Migri: Seksuaalinen suuntautuminen ei takaa turvapaikkaa – ”Arviointia ei tehdä yksittäisen vastauksen perusteella”
Turvapaikkapäätöksessä otetaan huomioon myös hakijan seksuaalinen suuntautuminen.(KUVA: Sami Kilpiö)
Julkaistu: 10.2. 13:03
Osa turvapaikanhakijoista on perustellut hakemustaan seksuaalisella suuntautumisella tai sukupuolivähemmistöön kuulumisella, Maahanmuuttovirasto tiedottaa.
Maahanmuuttovirasto avaa tuoreessa tiedotteessaan, miten turvapaikanhakijan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluminen selvitetään ja, miten se vaikuttaa turvapaikan myöntämiseen. Maahanmuuttoviraston mukaan se tekee yhteistyötä Seta ry:n kanssa.
– Arviointia ei tehdä yksittäisen vastauksen perusteella, vaan asiaa selvitetään puhuttelussa laajasti. Olennaista on tarina, eli se, miten ihminen kertoo seksuaalisesta identiteetistään. Päätöksessä arvioidaan sen uskottavuutta, tiedotteessa kerrotaan.
Maahanmuuttoviraston mukaan osa turvapaikanhakijoista perustelee hakemustaan vähemmistöön kuulumisella. Viraston mukaan joskus seksuaalinen suuntautuminen tulee ilmi vasta, kun turvapaikanhakija valittaa saamastaan kielteisestä päätöksestään. Tällöin pyritään myös selvittämään, miksi hakija ei ole kertonut aiemmin asiasta.
Joskus esiintyy perusteettomia väitteitä, joiden takia hakijoilta kysytään asioista tarkemmin. Joskus syynä voi olla, ettei asiasta ole haluttu kertoa aiemmin.
– Syynä voi olla esimerkiksi hakijan pelko ja häpeä sekä epätietoisuus asian merkityksestä prosessissa.
Maahanmuuttovirasto korostaa, ettei hakijalta kysytä intiimejä asioita seksielämästä.
Seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuolivähemmistöön kuuluminen eivät automaattisesti takaa turvapaikkaa. Turvapaikan edellytyksenä on, että juuri kyseinen hakija olisi vainon vaarassa yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen perusteella.
Maahanmuuttovirasto arvioi päätöstä tehdessään turvapaikanhakijan ihmisoikeuksien toteutumista tämän kotimaassa ja, miten vähemmistöön kuuluminen vaikuttaa hänen oikeuksiinsa.
– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen on kiinteä osa ihmisen identiteettiä, eikä kenenkään voida vaatia salaavan sitä kotimaansa viranomaisilta taatakseen turvallisuutensa.
IS