- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 8 042
Ostettiin omakotitalo vuoden alussa joka on 2016 valmistunut ja sähkötarkastupöytäkirja löytyy marraskuun 2016 päiväyksellä. Keittiössä, olohuoneessa ja kylpyhuoneessa valaistukset vedetty mmj 3x1,5 johdolla. Käytössä on jokaisessa tilassa 5-kytkin eli kaikki kolme mmj kaapelin karvaa on käytössä: ruskea, sininen teipattuna ja kevi teipattuna. Kuinka sallittua tälläinen asennustapa on ja jos ei ole sallittu niin onkohan oikeutta vaatia myyjäosapuolta korjauttamaan tämä eli pitäisi vetää 5x1,5mm omaan piikkiin?
Ulkona on talon seinässä kaksiosainen pistorasia ja siitä lähtee johto seinää pitkin talonnumero valolle, jossa on hämäräkytkin sisällä tai ajastin tai muu vastaava kun ei kokoajan pala vaan ainoastaan iltaisin. Kun pistorasiaan kytkee auton lämpeämään niin talonnumero valo sammuu. Kun ottaa johdon irti valo syttyy hetken viiveellä ja jos johdon laittaa taas kiinni pistorasiaan niin valo jää päälle ja palaa ilman ongelmia. Mistä tälläinen voisi johtua. Onko kytketty väärin vai olisikohan vain valon ominaisuus?
Onko minkäänlaisia vaatimuksia sähkökeskuksen merkinnöille? Merkinnät keskuksessa olivat melko puutteelliset. Vain osan sulakkeen kohdalle oli merkattu mitä niiden takana on ja osan kohdalla nekin oli väärin merkattu. Muutenkin vaikuttaa siltä, että sähkösuunnitelma mennyt pariin kertaan uusiksi kun makuuhuoneisiin tulee ylimääräinen jännitteellinen 3x1,5 mmj joiden lähtö on teknisen tilan lampussa ja suihkun lampusta lähtee mmj johto KHH kolmiosaisen kehyksen alimmaiseen koloon ja siihen laitettu vaan kansi päälle. Sekä yhdestä makuuhuoneesta menee mmj WC:hen ja kumpaakaan päätä ei ole liitetty mihinkään.
Onko lamppu suihkuhuoneessa vain halpaa laatua vai jotain tehty virheellisesti kun painaa valokatkaisijaa niin menee tovi ennen kun valo syttyy ja kun sammuttaa niin menee tovi, että sammuu. Jos rämpäyttää valon päälle ja pois niin valo hetken päästä välähtää.
Tuo kaapelointi on kyllä määrysten vastainen, mutta ei aiheuta sinänsä sähköteknisesti mitään vaaraa, vaan riski muodostuu siitä että jos siellä joku tekee asennuksia eikä tajua että sinne on tuollainen tehty se voi kytkeä sen jännitteisen kevin suojamaaksi.
Tuo ulkovalon syöttö on todennäköisesti vaan löysällä siellä rasiassa, ja nuo ruuvit pitäisi kiristää. Tosin jos tuo johtimen paksuus tosiaan muuttuu 2,5 -> 1,5, niin johdonsuojan pitäisi olla 10A, eikä 16A kuten piharasioissa yleensä, joskin käytännössä todennäköisyys sille että tuo aiheuttaa ongelmaa on pieni, koska pihavalon vioittuminen niin että se ottaisi tasaista 10-16A virtaa on todella olematon, sen sijaan tuossakin on mahdollisuus siihen että seuraava asentaja tulee, ja olettaa että se pihavalo on asianmukaisesti suojattu, ja asentaa sinne jotain joka sitten ottaakin sen 16A kuorman.
Paljon sulla on kyllä ollut aikaa tutkia noita kaapelointeja, olen itse joskus joutunut tuollaista sekamelskaa selvittämään, se on aika hidasta hommaa kun koittaa ilman tietoa selvittää miten kaapelit on joku vetänyt.
Tuo pieni syttymisviive on enemmän tai vähemmän nykyaikaisten valaisimien ominaisuus, ja käytännössä niin päin että mitä halvempi valaisin, niin sen viiveettömämmin se toimii. Jos valaisin on ihan vimpanpäälle siellä on säädettävissä se aika miten se kirkastuu 0 tasosta täyteen kirkkauteen, ja päinvastoin. Tosin 2016 rakennetussa talossa on hyvällä todennäköisyydellä vielä elektronisella liitäntälaitteella olevat loistevalot, jotka teknisesti vaativat sen pienen esilämmityksen ennen kuin ne voidaan sytyttää. Hyvänä puolena noissa on se että se lamppu on vaihdettavissa itse.