Kysymyksiä sähkömiehille

Liittynyt
30.05.2017
Viestejä
135
Saako MMJ kaapeliin tehdä jatkoksen kutistesukalla, niin että liitos jää seinän sisään?

Aiempaa keskustelua aiheesta löysin tältä foorumilta ja siellä viitattiin tähän: Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö - Pienipoikkipintaisten muovieristeisten kaapeleiden jatkaminen (skt-saatio.fi) Mitään selkeää vastausta ei kuitenkaan löytynyt, onko tämmöinen liitos säännösten ja standardien mukainen?

Kaapeli nirhautunut remontin yhteydessä ja ilmeisesti vaikeasti vaihdettavissa. Sähkäri tehnyt siihen jatkoksen kutistesukalla ja se on nyt jäämässä seinän sisään piiloon. Onko tämä ok ja voiko tästä muodostua jotain riskiä?
Kyllä kaapelia/johdinta saa jatkaa liitoksella jos se kunnolla eristetty(mitä jako raisia tekee?). Mutta vaikea sanoa jos kaapeli nirhaantuu mutta johtimet on ok. Itse vaihtaisin koko kaapelin jos se on tehtävissä. Jos ei niin kunon eristeet siiheen nirhautumis kohtanaan tosin pitää varmistaa että ei johtimet ota yhteen siellä kaapelin sisällä.

edit. en lukenut touta poustausta. mutta kyllä johdinta voi jatkaa vaikka kolvaamaalla/sukolla kuhan eristys on kunnossa. niin jopa sillä kutistesukalla mutta sitten liitoksen pitää olla riittävä. ei että kiersin sormilla piuha yhteen, vaan juotettu tai jollain liittimellä.
 
Viimeksi muokattu:

0nanias

Make ATK Great Again
Liittynyt
03.09.2018
Viestejä
1 958
Pehmeäjuotos ei ole hyväksytty tapa jatkaa kiinteän asennuksen johtimia, puristusliitos olisi oikea mikäli liitos jää piiloon eikä ole enää luoksepäästävissä.

Suojaus onkin sitten hankalampi kysymys, voidaan saivarrella että koska normaali MMJ kestää maksimissaan 70 asteen lämpöä niin tavallista kutistemuovia ei voitaisi käyttää, mutta toisinaan näkee valmistajien pienkeloissakin tehtaalla tehtyjä jatkoja jotka on noin suojattu. Ja myös maakaapeleille on olemassa jatkospakkauksia joissa on liimasukkaa eikä niidenkään kaapelien kesto yleensä ylitä 70 astetta joten ehkäpä tuo on turhaa murehtimista.
Eli kunnon jatkosholkit, esim. Ouneva JH, joihin puristus oikeilla crimppereillä eikä kullinokilla, erillinen sukka päälle joka johtimeen ja vielä kevyt liimasukka vaipan päälle niin luulisi kestävän saman minkä uutenakin.

Mutta kuten jo sanottiinkin niin ensimmäisenä tulisi yrittää vaihtaa se kaapeli uuteen koska se on usein helpoin ja halvin tapa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
249 514
Viestejä
4 360 737
Jäsenet
72 415
Uusin jäsen
shueli

Hinta.fi

Ylös Bottom