Suurin osa Suomen tubista tulee Venäjältä.Milla, 8, ei saa lääkettä vaikeaan sairauteensa, koska hinta on valtion mielestä kohtuuton – isä: ”Miksi veroja maksetaan, jos hoitoa ei saa?”
Paperittomille kuitenkin tarjotaan ilmainen kiireetön terveydenhuolto ja jokaiselle turhikselle kaikki terveyspalvelut yksityiseltä. Puolet tuberkuloositapauksista Suomessa ovat ulkomaalaisia ja pahimmillaan sen hoito maksaa tuon 250k vuodessa. Mutta onhan meillä varaa, paitsi jos kantasuomalainen lapsi tarvitsee lääkettä.
Isä esittää hyvän kysymyksen, miksi maksaa veroja kun itse et sitä palvelua saa.
Tutkimus: Venäjän tuberkuloosista tulossa yhä vaikempi nujertaa
Venäjällä tehdyssä tutkimuksessa selvisi, ettei turberkuloosi saa puhtia vain riittämättömästä tai katkenneesta lääkehoidosta, vaan bakteerin mutaatiot tekevät siitä yhä helpommin tarttuvan.
Lääkkeille vastustuskykyisistä tuberkuloosibakteereista on tulossa yhä vaarallisempia, ennakoi Venäjällä tehty laaja tutkimus. Sen mukaan mutatoituneet bakteerit ovat sekä itsessään sitkeämpiä että leviävät aiempaa helpommin.
Tuberkuloosi alkoi lisääntyä rajusti Venäjällä ja muissa entisen Neuvostoliiton maissa 1990-luvun alussa niiden terveysjärjestelmän romahdettua sosialistisen järjestelmän mukana. Erityiseksi ongelmaksi tuberkuloosi pääsi kasvamaan, kun potilaiden lääkehoito katkesi kesken, jolloin kaikkein sitkein bakteerikanta jäi henkiin ja alkoi yleistyä.
Nature Genetics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se ei kuitenkaan ole ainoa selitys lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin yleistymiselle entisissä neuvostomaissa. Siihen on myös merkittäviä biologisia syitä, tutkijat sanovat.
Pahin ennuste: pidättelemätön superbakteeri
Tutkimusta varten kerättiin lähes 2 500 potilaan tuberkuloosinäytteet Samaran kaupungissa Etelä-Venäjällä. Tuhannesta näytteestä eristettiin bakteerin koko perimä. Noin puolessa tapauksista bakteeri oli vastustuskykyinen useille eri lääkkeille, ja 16 prosenttiin eivät tepsineet edes uuden sukupolven tehokkaimmat lääkkeet.
Geenimutaatiot bakteerien kyvyssä tuottaa proteiineja tai rakentaa soluseiniä voivat johtaa vastuskykyyn antibiooteille, mutta samalla ne yleensä hidastavat bakteerin jakautumista eli lisääntymistä. Laboratoriokokeissa on kuitenkin ilmennyt, että bakteeri saattaa kehittää korvaavia mutaatioita, joiden ansiosta jakautuminen nopeutuu.
Samaran tutkimuksessa tällaisia mutaatioita löytyi yli 400 tapauksessa
Pahin ennuste on, että nopeiden mutaatioiden tuloksena syntyy aivan uusi superbakteeri, joka on yhä vaikeampi hoitaa.
WHO:n asiantuntija: Toivoa on
Maailman terveysjärjestön WHO:n epidemiologi Christopher Dye pitää havaintoja todella pelottavina. Toivoa ei silti ole menetetty, hän sanoo.
– Jos paikalliset terveysviranomaiset tunnistavat kunkin potilaan tartunnan tyypin ja hoitavat häntä tehokkaimmilla mahdollisilla tavoilla, uskon lääkkeille vastustuskykyisten tartuntojen määrän vähenevän. Niin on käynyt Virossa, Hongkongissa, Yhdysvalloissa ja muualla. Tuskin Venäjä on poikkeus.
Tutkimus: Venäjän tuberkuloosista tulossa yhä vaikempi nujertaa