Avataanpa tänne hieman omaa systeemiä kun pääsin muuttamaan 1,5kk sitten omakotitaloon ja pois kerrostalon asettamista rajoitteista tämän harrastuksen suhteen.
Rautana Asrock A300 + R5 2400G (muistaakseni) jossa proxmox ja siellä HA virtuaalikoneena jossa taas lisäkilkkeinä Mosquitto, Node-RED, Unifi Controlleri, Google Drive BackUp, NTP-serveri yms.
Kotiin tulee 1G netti kaapelilla, kotiverkko rakenneltu Edgerouter X:n, parin tyhmän switchin ja Unifi Uap-Ac-Pro ympärille siten, että automaatiokilkkeet on omassa IoT-verkossaan jossa osa osoitteista määritelty siten, ettei niillä ole ulkomaailmaan asiaa. Ns. kotiverkosta pääsee IoT-verkon laitteisiin kiinni, muttei toisinpäin.
Automaatio rakentuu HA:n, neljän Googlen kaiuttimen, Philips Hue sillan + jokusen valon, muutamien pistorasioiden ja Shellyn releiden, himmentimen ja parin liiketunnistimien ympärille. Automaatiot tehty suurimmilta osin Node-RED:llä ja pääasiassa liittyvät valaistuksen ohjaukseen, kahvinkeittimen ajasteluun, lämpötilojen seurantaan, joidenkin laitteiden päälle-pois kytkentään yms.
Shellyn releet flashatty Tasmotalla, pistorasioissa myös Tasmotat sisällä. Lukuunottamatta muutama kpl tuya-pohjaisia joita ei enää saanutkaan flashattya, ne poistettu kuitenkin tuya-localin avulla pois pilvestä. Shellyn liiketunnismet on orkkissoftalla, mutta pois pilvestä nekin. Lisäksi pari AM2302-anturilla varustettua NodeMCU:ta joissa myös tasmota sisällä, mittaavat sisälämpötilaa ja autotallin lämpötilaa. Saunaan heitin RuuviTagin johtovapauden saavuttamiseksi.
Olkkarin ikkunoihin tein NodeMCU:n, releen ja parin servon kokoonpanolla kaihtimien käännön, aukeaa aamuisin tiettyyn aikaan ja vähän auringonlaskun jälkeen kiinni. Kodinhoitohuoneen ja WC:n valot toimii liiketunnistuksella, WC:n valaisimeen tein päivä ja yösäädöt jotka menee tietyn aikaikkunan mukaan.
Philipsin AndroidTV integroitu myös systeemiin ja sille sovelluksessa kauko-ohjaimen perustoiminnot ja automaatioissa sammutus esim nukkumaan mennessä tai kotoa poistuttaessa. Halutussa aikaikkunassa TV:n kytkeytyessä päälle, himmennetään olkkarin valot halutulle tasolle jne.
3D-tulostin integroitu OctoPrintin kautta myös Home Assistantiin ja pistorasian avulla tehty automaattisammutukset tulostuksen valmistuttua ym, myös ilmoitus Googlen kajareista.
Ohjaukseen käytössä aiemmin mainitut Googlen kajarit äänikomennoille (joita kyllä pääasiassa käytetäänkin), kaiuttimista huudellaan myös erinäisiä ilmoituksia esim saunan valmistumisesta yms. Itsellä ja puolisolla HA:n sovellukset puhelimissa, joiden kautta myös kotonaolon seuranta jonka pohjalta asetetaan "home off" ja "home on" tiloja päälle ja pois.
Lisäksi sain kyhäiltyä seinälle tabletin johon tein talon pohjakuvan ja siinä tällä hetkellä valojen ja kaihtimien manuaaliohjaukset, pohjakuvan valaistus muuttuu myös noiden valojen päälläolon mukaan. Tuota tabletin tarjoamaa informaatiota vielä tarkoitus kasvattaa reippaasti, kunhan joutaa sen kanssa taas askartelemaan.
Sähkönkulutuksen seuranta houkuttais lisätä raudan puolesta, mutta jotain huhuja ollut, että mahdollisesti olisi tulossa jossain kohtaa mahdolliseksi tuoda kulutuslukemat esimerkiksi .csv-tiedostosta, jotka taas voisi kaivaa sähköyhtiöltä.. Täytyy vähän suunnitella ja miettiä olisiko tuo toteutettavissa myös omatoimisesti millaisella työmäärällä vaikkei valmista ratkaisua olisikaan tulossa. Ilmalämpöpumppu on mallia älytön, joten sen ohjauksia en ainakaan toistaiseksi jaksa alkaa tuohon lisäämään vaikka sekin mahdollista olisi.
Seuraavana ohjelmassa vielä lopun valaistuksen lisääminen ohjauksen piiriin, autojen lämmityksen ohjaukset ja tuon tabletin ominaisuuksien lisääminen.