackin 70 miljoonan painallus kerran lupaus viehättää hieman ja musta on tunnettu voittaja väri.
Jos pelata on tarkoitus langattomana niin unohda suosiolla kaikki bluetooth näppikset. Toki jos mahdollista, kuten tuossa kyseisessä Keychronissa, niin piuha kiinni kun pelaat. Tai sitten jos pitää olla langattomana myös pelatessa, niin varmista että on mahdollista 2.4GHz liitännälle myös.
Palaten alkuperäiseen kysymykseen tuosta Logitechin G413 SE näppiksestä, niin oma mielipide tästä on että ylihintaa perus mekaanisesta näppiksestä. Nykypäivänä sanoisin että tuon näppiksen hinta olisi 40€ paikkeilla sopivampi.
En nyt ainakaan huomannut että tarkemmin olisi speksattu minkälainen näppis on hakusessa, joten tämä voisi olla hyvää tietoa ehdotuksien kannalta.
Eli onko selkeästi tiedossa jo minkälainen layout näppiksessä pitää olla? Budjetti? Mitä ominaisuuksia? Ilmeisesti ainakin langaton hakusessa jolla voi myös vielä pelatakkin langattomasti? Hot-swap ei ollut mikään vaatimus (vaikka tämä onkin erittäin kiva tuunaamisen ja kustomisoinnin kannalta)? Onko jotain näppäimiiä mitä pärjäät ilman, tai riittää että löytyy Fn-näppäin takaa? Tai onko jotain näppäimiä mitkä on aivan pakko olla omina näppäiminään, eikä käy että on layerillä?
Ja se vielä että älä jää noihin markkinointikikkoihin kiinni, kuten tässä tapauksessa tuo Kailhin kytkimen 70miljoonaan painallukseen. Sanoisin että kunhan ei ole mikään $10 kiinan näppis nimettömillä kytkimillä, niin sinun ei tarvitse huolehtia montako painallusta sille on speksattu, sillä todennäköisesti jopa tuossa $10 kiinanäppiksessäkään sitä ongelmaa ei ehdi tulla vastaan ellei tarkoitus ole jättää näppistä perinnöksi jälkisukupolvelle käyttöön. Lisäksi Kailh Box Black kytkimet on raskaimmasta päästä, joten jos et varmasti tiedä että tykkäät raskaammista kytkimistä, niin suosittelisin tämänkin takia jo tarkkaa harkintaa.
Suosittelisin että ensiksi keskityt kytkimen tyyppiin, riippuen mikä on oma suosikki; Lineaarinen, Taktiilinen vai Klikkaava.
Hyvä myös tarkistaa onko kytkin tehdasrasvattu. Tämä vaikuttaa erittäin paljon kuinka sulavalta ja mukavalta kytkin tuntuu kuin kuulostaakin. Tietenkin aina on mahdollista myös itse kytkimet rasvata jos siltä tuntuu, ja väittäisin että Kailhin Box Blackit sitä kyllä vaatii ellei Endorfyllä ole jostain syystä tehdaslubettuja nämä.
Sen jälkeen hyvä kiinnittää huomiota jousen painoon, joka yleensä ilmoitetaan joko bottom-out tai sitten actuationina. Bottom-out tarkoittaa paljonko voimaa tarvitaan painaa kytkin pohjaan ja actuation paljonko vaaditaan että näppäin rekisteröityy. Valmistajasta riippuen saattaa olla että vain toinen näistä mainitaan. Mitä suurempi jousen paino, niin sitä enemmän voimaa joudut käyttämään näppäimen painallukseen. Yksi suosittu ns. keskitason jousella on Gateron Yellowit, joissa on aktivointi 50g ja pohjaan 60g, eli hieman jäykempi kuin perus punaiset kytkimet, muttei kuitenkaan niin raskas kun perus musta kytkin. Punaisella ja mustalla viittaan Cherryn kytkimiin, mutta monet muut valmistajat on samalla logiikalla värittäneet omia kytkimiään suhteellisen samoilla jousien jäykkyyksillä, toki poikkeuksia tietenkin on. Ja tuossa Kailh Box Blackissähän on sitten jo 60g aktivointi ja pohjaan 70g. Vaikka itsekkin pidän raskaammista kytkimistä, niin omalla kohdalla päivittäisessä käytössä se 65g-67g bottom out on oma preferenssi.
Mutta nuo kolme on ehkä ne helpommat mitä aloittelijan tarkistaa, eli kytkimen tyyppi, onko tehdasrasvattu ja jousen paino.
Toki on paljon kaikkea muutakin, kuten taktiilisen bumpin muoto, klikkaavien eri tavat tuottaa klikki kuten esim. click jacket tai click bar, eri käytettävät materiaalit ja stemin pituus yms. mutta niistä lähtisin sitten vasta huolehtimaan kun oikeasti tuntuu että haluaa lähteä syvemmälle asian kanssa.