Vaikuttaa mielenkiintoiselle paikalle!
Onko tuollakin luonnonlumirinteitä niin kuin Pallaksella? Vai onko rinteet tehty tykkilumella?
Jos käyt niin kerro ihmeessä kokemukset. Iske mieluusti privaan myös niin ei mene ohi. Kiinnostaa tämän päivän tilanne kun on kuulunut montaa asiaa kehittymisestä.
Offarin osalta kannattaa hieman googletella tämän hetken todellista tilaa. Itse olen ollut rinnesuksilla tuolla mutta offia olisi ollut tarjolla enemmän, mihin omilla välineillä kykeni. Sivuillaan mainitsevat offarin erikseen ja mielestäni tuolla on ollut freeride-tyylistä kisaa tms myös.
Tässä kohtaa on hyvä lukea offari <> luonnonlumi. Mutta siihen en osaa vastata nykyhetken mukaan, mitä rinteitä lumettavat. Sivuilla voi olla maininta. On kuitenkin varsin pohjoisessa joten kyllä se päällimmäinen lumikerros tähän aikaan vuodesta on luonnonlunta joka tapauksessa.
En muutoinkaan usko lomasi kohdalla eroa havaittavan luonnon ja tykkilumen välillä varsinkaan rauhallisemmissa paikoissa. En siis huolehtisi siitä.
Minkälaisia rinnesuksia kannattaisi katsella Etelä-Suomen jäisiin rinteisiin?
Ulkomaalaisten nettisivujen arvosteluiden soveltaminen vaikuttaa vaikealta, kun ne on kirjoitettu vähän erilaisiin ympäristöihin. Periaatteessa tuntuu että hyväkuntoisilla rinteillä on varmaan hauska laskea melkein millä tahansa (mukaan lukien nykyisillä suksilla), mutta täällä kun ei sellaisia olosuhteita juuri koskaan ole. Eli pitäisi löytyä pitoa jäällä ja kulkea kätevästi lumikasojen läpi.
Löytyisikö jotain esimerkkejä esim. Blister tai vastaava?
Ei semmottisia suksia ol viel tehty, se et kantti pitää, niin niitä löytyy, mut et kulkis "kätevästi" lumikasojen läpi, niin ei ol.
Itse en pidä niistä ns. perunapelto lasketteluista, mis liikaa liian kovettuneita lumikasoja, mut suoja kelil ja/tai auringon
sulattaes niitä ilmaantuu, ja myös joskus tuuli pakkaa niitä.
On totta et niis ulkolaisis testeis ollaan Alpeil monesti, mut samat elementit niillä silti siellä on.
Sanoit vain Etelä-Suomen rinteille, lasketko esim. Himoksen mukaan ?!
Vai Himost etelämpänä olevat ns. pulkkamäet ?!
Jos vain etelä, niin ei liian isoa Radiusta, eikä liikaa pituutta, mutta sinuna katsoisin Völklin RaceTiger RC sarjasta jonkun,
ehks myös K2 sarjas vois olla jotkin sellaset. Nuot RaceTiger RC:t on aiks loistavat yleissukset.
Ai niin, myös Stöckli SC mallistosta saattais löytyy semmottiset.
Itse pidän aiks jäykistä suksista rinteillä, mutta sekin on pikkusen makuasioitakin, jotkut saattaa pitää
löysemmistä ja leveämmistä, mitkä notkistelee taipuen lumikasojen päältä.
Mutta tuskin silti oot hakemas mitään kumparelasku suksiakaan.
Mitä kantin pitämiseen tulee niin kyllä, sellaisia suksia on. Toisaalta on kokonaan eri asia, kuka haluaa niillä laskea ja mistä kaupasta niitä saa. Eli oma kokemus tuohon ja taustana se, etten ole useampaan vuoteen ehtinyt rinteeseen
Omat "main" ovat sukset FIS-kisasukset, tosin jo vuosien takaa mutta toki leikkausta rankasti. Kanttikulmat selvinnevät jo tuosta. Oli rinne ihan mitä tahansa niin aivan varmasti puree sen, mitä normaalilla laskijalla on tarvetta.
Hyvää:
Purevat aivan mihin tahansa paitsi kallioon
Todella mukavat laskea
Kestävät vauhtia ns loputtomasti
Et halua koskaan enää laskea muilla suksilla
Huonoa:
Paras terä katoaa kanteista aika nopeasti (ei monelle oikeaa merkitystä)
Pienessä rinteessä melko toivottomat
Vaatii "papua" laskijalta
Suoraa tällaisilla ei voi laskea (kanttikulmat)
Vaatii omaa voitelua / Huollattaa et voi... Et missään... (jos haluat pohjakuvion tms)
Et halua koskaan enää laskea muilla suksilla
Tämän kaltaisia löytyy toki "siviiliversioinakin". Suosittelen lämpimästi jos rinnettä laskee mutta offarille on turha lähteä ja pehmeä rinne on niin ja näin. Nimimerkillä "olen keräillyt itseäni" kun rinne antaa periksi.
Kun nuo FIS-pelit ovat lyhyet (yksi mitta, ota tai jätä, saat ensi vuonna) niin vaihtoehtoja on oltava. Eli siis pidemmät, varsin löysät mutta kiertojäykät kera pidemmän kääntösäteen. Mukavat myös lyhemmissä rinteissä, pienellä vauhdilla ja pehmeällä kelillä tai rinteen ulkopuolella. Kääntösäteellä noin parikytä metriä. Myös melko leveät joten pieni offari menee mutta puhtaasti offarille eivät oikein sovellu. Koska mittaa kuitenkin enemmän, kulkee sujuvasti myös epätasaisuuksien läpi.
Näistäkin löytyy toki plussat ja miinukset kysyttäessä.
Jos keli on oikein paha (siis todella pehmeä ja paljon epätasaisuuksia), tulee välillä kaivettua pätkäsukset alle. Metrisillä pieneen rinteeseen, ovat todella jyrkällä leikkauksella kivat ja toisaalta aika kovaankin rinteeseen saa tarpeeksi prässäämällä pitoa kunhan hoitaa kanttikulmat kuntoon. Vähän pidempiin setteihin on muistaakseni 130 cm (kuka näitä tarkkaan muistaa?) järeämmällä siteellä ja korotuspaloilla. Jälleen sietää myös vauhtia mutta edelleen mukava myös varsin kumpareisessakin setissä.
Loppupeleissä sitä jäistä rinnettä ei ole kiva laskea jos halutaan harrastella. Tottakai laskeminen mahdollista on mutta onko mukavaa? Omasta mielestäni ei ole. Etelässä rinteisiin toisaalta mennään iltapäivällä ja pohjoisessa taas jäiset kelit ajoittuvat kevään aamuihin.
Todellinen harrastaja toki toisaalta jättää pohjoisessa sen viimeisen oluen väliin ja katsoo, missä järjestyksessä rinteet on ajettu. Silläkin kun on merkitystä.
Ja mitat, kun joku niitä kysyy:
Itsellä 190 cm
FIS 155
Normit 168
Hylätyt 180, 178, 170... No onhan näitä
Bladet 100, 130 (muistaakseni)
Laudat: Jokunen, en muista heti tarkkaa
Mitään suositusta tuossa ei ollut, lähinnä kokemuksia. Ja niiden perusteella suosittelen miettimään ne omat tottumukset, olosuhteet ja muut, joissa laskettelee. Vasta sen perusteella voi ajatella paremmin, alkuperäinen kysymys oli kuitenkin aika epäselvä.
Jos jotain kuitenkin pitää sanoa, kehotan katsomaan jonkin testitilaisuuden ja testaamaan (semi)jämäkkää krossaria. Ja koska valmistajasta toiseen on eri määritelmiä niin suksea joka sopii niin offarille kuin rinteeseen suuremmilla nopeuksilla.