Kysymyksiä sähkömiehille

Liittynyt
30.05.2017
Viestejä
138
Saako MMJ kaapeliin tehdä jatkoksen kutistesukalla, niin että liitos jää seinän sisään?

Aiempaa keskustelua aiheesta löysin tältä foorumilta ja siellä viitattiin tähän: Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö - Pienipoikkipintaisten muovieristeisten kaapeleiden jatkaminen (skt-saatio.fi) Mitään selkeää vastausta ei kuitenkaan löytynyt, onko tämmöinen liitos säännösten ja standardien mukainen?

Kaapeli nirhautunut remontin yhteydessä ja ilmeisesti vaikeasti vaihdettavissa. Sähkäri tehnyt siihen jatkoksen kutistesukalla ja se on nyt jäämässä seinän sisään piiloon. Onko tämä ok ja voiko tästä muodostua jotain riskiä?
Kyllä kaapelia/johdinta saa jatkaa liitoksella jos se kunnolla eristetty(mitä jako raisia tekee?). Mutta vaikea sanoa jos kaapeli nirhaantuu mutta johtimet on ok. Itse vaihtaisin koko kaapelin jos se on tehtävissä. Jos ei niin kunon eristeet siiheen nirhautumis kohtanaan tosin pitää varmistaa että ei johtimet ota yhteen siellä kaapelin sisällä.

edit. en lukenut touta poustausta. mutta kyllä johdinta voi jatkaa vaikka kolvaamaalla/sukolla kuhan eristys on kunnossa. niin jopa sillä kutistesukalla mutta sitten liitoksen pitää olla riittävä. ei että kiersin sormilla piuha yhteen, vaan juotettu tai jollain liittimellä.
 
Viimeksi muokattu:

0nanias

Make ATK Great Again
Liittynyt
03.09.2018
Viestejä
1 961
Pehmeäjuotos ei ole hyväksytty tapa jatkaa kiinteän asennuksen johtimia, puristusliitos olisi oikea mikäli liitos jää piiloon eikä ole enää luoksepäästävissä.

Suojaus onkin sitten hankalampi kysymys, voidaan saivarrella että koska normaali MMJ kestää maksimissaan 70 asteen lämpöä niin tavallista kutistemuovia ei voitaisi käyttää, mutta toisinaan näkee valmistajien pienkeloissakin tehtaalla tehtyjä jatkoja jotka on noin suojattu. Ja myös maakaapeleille on olemassa jatkospakkauksia joissa on liimasukkaa eikä niidenkään kaapelien kesto yleensä ylitä 70 astetta joten ehkäpä tuo on turhaa murehtimista.
Eli kunnon jatkosholkit, esim. Ouneva JH, joihin puristus oikeilla crimppereillä eikä kullinokilla, erillinen sukka päälle joka johtimeen ja vielä kevyt liimasukka vaipan päälle niin luulisi kestävän saman minkä uutenakin.

Mutta kuten jo sanottiinkin niin ensimmäisenä tulisi yrittää vaihtaa se kaapeli uuteen koska se on usein helpoin ja halvin tapa.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 935
Entisöin ja korjasin vanhan 80-luvun Yamahan syntikan. Aikamoinen peli, kun kaikki on Made in Japan ja tehty kestämään ydinpommin. Anyways, verkkopuolen johdotukset oli tehty kaksoiseristetyllä kaapellilla, siis kaapelissa itsessään kaksi eristettä (tämäkin oli Japanilaista). En tarkoita siis kalustekaapelia, vaan yhtä yksittäistä johtoa jossa kaksi eristettä. Laitteen suojausluokka on 2 vaikka kotelo metallia, eli oletan että tämä on vaatimuskin. Valitettavasti Japanilaiset olivat tehneet kaikki liitokset niin huolella, että piuhat oli solmittu liittimiin ja tinattu, eli nää oli mahdoton purkaa tuhoamatta ja nyt ei enää riitä kaapeleissa pituus.

Mutta mistä ihmeestä saa ostaa kaksoiseristettyä kaapelia 1,0 - 1,5 mm2? Ei oikein löydy. Onnisella on NSGAFöu kaapelia tarjolla, mutta kun tarttee metrin pätkän niin sylettää maksaa pari euroa kaapelista ja aika paljon enemmän katkaisumaksusta. Muita vaihtoehtoja?

Samalla tavalla valitettavasti virtakytkin tuhoutui (näin jälkikäteen sen olisi voinut säästää kolvaamalla piuhat irti muuntajasta katkaisematta), tokihan siihen sain laitettua kiinalaisen kytkimen tilalle, mutta sylettää laittaa all made-in-japan laitteeseen kiinalaisia markan osia, pitää varmaan jostain saada tilattua Alpsin virtakytkin :)
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 468
Ei riipu kun kyse on kuivasta asuintilasta jossa ei ole vartalosuihkua tai lattiakaivoa, IP2X eli kosketussuojaus riittää ja se täyttyy jopa tuolla cotecilla.
Vanha asennus jossa ei ole vikistä pitää olla 600 vesipisteeseen.

Keittiöremppa meneillään ja tuli yksi ongelma.

Vanhassa keittiössä oli välitilassa sellainen loisteputki/sähköpistoke. Johdot on putkitettu ja ne oli tuotu kipsilevyn läpi ihan pienen reiän kautta. Nyt uudessa keittiössä se jää korkean kaapin taakse, niin varmaan pitää laittaa niihin putkituksiin kojerasia. Siitä sitten kaapin sisään pistorasia mikrolle ja lednauhan muuntajalle sekä välitilan kulmapistorasialle.

Tarvitseeko sitä kojerasiaa mitenkään kiinnittää? Voiko sen jättää vain vapaana ”roikkumaan” putkien varaan. Toki se kaulus tulee kipsiseinän läpi?
Rasian voi jättää putkien varaan kun laittaa siihen rasiatuet, jolloin rasia kiilautuu levyjen väliin ja levystä läpi tuleva osuus estää ettei se pääse vaeöteöemsan mihinkään.

Jos siihen tulee komero/kaappi päälle, pitää taustalevyyn sahata aukko, niin että rasiaan pääsee käsiksi.

Kävin yläpohjassa muilla asioilla ja samalla huomasin että aikoinaan ilpin asentaja on vetäny mmj:t puhallusvillan päältä vaan, suurinosa suojaputkessa.

Lisäksi eri puolilla taloa olevien ulkopistorasioiden mmj:t menevät myös villojen päältä. Kaksi jakorasiaakin löyty, ne olivat kiinnitetty kattotuoleihin. Pistorasiat kaikki vikavirtasuojattuja.

Kysymys, onko nuo ihan pykälien mukaan kaikki?
15v tässä asunut ongelmitta ja talo on 80-luvun lopulta.
Ei ole nykypykälien mukaista, mutta ei tuota tietääkseni ollut vielä 80-luvulla tajuttu kieltää.

Kuten tähänkin asti, normaalia käyttöä voi jatkaa, mutta älä lataa sähköautoa noista rasioista, tms hyvin pitkäkestoista isotehoista toimintaa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
249 804
Viestejä
4 352 244
Jäsenet
72 499
Uusin jäsen
Juhis97

Hinta.fi

Ylös Bottom