Kuivaliha / Jerky / Suolaliha

Nostetaan vähän vanhaa ketjua. Tässä on viime aikoina tullut tehtyä testiä monen kauppojen hyllyjen peruskuivalihan kanssa.

Tokmannilta tuli ostettua Blackfeetin "Beef Jerky Chili" -pusseja. Uskomattoman kamala tuote.

Prismasta päätyi maisteluun hyllyn halvin tuote. Eli olikohan se sitten tuo nettisivuilla mainittu Flodins Pepper Beef Snack. Oikeastaan yllättävän jees, ainakin jos vertailukohdaksi otetaan Tokmannin vaihtoehto.

Kuivalihakundin valikoimasta on tullut ostettua Beef Jerkya sekä Hot Naga- että Smoked-vaihtoehtoina. Nämä ovat sitten ihan huipputuotteita edellä mainittuihin verrattuna. Noin 70 euron kilohintakin on moniin verrokkeihin nähden kohdallaan.

Kantsun Jerky Tehtaalta tuli tehtyä juuri tilaus. Alennuskoodilla jerkykuu0822 saa nyt yhden 50 gramman pussin kaupanpäälle sekä 10 %:n alennuksen tilauksesta. Toki ovat silti hintavia tuotteita ainakin Kuivalihakundin suurempiin pussikokoihin nähden.

Olisiko heittää päivitettyjä suosituksia seuraavista ostoksista, jossa hinta-laatusuhde kohtaisi. Haussa on etenkin nuo tulisemman maut. Ja ennenkaikkea kiinnostaa naudanliha sekä riista.
 
Jack Link’s hot&spicy tms ja classic ovat olleet parhaita koostumuksen ja maun puolesta. Valitettavan monet kuivataan korpuksi, jotka sitkeydellään peittoavat nahkavyön…

Sairaan kallista kuitenkin liki 90€/kg

Edit: eiku sweet&hot
 
@Juomatilaaja, ne Kantsun Jerky-tehtaan tuotteet on ainakin pahoja. Ellei satu tykkäämään siitä että ne maistuu aivan törkeän paljon aivan tasan soijakastikkeelta. Siis todella huomatttavan paljon. Ekalla haukulla tulee mieleen kuin ottaisi pikku huikan Kikkomanista. :D Ei menneet itsellä jatkoon.
 
Viimeksi muokattu:
Jack links oli aikaisemmin oma suosikki, mutta niissä on kyllä joku ihme lisämaku mikä on alkanut pistämään makuhermoon. Maistuu silti, mutta Sweet&Hot ei ole enää oma suosikki.

Harmi että Sweet Baby Ray:ta ei saa suomesta. Alkuun suu tuntuma vähän tökki, kun on hieman "kostean" oloista, mutta muutaman ison pussin jälkeen ei ole enää muut jerkyt kelvannu (jos saa valita).
Jos joku löytää tätä Euroopasta järkihintaan niin vinkatkaa: Sweet Baby Ray's Sweet N Spicy Jerky - Bridgford Foods
Tosiaan varoitan että ensi fiilis voi olla että mitä hittoa. Siksi tämä onkin vain minun suosikki :)
 
Kuivaliha on kyllä hyvää, suolapitoisuudet vaan aika hurjia kun n. 10% painosta suolaa.
Mutta kohtuudella ja silloin tällöin.
 
Kuivaliha on kyllä hyvää, suolapitoisuudet vaan aika hurjia kun n. 10% painosta suolaa.
Mutta kohtuudella ja silloin tällöin.
Joo, onhan niissä suolaa mutta toimii esim. töissä taukosnackkina ja sisältää hiukan proteiiniakin (ainakin jos pikkupussin vetäsee) :thumbsup:
 
@Juomatilaaja, ne Kantsun Jerky-tehtaan tuotteet on ainakin pahoja. Ellei satu tykkäämään siitä että ne maistuu aivan törkeän paljon aivan tasan soijakastikkeelta. Siis todella huomatttavan paljon. Ekalla haukulla tulee mieleen kuin ottaisi pikku huikan Kikkomanista. :D Ei menneet itsellä jatkoon.

Noista lähti nyt se hedelmämausteinen versio testiin. Ainakaan tuossa maussa ei soijakastikkeen liiallinen maku kiusaa. Toki kun maistanut tuota Blackfeetin kuivalihaa, niin sen jälkeen soijakastikekaan ei maistu niin paljoa soijakastikkeelta kuin ko. kuivaliha.

Mutta pirun sitkeää lihaa tuo ainakin on. Tuota hedelmäistä makua ostin vain pienen pussillisen mielenkiinnosta, eikä se kauheasti säväytä. Ei jatkoon. Mutta silti odotan mielenkiinnolla, että mitä nuo tulisemmat tuotteet tarjoavat makuelämyksinä.
 
@JaySon Nyt on testattu Kantsun valikoimasta myös se originaali maku ja tulisempi "Iken Takavasara". Kyllä näiden jälkeen on pakko kompata sinua, mitä tulee tuohon soijakastikkeen maun törkeään korostumiseen. Ei jatkoon tämä merkki.
 
@JaySon Nyt on testattu Kantsun valikoimasta myös se originaali maku ja tulisempi "Iken Takavasara". Kyllä näiden jälkeen on pakko kompata sinua, mitä tulee tuohon soijakastikkeen maun törkeään korostumiseen. Ei jatkoon tämä merkki.
Mietin jo että sainko itse otteen paskasta erästä mutta hyvä että vahvistit makuelämyksen. Ja soijakastike kuitenkin on itselle hyvinkin tuttu sushien ja muun kokkaamisen osalta mutta se tuntemus "hörpystä suoraan pullonsuusta" oli kyllä aika hiton hämmentävä. :D Ja joo, ei todellakaan jatkoon.
 
Tarttui vk.comista Jack Linksin kuivalihapussi ostoskoriin ja hyvä kun kotiin pääsin niin se meni kirjaimellisesti yhdeltä seisomalta (pussin koko naurettavat 70g ja hinta oli yhtä naurettava 5,99e). Nyt on sitten hirvittävä kuivalihan himo päällä, pakko tilata jostain laatikko. Tuo Jack Links oli koostumukseltaan omaan suuhun liian pehmeää kuin mihin on tottunut (pieni sitkoisuus ei siis haittaa, päinvastoin).

Onko ehdotuksia mistä nykyään on parhain (tai edes kohtuullinen) hinta/laatu/kg-suhde? Vai onko jossain tiettyyn aikaan vuodessa tarjouskampanjaa jota kannattaisi odottaa (amazon jne)? (edit: ei kiinnosta tehdä itse vaikka "olisi kunka helppoa", enkä omista kuivuria)
 
Tarttui vk.comista Jack Linksin kuivalihapussi ostoskoriin ja hyvä kun kotiin pääsin niin se meni kirjaimellisesti yhdeltä seisomalta (pussin koko naurettavat 70g ja hinta oli yhtä naurettava 5,99e). Nyt on sitten hirvittävä kuivalihan himo päällä, pakko tilata jostain laatikko. Tuo Jack Links oli koostumukseltaan omaan suuhun liian pehmeää kuin mihin on tottunut (pieni sitkoisuus ei siis haittaa, päinvastoin).

Onko ehdotuksia mistä nykyään on parhain (tai edes kohtuullinen) hinta/laatu/kg-suhde? Vai onko jossain tiettyyn aikaan vuodessa tarjouskampanjaa jota kannattaisi odottaa (amazon jne)? (edit: ei kiinnosta tehdä itse vaikka "olisi kunka helppoa", enkä omista kuivuria)
Jack Links on hirveintä kuraa varmaan mitä kaupoista löytyy. Tai ei ihan, mutta lähes. Kuivalihakundien jerkyt on ainakin omaan makunystyrään osunut noista kaupan vaihtoehdoista. Ulkomuistista kilohinta satasen tienoilla jos ostaa isomman pussin (150g tjsp)
 
Jack Links on hirveintä kuraa varmaan mitä kaupoista löytyy. Tai ei ihan, mutta lähes. Kuivalihakundien jerkyt on ainakin omaan makunystyrään osunut noista kaupan vaihtoehdoista. Ulkomuistista kilohinta satasen tienoilla jos ostaa isomman pussin (150g tjsp)
Makuasioita, itse taas tykkään kun ovat pehmeitä syödä ja maukkaita. Muut kauppojen jerkyt ovat kuin nahkavyötä yrittäisi pureskella…
 
Nyt kannattaa käydä Lidlissä farmaamassa lihat ja panna kuivalihaa tulemaan. Halvemmalla tuskin sopivaa lihaa saa. Itte piti kolmisen kiloa hakea ja tänään marinadiin ja viikon päästä kuivatus.
1708859119247.png
 
Aivan liian pitkä aika edellisestä kerrasta kun kuivalihaa tein, joten liiterissä oli sisäpaisti taas jonkilaisessa tarjouksessa joten noin 4kg tuli haettua. Kohta pakkaseen ja illalla pätkiks ja marinoitumaan. Ens perjantaina uuniin kuivumaan. Tulee varmaan ens viikonloppuna suolayliannostus kun tulee syötyä kuormasta ennenkuin ehtii laittaa vakuumiin :D
 
Hyvältä näyttää. Onko jakaa hyväksi havaittua reseptiä?
Emmä käytä reseptiä. Vedän fiilispohjalla. Pohjana Kikkomanin vihreä less salt ja kohtalaisesti hunajaa. Mausteita fiiliksen mukaan. Viikko marinadissa ja uuniin kuivumaan.
 
Viikko? Aika pitkä aika, itse kun olen tehnyt niin pitänyt vuorokauden marinoitumassa. Voisihan sitä kyllä kokeilla onko pidemmällä marinadi-ajalla suurempaa vaikutusta.
 
Viikko? Aika pitkä aika, itse kun olen tehnyt niin pitänyt vuorokauden marinoitumassa. Voisihan sitä kyllä kokeilla onko pidemmällä marinadi-ajalla suurempaa vaikutusta.
Marinadissa oleva etikka mureuttaa lihaa kivasti viikossa.
Ja viikon puolivälissä siirrän astiasta toiseen että vähän marinadi leviää paremmin.
 
Ei ole kuivalihakundin jälkeen tarvinnut miettiä muita merkkejä.

Aikoinaan, siis noin +20v sitten tuli tilattua jenkeistä, mutta tulli alkoi nihkeäksi hormonilihan suhteen. Briteistä sai myös hyvää, esim Etelä-Afrikka tyyppistä biltongia, sekin kuivui (no pun intended) sitten tulliin. Jotenkin pitäisi saada hyvää suolanmakua lihaan ilman haittavaikutuksia verenpaineeseen.

Kuivalihakundilta kelpaa kyllä jokseenkin kaikki maut itselle vähän liiankin hyvin.
 
Mulla ei kyllä nuo kuivalihakundin tuotteet uppoa, tosi sitkeitä omaan makuun.

Ulkomailta tullut joskus itsekin tilailtua hinnan takia, ja toki valikoiman. Muta ei enää aikoihin.

Kotimaisista Riipisen.fi on ollut hyvää ja mureaa, ja aika hyvä valkoima.

Virossahan nää halpoja, hirvee, peuraa ym. No kerran vuodessa tulee ostettua.

Onko tiedssa jotain nettikaupaa josta voisi näitä hankkia?
 
Sain jouluksi kuivalihakundin joulukalenterin ja vähän kyllä siinä petyin että loppujen lopuksi kaikki maistui pohjaltaan samalta. Muilla valmistajilla makujen välillä on oikeasti suuri ero mutta noissa tuntui että ns. "taustamaku" oli aina sama ja sitten oli joku pieni vivahde nimen suuntaan, mitä mun on melko heikolla makuaistilla hankala maistaa. On myös vähän turhan sitkeää/kuivaa omaan makuun. Ei siinä tulee mielellään suomalaista ja paikallista tekemistä tuettua ja silloin tällöin edelleen noita ostelen kun lähes joka kaupasta saa ostettua.
 
Alkoipas tehdä mieli jerkyä. Harmi kun kuivuri on muuton jäljiltä jossain varaston alimpana.
Sellaisella pyöreällä 5-6 kerroksisella "hedelmä-/yrtti-/sieni-kuivurilla" tullut tehtyä jerkyt tähän asti ja mainiosti onnistuu, ei tarvi puljata uunin kanssa.
Lihaköntsän kun heittää pakkaseen sen verran, että pikkasen kohmettuu niin sopivien siivujen leikkaaminen helpottuu huomattavasti.

Tässä muuten varsin mainio resepti:
 
Alkoipas tehdä mieli jerkyä. Harmi kun kuivuri on muuton jäljiltä jossain varaston alimpana.
Sellaisella pyöreällä 5-6 kerroksisella "hedelmä-/yrtti-/sieni-kuivurilla" tullut tehtyä jerkyt tähän asti ja mainiosti onnistuu, ei tarvi puljata uunin kanssa.
Lihaköntsän kun heittää pakkaseen sen verran, että pikkasen kohmettuu niin sopivien siivujen leikkaaminen helpottuu huomattavasti.

Tässä muuten varsin mainio resepti:
Mulla ei ole kuivuria mutta kiertoilmauunissa teen ja hyvä tulee. Paljonko lihaa tuollaiseen kuivuriin menee kerralla?
 
Mulla ei ole kuivuria mutta kiertoilmauunissa teen ja hyvä tulee. Paljonko lihaa tuollaiseen kuivuriin menee kerralla?
Sivusta huutaen. Tommosta ohkosta ja leveää siivua, kuten kuvassasi, menee reilu kilo. Toissa viikonloppuna tuli tehtyä.

Tuli myös pohdittua että tulisikohan hyvää, jos leikuuutta muuttaisi? Jjoko semmoisia sormen paksuisia soiroja, tai sitten vaan semmoisia selkeästi paksumpia viipaleita, joista sitten kuivana vuolee syötävät lastut. Mitenhän paljon kuivausaika pitenisi? Onko kellään kokemusta? Mahtuisi ainakin enemmän kuivuriin kerralla.
 
Mulla kanssa ulkomuistista 6-tasoinen kuivuri ja noin kilo menee helposti kun kohtuu ohutta siivua (veitsellä leikattu). En ole kyllä tolla omalla saanut sellaista kun itse suu-tuntumalta kaipaan. Tuon ongelma lienee se että lämmittää turhan paljon. Eli joku 6+h pöhötys sillä niin koko pönttö on ihan pirun kuuma. Joskus jo mietin että puran tuon kuivurin ja mietin miten lämmitystä saisi vähennettyä.

Noista siis tulee yleensä sellaisia että pinta on kova ja sisältä on melko "raa-an" tuntuista. Tavoite olisi saada jotain noiden välistä olevaa mutta sekä pinnalta että sisältä.
 
Sivusta huutaen. Tommosta ohkosta ja leveää siivua, kuten kuvassasi, menee reilu kilo. Toissa viikonloppuna tuli tehtyä.

Tuli myös pohdittua että tulisikohan hyvää, jos leikuuutta muuttaisi? Jjoko semmoisia sormen paksuisia soiroja, tai sitten vaan semmoisia selkeästi paksumpia viipaleita, joista sitten kuivana vuolee syötävät lastut. Mitenhän paljon kuivausaika pitenisi? Onko kellään kokemusta? Mahtuisi ainakin enemmän kuivuriin kerralla.
Ohjeet sanoo että syiden mukaisesti pitäis leikkaa että saa "sitkoa" mutta itse leikkaan kuin lihaa muutenkin eli syiden vastaisesti. Saa hiukan mureampaa mutta tarpeeks sitkoa.
Uuniin pistän perjantaiaamuna niin että roikkuu ritilästä hammastikuilla ja miedossa lämmössä työpäivän ajan. Sitten voi ohuempia jo ottaa pois ja paksummat jää.
Kun kaikki on valmiita niin pistän saksilla palasiks ja kourallisen verran aina pussiin ja vakuumiin. Se on näppärä kerta-annos eikä tule suolaövereitä.

Olettaen että niitä on vielä jäljellä kun koko satsi on tullut uunista ulos..
 
Nyt kun ameriikan juttuja goolaili niin eräs sivusto määritteli paksummat siivut 0,6-1,2cm paksuisiksi. Itse aina leikannut ohkaista, 2-3mm, siivua. Myötä- sekä poikkisyin, en oikein osaa sanoa kummasta tykkään enemmän. Varmaan jatkossakin sekä että. Mutta leikkaanpa nyt semmoisia reilun sentin kanttiinsa soiroja, ja annan marinoitua viikkonloppuun. Ehkä näin saataisiin aikaan miellyttävämpi suutuntuma ja maku. Pitäisi olla sopivan pureskeltava ja maukas. Nuo ohkaset tahtoo mennä semmoisiksi liian helposti syötäviksi suupaloiksi tai sitten liian kuivan koppuraksi.
 
Mä tykkään ehkä parhaiten 3-5mm vaikka ika vaihtelevaa paksuutta on. Tuon paksumpaa pyrin kyllä itse välttämään, tulee vähän turhan tuhtia ja raskasta syötävää.
Ohuissakaan mitään vikaa ole kun tulee oikein murea ja ohut missä paljon mausteita. Miinuksena hankala ripustaminen ja käsittelu koska ovat marinadista otettuina todella hauraita mutta kun roikkumaan saa niin voiton puolella ja kyllä maistuu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
265 233
Viestejä
4 588 954
Jäsenet
75 607
Uusin jäsen
Valokuvaaja

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom