Kuntosali, urheilu ja painonpudotus

Tämähän kuulostaa aika järkeenkäyvältä. Jos olet tikissä ja rasvaprosentti pysyy pitkäjänteisesti alhaalla niin ei silloin ruokavalio yksinkertaisesti voi olla kovin pahasti pielessä. Toisin sanoen ei siihen ruokavalioon määrällisesti voi kuulua kovin paljoa liikaa tyydyttynyttä rasvaa / kolesterolia, jos kuitenkin pystyy samalla pitämään rasvaprossan kurissa.

No kyllä siihen voi kuulua :D. Jos nyt katsoo vaikka Carnivore porukan touhuja. Moni on ihan tikissä, mutta kolesterolit silti katossa. Ja tosiaan, olin aikanaan melko tikissä, mutta runsaahkon tyydyttyneen rasvan saannin vuoksi kolesteroliarvot oli silti huonot. Hiilarit pidin tuolloin matalalla, joka jo itsessään nostaa kolesteroliarvoja.

Mutta väittämäsi pitää kyllä useimman "tikissä olevan" kohdalla paikkaansa.
 
Kun kerran tavoitteena on kaventaa vyötäröä (eli polttaa rasvaa), mutta säilyttää lihakset, niin tuollainen pätkäpaasto olisi selkeästi haitallista. Vähintään 3 ruoka-annosta päivässä, jossa jokaisessa on riittävästi proteiinia ja jaettuna mielellään kohtuullisen tasaisesti päivän mittaan.
En omien kokemusten enkä tutkimusten mukaan sanoisi sen olevan selkeästi haitallista. Kokonaisenergian saanti ratkaisee. Itse syön 2 päivässä ja olen nyt tukevammassa kunnossa kuin aikaisemmin koska kokonaisenergian saanti on noussut. Kohta 10v takana 2 aterian päivärytmillä.
 
Kananmunien demonisointiin yleisellä tasolla Suomessa varmasti vaikuttaa myös se, että niiden kylkeen usein paistetaan pekonia, makkaraa jne. muuta epäterveellistä ja tuollaisen ruokavalion jatkuva pitäminen varmasti näkyy omissa rasva-arvoissa. Pelkät munat muuten terveellisessä ruokavaliossa on paljon pienempi paha tai ei välttämättä paha juttu ollenkaan.
Veikkaan, että iso osa on ihan silkkaa ymmärryksen puutetta. Kananmunat kuitenkin sisältävät kolesterolia ja varmaankin sana itsessään säikäyttää, jos ei tiedä että paljon merkittävämpi syypää kolesteroliarvojen nousuun on kova rasva eikä ravintokolesteroli.
 
Nykyisin suorastaan hävettää, mutta joskus kauan sitten uskoin "karismaattisiin toisinajattelijoihin", jotka saarnasi, että kaikki eläinperäinen rasvakin on hyväksi, kunhan se on prosessoimatonta ja mielellään luomua.

Ruokavalioon kuului tuolloin aika paljon luomu kananmunia sekä jonkin verran mm. luomu kookosrasvaa, luomu voita, rasvaisia juustoja yms. eläinperäistä rasvaa. Treenasin tuolloin salilla noin 5 kertaa viikossa kovaa ja elintavat oli muutenkin todella terveelliset (lukuunottamatta tuota tyydyttynyneen rasvan liikasaantia). Rasvaprosenttikin oli kohtuullisen alhainen, eli ei varsinaisesti ylipainoa, vaikka painoindeksi olikin hiukan yli normaalin.

Kolesteroliarvot nousi pahasti. Kuinka iso osa tuosta nyt sitten oli kananmunien syytä, on tietty arvoitus, mutta osansa varmaan niilläkin.

Nykyisin syön ehkä 3-9 kananmunaa viikossa. Tyydyttyneet rasvat kuitenkin aika minimissä, kasviksia/marjoja/hedelmiä 1-1,5 kg päivässä ja rasvaprosentti mallia "tikissä" --> LDL ja kokonaiskolesteroli kirkkaasti viitearvojen sisällä.

On aika paljon geeneistä kiinni, että nostaako tyydyttynyt rasva kolesteroliarvoja, vaiko eikö. Mutta Suomalaisilla geeneillä se usein nostaa. Joskaan ei kananmunassa hirveän paljoa tyydyttynyttä rasvaa ole. Suurin vaikutus itselläni kolesteroliarvoihin on rasvaprosentilla. Jos on tikissä, niin arvot pysyy matalina. Jos päästää vyötärön levenemään, niin arvot nousee, vaikka tyydyttyneiden rasvojen saanti olisikin alhaista. Monen asian summa.

Itsessään kanamuna tuskin on se pahis, ellei vedä niitä kennotolkulla. Kuulostaa, että käytit aika paljon erilaisia tyydyttyneen rasvan tuotteita, mikä varmasti vaikutti lopputulemaan. Oliko nimenomana se huono kolestroli joka nousi?

Itsekin suosin oikeasti monipuolisuutta, vaikka kanamunia meneekin nyt n. 6 päivässä. Joskus pistän pekonia siivun jos toisenkin sekaan ihan ns. herkuttelun merkeissä. Pekoni itsessäähän ei ole paras vaihtoehto vaan on kyllä jonnin verran prosessoitu tuote, ja hemmetin suolasta lisäksi.

Vaikka ruokavalio onkin pääpiirtein VHH ja energia tulee pääosin proteiineista ja rasvoista, niin kanamunien lisäksi syön myös reippaasti kasviksia, marjoja, rahkaa/korkearasvaista jogurttia (mm. kreikkalainen), heraproteiinia, pähkinöitä, myös hedelmiä treenien ympärille, jne jne. Toki tulee näitä kausia kun leipä sekä pizza maistuu, mutta sehän on vain elämää.

Laitoin tuossa yks päivä fatsecrettiin makrot mitkä poimin nyt uudelleen:

Prode - 161g
Hiilarit - 100g
Rasvat - 110g

Loppupeleissä hiilareita tulee aika paljon. Varmasti johtunee marjojen runsaasta käytöstä, ja jostain kumman syystä laitoin, että syön viinirypäleitä 200g päivässä, vaikka ajatus oli pistää, että syön kasviksia sen verran aterialla :D Taisin vaa laittaa ns. yläkanttiin kalorien saantia. Eli hiilarien osuus on kyllä tuosta oikeasti pienempi, ellen sitte syö jotain leipää lisäksi vielä.
 
Vuoden alusta on ollut painonpudotus teemana.
Nettilaskurilla laskettu energiantarve 2500 cal päivässä. Kevyttä toimistotyötä tehden.

Tästä asetettu tavoite 1500 cal / päivä. Kuntosali tai lenkkeily lisää sallittua kalorimäärää vastaavasti.

Kalorien laskemiseen käytössä myfitnesspal appi. Vaikuttaa kätevältä.

Tavoitepaino 79.9 kg. Lähtöpaino 94 kg.

Taulukossa kuntoilu on juoksua salilla tai ulkona.

1737733188628.png

1737733501320.png

1737733416557.png
Vastataan tähän itselle, että 84kg on tämän päivän paino. Ja ei ihan pakollista tarvetta juuri nyt tiputtaa enempää. Treeni elokuun lopun maratonia varten, juoksua 4-5 kertaa viikossa ja hiukan täytyy nyt syödäkin että jaksaa ja palautuu ;)
 
Niihin nettilaskureihin ei ole kyllä mitään luottamista. Joo, jollain kaavalla saa kyllä sen peruskulutuksen laskettua perustuen henkilön rasvattomaan massaan ja siihen vielä lisäksi X-kerroin kuvastamaan aktiivisuutta, mutta ihan mönkään ne kyllä monesti menee. Ne kaavat on tarkoitettu suurimalle osasta populaatiota, mutta absoluuttinen totuus ne ei ole yksilötasolla
Kyllähän Benedict-Harris on (tai olis) hyvinkin riittävästi tarkka, mut jengi vaan tuppaa arvioimaan aktiivisuutensa ts. sen kertoomen yli reilusti. Plus näköjään ei välttis tiedän omaa painoansakaan.
 
On mahdollista että myös lihasta palaa jos ollaan liian rajuilla miinuksilla. Punttitreeni tosin auttaa tähän.
Ja korostettakoon, että raskas voimaharjoittelu. Jos siellä jotain läpsyttelee helppoja vipareita 1 kg painoilla niin turha kuvitella säilövänsä lihaa...

Ja jos nyt VHH tai keto kiinnostelis jota kuta, niin hiilarit ku jättää ravintovalikoimasta lähes kokonaan pois (eli jää vaan marja-annokset + tyyliin 1 hedelmä / d), niin ei pitäs nähdä nälkää ku saahan tohon 2200 kcalkin salaattipuskaa mättää naamariin aika lailla. Yleensä laihduttajat ei pysty syömään tota määrää energiaköyhää ruokaa ja sit silmillä arvoidaan määrät tms. muuta persiilleen menoa.
 
Viimeksi muokattu:
Itsessään kanamuna tuskin on se pahis, ellei vedä niitä kennotolkulla. Kuulostaa, että käytit aika paljon erilaisia tyydyttyneen rasvan tuotteita, mikä varmasti vaikutti lopputulemaan. Oliko nimenomana se huono kolestroli joka nousi?

Sekä LDL että kokonaiskolesteroli nousi roimasti. Nykyään seuraan lähinnä LDL:ää.
Mutta kolesteroliarvot ovat monen tekijän summa.

Tieteellisen näytön perusteella mm. seuraavat asiat laskee kolesterolia (ja toimivat ihan käytännössäkin itselläni):
- Laihduttaminen (jos on ylipainoa)
- Liikunta (niin voimaharjoittelu, kuin aerobinenkin)
- Tyydyttyneen rasvan minimointi ruokavaliossa
- Runsas ravintokuidun määrä ruokavaliossa
 
En omien kokemusten enkä tutkimusten mukaan sanoisi sen olevan selkeästi haitallista. Kokonaisenergian saanti ratkaisee. Itse syön 2 päivässä ja olen nyt tukevammassa kunnossa kuin aikaisemmin koska kokonaisenergian saanti on noussut. Kohta 10v takana 2 aterian päivärytmillä.

Kyllä tuosta on ihan tieteellistä näyttöäkin, että siitä on merkittävää haittaa lihaskasvulle, jos päivän kaikki proteiini tulee kerralla yhdellä aterialla. Ja jos siitä on haittaa lihaskasvulle, niin on satavarmasti haittaa myös miinuskaloreilla lihasten säilyttämisessä.

Toki päivän kokonaisproteiinimäärä on tärkeämpi kuin se, että monelleko aterialle sen jakaa. Mutta aterioiden määrälläkin on merkitystä. Varsinkin jos mennään extreme tasolle, eli vain 1 ateria päivässä. 3 ateriaa päivässä suhteellisen tasaisin väliajoin ja proteiinimäärä suhteellisen tasaisesti jaettuna noihin, niin ollaan jo aika lähellä optimia.
 
Kyllä tuosta on ihan tieteellistä näyttöäkin, että siitä on merkittävää haittaa lihaskasvulle, jos päivän kaikki proteiini tulee kerralla yhdellä aterialla.
Jännä, kun ainakin 2 ateriaa on tutkitusti yhtä tehokasta kuin 7 ateriaa päivässä. Tuli tästä tutkimuksesta puhetta jossain podcastissa ja taisi itse Utti ”Hulkki” Hietalakin jossain toisessa podcastissa sanoa saman suuntaista, että nykytiedon valossa ei aterioiden määrällä ole juurikaan merkitystä lihaskasvulle.

Silloin kun itse aloittelin kuntosaliharrastusta joskus 17 vuotta sitten, niin yleinen luulo oli, että pitäisi syödä joku 5-6 ateriaa päivässä.
 
Ja nyt jos lasken entisestään kaloreita, niin kävi mielessä jopa sellainen, että paastoaisi iltaan asti ja söisi kerrallaan jonkun 2200kcal.
Mulle on toiminut parhaiten 2 aterian ja ei välipaloja ja ei makeaa taktiikka dieetin loppuvaiheilla. Aamusta ei yleensä ole nälkä ja siitä vähän venyttelee sen jälkeen kun nälkä iskee. Lounas ja päivällinen. Mulla kaikenlainen makea, jopa makeat 0kcal juomat aiheuttaa mielihaluja. Dieetillä mulle helpoin kun ei vedä mitään makeaa. Sama juttu pähkinöiden kanssa. Niin hyvä rasvanlähde kuin pähkinät on niin niitä himoitsee lisää ja olen jättänyt dieetillä jossain kohtaa pois, että olisi henkisesti helpompaa.

Yks hyvä haxooraus minulle on ollut kananmunanvalkuaisneste. Hyvin vähän kaloreita, täyttää hyvin mahaa kun valkuaisnesteestä munakas+kasvikset.

Näläntunnetta tekee myös hormonit joiden tuotanto osittain liittyy vuorokausirytmiin ja totuttuihin ruokailuaikoihin. Kannattaa yrittää laittaa nukkumaan samaan aikaan joka ilta ja pitää ruokailuajat suurinpiirtein vakiona.
 
Viimeksi muokattu:
Silloin kun itse aloittelin kuntosaliharrastusta joskus 17 vuotta sitten, niin yleinen luulo oli, että pitäisi syödä joku 5-6 ateriaa päivässä.
Noin monta ateriaa on osoitettu täysin turhaksi. Perustui yhteen yksittäiseen mekanismiin(leusiinin proteiinisynteesiä stimuloiva vaikutus, tästä vedettiin johtopäätös leusiinia==proteiinia 2.5-3h välein optimaalista). Upouudet tutkimukset todenneet, että lihaskuntoharjoittelu on niin paljon vahvempi signaali kuin leusiini että yhdelläkin aterialla jos makrot ja kalorit tulevat täyteen voi kasvattaa lihasta. Kolme proteiinia sisältävää ateriaa päivässä on erittäin marginaalisesti parempi kuin kaksi. Uuden tiedon pohjalta jos haluaa täysin optimoida niin 3 ateriaa, kaksi riittää 99.999%;iin ja yhdelläkin pärjää jos puhutaan perustavis-salitreenaajasta.

Salitreenit kannattaa tehdä syömisten välissä, ei paastossa.
 
Viimeksi muokattu:
Kanamuna on tieteellisestikin todettu olevan terveyspommi, ja se joilla on geneettinen ongelma sekä yhteys kolestrolin sekä kanamunan syönnin välillä, on harvinaista. Vähä ihmettelen valtamediaa ja sitä kanamunan demonisointia. Moni vielä 2025 uskoo, että syömällä enemmän kuin 2 kanamunaa päivässä saat ottaa kolestrolilääkkeet käyttöön, vaikka ne korkeat kolestrolit johtuu aivan muista elintavoista.

Onko kenelläkään ihmisellä huono korkea kolestroli siitä, että syö paljon kanamunia (+ elää muuten yleisesti terveellisesti) vai niillä, jotka eivät syö kanamunia? Mä en ole kenelläkään kuullut olevan korkeaa kolestrolia kanamunasta, paitsi niillä, jotka muutenki elää retuperällä - mutta se on helppo syyttää kanamunaa kun iltalehti näin sanoo, vaikka se korkea kolestroli johtuu erittäin todennäköisesti jostain ihan muusta..?

Pelkästään "kanamuna" -keskustelu on kyllä aika kapeaa :)
No nyt kuulet vaikka minulta. Yhdessä vaiheessa tuli tilanne kun söin 11 kanamunaa viikossa (ma-pe, 1 muna aamupalalla ja yksi myöhemmin iltapäivällä). Mikään muu ei muuttunut, kuin lähinnä terveellisempään suuntaan (aamupalalla kaurapuuroa jne.). Seuraavassa labrassa kolesteroli pomppas ja lääkäri oli heti määräämässä lääkettä. Totesin että katson ensin vähän ruoan perään, eli jätin kanamunat kokonaan pois. Seuraava labra niin kaikki kunnossa. Lääkäri tosin siinä vaiheessa sanoi että joillakin kanamuna voi nostaa kolesteroliarvoja paljonkin.

Sitä en tiedä elänkö retuperällä, mutta noilla inbody mittauksilla rasvaprosentti on ollut alle 10.

Edit, lisätty kuvat:

Kol_28052022.png


Screenshot_20250524-002003.png
 
Viimeksi muokattu:
Pätkäpaaston vaikutuksesta lihasmassaan.
Jos ei jaksa katsoa koko videota, niin katsoo tuosta linkatusta kohdasta lyhyen pätkän.

(TLDW: On useita tutkimuksia, joissa on todettu pätkäpaaston vähentävän rasvatonta massaa, kun verrataan aikarajoittamattomaan syömiseen. Varsinkin silloin, kun aikaikkuna syömiselle on todella lyhyt)

 

Statistiikka

Viestiketjuista
278 063
Viestejä
4 787 560
Jäsenet
77 702
Uusin jäsen
RobinH

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom