Ei vvsk laukea, ellei virtaa mene maahan. Jos laite on suojaeristetty kuten valtaosa pienlaitteista on ja laitetta käytetään kuivassa, eristävässä tilassa, ei vvsk:n ainakaan pitäisi reagoida laitteen oikosulkuun mitenkään.
Ei vvsk muutenkaan anna suojaa, jos maata ei ole vaaratilanteessa riittävästi käsillä. Jos onnistuu kytkemään itsensä vaiheen ja nollan (tai kahden vaiheen) väliin, niin siinähän sitä käristyy ohmimakkarana. Esim. lamppua vaihtaessa tämä on hyvin mahdollista (paljas E27-liitin). Ei vvsk:ssa oikein ole järkeä kuin tiloissa, joissa käyttäjä on helposti maadoittuneenạ.
Vvsk:ta perustellaan henkilösuojauksella ja siihen ne on mitoitettu. Mahdollinen muu suoja on kiva bonus, jolla ei voi oikeuttaa asennuspakkoa, ja hyötyjä on verrattava toimintahäiriöiden aiheuttamiin haittoihin. Esim. tietokone ei pidä virtojen katkomisesta.
Koko tämän vuosituhannen aikana ei näyttäisi olevan yhtään ilmeistä kuolemantapausta, jossa kuivien sisätilojen tai valaistuksen vikavirtasuojauksella olisi ollut merkitystä. 2019 on ollut rikkinäisen IR-valaisimen aiheuttama kuolema. Onkohan tästä muuta tietoa?
Tässäpä viimeisin 10 vuotta:
2022 - juna, juna
2021 - juna, puistomuuntamo
2020 - teollisuusmuuntaja, puistomuuntamo
2019 - IR-lamppu
2018 - työmaavalaisin, juna
2017 - sähkölinja, sähkölinja
2016 -
2015 - juna, juna, rane-kylpyhuone
2014 - piha, piha, juna
2013 - muuntaja, LVI-asennus, voimalinja
Tulipaloihin varaudutaan rakennusten suunnittelussa monin tavoin, esim. riittävä palonkesto on oleellista pelastautumisen kannalta. Tämän kannalta on oleellista toimiiko valaistus "loppuun asti" vai pätkiikö vikurit valaistukselta sähköt heti, kun kaapelit alkavat kuumentua.
Vaan onko 16A katkaisijan takana sittenkään aina paksumpaa johdinta kustannustietoisissa asennuskohteissa? On olemassa asennustapoja, joilla 1,5 mm² johdon kuormitettavuus riittää 16A käyttöön. Ohuemman johtimen käyttäminen on jopa järkevää, jos ryhmässä ei ole juuri koskaan raskasta kuormaa.
Kotitalouksien sähkötapaturmissa ei oikeastaan tule uhreja kuivissa sisätiloissa nytkään kuin aivan satunnaisesti. Sähkön käyttö kotitalouksissa on ollut koko tämän vuosituhannen erittäin turvallista. Ei olemattoman pientä uhkaa ole mielekästä torjua lisäämällä teknisiä laitteita, jotka voivat vikaantua tai muuten toimia väärin. Esim. masinistit-palstalla ihmeteltiin nollavuodon aiheuttamaa vvsk:n laukeilua.
Jos palosuojaa halutaan niin sitten värkit pitää perustella ja mitoittaa sen mukaan eikä ranettaa henkilösuojia käyttöön, johon niitä ei ole tarkoitettu.
Yleisesti, täytyy nähdä metsä puilta. Kotitalouksien tapaturmissa kuolee 1-2k ihmistä vuodessa, sähköön alle 1. Ei ole mieltä yrittää parantaa ennestäänkin hyvää sähköturvallisuutta millään, mikä voi lisätä muiden tapaturmien riskiä.
Eikö johdonsuojalla ole nopea oikosulkualue nimenomaan pahojen vikojen poiskytkemistä varten? Hitaan termisen alueen tarkoituksena on estää johtojen ylikuormittuminen. Oikosulku voi aiheuttaa muutakin harmia kuin johtojen kuumenemista, ainakin alijännitteen.