Kuivaliha / Jerky / Suolaliha

Laitetaas tännekkin voittajien aamiainen eli kaurapuuroa, voita ja seinäkuivalihasiivuja :drool:

IMG_20190214_124910-01.jpeg
 
Ostin sellaisen hienon pistoolinkin :cigar2:

Ootko ehtinny truuttaa kokeilemaan? Mitä nyt sen ohjetta vilkasin, ei noi annetut ohjeet liittyneet kuivalihan tekoon lähinnä vain nimeltä.
Mureketta noilla ohjeilla siitä tulee. Toisaalta ei sekään varmasti hassumpaa ole.

Just on nautaa marinoitumassa ja huomenna tollasee halpis kuivuriin kuivumaan.
50 lämpöä ja sellasen noin 10-20 tuntia sisällä, on sen verran paksuja palasia ja kunnolla marinaadia mukana niin kestää kuivua. Alkuun tuli toki tehtyä ne perus mokat. Liikaa lämpöä ja ilma/kosteus seiso paikalla uunissa. Hedelmä/sieni kuivurina tuota kaupataan ja martat haukkuu sen maanrakoon kuin ei siihen mahdu 10 ampärillistä sieniä samaan aikaan, mutta kuivalihan valmistukseen oivallinen.
cbbb9b3239a3133b3aeb98cf3cd208840898a31648b3efa8dd71a5b5d59b6c61.jpg
 
Ootko ehtinny truuttaa kokeilemaan? Mitä nyt sen ohjetta vilkasin, ei noi annetut ohjeet liittyneet kuivalihan tekoon lähinnä vain nimeltä.
Mureketta noilla ohjeilla siitä tulee. Toisaalta ei sekään varmasti hassumpaa ole.

Joo testasin. 800 grammaa mahdollisimman vähärasvaista nautaa, 10 vai 12% tais olla. Onkohan kokonaan rasvatonta olemassakaan ilman että itse jauhaa? No eniveis. Maustoin ne kuten perinteisen jerkyn, hieman vähemmällä määrällä nestettä tosin, enkä antanut muhia sen kauempaa. Suoraan tykkiin vaan ja kuivuriin.
Ihan testimielessä tuota tekasin, enkä edes yrittänyt sen kummempaa saada. No eihän se mitään kovin kummoista sitten ollutkaan. Koostumus ole sellaista höttöä, kuten jauhelihan saattaa kuvitella olevan kun ei kovin tiivistä kamaa ollut. Ehkä tosta voisi jalostaa jollain tapaa vaikka esim. jauhamalla jauhelihan ihan hienoksi, en tiedä.
Maku oli sen verran ok kuitenkin, että kaikki tuli syötyä. Luulen kuitenkin että jerkyä en ehkä jaksa tuolla tursottimella tehdä. Jotain muuta jauhelihatankoja sillä voisi tekasta joskus ihan pannulle tai uuniin.
Voi toki olla, että en oikein malttanut tarpeeksi paneutua tuohon. Youtubessa kuitenkin (luultavasti) ihan menestyksekkäästi tuota tehty. Löytyy siis nimellä Ground beef jerky.
 
Peuran lihasta voisi tulla hyvää, onko kukaan testannut tai ollut mahdollisuutta valmistaa?
 
Lidlissä on nyt jerkyä - onko hyvää? Alle 60 €/kg 25 g pakkauksessa.
 
Viimeksi muokattu:
Maistoin tuota kuivalihakundin HaBa kuivalihaa, ja oli kyllä aikamoista jenkkiä, leuat meinaa krampata kun on niin sitkeää tavaraa. No ei varmaan tartte uudestaan tuota ostaa.
 
Lidlissä on nyt jerkyä - onko hyvää? Alle 60 €/kg 25 g pakkauksessa.
Ei hääviä. Aika "kosteaa" tms ei niin kuivalihamaista, ja huonot mausteet ainakin hotissa. Hottia nähnytkään. Tämä siis kun edellisen kerran oli myynnissä. Lidlillä kun noi toimittajat vaihtuu tiuhaan, niin koskaan tiedä.
 
Ei hääviä. Aika "kosteaa" tms ei niin kuivalihamaista, ja huonot mausteet ainakin hotissa. Hottia nähnytkään. Tämä siis kun edellisen kerran oli myynnissä. Lidlillä kun noi toimittajat vaihtuu tiuhaan, niin koskaan tiedä.
Ostin tänään regular pussin tekstiksi,varmaan samaa tavaraa kun ennenkin. Kosteaa ja ei maku mikään ihmeellinen. Ei jatkoon
 
Joo testasin. 800 grammaa mahdollisimman vähärasvaista nautaa, 10 vai 12% tais olla. Onkohan kokonaan rasvatonta olemassakaan ilman että itse jauhaa? No eniveis. Maustoin ne kuten perinteisen jerkyn, hieman vähemmällä määrällä nestettä tosin, enkä antanut muhia sen kauempaa. Suoraan tykkiin vaan ja kuivuriin.
Ihan testimielessä tuota tekasin, enkä edes yrittänyt sen kummempaa saada. No eihän se mitään kovin kummoista sitten ollutkaan. Koostumus ole sellaista höttöä, kuten jauhelihan saattaa kuvitella olevan kun ei kovin tiivistä kamaa ollut. Ehkä tosta voisi jalostaa jollain tapaa vaikka esim. jauhamalla jauhelihan ihan hienoksi, en tiedä.
Maku oli sen verran ok kuitenkin, että kaikki tuli syötyä. Luulen kuitenkin että jerkyä en ehkä jaksa tuolla tursottimella tehdä. Jotain muuta jauhelihatankoja sillä voisi tekasta joskus ihan pannulle tai uuniin.
Voi toki olla, että en oikein malttanut tarpeeksi paneutua tuohon. Youtubessa kuitenkin (luultavasti) ihan menestyksekkäästi tuota tehty. Löytyy siis nimellä Ground beef jerky.
Tossa varmaan auttaa kun sen jauhelihan vaivaa kunnolla. Sitten luulis saavan parempia eikä sellaista höttöä. Samoin kun lihapullien/pihvien ja kebabinkin kanssa tehdään.
 
Sinne meni osa varmaaan 48 kuivalihaa uuniin.
kuivaliha.jpeg
Tällä kertaa 1,3kg hevosen ulkofilettä, puolet soija/pippuri perheelle ja puolet soija/valkosipuli/chilikastike itselle.
Ruuvi vahtii lämpöä, 40 näyttää nyt olevan uunissa, pyritään pitää max siinä. Ai että.

EDIT: laho pää, mitähän vittua kirjoitin. Sisäfilettä siis.
 
Viimeksi muokattu:
Kaupasta valmiiksi suolattua nautaa, 5mm viipaleiksi ja ladottu kuivuriin. ~30 astetta lämpö ja huomenna valmista. Helppoa ja hyvää :)
 
Mitähän ihmettä Jack Link's jerkylle on tapahtunut? Aiemmin oli juuri sopivan pureskeltavaa, mutta useamman kuukauden aikana ostetut pussit ovat kaikki olleet omituisen jauhoisia.

Ostin korvaajakokelaaksi Kuivalihakundin Haba-jerkyä, mutta se oli todella sitkeää ja mautonta. Tulisuudesta ei ollut tietoakaan.
 
Tietääkö joku mistä voi saada lapsuuden suola-/kuivalihaa. Silloin se oli poroa mutta kai se hevosenaki menis. Mausteena on tietääkseni vain suola, paljon ja se kuivataan keväällä pakkasessa ulkona häkissä riiputtamalla. En ole ammattilainen tuossa kuivausmenetelmässä joten en ota vastuuta väärinymmärryksistä.
 
Tietääkö joku mistä voi saada lapsuuden suola-/kuivalihaa. Silloin se oli poroa mutta kai se hevosenaki menis. Mausteena on tietääkseni vain suola, paljon ja se kuivataan keväällä pakkasessa ulkona häkissä riiputtamalla. En ole ammattilainen tuossa kuivausmenetelmässä joten en ota vastuuta väärinymmärryksistä.
Tuo on sellaista herkkua että taitaa kaikilla jotka tekevät mennä omaan kulutukseen suoraan. Jossain pohjoisessa olevien toritapahtumien myyntikojuissa voisi kuvitella olevan sesongin aikana myynnissä.
 
Tietääkö joku mistä voi saada lapsuuden suola-/kuivalihaa. Silloin se oli poroa mutta kai se hevosenaki menis. Mausteena on tietääkseni vain suola, paljon ja se kuivataan keväällä pakkasessa ulkona häkissä riiputtamalla. En ole ammattilainen tuossa kuivausmenetelmässä joten en ota vastuuta väärinymmärryksistä.
Esim tuosta.
Tai tuosta K-Ruoka.fi – Lapin Liha poron kuivaliha n150g
 
Tuollaista on tarjolla Prismoissa jne, mutta kilohinta aika karu. :hmm:

 
Ostin kotimaista kuivalihaa lähikaupasta. Oli kyllä järkyttävä suolan määrä verrattuna kilpailijan tuotteeseen jonka samalla ostin. 9,5g vs 2g / 100g. Alkoi jo melkein heti mahassa tuntumaan.
Toisaalta tuossa valkosipuli versiossa ei oltu valkosipulissa säästelty, joka on omaan makuun.
 
Viimeksi muokattu:
Ostin kotimaista kuivalihaa lähikaupasta. Oli kyllä järkyttävä suolan määrä verrattuna kilpailijan tuotteeseen jonka samalla ostin. 9,5g vs 2g / 100g. Alkoi jo melkein heti mahassa tuntumaan.
Toisaalta tuossa valkosipuli versiossa ei oltu valkosipulissa säästelty, joka on omaan makuun.
Kerrotko vielä mitä ja mitä merkkiä sillä kuivalihaa tekisi mieli!
 
Kerrotko vielä mitä ja mitä merkkiä sillä kuivalihaa tekisi mieli!
Siis kiinnostiko erityisen suolainen, vähäsuolainen vai valkosipulinen? En ymmärrä kysymystäsi. Jos tekee kuivalihaa yleensä mieli, niin sitähän löytyy kaupois tai yllä olevista linkeistä voi tilata.
 
Siis kiinnostiko erityisen suolainen, vähäsuolainen vai valkosipulinen? En ymmärrä kysymystäsi. Jos tekee kuivalihaa yleensä mieli, niin sitähän löytyy kaupois tai yllä olevista linkeistä voi tilata.
Kysytään uudestaan.
Mikä merkki oli erityisen suolainen?
Entä mikä mahtoi olla vähäsuolaisen merkki?
Ja mitä merkkiä oli tuo valkosipulinen?
 
Viimeksi muokattu:
Kysytään uudestaan.
Mikä merkki oli erityisen suolainen?
Entä mikä mahtoi olla vähäsuolaisen merkki?
Ja mitä merkkiä oli tuo valkosipulinen?
Kuivalihakundi oli merkki joka oli suolainen, 9,5g/100g. Ostin Ostin Haba chili ja Garlic, jotka siis molemmat olivat kuivalihakundin valmistamia, mutta yhtäsuolaisia. Koostumukseltaan molemmat kovia.
Beef Jerky Teriyaki oli vähäsuolainen (snacktime.biz). Tämä oli pehmeä.
Molemmat löytyivät cittarista.
 
Kuivalihakundin tuotteet on hemmetin sitkeitä, ainakin ne mitä lähikaupasta joskus kokeeksi ostin, tulee leukaperät kipeiksi kun sitä järsii.
Miten päin ne on leikattu? Itse kuivatessakin saa joko sitkeetä tai mureaa, onko syiden vastaisesti vai mukaan. Esim tuossa blogissa on syiden mukaan leikattu joka sitkeää. Oon huomannut että jossain kaupassa ostetuissa valmisjerkyissä tuo vaihtelee ihan pussista/palasta riippuen

Itse tein juuri tänään, about tällä ohjeella (tosin miedompi lämpö, 50-60 ja pidempi kuivatus):
 
No en perskules tullut tuota leikkaussuuntaa silloin tutkineeksi. Täytynee joskus ostaa uusi satsi ja tarkastaa miten on. :thumbsup:
 
Kun oli puhetta aiemmin siitä ulkoilmakuivatusta porosta ja kilohinta tuntui suolaisemmalta kuin itse tuote niin piti sitten nyt keväällä kaivella pakkasesta syksyn hirveä ja testata ite.

1617648783383.png


Siinä on valmista tavaraa kilo ja neljännes on jo ennen tuota naposteltu, tarjoiltu muille tai pienempinä palasina pakkasessa.
 
@TheMeII, mites makuero hirven ja poron ilmakuivatun lihan välillä? Tuo kiinnostelisi tietää :) Ja saisikohan jostain tältä etelästäkin tuollaista hirviversiota ostettua? Joo kaupasta tai ihan joltain tekijämieheltä/-naiselta? :D
 
@TheMeII, mites makuero hirven ja poron ilmakuivatun lihan välillä? Tuo kiinnostelisi tietää :) Ja saisikohan jostain tältä etelästäkin tuollaista hirviversiota ostettua? Joo kaupasta tai ihan joltain tekijämieheltä/-naiselta? :D
Ei oo paljoa eroa. enemmän täsä huomaa eron siinä ku nyt ekaa kertaa teki niin karkas suolaprosentti napsun verran ylös. Ajattelin että kun kuivasuolaa vaan ripottelemalla päälle merisuolaa ja reilu päivä / vajaa kaks päivää kylmässä tulis vähäsuolasempi mutta tuliki tymäkämpi kuin tarkalla suolaliuksella ja pitkällä suolausajalla.
 
Meni neljän maun kokeilupakkaus tilaukseen :drool:
Aikamoinen pettymys tämä Yön yli särä. Todella rasvaista, 15 % rasvaa verrattuna esimerkiksi Jack Link's jerkyn 2,5 %:iin. Ja rasva tosiaankin maistuu, jotenkin härskin makuista koko liha. Yksi pala pussissa oli käytännössä pelkkää valkoista läskiä. Rasvaisuudesta ja pitkästä kypsytyksestä huolimatta (vai johtuen?) kuitenkin kuivaa ja kovaa rakenteeltaan. Normiversion ja chilin maussa ei ole juuri mitään eroa, eikä jälkimmäisessä ole edes pientä lämpöä havaittavissa. Valkosipuli ja yrtti ovat vielä avaamatta, mutta odotukset eivät ole kovin korkealla.
 
Tuo Säräpirtin kuivaliha on tosiaan aika paljon erityyppinen kuin joku jenkkiversio beef jerkystä, Yön Yli Särä kun tehdään kypsästä lihasta. Särä on sellaista jossa olennainen osa on se rasva/neste joka lampaanviulusta irtoaa kypsennyksen aikana, se lienee syynä että joissa paloissa on ollut sitä "läskiä"? Itse tykkäsin siitä juurikin siksi kun ei ole semmoista sitkeää "jenkkiä" kuin jotkut muu tuotteet.


Tuo kuivalihaversio on sen verta kuivaa kamaa valmiina että siihen ei taida se mauste niin helposti tarttua, huomasin itsekin chiliversiossa että jotkut palat on selvästi voimakkaamman makuisia kuin muut, riippuen miten siihen on mausteet pintaan tarttuneet.

Tuosta Särästä ja siitä tehdystä kuivalihasta oli pieni pätkä juttua myös tuoreimmassa Burgerimiehen jaksossa, taisi tulla torstaina telkkarista.

edit: Burgerimiehen Lappeenranta -jakso: Burgerimies Suomessa - Kausi 2 - Jakso 1 - Lappeenranta
 
Pitäisi tilata kuivalihaa kun ei ole jaksanut itse vielä tehdä. Onko ulkomailta jotain järkeviä vaihtoehtoja vai jääkö suomesta tilattavaksi :P ?
 
Tuolta joskus kohta 10v sitten useamman kerran tilasin laatikollisia.
En tiedä miten nykyään pärjää hintavertailussa, mutta aikoja sitten oli reippaasti halvempi kuin markettijerkyt ja valinnanvaraa oli enemmän.
Muistan tykästyneeni johonkin biltongiin, en vaan enää muista tarkemmin :(
 
Yleensä olen tilannut tätä tuon kilon satsin (näköjään 3x 2020 vuonna) mutta nyt ei valitettavasti ole saatavuutta. Koska tuo oli juuri sopivasti ~ 38€ hintaan tai sitten nämä kaksi (kerran kumpaakin 2019 yhteishinta 78,22€ 2kg paketti). Edit noihin tulee hieman Suomilisää koska tuon 78,22€ maksaneen paketin yksittäisen kilohinnan olisi pitänyt olla 36.11€/kg mutta eipä se nyt paljoa painanut (noin 3€/kg lisähintaa siis nopeasti laskien)

Puhun siis juuri kilon paketeista joko 4x 250g tai 2x500g missä nyt tykkäävät lähetellä. Koska Suomessa se hinta helposti pompsahtaa päälle 100€/kg pyrin katselemaan juuri tuollaisia alle 50€/kg hintaisia tuotteita missä postikulut kuuluvat (päälle 39€) hintaan.

Nyt jos pitäisi tilata ei taida olla ilman posteja olevaa vaihtoehtoa joten tämä lienee paras? (39€ + 8.80€ postit mutta itse taidan jäädä odottamaan tilanteen normalisoitumista enkä erikseen maksa lähes 9€ posteista)
 
Viimeksi muokattu:
Nyt tässä prime tarjousten aikana viimekuussa ja tänään uusiksi tilasin saksasta 29,99€ / kg hinnassa olevaa kuivalihaa:

Tästä versiosta itse pidin enempi kuin perinteisestä (eli pork jerky honey mustard)

Ostin 2kg, mikä posteineen tuli maksamaan:
Total EUR 66,88 (eli se paketin hinta hieman nousee 4,90€ olisi kait 1kg, 6,90 taitaa olla 2kg paketti)
 
Nyt tässä prime tarjousten aikana viimekuussa ja tänään uusiksi tilasin saksasta 29,99€ / kg hinnassa olevaa kuivalihaa:

Tästä versiosta itse pidin enempi kuin perinteisestä (eli pork jerky honey mustard)

Ostin 2kg, mikä posteineen tuli maksamaan:
Total EUR 66,88 (eli se paketin hinta hieman nousee 4,90€ olisi kait 1kg, 6,90 taitaa olla 2kg paketti)


Oletko mitä noista maistanut? Onkohan tuo bbq mistään kotoisin ? Nyt sen hintaista varmaan pakko tilailla
 
Oletko mitä noista maistanut? Onkohan tuo bbq mistään kotoisin ? Nyt sen hintaista varmaan pakko tilailla

Perinteistä ja hunaja sinappista, itse pidin enempi hunajasinappisesta yllättäen. Nuo eivät ole erityisen voimakkaan makuisia mutta hyvää toki. Palojen koossa (sekä paksuudessa 1mm-5mm) on eroja, osa on myös kuivempia ja siten ns. kovempia kun taasen osa on kuivaa mutta kuitenkin mureaa ja maistuvampaa.

Sen verran halpaa että ei jaksa valittaa, tosin noissa on muutamia paloja tullut vastaan missä on selkeästi ollut läskiä ja / tai jännettä joukossa minkä huomaa syödessä tai katsoessa silmämääräisesti koostumusta.
 
Pitääpä kokkeilla tuota reseptiä. Värkkäis töissä mausteet kasaan ja kokeilis sisäpaistista väsäillä jottain ensimmäiseksi kokeeksi.
 
Nyt tässä prime tarjousten aikana viimekuussa ja tänään uusiksi tilasin saksasta 29,99€ / kg hinnassa olevaa kuivalihaa:

Tästä versiosta itse pidin enempi kuin perinteisestä (eli pork jerky honey mustard)

Ostin 2kg, mikä posteineen tuli maksamaan:
Total EUR 66,88 (eli se paketin hinta hieman nousee 4,90€ olisi kait 1kg, 6,90 taitaa olla 2kg paketti)
Oliko tuossa paljonko proteiinia per pakkaus? Samanverran kuten esim JackLinkyn kuivalihassa?
 
Tein reseptin mukkaan sitä töissä, mutta lisäsin vähäsen chili-hiutaletta joukkoon. Saa nähärä minkälaista tulloo.

EDIT: Ihan hyvvee tuli, mutta chiliä on ehkä liikaa ja unohdin laittaa hunajaa sekaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli tehtyä tuota kuivalihhoo. 680g kuivalihaa (Miinus ne mitä jo söin). Mutta mitenköhän nuita levyjä uskaltaa pestä? ProfiCook kuivain ja on kirkasta muovia. Muoveis ei näy merkintöi pesumenetelmästä, joten en ihan tiskikoneeseen uskaltais iskeä. Muilla samaa merkkiä?
 
Tuli tehtyä tuota kuivalihhoo. 680g kuivalihaa (Miinus ne mitä jo söin). Mutta mitenköhän nuita levyjä uskaltaa pestä? ProfiCook kuivain ja on kirkasta muovia. Muoveis ei näy merkintöi pesumenetelmästä, joten en ihan tiskikoneeseen uskaltais iskeä. Muilla samaa merkkiä?


Lämmin vesi ja pehmeä harja, kevyempi lika niin kostea pyyhe.
 
Tulipa tehtyä taas pohjoisen reissua varten kuivalihaa 2kg naudan paistista. Kuivapaino reilu 800g.
jerk.jpg


Oli kyllä taas niin jumalattoman hyvää että oli pakko pistää heti paloiksi ja vakuumiin reissua odottamaan. 6kpl tuli kivoja kerta-annoksia kun alkaa posion mettissä suolanhimo yllättämään. Ja voi pojat että noissa onkin suolaa mutta on se hyvääkin..
 

Statistiikka

Viestiketjuista
265 372
Viestejä
4 598 065
Jäsenet
75 596
Uusin jäsen
maro889

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom