Kysely: Juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Euroopassa, ja kolmannes juutalaisista välttää juutalaisia tapahtumia ja paikkoja, koska ei pidä niitä turvallisina
Laajassa kyselyssä kahdeksan kymmenestä juutalaisesta kertoi joutuneensa antisemitistisen häirinnän kohteeksi edellisen viiden vuoden aikana. Kyseessä on unionin historian laajin aiheesta tehty tutkimus.
Sotilas turvasi juutalaisen koulun oppilaita ja henkilökuntaa Pariisissa tammikuussa 2015.
Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta juutalaisesta kertoi, että antisemitismi on lisääntynyt heidän kotimaassaan edellisen viiden vuoden aikana. Vastaajista 85 prosenttia piti ongelmaa vakavana.
Kyselytutkimuksen on teettänyt Euroopan unionin perusoikeusvirasto, joka haastatteli sitä varten 16 395 juutalaista 12 EU-maassa: Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Britanniassa. Näissä maissa asuu arviolta 96 prosenttia Euroopan juutalaisväestöstä.
Kysely on unionin historian laajin aiheesta tehty tutkimus.
ANTISEMITISMI on monille Euroopan juutalaisille arkea, kysely kertoo. Tavallisinta se on vastaajien mukaan internetissä, mutta yleistä myös julkisilla paikoilla. Jopa 28 prosenttia vastaajista kertoi joutuneensa juutalaisvastaisen häirinnän kohteeksi edellisen vuoden aikana.
Vielä tavallisempaa tämä oli niiden keskuudessa, jotka kantavat jotakin ulkoista juutalaisuuden merkkiä. Heistä 37 prosenttia oli kokenut häirintää vuoden sisään. Vastaajista seitsemän kymmenestä kertoikin vähintään joskus välttävänsä julkisilla paikoilla näitä merkkejä, esimerkiksi koruja, joissa on Daavidin tähti.
Edellisen viiden vuoden aikana häirinnän kohteeksi oli joutunut kahdeksan kymmenestä. Suuri enemmistö ei kuitenkaan ilmoittanut edes vakavimpia tapauksia poliisille tai muille viranomaisille, koska ei uskonut sen muuttavan mitään tai ei pitänyt tapahtunutta tarpeeksi vakavana.
MONI Euroopan juutalainen pelkää. Puolet vastaajista pelkäsi joutumista sanallisen häirinnän kohteeksi. 40 prosenttia pelkäsi fyysistä hyökkäystä.
Kolmannes vastaajista välttää osallistumista juutalaisiin tapahtumiin tai menemästä juutalaisiin paikkoihin, koska eivät tunne oloaan turvalliseksi matkalla niihin. Jopa 38 prosenttia oli edellisen viiden vuoden aikana harkinnut maastamuuttoa, koska ei juutalaisuuden vuoksi tunne oloaan turvalliseksi asuinmaassaan.
”Kun menee juutalaiseen tapahtumaan, kuinka pieneen tahansa, on aina rekisteröidyttävä etukäteen, ja vasta sitten saa tietää tapahtuman sijainnin. Ei tunnu enää turvalliselta mennä minnekään, missä monta juutalaista on koolla”, kertoi viisikymppinen nainen Hollannista.
31 prosentissa vakavimmista häirintätapauksista tekijä oli uhrille tuntematon. Sen jälkeen yleisintä oli, että tekijä oli äärimuslimi (30 prosentissa tapauksista) tai vasemmistolaisesti ajatteleva ihminen (21 prosenttia). 13 prosenttia häirintään syyllistyneistä oli vastaajien mukaan oikeistolaisia.
VASTAAJILTA kysyttiin muun muassa, ovatko he kuulleet tiettyjä juutalaisvastaisia väittämiä ja kuinka usein. 83 prosenttia kertoi kuulleensa ei-juutalaisen sanovan, että juutalaisten kansanmurha eli holokausti oli myytti tai sitä on liioiteltu. Yli kolmannes kertoi kuulleensa tätä jatkuvasti tai säännöllisesti.
Yleisimmin kuultu väite oli, että israelilaiset käyttäytyvät ”kuin natsit” palestiinalaisia kohtaan. Kuusi kymmenestä piti tätä väitettä juutalaisvastaisena.
Yli 40 prosenttia sai kuulla säännöllisesti, että juutalaisilla on liikaa valtaa vastaajan kotimaassa.
Kahdeksan kymmenestä piti Israelin vastaisia boikotteja antisemitistisinä. 38 prosentin mielestä juutalaisvastaista oli Israelin kritisoiminen ylipäätään.
PAHIMPANA ongelmana antisemitismi näyttäytyy kyselyn mukaan Ranskassa, missä on myös Euroopan suurin juutalaisväestö. Sekä Saksassa että Ranskassa 44 prosenttia vastaajista on harkinnut maastamuuttoa antisemitismin vuoksi.
Ranskassa ja Unkarissa puolet vastaajista kertoi kuulevansa säännöllisesti väitteen, että ”juutalaisilla on liian paljon valtaa [kotimaassa]”. Ruotsissa ja Tanskassa väitteeseen törmäsi säännöllisesti neljännes vastaajista.
”Sosiaalinen media voimistaa ja levittää juutalaisvastaisuutta nopeasti”, vastasi kuusikymppinen nainen Ranskassa.
SUURI enemmistö, 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei heidän kotimaansa hallitus tee tarpeeksi antisemitismin suitsimiseksi. Vain joka neljäs oli sitä mieltä, että kotimaan hallituksen toimet ovat tehokkaita.