Aikalailla tiede konvergoitunut siihen, että kasvisproteiini vaikka sitä ei edes excelöisi aminohappoprofiilien pohjalta ihan yhtä hyvä kuin eläinproteiini lihaksenkasvattamiseen. Ketunhäntä siinä, että proteiinia pitää saada tarpeeksi päivätasolla. Tarpeeksi varmuudella on 1.8g/painokilo missä paino suht tiukassa kunnossa mitattu. Jos on kovin läski niin riittävä proteiini vähemmän kuin 1.8g/painokilo.
Samoissa tutkimuksissa on debunkattu se, että elimistö ei voisi käyttää kuin max 25g-40g proteiinia kertaistumalla ja pitäisi syödä tyyliin 3h välein 5x päivässä optimaaliseen lihankasvatukseen. Käytännössä 2x proteiinipitoinen ateria, treeni ei paastotussa tilassa ja tarpeeksi proteiinia riittää optimointiin. Proteiinin jakaminen kolmelle aterialle on todella marginaalisesti parempi kuin 2 ateriaa. Yhdelläkin aterialla pääsee melko pitkälle taviksen näkökulmasta. BCAA/EAA yms. treeninaikaiset aminohapot on täysin turhia jos päivätasolla tulee proteiinia tarpeeksi.
Alle linkatut podcastit käyvät vanhan ja uuden tieteen läpi + purkaa auki miksi luultiin yhtä ja todellisuus on toisenlainen. Yksinkertaistettu TLDR on, että vanha tieto oli extrapoloitu katsomalla yksittäisiä mekanismeja lyhyessä aikaikkunassa kuten leusiinin vaikutus proteiinisynteesiin. Rotta yms. eläinkokeet myös sotkivat isoa kuvaa. Toinen puoli asiaa, että kun katsotaan treenaavaa ihmistä kokonaisuutena niin yksittäiset mekanismit pidemmällä aikavälillä eivät olekaan dominoiva tekijä. Leusiini proteiinisynteesi vs. treenin vaikutus proteiinisynteesiin. 3h aikajakso versus 12h aikajakso mittauksissa. Samat tutkimukset myös layne norton, utti hietala yms. purkaneet auki.
Proteiinin määristä, ajoituksesta, laadusta yms. Käy kasvis vs. eläinproteiinin ja tarvittavan proteiinimäärän myös läpi
Leusiini ja miksi se ei olekaan niin oleellinen kuin kuviteltiin
Jos proteiinin laatu kovasti on ylläolevasta huolimatta mietityttää niin katsoisin soija, pavut, linssit yms. suuntaan tai joku hyvälaatuinen kasvisproteiinijauho