Kotijäätelö, jäätelöreseptit, jäätelökoneet ja muut jäätelömäiset(sorbetit, jugurttijäätelöt, pirtelöt,...) keskustelu

finWeazel

Chief Karpfen - ruoKalan C&R
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
10 581
En haulla löytänyt ketjua aiheesta. Jos sellainen oli jo niin pahoittelen. Jos kävi puusilmät niin jatketaan oikeassa ketjussa tämän sijaan.

Ketju erilaisista jäätelökoneista, jäätelöresepteistä ja omista jäätelöprojekteista keskusteluun + kuvien jakamiseen. Ketjuun kuuluu myös ilman konetta tehtävät jäätelöt ja kaikki jäätelömäiset tuotteet kuten jäätelömäiset pirtelöt, sorbetit ja jugurttijäätelöt. Jätetään ketjun ulkopuolelle ei jäätelömäiset smoothiet, kaupanjäätelöt yms. Harmaata aluetta jotkin juomat mihin upotetaan jäätelöä sekaan. Ei haitanne, jos juomista missä on jäätelöä seassa keskustellaan ketjussa.

Mikä on sun suosikkiresepti? Onko joku kone mitä kannattaa välttää tai ostaa ehdottomasti? Tuleeko usein tehtyä kotona jäätelöä?

Parannan aloitusta, jos/kun toivottavasti keskustelua syntyy ja avausta voi kohdistaa paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Mulla on ensimmäistä päivää käytössä ninjan creami xl. Upea laite ensitestin pohjalta. Hyvin yksinkertainen käyttää. Laita kippoon valitun ohjeen mukainen jäätelöpohja. Jäädytä massaa 24h pakasteessa. Kippo kiinni koneeseen, paina nappia ja kone sekoittelee massan. 5minuutin päästä jäätelö valmis. Jos haluaa jotain extraa jäätelön sekaan niin sekoittamisen jälkeen kaiva kuoppa keskelle kippoa, extrat sekaan ja paina nappia.

Ensimmäisenä testinä kreikkalaisesta jugurtista jugurttijäätelöä. Suutuntuma ja massan olomuoto vastaa täysin jäätelöä. Maku ei tietenkään kreikkalaisella jugurtilla ole jäätelömäinen. Huomasi että jos pakastin on liian kylmä/massa liian kauan pakastimessa niin joutuu pyöritteleen massan kahteen kertaan. Ensimmäisestä pyörityksestä tulee kuivaa hiutaletta. Toisen kerran käskee koneen veivata niin lopputulos muuttuu pehmeäksi jäätelöksi.
1748202237317.jpeg
edit. Resepti oli kahta eri kreikkalaista jugurttia sekaisin, 24h jäädytys ja koneen jäätelöjugurttinappia painaen. Halusin testata yksinkertaisimman mahdollisen reseptin. Saa kuvan siitä mikä laitteen kyvykkyys on.
 
Viimeksi muokattu:
Jos ymmärrän oikein niin tuossa laitteessa konsepti on se että jäädytetään mitä vaan ja sitten laita se jäätynyt massa laitetaan tähän hommaa varten suunniteltuun tehosekoittimeen.

Se saattaa olla todella toimiva konsepti.

Mutta jäätelökoneet ovat perinteisesti toimineet vastakkaisella periaatteella. Eli joko kylmennetyllä kulholla tai kompressorilla (itsellä jossain varastossa kompressorikone) jäähdytetään massa samalla kuin sitä koko ajan sekoitetaan pienitehoisella, usein muovisella melalla.

Tämä tarkoittaa sitä että näille aiemman tyypin koneille tehdyt reseptit eivät välttämättä toimi samaan tyyliin.

Itse olen omaan koneeseen kaatanut laiskana lähinnä litran jogurttitölkkejä tms. Tietty kunnon resepteillä käyttäen paljon enemmän rasvaa ja sokeria saa parempaa, mutta ihan ok-kamaa on tullut esim. monista Valion jogurteista. Muistaakseni Kefir-jäätelökin oli ihan kohtuulista. Mutta tosiaan omalla kompressorikoneella se menee niin että mitään esivalmisteluja ei tarvita, mutta koneen pitää pyöriä hetken (5-10min) tyhjänä jäähtyäkseen ja sitten puolisen tuntia matskut sisällä.
 
Jos ymmärrän oikein niin tuossa laitteessa konsepti on se että jäädytetään mitä vaan ja sitten laita se jäätynyt massa laitetaan tähän hommaa varten suunniteltuun tehosekoittimeen.

Se saattaa olla todella toimiva konsepti.
Tämä on juurikin miten ninja creami variantit toimivat. Erinomaisen toimiva. Kone sekoittaa jäädytetystä massasta optimoiduilla asetuksilla jäätelön, sorbetin, jugurttijäätelön jne(jokaiselle oma asetus). Nesteet ja muut lisukkeet lisätään sekoituksen jälkeen, jos haluaa tehdä pirtelön tai vaikka pähkinöitä jäätelön sekaan. Erittäin helppo käyttää, virheen mahdollisuus lähes olematon. Jugurttijäätelö otti 5minuuttia koneella sekoittaa.

Se missä tuo voi olla huono on, että massan jäätyessä voi kulhon reunoille ja pintaan syntyä jääkiteitä. Perinteisellä tavalla tehdessä kiteet ei liene minkäänlainen ongelma(joskin enempi työtä/hitaampi). Testasin kahta eri jäädytysaikaa. Vähemmän aikaa pakasteessa ollut oli kiteetön, 28h pakasteessa olleessa oli kiteitä astian reunassa ja lopputulos ei niin optimaalinen. Molemmissa tekstuuri erittäin jäätelömäinen, ei valittamista.

Jos mulla olis nyt "Huonompi" kiteinen massa käsissä niin yrittäisin pelastaa systeemin mikrottamalla massaa vähän pehmeemmäksi ja 2 tai 3 kierrosta sekoitusta yhden sijaan. Tai vaihtoehtoisesti kaapii varovaisesti jäätelöt irti astiasta että mahdolliset kiteet jäävät astian reunaan.

Vähän ärsyttävä kun ninjalla on noita creami laitteita x erilaista. Osassa on ihan erilaisia asetuksia ja hyviä/huonoja puolia. Yhdessä härpätin mikä osaa tehdä pehmistä, toinen vääntää jäätelön lisäksi pirtelöt ja sorbetit, kolmannessa on gelato. Tämä trendi tuntuu olevan vähän joka laitteessa, että tehdään n-variaatiota eikä yhtä missä olisi "kaikki".
 
Viimeksi muokattu:
Wilfan jäätelökone löytyy. On vaan ollut vähällä käytöllä alkuhuuman jälkeen. Mitähän tuolla olisi ikää. Kymmenisen vuotta.
Täytyykin tämän ketjun myötä kaivaa se varaston perukoilta.
Ihan perus vaniljajäätelö reseptillä mennyt, sitä sitten maustanut milloin milläkin.
Omatekoinen rommi-rusina oli hyvää.
 
Wilfan jäätelökone löytyy. On vaan ollut vähällä käytöllä alkuhuuman jälkeen. Mitähän tuolla olisi ikää. Kymmenisen vuotta.
Täytyykin tämän ketjun myötä kaivaa se varaston perukoilta.
Ihan perus vaniljajäätelö reseptillä mennyt, sitä sitten maustanut milloin milläkin.
Omatekoinen rommi-rusina oli hyvää.
Miten rommirusina kannattaisi tehdä? Rusinoita ja rommia vain sekaan sellaisenaan vai ehkä rusinoiden marinointi rommissa etukäteen? Mikä rommi olis hyvä?

Toinen mikä kiinnostaa niin ehkä joku baileys irish cream tms. vois olla suotuisa jäätelön sekaan.
 
Miten rommirusina kannattaisi tehdä? Rusinoita ja rommia vain sekaan sellaisenaan vai ehkä rusinoiden marinointi rommissa etukäteen? Mikä rommi olis hyvä?

Toinen mikä kiinnostaa niin ehkä joku baileys irish cream tms. vois olla suotuisa jäätelön sekaan.
Tehnyt kummallakin tapaa rommirusinaa. Hintsun parempaa tuli marinoimalla. Muistaakseni käytin Appleton Estaten signature blendiä, kun sattui sitä löytymään kaapista.
Sheridan's likööristä tuli myös oiken maistuvaa jädee.
 
Mulla on Lidlin halpa vekotin, meni rikkikin jossain vaiheessa mutta taisi olla 3 vuoden takuu, niin meni sen piikkiin vielä. Tosin nyt ollut vähällä käytöllä. Voisi yrittää jaksaa tehdä jotain, vaikka vähemmän työlästä. Tämä ohje on yksi suosikeistani:


Siis pelkkä jätski tosta. Oon joskus tehnyt ton honeycombinkin, ganachea en.
 
Kreikkalaista jugurttia ninja creamilla ilman säätöjä. Hyvä ja jäätelömäinen koostumus. Maku aika vähäinen niin kompensoin soosilla. Soosin tein niin, että tuoreita mansikoita, kirsikoita ja pieni määrä makujugurttia soosiksi sauvasekoittimen avulla. Tätä konseptia voin suositella jos haluaa matalakalorisemman runsasproteiinisen makupalan

1748531522152.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Musso Stella löytyy. Ihan lyömätön rosterinen laite, mm helppo pitää puhtaana. On tosin iso, kallis ja painava.
 
Paras tähänmennessä testatuista jugurttijäätelöresepteistä. Todella pehmeä ja kermainen koostumus. Karamellivanukasjauho(40g), loraus vaniljasiirappi, suklaa proteiinijuoma(200g), kahvi(75g) ja kreikkalaista jugurttia niin että ninjan kuppi oli freeze tasossa. Tarvii vanukasjauhoja testata toisenkin kerran, että oliko se tuon koostumuksen salaisuus vai joku muu.

1748890317399.png
 
Viimeksi muokattu:
Vähän ärsyttävä kun ninjalla on noita creami laitteita x erilaista. Osassa on ihan erilaisia asetuksia ja hyviä/huonoja puolia. Yhdessä härpätin mikä osaa tehdä pehmistä, toinen vääntää jäätelön lisäksi pirtelöt ja sorbetit, kolmannessa on gelato. Tämä trendi tuntuu olevan vähän joka laitteessa, että tehdään n-variaatiota eikä yhtä missä olisi "kaikki".
Deluxessa on nuo kaikki.
 
Olen tehnyt itse jäätelöpohjan niin, että kananmunia, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina. Valkuaiset vatkaan vaahdoksi, sitten punainen maito ja ehkä kermaa sekä jokin sokerinlähde, kuten vaikka marjat. Ehkä myös makeutusainetta.

Itselläni on ihan "oikea" jäätelökone, eli sellainen jossa on oma kompressori. Tunnin verran se yleensä pyörittelee jäätelöä. Olen vaan miettinyt, että tarviikohan noita kananmuniakaan mihinkään. Entäs jos laittaisi vaan punaista maitoa ja vaikka valmista kinuskikastiketta, tuliskohan siitäkin ihan jäätelöä.

Vähän on vielä hakusessa ja keto tyyliin haluaisin yleensä nuo tehdä mahdollisimman pitkälle. Ananasjäätelö sekä valilijatangosta tehty vaniljajäätelö on varmaan olleet parhaimmat, mitä olen saanut tehtyä.
 
Olen tehnyt itse jäätelöpohjan niin, että kananmunia, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina. Valkuaiset vatkaan vaahdoksi, sitten punainen maito ja ehkä kermaa sekä jokin sokerinlähde, kuten vaikka marjat. Ehkä myös makeutusainetta.

Itselläni on ihan "oikea" jäätelökone, eli sellainen jossa on oma kompressori. Tunnin verran se yleensä pyörittelee jäätelöä. Olen vaan miettinyt, että tarviikohan noita kananmuniakaan mihinkään. Entäs jos laittaisi vaan punaista maitoa ja vaikka valmista kinuskikastiketta, tuliskohan siitäkin ihan jäätelöä.

Vähän on vielä hakusessa ja keto tyyliin haluaisin yleensä nuo tehdä mahdollisimman pitkälle. Ananasjäätelö sekä valilijatangosta tehty vaniljajäätelö on varmaan olleet parhaimmat, mitä olen saanut tehtyä.
Onnistuu ilman kananmunia. Kananmunat mun käsityksen mukaan lisää rasvaisuutta ja luo pehmeyttä jäätelön tekstuuriin. Hyvin pintapuolisesti olen perehtynyt jäätelönteon teoriaan. Ilmeisesti jos haluaa juuri tietyntyyppisen jäätelän tai gelaton jossa koostumus pehmeä niin nousee tärkeäksi massan rasvaprosentti ja sokerimäärä. Ehkä myös pieni määrä alkoholia. Gelato vs. jäätelö erot siinä miten rasva/sokeri suhde menee.

Jos meinaa syödä jäätelöt heti eikä pakasta niin saa vapausasteita massan suhteen(muuttuuko koppuraksi pakasteessa). Sama juttu jos ei ole juuri tietynlainen suutuntuma mielessä. Ihan ääripäässä oli sitten tehosekoitinkone tai kompurakone niin pelkästä kreikkalaisesta jugurtista saa jäätelömäisen suutuntumalta mutta ei maulta. Miedon maun takia mun kuvissa soosiksi vedettyä marjaa. Suutuntuma jugurttijäätelöstä ja iso osa mausta soosista. Pienet kalorit, pienemmät maut, toisaalta voi syödä joka päivä ilman lihomisvaaraa.

Matalan kalorin ja runsaan proteiinin "jugurttijäätelöissä" mitä minä olen tehnyt niin kananmunien ja ison rasvamäärän tilalta ksantaani on hyvä tapa tehdä kermainen koostumus. Ei kestä laittaa liikaa tai tulee kumista jankkia. 1/4 t-lusikka/1g ninja xl pinttiin hyvä lähtökohta. Jos kestää vähän enempi kaloreita niin vanukasjauho on oiva tapa tehdä tekstuuri ja makua. Kikka-aineita on muitakin, mutta en ole vielä kerennyt itse testaamaan.
1748949728207.png


---

Kompurakoneen eduksi laskisin että varmuudella ei tule jäätyneitä kiteitä massaan ja ei tarvi esijäädyttää. Ninja tyyppisen tehosekoitinlaitteen eduksi laskisin nopeuden 5min(jos esijäädytetty massa pakasteessa) ja monipuolisuuden(pirtelöt sun muut onnistuu myös, ei vain jäätelö ja sorbetti).

Vanhempien luokse ostanen kompurakoneen. Ostaisin sinne(kin) muuten ninjan, mutta heillä on aina pakaste niin täyteenpakattu että en usko olevan mahdollista jäädytellä riittävää määrää ninjan törppöjä. Tarkoitus kesällä vanhempien luona tehdä maksimit erilaisia sorbetteja marjoista mitä poimitaan.
 
Viimeksi muokattu:
Onkohan tämä Gigantin tarjouslaite toimiva ja käyttökelpoinen: F&B jäätelökone (musta)
Taitaa olla halvin kompressorilla oleva jäätelökone mitä on tarjoushinnalla 139,99 e. Eihän tuollaisessa tietysti tarvitse muuta toiminnallisuutta olla kuin jäähdytys ja sekoitus, mutta kai nekin voi toteuttaa hyvin tai huonosti.
 
Ostin 2dl kinuskikastiketta ja 1l pun maitoa. Lisäsin ehkä 1 rkl vanilijasokeria, yllättävän hyvä lopputulos. Ei tarvinnut kanamunia erotella. Seuraavaksi olisi hyvä saada sokerit minimiin, mutta jostain mantelimaidosta yms ei taida jäätelöä saada aikaiseksi. Se on toki, että kun pakkaseen laittaa, niin se jäätyy kovaksi, koska ei ole mitään lisäainetta estämässä tätä, mutta ihan kinuskijäätelöltä tämä kyllä maistuu.
 
Onkohan tämä Gigantin tarjouslaite toimiva ja käyttökelpoinen: F&B jäätelökone (musta)
Taitaa olla halvin kompressorilla oleva jäätelökone mitä on tarjoushinnalla 139,99 e. Eihän tuollaisessa tietysti tarvitse muuta toiminnallisuutta olla kuin jäähdytys ja sekoitus, mutta kai nekin voi toteuttaa hyvin tai huonosti.
Kestävyys, äänekkyys,... Osa koneista ei tee sorbettia(jos sillä on merkitystä). On noissa kai eroja sen suhteen miten kylmäksi vetävät massan. Osa ei tee kovin kylmäksi niin joko syötävä pehmeenä tai veivaamisen jälkeen pakastettava tovi. Toki on niitäkin jotka mikrottaa jäätelöt ja syö pikemminkin pirtelöä kuin jäätelöä. Makuasioita.

Tän aamun kahvi+suklaaproteiinijuoma jugurttijäätelö
1748967497558.jpeg
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
278 943
Viestejä
4 795 299
Jäsenet
77 859
Uusin jäsen
35Hyper

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom