LISÄTTY VETTÄ

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mikkos
  • Aloitettu Aloitettu
Ei lisätty vesi kilohintaa halvemmaksi tee.

Esim. vesipitoisuus 15 % ja kilohinnaksi sille on merkattu 10 €/kg. Silloin itse lihan kilohinta on 10 €/kg / (100 - 15) * 100 = 11,76 €/kg, eli noin 18 % kalliimpi kuin hintalapussa lukeva kilohinta.

Olisko linkkejä näihin vesipitoisuuksiin?
 
Olisko linkkejä näihin vesipitoisuuksiin?
Lihaan lisätyn veden määrä ei ole valmistajille mikään ylpeilyn aihe, mikä kirjoitettaisiiin selkeästi esille.

Lisätyn veden määrän voi itse haarukoida lihapitoisuuden, ainesosien ja ylimääräisen suolapitoisuuden avulla.

Esim.

Kanan fileesuikale maustamaton:
Ainesosat: broilerin filee Suomi (= lihapitoisuus 100 %)
Kilohinta 9,63 €/kg
Lihan kilohinta 9,63 €/kg



Kanan fileesuikale miedosti suolattu:
Ainesosat: broilerinfilee 87 %, vesi, jodioitu suola, kasvikuitu

Suolapitoisuus on 0,6 %. Kun broilerinfileessä on luonnostaan 0,12 % suolaa, on lisätyn suolan osuus 0,48 % tuotteen massasta. Ainesosat on lueteltu suuruusjärjestyksessä.

Saadaan vesipitoisuudelle minimi:
87 % + x + 0,48 % + 0,48 % = 100 %
x = 12,04 %

Ja maksimi:
87 % + x + 0,48 % + 0,00 % = 100 %
x = 12,52 %

Miedosti suolattujen vesipitoisuus on:
12,04 % <= x <= 12,52 %

Vesipitoisuutta ei kuitenkaan tarvitse laskea lihan kilohintaa varten, koska lihapitoisuus (87 %) oli ilmoitettu.

Kilohinta 9,84 €/kg
Lihan kilohinta 11,31 €/kg (9,84 / 0,87)



Snellmanin nopeisiin raakalihoihin on lisätty vähintään noin 10 % vettä, mikä nopeuttaa valmistusaikaa.
 
Unohdin Lidlissä nuo tarkistaa mutta hyvä että saitte laskettua auki. Kilohinnat on siis hyvin lähellä toisiaan lopulta, tätä ei monet tule ajatelleeksi ettei se suolattu ole lopulta halvempaa.
 
Miksi kuitenkin ostat ”LISÄTTY VETTÄ” tuotteita?
Tee tuo homma itse, niin tiedät niiden olevan hyviä.
En ymmärrä miten ribsien pahalta haiseminen/maistuminen liittyy mitenkään veden lisäämiseen tuotteisiin.

Ja kyllä, olen ostanut myös naturelleja suoraan lihatiskistä ja niissä oli sama juttu: kypsentäessä haisee pahalle ja maistuu kitkerälle.
Eilen mulla oli sellainen kahden ribsin paketti ja toinen niistä haisi paskalle ja toinen taas hyvälle joten ei ole paketistakaan kiinni.
 
Sorry. Mun moka. Oletin maun viittauksella valmis marinoituihin.

Kuulostaa kyllä hieman oudolta, jos/kun tuota tapahtuu useinkin. Luullinen liha voi kyllä joskus tuoksahtaa paketin avauksessa, mutta menee ohi. Toki voivat olla pilaantuneita, mutta siinä yleensä vikana muu, kuin kauppa. En ole ribsien maussa kyllä koskaan huomannut.
 
Sorry. Mun moka. Oletin maun viittauksella valmis marinoituihin.

Kuulostaa kyllä hieman oudolta, jos/kun tuota tapahtuu useinkin. Luullinen liha voi kyllä joskus tuoksahtaa paketin avauksessa, mutta menee ohi. Toki voivat olla pilaantuneita, mutta siinä yleensä vikana muu, kuin kauppa. En ole ribsien maussa kyllä koskaan huomannut.
Ei se marinadi ole ongelma vaan itse liha. Saman asian takia lopetin sika-nauta jauhelihan syömisen koska yhä useammin liha haisi ja maistui ihan karsinalle/kitkerälle. Tätä on myös ollt niin marinoiduissa kuin naturelleissakin ja ribsien tapauksessa se on täysin arpapeliä tuleeko haiseva vai ei. Ja taatusti on pilaantumattomia.
Joku sitä muistaakseni selitti että se haiseva lihan on kastroimattoman uroksen jolloin hormonit jättää jälkensä lihaan ja se tulee hajuna esiin. Muistaakseni.
 
Olen lakannut ostamasta Tammisen tuoreläskejä, melkoisella osumaprosentilla niistä paketeista tulee perseeltä haisevaa sikaa. En tiedä mistä johtuu, normaalia naturellia sikaa joista olen useamman kerran jo reklamoinut ja saanut hyvityksiä, mutta ei jaksa enää.
 
Olen lakannut ostamasta Tammisen tuoreläskejä, melkoisella osumaprosentilla niistä paketeista tulee perseeltä haisevaa sikaa. En tiedä mistä johtuu, normaalia naturellia sikaa joista olen useamman kerran jo reklamoinut ja saanut hyvityksiä, mutta ei jaksa enää.
En siis ole ainoa tämän kanssa. Google tiesi sanoa näin:
Miksi sianliha haisee?


Hajun aiheuttavat kiveksissä muodostuva androstenoni-feromoni ja paksusuolen mikrobien tuottama skatoli, jotka voivat kertyä sian rasvakudoksiin. Karjunhaju tulee esiin sianlihaa kypsennettäessä, kun hajua aiheuttavat yhdisteet muuttuvat haihtuvaan muotoon.30.3.2022
 
En siis ole ainoa tämän kanssa. Google tiesi sanoa näin:
Miksi sianliha haisee?


Hajun aiheuttavat kiveksissä muodostuva androstenoni-feromoni ja paksusuolen mikrobien tuottama skatoli, jotka voivat kertyä sian rasvakudoksiin. Karjunhaju tulee esiin sianlihaa kypsennettäessä, kun hajua aiheuttavat yhdisteet muuttuvat haihtuvaan muotoon.30.3.2022

Kyllä nuo itselleni sattuneet haisevat heti kun paketin avaa. Päiväystä tarpeeksi, ei mitään silmämääräisesti pilaantumiseen viittaavaa mutta haisee ihan saatanan pahalta, ei noita tulisi mieleenkään edes yrittää kypsentää vapaaehtoisesti.
 
En siis ole ainoa tämän kanssa. Google tiesi sanoa näin:
Miksi sianliha haisee?


Hajun aiheuttavat kiveksissä muodostuva androstenoni-feromoni ja paksusuolen mikrobien tuottama skatoli, jotka voivat kertyä sian rasvakudoksiin. Karjunhaju tulee esiin sianlihaa kypsennettäessä, kun hajua aiheuttavat yhdisteet muuttuvat haihtuvaan muotoon.30.3.2022

Tämä oli kyllä uutta. Ei ole tullut vastaan. Käytännössä aina possu menee kyllä ulkona grillissä, niin ehkä tuon takia. Toki esivalmistelut sisällä.
 
Kyllä nuo itselleni sattuneet haisevat heti kun paketin avaa. Päiväystä tarpeeksi, ei mitään silmämääräisesti pilaantumiseen viittaavaa mutta haisee ihan saatanan pahalta, ei noita tulisi mieleenkään edes yrittää kypsentää vapaaehtoisesti.
Jauhelihassa huomaa, mutta täyslihatuotteissa ei. Ainakaan itse en huomaa. Siksi onkin vähän arpapeliä..
 
Tutkin tuota juttua. Ilmeisesti kyse on ihan oikeasta ilmiöstä. Tuosta löytyi tietoa parhaiten hakusanalla karjunhaju. Eriasteista, epämääräistä spekulaatiota jos pelkästään googlettaa sianlihan hajua. Sianliha on netin mielipiteiden mukaan haissut paskalle ja muulle ikävälle vuosikymmeniä. Se on vähän hankalaa ymmärtää jos itse on sianlihaa syönyt vuosikymmeniä ilman tälläistä havaintoa.

Ilmeisesti tuota karjunhajua on aiemmin torjuttu yksinomaan kirurgisella kastraatiolla, joka 2024 tulleen lain mukaan kielletään "asteittain" vuoteen 2035 mennessä. Meni vähän liian hankalaksi selvittää missä määrin se on nyt voimassa, ja toisaalta vähittäiskauppa voi proaktiivisesti kieltää ottamasta sellaista lihaa myyntiin, jota jossain maissa on tapahtunut. Tällöin tuleva täyskielto voi vaikuttaa ennakkoon.



Mutta yksi vähän epäilyttää, kerta eri artikkeleiden mukaan tuottajat itsekin tunnistavat sen hajun olevan kuluttajalle hyvin ikävä asia, jota pyritään aktiivisesti torjumaan eri keinoin, niin ei sen pitäisi olla kauhean yleistä. Ei niin yleistä kuin mitä Mikkos ilmaisee.
 
Tutkin tuota juttua. Ilmeisesti kyse on ihan oikeasta ilmiöstä. Tuosta löytyi tietoa parhaiten hakusanalla karjunhaju. Eriasteista, epämääräistä spekulaatiota jos pelkästään googlettaa sianlihan hajua. Sianliha on netin mielipiteiden mukaan haissut paskalle ja muulle ikävälle vuosikymmeniä. Se on vähän hankalaa ymmärtää jos itse on sianlihaa syönyt vuosikymmeniä ilman tälläistä havaintoa.

Ilmeisesti tuota karjunhajua on aiemmin torjuttu yksinomaan kirurgisella kastraatiolla, joka 2024 tulleen lain mukaan kielletään "asteittain" vuoteen 2035 mennessä. Meni vähän liian hankalaksi selvittää missä määrin se on nyt voimassa, ja toisaalta vähittäiskauppa voi proaktiivisesti kieltää ottamasta sellaista lihaa myyntiin, jota jossain maissa on tapahtunut. Tällöin tuleva täyskielto voi vaikuttaa ennakkoon.



Mutta yksi vähän epäilyttää, kerta eri artikkeleiden mukaan tuottajat itsekin tunnistavat sen hajun olevan kuluttajalle hyvin ikävä asia, jota pyritään aktiivisesti torjumaan eri keinoin, niin ei sen pitäisi olla kauhean yleistä. Ei niin yleistä kuin mitä Mikkos ilmaisee.
Minä en ollut asiasta koskaan kuullutkaan eikä siitä lihatehtaassakaan puhuttu kun aikanaan siellä töissä olin. Olen herkkä hajuille joten varmaan ei ole omalle kohdalle ikinä osunut. Olen siis joko hyväonninen tai sitten tämä ei ole yleistä.

Aiheesta: suolavesi lihassa tai minun tapauksessa kanassa voi olla hyväkin asia. Jos ruoka marinoidaan "vauhdissa" grilliä varten ei se ehdi suolaantumaan käytännössä ollenkaan, mutta suolattu liha auttaa tässä. Aion kokeilla seuraavaksi tätä kanavartaiden kanssa. Pintasuola ja läpisuolattu ei maistu samalle.
 
Aiheesta: suolavesi lihassa tai minun tapauksessa kanassa voi olla hyväkin asia. Jos ruoka marinoidaan "vauhdissa" grilliä varten ei se ehdi suolaantumaan käytännössä ollenkaan, mutta suolattu liha auttaa tässä. Aion kokeilla seuraavaksi tätä kanavartaiden kanssa. Pintasuola ja läpisuolattu ei maistu samalle.

Varmasti on tilanteita joissa sille on oikeasti perusteet. Siitä huolimatta en halua kantaa kaupasta vedellä jatkettua läskiä, erityistä vitutusta aiheuttaa se että vedellä jatkaminen tunnutaan pyrkimään tekemään mahdollisimman hankalaksi todeta lukematta pientä pränttiä.

Melkoisen alentuvaa menoa, koitetaan tehdä se mahdollisimman läpinäkymättömästi ja ehkä vieläpä selitellään (en nyt tarkoita sinua, on näitä ollut läskifabriikkien edustajiakin hokemassa) että kuluttajan etu kun se suolavesimuhju on oikeasti parempaa muttakun ei tyhmä kuluttaja ymmärrä. Saatana.
 
Varmasti on tilanteita joissa sille on oikeasti perusteet. Siitä huolimatta en halua kantaa kaupasta vedellä jatkettua läskiä, erityistä vitutusta aiheuttaa se että vedellä jatkaminen tunnutaan pyrkimään tekemään mahdollisimman hankalaksi todeta lukematta pientä pränttiä.

Melkoisen alentuvaa menoa, koitetaan tehdä se mahdollisimman läpinäkymättömästi ja ehkä vieläpä selitellään (en nyt tarkoita sinua, on näitä ollut läskifabriikkien edustajiakin hokemassa) että kuluttajan etu kun se suolavesimuhju on oikeasti parempaa muttakun ei tyhmä kuluttaja ymmärrä. Saatana.
Näinhän se on ja itsekin välttelen noita vesisuolattuja lihoja, mutta viime sunnuntaina grillatessa valmiskanavarrasta huomasin miten mehevä se oli, ja vedin johtopäätöksen että jugurttimarinadin lisäksi liha oli läpisuolattua joka teki siitä mehevän (enkä vetänyt vartaita liian kuiviksi grillissä). Siksi ajattelin kokeilla seuravan kerran tuota.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
278 851
Viestejä
4 792 876
Jäsenet
77 855
Uusin jäsen
Sergei Pavlov

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom