Lihavuusepidemia

Eihän ne toisiaan kumoakkaan, kuin ehkä maulta. Edelleen, multa on mennyt ohi tuo nestekertymän mahdollisuus joka osin selittäisi mun painonnousun.
Vaikka termodynaamisesti tämä on mahdotonta, me kaikki ei kuitenkaan tuoteta esim. lämpöä samalla tavalla jokainen. Väittäisin (tämä mutua) että esim. pelkästään lämmöntuotto ihmistä kohdin kuitenkin vaihtelee vähintään parikymmentä wattia mikä lienee sidoksissa aineenvaihduntaan jne jne..

Ei tuo mun ajatus näin ole niin kaukaa haettua, ei me olla mitään vakiomoottoreita. Huonona analogiana, eihän ottomoottoreistakaan (vieläkään) saada identtisiä, vaikka nyt termodynaamisesti, vaikka teoria sanoo toisin. Mutta se ei kuulu tänne..

Sanoisin että olen yhtä varmasti oikeassa kuin väärässä mutta minä uskallan myöntää sen.

E: jäi pari välimerkkiä..

Varmaan tuossakin on jonkin verran eroja, mutta eiköhän suurimmat erot kuitenkin tule ruokahalusta. Jos ei ole niin kova ruokahalu, on yksinkertaisesti helpompaa syödä vähemmän.
 
Suola on järeä painon lisääjä. Syö vaikka ison juustoleivän (kilo) niin johan alkaa janottaa ja on päivän pari tuuhea olo.
Alkaa muuten mennä suorituksena jo kilpasyömärien tasolle syödä yksin yhdeltä istumalta kilo leipäjuustoa. Ei sillä - tosiammattilaiset varmaan vetävät useamman kilon tahtoessaan. EI tosin liene kovin yleinen haaste kun tuote ei ole kovin kansainvälinen ja vatsaongelmien riskikin on varmaan aika iso verrattuna johonkin muuhun.

Nono, kyll se kilon leivän vaatima vesimäärä kyytipojaksi tömähtää kroppaan ja sit on aivan paisunu olo ja vessahätä suht pitkään. Mut tällee se itellä menee. Juustoleivässä on aivan hemmetisti suolaa jos ei ole joku terveysversio.
En aluksi tajunnut mistä tässä oli kysymys tuota aiempaa muistamatta. Vaikka ymmärrän murre-eron, leipäjuuston lyhentäminen "leiväksi" (se on juusto) on niin harhaanjohtavaa että oletin tässä puhuttavan joko voileivästä tai jostain leivonnaisesta kuten mahdollisesti kebabbilasta salaatin kylkeen saatavasta juustoisesta lätystä tai hatsapurista tms. :lol:
 
Ja nestekertymästä vielä: Ainakin itse suorastaan pyrin siihen, että kropassa olisi nestettä mahdollisimman paljon.

Tuo pitää osittain paikkansa.

Olen huomannut että jos tulee ns. kiire ja lähden esim. töihin ilman että ehtii syödä tai juoda mitään niin viimeistään kun kävelee töistä kotiin alkaa iskeä päänsärky jos ei koko päivänä ole juonut mitään nestettä vaikka välttämättä ei paljoa nälän tunnetta vielä olisikaan.

Myös fakta taisi olla että noin viikon voi elää (mutta ei todellakaan ole kunnossa!) ennenkuin kuolee nestehukkaan kun taasen ilman ruokaa voi pärjätä (taas samat varoitukset) kuukaudenkin.

On kuitenkin useitakin tapauksia missä esim. kilpailun tai muun takia on juotu liikaa ihan normaalia vettä ja jopa kuoltu siihen.

Yleisesti ottaen kuitenkin se että juo useammankin litran vettä vuorokaudessa on jopa toivottavaa varsinkin kuumalla kelillä. Eikä se todellakaan "lihota". Toki jos sen veden sijaan vetää useamman litran esim. kaljaa tai siideriä se on taas asia erikseen. Yleinen suositus taisi olla että aikuinen tarvitsee 2-3 litraa vettä päivässä mistä joku 1-2 litraa olisi hyvä juoda (osa tulee yleensä muun ravinnon kanssa).
 
Myös fakta taisi olla että noin viikon voi elää (mutta ei todellakaan ole kunnossa!) ennenkuin kuolee nestehukkaan kun taasen ilman ruokaa voi pärjätä (taas samat varoitukset) kuukaudenkin.
Olosuhteethan vaikuttavat hyvin paljon. Yhtenä hihavakiona olen nähnyt tarjottavan, että tyypillisesti noin kolme vuorokautta selviää ilman vettä ja noin kolme viikkoa ilman ruokaa. Se, miksi juuri nämä luvut on joku valinnut, perustunee muistettavuuteen vaikka onkin varmaan usein lähellä totuutta. Tätähän voi jatkaa siten, että noin kolme minuuttia voi olla hengittämättä, vaikka toki tahdonalaisena harjoituksena jää monelta tekemättä.
 
Olosuhteethan vaikuttavat hyvin paljon. Yhtenä hihavakiona olen nähnyt tarjottavan, että tyypillisesti noin kolme vuorokautta selviää ilman vettä ja noin kolme viikkoa ilman ruokaa. Se, miksi juuri nämä luvut on joku valinnut, perustunee muistettavuuteen vaikka onkin varmaan usein lähellä totuutta. Tätähän voi jatkaa siten, että noin kolme minuuttia voi olla hengittämättä, vaikka toki tahdonalaisena harjoituksena jää monelta tekemättä.

Totta, näköjään myöhemminkin tehty testejä ja artikkeleita aiheesta:

Oma muisteluni perustui "ei niin vapaaehtoisiin" testeihin mitä Saksan tiedemiehet / lääkärit tekivät toisen maailmansodan aikaan keskitysleirien vangeille. Siksi tuo "mutta ei todellakaan ole kunnossa!" -kohta.
Samoissa testeissä taidettiin selvittää että noin viikossa kuolee jos ei saa nukkua (ja tökitään pistimillä jos yrittää asettua makuuasentoon).
Tosin tuosta on tehty parannusta 1964 Guinesin ennätystenkirjan mukaan 264 tuntia!
 
Olosuhteethan vaikuttavat hyvin paljon. Yhtenä hihavakiona olen nähnyt tarjottavan, että tyypillisesti noin kolme vuorokautta selviää ilman vettä ja noin kolme viikkoa ilman ruokaa. Se, miksi juuri nämä luvut on joku valinnut, perustunee muistettavuuteen vaikka onkin varmaan usein lähellä totuutta. Tätähän voi jatkaa siten, että noin kolme minuuttia voi olla hengittämättä, vaikka toki tahdonalaisena harjoituksena jää monelta tekemättä.
Vesi voi pitää paikkaansa ja omalla kohdallani tuskin selviäisin kolmeakaan päivää ilman juotavaa.

Mutta toi kolmen viikon pärjääminen ilman ruokaa on hyvin konservatiivinen aika, ja sanoisin, että suurin osa ihmisistä kyllä pärjää pidempään, ainakin jos saavat elektrolyyttejä kuten suolaa sinä aikana.

Joten ehkä se on vähän tulkintakysymys, että tarkoittaako ilman ruokaa oleminen kokonaan ilman yhtään mitään ravintoaineita olemista vai saako nauttia elektrolyyttejä/mineraaleja vaikka juoman seassa, jossa niitä sitä paitsi voi luonnostaankin olla.

Maailmanennätys paastossa on jotain vuoden luokkaa. Tyyppi oli uber-läski 1960-luvulla. Ja selvisi paastosta ja ylipainosta. Voi olla, että sai vitamiineja ja mineraaleja siinä sivussa, mutta kuitenkin, periaatteessa ihminen voi pärjätä ilman ruokaa hyvin pitkään.

Samahan se on nämä mielipidevangitkin, jotka saattaa ruokalakkoilla melkein kuukausitolkulla, ja harvoin niiltä henki siihen lähtee. Navalnykin ruokalakkoili pitkän aikaa.
 
Kilon juustoleipä/leipäjuusto mikä sille ny onkaan paras termi, tuli kerran syötyä puolivahingossa kun ajelin kesäloman alussa pohjoisee mutta unohdin matkaeväät kotiin. No se oli n. 10 tunnin matkan puolivälissä kun Kokkolan ja Kajaanin välissä sattui tuollainen juustola matkan varrelle niin lätty mukaan sieltä kun alkoi jo nälkä vaivata. Loppumatka meni vettä juodessa ja seuraavana yönä ei tullu nukkumisesta yhtään mitään kun hikoilutti vaikkei ollut edes kuuma lämpötilan puolesta ja WC:ssä lorisi tunnin välein. Meni aivan sekaisin elimistö tuosta setistä kahdeksi päiväksi. Se suolan määrähän on hirmuinen per 100g noissa mut näläkä kun vaivasi niin präntti jäi vähemmälle huomiolle. En ihmettelisi jos joku kuolisi tuollaisten kilpasyömiseen.
 
Vesi voi pitää paikkaansa ja omalla kohdallani tuskin selviäisin kolmeakaan päivää ilman juotavaa.
Huomaa, että tässä oli kysymys eloonjäämisestä eikä siitä, kuinka kovasti sapettaa vs. normaali lifestyle-ylinesteytys. Ihmisen nesteen tarve on sama, joi sitten 2 tai 6 litraa päivässä normaalisti tapojensa mukaan. Lämpötila ja aktiivisuus eli hikoilun ja muun haihdunnan määrä siihen enemmän vaikuttaa. Vaikkapa kovan kusemisen ja runsaan hien valumisen voi tottumuksesta mieltää omiksi yksilöominaisuuksikseen, vaikka todennäkäisesti ne yleensä terveellä johtuvat runsaasta juomisesta ja fyysisestä aktiivisuudesta.
Mutta toi kolmen viikon pärjääminen ilman ruokaa on hyvin konservatiivinen aika
Joo, kieltämättä. Kuten sanottua, 3 ja 3 lienee valittu helposti muistettavina lukuina. Kuitenkin näissäkin voisin olettaa tarkoitettavan jotain muuta kuin ehdottomasti tappavaa tai edes LD50-arvoa, vaan sellaista josta vielä todennäköisesti kohtuullisissa olosuhteissa selkeä enemmistö terveistä selviää ja kuntoutuu tyydyttävästi.
Joten ehkä se on vähän tulkintakysymys, että tarkoittaako ilman ruokaa oleminen kokonaan ilman yhtään mitään ravintoaineita olemista vai saako nauttia elektrolyyttejä/mineraaleja vaikka juoman seassa, jossa niitä sitä paitsi voi luonnostaankin olla.
Näin on. Lisäksi siinä nesteytyksessähän saattaapi ihan vahingossa olla glukoosia, sehän noiden elektrolyyttien kanssa toimii hirveän hyvin. Just sayin'.
Maailmanennätys paastossa on jotain vuoden luokkaa. Tyyppi oli uber-läski 1960-luvulla.
Tämänkin stoorin luotettavuutta voisin hieman kyseenalaistaa. Kuten nälkälakkolaisten, myös tällaisen ikivanhan tarinan tapauksessa on varsin luultavaa, että joku mehutilkka tai rusina saattaa sujahtaa ohi tarkkailijoiden. Ylipäänsä tänäkin päivänä teoriassa järjestettävä koe jossa joku läski paastoaa vuoden on todennäköisesti muuta kuin korkean turvatason vankilan ideaali. Eiköhän sinne helposti eksy jotain kalorisisältöä.
 
Tämänkin stoorin luotettavuutta voisin hieman kyseenalaistaa. Kuten nälkälakkolaisten, myös tällaisen ikivanhan tarinan tapauksessa on varsin luultavaa, että joku mehutilkka tai rusina saattaa sujahtaa ohi tarkkailijoiden. Ylipäänsä tänäkin päivänä teoriassa järjestettävä koe jossa joku läski paastoaa vuoden on todennäköisesti muuta kuin korkean turvatason vankilan ideaali. Eiköhän sinne helposti eksy jotain kalorisisältöä.
Siis muistaakseni tuo vuoden paasto ei ollut välttämättä ihan täyskaloriton paasto, jos suurennuslasilla katsotaan, mutta hyvin lähelle kuitenkin.

Tyypiltä katosi paaston aikana 125 kiloa. Homma siis toimi ja kilot pysyi poissa ainakin lähemmäs 10 vuotta. Sen jälkeisistä vaiheista ei ole äkkiseltään tietoa mutta mies kuoli 1990.

Nythän juuri kukaan ravitsemusterapeutti tms. "asiantuntija" ei mitään vesipaastoja suosittele, vaikka homma kyllä toimii, ja joillakin se voi toimia tosi hyvin. Se on liian helppo tapa laihduttaa ja siihen liittyy tiettyjä stigmoja, koska anoreksia.

Virallinen linja taitaa olla yhä se, että pitää syödä ruokaympyrää pitkin päivää kaiket päivät ja loppuaika pitää viettää kuntosalilla. Jos vähän karrikoidaan. Kyllähän toikin jossain vakuumissa ja tietokonemallinnuksessa toimii. Oikeilla ihmisillä on vähän nihkeämpää.
 
Toiset ruuat sulaa nopeammin ja sitte on taas nälkä ja pitää syödä lisää. Toiset hitaammin ja ei ole nälkä eikä pidä koko ajan syödä. Jokaiselle varmaan on erilaisia painotuksia, mutta itselläni keitot, puuro, salaatti, leipä nyt ainakin on sellaisia mitkä olen jättänyt aika vähälle, koska niistä on hetken kylläinen ja sitten taas täytyy syödä. Eli ihan turhaa syömistä. Liharuuat pitää kylläisenä pitkään.
Tässä kiteytyy se lihavuusepidemian syy hienosti!

"Jos tulee nälkä, niin on pakko syödä."

Tämä tuntuu itselle todella kaukaiselta ajatukselta. Itselle monesti saattaa jäädä syömisen jälkeen nälkä ja siitä saattaa mennä helposti 6-8 tuntia seuraavaan ruokaan. Eihän nälkä ole mikään elimistön vikatila, mikä pitää välittömästi korjata syömällä.
 
Tässä kiteytyy se lihavuusepidemian syy hienosti!

"Jos tulee nälkä, niin on pakko syödä."

Tämä tuntuu itselle todella kaukaiselta ajatukselta. Itselle monesti saattaa jäädä syömisen jälkeen nälkä ja siitä saattaa mennä helposti 6-8 tuntia seuraavaan ruokaan. Eihän nälkä ole mikään elimistön vikatila, mikä pitää välittömästi korjata syömällä.
Jos tämän käntää niin, että nyt meillä on ympäristö, joka kannustaa ja helpottaa syömään nälkäänsä halpaa kaloripitoista ruokaa, niin ollaan varmaan lähellä sitä todellisuutta, joka erottaa meidät esim. 50-luvun suomalaisista.
 
Jos tämän käntää niin, että nyt meillä on ympäristö, joka kannustaa ja helpottaa syömään nälkäänsä halpaa kaloripitoista ruokaa, niin ollaan varmaan lähellä sitä todellisuutta, joka erottaa meidät esim. 50-luvun suomalaisista.
Kyllä tämä on täysin totta. Ei taida kuitenkaan missään olla "ohjetta", että syö s**tanasti yli tarpeen, että sinulla ei ole koskaan nälkä. Elimistö tottuu tähän ja aivot pyytää jo muutaman päivän päästä vähän lisää varmuudeksi, että ei tulisi nälkä.
 
Tässä kiteytyy se lihavuusepidemian syy hienosti!

"Jos tulee nälkä, niin on pakko syödä."

Tämä tuntuu itselle todella kaukaiselta ajatukselta. Itselle monesti saattaa jäädä syömisen jälkeen nälkä ja siitä saattaa mennä helposti 6-8 tuntia seuraavaan ruokaan. Eihän nälkä ole mikään elimistön vikatila, mikä pitää välittömästi korjata syömällä.

Jos meinaat että ihmiset vaan ottaisi itseään niskasta kiinni, ja alkaisi tuntea jatkuvaa nälkää pysyäkseen normaalipainoisena, niin älä unta näe. :D Jo nautinnon välttäminenkin on keskimääräiselle ihmiselle vaikeaa, saati sitten jatkuvan nälän aiheuttama epämukavuus. Itse olen varmaan siinä onnekas että enimmäkseen ei tunne nälkää jos syö silleen että pysyy normaalipainoisena, jolloin riittää pelkästään ensin mainittu. :hmm:
 
Jos meinaat että ihmiset vaan ottaisi itseään niskasta kiinni, ja alkaisi tuntea jatkuvaa nälkää pysyäkseen normaalipainoisena, niin älä unta näe. :D Jo nautinnon välttäminenkin on keskimääräiselle ihmiselle vaikeaa, saati sitten jatkuvan nälän aiheuttama epämukavuus. Itse olen varmaan siinä onnekas että enimmäkseen ei tunne nälkää jos syö silleen että pysyy normaalipainoisena, jolloin riittää pelkästään ensin mainittu. :hmm:
Juu en sitä kuvittelekaan, mutta juuri tässä pisteessä hienosti kiteytyy se syy ylipainoisuuteen. On paljon mukavampi olla maha täynnä ruokaa ja heti se pitää täyttää uudestaan jos nälkä mistään maailman syystä sattuu tulemaan. Se että söisi esimerkiksi sen mukaan mikä on oikeasti kulutus tai välillä jopa sen alle ei tule kuulonkaan, koska nälkähän on kamalinta ikinä.

Oma pointti siis, että jos syön joka päivä, vaikka tietyn kokoisen puuron raejuustolla ja marjoilla. Jos siitä jää nälkä, niin sitten jää, mitä sitten, ei siihen kuole.
 
Viimeksi muokattu:
Juu en sitä kuvittelekaan, mutta juuri tässä pisteessä hienosti kiteytyy se syy ylipainoisuuteen. On paljon mukavampi olla maha täynnä ruokaa ja heti se pitää täyttää uudestaan jos nälkä mistään maailman syystä sattuu tulemaan. Se että söisi esimerkiksi sen mukaan mikä on oikeasti kulutus tai välillä jopa sen alle ei tule kuulonkaan, koska nälkähän on kamalinta ikinä.

Oma pointti siis, että jos syön joka päivä, vaikka tietyn kokoisen puuron raejuustolla ja marjoilla. Jos siitä jää nälkä, niin sitten jää, mitä sitten, ei siihen kuole.

Moni ei edes oikeasti ymmärrä enää, mikä on se todellinen nälän tunne. Yleensä se on vain jano tai sitten mielihalu, joka taustalla on, ja oikeaa nälkää ei ole nähty vuosikausiin koskaan. Elämme melkoisessa ylikulutuksen ja mielihalujen tyydyttämisen sinfoniassa, eivätkä meidän savanni/luola-aivot ole tähän tottuneet.
 
Monella on tapa syödä 3 tunnin välein. Itsensä voi opettaa myös toisenlaiseen tapaan. Syödä 2-3 kertaa päivässä.
Itse menen kanssa 2-3 ruokaa päivässä ja hiilaria menee reilusti ihan tarkoituksella, koska koen sen auttavan kummasti omissa urheiluharrastuksissa.

Moni ei edes oikeasti ymmärrä enää, mikä on se todellinen nälän tunne. Yleensä se on vain jano tai sitten mielihalu, joka taustalla on, ja oikeaa nälkää ei ole nähty vuosikausiin koskaan. Elämme melkoisessa ylikulutuksen ja mielihalujen tyydyttämisen sinfoniassa, eivätkä meidän savanni/luola-aivot ole tähän tottuneet.
Juuri näin, sitten syödään kilo lihaa, että ei tulis nälkä ja ihan tosissaan väitetään, että hiilari on pahasta. Itse uskon silti enemmän siihen lautasmalli tyyppiseen syömiseen. Jonain päivänä menee reilusti hiilaria ja toisena enemmän proteiinia. Itse tulee käytettyä vaakaa muutaman kerran kuussa kertomaan, että sopivasti on tullut syötyä, myös peili on hyvä työkalu tarkastaa, että kroppa näyttää juuri siltä, miltä haluaa ja jos ei, niin lisää tossua toisen eteen.
 
Juu en sitä kuvittelekaan, mutta juuri tässä pisteessä hienosti kiteytyy se syy ylipainoisuuteen. On paljon mukavampi olla maha täynnä ruokaa ja heti se pitää täyttää uudestaan jos nälkä mistään maailman syystä sattuu tulemaan. Se että söisi esimerkiksi sen mukaan mikä on oikeasti kulutus tai välillä jopa sen alle ei tule kuulonkaan, koska nälkähän on kamalinta ikinä.

Oma pointti siis, että jos syön joka päivä, vaikka tietyn kokoisen puuron raejuustolla ja marjoilla. Jos siitä jää nälkä, niin sitten jää, mitä sitten, ei siihen kuole.

Niin, mutta asiasta on turha jauhaa kerta toisensa jälkeen kun ei se ole etenemässä yhtään mihinkään. :)
 
Itse menen kanssa 2-3 ruokaa päivässä ja hiilaria menee reilusti ihan tarkoituksella, koska koen sen auttavan kummasti omissa urheiluharrastuksissa.


Juuri näin, sitten syödään kilo lihaa, että ei tulis nälkä ja ihan tosissaan väitetään, että hiilari on pahasta. Itse uskon silti enemmän siihen lautasmalli tyyppiseen syömiseen. Jonain päivänä menee reilusti hiilaria ja toisena enemmän proteiinia. Itse tulee käytettyä vaakaa muutaman kerran kuussa kertomaan, että sopivasti on tullut syötyä, myös peili on hyvä työkalu tarkastaa, että kroppa näyttää juuri siltä, miltä haluaa ja jos ei, niin lisää tossua toisen eteen.

2-3 ateriaa on se optimaalisin kyllä, ja jos tarvii jotain välissä välttämättä syödä, niin se on hyvä rajoittaa vain esim. hedelmiin. Jos on nälkä, niin syö omenan. Jos ei tee mieli syödä omenaa silloin, niin sitten se todennäköisesti ei edes ole todellista nälkää.

Lautasmalli on oikeasti todella simppeli ja toimiva malli, joka on helppo muistaa käytännössä, ja jota voi soveltaa myös pienempiin aterioihin tai ajatella sen kautta että mikä olisi esim. järkevin ja täyttävin annos ravintolassa.
 
Jos meinaat että ihmiset vaan ottaisi itseään niskasta kiinni, ja alkaisi tuntea jatkuvaa nälkää pysyäkseen normaalipainoisena, niin älä unta näe. :D Jo nautinnon välttäminenkin on keskimääräiselle ihmiselle vaikeaa, saati sitten jatkuvan nälän aiheuttama epämukavuus. Itse olen varmaan siinä onnekas että enimmäkseen ei tunne nälkää jos syö silleen että pysyy normaalipainoisena, jolloin riittää pelkästään ensin mainittu. :hmm:

Eihän sitä tarvitse tuntea ns. jatkuvaa nälkää. Mutta ihmisten pitäisi ottaa edes sen verran itseään niskasta kiinni että söisivät myös "ei niin hyvää herkkua" välillä. Tottakai esim. se kilon lidlin lasagne maistuu hyvälle mutta jos sellaisen syö kerran päivässä "kun tuli nälkä => tämä on niin hyvää ei viitsi antaa jäähtyä" elimistön saa totutettua siihen. Sitten haluat syödä vähintään kerran päivässä sen kilon lasagnea. Myös muut ruokailuajat alat tuntea enempi nälkää tai ainakin halua ahmia enemmän koska mahalaukkusi on venynyt ja olet tottunut tunkemaan useamman lautasellisen ruokaa kerralla sinne.

Muutenkin tuollaiset valmiit tai lähes valmiit ruuat eivät ole ehkä se parhain vaihtoehto. Jos nälän tunteen saapuessa tietää että kestää ehkäpä tunnin tai pari kun valmistaa sitä ruokaa, ehkä siten että vasta silloin lähtee käymään kaupassa ja valitsemaan niitä terveellisiä ainesosia mistä sitä ruokaa alkaa tekemään siinä voi myös ihmisen toinen kohtuullisen vahva tunne tulla vastaan.. ..laiskuus.

Eli onko oikeasti niin nälkä että viitsii lähteä tekemään "useamman tunnin työt" siksi että saisi sitä ruokaa, varsinkaan jos se ei ole erityistä herkkua mitä voi ottaa suoraan jääkaapista tai mikrosta?
 
Niin, mutta asiasta on turha jauhaa kerta toisensa jälkeen kun ei se ole etenemässä yhtään mihinkään. :)
Juu ei se ongelmaa ratkaise, vaikka se olisikin ratkaisu siihen. Eikä täällä nyt varmasti foorumikeskusteluissa mitään ratkaisua ihmisten ylensyöntiin tai passiivisuuteen löydy. Tuskin se on tämän keskustelun ideakaan, mutta joku yksittäinen ihminen voi saada täältä jonkun oivalluksen, että nälkä ei olekaan elimistön vikatila, joka pitää korjata välittömästi syömällä. Voi myös oivaltaa, että nälkä pitää olla ja tulla jotta tietää, että elimistö on kalorivajeessa, joka on täysin välttämätöntä esimerkiksi painonpudotuksessa. Elimistö osaa myös kertoa pahalla ololla siitä, jos syö liikaa. Tai jos hikoilet, kuin sika yöllä ja sykkeet pilvissä, niin on helppo ymmärtää, että ravinto esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa on varmasti ollut täysin vääränlaista ja elimistö on yrittänyt yön ajan hankkiutua syödystä paskasta eroon.
 
Juu ei se ongelmaa ratkaise, vaikka se olisikin ratkaisu siihen. Eikä täällä nyt varmasti foorumikeskusteluissa mitään ratkaisua ihmisten ylensyöntiin tai passiivisuuteen löydy. Tuskin se on tämän keskustelun ideakaan, mutta joku yksittäinen ihminen voi saada täältä jonkun oivalluksen, että nälkä ei olekaan elimistön vikatila, joka pitää korjata välittömästi syömällä. Voi myös oivaltaa, että nälkä pitää olla ja tulla jotta tietää, että elimistö on kalorivajeessa, joka on täysin välttämätöntä esimerkiksi painonpudotuksessa. Elimistö osaa myös kertoa pahalla ololla siitä, jos syö liikaa. Tai jos hikoilet, kuin sika yöllä ja sykkeet pilvissä, niin on helppo ymmärtää, että ravinto esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa on varmasti ollut täysin vääränlaista ja elimistö on yrittänyt yön ajan hankkiutua syödystä paskasta eroon.

Eiköhän ihmiset tuon tiedä. Nälkä vaan tuntuu epämiellyttävältä ja syöminen on kivaa niin käytännön toteutus on se haaste.
 
Itellä tuohon nälän tunteeseen auttaa kyllä yllättävänkin hyvin veden juominen. Ja sitten joku omena vaikka kylkeen niin ei ole ollenkaan enää nälkä.
 
Monella on tapa syödä 3 tunnin välein. Itsensä voi opettaa myös toisenlaiseen tapaan. Syödä 2-3 kertaa päivässä.
Jotkut vaan noudattaaa suositusta useampi mutta pienempi ateria tai välipala, taisi olla viitisen kappaletta, ja siitähän tuo "tapa" juontaa juurensa kun ajattelee että semmoisen abauttiarallaa kahdeksan tuntia on syömäkyvyttömänä sängyssä.
 
Varmaan tuossakin on jonkin verran eroja, mutta eiköhän suurimmat erot kuitenkin tule ruokahalusta. Jos ei ole niin kova ruokahalu, on yksinkertaisesti helpompaa syödä vähemmän.
Jos on "kova ruokahalu" eikä tee lähes päivittäin raskaita ruumiillisia hommia - salilla käyntiä muuntaman kerran viikossa ei välttämättä lasketa - niin syö yli energiantarpeensa, ja ylimräinen energia varastoituu aina jonnekin päin kehoa. Silloin voi myös miettiä onko kyseisentasoinen ruokahalu tapa, vai onko se tottumus, jolloin mielihyväkeskus aktivoituu kun suuhunsa saa mässyä.

Kaikki saavat tätä nykyä kärsiä prosessoidusta ruoasta ja jenkkien aikoinaan keksimästä tavasta myydä enemmän kasvattamalla lautaskokoa.

Ai niin aloitetaanpas uusi tapa tähän ketjuuun: Olen 187cm ja 90kg.
 
Näkisin että lihavuus ei ole ongelma tulevaisuudessa näiden uusien lääkkeiden avulla. Omalla kohdalla ollu suuri apu noista pillereistä. Helppo syödä terveellisesti ja säännöllisesti kun ei tarvi miettiä jatkuvasti syömistä.
 
Jotkut vaan noudattaaa suositusta useampi mutta pienempi ateria tai välipala, taisi olla viitisen kappaletta, ja siitähän tuo "tapa" juontaa juurensa kun ajattelee että semmoisen abauttiarallaa kahdeksan tuntia on syömäkyvyttömänä sängyssä.
Niin ja eihän tossakaan mitään vikaa ole, jos syö 5 kertaa päivässä, tai vaikka söisi 10 kertaa päivässä. Ei niillä ruokailukertojen määrällä ole kukaan lihonnut tai laihtunut. Toki hampaat voi olla aika huonossa kunnossa.

Olen joskus nähnyt Internetin ihmeellisessä maailmassa, jonkun naisoletetun kysyvän, että miksi en laihdu, vaan paino vaan nousee, vaikka olen jo useamman kuukauden noudattanut pätkäpaastoa, 8:16 mallilla. Siis mitä vi**ua, ajatteleeko ihmiset, että 8h aikana voi syödä 10 000 kaloria ja laihtua, kun ei syö 16h aikana. 🤯

Edit: niin siis lisätään nyt vielä, että siitä seuranneesta keskustelusta kävi ilmi, että henkilö oli kuvitellut, että sen 8h voi syödä mitä vaan ja miten vaan.
 
Näkisin että lihavuus ei ole ongelma tulevaisuudessa näiden uusien lääkkeiden avulla. Omalla kohdalla ollu suuri apu noista pillereistä. Helppo syödä terveellisesti ja säännöllisesti kun ei tarvi miettiä jatkuvasti syömistä.
Kehopositiivisuusliikkeen tai välinpitämättömyyden vuoksi moni ei pidä lihavuuttaan minään ongelmana, joten ei myöskään käy ottamaan mitään lääkkeitäkään.

Kestää hyvin pitkä aika ennen kuin sosiaalinen paine tätä asiaa voi ehkä alkaa korjata, mutta puhuttaneen todella pitkästä ajasta. Jos sittenkään.

Eli jos hoikkien määrä ympärillä lisääntyy ja lisääntyy, niin paine kasvaa kullekin yksilölle toimia samoin. Nyt ei tällaisesta ole kyllä yhtään mitään merkkejä toistaiseksi. Kansa vaikuttaa jotakuinkin läskimmältä mitä on ikinä ollut.
 
Viimeksi muokattu:
Eiköhän ihmiset tuon tiedä. Nälkä vaan tuntuu epämiellyttävältä ja syöminen on kivaa niin käytännön toteutus on se haaste.
Tämähän se. Teorian ymmärtämisessä ei ole puutteita. Puuttuu kyky suorittaa.

Joillakin on ongelma alkoholinkäytön kanssa. Toisilla uhkapelien. Koukussa PC-pelaamiseen kun pitäisi opiskella. Kalliissa terapiassa tai masennuslääkkeillä, koska ei vain päätä olla tyytyväinen siihen mitä elämä tarjoaa.

Itse olen muutamasta mainitusta ongelmasta päässyt eroon. Ylipainon syystä, iltasyömisestä ja -napostelusta en ole päässyt eroon. Ja tekniikka-aiheisella foorumilla kun ollaan, niin mielestäni ihmisen vapaa tahto kontrolloida käytöstään on tulos aivosolujen välisistä fyysisistä yhteyksistä sekä kemiallisista reaktioista. Onnistunut muutos tarkoittaa pysyviä muutoksia aivoissa.
 
Kehopositiivisuusliikkeen tai välinpitämättömyyden vuoksi moni ei pidä lihavuuttaan minään ongelmana, joten ei myöskään käy ottamaan mitään lääkkeitäkään.

Kestää hyvin pitkä aika ennen kuin sosiaalinen paine tätä asiaa voi ehkä alkaa korjata, mutta puhuttaneen todella pitkästä ajasta. Jos sittenkään.
Nii ainahan osa tupakoi ja juopotteleekin. Nyt meillä on kuitenki työkalut laihduttamiseen jotka oikeasti toimivat.

Täytyy vielä tähän lisätä että jännästi noiden lääkkeiden avulla alkoholikaan ei enää maistu. Muutaman oluen voi ottaa saunassa mutta ei sen enempää.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä kiteytyy se lihavuusepidemian syy hienosti!

"Jos tulee nälkä, niin on pakko syödä."

Tämä tuntuu itselle todella kaukaiselta ajatukselta. Itselle monesti saattaa jäädä syömisen jälkeen nälkä ja siitä saattaa mennä helposti 6-8 tuntia seuraavaan ruokaan. Eihän nälkä ole mikään elimistön vikatila, mikä pitää välittömästi korjata syömällä.
Mieluummin itse syön sellaisia ruokia, joiden kanssa ei tarvitse olla nälissään mutta ei tarvitse koko aikaa olla hounaamassa. Sillä tavalla pystyy menemään 2 aterialla per päivä ihan hyvin, jonain 3 jos pitkä hereilläoloaika, ja pysyy hoikkana. En ymmärrä miksi söisin jotain puuroa, marjoja tms. turhaa ja olisin nälissäni heti syömisen jälkeen, ei sellasessa syömisessä mielestäni ole mitään järkeä.

Voi ihan hyvin jättää kokonaan syömättä niin turhan aterian. Marjojakaan ei ymmärtääkseni montaa tarvitse syödä jotta saa tarpeeksi vitamiineja, mikä niiden päätarkoitus on.

Juuri näin, sitten syödään kilo lihaa, että ei tulis nälkä ja ihan tosissaan väitetään, että hiilari on pahasta. Itse uskon silti enemmän siihen lautasmalli tyyppiseen syömiseen. Jonain päivänä menee reilusti hiilaria ja toisena enemmän proteiinia. Itse tulee käytettyä vaakaa muutaman kerran kuussa kertomaan, että sopivasti on tullut syötyä, myös peili on hyvä työkalu tarkastaa, että kroppa näyttää juuri siltä, miltä haluaa ja jos ei, niin lisää tossua toisen eteen.
No noin se vaan tuntuu toimivan. Ne jotka niitä hiilariaterioita syö tuntuu syövän koko ajan kun siitä ei nälkä lähde. Tai sitten ovat nälissään. En oikein ymmärrä tämänkaltaista ajattelua kun voisi syödä sellaista mistä ei tule heti nälkä, win-win. Käyn itse vaaálla joka aamu. En välttele hysteerisesti hiilareita, mutta ei ne kyllä kovin hyvältä energianlähteeltäkään tunnu. Helposti tulee liikaa. Nälkädieetit ei väestötasolla ikinä tule toimimaan, olisi ehkä parempi ohjata syömään jotain mistä siis lähtee pidemmäksi aikaa nälkä niin ei tarvitse syödä koko aikaa.
 
Eihän sitä tarvitse tuntea ns. jatkuvaa nälkää. Mutta ihmisten pitäisi ottaa edes sen verran itseään niskasta kiinni että söisivät myös "ei niin hyvää herkkua" välillä. Tottakai esim. se kilon lidlin lasagne maistuu hyvälle mutta jos sellaisen syö kerran päivässä "kun tuli nälkä => tämä on niin hyvää ei viitsi antaa jäähtyä" elimistön saa totutettua siihen. Sitten haluat syödä vähintään kerran päivässä sen kilon lasagnea. Myös muut ruokailuajat alat tuntea enempi nälkää tai ainakin halua ahmia enemmän koska mahalaukkusi on venynyt ja olet tottunut tunkemaan useamman lautasellisen ruokaa kerralla sinne.
Tuohan on ihan kamalaa paskaa, jota joutuu väkisin syömään. Vaikka olenkin ylipainoinen, taidan olla esimerkki siitä, että ei välttämättä läski koe hirveää ruokahalua vaikka tuotteessa olisi pastaa. Täytyy olla aivan erityinen tarkemmin määriteltävä syömishäiriö taustalla, jos Lidlin valmislasagne aiheuttaa syömishimoa.
 
Mieluummin itse syön sellaisia ruokia, joiden kanssa ei tarvitse olla nälissään mutta ei tarvitse koko aikaa olla hounaamassa. Sillä tavalla pystyy menemään 2 aterialla per päivä ihan hyvin, jonain 3 jos pitkä hereilläoloaika, ja pysyy hoikkana. En ymmärrä miksi söisin jotain puuroa, marjoja tms. turhaa ja olisin nälissäni heti syömisen jälkeen, ei sellasessa syömisessä mielestäni ole mitään järkeä.

Voi ihan hyvin jättää kokonaan syömättä niin turhan aterian. Marjojakaan ei ymmärtääkseni montaa tarvitse syödä jotta saa tarpeeksi vitamiineja, mikä niiden päätarkoitus on.


No noin se vaan tuntuu toimivan. Ne jotka niitä hiilariaterioita syö tuntuu syövän koko ajan kun siitä ei nälkä lähde. Tai sitten ovat nälissään. En oikein ymmärrä tämänkaltaista ajattelua kun voisi syödä sellaista mistä ei tule heti nälkä, win-win. Käyn itse vaaálla joka aamu. En välttele hysteerisesti hiilareita, mutta ei ne kyllä kovin hyvältä energianlähteeltäkään tunnu. Helposti tulee liikaa. Nälkädieetit ei väestötasolla ikinä tule toimimaan, olisi ehkä parempi ohjata syömään jotain mistä siis lähtee pidemmäksi aikaa nälkä niin ei tarvitse syödä koko aikaa.
Mä taas lähtisin siitä, että "nälkä" on sosiaalinen konstruktio ja suhteellinen käsite. =)

Lisäksi pitkällä aikavälillä nälän tunnettaan voi muuttaa riippuen siitä mitä syö ja miten syö, koska hormonitoiminta muuttuu siinä samalla.

Ja paradoksihan on siinä, että esim. pitkän paaston aikana ei suinkaan koko ajan ole mikään huutava nälkä vaan päinvastoin nälän tunne jopa katoaa kun aikaa kuluu.

Nälkä ei siis suoraan liity siihen että vatsa on tyhjä.

On nykyihmisen heikkoutta, että aina pitää syödä kun on nälkä, tai vaikkei olisikaan. Ja täytetään vatsa paskalla ruualla.
 
Kilon juustoleipä/leipäjuusto mikä sille ny onkaan paras termi, tuli kerran syötyä puolivahingossa kun ajelin kesäloman alussa pohjoisee mutta unohdin matkaeväät kotiin. No se oli n. 10 tunnin matkan puolivälissä kun Kokkolan ja Kajaanin välissä sattui tuollainen juustola matkan varrelle niin lätty mukaan sieltä kun alkoi jo nälkä vaivata. Loppumatka meni vettä juodessa ja seuraavana yönä ei tullu nukkumisesta yhtään mitään kun hikoilutti vaikkei ollut edes kuuma lämpötilan puolesta ja WC:ssä lorisi tunnin välein. Meni aivan sekaisin elimistö tuosta setistä kahdeksi päiväksi. Se suolan määrähän on hirmuinen per 100g noissa mut näläkä kun vaivasi niin präntti jäi vähemmälle huomiolle. En ihmettelisi jos joku kuolisi tuollaisten kilpasyömiseen.
6-10g suolaa kilossa ei ole kovin hirveä määrä. Varsinkin kun sen suhteuttaa siihen, että siinä on 2700Kcal, 200g rasvaa ja 180g Proteiinia. Vaasan ruispaloissa on suolaa 10g/kilo. Epäilen että jano ja hikoilu johtui enemmän siitä, että suolistosi ei ollut tottunut käsittelemään tuota. Jouluna ensiavussa käy ihmisiä, jotka luulevat saaneensa sydänkohtauksen, vaikka oikeasti on ruuansulatusongelmia.
 
On nykyihmisen heikkoutta, että aina pitää syödä kun on nälkä, tai vaikkei olisikaan. Ja täytetään vatsa paskalla ruualla.
On virheellistä selittää lihavuusepidemiaa yksilöiden tahdonvoiman puutteella. Ajatus siitä, että suomalaisten(myös muiden länsimaalaisten) itsekuri olisi kollektiivisesti romahtanut viimeisten 50 vuoden aikana, on vain epäuskottava. Väitän että ihmisen biologia ei ole muuttunut, vaan meillä on yhä taipumus suosia energiatiheää ruokaa, kuten lienee ollut aina.

Syy löytyy todennäköisemmin radikaalisti muuttuneesta elinympäristöstä, missä prosessoitu ja sokeripitoinen ruoka on helpommin ja laajemmin saatavilla edullisemmin kuin koskaan.
Tätä ihmisille maistuvaa höttöä on agressiivisesti markkinoitu suurilla summilla terveellisen ravinnon kustannuksella.

Tähän kun lisätään kaikenlaisen fyysisen aktiivisen väheneminen, niin aletaan olla lihavuusepidemian juurisyissä.

Samaa tasoa on väittämä kehopositiivisuudesta, joka lienee vastaus vain lisääntyneeseen lihavuuden stigmaan, eikä niinkään osasyynä lihavuusepidemiaan.
 
Lieneekö tässä vähän taustalla se, että Suomessa opetetaan pienestä pitän aamupala, lounas, välipala, päivällinen, välipala, ehkä illallinen, iltapala jne. Itse aikoinaan muistelin, kun perheen kanssa muutettiin Suomeen, että miten hitossa on joka välissä joku ihmeen välipala tai joku muu vastaava. Meillä syötiin lounas ehkä joskus 12-14 välissä ja illallinen joskus lähemmäs 20 ja siinä se oli. Ei ollut mitään snackseja, välipaloja, iltapaloja, ties mitä paljoa joka välissä. Sitten tietty taustalla on se, kun ylipaino on normalisoitu kehopositiivisuuden nimissä ja oikeasti terveet ja hyväkuntoiset "on kuitenkin jotain outoja".
 
Lieneekö tässä vähän taustalla se, että Suomessa opetetaan pienestä pitän aamupala, lounas, välipala, päivällinen, välipala, ehkä illallinen, iltapala jne. Itse aikoinaan muistelin, kun perheen kanssa muutettiin Suomeen, että miten hitossa on joka välissä joku ihmeen välipala tai joku muu vastaava. Meillä syötiin lounas ehkä joskus 12-14 välissä ja illallinen joskus lähemmäs 20 ja siinä se oli. Ei ollut mitään snackseja, välipaloja, iltapaloja, ties mitä paljoa joka välissä. Sitten tietty taustalla on se, kun ylipaino on normalisoitu kehopositiivisuuden nimissä ja oikeasti terveet ja hyväkuntoiset "on kuitenkin jotain outoja".
Aika höpöjuttuja. On ihan ok pitää tiheää ruokailuväliä, sehän pitää verensokeria tasaisena. Ei se toki mitenkään välttämätöntä ole, ihan yksilöllistä. Kalorien kokonaismäärä on, mikä ratkaisee.

Ja ylipainoa ei ole normalisoitu. Ylipaino ei ole koskaan ollut niin demonisoitua, kuin se on nyt. Nykyään lihava ihminen on lähes yhteiskuntakelvoton, vaikka asia on verhottu monin tavoin.
 
Aika höpöjuttuja. On ihan ok pitää tiheää ruokailuväliä, sehän pitää verensokeria tasaisena. Ei se toki mitenkään välttämätöntä ole, ihan yksilöllistä. Kalorien kokonaismäärä on, mikä ratkaisee.
Verensokeri pysyy tasaisena, riippumatta siitä, että miten usein syö. Ihmisellä, kuten kaikilla nisäkkäillä on glukoneogeneesi mikä pitää huolen, että glukoosia on verenkierrossa oikea määrä. Verensokerin epätasaisuus johtuu sitten pelkästään siitä, että syö hiilihydraattipitoista ruokaa. Glukoneogeneesi toimii jokaisella riippumatta siitä mitä kurkusta alas laittaa, tosin hiilihydraattipitoinen ruoka heikentää glukoneogeneesiä hieman.
 
Aika höpöjuttuja. On ihan ok pitää tiheää ruokailuväliä, sehän pitää verensokeria tasaisena. Ei se toki mitenkään välttämätöntä ole, ihan yksilöllistä. Kalorien kokonaismäärä on, mikä ratkaisee.

Ja ylipainoa ei ole normalisoitu. Ylipaino ei ole koskaan ollut niin demonisoitua, kuin se on nyt. Nykyään lihava ihminen on lähes yhteiskuntakelvoton, vaikka asia on verhottu monin tavoin.
Verensokeri pysyy tasaisena, riippumatta siitä, että miten usein syö. Ihmisellä, kuten kaikilla nisäkkäillä on glukoneogeneesi mikä pitää huolen, että glukoosia on verenkierrossa oikea määrä. Verensokerin epätasaisuus johtuu sitten pelkästään siitä, että syö hiilihydraattipitoista ruokaa. Glukoneogeneesi toimii jokaisella riippumatta siitä mitä kurkusta alas laittaa, tosin hiilihydraattipitoinen ruoka heikentää glukoneogeneesiä hieman.

Niin, eikös se ole sokeritauti jos glukoosin määrät ei pysy speksien sisällä? :hmm: En kanssa ymmärrä että miksi pitäisi syödä koko ajan kuten suosituksissa sanotaan. Itse syön lounaan ja illallisen ja väliin mahdollisesti pienempää välipalaa, tyyliin leipä tai omena. Kovin aikaisin aamulla ei edes ole nälkä.

Ja ei kai ylipainoa varsinaisesti demonisoida, todetaan vain että se on iso ongelma mitä se oikeasti onkin?
 
Aika höpöjuttuja. On ihan ok pitää tiheää ruokailuväliä, sehän pitää verensokeria tasaisena. Ei se toki mitenkään välttämätöntä ole, ihan yksilöllistä. Kalorien kokonaismäärä on, mikä ratkaisee.

Ja ylipainoa ei ole normalisoitu. Ylipaino ei ole koskaan ollut niin demonisoitua, kuin se on nyt. Nykyään lihava ihminen on lähes yhteiskuntakelvoton, vaikka asia on verhottu monin tavoin.
No ei ole ok pitää tiheää ruokailuväliä vain sen vuoksi, että sitä perustelee itselleen "verensokerin" vuoksi. Jos verensokeri ei pysy tasaisena on kyse siinä kohtaa jo sairaudesta. Ihminen on myös todella heikko laskemaan kaloreita tai oikeastaan arvioimaan kaloreita, joten tiheästi syövä yleensä ylensyö paljon helpommin.

Ylipainoa nimenomaan on normalisoitu paljonkin, kun on plusmalleja, pluskokoja, pluselämää, plusinfluenssereita ja ties mitä. Kukaan ei ylipainoisena synny, vaan sellaiseksi tullaan ihan itse. Aikuisten on vaan välillä vaikeaa ottaa vastuuta tekemisistään ja helpompaa on keksiä tekosyitä lihavuudelleen. Jos katsotaan vaikka työssäkäyviä ihmisiä, niin ällistyttävän moni on ylipainoinen. Miehet on velttoja gynosta kärsiviä niskapartoja (hieman kärjistäen) ja naiset taas kerää sidukkaa ja suklaata -mentaliteetillaan melkoiset määrät ylimääräistä. Tähän lisätään se, ettei liikuta, käytetään skuutteja, mennään autolla. Niin siinähän sitä ollaan.

Jos lihava olisi "melkein yhteiskuntakelvoton" kuten väität, niitä ei olisi koko Suomen maa täynnä ihan kaikkialla. Nykyisellään normaalipainoinen tai atleettinen ihminen on vähemmistössä. Enemmän sitä kuulee julkisissa tiloissa kun lihavat arvostelee normaaleita. Varsinkin naiset tykkää kovin arvostella hoikkia tai sporttisia naisia, kun samaan aikaan vetää neljättä Arnoldsin donitsia suuhun lounaan jälkeen. Ylipaino on ongelma ja se on hyvä, että se tuodaan esille.
 
Niin, eikös se ole sokeritauti jos glukoosin määrät ei pysy speksien sisällä? :hmm: En kanssa ymmärrä että miksi pitäisi syödä koko ajan kuten suosituksissa sanotaan. Itse syön lounaan ja illallisen ja väliin mahdollisesti pienempää välipalaa, tyyliin leipä tai omena. Kovin aikaisin aamulla ei edes ole nälkä.
Kyllä. Tyypin 2 diabetes todetaan, kun verensokeri on kroonisesti koholla.

Itsekään en syö suositusten mukaan. Vedän suunnilleen joka toinen viikko OMAD tyylillä, eli yksi iso ateria päivässä ja joka toinen viikko 2-3 ateriaa päivässä. Hyvin toimii. Välillä tulee myös paastottua. Viimeksi viikko sitten 3 päivää, josta 2 päivää kuivapaastoa. Nykyihmiseltä on kadonnut kyky ymmärtää mihin tämä meidän kroppa on sopeutunut. Tuo 3 ateriaa + välipalat on aivan ruokateollisuuden keksimää, eikä perustu mihinkään tutkiuttuun tietoon.
 
6-10g suolaa kilossa ei ole kovin hirveä määrä. Varsinkin kun sen suhteuttaa siihen, että siinä on 2700Kcal, 200g rasvaa ja 180g Proteiinia. Vaasan ruispaloissa on suolaa 10g/kilo. Epäilen että jano ja hikoilu johtui enemmän siitä, että suolistosi ei ollut tottunut käsittelemään tuota. Jouluna ensiavussa käy ihmisiä, jotka luulevat saaneensa sydänkohtauksen, vaikka oikeasti on ruuansulatusongelmia.

Kyll närästys on tuttu ongelma vuosien takaa. Ei se semmoisia tuntemuksia aiheuttanu vaan kroppa ihan turposi nähtävästi alkaen naamasta. Kilon lätty oli joku "heavy-versio" myymälöissä myytäväksi (2023), suolaa oli ~2g per 100g ilman mitään koreita kääreitä leivälle. Juustoportti oli muistaakseni myymälä ja siellä on 500g palassa tämmöset speksit tänä päivänä: Juustoportti leipäjuusto 500 g

Kalsiumia on perus suolan ohella ihan riittämiin per 100g. Kaataa vaikka sen ylimääräisen heralitkun sieltä lasiin ja juo sen niin kyllä se siitä aukenee että mineraaleja piisaa. Nyt arvon foorumilaiset syömään kilon leipäjuustoja!

Geminin yhteenveto siitä mitä voi seurata kilon leipäjuuston syömisestä (Juustoportin speksit):

Kyllä, yhden kilon syöminen Juustoportin leipäjuustoa lyhyessä ajassa voisi aiheuttaa useita välittömiä ja mahdollisesti vakavia terveysongelmia.
Tässä ovat todennäköiset terveysongelmat:

1. Akuutit ruoansulatusvaivat​

Yhden kilon syöminen tiivistä, rasvaista ja vähäkuituista ruokaa olisi shokki ruoansulatusjärjestelmällesi. Koisit todennäköisesti seuraavaa:
  • Vakavaa turvotusta, vatsakramppeja ja ilmavaivoja.
  • Pahoinvointia ja mahdollisesti oksentelua, kun vatsasi kamppailee käsitelläkseen valtavaa ruoka- ja rasvamäärää.
  • Ummetusta seuraavina päivinä korkean rasvapitoisuuden ja kuidun puutteen vuoksi.

2. Äärimmäinen suolan (natriumin) yliannostus​

Tämä on yksi välittömimmistä vaaroista. Yli kaksinkertaisen päivittäisen enimmäismäärän (11 grammaa) nauttiminen rasittaa kehoasi valtavasti.
  • Kohonnut verenpaine: Kehosi pidättää vettä laimentaakseen suolan, mikä aiheuttaa voimakkaan, väliaikaisen piikin verenpaineessa.
  • Nestehukka ja turvotus (edeema): Vaikka kehosi pidättää vettä, tuntisit voimakasta janoa. Saatat huomata turvotusta käsissäsi, jaloissasi ja nilkoissasi.
  • Munuaisten rasitus: Munuaisesi joutuisivat työskentelemään äärimmäisen kovaa suodattaakseen ja poistaakseen ylimääräisen natriumin.

3. Tyydyttyneen rasvan liikasaanti​

Saisit 150 grammaa tyydyttynyttä rasvaa, mikä on noin 7,5 kertaa päivän saantisuositus. Vaikka yksittäinen kerta ei aiheuta sydänkohtausta, se rasittaa maksaa merkittävästi ja voi hetkellisesti sotkea veren rasva-arvot.

4. Kalsiumin liikasaanti (hyperkalsemia)​

Nauttimasi 5 700 mg kalsiumia on yli kaksinkertainen määrä aikuisen turvallisen saannin ylärajaan (noin 2 500 mg) nähden. Tämä voi johtaa akuuttiin hyperkalsemiaan.
  • Munuaisongelmat: Munuaiset rasittuvat yrittäessään poistaa ylimääräistä kalsiumia, mikä lisää kivuliaiden munuaiskivien riskiä.
  • Muut oireet: Voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsakipua ja vakavissa tapauksissa sekavuutta tai rytmihäiriöitä.

5. Valtava energiansaanti​

Yli 3 100 kalorin nauttiminen kerralla on enemmän kuin useimpien aikuisten koko päivän energiantarve. Kehosi ei voi käyttää niin suurta energiamäärää kerralla, ja lähes kaikki ylimääräinen muunnetaan ja varastoidaan kehon rasvaksi.

Yhteenvetona, leipäjuusto on herkullista ja ravitsevaa, mutta kohtuullisina annoksina. Sopiva annoskoko olisi noin 50–100 grammaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ja ylipainoa ei ole normalisoitu. Ylipaino ei ole koskaan ollut niin demonisoitua, kuin se on nyt. Nykyään lihava ihminen on lähes yhteiskuntakelvoton, vaikka asia on verhottu monin tavoin.
Kumpikohan oli ensin, paheksuttavuus vai lihavuuslääkkeiden markkinoinnin lisääntyminen? Vai ihan vaan sattumalta samoihin aikoihin...

Kuulin muuten eilen radiosta jonkin lääketehtaan verhotun mainoksen, jossa kehotettiin käymään jollain lihavuuden "hoitoon" liittyvällä netisivustolla. Mikähän se olisi ollut... (?) Itse asiassa kun eilen pitkästä aikaa noteerasin tämän keskustelun niin vähän mietitytti tuo otikointi - en tiedä onko se ollut sellainen jo alust aalkaen vai onko otsikkoa muutettu (?) Lihavuushan ei ole epidemia.
 
Viimeksi muokattu:
Kumpikohan oli ensin, paheksuttavuus vai lihavuuslääkkeiden markkinoinin lisääntyminen? Vai ihan vaan sattumalta samoihin aikoihin...

Kuulin muuten eilen radiosta jonkin lääketehtaan verhotun mainoksen, jossa kehotettiin käymään jollain lihavuuden "hoitoon" liittyvällä netisivustolla. Mikähän se olisi ollut... (?)

Tuskinpa tuo on sen suhteen muuttunut, lähinnä vaan on muitakin keinoja olla normaalipainoinen kuin se kuuluisa rautainen tahdonvoima. :hmm:
 
Kyllä. Tyypin 2 diabetes todetaan, kun verensokeri on kroonisesti koholla.

Itsekään en syö suositusten mukaan. Vedän suunnilleen joka toinen viikko OMAD tyylillä, eli yksi iso ateria päivässä ja joka toinen viikko 2-3 ateriaa päivässä. Hyvin toimii. Välillä tulee myös paastottua. Viimeksi viikko sitten 3 päivää, josta 2 päivää kuivapaastoa. Nykyihmiseltä on kadonnut kyky ymmärtää mihin tämä meidän kroppa on sopeutunut. Tuo 3 ateriaa + välipalat on aivan ruokateollisuuden keksimää, eikä perustu mihinkään tutkiuttuun tietoon.
Sä oot jo yhden ketjun pilannut näillä sun jorinoilla, joten pyydän, älä jaa yhtään enempää tuota sun pseudotiedettä.
 
vähän mietitytti tuo otikointi - en tiedä onko se ollut sellainen jo alust aalkaen vai onko otsikkoa muutettu (?) Lihavuushan ei ole epidemia.

Otsikko ollut tuo jo pitkään, käsittääkseni ei ole muutettu. Lisäksi kun katsoo aloituspostausta sitä ei ole editoitu.
Syy (tai näin arvailen) miksi ketju on nimetty niin johtuu ihan siitä faktasta että jos omassa nuoruudessani 70-80 luvulla katsoi vastaantulijoita niin ehkä yksi sadasta tms. oli lihava ja yleensä syynä oli sitten toki vanhemmat mutta myös jokin sairaus.

Samaten se lihavuus ei ollut vastaavaa aivan järkyttävää "tarvitaan apuvälineitä liikkumiseen eikä pystytä tekemään edes töitä aikuisena ja armeijasta saa vapautuksen" tyyppistä:
Tuhannet seuraavat Periscopessa 276-kiloista Markoa - "Juttelen itsetuhoisten nuorten kanssa paljon"

Tiedän, kuollut jo mutta kyseinen Marko Hento, 276kg ja toiminut mm. kansanedustajana, saanut tuomiota ( Marko Hento, tuomittu ihmiskuula - MURHA.INFO ) jne jne.

Ennenkuin moni rynnistää barrikaadeille tiedän, löytyy myös vähemmän tukevia henkilöitä. Mutta karu fakta on se että nykyisin jos katsoo 100 ensimmäistä vastaan tulevaa ihmistä suurin osa valitettavasti on heistä ihan silminnähden ylipainoisia ja jos punnitsisi ei päästäisi peruskoulussa opittuun "pituus -110 = paino" yhtälöön.

Eikä edes "pituus -100 = paino" mitä vielä sanoisin aikuiselle olevan ns. OK. Vaan löytyy monia vaikkapa naisia jotka ovat sen 150-160cm ja jopa päälle 100kg elopainoa. Tiedän jopa niitä päälle 150kg painavia jotka valittelevat sitä kun kävely on hankalaa (ihan varmasti on jos pituus on lähes sama kuin paino) ja polvet, nivelet jne. eivät oikein kestä liikkumista. Mistä johtuen liikutaan vielä vähemmän ja syödään enemmän.

Se että tuollainen alkaa yleistymään aiheuttaa (edelleen oma mielipiteeni, AP voi tulla kertomaan mitä hän itse tarkoitti) sen että tämä ketju on nimetty "epidemiaksi".

Nykyisin yhä nuoremmilla alkaa olla tuota ongelmaa, omassa nuoruudessani yleensä sanottiin viimeistään kutsunnoissa jos ei aiemmin että olisi hyvä saada hieman lisää painoa. Nyt ihan peruskoulussa on järkyttävä määrä jopa alle 15 vuotiaita jotka eivät esim. PYSTY istumaan lattialla jalat suoraan eteenpäin (L:n mallisesti) ilman että ottavat käsillä tukea maasta koska selän lihakset eivät vaan kestä rasitusta eivätkä ole tottuneet moiseen... Siinä on turha sitten haaveilla edes muutamasta vatsalihasliikkeestä tms...

Se ei todellakaana ole normaalia. Nyt siihen aletaan herätä että niin moni jo alle 30v joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle ihan siksi että on niin huonossa kunnossa. Ajatuskin siitä että kävelisi esim. lähikauppaan, ostaisi sieltä jotain ruokaa mistä valmistaisi aterian kotona on näille ihmisille täysin absurdi urheilusuoritus mihin he eivät vaan kykene.
 
Mitä nyt? Ei kai sillä syömisvälillä ole kovin suurta väliä, lähinnä sen optimointi on kai keino hallita näläntunnetta.
Tämähän se. Yhtälöön kun vielä lisää sen, että suurin osa ihmisistä syö ravinneköyhää ruokaa, niin ei ihmekkään, että nälkä on parin tunnin välein. Kun se keho toimii optimaalisesti ja saa tarpeelliset ravintoaineet, ei sellaista "pakkosyödä"-nälkää pääse tulemaan.
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
281 669
Viestejä
4 837 574
Jäsenet
78 290
Uusin jäsen
Jamo79

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom