Joo. Mitä tähän nyt taas sanois... taattua HS laatua. Verisuonet meinaa poksahdella tuota artikkelia lukiessa. Tässä jotain poimintoja:
1. Populismi mainittu 4 kertaa
2. Siirtolaisuus, siirtolainen jne mainittu
26 kertaa. Lievästi sanottuna harhaanjohtavaa, kun siirtolaisuudella tarkoitetaan yleisesti henkilöä, joka muuttaa vapaaehtoisesti toiseen töihin (!). Afrikasta ja lähi-idästä kumiveneillä tulevat ihmiset eivät ole siirtolaisia, vaan turvapaikanhakijoita! Sitten on tietysti vielä pakolaiset, jotka haetaan leireiltä. Ärsyttää aivan tajuttomasti, kun mediassa tahallaan sekoitetaan termistöä, kuten esim. maahanmuuttaja, pakolainen, siirtolainen, turvapaikanhakija. Käytetään asioista niiden oikeita nimiä!!!!
Huom! Pakolaisleiri mainittu 2 kertaa ja pakolaisvirta kerran. Eli termistö menee sujuvasti sekaisin. Siirtolaisia ei haeta pakolaisleireiltä.
3. "Yhdysvallat, Australia ja Euroopan maista Itävalta, Kroatia, Puola ja Unkari ovat puhuneet jättäytymisestä sopimuksen ulkopuolelle. Tšekkikin on pohtinut asiaa ääneen. Kaikki nämä maat ovat viime vuosina suhtautuneet hyvin tiukasti maahanmuuttoon. Suomessa perussuomalaiset on arvostellut sopimusta."
Hupsista! Listasta vahingossa unohtui muita maita kuten Norja, Italia, Kreikka, KANADA (suhtautunut erittäin myönteisesti turvapaikanhajoihin ja maahanmuuttajiin ylipäätänsä), Tanska, Slovenia, Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Lisäksi unohtui myös mainita, että Hollanti ja Ruotsi voivat harkita allekirjoittamista tietyin muutoksin, eli hekään eivät ole hyväksymässä sopimusta nykyisessä muodossaan. Eli tähän artikkeliin on poimittu vain agendaan sopivat maat ja loput jätetty kokonaan erikseen mainitsematta.
Minua ainakin mietityttää, että mitähän sieltä tekstistä löytyy, jos Kanada ei ole hyväksymässä sopimusta. Lisäksi on aika outoa, että Suomi on ainoana pohjoismaana hyväksymässä sopimusta tuollaisenaan.
4.
"Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta kertoo, että pehmeä sopimusmalli on seurausta juuri siitä, että oikeudellisesti sitovaa kansainvälistä sopimusta ei ole ollut toivoa saada aikaan. Ratkaisemattomien siirtolaiskriisien takia kansainvälinen yhteisö on kuitenkin halunnut saada aikaan edes jonkinlaista koordinaatiota."
Joo. Silloin, kun väännetään väkisin jonkinlainen kompromissi sopimus, niin laatu on aina hyvää... eiku?
5. "”Tilanne on ollut suorastaan kaoottinen, koska ei ole päästy minkäänlaiseen sopimukseen yhteisistä mekanismeista. Suurimpien pakolaisleirien pyörittäminen ja pakolaisvirrat ovat jääneet kehitysmaiden kontolle. Niillä ei ole resursseja saada siirtolaisuutta hallintaan”, Korhonen sanoo."
Pakolaisleirit, pakolaisvirrat ja siirtolaisuus mainittu samassa kappaleessa...
6. "”Valtioiden suvereeniutta ei anneta pois, vaan yhdessä sitoudutaan hoitamaan asia parhaalla mahdollisella tavalla – ei kuitenkaan niin vahvasti sitouduta, että joku tulisi ulkopuolelta määräämään sanktioita. Sitten mahdollisesti keskustellaan, miksi ei ole kyetty noudattamaan sitoumuksia.”"
Rangaistusta ja sanktioita ei tule, mutta kuitenkin mahdollisesti "keskustellaan" asiasta jälkeen päin. Kuulostaa taakanjako -mekanismilta, jossa tiettyjä maita uhkailtiin sanktioilla.
7. "Sopimus korostaa ihmisoikeuksia, ihmishenkien pelastamista, peruspalvelujen tarjoamista siirtolaisille sekä siirtolaisten vangitsemisen välttämistä. Samalla se painottaa muun muassa tarvetta todentaa kaikkien siirtolaisten henkilöys, kansainvälisen yhteistyön tarvetta ihmissalakuljetusta vastaan ja siirtolaisuuden mahdollistamista nimenomaan säädeltyjä väyliä pitkin hallitsemattomien ja luvattomien reittien sijaan."
Miksi henkilöllisyyden todentamiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön tarvitaan joku erillinen allekirjoitettava sopimus? Eikö joku yhteinen ohje riittäisi, jos kerta tämäkään sopimus ei sido mihinkään? EU:lla on ollut 2015 vuodesta asti aikaa sopia asioista yhdessä eikä sekään ole onnistunut. Joku "vapaaehtoinen" sopimus ei tule muuttamaan yhtään mitään.
8. "Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan Suomi toivoo sopimuksesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten sujuvampaa palauttamista lähtömaihinsa."
Ovatko lähtömaat sitoutumassa tähän sopimukseen? Paremmin toimisi se, että rahahanat kyseisiin maihin pistettäisiin kiinni, jos ei omien takaisinotto nappaa. Lisäksi voitaisiin kieltää kyseisistä maista tulevien ihmisten tänne tuleminen kokonaan ilman asianmukaisia papereita (ja laillista reittiä). Miksi me ei voitaisi hinata kumiveneitä takaisin kansainvälisille vesille niin kuin Australiakin tekee? Mikäli ihmiset huomaisivat, että riskin ottaminen ei kannata, koska heidät palautetaan takaisin afrikan puolelle, niin he ennen pitkää lakkaisivat yrittämästä. Samalla tavalla kuin ausseissakin.
9. Ei paljon mitään. Suomi sitoutuu noudattamaan siirtolaisten kohtelussa ja siirtolaisuuteen liittyvässä yhteistyössä melko yleistasoisia periaatteita, joita kenenkään on sellaisenaan vaikea vastustaa. Siitä huolimatta sitoumuksista luistaminen ei johda sanktioihin.
Mitä ovat "melko yleistasoiset periaatteet, joita kenenkään on sellaisenaan vaikea vastustaa?" Jos asiasta ollaan kerran noin varmoja, niin miksei asiaa tuoda eduskunnan käsittelyyn ja kerrota myös kansalle? Mikäli sitoumuksista luistamisesta ei tule sanktioita, niin mitä järkeä koko sopimuksessa sitten on?
9. "Sitovuudeltaan yhtä löperöjä YK-sopimuksia on tehty muissakin aihepiireissä. Joidenkin näkemysten mukaan ne ovat muuttaneet valtioiden toimintaa hyvään suuntaan tekemällä huolet aiempaa tunnustetummiksi."
Yksikin esimerkki olisi kiva...
10. "Korhonen ei pidä yllättävänä, että toistaiseksi sopimusta on hylkäämässä vain maita, joiden hallitukset tunnetaan maahanmuuttovastaisesta politiikastaan. Hän vertaa tilannetta Yhdysvaltain presidentin
Donald Trumpin ilmoitukseen vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta."
Mites ne vähemmän maahanmuuttovastaiset maat, jotka ovat hylkäämässä sopimuksen?
Päivän pakollinen Trumpin haukkuminenkin saatiin hyvin sisällytettyä tähän artikkeliin. Nyt toimituksessa voidaan olla tyytyväisiä.