- Liittynyt
- 19.10.2016
- Viestejä
- 1 180
Eikös louhinnasta makseta veroja ansiotuloverotuksen mukaan? Se mielestäni on 20% hujakoilla
Sehän riippuu ihan siitä kuinka paljon on ansiotuloja. Tuo 20% kyllä kelpaisi itsellekin...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Eikös louhinnasta makseta veroja ansiotuloverotuksen mukaan? Se mielestäni on 20% hujakoilla
Mistä näen mikä veroprosentti pätee mihinkin tuloon?
Kiitos tiedosta.
Mitä jos louhin ethereumia ja päätän holdata saamani kolikot ja niiden arvo nousee, maksanko näistä kolikoista joitten arvo on noussut samalla tapaa veroja kun sijoittaessa? Eli voitoista maksaisin sen 30%?
Kuten sinulla on ostot ylhäällä, niin kirjaat samalla tavalla kaikki luovutukset (= krypto-krypto ja krypto-fiat treidit), niin että rivillä näkyy myydyn omaisuuserän hankintapäivä ja sen päivän kurssin mukainen euromääräinen hankintahinta, sekä myyntipäivä ja euromääräinen myyntihinta. Sitten ilmoitat ne omaverossa jokainen luovutus (=treidi) omalla rivillään muuna pääomatulona.Väännetääs rautalangasta, kun tuo verotus ei jotenkin mene päähän. Kaikki ostot on kyllä ylhäällä. Mutta mitenkäs vaikkapa seuraavanlainen kuviteltu tilanne
OFFTOPIC EDIT: katsoin että täällä oli aiemmin verotuksesta puhetta. Raudassa merkittävää on ostetun tietokoneyksikön arvioitu käyttöikä. Jos arvioitu elinkaari on yli 3 vuotta, niin se vähennetään poistoina. Jos arvioitu elinkaari on lyhyempi, niin voi poistaa kokonaan. Verottaja on ohjeellisesti antanut rajan 1000/1200 euroa tietokonekohtaiseksi arvorajaksi, jolla voi helposti tehdä päätöksen, että voiko vähennyksen tehdä kokonaan vaiko ei. Tämä on oikeastaan verotettavan etu, koska aika usein 1200 euronkin rauta on hyvin käyttökelpoista yli 3 vuotta nykyään. Ennenhän yli 3 vuotta vanha rauta oli SER:ä. Tämä tietysti menee laitekohtaisesti, ja se on mielestäni verottajan ohjeessa selvästi ilmaistu.
OFFTOPIC EDIT2: Verottajan ohjeessa on muistaakseni myös selvästi ilmaistu, että kun raudan myy pois, niin sen vuoden aikana poistoja raudasta ei voi tehdä. Koska olen tämän kerran lukenut, niin en jaksa nyt lähteä selaamaan missä se oli, mutta muistaakseni se oli jossain tarkennetuissa ohjeissa. Verovelvollisella on selvilleottovelvollisuus, joten jokainen tekee veroilmoituksensa omalla riskillä. Verottajan veroehdotus ja verotuspäätös voi olla virheellinen ja on verovelvollisen velvollisuus tarkastaa että kaikki on kunnossa. Louhintarautaa ei voi palkkatuloista vähentää, vaan se vähennetään lounnasta saaduista ("muista") ansiotuloista. Tämäkin mielestäni on ilmaistu verotusohjeissa selvästi. Jos näin on tehnyt, niin sitten kannattaa toivoa, ettei verotus mene tarkastukseen, koska kyllä isolla rigillä saattaa ylittyä jopa törkeän veropetoksen määritelmä. Sen jälkeen voi mennä sitten työpaikka alta, jos on vastuullisissa hommissa, tai voi tulevaisuudessa olla vaikea päästä joihinkin duuneihin. Jo kohtuu perusduuneissakin, johon yliopistotutkintoa tarvii, voi tulla tie vastaan. Sen takia kannattaa olla tarkka
Verojutuista on tosin varmaan fiksumpaa keskustella vero-ketjussa, koska siellä on enemmän asiasta kiinnostuneita. Toki aina veroasioissa kannattaa itse katsoa ne verotusohjeet läpi ja tarkistaa, koska voihan olla että luotettavaltakin kuulostava henkilö on ymmärtänyt asian väärin. Tuo virtuaalivaluuttojen ohje on mielestäni hyvinkin kattava, mutta kannattaa katsoa ettei sekoita sijoittamisosuutta ja PoW-osuutta keskenään.
Jos olet noin aktiivisesti hoitanut asiaa ja jotain häikkää tulisi myöhemmin, niin mitään ongelmaa ei pitäisi tulla ainakaan rikosoikeudellisesti. Olet ollut huolellinen ja toiminut omien epäilysten synnyttyä virkamiehen ohjeiden mukaisesti. Tuo hyvä ohjeistus kryptojen osaltahan on uusi. Sen mukaan kannattaa nyt toimia 2020 osalta, koska sellainen on.Tämä viesti tuolta louhinta ketjun puolelta. Mielenkiintoinen tämä kohta " Verottajan veroehdotus ja verotuspäätös voi olla virheellinen ja on verovelvollisen velvollisuus tarkastaa että kaikki on kunnossa."
Mitä kautta tämä sitten pitäisi tarkastaa? Itsekkin useampaan kertaan keskustellut asioista verotoimiston kanssa puhelimessa ja saanut tätä kautta joka kerta samat vastaukset että verotus on laskettu oikein.
Ja omalla kohdalla louhinnat kulut/hankinnat ovat olleet tuottoja suurempia ja ylijäävä osa on sitten vähennetty palkkatulojen verotuksesta -> Tätä myötä tullut sitten reilusti palautuksia.
Kuinka moni on valmis väittelemään verottajan kanssa asiasta että he ovat väärässä että haluan maksaa enemmän koska oman tulkintani mukaan minun pitäisi?
EDIT: Paras esimerkki varmasti tuo ensimmäinen louhinta vuosi jolta tein ilmoituksen muutaman vuoden myöhässä ja ilmoituksen jälkeen sain palautuksia.
PS. Kuinka moni yleensäkkään tarkastaa omia verolappujaan jos ei ole sinne mitään lisättävää? Tässähän on tuon mukaan suuri riski petokseen, jos verottaja on laskenut verotettavat tulot väärin.
Ja omalla kohdalla louhinnat kulut/hankinnat ovat olleet tuottoja suurempia ja ylijäävä osa on sitten vähennetty palkkatulojen verotuksesta -> Tätä myötä tullut sitten reilusti palautuksia.
Kuinka moni on valmis väittelemään verottajan kanssa asiasta että he ovat väärässä että haluan maksaa enemmän koska oman tulkintani mukaan minun pitäisi?
Jos olet noin aktiivisesti hoitanut asiaa ja jotain häikkää tulisi myöhemmin, niin mitään ongelmaa ei pitäisi tulla ainakaan rikosoikeudellisesti.
Tämä kiinnostaisi kanssa. Eli jos on hankkinut 900 euron tupakkiaskin ja louhinnasta tulee tänä vuonna vaikka 500 euroa niin voiko tuon lopun 400 euroa vähentää sitten seuraavan vuoden verotuksesta?
Joo siis tuo 1000/1200 euroa on siis ohjeellinen raja. Siitä voi poiketa, kyllä siihen suuntaan, että tekee poistot vuosittain, koska kyllähän oikeasti tietokoneen käyttöikä on yli 3 vuotta. Tuo raha on enemmänkin verotettavan etu ja helpottaa poistamista.Lainataan kysymys vielä tuolta toisesta langasta. Miten tässä tapauksessa voi toimia kun verottajan mukaan alle 1000 euron hankinta voidaan tehdä kertavähennyksenä, mutta jos hankinta on tehty loppuvuodesta ja tuotot eivät ylitä hankintahintaa voiko vähennyksiä tehdä useamman vuoden verotuksesta?
Henkilöllä on huolellisuusvelvoite. Ainakin omasta mielestäni se on tuossa tapauksessa täyttynyt. Jos käsitin oikein, niin veroilmoitus on tehty oikein. Sitten verotuspäätöksessä on ollut poistot myös palkkatuloista, jonka jälkeen henkilö on vielä kysynyt verottajalta, että hetkonen, eikö tässä ole virhe. Sitten verottajalta tullut vastaus että ei virhettä.Miksi ei voisi tulla ongelmia jos antaa väärän ilmoituksen? Ei verottaja noita yleensä tarkalla kammalla käy läpi. Voit ilmoittaa vaikka mitä vähennyksiä ja läpi menee hyvällä prosentilla. Ainakin tuo kuvaus kuulostaa virheellisesltä, sillä ylijäävät louhintakulut eivät siirry toisen tulolajin, joka tässä tapauksessa on palkkatulot, vähennykseksi. Louhintakamoja ja kuluja voi vähentää vain louhintatuotoista.
Miksi ei voisi tulla ongelmia jos antaa väärän ilmoituksen? Ei verottaja noita yleensä tarkalla kammalla käy läpi. Voit ilmoittaa vaikka mitä vähennyksiä ja läpi menee hyvällä prosentilla. Ainakin tuo kuvaus kuulostaa virheellisesltä, sillä ylijäävät louhintakulut eivät siirry toisen tulolajin, joka tässä tapauksessa on palkkatulot, vähennykseksi. Louhintakamoja ja kuluja voi vähentää vain louhintatuotoista.
Näkisin että nuo on suhteellisen hyvin katsottu läpi etenkin vuosina jotka on ilmoitettu jälkikäteen, näin siellä on ollut tietty henkilö joka käynyt läpi verotuksen. Tämä henkilö ja hänen yhteystiedot ovat myös noissa verolapuissa.
Hänen kanssaan myös myöhemmin käynyt läpi tuota verotusta puhelimessa, keskustelun jälkeen kävi vielä uudestaan läpi veroni ja totesi niiden olevan oikein.
Louhintatulothan ovat myös ansiotuloja. Kyseessä siis palkkatulot vs. näistä louhinnoista saatavat muut ansiotulot. Ettei iltatontulla sitten ole jotain muita 'muita ansituloja', joista vähennys on (viheellisesti?) tehty? Vaikea kuvitella, että vähennys menisi vahingossa palkkatuloista, koska palkkatuloista on muistaakseni oma kohta, ja kuitenkin verotusohjeessa selvästi sanotaan, että vähennykset kohdistetaan näihin louhintatuloihin.Väkisin tulee mieleen, että mennyt tietoa väärään lokeroon minkä takia vähennykset ansiotuloissa. Joku automaatti nuo kuitenkin laskee niin, että olisi oikeassa lokerossa tiedot ja silti vähentäisi ansiotuloja niin tällöin pitäisi olla muilla myös...
Tehdäänkö noi korjausilmotukset verkossa myös?
Väkisin tulee mieleen, että mennyt tietoa väärään lokeroon minkä takia vähennykset ansiotuloissa. Joku automaatti nuo kuitenkin laskee niin, että olisi oikeassa lokerossa tiedot ja silti vähentäisi ansiotuloja niin tällöin pitäisi olla muilla myös...
Nyt aloin miettimään sitä, että tarkoittaisiko tuo ohjeen kohta sitä, että vähennykset tehdään muusta ansiotulosta verotettavan edun mukaisesti, eli yli menevät kulut voitaisiin silti vähentää muistakin ansiotulolähteistä. Nimittäin muista ansiotuloista tehtävä vähennys ei poista palkkatuloista automaattisesti tehtävää 750 euron vähennystä. Tuo selvennys siis vain tarkoittaisi, että vähennys ei poista tuota 750 euron automaattista vähennystä, joka on siis edullista verotettavalle. On nimittäin olemassa myös tapaus jossa muiden ansiotulojen tuloja ei voida vähentää näistä muista ansiotuloista, eli apurahan tapauksessa. Siinä vähennykset pitää tehdä palkkatuloista, jolloin ensiksi pitää saada se 750 euroa täyteen että kulujen ilmoittamisesta on hyötyä. Jos apurahan lisäksi palkkatuloja ei ole, niin vähennykset jää kokonaan tekemättä.
Kuitenkin KHO:n päätös 1988-B-555 sanoo, että palkkatulojen tulonhankkimismenoja voi vähentää muista ansiotuloista. Eli ns. väärään suuntaan vrt. tämä keissi, mutta ei kai siinä ole hirveästi järkeä jos tuo ei toimisi molempiin suuntiin. Tosin en tiedä onko lainsäädäntö asiaa koskien muuttunut 1988 jälkeen, koska tuohon päätökseen en löytänyt kovin tuoreita viittauksia.
25 % | näyttöä käytöstä satunnaisen louhintatulon hankintaan |
50 % | näyttöä käytöstä louhintatulon hankintaan |
100 % | näyttöä pääasiallisesta käytöstä louhintatyön hankintaan |
Varmasti paras varmistaa asia verotoimistosta, mutta kysytään nyt täältä lennosta ensin: Eli jos tämän vuoden aikana on louhinut kryptoja, joista siis vielä tulovero menossa maksuun ensi vuodelle - mutta jos sitten päättääkin vielä tämän vuoden aikana myydä kaikki pois kun leikki ei enää huvitakaan, niin meneekö tuosta siinä tapauksessa tulovero+pääomatulo? (kun on siis louhinut ja muutaman kuukauden hodlannut ja sitten kuitenkin myy vielä samana vuonna).
Sinun tulisi ilmoittaa verotuksessasi muuna pääomatulona kaikki likviditeettipoolissa tapahtuvat vastikkeettomat saannot (esimerkiksi korkona maksettavat tuotot) ja lisäksi luovutusvoiton tai- tappion aina, kun nostat omaisuuseriä poolista.
Samaa miettinyt itsekin. Mietin myös että kuinka tarkkaan verottaja noita lähtisi tarkistamaan, eli riittäisikö esim. päivän keskimääräinen hinta tai joku muu saatavilla oleva päivähinta.Moi, löytyisikö jotain vinkkiä, mistä tuon Ethereumin hankintahinnan saisi pääomatuloverotusta varten, että voisi verrata myyntihintaan? Binanceen ilmestyy nuo mainatut eth:t silloin tällöin joten minuutilleen on saatavilla aika, jolloin ne sain, mutta täytyisi keksiä mistä näkee hinnan sillä kyseisellä hetkellä, Binancesta se kai täytyisi yrittää löytää kun ne kryptotkin sinne kerran tulevat.
E: Coinmotionissa oli mukava kun tallensi suoraan historiaan hinnan saantihetkellä
Samaa miettinyt itsekin. Mietin myös että kuinka tarkkaan verottaja noita lähtisi tarkistamaan, eli riittäisikö esim. päivän keskimääräinen hinta tai joku muu saatavilla oleva päivähinta.
Osaisiko joku selittää miten verotus toimii esimerkin liioitellussa tilanteessa:
Ville ostaa meemikolikkoa A 1 euron arvosta ja sen arvo nousee seuraavana päivänä miljoonakertaisesti. Sitten Ville treidaa meemivaluutan A meemivaluuttaan B (joka on ilmeisesti verotuksen aiheuttama tapahtuma?). Ville säilyttää kolikkoa B kunnes seuraava vuonna meemikolikon B arvo putoaa nollaan euroon ja hän vaihtaa meemikolikot 0 euroksi. Lopputulos siis 1 eur -> 0 eur.
Tuleeko treidauksesta veroa Villelle ensimmäisenä vuonna? Vaikka seuraavana vuonna Ville saisi tappiosta verovähennyksiä niin niistä ei ole hyötyä koska Ville elää säästöillään tai ansiotulot mitättömän pienet. Onko lopputulos että 1 euron panoksella tuli noin 300 000 euroa veroa maksettavaksi?
Kyllä, noin se menee karkeasti, joskin nyt voidaan ja kannattaa käyttää hankintameno-olettamaa ja verotettava tulo on vain 1000000*0.8 eli 800 000. Ville maksaa ensimmäisenä vuonna veroja ja seuraavana tekee miltsin tappiota. Tappio vähennettävissä kyseisenä verovuotena ja viitenä seuraavana vuotena pääomatuloista.
Tappioita ei voi ymmärtääkseni vähentää. Korjatkaa jos olen ymmärtänyt väärin.
Enpä huomannutkaan että sellainenkin oli olemassa. Eiköhän siellä ole nuo samat asiat jo selitetty, joten oli vähän turha postaus minulta.
Saisko linkin, missä mainitaan tuo 1200€.Eikö muuten tänä vuonna kerralla ja poistoina tehtävien vähennysten raja pitäisi olla 1200e eikä tasan tonni, koska se on muuttunut 2021?
Saisko linkin, missä mainitaan tuo 1200€.
Ainakin täällä: Virtuaalivaluuttojen verotus
puhutaan 1000€:sta
Lukisitko 1-3 viestiä ylempää vastauksen?Otetaanpa hypoteettinen kysymys. Mitenkä nuo laitteistohankinnat kannattaa vähentää/pystyy vähentämään, eli sanotaan että olen ostanut tämän vuoden puolella näytönohjaimia louhintaa varten ja hankintahinta on ollut yhteensä esim. 4000 euroa. Ansiotuloa olen saanut louhinnasta tänä vuonna esim. 2000 euroa. Voinko vähentää tänä vuonna 2000 euroa ja seuraavana vuonna toiset 2000?
Lukisitko 1-3 viestiä ylempää vastauksen?
Muotoilin kysymykseni ehkä vähän huonosti joten tarkennetaan. Jos olen ostanut 4 kpl 1000 euron arvoista näytönohjainta vaikka kahden viikon välein, käsitelläänkö ne erikseen eli jokaisen saa vähentää täysimääräisesti, vaiko yhtenä kokonaisuutena jolloin ne käsitellään yhdessä 4000 euron arvoisena poistona? Ja jos ne käsitellään erikseen jokainen, voinko vähentää tänä vuonna 2 x 1000 euroa ja ensi vuonna loput? Tähän ei löydy mielestäni vastausta Vero.fi:stä. Tai jos löytyy, osoittakaa puusilmälle mistä kohtaa.
Ymmärtääkseni yksi rigi on yksi tietokone oli siinä 1 tai 20 näyttistä. Kannattaa kasata niistä sellaisia rigejä, että saat maksimoitua oman vero tehokkuuden...
Et voi vähentää. Niistä et ole maksanut alv:tä, niin vähentäminen ei onnistuHei auttakaa tyhmää, sanotaan että olen ostanut 5 kpl 1000€ arvoisia näytönohjaimia. Kaikki käytettyinä yksityishenkilöiltä, miten näitten vähentäminen verotuksessa. Olisiko pitänyt kaupanteon yhteydessä tehdä kauppakirjaa/kuittia jokaisen yksityishenkilön kanssa, kun nyt minulla on ainoastaan niitten saamat alkuperäiskuitit kaupasta (missä hinta tietty eri sekä näissä näkyy luonnollisesti eri maksukortti numero kun mitä mulla on).?