Lihavuusepidemia

Liittynyt
23.07.2023
Viestejä
284
Tuo eläinrasvojen epäterveellisyys on taas niitä Pekka Puskan horinoita, joita ei kannata kovin vakavasti ottaa. Osa kasviperäisistä öljyistä, kuten rypsi ja rapsi, ovat kyllä sitten ihan oikeasti epäterveellisiä.
Asiaa on ihan taidettu tutkiakin, esim tässä ja terveyshyötyjä kasvisperäisestä proteiinista näyttäisi siis olevan.

Maailmassa jo yli miljardi ylipainoista, uutisoi Bangladeshilainen uutissaitti. Määrä kuulema nelinkertaistunut sitten 90- luvun. Melko hälyttävää.


 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
ennen suurempaa "tieteilyä" kannattaa pohtia miksi kaikenlaiset veriarvot eivät ole ihmiselle avointa tietoa ilman mittausta vrt. löin vasaralla sormeen => sormi sattuu ja kuinka typeriä tätä vasten kenenkään antamat yleiset suositukset ovat.

vasta tämän pohdinnan jälkeen on valmis tulkitsemaan tuloksia.
Juu en ole aina ajatellut samalla tavalla, mutta silti näiltä samoilta ihmisiltä, jotka on leikannut oman jalan, hoitanut syöpäsairaita läheisiä jne. eli lääkäreiltä olen tästä omalla kohdalla kuullut. Myös jotain tutkimuksia asiasta lukenut. Eikä ne toki välttämättä oikeassa ole, mutta itsellä ei ole parempaa tietoa.

Tota, kaikki eri mieltä sun kanssa olevat ei todellakaan huuda ja kovaa. Ihan rauhallisia tekstejä noihin olivat. Ihan pikkuvinkkinä, että tuo ei ainakaan vie keskustelua mihinkään.
Juu en viitannut tähän keskusteluun, vaan siihen mitä tulee välillä silmille monestakin lähteestä. Yleensä vhh/keto ihmiset ajaa tätä, että mikään ei vaikuta veriarvoihin, niitä ei pidä seurata jne. Sitten taas huippu-urheilijat ja lääkärit on monesti tästä täysin eri mieltä ja niitä kiinnostaa jokainen veriarvo.

Ja minun kanssa saa ja pitääkin olla eri mieltä. Jos jollain pysyy veriarvot hyvinä voilla ja kovilla rasvoilla, niin uskon sen ja se on hänelle hyvä asia. Jos taas jollain ei ja haluaa niitä parantaa, niin silloin kannattaa kokeilla pehmeitä rasvoja.
 

No Future

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
1 663
Jos tosiaan pitkäaikaiset terveyden optimointiin ja ruokavalioon liittyvät käytännön seurantatutkimukset kiinnostaa, niin urheilulääketiede taitaa olla se suunta mihin kannattaa katsoa. Jos siellä olisi millä tahansa yksittäisellä ihmeruokavaliolla saatavissa huikeita terveyshyötyjä, niin totta helkkarissa sellainen olisi yleisesti käytössä. Sen sijaan lajista riippumatta tunnutaan suosivan suurinpiirtein ravitsemussuosituksia mukailevia ruokavalioita.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 835
Pitkää terveenä eläneitä ihmisiä kun on tutkittu, niin sieltä ei ole ainakaan korostunut proteiini voittoinen ruokavalio eikä liikunta. Taitaa enemmän olla monipuolinen, hieman kalorivajaa ruokavalio, sekä aktiiviisuus ja sosiaalisuus. Vanha välimeren ruokavalio taitaa olla se tutkituin ja hyväksi havaittu.

Mutta lihavuusepidemian kohdalla, jossa ympäristön muutos on vaikuttanut näin radikaalisti väestöön, niin monipuoliseen liikuntaan on hyvä kannustaa ja satsata siihen. Ruokavalioista juuri välimeren tyylinen ruokavalio lienee Suomessa helpoiten toteutettava yksilölle.

Tiede etsii keinoja ja ymmärrystä auttaa väestöä pysymään terveellisimmissä mitoissa esim. hoitojen muodossa, mutta ehkä myös itse ympäristöön voisi yrittää vaikuttaa enemmän, helpottamaan väestöä terveellisempien valintojen tekemiseen.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 572
Veikkaan, että pitäs popsia määrissä ja sittenkin joku pekonijuustomakkara tms. on ihan next level versus jauheliha. Asiahan kyllä selviää nopsaan kun käy otattaan verikokeet ja katsoo missä omat arvot on. Kesällä tulee menemään karsinogeenijuustomakkaraa, kun kala/venereissujen kyljessä nuotionpitoa ja makkaranpaistoa.

Mulla oli LDL 3.6-3.9 välissä kun olin pääasiassa ulkoruokinnan varassa. Pysyi samassa haarukassa kun menin lowcarb/ketolla+pätkäpaasto ja dieettasin. Nyt syönyt itse tehtyä sapuskaa niin ldl 3.08. Edelleen hieman liian korkealla ldl. Tarvii yrittää josko tuota sais vielä hieman alaspäin ruokavalio ja liikuntaruuveja vääntämällä. Tänään kävin lekurin puheilla purkamassa verikokeiden tulokset. Ottivat melko laajasti kaikkea kun vaihtui lääkäri ja sairaala vuodenvaihteessa. LDL:n laskemisen voi aikalailla laittaa sen piikkiin, että nyt menee vähemmän tyydyttynyttä rasvaa alas kurkusta(ei uppopaistettua ulkoruokaa, vähempirasvaista lihavalintaa päivällisen osana)
Tarkistin mitä oli työterveyden mittauksessa viime kesänä otettu, niin näemmä LDL oli 3,0 eli periaatteessa kai ok. Joskus aiemmin kun paino oli ollut normaalipainon ylärajoilla, se oli samaa luokkaa kuin sulla ulkoruokinnassa...
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Pitkää terveenä eläneitä ihmisiä kun on tutkittu, niin sieltä ei ole ainakaan korostunut proteiini voittoinen ruokavalio eikä liikunta. Taitaa enemmän olla monipuolinen, hieman kalorivajaa ruokavalio, sekä aktiiviisuus ja sosiaalisuus. Vanha välimeren ruokavalio taitaa olla se tutkituin ja hyväksi havaittu.

Mutta lihavuusepidemian kohdalla, jossa ympäristön muutos on vaikuttanut näin radikaalisti väestöön, niin monipuoliseen liikuntaan on hyvä kannustaa ja satsata siihen. Ruokavalioista juuri välimeren tyylinen ruokavalio lienee Suomessa helpoiten toteutettava yksilölle.

Tiede etsii keinoja ja ymmärrystä auttaa väestöä pysymään terveellisimmissä mitoissa esim. hoitojen muodossa, mutta ehkä myös itse ympäristöön voisi yrittää vaikuttaa enemmän, helpottamaan väestöä terveellisempien valintojen tekemiseen.
Täysin totta ja tavallaan liikunnan pakotettu lisääminen ja proteiinin lisääminen liittyy enemmänkin tähän aikaan, kun tilastot kertoo, että ylipaino ja lihavuus on todellinen ongelma. Joskus aiemmin ei tarvinut lisätä elämään liikuntaa, kun kaikki sitä säännöllisesti sai ihan normaalissa arjessa. Samoin ei ollut järkeä syödä isoa määrää proteiinia, koska ei kukaan vaihtanut läskiä lihakseksi.

Tällä hetkellä tilanne on taas, että ihmiset pitäisi saada sieltä kotisohvilta kävelemään edes siihen lähipizzeriaan, kauppaan, jne. mutta todellisuus on se, että joku kärrää ruoat ja ostokset kotiin. En usko, että Woltin kautta paljoa porkkanaa ja proteiinirahkaa tilataan. Eli se miten ylipaino ja lihavuus näkyy nykyään katukuvassa on vaan jäävuoren huippu, uskon, että sieltä kotisohvilta löytyy jotain vielä hurjempaa ja pelottavampaa, jotka on siellä tilastojen kärjessä.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 599
Tuo on mainiota. Minä syön tuota makeuttamattoman mustikkasopan kanssa. Jos haluaa jotain vastaavaa, joka ei tarvitse omasta toimesta sekaan mitään ylimääräistä, niin Valion Profeel-vanukkaat ovat ihan ok, vaikka niissä jo sitten onkin myös kaikenlaista muuta ylimääräistä mukana. Jos on pakko saada jotain jugurttia tai viiliä tms sokeripaskaa, niin kannattaa ehdottomasti valita tilalle vaikka joku tällainen.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 894
Täysin totta ja tavallaan liikunnan pakotettu lisääminen ja proteiinin lisääminen liittyy enemmänkin tähän aikaan, kun tilastot kertoo, että ylipaino ja lihavuus on todellinen ongelma. Joskus aiemmin ei tarvinut lisätä elämään liikuntaa, kun kaikki sitä säännöllisesti sai ihan normaalissa arjessa. Samoin ei ollut järkeä syödä isoa määrää proteiinia, koska ei kukaan vaihtanut läskiä lihakseksi.

Tällä hetkellä tilanne on taas, että ihmiset pitäisi saada sieltä kotisohvilta kävelemään edes siihen lähipizzeriaan, kauppaan, jne. mutta todellisuus on se, että joku kärrää ruoat ja ostokset kotiin. En usko, että Woltin kautta paljoa porkkanaa ja proteiinirahkaa tilataan. Eli se miten ylipaino ja lihavuus näkyy nykyään katukuvassa on vaan jäävuoren huippu, uskon, että sieltä kotisohvilta löytyy jotain vielä hurjempaa ja pelottavampaa, jotka on siellä tilastojen kärjessä.
Tuohon arkiliikunnan määrään ainakin vaikuttaa myös sellaiset seikat kuten kaupunkisuunnittelu. Näin esikaupungissa asuvana kaupat, pizzapaikat sun muut on sen verran kaukana että autolla joutuu lähtemään. Tässä lähellä on joskus 90-luvun alussa ollut kauppa mutta kuten muutkin palvelut niin keskustaa kohden hiipineet. Täällä julkinen liikenne on lähinnä vitsi.

Toki ruuan kotiatilaus ei ole liian iso houkutus täällä sillä se kuljetus maksaa enemmän kuin itse ruoka eli ei tule käytettyä.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Tuohon arkiliikunnan määrään ainakin vaikuttaa myös sellaiset seikat kuten kaupunkisuunnittelu. Näin esikaupungissa asuvana kaupat, pizzapaikat sun muut on sen verran kaukana että autolla joutuu lähtemään. Tässä lähellä on joskus 90-luvun alussa ollut kauppa mutta kuten muutkin palvelut niin keskustaa kohden hiipineet. Täällä julkinen liikenne on lähinnä vitsi.

Toki ruuan kotiatilaus ei ole liian iso houkutus täällä sillä se kuljetus maksaa enemmän kuin itse ruoka eli ei tule käytettyä.
Juu tiedän mitä tarkoitat, omassakin tän hetken sijainnissa lähin kauppa on 5km päässä, joten autolla sinne on mentävä, kelien salliessa tulee välillä fillaroitua. Mutta ei sitä nyt pyörällä mitään isompaa määrää ruokaa roudaa. Itse enemmän viittasin ihmiseen joka asuu Kampissa ja tilaa ruoat, sipsit, jäätelöt ja karkit kotiin, useita kertoja päivässä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 894
Onkohan siitä minkälaista tutkimusta miten nämä nykyajan pitkälle prosessoidut elintarvikkeet kaikenmaailman lisäaineineen vaikuttavat ihmiskehoon ja painonhallintaan. Itsellä ei tule juurikaan virvoitusjuomia tai mehuja juotua mutta ainakin tuo viime vuoden aspartaami juttu pisti miettimään miten turvallisia nämä kaikki lisä ja korvaavat aineet elintarvikkeissa oikein on.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 860
Juu tiedän mitä tarkoitat, omassakin tän hetken sijainnissa lähin kauppa on 5km päässä, joten autolla sinne on mentävä, kelien salliessa tulee välillä fillaroitua. Mutta ei sitä nyt pyörällä mitään isompaa määrää ruokaa roudaa. Itse enemmän viittasin ihmiseen joka asuu Kampissa ja tilaa ruoat, sipsit, jäätelöt ja karkit kotiin, useita kertoja päivässä.
Pikkurinkka jos lapsikatras ei ole +2. Mulla on duunikaveri joka pyöräilee käytännössä 15km duuniin joka päivä*(suuntaansa). 5 lasta. Se on sen rauhallinen hetki kun kuuntelee musaa ja fillaroi. Ja joo, ympäri vuoden. Tekosyitä löytyy ja sitten tekijöitä. Ja käy rinkan kanssa kaupassa. Tollasten optimaalisten rasvojen miettiminen on bodareiden ja läskien hommaa. Bodarit optimitulokseen, läskit selitelläkseen.
 
  • Tykkää
Reactions: eba
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 860
Onkohan siitä minkälaista tutkimusta miten nämä nykyajan pitkälle prosessoidut elintarvikkeet..
On niistä tutkimuksia. Mut kaupassa on (voi tuolla monelle yllätyksenä) mistä saa ostaa kasviksia, kalaa, kanaa, lihaa ja oikeastaan melkein kaikkea ilman että niitä on prosessoitu. Just tänään ostin pinkan juureksia ja kanaa. Teen pataa. Ei ole prosessoitu. Pilkkomiseen meni n. 10min. Juurekset paahtuu uunissa ihan ittekseen ja voi vaikka "murottaa". Sit pikku kiehautus liemelle ja antaa hautua. Aikaa toki menee noin 10x enemmän kun mikroateriassa, eli melkein puoli tuntia muun iltatoiminnan ohessa. Siis siihen aktiiviseen keittiöaikaan.

Huonoimmillaan ei ollut aamulla kun hetki aikaa kiirevuosina, niin laitoin kahvin tippumaan ja otin vartin kahvakuulan, sit vettä, rahkan ja kahvin. Suihku päälle. Noin 30min heräämisestä oli treenattu, käyty suihkussa ja syöty aamupala.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 835
Teen pataa. Ei ole prosessoitu.
Se että valmistat ruokaa on prosessointia. Prosessoinnista tulee huonoa lähinnä silloin, kun ruoka köyhdytetään ravintoaineista ja jäljelle jää lähinnä energiaa. Joskus prosessointi voi olla hyödyllistä ja terveydelle edullinen vaihtoehto.

Ongelma ehkä on ollut juuri siinä, miten esim. pikaruokien kohdalla ruoka on prosessoitu ihmisille hyvin maistuviksi, halvaksi ja helposti saataville ja samalla prosessointi on lisännyt energitiatiheyttä ravintoaineiden kustannuksella. Samalla lisääntyy suolan, sokerin ja huonojen rasvojen saanti moninkertaiseksi tarpeesen nähden.
 
Liittynyt
23.11.2018
Viestejä
979
Jos on pakko saada jotain jugurttia tai viiliä tms sokeripaskaa, niin kannattaa ehdottomasti valita tilalle vaikka joku tällainen.
Eikös nykyään ole myös ilman sokeria tai makeutusaineita olevia jugurtteja. Esim Juustoportilta löytyy. Mä olen siirtynyt niihin ja aika huolettomasti niitä voi kai vetää?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 763
Eikös nykyään ole myös ilman sokeria tai makeutusaineita olevia jugurtteja. Esim Juustoportilta löytyy. Mä olen siirtynyt niihin ja aika huolettomasti niitä voi kai vetää?
Miten niin nykyään? Iät ajat on ollut luonnonjogurttia ja se oli ainoa jogurtti jota söin viimeiset noin kymmenen vuotta Suomessa ennen kuin läksin muualle kymmenen vuotta sitten.
 
Liittynyt
23.11.2018
Viestejä
979
Miten niin nykyään? Iät ajat on ollut luonnon jugurttia ja se oli ainoa jugurtti jota söin viimeiset noin kymmenen vuotta Suomessa ennen kuin läksin muualle kymmenen vuotta sitten.
Tarkoitin lähinnä näitä ”sokeripaskoja” mistä lainaamassani viestissä puhuttiin. Niihin on nykyään olemassa parempia vaihehtoja. Ja täsmennetään nyt vielä, että siis näitä maustettuja jugurtteja löytyy ilman sokeria tai makeutusaineita, missä makeus on tuotettu hedelmällä pelkästään.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 599
Eikös nykyään ole myös ilman sokeria tai makeutusaineita olevia jugurtteja. Esim Juustoportilta löytyy. Mä olen siirtynyt niihin ja aika huolettomasti niitä voi kai vetää?
Varmaan on joo. En ole perehtynyt niiden ravintoarvoihin, mutta veikkaan että aika ravintoköyhiä ovat. Kannattaa tsekata ne läpi ennen kuin syö turhaa höttöä pelkästään jonkin "ei lisättyä sokeria" -mainoksen vuoksi.
 
Liittynyt
23.11.2018
Viestejä
979
Varmaan on joo. En ole perehtynyt niiden ravintoarvoihin, mutta veikkaan että aika ravintoköyhiä ovat. Kannattaa tsekata ne läpi ennen kuin syö turhaa höttöä pelkästään jonkin "ei lisättyä sokeria" -mainoksen vuoksi.
No riippuu siitä, että millaisena tuotteena maitoa pitää. Koska noiden jugurttien ravintoarvot ei paljoa siitä poikkea. Maito tietysti tuotteena saattaa jakaa mielipiteitä. Alla ainekset esim juustoportin banaanijugurttiin:

Pastöroitu MAITOjuoma (Suomi), banaani (13,5 %), hapate, luontaiset aromit
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 599
No riippuu siitä, että millaisena tuotteena maitoa pitää. Koska noiden jugurttien ravintoarvot ei paljoa siitä poikkea. Maito tietysti tuotteena saattaa jakaa mielipiteitä. Alla ainekset esim juustoportin banaanijugurttiin:

Pastöroitu MAITOjuoma (Suomi), banaani (13,5 %), hapate, luontaiset aromit
Onhan näitä moneen lähtöön. Pointti oli, että kannattaa tarkistaa ravintosisältö, eikä pelkästään uskoa mainoslauseita purkin kyljestä.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Pikkurinkka jos lapsikatras ei ole +2. Mulla on duunikaveri joka pyöräilee käytännössä 15km duuniin joka päivä*(suuntaansa). 5 lasta. Se on sen rauhallinen hetki kun kuuntelee musaa ja fillaroi. Ja joo, ympäri vuoden. Tekosyitä löytyy ja sitten tekijöitä. Ja käy rinkan kanssa kaupassa. Tollasten optimaalisten rasvojen miettiminen on bodareiden ja läskien hommaa. Bodarit optimitulokseen, läskit selitelläkseen.
Juu kaikki olisi tottakai tehtävissä. Itse en koe saavani mitään oikeaa hyötyä muutaman kilometrin pyöräilystä, joten jätän siksi väliin.
 

No Future

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
1 663
Sokerilla, suolalla, aspartaamilla, rasvalla tai millä vaan kyllästetyistä elintarvikkeista voi myös oppia pois. Itsekin nuorempana söin maustettuja sokerijugurtteja aivan kuten lapsena, mutta nykyään niiden makeus lähinnä ällöttää. Ja sama einesruokien kanssa, kun ei ole vuosikausiin sellaisia ostanut niin ei niitä enää osaa kaivatakaan. Joku pakastepizzakin on nykyään aina pettymys kun sellaisen erehtyy ostamaan. Limuja ostan isojen pullojen sijaan tölkki tai pari kerrallaan, ja se on ihan riittävä annos vaikka joskus tuli imettyä kuin vettä tai kaljaa ikään.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 599
Sokerilla, suolalla, aspartaamilla, rasvalla tai millä vaan kyllästetyistä elintarvikkeista voi myös oppia pois.
Totta, mutta mm. aspartaami on sellainen, jotta en itse haluaisi missään muodossa, mutta sitä tai vastaavaa korviketta tuppaa olemaan melkein kaikissa "ei lisättyä sokeria" -tageilla mainostetuissa tuotteissa. Pidän sitä siltä kohtuullisesti nautittuna pienempänä pahana kuin isoa määrää sokeria.
 
Liittynyt
01.09.2018
Viestejä
802
Eikös nykyään ole myös ilman sokeria tai makeutusaineita olevia jugurtteja. Esim Juustoportilta löytyy. Mä olen siirtynyt niihin ja aika huolettomasti niitä voi kai vetää?
Tämä vähän riippuu valmistajasta. Osaan se maku ja makeus on tuotu mehulla, missä on hedelmästä jäljellä sokeri ja jonkun verran vitamiineja. Sikäli maustamaton ja hedelmää/marjaa sekaan on paras vaihtoehto, jos vaan maistuu.
 
Liittynyt
23.11.2018
Viestejä
979
Tämä vähän riippuu valmistajasta. Osaan se maku ja makeus on tuotu mehulla, missä on hedelmästä jäljellä sokeri ja jonkun verran vitamiineja. Sikäli maustamaton ja hedelmää/marjaa sekaan on paras vaihtoehto, jos vaan maistuu.
Jep tässä tullaan taas siihen, että jättää mainospuheet purkin kyljestä lukematta ja lukee sen tuoteselosteen.

Vähän tuota samaa aihetta sivuten on todella vaikeaa löytää parempaa vaihtoehtoa monille tuotteille esim leikkeleet. Ei vaan löydy vaihtoehtoa missä ei olisi E250 - natriumnitriittiä. Mutta toisaalta tällä asialla ei ole mitään tekemistä lihavuuden hoidon kanssa.
 
Liittynyt
03.10.2023
Viestejä
671
Onkohan siitä minkälaista tutkimusta miten nämä nykyajan pitkälle prosessoidut elintarvikkeet kaikenmaailman lisäaineineen vaikuttavat ihmiskehoon ja painonhallintaan. Itsellä ei tule juurikaan virvoitusjuomia tai mehuja juotua mutta ainakin tuo viime vuoden aspartaami juttu pisti miettimään miten turvallisia nämä kaikki lisä ja korvaavat aineet elintarvikkeissa oikein on.
Tässä viestissä linkkasin yhteen, ei kuitenkaan tartuttu varsinaisiin lisäaineisiin.

Turvallisiahan ne ovat, yksi kerrallaan. Komboissa on ongelma kuten kaikissa aineissa muutenkin. Makeutusaineisiin kroppa voi reagoida eri tavoin, insuliini heittää tai aiheuttaa migreenin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 894
Jep tässä tullaan taas siihen, että jättää mainospuheet purkin kyljestä lukematta ja lukee sen tuoteselosteen.

Vähän tuota samaa aihetta sivuten on todella vaikeaa löytää parempaa vaihtoehtoa monille tuotteille esim leikkeleet. Ei vaan löydy vaihtoehtoa missä ei olisi E250 - natriumnitriittiä. Mutta toisaalta tällä asialla ei ole mitään tekemistä lihavuuden hoidon kanssa.
Liippaa se ehkä siten ennalta ehkäisevästi että monen elintarvikeyrityksen ensisijainen tavoite ei ole tuottaa terveellistä ruokaa kuluttajille vaan tehdä voittoa. Insentiivi on siis ennemminkin tehdä elitarvikkeista mahdollisimman koukuttavia ja maistuvia koska tällä saadaan ihmiset ostamaan juuri niitä ja mielellään vielä paljon.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 797
On tullut nyt runsaanvuoden ajan tehtyä sellaista naisvaltaista hommaa kuin siivous.
Uran alkuvaiheessa pyysin varmuudeella isompaa kokoa, josko sitä palkoilla vyötärökin levenisi. Esimies oli kummastanut.

Nyt käytyäni peilin edessä, näytti ettei vaaalla kannata käydä, vaikka vyön reikä on pysynyt samana kuin aloittaessa. ehkä sitä vain tottuu kiristymiseen...

Mutta suurimmat sudenkuopat tässä hommassa on vaikea ennustettavuus. Sanotaan vaikka verokiksi kiinteistönhoitajan hommat, johon paperit löytyvät, että on sillä nimikkeellä tekninen "kiinteistön hoitaja" joka ratkoo mm. IV-laitteen ongelmia napin painalluksella tai vaihtaa suodattimet ja sitten "puistopuolen kiinteistönhuoltaja" joka puhaltaa lehdet painavalla lehtipuhaltimella ja lumityöt käsin.
Siivouspuolellakin on eroja, onko käsin vain koneellisesti tehty työ. Yksittäinen päivä voi olla koneellinen ja sitten neljä manuaalinen. Saatoit myös laskea moppimopoon käytetyn ajan siivouskaloreihin.

Sumsummarum: On helppo poimia se ammattinimike sieltä kalorinoletuslaskentaa ja tehdä siitä väärät johtopäätökset todelliseen energiankulutukseen.

Siitä ei puutu paljoa siihen, että raskaan työpäivän päätteeks itekee väärät annostukset vääränlaiseen ruoka-ateriaan.

*******************
On inhimillisien virheiden mahdollisuus, mutta kyllä sellainen väite, että "kulutan enemmän kuin käytän, lihon" on niin puhdasta paskaa, ettei kannata vähemmissä äänissäkään päästää. Vai keksittiinkö ikuliikkuja?
On vaikeampaa toisinaan ennustaa omaa todellista kulutustaa ja "liikunta on huono lääke" on jo aikoja tunnettu sanonta... jos laihduttaa helpoimmalla kaavalla haluaa, niin kannattaa tehdä istumatyöllä tai työttömänä
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 109
Kreikkalainen jogurtti on tosi hyvää kun siihen lisää omat sörsselit, on se sitten jotain omatekoista tai kaupan hedelmä/marjasosetta, marjaa, hedelmää smoothieta ja päälle vielä esim. kauralesettä, pellavansiemeniä tai pähkinöitä/pähkinävoita.

Niissä on tosi paljon eroja, parasta on Salakis 500g pönikässä jossa on 13% proteiinia ja 0% rasvaa. Salakis Kreikkalainen jogurtti 500g 0% rasvaa | S-kaupat ruoan verkkokauppa

Kaikki makrot vaihtelee tosi paljon näissä maustamattomissa jogurteissa joten tarkkana saa olla. Pieni määrä rasvaa tai hiilareita ei sinänsä haittaa mutta mieluummin ottaa ne täysjyväviljoista sekä kasvikunnan tuotteista.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Kreikkalainen jogurtti on tosi hyvää kun siihen lisää omat sörsselit, on se sitten jotain omatekoista tai kaupan hedelmä/marjasosetta, marjaa, hedelmää smoothieta ja päälle vielä esim. kauralesettä, pellavansiemeniä tai pähkinöitä/pähkinävoita.

Niissä on tosi paljon eroja, parasta on Salakis 500g pönikässä jossa on 13% proteiinia ja 0% rasvaa. Salakis Kreikkalainen jogurtti 500g 0% rasvaa | S-kaupat ruoan verkkokauppa

Kaikki makrot vaihtelee tosi paljon näissä maustamattomissa jogurteissa joten tarkkana saa olla. Pieni määrä rasvaa tai hiilareita ei sinänsä haittaa mutta mieluummin ottaa ne täysjyväviljoista sekä kasvikunnan tuotteista.
Ite otan kanssa kreikkalaisesta jogurtista aamun rasvat (10% versio), siihen vähän banaania, mustaherukkaa, mansikkaa, vaniljalla maustettua heraa, vettä ja blenderiin pyörimään.
 

No Future

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
1 663
Blenderi on kyllä ylipäätään sellainen kalorilinko, että jokaisen painonhallinnasta kiinnostuneen kannattaisi opetella käyttämään. Itse aikanaan treenatessa kun halusin lisää massaa, niin tavoitekalorit ja makrot sai helposti täyteen kun lorotteli tarvittavan määrän öljyä, kananmunia, kaurahiutaleita, maapähkinävoita tai mitä milloinkin peruspirtelön mausteeksi. Ja laihduttaessa tietysti sama homma toisinpäin.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Blenderi on kyllä ylipäätään sellainen kalorilinko, että jokaisen painonhallinnasta kiinnostuneen kannattaisi opetella käyttämään. Itse aikanaan treenatessa kun halusin lisää massaa, niin tavoitekalorit ja makrot sai helposti täyteen kun lorotteli tarvittavan määrän öljyä, kananmunia, kaurahiutaleita, maapähkinävoita tai mitä milloinkin peruspirtelön mausteeksi. Ja laihduttaessa tietysti sama homma toisinpäin.
Juuri näin ja kelpo työkalu, kun tarvii ruoan tai pari esim. 6h automatkalle. Ei tarvitse stopata mihinkään roskaluolaan syömään einestä. ;)
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 572
Niin varmaan masennusta ja muita mielenhäiriöitä on ollut aina. Koskaan ei ole kuitenkaan ollut yhtä helppo jäädä laakereilleen lepäämään ja tykitellä dopamiinipommeja vetämällä kaksin käsin halpaa "roskaruokaa" ja somettaa tai bingettää tv-sarjoja. Ennen ihmisen oli pakko liikkua ja saatavilla ei ollut niin sanottuja helppoja palkintoja kuten nykyisin älypuhelinten ja rasvasokeripommien muodossa. Ihmiskehitys tapahtuu sadoissa tuhansissa vuosissa, kun maailma on muuttunut merkittävästi jo ihan viimeisen 50v aikana.

En sano, että vika on yhteiskunnan, mutta en yhtään ihmettele, jos näitä ongelmia on lisääntyvässä määrin. Riippuvuuksien kanssa kamppailu ei ole ikinä helppoa, ja sen oman motivaation muutokseen voi helppojen palkintojen ympäröimänä tappaa aivan liian helposti. Tässä en itseäni puollustele, koska olen aina ollut urheilullisessa kunnossa eikä ylipainoa ole ollut koskaan. Jonkun verran olen riippuvuuksia saanut vierestä seurata ja aihetta omaehtoisesti jonkun verran opiskellut. Dopamiinin merkitys on oikeasti melkoinen.
Tuli näistä "dopamiinipommeista" mieleen, että nyt kun mietin asiaa, niin en ehkä itse saa erityisen kovia kicksejä kovinkaan monista asioista, ja toisaalta en myöskään koukutu kauhean helposti esim. somesta. Eli kai ihmiset vaan toimii tosi eri tavalla... :hmm:
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Tuli näistä "dopamiinipommeista" mieleen, että nyt kun mietin asiaa, niin en ehkä itse saa erityisen kovia kicksejä kovinkaan monista asioista, ja toisaalta en myöskään koukutu kauhean helposti esim. somesta. Eli kai ihmiset vaan toimii tosi eri tavalla... :hmm:
En ota kantaa juuri sinun tapaukseen, mutta voi myös elämäntilanne vaikuttaa. Burnoutin kourissa omakohtaista kokemusta ettei edes rakkaimmat harrastukset kiinnosta pätkääkään(ne dopamiinit). Jollain voi olla masennusta mikä vaikuttaa. Kolmas syö tunteisiin, kun tulee vaikka avioero, neljäs vetää alkolla pään sekaisin syystä X,Y,Z.

Mun suuhun sipsit, jäätelö, munkit yms. maistuu erittäin hyvälle. Järkisyistä jätän kuitenkin herkuttelun harvempaan. Mitä harvemmin herkuttelen sitä helpompi tehdä parempi valinta ja päinvastoin. Muutama viikko herkkuja joka ilta ja on vaikea olla ilman ja päinvastoin. Jotain extraparhaan makuisia pähkinöitä paljon vaikeampi syödä ruuankylkeen vain kourallinen versus maustamaton vaihtoehto.

Me ollaan kaikki kovin erilaisia ja tilanteet yksittäisenkin ihmisen kohdalla vaihtelevat.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
206
tuo viime vuoden aspartaami juttu pisti miettimään miten turvallisia nämä kaikki lisä ja korvaavat aineet elintarvikkeissa oikein on.
Jos tarkoitat aspartaamin listaamista mahdollisesti syöpää aihettuvaksi, niin kyse on tärkeästä asiasta jota tarvii tutkia, mutta veikkaan että kaikki eivät ihan ymmärrä minkälaisesta listasta on kyse.
WHO ei luokittele karsinogeenejä vaarallisuuden mukaan, aspartaami voi olla tosi haitallista, tai sitten se voi olla esim vähemmän haitallista kuin punainen liha tai alkoholi (jotka molemmat ovat karsinogeenejä, eivät mahdollisia karsinogeenejä)

 
Liittynyt
05.03.2023
Viestejä
278
HS kirjoittanut jonkun jutun mikä maksumuurin takana.

Tässä CNN artikkeli jonka löysin googlettamalla.




“They are formulations of often chemically manipulated cheap ingredients such as modified starches, sugars, oils, fats, and protein isolates, with little if any whole food added,” said Monteiro, a professor of nutrition and public health.


On tietty selvää, että jotkut keksit ja siinä olevat rasvat ja muut keinot, joilla hintaa saadaan alaspäin, on epäterveellisiä.
Varmaan kaikki halvat herkut on lähtökohtaisesti "ultraposessoituja". Mut sit on myös esim perunalastut, eihän niissä ole sinällään mitään pahaa, ongelma on vaan se, että niitä tulee syötyä helposti viisinkertainen määrä mitä kannattaisi. Toi "ultraprosessoitu" termi on sinällään harhaan johtava, koska esim kylmähyllyn Kebab tai sipsit luokitellaan tohon kastiin, mutta sitten myös täydet transrasva höttöhiilari keksitkin.

Harvoissa tuotteissa suomessa, jos otetaan just jotkut ulkomailta tuodut keksit tai halvat einekset pois, on mitään kauhean epäterveellistä, kyse on enemmän siitä, että ne on tosi hyvän makuisia, energiatiivitä, ja ne on suunniteltu niin, että niitä tulee syötyä liikaa.

Mulla tulee nykyään kolmikymppisillä jo se, että pelkästään sipsit tai epäterveellinen ruoka saa olon huonoksi, puhumaatkaan jostain kekseistä. Välillä tuntuu että aspartaami limukin tyhjään mahaan tekee huonon olon.

Tai Grandiosa pizza, minkä takia siinä olisi jotain tosi "ultraposessoitua" ja poikkeuksellisen epäterveellistä, muutakuin itse pizzan täytteet, jotka muutenkin yleensä rasvapitoisia? Suolaa tietty varmaan enemmän.

Lisään vielä sen, että Suomi, verrattuna johonkin köyhään maahan euroopan ulkopuolella, niin ei meidän tarvitse puskea sitä hintaa niin alas, että raaka-aineiksi jouduttaisiin ottamaan jotain epäterveellisiä rasvoja tai jotain halpoja menetelmiä millä hiilarin hintaa saadaan alaspäin, koska ne on muutenkin tarpeeksi halpoja meidän ostovoimalle.

Katoin youtubesta jonkun videon, kun Uzbekistanissa tehdään isossa kattilassa ruokaa ihmisille "pilaf". Ne käyttää sen valmistuksessa puuvillaöljyä, sellasta öljyä siis mitä suomessa ei edes saa myydä elintarvikkeissa.
 
Viimeksi muokattu:

Liverbox2.0

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.02.2024
Viestejä
32
HS kirjoittanut jonkun jutun mikä maksumuurin takana.

Tässä CNN artikkeli jonka löysin googlettamalla.




“They are formulations of often chemically manipulated cheap ingredients such as modified starches, sugars, oils, fats, and protein isolates, with little if any whole food added,” said Monteiro, a professor of nutrition and public health.


On tietty selvää, että jotkut keksit ja siinä olevat rasvat ja muut keinot, joilla hintaa saadaan alaspäin, on epäterveellisiä.
Varmaan kaikki halvat herkut on lähtökohtaisesti "ultraposessoituja". Mut sit on myös esim perunalastut, eihän niissä ole sinällään mitään pahaa, ongelma on vaan se, että niitä tulee syötyä helposti viisinkertainen määrä mitä kannattaisi. Toi "ultraprosessoitu" termi on sinällään harhaan johtava, koska esim kylmähyllyn Kebab tai sipsit luokitellaan tohon kastiin, mutta sitten myös täydet transrasva höttöhiilari keksitkin.

Harvoissa tuotteissa suomessa, jos otetaan just jotkut ulkomailta tuodut keksit tai halvat einekset pois, on mitään kauhean epäterveellistä, kyse on enemmän siitä, että ne on tosi hyvän makuisia, energiatiivitä, ja ne on suunniteltu niin, että niitä tulee syötyä liikaa.

Mulla tulee nykyään kolmikymppisillä jo se, että pelkästään sipsit tai epäterveellinen ruoka saa olon huonoksi, puhumaatkaan jostain kekseistä. Välillä tuntuu että aspartaami limukin tyhjään mahaan tekee huonon olon.

Tai Grandiosa pizza, minkä takia siinä olisi jotain tosi "ultraposessoitua" ja poikkeuksellisen epäterveellistä, muutakuin itse pizzan täytteet, jotka muutenkin yleensä rasvapitoisia? Suolaa tietty varmaan enemmän.

Lisään vielä sen, että Suomi, verrattuna johonkin köyhään maahan euroopan ulkopuolella, niin ei meidän tarvitse puskea sitä hintaa niin alas, että raaka-aineiksi jouduttaisiin ottamaan jotain epäterveellisiä rasvoja tai jotain halpoja menetelmiä millä hiilarin hintaa saadaan alaspäin, koska ne on muutenkin tarpeeksi halpoja meidän ostovoimalle.
Paljon mutuilua. Esimerkkeinä käytettyjen sipsien ja grandiosa pizzojen ongelmahan pääasiassa se, että niissä ei ole mitään suojaravintoaineita ja paljon energiaa suhteessa ravintoarvoon. Tähän päälle suolapitoisuus joka on niin korkea että näitä mättämällä tulee hetkessä ihan liikaa suolaa suosituksiin nähden. Tästä aiheesta voisi puhua koko päivän ja valitettavan usein maallikot yrittävät pähkäillä näitä vaillinaisilla tiedoilla.
 
Liittynyt
05.03.2023
Viestejä
278
Paljon mutuilua. Esimerkkeinä käytettyjen sipsien ja grandiosa pizzojen ongelmahan pääasiassa se, että niissä ei ole mitään suojaravintoaineita ja paljon energiaa suhteessa ravintoarvoon. Tähän päälle suolapitoisuus joka on niin korkea että näitä mättämällä tulee hetkessä ihan liikaa suolaa suosituksiin nähden. Tästä aiheesta voisi puhua koko päivän ja valitettavan usein maallikot yrittävät pähkäillä näitä vaillinaisilla tiedoilla.
Avaa tarkemmin, minkä takia Grandiosa pizza on epäterveellistä, jos siis pyrkimys ei ole syödä riisiä ja kanan rintafleitä joka päivä?
Vertaa Grandiosa pizzaa vaikka itse tehtyyn voileipään.

Lidlissä on myynnissä 100g suklaalevy 0.99€. Siinä on 600kcal vähintään. Sokerin hintaa, ja erilaisten epäterveellisten rasvojen verotusta pitää korottaa niin paljon, ettei kärryihin tartu tollasia epäterveellistä herkkuja vain sen takia "ettei ne maksa mitään".

Tarkoitan siis, että 100g suklaalevy voisi ihan hyvin maksaa halvimmillaan 3€, tai karkkipussi 5-6€. Toki se alentais myyntiä ja vaikuttais esim fazeriin, mut onhan fazerilla nytkin paljon myös terveystuotteita. Makeiset ja herkut on nykyään kolme kertaa liian halpoja.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 109
Johan se tuolla artikkelissakin mainittiin, että ravinneköyhä ruoka vie tilaa ruoalta joka antaa mikroravintoaineita ja kuituja.

Lisäksi nuo pizzat, sipsit ja muut herkut on koostettu siten että ne luonnonmukaiset ainesosat kuten peruna tai vehnä räjäytetään atomeiksi ja sen jälkeen lisätään lisäaineilla höystettynä yhteen prosessissa, joka muistuttaa ihmisen ruoansulatusta. EU:ssa ei onneksi niin räikeästi kuin rapakon takana.

 
Liittynyt
25.02.2017
Viestejä
322
HS kirjoittanut jonkun jutun mikä maksumuurin takana.

Tässä CNN artikkeli jonka löysin googlettamalla.




“They are formulations of often chemically manipulated cheap ingredients such as modified starches, sugars, oils, fats, and protein isolates, with little if any whole food added,” said Monteiro, a professor of nutrition and public health.


On tietty selvää, että jotkut keksit ja siinä olevat rasvat ja muut keinot, joilla hintaa saadaan alaspäin, on epäterveellisiä.
Varmaan kaikki halvat herkut on lähtökohtaisesti "ultraposessoituja". Mut sit on myös esim perunalastut, eihän niissä ole sinällään mitään pahaa, ongelma on vaan se, että niitä tulee syötyä helposti viisinkertainen määrä mitä kannattaisi. Toi "ultraprosessoitu" termi on sinällään harhaan johtava, koska esim kylmähyllyn Kebab tai sipsit luokitellaan tohon kastiin, mutta sitten myös täydet transrasva höttöhiilari keksitkin.

Harvoissa tuotteissa suomessa, jos otetaan just jotkut ulkomailta tuodut keksit tai halvat einekset pois, on mitään kauhean epäterveellistä, kyse on enemmän siitä, että ne on tosi hyvän makuisia, energiatiivitä, ja ne on suunniteltu niin, että niitä tulee syötyä liikaa.

Mulla tulee nykyään kolmikymppisillä jo se, että pelkästään sipsit tai epäterveellinen ruoka saa olon huonoksi, puhumaatkaan jostain kekseistä. Välillä tuntuu että aspartaami limukin tyhjään mahaan tekee huonon olon.

Tai Grandiosa pizza, minkä takia siinä olisi jotain tosi "ultraposessoitua" ja poikkeuksellisen epäterveellistä, muutakuin itse pizzan täytteet, jotka muutenkin yleensä rasvapitoisia? Suolaa tietty varmaan enemmän.

Lisään vielä sen, että Suomi, verrattuna johonkin köyhään maahan euroopan ulkopuolella, niin ei meidän tarvitse puskea sitä hintaa niin alas, että raaka-aineiksi jouduttaisiin ottamaan jotain epäterveellisiä rasvoja tai jotain halpoja menetelmiä millä hiilarin hintaa saadaan alaspäin, koska ne on muutenkin tarpeeksi halpoja meidän ostovoimalle.

Katoin youtubesta jonkun videon, kun Uzbekistanissa tehdään isossa kattilassa ruokaa ihmisille "pilaf". Ne käyttää sen valmistuksessa pellavansiemenöljyä, sellasta öljyä siis mitä suomessa ei edes saa myydä elintarvikkeissa.
Ei kait Pellavansiemenöljy kiellettyä ole, sitähän myydään sellaisenaan isommissa marketeissa ja kaikenmaailman terveysputiikeissa. Varmasti tarkoitit jotakin muuta öljyä? Monet lämpökäsittelemättömät kasviperäiset öljyt ovat terveysominaisuuksiltaan hyviä, ongelmia muodostuu kun köyhissä oloissa käytetty öljy ei ole enää puhdasta ja hyvässä tapauksessa jatkettua tai jo kertaalleen käytettyä
 
Liittynyt
05.03.2023
Viestejä
278
Ei kait Pellavansiemenöljy kiellettyä ole, sitähän myydään sellaisenaan isommissa marketeissa ja kaikenmaailman terveysputiikeissa. Varmasti tarkoitit jotakin muuta öljyä? Monet lämpökäsittelemättömät kasviperäiset öljyt ovat terveysominaisuuksiltaan hyviä, ongelmia muodostuu kun köyhissä oloissa käytetty öljy ei ole enää puhdasta ja hyvässä tapauksessa jatkettua tai jo kertaalleen käytettyä
juu. Cottonseed oil, eli puuvillaöljyä :oops:

Mutta siis jos mietin esim sipsipussia (Taffel) ja pakastepizzaa (Grandiosa) Toinen on kuivatuote ja toinen pakaste-ateria.

Sipsi valmistajia on älyttömästi maailmalla, ja niiden valmistusmenetelmät poikkeaa, riippuen monista syistä, ja yksi niistä on hinta. Toinen voi olla säilyvyysaika.

Jos mietitään suomessa tehtyä sipsiä, niin oletus on se, että perunat pilkotaan, paistetaan jossain aurinkokukkaöljyssä, maustetaan, pussitetaan ja laitetaan jotkut kaasut sisään ja pussi sinetöidään. Joku kuitenkin väitti, että peruna silputaan "atomeiksi", eli käytännössä poistetaan perunan sisältämät ravintoarvot. Miksi näin tehdään? Johtuuko se säilyvyydestä, mausta, tekstuurista, vai siitä että perunaan voidaan lisätä jotain täytettä, jotta sitä hintaa saadaan alas? En tiedä, mutta uskon silti että taffel valmistaa lähtökohtaisesti perunat niinkuin esim mediassa ne on markkinoinut "ei mitään ylimääräistä". Eri asia voi olla joku Lays tai princless..

Sitten grandiosa, miksi pakaste-altaissa ei ole normaalia ruokaa tarjolla? Minkä takia valmistajat ei voi tehdä pizzaa tehtaassaan, pakastaa sitä, ja luovuttaa kuljetukseen? Toki pakastealtaan tuotteissa on paljon logistiikkakustannuksia, mutta on yleisesti tiedossa, että kauppiaat on sanoneet, että pakasteissa parhaat katteet. Koska pakasteisiin ei tarvitse säilöntäaineita, niin minkä takia markkinoilla ei ole tavallista ruokaa pakasteina? Eikö kannata myydä 7€ pakastepizzaa, jos se on tehty perus raaka-aineista? Eikö siis grandiosa oikeesti pysty tehdä 4.5€-5€ hintaan normaalia pitsaa meidän pakaste altaisiin? Ja luuleeko pizza valmistajat, että porukka mielummin ostaa 4€ pizzan, kuin 6€ pizzan, joka on tehty perus raaka-aineista?


Jos tosin on näin, että elintarvikeala on tällaisessa tilassa, että kaupasta ei saa mitään valmista ruokaa ilman että sitä on pilkottu atomeiksi, niin vastaus löytyy siitä minkä takia ihmiset on ylipainoisia - kaupasta saa vain valmistusprosessissa pilaantuneita elintarvikkeita.

Väitän kuitenkin itte, että kaupassa on ihan normaalia ruokaa, mutta se on liian energiativiistä, liian hyvää, ihmiset ei liiku, jne.
 
  • Tykkää
Reactions: eba

Liverbox2.0

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.02.2024
Viestejä
32
Avaa tarkemmin, minkä takia Grandiosa pizza on epäterveellistä, jos siis pyrkimys ei ole syödä riisiä ja kanan rintafleitä joka päivä?
Vertaa Grandiosa pizzaa vaikka itse tehtyyn voileipään.

Lidlissä on myynnissä 100g suklaalevy 0.99€. Siinä on 600kcal vähintään. Sokerin hintaa, ja erilaisten epäterveellisten rasvojen verotusta pitää korottaa niin paljon, ettei kärryihin tartu tollasia epäterveellistä herkkuja vain sen takia "ettei ne maksa mitään".

Tarkoitan siis, että 100g suklaalevy voisi ihan hyvin maksaa halvimmillaan 3€, tai karkkipussi 5-6€. Toki se alentais myyntiä ja vaikuttais esim fazeriin, mut onhan fazerilla nytkin paljon myös terveystuotteita. Makeiset ja herkut on nykyään kolme kertaa liian halpoja.
Oikeastaan riippumatta pizzasta niin ravintokuidun pitoisuus on täysin olematon. Siihen päälle vielä suuri suolapitoisuus. Ei siinä, kyllä leipäkin voi olla epäterveellistä, mutta siinä onkin suuri ero syökö jälkiuunileipää vai Ranskanleipää.
 

Ronald McDonald

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.02.2024
Viestejä
308
juu. Cottonseed oil, eli puuvillaöljyä :oops:

..
Kyllä, suuri osa syötävistä öljyistä tulee kasveista. Pellavansiemenöljy sisältää paljon omega rasvahappoja ja muita terveellisiä yhdisteitä.

Tässä yliopiston apteekin sivuilta:

Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä alfalinoleenihappoa (omega-3) ja linolihappoa (omega-6). Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti myös muita omega-rasvahappoja, kuten öljyhappoa (omega-9). Nauti pellavansiemenöljyä sellaisenaan tai sekoita esimerkiksi jogurttiin.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.03.2023
Viestejä
278
Nyt se sanakirja käteen niin ei tule lisää virheitä.

Sinulle tuli yllätyksenä, että syötävät öljyt tulee kasveista? Pellavansiemenöljy on terveellistä ja erittäin ravitsevaa.

Tässä yliopiston apteekin sivuilta:

Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä alfalinoleenihappoa (omega-3) ja linolihappoa (omega-6). Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti myös muita omega-rasvahappoja, kuten öljyhappoa (omega-9). Nauti pellavansiemenöljyä sellaisenaan tai sekoita esimerkiksi jogurttiin.

Puuvillasiemenöljy
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Avaa tarkemmin, minkä takia Grandiosa pizza on epäterveellistä, jos siis pyrkimys ei ole syödä riisiä ja kanan rintafleitä joka päivä?
Vertaa Grandiosa pizzaa vaikka itse tehtyyn voileipään.
Niin siis koko hommassahan on siitä kyse, että mainitsemasi tuotteet on aidosti roskaa, eli ihminen ei tarvitse niistä mitään tai saa niistä mitään hyödyllistä. Eli Grandiosan pizza, vaikka pepperoni (Grandiosa Pepperoni kiviuunipizza 340 g - Grandiosa) koko lätty, melkein 1000 kaloria. 44g rasvaa, 82g hiilaria, 5g suolaa. Noista kun sitten alkaa miettiä, niin tosta saa puolet keskiverto ihmisen päivän kaloreista, 66% rasvasta, 32% hiilareista, 80% suolasta.

Eli tosta ei saa mitään oikeasti hyödyllistä, rasva on huonoa, hiilarit on huonoa, ihan törkeästi suolaa. Kuitenkin loppupäivänä ei paljon pysty enää syödä, jos haluaa syödä edes ylläpito kaloreilla, eli vaikka se keskiarvo 2000, mikä voi nykyihmisen aktiivisuudella olla oikeasti vähemmän. Eli monet jotka noita syö, syö varmasti huomattavasti liikaa kaloreita päivän aikana. Todellisuudessa monen pitäisi syödä mieluummin vähemmän, kuin mitä se kulutus on.

Eli ei tollasta kaloripommia voi verrata leipään oikein millään, tohon saa vetää jo 10-15 ruisleipää, levitteellä, kevyellä juustolla ja kalkkunalla. Silti leipien hiilari on huomattavasti parempaa, kuin pizzan.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 572
Eli tosta ei saa mitään oikeasti hyödyllistä, rasva on huonoa, hiilarit on huonoa, ihan törkeästi suolaa. Kuitenkin loppupäivänä ei paljon pysty enää syödä, jos haluaa syödä edes ylläpito kaloreilla, eli vaikka se keskiarvo 2000, mikä voi nykyihmisen aktiivisuudella olla oikeasti vähemmän.
Aika vaikea päästä alle 2000kcal kulutukseen vaikkei harrastaisi yhtään liikuntaa...
 
Liittynyt
05.03.2023
Viestejä
278
Meat Lovers Grandiosa

Kaloreita yhteensä 822.
Rasvaa 11g/100g
Protsu 11g/100g
Suola total 4.2g

En allekirjoita tota roska kommenttia. En myöskään väitä, että noita voi päivittäin syödä, tai että noita syömällä tavoittelisi jotain "hyödyllistä", muuta kuin hetkellisen makunautinnon ja polttoainetta.

En väittele tässä tai yritä vakuuttaa ketään kvinoa-tofu tyyppiä, vaan ihan yleisellä tasolla, että noi ei kansanterveydellisesti ole epäterveellisiä. Yks grandiosa pizza on 3-4 itse valmistettua suht koht tuhtia voileipää mitä himassa tekisi. "hiilarit huonoa". Tossahan on perus vehnä pohja. No juu, huonoa hiilaria totta, mutta mikä on yleisin suomessa syöty vilja? oisko vehnä. Kovaa rasvaa 3.4g/11g. Kukaan nyt ei oletakaan, että noi ois tehty jostain oliiviöljystä, ehkä kuitenkin joku keskitie on noissakin, hyvät öljyt on aika halpoja kuitenkin.

Big Mac McDonalds. On sekin ihan ok ravintoa. Siinä reilu 600kcal mutta ei täytä niin hyvin ku grandiosa.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Aika vaikea päästä alle 2000kcal kulutukseen vaikkei harrastaisi yhtään liikuntaa...
Niin toki riippuu mikä on esimerkiksi paino? Ylipainoisella varmasti kulutus on huomattavasti enemmän, mutta sitten taas normaalipainoinen nainen, niin kulutus voikin olla 1600 kaloria tekemättä mitään. Toi 2000 kaloria oli Grandiosan oma viitteellinen kulutus.

Meat Lovers Grandiosa

Kaloreita yhteensä 822.
Rasvaa 11g/100g
Protsu 11g/100g
Suola total 4.2g

En allekirjoita tota roska kommenttia. En myöskään väitä, että noita voi päivittäin syödä, tai että noita syömällä tavoittelisi jotain "hyödyllistä", muuta kuin hetkellisen makunautinnon ja polttoainetta.

En väittele tässä tai yritä vakuuttaa ketään kvinoa-tofu tyyppiä, vaan ihan yleisellä tasolla, että noi ei kansanterveydellisesti ole epäterveellisiä. Yks grandiosa pizza on 3-4 itse valmistettua suht koht tuhtia voileipää mitä himassa tekisi.

Big Mac McDonalds. On sekin ihan ok ravintoa. Siinä reilu 600kcal mutta ei täytä niin hyvin ku grandiosa.
No tästä syystä varmaan ylipainoisten määrä on kasvussa. Eli ymmärrys asiasta on tällä tasolla.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 069
Normaali (pakaste-)pizza on pääasiassa höttöhiilaria ja rasvaa. Ja suolaa.

Aika epärehellinen mielikuvitus pitää olla, että luulee tuota jotenkin järkeväksi ravinnoksi.
 
Liittynyt
05.03.2023
Viestejä
278
No tästä syystä varmaan ylipainoisten määrä on kasvussa. Eli ymmärrys asiasta on tällä tasolla.
Itte puhut ihan sontaa. Jokaisessa lauseessa joku virhe. Sitten kuittaat sen jollain olankohtauksella.
ruisleipiä 15x80kcal on pitkälle yli 1000kcal. Mihin väliin tunget ne kalkkuna siivut? mitä calorie-free levitettä käytät? Entä juusto.

Samaa mieltä kyllä siinä mielessä että ylipainoa tulee nimenomaan sen takia, että tulee syötyä liikaa.

Mut jos meet esim lounaalle johonkin, niin kyllä sieltäkin tullaan helposti se 800kcal rikkaampana ulos.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
238 941
Viestejä
4 186 538
Jäsenet
70 670
Uusin jäsen
MikiMoi

Hinta.fi

Ylös Bottom