En haulla löytänyt ketjua aiheesta. Jos sellainen oli jo niin pahoittelen. Jos kävi puusilmät niin jatketaan oikeassa ketjussa tämän sijaan.
Ketju erilaisista jäätelökoneista, jäätelöresepteistä ja omista jäätelöprojekteista keskusteluun + kuvien jakamiseen. Ketjuun kuuluu myös ilman konetta tehtävät jäätelöt ja kaikki jäätelömäiset tuotteet kuten jäätelömäiset pirtelöt, sorbetit ja jugurttijäätelöt. Jätetään ketjun ulkopuolelle ei jäätelömäiset smoothiet, kaupanjäätelöt yms. Harmaata aluetta jotkin juomat mihin upotetaan jäätelöä sekaan. Ei haitanne, jos juomista missä on jäätelöä seassa keskustellaan ketjussa.
Mikä on sun suosikkiresepti? Onko joku kone mitä kannattaa välttää tai ostaa ehdottomasti? Tuleeko usein tehtyä kotona jäätelöä?
Parannan aloitusta, jos/kun toivottavasti keskustelua syntyy ja avausta voi kohdistaa paremmin.
Mulla on ensimmäistä päivää käytössä ninjan creami xl. Upea laite ensitestin pohjalta. Hyvin yksinkertainen käyttää. Laita kippoon valitun ohjeen mukainen jäätelöpohja. Jäädytä massaa 24h pakasteessa. Kippo kiinni koneeseen, paina nappia ja kone sekoittelee massan. 5minuutin päästä jäätelö valmis. Jos haluaa jotain extraa jäätelön sekaan niin sekoittamisen jälkeen kaiva kuoppa keskelle kippoa, extrat sekaan ja paina nappia.
Ensimmäisenä testinä kreikkalaisesta jugurtista jugurttijäätelöä. Suutuntuma ja massan olomuoto vastaa täysin jäätelöä. Maku ei tietenkään kreikkalaisella jugurtilla ole jäätelömäinen. Huomasi että jos pakastin on liian kylmä/massa liian kauan pakastimessa niin joutuu pyöritteleen massan kahteen kertaan. Ensimmäisestä pyörityksestä tulee kuivaa hiutaletta. Toisen kerran käskee koneen veivata niin lopputulos muuttuu pehmeäksi jäätelöksi.
edit. Resepti oli kahta eri kreikkalaista jugurttia sekaisin, 24h jäädytys ja koneen jäätelöjugurttinappia painaen. Halusin testata yksinkertaisimman mahdollisen reseptin. Saa kuvan siitä mikä laitteen kyvykkyys on.
Jos ymmärrän oikein niin tuossa laitteessa konsepti on se että jäädytetään mitä vaan ja sitten laita se jäätynyt massa laitetaan tähän hommaa varten suunniteltuun tehosekoittimeen.
Se saattaa olla todella toimiva konsepti.
Mutta jäätelökoneet ovat perinteisesti toimineet vastakkaisella periaatteella. Eli joko kylmennetyllä kulholla tai kompressorilla (itsellä jossain varastossa kompressorikone) jäähdytetään massa samalla kuin sitä koko ajan sekoitetaan pienitehoisella, usein muovisella melalla.
Tämä tarkoittaa sitä että näille aiemman tyypin koneille tehdyt reseptit eivät välttämättä toimi samaan tyyliin.
Itse olen omaan koneeseen kaatanut laiskana lähinnä litran jogurttitölkkejä tms. Tietty kunnon resepteillä käyttäen paljon enemmän rasvaa ja sokeria saa parempaa, mutta ihan ok-kamaa on tullut esim. monista Valion jogurteista. Muistaakseni Kefir-jäätelökin oli ihan kohtuulista. Mutta tosiaan omalla kompressorikoneella se menee niin että mitään esivalmisteluja ei tarvita, mutta koneen pitää pyöriä hetken (5-10min) tyhjänä jäähtyäkseen ja sitten puolisen tuntia matskut sisällä.
Jos ymmärrän oikein niin tuossa laitteessa konsepti on se että jäädytetään mitä vaan ja sitten laita se jäätynyt massa laitetaan tähän hommaa varten suunniteltuun tehosekoittimeen.
Tämä on just se konsepti. Erinomaisen toimiva. Kone sekoittaa jäädytetystä massasta optimoiduilla asetuksilla jäätelön, sorbetin, jugurttijäätelön jne(jokaiselle oma asetus). Nesteet ja muut lisukkeet lisätään sekoituksen jälkeen, jos haluaa tehdä pirtelön tai vaikka pähkinöitä jäätelön sekaan. Erittäin helppo käyttää, virheen mahdollisuus lähes olematon. Jugurttijäätelö otti 5minuuttia koneella sekoittaa.
Se missä tuo voi olla huono on, että massan jäätyessä voi kulhon reunoille ja pintaan syntyä jääkiteitä. Perinteisellä tavalla tehdessä kiteet ei liene minkäänlainen ongelma(joskin enempi työtä/hitaampi). Testasin kahta eri jäädytysaikaa. Vähemmän aikaa pakasteessa ollut oli kiteetön, 28h pakasteessa olleessa oli kiteitä astian reunassa ja lopputulos ei niin optimaalinen. Molemmissa tekstuuri erittäin jäätelömäinen, ei valittamista.
Jos mulla olis nyt "Huonompi" kiteinen massa käsissä niin yrittäisin pelastaa systeemin mikrottamalla massaa vähän pehmeemmäksi ja 2 tai 3 kierrosta sekoitusta yhden sijaan. Tai vaihtoehtoisesti kaapii varovaisesti jäätelöt irti astiasta että mahdolliset kiteet jäävät astian reunaan.
Vähän ärsyttävä kun ninjalla on noita creami laitteita x erilaista. Osassa on ihan erilaisia asetuksia ja hyviä/huonoja puolia. Yhdessä härpätin mikä osaa tehdä pehmistä, toinen vääntää jäätelön lisäksi pirtelöt ja sorbetit, kolmannessa on gelato. Tämä trendi tuntuu olevan vähän joka laitteessa, että tehdään n-variaatiota eikä yhtä missä olisi "kaikki".