- Anna Sievälä
- Mikko Makkonen
Mielenilmauksen osallistujat vaativat pakkopalautusten lopettamista. Paikalla oli noin 70 ihmistä.
Noin 70 ihmistä kokoontui perjantaina iltapäivällä Joensuun keskustaan hiljaiseen mielenilmaukseen vastustamaan turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia.
Mielenilmauksen koolle kutsuneet Mirka Seppälä ja Anni Rannikko olivat iloisesti yllättyneitä osallistujamäärästä. Ajatus mielenilmauksen järjestämisestä oli herännyt Helsinki-Vantaan lentokentällä alkuviikosta järjestetystä mielenilmauksesta, ja kutsuja tapahtumaan oli alettu lähettää vasta keskiviikkona.
- Pakkopalautukset mietityttävät ja koskettavat selkeästi. Moni ei tunnista sitä Suomea, joka näkyy kylmässä maahanmuuttopolitiikassa, Mirka Seppälä arveli.
Pääosin mustaan pukeutuneilla osallistujilla oli mukanaan esimerkiksi kynttilöitä ja kylttejä, joissa vaadittiin pakkopalautusten lopettamista.
Sotien lopettamissa omassa kyltissään vaatinut Pirkkoliisa Ahponen kertoi puolustaneensa rauhaa koko ikänsä. Ahposen kanssa mielenilmaukseen tullut Ella Aspelund sanoi, että pakkopalautukset tuntuvat mielivaltaisilta.
- Päätöksiä ei voi hyväksyä. Ja jos tulee yhä enemmän paperittomia, se vasta ongelma on, Aspelund pohti.
Mielenilmauksen koollekutsujat halusivat muistuttaa tapahtumalla, että kielteiset turvapaikkapäätökset ja pakkopalautukset koskevat myös Joensuun seudulle tulleita turvapaikanhakijoita.
- En ole sitä mieltä, ettei ketään voisi palauttaa, Mirka Seppälä täsmensi.
Hän kuitenkin painotti, että tällä hetkellä kielteisiin turvapaikkapäätöksiin liittyy paljon epäselvyyksiä, ja esimerkiksi Afganistaniin palautetaan ihmisiä, vaikka turvallisuustilanne on heikko.
- Olennaisia asioita on jätetty kertomatta. Afganistan ei esimerkiksi ole turvallinen naisille ja lapsille. Moni turvapaikanhakija ei ole koskaan asunut Afganistanissa, koska on useamman polven pakolaisia, Seppälä sanoi.
- Afganistanilaisissa turvapaikanhakijoissa on paljon maassa halveksittuun hazara-heimoon kuuluvia. He näyttävät erilaisilta kuin muut afganistanilaiset, joten he eivät pääse piiloon, hän jatkaa.
Paikalle torin laidalle mielenilmaukseen oli tullut myös muutamia turvapaikanhakijoita.
Joensuussa asuva Mustafa Kamil, 28, kertoi saaneensa seitsemän kuukautta sitten kielteisen turvapaikkapäätöksen ja odottavansa nyt päätöstä valitukseensa.
Irakilainen Kamil on kotoisin Bagdadista, josta hän lähti vuonna 2014 ensin Turkkiin ja yli puolentoista vuoden päästä siitä Suomeen.
- Pakkopalautukset ovat kuin odottaisi teloitusta. Ihmisiä palautetaan sota-alueelle tapettaviksi, Kamil sanoi.
Kamilin ystävä Ahmad Faisal, 26, on saanut jo kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä. Myös hän on kotoisin Bagdadista.
- Päätöksen odottaminen on raastavaa ja stressaavaa. Yksi ystäväni sai neljä kielteistä turvapaikkapäätöstä. Hän muutti Saksaan, josta ei tehdä Irakiin pakkopalautuksia, Kamil kertoi.
Kamil työskentelee Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvakeskuksen Kaiku-hankkeessa ja auttaa turvapaikanhakijoita integroitumisessa. Hän kertoi mielenilmauksen jälkeen yrittävänsä pysyä optimististena seuraavaa turvapaikkapäätöstä odottaessaan.
- Tällaisista tapahtumista saamme energiaa. On hienoa nähdä ja tuntea, että on ihmisiä, jotka tukevat meitä, Kamil totesi.