Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Korkalo korostaa samalla, että mittausten perusteella vegaanisella ruokavaliolla oli myös etuja. Sitä noudattaneet lapset saivat enemmän kuitua ja B9-vitaminia eli folaattia. Heidän ruokavaliossaan oli myös vähemmän tyydyttynyttä rasvaa.
”En missään tapauksessa vastusta vegaanisen ruoan tarjoamista päiväkodeissa. Tutkimusten perusteella kasvisruoan määrää voitaisiin selvästi lisätä nykyisestä myös pienillä lapsilla. Ainoastaan hyvin tiukasti noudatetulla vegaaniruokavaliolla nähtiin kielteisiä vaikutuksia.”
Vegaanisten lapsien ei huomattu olevan lyhyempiä tai pienikokoisempia kuin muiden ikätovereidensa. Myöskään vegaaniruokavaliolla haastavaksi koetun B12-vitamiinin saannissa ei nähty ongelmia.
Rehellisyyden nimissä kannattaa muistaa, että Suomessa enemmistö ihan tavallisista sekasyöjistäkin elää kroonisessa D-vitamiinin puutoksessa. Lisäravinne on siis suositeltava kaikille, koska ei kalaakaan kannata sellaisia määriä ahmia, millä tasot saisi korkealle. Tämmöistä tämä täällä pimeydessä eläminen tekee. Oma juttunsa on vitsi nimeltä Suomen D-vitamiinisuositus. Ei joku ymmärrä, että jotain eroa saattaa olla sillä K-kaupan 8 mikrogramman Minisun-tabletilla, kuin Healthy Originsin 10000 mikrogramman kapselilla (allekirjoittaneen valinta).
Nyt taitaa olla niin että joku (sinä itse) ei ymmärrä mitä eroa on IU:lla ja mikrogrammoilla.
Nyt taitaa olla niin että joku (sinä itse) ei ymmärrä mitä eroa on IU:lla ja mikrogrammoilla.
Syy voi varmaan löytyä jostain muista vegaanituotteista. D-vitamiinihan vaatii esim. niitä rasvoja imeytyäkseen. Miten kasvirasvat mahtaa asian hanskata? Mutta ei D-vitamiini ollut ainoa ongelma kun A-vitamiinit ja aminohapotkin olivat alhaisia.
Ihan kamalan huolestuneilta tämän tutkimuksen tehneet tutkijat eivät kuulosta:
Ravitsemus | Vegaaninen ruokavalio altistaa päiväkoti-ikäisen vitamiinien puutoksille, kertoo tutkimus
Tiukkaa vegaanista ruokavaliota noudattavien lapsien aineenvaihdunta erosi muista, osoitti helsinkiläisistä päiväkotilapsista tehty tutkimus. Vegaanisella ruokavaliolla oli myös etuja, tutkija muistuttaa.www.hs.fi
Kun olin junnu, tuntemani vegaanit söivät pääasiassa sipsejä ja vegaanisia mokkapaloja(jotka kyllä varmaan sisälsivät heidän lukutaidollaan ja reippaudellaan kaikenlaista epävegaanista lähikaupasta). Ehkä lapsensa vegaaniksi pakottavilla perheilläkin on jäänteitä näistä aiemmista taipumuksista.Syy voi varmaan löytyä jostain muista vegaanituotteista. D-vitamiinihan vaatii esim. niitä rasvoja imeytyäkseen. Miten kasvirasvat mahtaa asian hanskata? Mutta ei D-vitamiini ollut ainoa ongelma kun A-vitamiinit ja aminohapotkin olivat alhaisia.
Se on sellainen vähän soveltava vegaaniruokavalio. Esimerkiksi voi syödä riistaa(kätevää jos harrastaa metsästystä) ja ulkomaisia maitotuotteita(jos on "vegaani" vain siksi, että vihaa suomalaista tuotantoa). Jossain leffassa/sarjassa/sketsissä taisi olla vegaani, joka söi eläintuotteista vain vasikanlihaa.Hauskasti ilmaistu että "ainoastaan hyvin tiukalla vegaanisella ruokavaliolla olevilla on ongelmia" niinkuin että jos lipsuu vegaanisesta ruokavaliostaan niin sitten vegaaninen ruokavalio ei ole mikään ongelma?
Vegaani pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman vähän tarpeetonta kärsimystä eläimille siinä määrin kuin se vain on järkevää. Modernissa yhteiskunnassa kenenkään elämä tuskin on nahkatuotteista tai hunajasta kiinni? Aika moni todellinen ongelma juontaa juurensa nykyisenkaltaisesta eläinten hyväksikäytöstä.Kun olin junnu, tuntemani vegaanit söivät pääasiassa sipsejä ja vegaanisia mokkapaloja(jotka kyllä varmaan sisälsivät heidän lukutaidollaan ja reippaudellaan kaikenlaista epävegaanista lähikaupasta). Ehkä lapsensa vegaaniksi pakottavilla perheilläkin on jäänteitä näistä aiemmista taipumuksista.
Se on sellainen vähän soveltava vegaaniruokavalio. Esimerkiksi voi syödä riistaa(kätevää jos harrastaa metsästystä) ja ulkomaisia maitotuotteita(jos on "vegaani" vain siksi, että vihaa suomalaista tuotantoa). Jossain leffassa/sarjassa/sketsissä taisi olla vegaani, joka söi eläintuotteista vain vasikanlihaa.
Oikeasti olen ymmärtänyt "tiukan vegaanisuuden" siten, että kun kukaan vegaani ei tietenkään voi syödä varsinaisia eläintuotteita, joihin kuuluu lähinnä liha, maito ja muna, tämä tarkoittaa jotain muuta. Kiellettyä tiukasti vegaanisessa uskonnossa on tietenkin myös mikä tahansa nahka, vaikka auton ohjauspyörässä. Tosin autoilukin on kielletty jo muun punavihreyden takia, mutta tiukalle vegaanille myös siksi että eläimiä voi jäädä alle. Ihan periaatteen ja uskonnon vuoksi usein myös hunaja, koska pitää olla johdonmukainen(mitään tolkkuahan siinä ei ole). Tietenkin myös hyönteiset ovat epävegaanista ravintoa, vaikka toisaalta kysyntä ehkä olisi muuten länsimaissa kovin sen tyyppisillä luomuhipeillä, jotka ovat yliedustetusti vegaaneja.
Kuitenkin eihän nyt tiukka vegaanisuus voi tarkoittaa sitä, ettei syökään lihaa edes lauantaisin? Nyt oikeesti vähän kuria siihen radikalismiin. Pitää olla kunnolla radikaali. Viljaa ei voi syödä, koska eläimiä muussaantuu leikkuupuimuriin, viljankuivaamoon, myllyyn tai vaikka traktorin jäähdytyspuhaltimeen kylmäkäynnistyksessä. Ainakaan luomuviljaa ei voi syödä, koska sitä kuulemma lannoitetaan tuotantoeläinten paskalla. Toisaalta jos vegaani tietäisi että niin muutakin viljaa lannoitetaan, ei siitäkään syystä voisi syödä mitään viljaa.
Tai ehkä tiukka vegaanisuus koskee pillerien ja kapselien vegaanisuutta, muutenkin kuin kapselin kuoren osalta. Elintarvikkeisiin lisättävä tai lisäravinteena nautittava D3 on epävegaaninen tuote. On olemassa vegaanista D3-vitamiinia, joka ei taida olla kovin edullista, tuotantotavaltaan tuskin ekologista tai saatavuudeltaan ihan riittävää vegaanisuuteen pakottamista ajatellen. D2 on turhaa.
Meinaatko, että on jotenkin vegaaneille ominainen piirre pyrkiä minimoimaan tarpeeton eläinten kärsimys? Uskomatonta.Vegaani pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman vähän tarpeetonta kärsimystä eläimille siinä määrin kuin se vain on järkevää. Modernissa yhteiskunnassa kenenkään elämä tuskin on nahkatuotteista tai hunajasta kiinni? Aika moni todellinen ongelma juontaa juurensa nykyisenkaltaisesta eläinten hyväksikäytöstä.
Vegaani pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman vähän tarpeetonta kärsimystä eläimille siinä määrin kuin se vain on järkevää. Modernissa yhteiskunnassa kenenkään elämä tuskin on nahkatuotteista tai hunajasta kiinni? Aika moni todellinen ongelma juontaa juurensa nykyisenkaltaisesta eläinten hyväksikäytöstä.
Onhan se lähinnä harhainen ajatus ja kaltevalla pinnalla pelottavan lähellä sitä, ettei porkkanaa saisi syödä koska siihen sattuu.Ihan vaan tiedoksi että kaikki eivät jaa tätä näkemystä että joku hunajan tuotanto olisi eläinten hyväksikäyttöä vaan pitää sitä hörhöilynä.
Varmaan astun rölliin tässä, mutta millä mittareilla tuotantoeläinten hyvinvointi on parempaa kuin villieläimillä tai monilla ihmisillä? Ruokaa tulee ja on katto pään päällä?Meinaatko, että on jotenkin vegaaneille ominainen piirre pyrkiä minimoimaan tarpeeton eläinten kärsimys? Uskomatonta.
Paremmin ne tuotantoeläimet voivat kuin villieläimet ja mukavampaa niillä on kuin monella ihmisellä. Lemmikkieläinten elämä se kurjempaa ja turhempaa on kuin tuotantoeläinten ja vielä enemmän ihmisen huviksi.
Hyönteisten kärsimys varsinkin on hyvin absurdi ajatus, ja itse asiassa aika antroposentristä ylimielisyyttä. Ei ne ole ihmisiä, en yritä ymmärtää mitä ajattelevat ja syön hunajaa. Öttiäisiäkin syön jos tekee mieli. Mehiläistarhaus on joka tapauksessa palvelus ekosysteemille eikä mitään riistoa.
Ei nahkatuotteiden käyttöä tarvitse perustella sillä, että ne olisivat välttämättömyys. Käytän koska ovat käteviä. Tämän kyseenalaistajien argumentit eivät ole ymmärrettävällä tai selväjärkisellä tasolla.
Kiitos tiedosta.Ihan vaan tiedoksi että kaikki eivät jaa tätä näkemystä että joku hunajan tuotanto olisi eläinten hyväksikäyttöä vaan pitää sitä hörhöilynä.
Varmaan astun rölliin tässä, mutta millä mittareilla tuotantoeläinten hyvinvointi on parempaa kuin villieläimillä tai monilla ihmisillä? Ruokaa tulee ja on katto pään päällä?
Mehiläistarhaus onkin sitten mielenkiintoinen asia. Tuosta olisi kiva saada jotakin tutkimusnäyttöä, että mehiläistarhaus hunajantuotannossa olisi ekosysteemille eduksi.
Voihan sitä kulutusta perustella monelta kantilta.
Olet siis oikeasti sitä mieltä, että eläin joka ei pysty elämään lajityypillistä elämää on onnekas verrattuna vapaaseen lajitoveriin? Tämä varmaan pätee myös ihmisiin? Luonnossa asioiden kuuluu mennä tietyllä kaavalla. Väitätkö, että joku on vegaani pelastaakseen peuran joutumasta ilveksen ateriaksi? Ehkä joku ihminen voisi nähdä vähemmän nälkää jos ravinnoksi kelpaavaa tavaraa ei filtteröitäisi eläinten kautta syötäväksi. Vähän absurdia toimintaa.Villieläinten elämä on suhteellisen perseestä verrattuna tuotantoeläimiin monelta kantilta. Luonnossa näitä vaivaa sairaudet ja erilaiset loiset ja syöpäläiset ja ruuan saanti on sattumanvaraista. Hyvin tavallista että villieläin kuolee tuskallisesti nälkään joka on se tavallisin asia luonnossa joka sääntelee kantoja. Puhumattakaan sitten saaliseläinten kohtaloista kun pedot jahtaavat näitä. Peuran kirkuminen luonnossa kuuluu muuten n. 2 kilometrin päähän kun joku ilves alkaa syödä sitä elävältä. Tuotantoeläimillä on periaatteessa hotelliolot verrattuna näihin. Osa ihmisistä näkee myös nälkää. Tuotantoeläimillä on kunnon sapuskat että voivat tuottaa sitä maitoa tai lihaa tai munia.
Tähän pitäisi riittää ala-asteen biologiantunnit. Mehiläiset on tärkeitä pölyttäjiä varsinkin meillä pohjoisessa kun pölyttäjien määrä on pienempää ja varsinkin nyt kun puhutaan mehiläiskadosta ja niiden määrä on rajusti vähentynyt. Meillä ei mehiläiset selviä luonnossa muuten kuin tarhurien pitämänä ja näilläkin mehiläisillä on aika leppoisat olot verrattuna luonnon pörriäisiin kun tarhurit hoitavat pesiä ja suojelevat muilta eläimiltä jne.
Olet siis oikeasti sitä mieltä, että eläin joka ei pysty elämään lajityypillistä elämää on onnekas verrattuna vapaaseen lajitoveriin? Tämä varmaan pätee myös ihmisiin?
Luonnossa asioiden kuuluu mennä tietyllä kaavalla.
Väitätkö, että joku on vegaani pelastaakseen peuran joutumasta ilveksen ateriaksi? Ehkä joku ihminen voisi nähdä vähemmän nälkää jos ravinnoksi kelpaavaa tavaraa ei filtteröitäisi eläinten kautta syötäväksi. Vähän absurdia toimintaa.
En mielestäni väittänyt, etteikö mehiläiset olisi hyödyksi? Mietin mehiläistarhauksen hyödyllisyyttä ekosysteemille hunajantuotannossa. Mehiläiset tuottavat hunajaa itselleen ravinnoksi. Voisiko kuitenkin olla, että hunajan tilalle annettu sokeriliemi ei kelpaakkaan täyttämään mehiläisten tarpeita? Tämä yhdistettynä muuhun hunajankeräyksen prosessiin, kärjistyy kaikki mehiläiskatona?
Ihan hyvin kai ne vitamiinit voi ottaa purkistakin. Itseä joskus on siepannut kun olen kuullut väitteitä siitä että ihmiselle luontaisin ruokavalio on vegaanius. Siihen olen vastannut että ottakaa vain b12 purkista niinkuin ihminen luonnollisesti on jo muinoin tehnyt.Miksi emme käyttäisi nykyaikaa hyväksi ja ottaisimme osaa vitamiineista myös pillereistä? Enää ei tarvitse elää kiviajalla. D-vitamiiniakin on jo nyt lisätty sinne tänne.
Ihmiskeho ottaa sitä proteiiniakin ihan tarpeeksi myös kasvipohjaisesta ravinnosta.
Miksi emme käyttäisi nykyaikaa hyväksi ja ottaisimme osaa vitamiineista myös pillereistä?
Ihmiskeho ottaa sitä proteiiniakin ihan tarpeeksi myös kasvipohjaisesta ravinnosta.
Olet siis oikeasti sitä mieltä, että eläin joka ei pysty elämään lajityypillistä elämää on onnekas verrattuna vapaaseen lajitoveriin? Tämä varmaan pätee myös ihmisiin? Luonnossa asioiden kuuluu mennä tietyllä kaavalla. Väitätkö, että joku on vegaani pelastaakseen peuran joutumasta ilveksen ateriaksi? Ehkä joku ihminen voisi nähdä vähemmän nälkää jos ravinnoksi kelpaavaa tavaraa ei filtteröitäisi eläinten kautta syötäväksi. Vähän absurdia toimintaa.
En mielestäni väittänyt, etteikö mehiläiset olisi hyödyksi? Mietin mehiläistarhauksen hyödyllisyyttä ekosysteemille hunajantuotannossa. Mehiläiset tuottavat hunajaa itselleen ravinnoksi. Voisiko kuitenkin olla, että hunajan tilalle annettu sokeriliemi ei kelpaakkaan täyttämään mehiläisten tarpeita? Tämä yhdistettynä muuhun hunajankeräyksen prosessiin, kärjistyy kaikki mehiläiskatona?
Kyllä B12 saa vegaanit muualtakin kuin purkista(mm. hiiva)
Ei sekasyöntiäkään voi mielestäni perustella olevan luonnollisempaa kuin vegaanius. Ympäristö ja se mitä syömme muokkaa meitä. Joskus muinoin eliökanta suolistossamme on voinut olla hyvinkin erilainen ja tämä vaikuttaa vahvasti siihen miten eri aineet imeytyvät syömästämme ruoasta.
Pidän itse vegaaniutta parempana vaihtoehtona, en vain itse ole vegaani laiskuuden ja tottumusten orjana. Enkä osaa luopua munista ja maitotuotteista(juustot)
Itse asiassa tuo eliökannan muutos elimistössä voi tapahtua hyvinkin nopeastiJoskus muinoin = Viimeiset 300 000 tuhatta vuotta kun ihminen on ollut lihansyöjä aina tähän päivään asti miinus muutama vuosikymmen kun vegaanius on edes teoriassa alkanut olla mahdollista kun kaikkia vitamiineja on alkanut saada pillereinä? Kestäisi aika kauan evoluutiolta muokata meidät kasvissyöjiksi ja se ei nyt ihan muutamassa sukupolvessa kävisi.
Itse asiassa tuo eliökannan muutos elimistössä voi tapahtua hyvinkin nopeasti
Lisäksi ihmiset syöneet paljonkin keräilyn pohjalta muuta kuin lihaa.
Moni huippu urheilija tätä päivää on myös vegaani ja heitä on niin amerikkalaisessa jalkapallossa kuin formuloissa
Jos haluaa katsella noin kauas taakse, on otettava jo huomioon maatalouden synty, joka ajoi ihmiset vaikka minkälaisiin puutostiloihin ravinnon ollessa todella yksipuolista. Puhumattakaan siitä, että nykyään kasviksilla ei ole yhtä hyviä ravintoarvoja kuin joskus ennen, joka tarkoittaa samalla myös sitä etteivät tehotuotantoeläimetkään saa niin paljoa B12:sta. Ja tietääkseni nykyään tuotantoeläimille annetaan kobolttia joka lisää B12:sta imeytymistä. Miksi ihmeessä, kun sitähän saa luonnollisesti? Tuotantoeläintenkin ravintokin on nykyään kaukana niiden luontaisesta, jolloin vitamiineja B12 mukaan lukien saadaan myös entistä vähemmän.
Ja silti puhutaan ihmiselle "luonnollisesti" ravinnosta kuin se olisi jokin viimeinen oljenkorsi johon tarttua.
Metsästäjäkeräilijöitä oli huomattavasti vähemmän. Maatalous mahdollisti suuremman populaation mutta yksipuolisemman ravinnon.
Jos nämä pillereiden vitamiinin ovat peräisin luonnollisista lähteistä, eikö se tee niistä yhtä luonnollisia kuin epäluonnollisesti kasvatettu tuotantoeläimen liha? Puhumattakaan labralihasta?
Eikö se nykyaikana mene juuri toisinpäin, että "ruoasta" joudut arpomaan saatko siitä kaiken tarvittavan, pilleri tarjoaa ne takuuvarmasti?
Pienenä välimuistutuksena, että 300 000 vuotta sitten ei myöskään syöty antibioottilohta eikä pastöroitua maitoa joka on fortifioitu kemikaaleilla. Muutenhan luonnollisuus on toki yksi ylivertaisimmista argumenteista ikinä herran vuonna 2021.
Kemikaalilla tarkoitin juurikin D-vitamiinia, kun aiemmassa viestissä puhuttiin käsittääkseni mm. saman D-vitamiinin ottamisesta "kemiallisessa muodossa", silloin kun sitä otetaan kapseliin pakattuna.Pastöroinnissa on kyse kuumentamisesta, siihen ei liity mitään "kemikaaleja".
D-vitamiini on käsittääkseni AINOA "kemikaali", mitä maitoon on lisätty.
Missä faktat? Maatalouden harjoittaminenhan vei entistä enemmän ihmisten aikaa. Jo ihan Wikipediakin sanoo aiheesta:
Muistanko väärin vai oliko perunan tuominen suomeen iso parannus? Sillon kun vielä syötiin tyyliin nauriita niin nälänhädät olivat ajankohtaisempia?
Eikö se nykyaikana mene juuri toisinpäin, että "ruoasta" joudut arpomaan saatko siitä kaiken tarvittavan, pilleri tarjoaa ne takuuvarmasti?
Syön lihaa koska siinä saattaa olla jotain mitä me ei tiedetä ja se on ehkä hyödyksi Niillä tiedossa olevilla negatiivisilla vaikutuksilla ei taas ole mitään merkitystä.Niissä pilleripurkeissa ainaki lukee että niitä ei tule käyttää monipuolisen ruoan korvikkeena. Mutta jos ne vitamiinipillerit oikeasti toimii, miksi pitäisi syödä monipuolisesti? Eikö voisi vaikka jauhaa sen multivitamiinin proteiinijuoman sekaan ja lisätä siihen öljyä, ja siinä olisi sitten kaikki päivän macrot (proteiini ja rasva) ja mikrot (multivitamiinin vitamiinit ja mineraalit)? Jotain tällaista puuroahan ne söi Matrixissä kans.
Mutta tiedemiehet ei ymmärrä kaikkea ravinnosta, ja lihassa on paljon juttuja/molekyylejä joita ei ole vihanneksissa, ja jotku niistä voi ehkä olla hyödyllisiä. Molekyylit on ihan helevetin pieniä, ei niitä voi edes nähdä kovin tarkkaan elektroonimikroskoopilla, joten tuskin kukaan tietää mitä kaikkia molekyylejä lihassa on ja miten ne vaikuttaa kehossa.
Sori ot, mutta noita ei muuten kannata joka päivä napsia. Maksa tykkää huonoa. Nimim. kohonneet maksa-arvot sai aikaiseksi päivittäisellä 5000 IU annoksella.Rehellisyyden nimissä kannattaa muistaa, että Suomessa enemmistö ihan tavallisista sekasyöjistäkin elää kroonisessa D-vitamiinin puutoksessa. Lisäravinne on siis suositeltava kaikille, koska ei kalaakaan kannata sellaisia määriä ahmia, millä tasot saisi korkealle. Tämmöistä tämä täällä pimeydessä eläminen tekee. Oma juttunsa on vitsi nimeltä Suomen D-vitamiinisuositus. Ei joku ymmärrä, että jotain eroa saattaa olla sillä K-kaupan 8 mikrogramman Minisun-tabletilla, kuin Healthy Originsin 250 mikrogramman kapselilla (allekirjoittaneen valinta).
Edit: korjattu lukuja
Varmaan paljon yksilöllisyyttä mukana. Mutta yli 200 D-vitamiini-25-OH ei taida olla mitään iloa ja mulla meni se rikki päivittäisellä 5000 IU:lla.Tämän olen kuullut pari kertaa mutta en löydä sille yhtään todisteita, jokainen tutkimuskin minkä olen lukenut puhuu päinvastaisista tuloksista. Onko suomalaisilla erikoisgeenit sitten?
Niin, nämähän ovat sama asia, ja toteamuksesi on absurdi. Maatalouteen meni niin vähän aikaa, että enemmistö väestöstä saattoi keskittyä muuhun.Kuten Wikipedia-artikkelikin toteaa, luultavasti maatalouteen siirryttiin, koska se tarjosi vakaamman ravinnon suuremmalle populaatiolle, tai sitten muutos tapahtui juuri populaation ehdoilla. Eli olihan siitä hyötyä toki. Mutta väitteesi ei päde, että maatalouteen olisi mennyt vähemmän aikaa. Jos olet edelleen sitä mieltä, esitä toki todisteita.
Niin no, tämähän on epäironisestikin totta.Syön lihaa koska siinä saattaa olla jotain mitä me ei tiedetä ja se on ehkä hyödyksi Niillä tiedossa olevilla negatiivisilla vaikutuksilla ei taas ole mitään merkitystä.
On siinä ollut eroa, onko pitänyt henkensä kaupalla metsästää vaarallista suurriistaa vai putosiko ruoka kirjaimellisesti puusta. Tällaista ei pitäisi tarvita erikseen sanoa.Ei mitään paratiisia ole ennen tarvinut kun jostain mammutista on saanut viikkojen ruoat. Muistaakseni on joku tutkimus jossa käsitellään megafaunan katoamisen aiheuttamia ongelmia, nyt puhelimella en kehtaa sitä etsiä. Maatalouden aiheuttama ihmiskehon rappio taitaa olla jo sen verran tunnettu asia ettei siitä tarvitse edes kommentoida.
Riippumatta näkemistäsi riskeistä metsästys oli vaarallista suurriistaa metsästävien primitiivien keskuudessa hyvin yleinen miesten kuolinsyy. Keihäillä mammuttia(sinun esimerkkisi) tappaessa iso porukka ei estä luunmurtumia, se on vähimmäisvaatimus mahdollisuudelle onnistua. Huomaa, että vaarallisen suurriistan seuruejahti modernein tuliasein on tänä päivänä hengenvaarallista, vaikka paha haava tai luunmurtuma ei modernin lääketieteen ansiosta ole enää varmahko kuolema viikon sisään.En näe kovin suurta riskiä isolla joukolla metsästykseen, lisäksi tuntuu monesti unohtuvan, ettei jotain modernia banaania ollut olemassa, eikä varsinkaan 24/7 puista tippuvana, eikä varsinkaan jossain täällä pohjoisessa.
D-vitamiinin imeytyvyydessä voi olla paljon eroa ihmisten välillä, ja toki elopainokin voi vaikuttaa asiaan.Mielenkiintoista, lisäsin hakuun "hypersensitivity" ja siitä löytyi juttua, muttei mitään maksaan liittyvää, ainakaan tuolla nopealla tutkimisellani. Mitä olen tuloksia nähnyt niin tuolla 5000 IU päästään optimitasoon, jos edes siihen, esimerkiksi äitini tarvii tuplat. Ehkä tuohon herkkyyteen voi liittyä maksa myös, vai onko tämä ajatus tullu lääkärin "lopeta kaikki lisäravinteet" lausunnosta? En siis epäile sanomaasi, meillä on niin ihmeelliset geenit, etten ihmettelisi jos tämmöinen asia on mennyt tiedeyhteisön ohi, niin moni kun siitä puhuu.
Sori ot, mutta noita ei muuten kannata joka päivä napsia. Maksa tykkää huonoa. Nimim. kohonneet maksa-arvot sai aikaiseksi päivittäisellä 5000 IU annoksella.
Minä taas sanoisin, että mikään ei korvaa lihan makua. Mitäs nyt sitten?
Milläs lihasta saatava proteiini korvataan kasvisruoassa samalla budjetilla, ilman että nostetaan suhteellista rasvan tai hiilarin määrää?
Ei lihassa itsessään ole suolaa todellakaan terveyshaitoiksi asti.
Kasvisruokaan liittyy myös potentiaalisia terveysriskejä esim raudan, kalsiumin, sinkin, joidenkin vitamiinien ja aminohappojen vähäinen saanti, joka voi johta kehossa puutostiloihin.