Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Täältä varmasti löytyy tietoa kysymykseen.
Olisi tarkoitus laittaa porukoille tietokone joka näyttää vaan yhtä webbi sivua 24/7 kone ei tarttis ikinä sammua, kysellä, tehdä mitään ylimääräistä, nostella update popuppeja yms vaan juurikin näyttää tuota yhtä webbi sivua ja sillä selvä.
Olisiko tuo helposti tehtävissä perus Linux distrolla esim joku Ubuntu tms yleinen Linux, toki harvinaisempiki käy mut tuo helppous olisi se tärkein. Mites noita päivityksiä tarvitseeko niitä ajaa tai saako konetta niitä ajamaan täysin käyttäjästä riippumatta ja esim tekeen restartit automaattisesti ilman uudelleen kirjaantumisia sisään yms.
Itselläni pyöri kanssa vähän vastaava infosivusysteemi aikanaan RaspberryPi:ssä. Oli ihan vakio Raspbian joka boottasi automaattisesti graafiseen tilaan autologinilla, käynnisti selaimen fullscreeniin ja pyöritti muutamaa eri sivua luupilla. Päivitykset tarkistettiin ja asennettiin automaattisesti taustalla ja kerran viikossa tiettyyn aikaan tarkistettiin vaatisiko kone boottia (kernel-päivitys tms) jne. Jossain vaiheessa taisin tehdä tuohon vielä featuren että näyttö sammui yön ajaksi kun ketään ei kuitenkaan olisi ollut ruutua tuijottamassa. Tuo oli toteutettu ihan käyttiksen vakiopalikoilla ja vähän skriptaamalla ja toimi koko sen ajan kun oli käytössä ihan täydellisesti.Mulla pyörii vanhassa Raspberry Pi:ssa Screenly OSE. Pyörittää webbisivuja lokaalilta palvelimelta mutta saa ihan asetettua mitä vain urleja sivujen pyörityslistaan. Ja vaikka tehtyä tuollaisen 1 sivua näytetään ikuisesti.
Eipä selaimen päivitykset tule automaattisesti voimaan ellei käynnistä uudelleen. Eipä skriptin tekeminen selaimen käynnistelyyn silti ole iso homma päivitysten yhteyteen.Itse ainakin laittaisin Ubuntun LTS-version. Siihen vielä ilmainen pro-versio, niin saa päivityksiä vielä pitempään. Sitten ainoastaan tietoturvapäivitykset asentumaan unattended-upgradesilla. Saa olla aika monta vuotta, että ei ehkä pidä koskea koko koneeseen.
uname -a
Linux localhost.localdomain 6.13.9-200.fc41.x86_64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Sat Mar 29 01:29:31 UTC 2025 x86_64 GNU/Linux
uname -a
Linux localhost.localdomain 6.13.11-200.fc41.x86_64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Thu Apr 10 19:02:09 UTC 2025 x86_64 GNU/Linux
Valitettavasti minulla ei suoranaista vastausta ole virranhallintaan, mutta itsellä toiminut thinkpadit parhaiten fedoralla, tulee firmispäivityksetkin suoraan.Tuoreena Linux Mint -käyttäjänä tässä opetellaan tuunausta systeemille, asennettu vanhalle läppärille (ThinkPad T450s), jolle ei Win11 maistu. Aika hienosti toimii vrt. Win10 ottaen huomioon, että iäkäs välinehän tämä alkaa olla eikä tosiaan mikään tehopakkaus. Tuntuisi kuitenkin, että tällaiseen kevyeen käyttöön varakoneena enemmän kuin pätevä varsinkin Linuxilla.
Oletusarvoisesti näissä Linuxeissa ei taida virranhallinta olla ihan viimeisen päälle? Pikaisen googlettamisen tuloksena huomasin virranhallintasoftan TLP sekä TLPUI:n, jolla GUI em. softalle. Löytyi myös Mintin softien joukosta Managerista, kunhan tiesi mitä hakee, ei tuorein versio kylläkään. Heitin päälle ja jotain asetuksia heittelin päälle akkukäytössä, esim. ei boostia ja laitoin myös latauspykälät päälle, eli ladataan 80 % asti ja aloitetaan lataus, kun akkua jäljellä alle 75 %.
Alustavasti tuntuisi, että akkukesto olisi parantunut. Olisko heittää jotain oletussettiä, joka kannattaisi tosta näpytellä päälle? Tai olisiko joku parempi softa suorastaan?
Firmispäivitykset eivät ole minkään distron erikoisominaisuus, vaan Linux Vendor Firmware Service Project toimii jakelijana. Vaatii tietysti valmistajan laittaa firmikset tuonne tarjolle, mutta se on tehty helpoksi (MS yhteensopoiva .cab tiedosto ja metadata tiedosto riittävät.) Valitettavasti aika harva laitevalmistaja on jaksanut vaivautua. Dell ja Lenovo näyttävät olevan ahkerimmat tietokonevalmistajat.itsellä toiminut thinkpadit parhaiten fedoralla, tulee firmispäivityksetkin suoraan
Fedora 42 ei näköjään enää tarjoa xorgia kirjautumisvaihtoehdoksi, vaikka xorg olisi asennettuna (startx toimii). Saakohan sen vielä helposti takaisin gdm:ään, vai onko helpompaa asentaa jokin toinen display manager..?
Siirryin waylandista takaisin xorgiin, koska en osaa säätää hiiren custom kiihtyvyyskäyrää waylandilla ja gnomella. Kde:n puolella ilmeisesti jo onnistuisi mutta näillä mennään.Suosittelen siirtymään Waylandiin, mutta kyllä X11 pitäisi saada gdm:ään, kun palauttivat sen takaisin jakeluun. Täältä lisää: PR#28: F42: Re-enable X11 support (RHBZ#2358741) - rpms/gdm - src.fedoraproject.org
Fedora 41 pistin päivitykset eilen ja kernelikin päivittyi, mutta vielä tää haittaa
Fedora ei omaa WIFI adapteria osaa käyttää, niin siksi käytän kännykkää. Onneksi saan ton nettiyhteyden jaettua vanhemmalla kännykällä, mutta olisi kiva saada tälle omalle uudella känykälläkin homma pelittämään. Tuossa postaamassani keskustelulinkissä vissiin ohjeet, mitä pitää tehdä (siis ei stiä kernelin uudelleenkäännöstä, sekin kyllä varmaan toimii)![]()
Usb-tethering stopped working after F42 update
Thanks ! I guess you want to find a user friendlier solution that is not requiring a recompile of anything. I could try usb_modeswitch sometime and verify your commands in order to help on this, afair my OnePlus device had multiple Interface Descriptors for rndis and there are already...discussion.fedoraproject.org
Onkohan vielä olemassa käyttökohteita 90-luvun raudalle? Avaruustekniikka voi olla missä tuon aikakauden arkkitehtuuria vielä käytetään, muuta on vaikea keksiä.
Ja jos ajellaankin, niin ei sinne uutta Kerneliä käännellä kuin pakon edessä.Ei taideta niissä vanhoissa avaruuslaitteissa linuxia ehkä ajella.
Niin, sivulta The Linux Kernel Archives löytyy lista eri tukiasteen kerneleistä. 2019 julkaistu 5.4-sarja on edelleen ylläpidon piirissä. Kun julkaistaan kerneli, josta poistuu merkittävä tuki, se ei välttämättä ole suoraan edes LTS. Julkaisun jälkeen voi mennä vuosikin että tulee uusi LTS-haara. Vanhaa ylläpidetään vielä vähintään 5 vuotta sen jälkeen. Toki tuon jälkeen joku muu taho voi tukea lisää. Eipä sen kernelin tuen loppuminen silti merkkaa paljon. Uusi kerneli laitetaan muissakin laitteissa uusiin tuotteisiin. Ei jo valmistetuissa puhelimissakaan kernelit päivity juuri ikinä. Nytkin valmistajan tuen piirissä on puhelimia, joissa on 4.9-kerneli (vuodelta 2017). Tuki loppunut jo pari vuotta sitten.Ja jos ajellaankin, niin ei sinne uutta Kerneliä käännellä kuin pakon edessä.
486 on periaatteessa 80-luvun rautaa. Toki DX2/4-malleilla vielä pidettiin vanhaa kantaa hengissä 90-luvun puoliväliin asti, kunnes Pentium lähti kunnolla yleistymään.Onkohan vielä olemassa käyttökohteita 90-luvun raudalle? Avaruustekniikka voi olla missä tuon aikakauden arkkitehtuuria vielä käytetään, muuta on vaikea keksiä.
Tuon voisi myös nostaa:Puhumattakaan että kun kasataan sulautettu järjestelmä, tai jokin muu "suljettu" missä ei käyttäjän ole tarkoituskaan edes nähdä mahdollista UI:ta syvemmälle, kerneli valitaan tarpeiden mukaan eikä uutuus yleensä ole tarpeiden joukossa. 4.x kerneleitäkin käytetään edelleen, 2.x alkaa olla jo harvinainen.
Ja tämä vieläpä kun käytetään enemmän tai vähemmän COTS rautaa. Jos siirrytään oikeasti erityistarpeisiin, niin ei siinä välttämättä virallista tukeakaan katsota enää, jos edes Linuxia harkitaan missään muodossa.
Eli kyllä nyky-Linuxilla (tuo lainauksen tilanne oli 3 vuotta sitten) jo 8 megaakin rammia on aika tiukka, joten vähän epäilen sen soveltuvuutta noin vanhalle raudalle muutenkin. Joskus kun itsellä oli 486SX33, niin sen muistit taidettiin tuplata neljästä kahdeksaan megaan. Tuossa kohtaa oltiin jo vuodessa 1995.You can download the resulting image here. You should be able to burn it directly to a hard drive[3] and boot it on just about any machine with at least 8MB of RAM – any less than that and Linux fails to decompress, at least in QEMU. Mind that with 8MB you only get about 350KB of memory to work with, but it does boot.
486 on periaatteessa 80-luvun rautaa. Toki DX2/4-malleilla vielä pidettiin vanhaa kantaa hengissä 90-luvun puoliväliin asti, kunnes Pentium lähti kunnolla yleistymään.
Onkohan vielä olemassa käyttökohteita 90-luvun raudalle? Avaruustekniikka voi olla missä tuon aikakauden arkkitehtuuria vielä käytetään, muuta on vaikea keksiä.
Xorg on näköjään taas mukana fedora 42:ssa gnomella, tuli päivityksen mukana takaisin.
Kokeileppas -o defaults,noatime,utf8,umask=000-o umask=000
Important for Windows Partitions
If you are following this guide with a Windows partition your options should be uid=1000,gid=1000,rw,user,exec,umask=000 replacing uid and gid with your user id and group id. If you do not give user, and exec permissions, Windows may lock your drive leaving you unable to modify anything. This may happen regardless of permissions if you do not disable fast boot.
If you do not set umask=000 some files may be unwritable depending
onko tämä nyt se linuxin vuosi kun se silta heppu latasi linuxin ?
itse nyt tässä kokeilin "helppoa" linux mint VM:ssä ja ekaksi ongelmaksi tuli resoluutio ja hz sekä viimeisimmän ffmpeg etsiminen.
resoluutio ja hz lukittu johonkin 4:3 kuvasuhteeseen ja hz jotain 30 luokkaa vissiin. Taisi johtua tuosta Windowsin omasta HyperV tekeleestä jolla Gen 2 pikaluotuna masiinana ei koko paska edes käynnisty ensi asennuksen bootin jälkeen joten en sakota tuosta.
Ironista kun vuosi pari takaperin testailin linuxia ekaa kertaa päivittäisessä käytössä niin Arch linuxilla osaisi etsiä haluamansa ffmpeg version ongelmitta.
Ehkä joku kaunis päivä asentelen Arch päivittäiseen käyttöön kunhan kyrpääntyy mikkisoftaan tarpeeksi.
Kuka silta heppu? IO-tekillä kuulemma tulossa ensi viikolla myös linux videota.onko tämä nyt se linuxin vuosi kun se silta heppu latasi linuxin ?
Lämpimästi suosittelen, itsellä ollut jo useamman vuoden em. syystä eikä tässä ole mitään vaikeata mitä Archista aina pelotellaan. Archinstall nykyään niin hyvä että siitä saa valittua efibootia myöten kaiken haluamansa eikä järjestelmää tarvi tunkata asennuksen jälkeen ollenkaan. Sen ku asentelee softat päälle ja kovaa ajoa.Ehkä joku kaunis päivä asentelen Arch päivittäiseen käyttöön kunhan kyrpääntyy mikkisoftaan tarpeeksi.
PewDiePie siirtyi linux leiriin ja hehkutti videolla kuinka elämä parani.Kuka silta heppu? IO-tekillä kuulemma tulossa ensi viikolla myös linux videota.
Lämpimästi suosittelen, itsellä ollut jo useamman vuoden em. syystä eikä tässä ole mitään vaikeata mitä Archista aina pelotellaan. Archinstall nykyään niin hyvä että siitä saa valittua efibootia myöten kaiken haluamansa eikä järjestelmää tarvi tunkata asennuksen jälkeen ollenkaan. Sen ku asentelee softat päälle ja kovaa ajoa.
Mintissä softat on enemmän tai vähemmän vanhoja. Nixin saa asennettua mihin vaan distroon ja saanee uusimmat ohjelmat aina. Siis pelkkä package manager.Ironista kun vuosi pari takaperin testailin linuxia ekaa kertaa päivittäisessä käytössä niin Arch linuxilla osaisi etsiä haluamansa ffmpeg version ongelmitta.
Oliko tietoa millä näkökulmalla videota on tulossa?IO-tekillä kuulemma tulossa ensi viikolla myös linux videota.
Itse olen pitänyt linuxin asennusta yleensä helpompana kuin windowsin, liki millä tahansa distrolla, jos vaan edes suunnilleen on perusasiat hallussa. Yleensä linux-installereissa kysellään kaikki asiat kerralla asennuksen alussa mutta windows-asennus yleensä pysähtelee muutaman bootin kanssa kyselemään kesken asennuksen kaikenlaista. Toki windows-installerikin on nykyään jo vähän parempi, joskus win2000/xp -aikanahan se kyseli jokaisen asian erikseen ja aina asenteli jotain välillä, joten vähän väliä piti olla vastailemassa johonkin kysymyksiin.Mutsin thinkpadiin uppos kans toistaiseksi ZorinOS, mutta mietin vielä, jos pistäis siihenkin vaan Nobaraa, kun se on tutumpi itelle. Zorinin asennus oli kyllä helpoin ja tyylikkäin ikinä, helpompi asentaa kuin Windows, joka oli vähän ylläri.
joo, niin on. Tää oli vaan tosi nätti graafinen UI, kyseli vähän ja asentui todella nopeasti tollaseen hieman vanhempaan X1 Carboniin.Itse olen pitänyt linuxin asennusta yleensä helpompana kuin windowsin, liki millä tahansa distrolla, jos vaan edes suunnilleen on perusasiat hallussa. Yleensä linux-installereissa kysellään kaikki asiat kerralla asennuksen alussa mutta windows-asennus yleensä pysähtelee muutaman bootin kanssa kyselemään kesken asennuksen kaikenlaista. Toki windows-installerikin on nykyään jo vähän parempi, joskus win2000/xp -aikanahan se kyseli jokaisen asian erikseen ja aina asenteli jotain välillä, joten vähän väliä piti olla vastailemassa johonkin kysymyksiin.
Toisaalta onkohan siinä joku riski että menee homma sitten Linuxinkin kanssa Mikkisoft-suuntaan jos siitä tulisi vaikkapa suosituin vai pysyisikö se ikuisesti tällaisena erilaisena nuorena?Sais nyt vaan koko muukin maailma siirtyä linuxiin niin saataisiin paremmin ohjelmisto tukea. Katselin juuri että Davinci Resolve toimii linuxilla, mutta ainoastaan nvidian näyttiksellä ja jotain muita rajotteita kun ottaa videota ulos.
Anti Cheat peleissä haistattelee linux käyttäjille mikä on toinen kuoppa joka pitäisi täyttää.
Nuo kun saisi kuntoon niin heittäisin hyvästit windowsille pysyvästi.
Hmm, en tiedä mistä kiikasti mutta nyt kun asensin uusimman Mintin uusiksi niin ei ollut enää mitään kirjoitussuojaongelmia ntfs-asemalla ja kaikki pelitti. Johtuisiko jotenkin siitä että tälläkertaa pidin ntfs-aseman kiinni asennuksen ajan kun edellisellä kerralla otin varmuudeksi irti etten mene sitä osioidessa sössimään.Kokeileppas -o defaults,noatime,utf8,umask=000
e. Aiemmin yllä oli fmask=000,dmask=000 – pätevätkin vain FATiin, sorry!
Hyvinkin voisi tehdasasennettuna tulla tarjolle jotain mainoksilla ja tekoälyllä höystettyä pasketta. Mutta niin kauan kun bootloaderit on avoimia, ei oikein mikään voi estää asentamasta niihin jotain mieluisampaa. Vaihtoehdot tuskin tulee mihinkään katoamaan. Onhan vaikkapa Ubuntu jo mennyt monen makuun liiaksi sinne "Microsoft-suuntaan". Tämän seurauksena Ubuntusta haarautunut Mint on ainakin foorumeilla suositumpi kuin Ubuntu itse.Toisaalta onkohan siinä joku riski että menee homma sitten Linuxinkin kanssa Mikkisoft-suuntaan jos siitä tulisi vaikkapa suosituin vai pysyisikö se ikuisesti tällaisena erilaisena nuorena?
Niin juu tietty kunhan on jotain parempaa distroa aina tarjolla niin se käyttäjien jaloilla äänestys pitänee sen pahimman kehityksen sitten aisoissa. Toteutuu sellainen evoluutio missä parhaat ominaisuudet jää eloon ja paske kuolee pois. Windowsin kanssahan tätä mahdollisuutta ei oikein siinä mielessä ole, että kotikäyttäjä sen paskewindowsin voisi helposti vaihtaa toiseen Windowsiin jossa ei sitä pasketta ole (jos yritysversioita ei lasketa).Hyvinkin voisi tehdasasennettuna tulla tarjolle jotain mainoksilla ja tekoälyllä höystettyä pasketta. Mutta niin kauan kun bootloaderit on avoimia, ei oikein mikään voi estää asentamasta niihin jotain mieluisampaa. Vaihtoehdot tuskin tulee mihinkään katoamaan. Onhan vaikkapa Ubuntu jo mennyt monen makuun liiaksi sinne "Microsoft-suuntaan". Tämän seurauksena Ubuntusta haarautunut Mint on ainakin foorumeilla suositumpi kuin Ubuntu itse.
Tässähän se suurin syy tulee miksei Linux menesty työpöydällä. Miljoona distroa ja mikään ei yleistyNiin juu tietty kunhan on jotain parempaa distroa aina tarjolla niin se käyttäjien jaloilla äänestys pitänee sen pahimman kehityksen sitten aisoissa. Toteutuu sellainen evoluutio missä parhaat ominaisuudet jää eloon ja paske kuolee pois. Windowsin kanssahan tätä mahdollisuutta ei oikein siinä mielessä ole, että kotikäyttäjä sen paskewindowsin voisi helposti vaihtaa toiseen Windowsiin jossa ei sitä pasketta ole (jos yritysversioita ei lasketa).
Tästä olen kyllä samaa mieltä. Linux kentän hajonta on taakka myös kehittäjille koska vaihtoehdot on testaaminen miljoonalla eri kombinaatiolla tai sitten kevyempänä versiona jätät GUIn kokonaan pois niin se toimii ehkä varmennin isommalla joukolla. Argumentti että tällaisessa valinnan vapaudessa hyvät ideat kantaa ja huonot ei ei kyllä pidä paikkaansa myöskään tai jos pitää niin tavattoman hitaasti ne huonot kuihtuu.Tässähän se suurin syy tulee miksei Linux menesty työpöydällä. Miljoona distroa ja mikään ei yleisty
Se nyt on lopoujenlopuksi aika sama minkä asennat kun se kaikissa åyörii. Pitäytyy mainstream versioissa niin pärjää oikein hyvin.Tässähän se suurin syy tulee miksei Linux menesty työpöydällä. Miljoona distroa ja mikään ei yleisty
Pyörii jos pyörii, mutta se ei ollut edes viestin pointti. Linuxin yleistymisen estää miljoona distroa, ei normi käyttäjää kiinnosta fedora tai ubuntu se haluaa Linuxin mutta tällä hetkellä mitään defactoa ei ole. Sitten vielä jos kyselee apuja, löytyy joka distrolle omat kannattajat jotka kertoo juuri tämä distro on paras ja sivussa haukkuu muut. Normi käyttäjän on helpompi palata takas windowsiin ootteleen josko se Linuxin yleistyminen alkas vähä myöhemminSe nyt on lopoujenlopuksi aika sama minkä asennat kun se kaikissa åyörii. Pitäytyy mainstream versioissa niin pärjää oikein hyvin.
Ei tarvitse Archia tms asennella, fesora (tai jopa Ubuntu) niin päejää oikein hyvin
Normi käyttäjän on helpompi palata takas windowsiin ootteleen josko se Linuxin yleistyminen alkas vähä myöhemmin