Taneli-
☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 8 512
Oikeastaan tärkein ketju mitä jäin kaipaamaan, joten laitetaan ohje tännekin:
"
Frissyn kuivaliharesepti (hiottu versio):
n. 1kg Naudan sisäpaistia (kannattaa ottaa KUNNOLLISTA ja unohtaa se 9,90e/kg malli, siinä on liikaa rasvaa joka tekee lihasta "epämieluisan pehmeetä ja sitkeää". Leikkaa liha ohuiksi pihveiksi POIKITTAIN (ei lihassyiden muikaisesti), jotta maku tarttuu paremmin. Riittää kun leikkaa n. 1-1,5cm paksuisiksi (voi pyytää lihatiskiä leikkaamaan...). Kannattaa heti leikellä kaikki "roska" pois, koska roskat ei kuivu.
Marinadi:
0.6 dl Kikkoman soijakastiketta
2 rkl Worcestershire kastike
2 rkl Nestemäinen savuaromi (kannattaa olla varovainen annostelun kanssa...)
2 rkl hunajaa (voi käyttää ruskeaa sokeria, maku käytännössä sama)
2 tl merisuolaa (laavasuola/musta suola on parasta)
1tl mustapippuria (hienoa jauhetta, ei rouhetta)
1tl valkosipulijauhetta
1tl sipulijauhetta
1tl paprikajauhetta
1kpl limen mehut (TÄRKEÄ!!!)
Marinadi pussiin (maustaa lihan tasaisemmin) ja kunnon pussin puristelu, että sokeri/hunaja sekoittuu kunnolla ja lihat perään. Pyörittele kunnes kaikki on sekaisin. Sitten vain jääkaappiin yön yli (n. 8h). Kannattaa vähän väliä käännella ja puristella pussia, että kaikki kohdat maustuu. Purkissa kun tekee niin maut valuu pohjalle ja lihat pakkaantuu. Ei marinoi tasaisesti.
Itse olen käyttänyt Kikkomannin soijaa, mutta nyt on tuossa itsellä jotain vähän eksoottisempaa odottamassa. Pelkkä teryaki maistui liian makealle, mutta mixi oli ihan ok (puhdas kikkoman silti parempaa). Merisuolan tilalla voi käyttää normaaliakin suolaa. Jos sattumoisin omistaa laavasuolaa (mustaa suolaa) niin se on parasta Liquid smokea olen käyttänyt pelkästään Reesen, mutta nyt on kolme poppamiehen savua odottamassa... Lime on sitten julmetun tärkeä, koska se mureuttaa lihan. Sitruuna/kiivi yms. pitäisi kanssa toimia. Jos haluaa vähän rankempaa niin voi pistää tuplat sipulimausteita, mutta ei ollut omaan makuun. Jotkut kaverit tosin ihannoi sitä mallia.
Noh, sitten alkaa hauska osuus. Ota kunnon lihatukki (toivon mukaan...) ja levitä sen päälle elmukelmua. Otat lihaa ja pistät sen kelmun päälle ja sitten toinen kelmu vielä lihan päälle (itse pistän toisen päädyn kelmusta tukin alle ja taitan aina rullan sitten lihojen päälle). Sitten kun liha on kelmujen välissä niin hakkaat lihanuijalla ne ohueksi. Elmukelmu estää, että marinaadit lennä pitkin keittiötä (tekee silti, joten ympäristön suojaaminen on kannattavaa...). Sitten kun kaikki on nuijittu niin kannattaa leikellä vielä ylimääräiset roskat pois ja muutenkin leikellä lihat kapeammiksi, että ne kuivuu kunnolla. Helpompi kuivattaa kun ovat jotain 3-5cm leveitä. Nuijaa kannattaa sit käyttää aika hyvin. Kyl sen sitten huomaa kun tulee sopivan ohutta. Kuivuu nopeammin ja olen huomannut, että ovat miltein parempia kuin edes vähän "jerkymmät".
Kasvikuivuriin lihat (itsellä OBH Nordican malli 49e johon menee jotain 1,1kg lihaa kerralla). Vaihtele tasoja tunnin välein ja n. 6-8h päästä pitäisi olla valmista.
Hyvä tapa testata on ottaa palanen. Antaa sen jäähtyä ja taittaa se. Sen pitää murtua, mutta ei pidä mennä poikki. Valmista. Jos pinta on "märkää" niin se johtuu rasvasta ja se ei kuivu ikinä. Kun maistaa palasta missä ei ole rasvaa ja sellaista jossa on niin tajuatte ostaa sellaista lihaa, missä ei ole rasvaa
Säilöntä kannattaa tehdä siten, että pistää johonkin astiaan talouspaperia ja pistää lihaa kerroksittain (paperi + liha + paperi + liha jne). Papru kannattaa vaihtaa kun näkee, että siinä on rasvaa. Sitten vaan viileään, kuivaan, pimeään paikkaan. Säilyy kuukauden. Jääkaappin kun pistää niin maku vähän muuttuu ja ei ole niin hyvää. Itse en enää ainakaan sinne pistä. Kyl nuo kuukaudessa syö....
EDIT: Olen huomannut, että jos tekee yli 1kg (1,2 esim) niin kannattaa tuplata soija. Samaten jos haluaa luopua hakkaamisesta niin voi leikellä 1x1cm tankoja, mutta tuplata limet ja antaa marinoitua kaksi päivää. Silloin tulee suurin piirtein samanlaista ilman hakkaamista. Erilaista, mutta ihan hyvää.
"
Itsellä käytössä Lexa kasvikuivuri, huomannut että noin 1½ kg mötikkä kalvotonta sisäfilettä tai vastaavaa (nautaa, sikaa, hevosta tms). Lykkää hetkeksi pakkaseen ja sitten siivuttaa (helpompi käsitellä hieman jäisenä) noin 1x1cm tankoja. Muuten sama ohje mutta 2kpl limeä ja antaa olla muutaman yön (kääntää aamusta ja illasta lihapussin) sitten kuivaa niin hyvää tulee.
"
Frissyn kuivaliharesepti (hiottu versio):
n. 1kg Naudan sisäpaistia (kannattaa ottaa KUNNOLLISTA ja unohtaa se 9,90e/kg malli, siinä on liikaa rasvaa joka tekee lihasta "epämieluisan pehmeetä ja sitkeää". Leikkaa liha ohuiksi pihveiksi POIKITTAIN (ei lihassyiden muikaisesti), jotta maku tarttuu paremmin. Riittää kun leikkaa n. 1-1,5cm paksuisiksi (voi pyytää lihatiskiä leikkaamaan...). Kannattaa heti leikellä kaikki "roska" pois, koska roskat ei kuivu.
Marinadi:
0.6 dl Kikkoman soijakastiketta
2 rkl Worcestershire kastike
2 rkl Nestemäinen savuaromi (kannattaa olla varovainen annostelun kanssa...)
2 rkl hunajaa (voi käyttää ruskeaa sokeria, maku käytännössä sama)
2 tl merisuolaa (laavasuola/musta suola on parasta)
1tl mustapippuria (hienoa jauhetta, ei rouhetta)
1tl valkosipulijauhetta
1tl sipulijauhetta
1tl paprikajauhetta
1kpl limen mehut (TÄRKEÄ!!!)
Marinadi pussiin (maustaa lihan tasaisemmin) ja kunnon pussin puristelu, että sokeri/hunaja sekoittuu kunnolla ja lihat perään. Pyörittele kunnes kaikki on sekaisin. Sitten vain jääkaappiin yön yli (n. 8h). Kannattaa vähän väliä käännella ja puristella pussia, että kaikki kohdat maustuu. Purkissa kun tekee niin maut valuu pohjalle ja lihat pakkaantuu. Ei marinoi tasaisesti.
Itse olen käyttänyt Kikkomannin soijaa, mutta nyt on tuossa itsellä jotain vähän eksoottisempaa odottamassa. Pelkkä teryaki maistui liian makealle, mutta mixi oli ihan ok (puhdas kikkoman silti parempaa). Merisuolan tilalla voi käyttää normaaliakin suolaa. Jos sattumoisin omistaa laavasuolaa (mustaa suolaa) niin se on parasta Liquid smokea olen käyttänyt pelkästään Reesen, mutta nyt on kolme poppamiehen savua odottamassa... Lime on sitten julmetun tärkeä, koska se mureuttaa lihan. Sitruuna/kiivi yms. pitäisi kanssa toimia. Jos haluaa vähän rankempaa niin voi pistää tuplat sipulimausteita, mutta ei ollut omaan makuun. Jotkut kaverit tosin ihannoi sitä mallia.
Noh, sitten alkaa hauska osuus. Ota kunnon lihatukki (toivon mukaan...) ja levitä sen päälle elmukelmua. Otat lihaa ja pistät sen kelmun päälle ja sitten toinen kelmu vielä lihan päälle (itse pistän toisen päädyn kelmusta tukin alle ja taitan aina rullan sitten lihojen päälle). Sitten kun liha on kelmujen välissä niin hakkaat lihanuijalla ne ohueksi. Elmukelmu estää, että marinaadit lennä pitkin keittiötä (tekee silti, joten ympäristön suojaaminen on kannattavaa...). Sitten kun kaikki on nuijittu niin kannattaa leikellä vielä ylimääräiset roskat pois ja muutenkin leikellä lihat kapeammiksi, että ne kuivuu kunnolla. Helpompi kuivattaa kun ovat jotain 3-5cm leveitä. Nuijaa kannattaa sit käyttää aika hyvin. Kyl sen sitten huomaa kun tulee sopivan ohutta. Kuivuu nopeammin ja olen huomannut, että ovat miltein parempia kuin edes vähän "jerkymmät".
Kasvikuivuriin lihat (itsellä OBH Nordican malli 49e johon menee jotain 1,1kg lihaa kerralla). Vaihtele tasoja tunnin välein ja n. 6-8h päästä pitäisi olla valmista.
Hyvä tapa testata on ottaa palanen. Antaa sen jäähtyä ja taittaa se. Sen pitää murtua, mutta ei pidä mennä poikki. Valmista. Jos pinta on "märkää" niin se johtuu rasvasta ja se ei kuivu ikinä. Kun maistaa palasta missä ei ole rasvaa ja sellaista jossa on niin tajuatte ostaa sellaista lihaa, missä ei ole rasvaa
Säilöntä kannattaa tehdä siten, että pistää johonkin astiaan talouspaperia ja pistää lihaa kerroksittain (paperi + liha + paperi + liha jne). Papru kannattaa vaihtaa kun näkee, että siinä on rasvaa. Sitten vaan viileään, kuivaan, pimeään paikkaan. Säilyy kuukauden. Jääkaappin kun pistää niin maku vähän muuttuu ja ei ole niin hyvää. Itse en enää ainakaan sinne pistä. Kyl nuo kuukaudessa syö....
EDIT: Olen huomannut, että jos tekee yli 1kg (1,2 esim) niin kannattaa tuplata soija. Samaten jos haluaa luopua hakkaamisesta niin voi leikellä 1x1cm tankoja, mutta tuplata limet ja antaa marinoitua kaksi päivää. Silloin tulee suurin piirtein samanlaista ilman hakkaamista. Erilaista, mutta ihan hyvää.
"
Itsellä käytössä Lexa kasvikuivuri, huomannut että noin 1½ kg mötikkä kalvotonta sisäfilettä tai vastaavaa (nautaa, sikaa, hevosta tms). Lykkää hetkeksi pakkaseen ja sitten siivuttaa (helpompi käsitellä hieman jäisenä) noin 1x1cm tankoja. Muuten sama ohje mutta 2kpl limeä ja antaa olla muutaman yön (kääntää aamusta ja illasta lihapussin) sitten kuivaa niin hyvää tulee.