IL vieraili vastaanottokeskuksessa jossa on yli sata lasta - kontakteja suomalaisiin toivotaan
Lauantai 25.3.2017 klo 08.31
Kaupin vanha parantolarakennus on toiminut kymmenen kuukautta vastaanottokeskuksena.
Vastaanottokeskuksessa on sata lasta ja paljon perheitä. (JUHA VELI JOKINEN)
Talo valmistui talvisodan kynnyksellä 1939. Nyt siellä asuu 300 turvapaikanhakijaa, joista lapsia on lähes sata.
Iltalehden tietojen mukaan myös Tampereen vastaanottokeskuksesta on kadonnut muutama turvapaikanhakija ja itsetuhoista käyttäytymistä on esiintynyt. Itsemurhayrityksiä on keskuksessa ollut muutama. Vastaanottokeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa, osa asukkaista käy sieltä töissä.
Keskuksessa on kaksikymmentä vakinaista työntekijää. Vastaanottokeskuksessa tai sen piha-alueella ei ole ollut toistaiseksi rasistisia mielenilmauksia tai häiriötilanteita.
- Täällä on paljon aktiviteetteja, on lapsille varhaiskasvatustoimintaa, aikuisille kielten opetusta, käsityökerho, kuntosali, miehet pelaavat jalkapalloa ja järjestämme runsaasti yhteisiä juhlia. Meillä on paljon lapsia ja tällä syntyneitäkin on kymmenen vauvaa. Lapset tuovat ilon vastaanottokeskuksen arkeen ,vastaanottokeskuksen johtaja Anneli Salakari kertoo.
Suomalaista joulua vastaanottokeskus juhli riisipuurolla ja joulupukkikin kävi tervehdyskäynnillä.
Tampereen vastaanottokeskus järjesti avoimet ovet -tapahtuman Kaupin entisessä parantolassa, joka on toiminut kymmenen kuukautta vastaanottokeskuksena. (JUHA VELI JOKINEN)
“Toivon kontakteja suomalaisiin “
Rakennusinsinööri
Mohammed, 29, on ollut vastaanottokeskuksissa Lahdessa ja Tampereella, Suomessa hän on ollut vajaat kaksi vuotta.
- Haluaisin jäädä pysyvästi Suomeen, opiskella lisää ja työskennellä rakennusalalla. Haluaisin enemmän kontakteja suomalaisiin ja tutustua heihin paremmin. Käyn yleisellä kuntosalilla ja siellä tapaan tamperelaisia, hän kertoo.
Sisustusinsinööri
Abbas on Tampereella vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.
- Irakissa ei ole turvallista. Suomessa lapseni voisivat opiskella ja valmistua ammatteihin, täällä heillä olisi parempi tulevaisuus. Se on minulle ja vaimolleni tärkeää, Abbas sanoo.
Taitava kitaristi ja puhelinasentajaksi Irakissa valmistunut
Ahmed voitti turvapaikanhakijoiden taitokisan, Refugee Talent -kisan ja haluaisi jäädä Suomeen ja opiskella musiikkia lisää.
- Suomessa olen ensimmäistä kertaa elämässäni tuntenut, että minua arvostetaan ja voisin toteuttaa haaveitani musiikissa, hän sanoo.
Kaikki Iltalehden haastattelemat turvapaikanhakijat toivoivat kontakteja suomalaisiin enemmän. Monille kävely kaupungin keskustassa on ainoa henkireikä ja yhteys suomalaisiin ihmisiin.
- Täällä on hyvä ruoka ja turvallista asua, mutta onhan tämä painostavaa, kun ei ole yksityisyyttä. Yksin voin olla suihkussa ja lämpimällä ilmalla metsässä, yksi turvapaikanhakija kiteytti.
Taitava kitaristi ja puhelinasentajaksi Bagdadissa valmistunut Ahmed voitti Talent Refugee -kisan. (JUHA VELI JOKINEN)
JUHA VELI JOKINEN