Saan paljon postia esim. HUSilta, joissa noita hemmetin hetuja sitten riittää ja huolella. Esim. HUSin kirjeissä saattaa hetu olla useaan kertaa samalla arkilla. Saksien kanssa ei viitsi pelleillä.
Foliohattuilua? Mielestäni ei, mutta joidenkin mielestä ilmeisti, tai ajattelmattomuutta. Joka tapauksessa jotkut heittävät tällaisia papereita paperinkeräysastiaan repimällä kerran tai pari kahtia A4:n, jolloin ei tarvitse kuin ottaa laput talteen ja lähteä tilaamaan uusi kallis tavara verkkiksestä (noin oikaisten, ei nyt tartuta tähän). Olen kokeeksi katsonut pari kertaa paperinkeräysastiaan, ja löytänyt kummallakin kerralla tietoja, joilla voisi jo tilata. Nämä löytyi suuremmin penkomatta.
Ottaa päähän, että henkilötunnus on joissain tapauksessa, esim. verkkokauppojen luotoissa, vahvan tunnistuksen vaaditun tunnistaumisen asemassa, vaikka eihän hetu ole siihen ole tarkoitettu. Käytännössä kuitenkin tätä tapahtuu paljon, eli huijarit tilaavat hetun ja nimen perusteella onnistuneesti tavaraa toisten laskuun. Juttua löytyy vaikka tästä jutusta (luettavissa selaimen privattitilassa, jos on mikroshitin ilmaisten uutisten taso ylittynyt):
Klarnan maksupalvelussa ikävä ominaisuus: joku voi ostaa tavaraa sinun laskuusi – saisit tietää vasta kun perintäkirje kolahtaa postiluukusta
mikrobitti.fi sanoi:
Ruotsalaislähtöisen Klarnan maksupalvelua hyödyntävät monet verkkokaupat. Klarnan kautta on näppärää tilata tavaraa laskulla, jos käytössä ei ole esimerkiksi luottokorttia. Valitettavasti Klarnan järjestelmässä tuntuu olevan ikävä väärinkäytösmahdollisuus.
mikrobitti.fi sanoi:
Mikäli saa ongittua tietoonsa jonkun toisen henkilötunnuksen, pääsee vaikkapa ilmaisella sähköpostiosoitteella ja prepaid-liittymällä tekemään toisen nimiin käyttäjätunnuksen ja tilaamaan tavaraa laskulla. Jos toimitusosoitteeksi vielä valitsee itsepalvelulokeron, on syyllisen selvittäminen kohtuullisen hankalaa.
Teon uhriksi joutunut saa mahdollisesti tietää koko rikoksesta vasta kun postiluukusta tupsahtaa perintätoimiston kirje maksamattomasta laskusta.
Tempulta on valitettavan vaikea suojautua, oma henkilötunnus kun on voinut vuotaa vaikkapa lehtiroskiksesta kaivellusta kirjeestä – tai virastossa papereita täytettäessä olan yli kurkkimalla. Itselleen voi ottaa luottokiellon, mutta tämä on valitettavasti oma erillinen ja maksullinen palvelunsa. Mikäli perusteettomia laskuja on jo valunut postiluukusta, niiden kanssa voi joutua pitkälliseen ruljanssiin eri tahojen kanssa.
Jos asia ei todellakaan ole tuttu, kannattaa katsoa Areenasta
Digihuijatut -sarjan jakso
Identiteettivarkaus. Tai etsiä vaikka ikävästä tapauksesta, kun
henkilötunnuksia vuodettiin nettiin tässä muutamia vuosi sitten. Niistä kärsii edelleen ihmisiä esim. laskujen muodossa.
PS. Tiedän, että voi ottaa itselleen luottokiellon, mutta ei, se ei ole asia jota nyt etsin.