ULKOMAAT 28.9.2018 05:01 TILAAJILLE
Viimeinen pelastusalus poistumassa Libyan edustalta - turvapaikanhakijoiden entistä vaikeampi päästä Eurooppaan
- Janne Yläjoki
- DOMENIC AQUILINA
Aquarius 2 toi 15. elokuuta mahdollisesti viimeisen pakolaiskuljetuksensa Maltalle, Vallettan satamaan.
Turvapaikanhakijat: Kansalaisjärjestöjen viimeinenkin pelastusalus joutuu palaamaan satamaan.
Libyassa olevien turvapaikanhakijoiden mahdollisuudet päästä Eurooppaan heikkenevät jatkuvasti.
Panaman merenkulkuhallinto ilmoitti viime lauantaina, että se on perumassa viimeisenkin Libyan rannikolla partioineen pelastusaluksen oikeuden purjehtia Panaman lipun alla. Tämä tarkoittaa sitä, että Aquarius 2 joutuu palaamaan Marseillen satamaan ainakin siihen asti, että se saa oikeuden käyttää jonkin muun maan lippua.
Alusta pyörittäneiden järjestöjen mukaan Italia painostaa mukavuuslippuja myöntäviä maita, etteivät ne tekisi yhteistyötä Aquarius 2:n kanssa. Panama on vahvistanut italialaisten aktiivisuuden asiassa.
Ennen Panamaa Aquarius 2 oli Gibraltarin lipuissa, mutta sekin vaihe kesti vain muutaman kuukauden. Uudesta isäntämaasta ei ole tällä hetkellä mitään tietoa.
Pelastustoiminnan jatkamista keskisellä Välimerellä vaikeuttaa sekin, että alueella ei tahdo olla enää satamia, joihin pelastetut voisi toimittaa. Italia on kieltäytynyt tyystin venepakolaisten vastaanottamisesta maan nykyisen sisäministerin Matteo Salvinin kaudella.
Malta on omaksunut perässä hyvin nuivan linjan. Aquarius 2 sai tuoda elokuun puolivälissä Maltan pääkaupungin Vallettan satamaan 141 afrikkalaista, mutta vasta sen jälkeen, kun jokaisen tulijan lopullinen vastaanottajamaa oli sovittu.
Aluksen viimeisin 58 hengen lasti ei päässyt enää edes satamaan. Malta ilmoitti tiistaina, että se tyhjentää Aquarius 2:n sen viimeisistä turvapaikanhakijoista merellä siten, että Maltan laivaston alukset kuljettavat pelastetut välittömästi eteenpäin, kohti sovittuja vastaanottajamaita. Aluksen tyhjennyksen pitäisi tapahtua tämän viikonlopun aikana.
Uutistoimisto AFP:n tiistaisen tiedon mukaan pelastetuista 18 otetaan Ranskaan, 15 Saksaan, 15 Espanjaan ja 10 Portugaliin. Ranska on pitänyt tiukasti kiinni siitä, että EU-säädösten mukaan pakolaisalukset pitäisi purkaa lähimmässä mahdollisessa satamassa, tässä tapauksessa Maltalla. Ranskan pääministerin Edouard Philippen mukaan nyt kuitenkin tarvittiin eurooppalainen ratkaisu.
Aquarius 2 on viimeinen keskisellä Välimerellä toimiva pakolaisten pelastusalus, väittävät useat luotettavat uutiskoneet kuten esimerkiksi Reuters, BBC ja Deutsche Welle.
Jos se nyt joutuu lopettamaan partiointinsa, jäävät turvapaikanhakijat valtiollisten toimijoiden tylyihin käsiin. Libyan rannikkovartiosto palauttaa kaikki kiinni saamansa takaisin Libyaan. Italia ja Malta taas eivät ota enää ketään vastaan satamiinsa.
Italia otti nykyisen tiukan linjan käyttöön viime kesäkuussa, kun Aquarius 2 tuli Libyan vesiltä 629 turvapaikanhakijan lastissa. Alusta palloteltiin EU-maiden välillä päiväkausia, kunnes Espanja lopulta ilmoitti ottavansa aluksen vastaan. Aluksella olleet turvapaikanhakijat päätyivät suurelta osin Ranskaan.
Aquarius 2 on jatkanut pelastustyötään aivan viime päiviin asti. Se poimi vielä viime viikolla kymmenen pakistanilaista ja yhden norsunluurannikkolaisen pienestä jollasta noin 50 kilometrin päässä Libyan rannikolta. Libyan rannikkovartiosto vaati pelastettujen luovuttamista, mutta Aquarius 2 ei totellut.
Italian hallituksen mukaan juuri tämä on ongelma: Aquarius 2 ei toimi yhteistyössä EU:n tukeman Libyan rannikkovartioston kanssa. Kuitenkin esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestön mukaan Libya on maa, jonne ei voi palauttaa ihmisiä vasten heidän tahtoaan.
Keskinen Välimeri: Reitti hiljeni, mutta kuolleisuus jatkuu korkeana
Eurooppaan on tullut kuluneen syyskuun aikana vain 947 turvapaikanhakijaa keskisen Välimeren reittiä pitkin. Syyskuun 2017 vastaava luku oli 6282 ja syyskuun 2016 peräti 16975.
Keskisen Välimeren reitin osuus jäi kuluneen syyskuun aikana 9 prosenttiin kaikista Välimeren kautta tulleista turvapaikanhakijoista. Yli puolet tulee nyt läntistä reittiä pitkin eli Marokon suunnalta.
Hukkumistapaukset sattuvat kuitenkin edelleen valtaosin keskisen Välimeren reitillä. Keskisellä Välimerellä on kuollut tänä vuonna 1260 turvapaikanhakijaa, mikä on 73 prosenttia kaikista kuolemantapauksista.
Toiseksi eniten (21%) kuolemantapauksia on tullut läntisellä reitillä ja vähiten (6%) itäisellä reitillä.
Lähde: IOM