Kotiautomaatio

@Paapaa Lähinnä eri valmistajilla hieman eri kötöstyksiä. Nytkin kun katsoo Githubista Bellowsin zha ongelmia, niin aivan ihmeellisyyksiä siellä on. Huono verkko, huonot valot jne. ja järjestelmä menee offline.

Tietty tuolla omalla gatewaylla voi asiaa korjata, mutta sitten kun sulla onkin 10 Ikealamppua ja haluatkin Philipsin ledinauhaa, niin ostatko taas Hue gatewayn siihen lisäksi. :facepalm:

Olisi kaikinpuolin parempi, jos saisi kaikki toiminnallisuudet yhdessä paketissa.

Zigbee 3.0 kai hieman näitä korjaa, mutta niistäkään moni valmistaja ei viitsi edes ilmoittaa, mitä versiota on kyseiset tuotteet.
 
@Paapaa Lähinnä eri valmistajilla hieman eri kötöstyksiä. Nytkin kun katsoo Githubista Bellowsin zha ongelmia, niin aivan ihmeellisyyksiä siellä on. Huono verkko, huonot valot jne. ja järjestelmä menee offline.

Tietty tuolla omalla gatewaylla voi asiaa korjata, mutta sitten kun sulla onkin 10 Ikealamppua ja haluatkin Philipsin ledinauhaa, niin ostatko taas Hue gatewayn siihen lisäksi. :facepalm:

Olisi kaikinpuolin parempi, jos saisi kaikki toiminnallisuudet yhdessä paketissa.

Zigbee 3.0 kai hieman näitä korjaa, mutta niistäkään moni valmistaja ei viitsi edes ilmoittaa, mitä versiota on kyseiset tuotteet.

On tämä melkoinen soppa :) Eli kun haluan itse koodata UI:n ja automatiikan valoihin Raspberry Pi 3+:n kera (jonka BT:tä muuten tarvitaan RuuviTageihin), niin:

1. Ikean systeemi halpa, toimii hyvin Ikean Bridgen kera, mutta en saa siihen Philipsin LED-stripejä kiinni?
2. Philipsin Bridgeen saan sekä Ikean että Philipsin lamput, mutta tälläkin hetkellä Ikean lamppujen kanssa ongelmia? (Vaikka koodaan itse?)
3. 3rd party shield/dongle Raspiin voisi ratkaista 1:n ja 2:n ongelmat? Vaikuttaako tähän se, että Raspini BT on jo käytössä. Tuossa oli jotain BT UART:iin liittyvää, mikä pitää tiedostaa?

Tää vaatii hiukan vielä opiskelua. Tai sitten ostan vain Ikean perussetin ja kärsin muutaman kympin oppirahaa jos rajat tulevat vastaan...
 
@Paapaa Pähkinänkuoressa Zigbee vehkeet toimii parhaiten oman valmistajan gatewayssa. Ne saa toimimaan muissakin, mutta saattaa tulla ongelmia tai sitten ei. Mulla esim. Ikean lamput menee parin tunnin päästä Offline tilaan, kunnes resetoin HA:n. Tähän on ilmeisesti fixiä tulossa, mutta en tiedä milloin. Saattaisi parantua jos saisin siirrettyä rpin lähemmäs noita valoja, mutta sitten RuuviTag, joka on pihasaunassa ei enää kuuluisi sille. :(

Ikean gatewayn saat myös paritettua HA:n kanssa. Se on varmaan varmin tapa saada ne lamput toimimaan sen kanssa.

Z-wave on paremmin tuettu HA:ssa ja siinä käsittääkseni ei ole mitään ongelmia.

Jos ostat Rpin shieldin, niin sinun pitää kikkailla Rpin oma BT siihen hitaaseen porttiin. Helpoimmalla pääset, jos ostat USB donglen, niin ei tarvitse sille asialle uhrata ajatustakaan.

Hommaat sen Ikean perussetin gatewayn kanssa ja paritat sen HA:han. -> et tarvitse Zigbee moduulia. Ikean valot ovat myös niin halpoja, että säästät niissä. Sitten hommaat Z-wave donglen ja kaiken muut teet Z-wavella (pistorasiat, lukot, anturit, led nauhat, ym.).
 
Zigbee2mqtt on pelannut kyllä ihan hyvin Ikean lampun ja Xiaomin antureiden kanssa, kun olen sitä vasten nodella naputellut koodia nyt viikonloppuna. Proof of concept -hommia toki vielä, aika näyttää miten pelaa, kun alkaa isompaa määrää laitteita ohjaamaan.
 
Mikä olisi hintalaatusuhteeltaan hyvä pistorasia joka toimisi Huen kanssa? Siis joku palikka mikä työnnetään normi pistorasian päälle.

Uuteen kämppään tulee kaikki Huella.
No tietysti Osram Smart+ pistorasia. Tässä auton lämmityksen etäohjattava "kellokytkin".
7drUa4n.jpg
 
Haen ratkaisua siihen, että auto olisi roikassa kiinni ja että saisin kauko-ohjaimella käynnistettyä pistorasian.
Varmaan yksinkertaisin olisi radiotaajuuksilla toimiva? Koska kotona netin jaan puhelimesta .
Ulkovastaanotin ulkokäyttöön Cotech Smart Home - CO/TECH | Cl... Toimisiko tämä. Ja tämä Kaukokytkin ulkokäyttöön Cotech Smart Home - CO/TECH | Clas O...

Bilteman kauko-ohjattava pistorasia on toiminut nyt yhden talven ilman mitään ongelmia. Tutkin asiaa alunperin teknisemmin ja lopulta luovutin ja ostin kokeeksi tuon.

Toinen auto on tavallisen ajastimen perässä ja tämä kauko-ohjattava pistorasia sekä ajastin ovat Ikean muovilaatikossa, johon tulee jatkojohto talon seinästä. Väliaikainen viritys, mutta ihan toimiva eikä tarvitse pitää noita lumihangessa. Autokatosta ratkaissee lopullisesti tämän järjestelyn.

Pistorasia: Kauko-ohjattava virtakatkaisin ulkotiloihin
Laatikko: KLÄMTARE Kannellinen laatikko sisä-/ulkokäyt - IKEA
 
Onkos täällä sälekaihtimien, rullaverhojen tai vastaavien toimintaa automatisoineita? Somfy ja Hunter Douglasin PowerView näyttäisivät ainakin tarjoavan vaihtoehtoja.

Edit. Olihan tuolla aiemmilla sivuilla jotain, ei vaan heti löytynyt. Ilmeisesti toteutuksen tasolle ei kuitenkaan ole päästy?
 
Viimeksi muokattu:
Osramillahan on nykyään ulkokäyttöön tehtyjä pistorasioita, niin ei tarvitse värkätä itse suojakoteloon. Toimivat ZigBeellä niin näkee jo ohjaussoftasta onko päällä vai ei, eli kaksisuuntaisia toisin kun nuo 443MHz rasiat joista ei tiedä menikö käsky perille vai ei. Vaatii toki jonkun hubin jolla niitä ohjaa.

https://www.amazon.de/Osram-schaltbare-fernbedienbar-Lichtsteuerung-kompatibel/dp/B0776YGHFN/
Rakentamalla tuli muutaman rahan halvemmaksi kun pistorasia makso vain 14euroa. Ja rasioita tarvittiin kaksi kun ei riittäny kantavuus muuten. Talossa huonosti E27 kantasia valaisimia niin ei niitäkään oikein toistimena pysty käyttäämään. Sitten kun ulkorasiaa saa taas 24euron tarjoushintaan niin rakentamisessa ei ole kyllä mitään järkeä.
 
Onkos täällä sälekaihtimien, rullaverhojen tai vastaavien toimintaa automatisoineita? Somfy ja Hunter Douglasin PowerView näyttäisivät ainakin tarjoavan vaihtoehtoja.
Olen automatisoinut kotona kaikkien ikkunoiden rullaverhot. Omien kaukosäätimiensä lisäksi verhot ovat käytettävissä äänikomennoilla Amazon Echosta ("Alexa, trigger kitchen down", "Alexa, trigger upstairs down", "Alexa, trigger living room half" jne.) ja selaimella älypuhelimista, tableteilta, pelikonsoleilta sekä tietokoneilta.

Kaihtimia ohjaa myös Logitech Harmony. "Watch a Movie" laskee kaihtimet kokonaan alas, mikäli ei ole vielä auringonlaskun aika. "Watch TV" laskee kaihtimet puoleenväliin, mikäli valosensori raportoi kovasti auringonvaloa videotykin kankaan vierestä. Muiden kuin makuuhuoneen kaihtimet nousevat automaattisesti auringonlaskun jälkeen. Makuuhuoneen kaihtimet laskeutuvat yöksi ja nousevat päiväksi, paitsi helteellä jäävät alas.

Cozifyn "Poissa"-teeman aktivointi laskee helteellä kaikki kaihtimet alas ja "Koti"-teeman palautus nostaa ne takaisin puoleenväliin tai ylös, ulkolämpötilasta ja auringonvalon määrästä riippuen. Tämä vähentää selvästi ilmastoinnin tarvetta. Ulkoterassin markiisit kelautuvat vastaavasti automaattisesti sisään kovalla tuulella ja auringonlaskun jälkeen.

Olen myös värkännyt "herätysteemoja", eli että kaihtimet alkavat aamulla hiljalleen nykiä ylöspäin ja valot kirkastua. Kaihtimien osalta hommassa on tietysti se pieni mutta, että talvi täällä Suomessa on kovin pimeä ja aamut vailla auringonvaloa.


Valintaprosessi
Hetken aikaa Somfyn tuotteita ja Apollo Zipline S -kaihtimia (Screen ikkunakaihdin Zipline) tutkineena tulin siihen lopputulokseen, että 1) Somfy TaHoma ei mahdollista sen tasoista ohjausta/automaatiota, mitä itse haen ja 2) kaihdinmyyjät useammastakin liikkeestä kertoivat aika yksimielisesti, että Zipline- ja vastaavat "kanaaleissa" kulkevat, ikkunan ulkopuolelle asennettavat kaihtimet eivät sovi talvikäyttöön. Kuulemma jämähtävät heti, kun vettä jäätyy kanaaliin. Tämän tyyppisillä ulkokaihtimilla olisi saatu reunoilta paistava auringonvalo eliminoitua, joten pettymys oli suuri. Hintakin on sen verran posketon, 4 kaihdinta asennuksineen ja moottoreineen n. 4000 €, että eipä huvita lähteä "testaajaksi".

Yksi tutkittu vaihtoehto oli Somfyn moottorit "kanaalittomilla"/"vetoketjuttomilla" kaihtimilla. Ne kuitenkin päästävät sivusta valoa sisään, joten ei tuntunut mielekkäältä maksaa niistä älyttömiä hintoja. Lopulta ainoa järkevältä tuntuva vaihtoehto oli 433.92MHz taajuudella toimivat kaihdinmoottorit Kiinasta ja kirjoittaa ohjauskoodi itse. Se on myös helpompaa, kuin Somfyn RTS-, saati sitten IO-protokollan ohjaus omalla koodilla.

12V moottoreita eri kokoisiin putkiin, RF-komennot ns. Markisol-protokollaa:
12V Automatic DIY Roller Shade Motor Tubular Electric Curtains Motor Roller blind shutters Intelligent Remote Control Mayitr-in Blinds, Shades & Shutters from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group
12V Automatic Tubular Electric Curtains Motor Roller Blind Shutters Intelligent Remote Control Lifting DIY Curtain Mayitr-in Blinds, Shades & Shutters from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group

230V verkkovirralla toimivia (valmistajana Espanjalainen A-OK, ei käytä Markisol-protokollaa):
AC 100 240V Electric Roller Shade Tubular Motor with Remote Control Home Decoration for Curtain Shade Roller Blinds Mayitr-in Blinds, Shades & Shutters from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group

Virtalähteet 12V malleihin täältä (1A tai 2A, moottorin vaatimuksista riippuen): Celotron Oy - Made in Finland


Tekninen toteutus
Yllä listatuille moottoreille ja niiden kaukosäätimien komentojen kopioimiseen näyttää nyt jo löytyvän Githubista valmiita esimerkkejä, mutta itsellä homma lähti käyntiin perinteiseen tapaan: 433.92MHz vastaanotin kiinni Arduino Unoon, datapinniin 10 kOhm vastus ja vastus kiinni USB-äänikortin line-in/mikrofoni-sisääntuloon. Audacity äänittämään, pientä gainin säätöä ja sitten painelemaan nappeja kaukosäätimiltä. Näin oli kotitekoinen oskillaattori valmis.

Tri-state koodaustahan sieltä säätimiltä tuli, kahden AGC-bitin jälkeen (korkea n. 2410 us ja matala n. 1330 us). Pulssitiheys on n. 315 us. Komentokoodit ovat yllä listatuille 12V moottoreille 41 bitin pituisia ja nopeita kirjata ylös ihan waveformia tutkimalla. Mutta kuten mainittu, nyt tähänkin Markisol-protokollaa käyttävien komentojen kaappaukseen löytyy jo valmista koodia Arduinolle. rcswitch ja muut vastaavat valmiskirjastot eivät tunnista Markisol-protokollaa käyttäviä kaukosäätimiä. Jotkut ovat kolvanneet itse kaukosäätimet Arduinon ohjattaviksi, mutta mielestäni kaukosäätimien tuhoamiseen ei ole tarvetta kun protokollan ohjaukseen löytyy valmiita koodeja.

Päätin kirjoittaa ohjauskoodinkin Arduinolle, koska automaatiohubina toimivan Raspberry Pin (Raspbian Linux) GPIO-pinnit vie laitteeseen liitetty 5" näyttö. Pi komentaa Arduinoa USB-kaapelin välityksellä sarjaportti-interfaceä käyttäen. Kirjoitin Pille lyhyen bash-skriptin nopeuttamaan käyttöä. Arduino muodostaa ja lähettää RF-komennot 433.92MHz lähetintä käyttäen. Tällaiset lähetin-/vastaanotinparit maksavat esim. Amazonissa ja Kiinankaupoissa alle 1 € kappaleelta: 433Mhz RF Transmitter and Receiver Module Link Kit for ARM/MCU WL DIY 315MHZ/433MHZ Wireless for arduino Diy Kit-in Integrated Circuits from Electronic Components & Supplies on Aliexpress.com | Alibaba Group

Pille kirjoitin lisäksi PHP-skriptin, joka mahdollistaa kaihtimien ja monien muiden laitteiden ohjauksen selaimella. Lopuksi liitin bash-skriptini Alexan äänikomentoihin TRIGGERcmd:n (TRIGGERcmd: Remotely run commands on your computers.) + IFTTT:n (IFTTT helps your apps and devices work together) kautta. Harmonyyn ja Cozifyihin liittäminen onnistui niinkin simppelillä tavalla, että Crontab kyttää tiettyjen laitteiden ilmestymistä kotiverkkoon. Komentoja lähetetään sitten muiden sensorien ja säätietojen perusteella. Säätietojen lukemiseksi internetistä rekisteröidyin Dark Sky -palveluun ja kirjoitin ohjaukseen Python-skriptin: https://darksky.net

Moottoreita muuntajiin liittäessä huomasin vielä, että Kiinalaiset ovat merkinneet johdot usein väärinpäin. Kannattaakin käyttää yleismittaria, sillä kyse on tasavirtalaitteista (DC) ja usein punainen johto olikin miinus tai miinusjohto oli muuten merkitty plussaksi.


TL;DR
10 rullakaihtimen moottorisointi maksoi yhteensä n. 300-400 € + Arduino ja Raspberry Pi. Kaihtimet olivat olemassa jo entuudestaan, joten niiden hintoja ei ole tuossa summassa mukana. Olen aiemmin käyttänyt myös joitain akkukäyttöisiä kaihdinmoottoreita, eli sellaisia jotka toimivat n. 2-3 kk ilman latausta kerrallaan. Niissä ongelmana on lähinnä akkujen väsyminen n. 2-3 vuoden jälkeen, erityisesti suurilla kaihtimilla. Mielestäni nämä kiinteillä johdoilla varustetut moottorit ovat hyvä valinta, koska heikkovirtakaapelit ovat ohuina helpot piilottaa, eikä moottoreista lopu virta juuri silloin kun et ehtisi etsiä sitä laturia. Kaikissa paikoissa ei toki ole mahdollista vetää kiinteää johtoa kaihtimilta pistorasialle.
 
Tuli rakennettua uusi autotalli, johon on tulossa lämmitys Mitsubishi Electric MSZ-AP35VGK ilmalämpöpumpulla. Olisi mukava saada myös palovaroittimet langattomasti. Onko tässäkin threadissa mainitut Xiaomi/Honeywell-varoittimet kuranttia kampetta vielä vai onko muitakin vaihtoehtoja? Mites kännykkänotifikaatiot noiden Xiaomin laitteiden kanssa silloin kun ollaan poissa kotoa?
 
Pohdiskelin noit noit patteritermostien ohjauksia niin taitaa vanhaan taloon päästä helpoimmalla jos kääntää termostaatin esim. 24-28 asteeseen ja virittelee pienitehoisen ptc-vastuksen ja 3Dtulostaa päälle siistin suojan. Lisäksi vaan lämpösulake varmuuden vuoksi. Muuten esim esp-01 ohjaamaan. Riittäisi PTC-fetille ja yhdelle DS18S20 lämpötila-anturille tai useammalle. Eli termostaatin alkuperäinen lämpölaajeva kapseli toimisi normaalisti ja ohjaukses vaan lämmitettäisiin sitä sulkemaan venttiiliä. Se miksi termostaatti 24-28 asteeseen säätäen eikä isommalle niin ajatus se ettei tarvi niin paljoa lämmitystä käyttää. Tarvittaessa tietysti voi isompiakin lämpöjä käyttää kun saatta verkoston lämpö johtua enemmän eristettyyn termostaattiinkin.

Kaupallisten kanssa kun menee helposti siihen että patteriverkosto tyhjäksi vedestä. Liitokset auki ja uudet rungot pattereihin. Ja vanhojen kanssa tappelu että saat kaikki taas pelaamaan kun koskaan ne ei mee siten miten pitäsi aina tullen joku yllätys. Jollei muuta niin liitoksia ei saa auki ja kiinni purkamatta osaa seinästä kun jälkikäteen lisätty seinään levyä tai panelia.

Tuli siitä mieleen kun kaupallisissakin on vahakapseleita ja lämmittimiä.
 
Viimeksi muokattu:
Kysymys!
Tajuaako Philips HUE impulssi/jousi katkaisijan? Eli osaa syttyä/sammua kun lampun "normaalia" katkaisijaa painellaa?
 
Kysymys!
Tajuaako Philips HUE impulssi/jousi katkaisijan? Eli osaa syttyä/sammua kun lampun "normaalia" katkaisijaa painellaa?

Hue ei ota kanta katkaisijan malliin tai tyyppiin, kaikki toimii kun vain sähkövirta sammuu tai menee päälle lampulta.
 
Hue ei ota kanta katkaisijan malliin tai tyyppiin, kaikki toimii kun vain sähkövirta sammuu tai menee päälle lampulta.

Ei tässä nyt varsisaisesti puhuttu katkaiaijan ominaisuuksista. Tarkoitin sitä että jos hue valasin on tilassa X ja katkaiset siltä virran hetkellisesti (impulssi kytkin joka on oletuksena päällä). Osaako se muuttaa tilaansa Xstä Y:hyn vai räpsyykö valaisin miten sattuu?
 
Ei tässä nyt varsisaisesti puhuttu katkaiaijan ominaisuuksista. Tarkoitin sitä että jos hue valasin on tilassa X ja katkaiset siltä virran hetkellisesti (impulssi kytkin joka on oletuksena päällä). Osaako se muuttaa tilaansa Xstä Y:hyn vai räpsyykö valaisin miten sattuu?
Tarkoitatko nyt painonappeja? Sellainen tuskin on suoraan kytketty valaisimelle vaan impulssireleelle, joka hoitaa sähkön kytkemisen/katkaisun lampulle. Tällöin lampun näkökulmasta tavallisen katkaisijan ja painonapeilla ohjatun valaistuksen välillä ei ole eroa.
 
Tarkoitatko nyt painonappeja? Sellainen tuskin on suoraan kytketty valaisimelle vaan impulssireleelle, joka hoitaa sähkön kytkemisen/katkaisun lampulle. Tällöin lampun näkökulmasta tavallisen katkaisijan ja painonapeilla ohjatun valaistuksen välillä ei ole eroa.
Tarkoittaa ilmeisesti sitä että kun haluaa sammuksissa olevan valon päälle ilman automatiikkaa niin käyttää kytkimen sammuksis ja päälle niin valo ymmärtää että se halutaan päälle. (Ja myös vastaavasti sammuksiin päällä olevan sammuksiin siten että se toimisi myös automaatiolla sen jälkeen). Jolloin voisi käyttää NC koskettimen paininappia kytkimenä.

Noita tuollain toimivia ollut joskus et sai ohjattua sähköt lyhyesti katkaisemalla. Olivat sähkökatkon "pikakatkon" jälkeen aina miten sattuu. Pidemmät sähkökatkot ei vaikuttanut niiden toimintaan. Ei liene kovin yleisesti käytössä oleva vaan enempi tuota ebay ja kiina akselia ja joku taskulampun led-piirit käytössä.
 
Viimeksi muokattu:
Tarkoittaa ilmeisesti sitä että kun haluaa sammuksissa olevan valon päälle ilman automatiikkaa niin käyttää kytkimen sammuksis ja päälle niin valo ymmärtää että se halutaan päälle. (Ja myös vastaavasti sammuksiin päällä olevan sammuksiin siten että se toimisi myös automaatiolla sen jälkeen.)
Kuulostaa vaan varsin erikoiselta jos todella lampulle menevää 230 V jännitettä katkotaan NC-koskettimisella painonapilla.

EDIT: Aa, no se ehkä selittääkin, että ei ole koskaan tullut vastaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kuulostaa vaan varsin erikoiselta jos todella lampulle menevää 230 V jännitettä katkotaan NC-koskettimisella painonapilla.
No toi olisi helppo tapa päivittää nollaton kytkin. Sais ohjattua kytkimellä automatiikan lisänä ja useista kytkinsarjoista löytyy noi impulssikytkimet joissa NO ja NC kytkimet. Ongelma on just vaan sähkökatkot noille lampuille jotka ohjautuu virtojen katkaisulla.

Mutta en muista noita olleen merkki valmistajilla. Joskus tosiaan itsellä oli himmentimen omaavat lamput joita ohjattiin virran katkaisulla kuten taskulamppuja on tapana ohjata.
 
Tarkoitatko nyt painonappeja? Sellainen tuskin on suoraan kytketty valaisimelle vaan impulssireleelle, joka hoitaa sähkön kytkemisen/katkaisun lampulle. Tällöin lampun näkökulmasta tavallisen katkaisijan ja painonapeilla ohjatun valaistuksen välillä ei ole eroa.
Totta :beye:
 
IMG-20181116-WA0009.jpeg


No tällänen lähti kikantista 99€. Katotaan kauan rouvalla kestää pinna räpsytellä katkaisijoita. Jos kestää nii haen papari lisää näitä :D
 
IMG-20181116-WA0009.jpeg


No tällänen lähti kikantista 99€. Katotaan kauan rouvalla kestää pinna räpsytellä katkaisijoita. Jos kestää nii haen papari lisää näitä :D
Kannattaa niiden Huen katkaisimien lisäksi hankkia Philipsin liiketunnistimia. Ne helpottavat ihan jumalattomasti elämää isossa asunnossa ja olivat melkein ainoa tapa millä sai puolisonkin elämään näiden valojen kanssa (vaikka ensimmäiset Huet tulivat meille 2016 :lol:).

Liiketunnistimia kannattaa kytätä Euroopan Amazoneista. Ainakin kesällä irtosi Espanjan Amazonista 25 euron kappalehintaan.
 
Kannattaa niiden Huen katkaisimien lisäksi hankkia Philipsin liiketunnistimia. Ne helpottavat ihan jumalattomasti elämää isossa asunnossa ja olivat melkein ainoa tapa millä sai puolisonkin elämään näiden valojen kanssa (vaikka ensimmäiset Huet tulivat meille 2016 :lol:).

Liiketunnistimia kannattaa kytätä Euroopan Amazoneista. Ainakin kesällä irtosi Espanjan Amazonista 25 euron kappalehintaan.

Joo no tämä oli tällänen heräteostos kun alle 100 sai! Ja ainakin nyt vituttaa jo muutama asia... Jos valon sammuttaa sillan kautta ja seinän kytkin jää päälle, nii ei tosiaan riitä pikanen edes takas näpäytys vaan tuurista riippuen pitää odotella kytkin off asennossa x sekuntia, että valo syttyy ns. oletus tilaan.

Mä niin nään itteni kauppakassi kädessä, mukula toisessa ja toinen kakara lahkeessa odottelemassa, että valot saa päälle. :joy:

Ja tota apia kun katselin nii lampun "reachable" tila päivittyy vieläkin hitaammin. Eli ton jousitetun kytkimenkin voi unohtaa :facepalm:

Tosiaan paskaakaan en tohon laitokseen tai apiin perehtynyt ennen ostoa mutta, mikäs vitun takia tuo ei anna dataa mtqq yli ns. reaaliajassa? :beye:

No sormet ristiin ja toivotaan että toi api vaikka paranis tulevaisuidessa. Ja onhan toiki purkkit tosiaam rootattavissa, sikäli mikäli alkaa illat käymään tylsiksi.. :vihellys:
 
--

No sormet ristiin ja toivotaan että toi api vaikka paranis tulevaisuidessa. Ja onhan toiki purkkit tosiaam rootattavissa, sikäli mikäli alkaa illat käymään tylsiksi.. :vihellys:

Uusimmat firmikset sillalle ja lampuille asennettu? Kyl tää melkein reaaliaikanen on, pl. kaukosäädin joka on jääkaapissa kiinni. Se tuppaa hidastelemaan aina, miksi lie :lol:

Kädet vapaana -toimintaan Apple Watch on myös aivan mahtava. S4 ja Siri shortcuts niin voi laukoa ihan mitä lystää ja riittää kun nostaa ranteen suun eteen ja sanoo taikasanan. Hue reagoi n. sekunnin-parin viiveellä Sirin kautta.

Koko kämppä pl. kylppäri ja vessa on nykyään Hue-lamppuja, ulkovalot myös. Miten sitä ennen jakso niitä jatkuvasti palavia manuaalisia hehkulamppuja? Tulevaisuus on täällä. :)
 
Uusimmat firmikset sillalle ja lampuille asennettu? Kyl tää melkein reaaliaikanen on, pl. kaukosäädin joka on jääkaapissa kiinni. Se tuppaa hidastelemaan aina, miksi lie :lol:

Kädet vapaana -toimintaan Apple Watch on myös aivan mahtava. S4 ja Siri shortcuts niin voi laukoa ihan mitä lystää ja riittää kun nostaa ranteen suun eteen ja sanoo taikasanan. Hue reagoi n. sekunnin-parin viiveellä Sirin kautta.

Koko kämppä pl. kylppäri ja vessa on nykyään Hue-lamppuja, ulkovalot myös. Miten sitä ennen jakso niitä jatkuvasti palavia manuaalisia hehkulamppuja? Tulevaisuus on täällä. :)

Kaipa tuo pakotti päivitykset ekalla bootilla.

Tuo huen kaukkari/kytkin on vaan aivan saatanan ruma ja seinässäkin näyttää idioottimaiselta jos räppää tavallisen viereen saatikka päälle.

Tällähetkellä varteenotettavin vaihtoehto vois olla toi ikean pikku himmennin ja sille joku "telakka/peiterasia" oikean kytkimen päälle. Jää nähtäväksi, rouva on nimittää sitä perinteisempää sorttia joka saattais polttaa vaikka päreitä lukuvalona.
 
Ihan näppärältä vaikuttaa tuollainen "Sonoff" kolmen kytkimen härveli normaalin seinäkytkimen tilalle. Rasiassa vaan yhden valon johdotus ja kaksi muuta nappia kytkemättä. MQTT kanssa kun ilmoittelee nappien painamisesta niin automaatio ohjaa niitä kahta muuta siihen käyttöön mihin haluaa. Toki tuosta käytössä olevastakin tulee MQTT kanssa tilavaihdon tieto.
 

Onko kellään kokemusta, voisiko tuo ulkorasia mahdollisesti olla Zigbee 3.0 laite, kuten Ikean tuorein pistorasia on? Itseä kiinnostaa, että välittääkö se sekä Zigbee Light Link ja Zigbee Home Automation sanomia, eli voinko käyttää sitä välittämään rantasaunalta sensoridataa (ZigBee HA sanmia käsittääkseni). Tällä hetkellä käytössä on Ikean pistorasia tarkoitukseen, mutta sehän ei ole ulkokäyttöön tarkoitettu, joten vähän hazardi...
 
Onko kellään kokemusta, voisiko tuo ulkorasia mahdollisesti olla Zigbee 3.0 laite, kuten Ikean tuorein pistorasia on? Itseä kiinnostaa, että välittääkö se sekä Zigbee Light Link ja Zigbee Home Automation sanomia, eli voinko käyttää sitä välittämään rantasaunalta sensoridataa (ZigBee HA sanmia käsittääkseni). Tällä hetkellä käytössä on Ikean pistorasia tarkoitukseen, mutta sehän ei ole ulkokäyttöön tarkoitettu, joten vähän hazardi...
  • Network protocol: ZigBee LL 2.0
Outdoor lighting | SMART+

Sitä ei toki tiedä onko siinä uusi firmis joka olisi 3.0. ja sivuilla vanhaa tietoa. Mutta ainaki näillä tiedoilla ei ole 3.0

Many smart home systems, one light source: Smart+ from LEDVANCE

"LEDVANCE will introduce both a greatly extended, dedicated ZigBee portfolio – using the Zigbee 3.0 wireless standard"
 
Viimeksi muokattu:
Milläköhän tuota saisi kontrolloitua järkevästi. Itse kaipaisin sitä sulatuskaapelia varten, joten mikään perus-app ei oikein kiinnosta. Trådfrin gatewayhin tuota ei taida saada kiinni, meneeköhän tuollaiseen kiinalaiseen Zigbee piiriin helposti vaikka esp8266:lla?
 
Itsellä alkaisi olla ajankohtaista uuden talon suunnittelu ja haluaisinkin tehdä sähköistyksen pääsääntöisesti logiikan avulla. Onko kukaan toteuttanut omia projektejaan esim. Beckhoffin, Siemensin tai muulla vastaavalla järjestelmällä?

Nykyisessä talossa olen tehnyt osan Logo!:n avulla ja se toimii ihan mukavasti valojen ja pistorasioiden ohjauksessa. Kaikki kytkimet ovat Schneiderin pienjännitepainikkeita johdotettuina monijohdinkaapeleilla logiikalle, jossa on sitten helppo määritellä mitä kukin nappi tekee erilaisilla painalluksilla. Valaistusta ohjataan myös läsnäolotunnistimilla ajan mukaan.
Myös maaviileän ohjaus on Logon perässä. Lämpötilan mittauksia on ympäri taloa ja maalämpöjärjestelmässä. Ne on toteutettu ESP8266:lla ja 1-wire antureilla, joita luetaan Rasp + Domoticz systeemillä.

Isommassa mittakaavassa Logo jää hieman pieneksi vähäisen IOn vuoksi ja Raspi on hieman liian kevyt koko talon automaation toteuttamiseen, joten se ei tule kysymykseen.
 
Jos tekisin logiikalla koko talon ohjauksen niin ottaisin varmaan Beckhoffin tai Wagon. Niihin on IO aika halpaa ja löytyy myös KNX (ainakin wagosta) ja DALI väylä kortit. Wagossa vaikutti olevan myös hieman fiksumpi DALI konffaussofta.
Itsellä tulee KNX/DALI ratkaisulla koko talo. Aluksi meinasin tehdä KNX väylällä kaikki anturi ja painikkeet ja liittää sen Wagon PFC100 logiikkaan. Kuitenkin sitte päädyin halvempaan ratkaisuun kun tuli vastaan edullinen Wiser for Knx. Siinä on jo ominaisuuksia valmiina nii ei tarvii kaikkea koodailla itse. Wagoon ja Beckhoffin kylläkin löytyy omat kirjastot rakennus automaatioon.
 
Milläs olette taistelleet sitä jummettua kaapelihässäkkää vastaan mikä äkkiä tulee tähtimäisestä johdotuksesta keskuksee kun jokaista laitetta pitäisi ohjata. Onko huonekohtaisesti jotain kenttämodulia vai tylysti keskukseen johtokasa jonka ympäri ei ködet mahdu.
 
Itse olen Ikean lampuilla lisännyt kotiin säädettävyyttä.
Kiva kun voi lamppujen värit ja himmenykset säätää mieluisekseen.

Kotona oli aluksi vain rasittavaa ja rumaa 2700k lamppuja.
Älyvalaistussetit - IKEA

Vielä olisi jotain 30x30 ledipaneeleja 12 kappaletta. Miten porukka on niitä muuttaneet säädettäviksi/ korvanneet ledipaneeleja?

Ikealla on 80e kappale, joka kuulostaa aika kalliilta. Laittaisko noihin vain paremmat normiledit himmennyksellä?
 
Onkos muuten jo nykyään niin sanotusti "defacto" että ikean hilppeet tulee kaupasta Hue yhteensopivalla firmiksellä? Vai edelleen täyttä lottoa mikä firmis sattuu käteen sieltä?
 
Jos tekisin logiikalla koko talon ohjauksen niin ottaisin varmaan Beckhoffin tai Wagon. Niihin on IO aika halpaa ja löytyy myös KNX (ainakin wagosta) ja DALI väylä kortit. Wagossa vaikutti olevan myös hieman fiksumpi DALI konffaussofta.
Itsellä tulee KNX/DALI ratkaisulla koko talo. Aluksi meinasin tehdä KNX väylällä kaikki anturi ja painikkeet ja liittää sen Wagon PFC100 logiikkaan. Kuitenkin sitte päädyin halvempaan ratkaisuun kun tuli vastaan edullinen Wiser for Knx. Siinä on jo ominaisuuksia valmiina nii ei tarvii kaikkea koodailla itse. Wagoon ja Beckhoffin kylläkin löytyy omat kirjastot rakennus automaatioon.

Pitääkin tutustua tuohon Wiseriin. Ei ole aiemmin vielä tullut vastaan. Tosin KNX-laitteet ovat melko hinnakkaita. Yhden katkaisijan hinnalla saa vedettyä jo melkoisesti kaapelia ja tavallisia kytkimiä...

Logollahan voisi liittää monta yksikköä verkkoon yhden masterin alle, jolloin kaikkia kaapeleita ei tarvitsisi tuoda keskukselle asti. Keskitetyllä ratkaisulla voisi kerätä tietyn osan kaapelit yhteen ja jatkaa siitä parilla enemmän johtimia sisältävällä kaapelilla eteenpäin?
 
Onhan ne knx vehkeet arvokkaampia kun vertaa normi katkaisijaan. Saksasta saa tavaraa edullisemmin. Tietty esim 4-painikkeen katkaisija jossa on myös lämpötila mittaus maksaa 120€ ja ei tarvii joka painikkeelle uutta kaapelia vetää niin hintaero kapenee. Läsnäolotunnistimetkin on mielestäni ihan kohtuu hintaisia kun vähä katsoo minkä merkin ottaa. Halvimmat lähtee 80€. Esim Mdt merkkiset laitteet on varsin edullisia ominaisuuksiin nähden.
Toi Wiser on muutes sama laite kuin Logic Machine 5
 
Itse olen Ikean lampuilla lisännyt kotiin säädettävyyttä.
Kiva kun voi lamppujen värit ja himmenykset säätää mieluisekseen.

Kotona oli aluksi vain rasittavaa ja rumaa 2700k lamppuja.
Älyvalaistussetit - IKEA

Vielä olisi jotain 30x30 ledipaneeleja 12 kappaletta. Miten porukka on niitä muuttaneet säädettäviksi/ korvanneet ledipaneeleja?

Ikealla on 80e kappale, joka kuulostaa aika kalliilta. Laittaisko noihin vain paremmat normiledit himmennyksellä?
Ikeallahan on nykyään valikoimissa Trådfri yhteensopiva "ajuri" jolla voidaan korvata ledilamppujen mukana tullut alkuperäinen muuntaja. Jos tuo on yhteensopiva paneeliesi kanssa niin se olisi varmaan helpoin halvin tapa saada niistä säädettävät.
 
Ikeallahan on nykyään valikoimissa Trådfri yhteensopiva "ajuri" jolla voidaan korvata ledilamppujen mukana tullut alkuperäinen muuntaja. Jos tuo on yhteensopiva paneeliesi kanssa niin se olisi varmaan helpoin halvin tapa saada niistä säädettävät.
Paneelit ei ole himmennettäviä ja lisäksi ne on 2700k, joka on värilämpötila jota inhoan sisällä.

Nykyiset olikin 20x20 kooltaan.

Halvimmaksi taitaa tulla ostaa mieluiset ledipaneeli, esim 4000k himmennyksellä ja laittaa normaali himmennin tai tuo ikean ajuri.
 
Alunperin olin hankkimassa Nexan liiketunnistinta ja ulkopistorasiaa (kaukosäätimellä) autotallin seinässä olevan valaisimen ohjaukseen.

Selailin aiheeseen liittyviä keskusteluja ja sain käsityksen, että nuo Nexan 433Mhz taajuudella toimivat laitteet eivät olisi kovin luotettavia.

Mikähän järjestelmä se nyt olisi järkevin, kun tarpeet olisivat seuraavat?
- ohjata paria pistorasiaa liiketunnistimella (ehkä useammalla) ja myös kaukosäätimellä/kytkimellä?
- valojen kytkimien ohjaus ajastetusti/hämäräkytkimellä

Tuntuu tuo ulkopistorasia karsivan noita järjestelmiä pois.
 
Mikähän järjestelmä se nyt olisi järkevin, kun tarpeet olisivat seuraavat?
- ohjata paria pistorasiaa liiketunnistimella (ehkä useammalla) ja myös kaukosäätimellä/kytkimellä?
- valojen kytkimien ohjaus ajastetusti/hämäräkytkimellä

Tuntuu tuo ulkopistorasia karsivan noita järjestelmiä pois.


Nuo @Viliz03 n mainitsemat Osramit.
 
Mikähän järjestelmä se nyt olisi järkevin, kun tarpeet olisivat seuraavat?
Yksi vaihtoehto olisi 2-suuntaista tiedonsiirtoa käyttävät, kuten ZigBee ja Z-Wave. Esimerkiksi tämä: Osram Smart+ Plug -etäohjattava pistorasia ulkokäyttöön 47,90 €

Nexan ulkopistorasian käytöstä ei tosiaan ainakaan sen omilla kaukosäätimillä tule mitään, ei vastaanota radiokomentoja riittävän luotettavasti. Ostin kokeiluun myös vastaavan COTechin (Clas Ohlsonin) setin: Kaukokytkin ulkokäyttöön Cotech Smart Home - CO/TECH | Clas O...

Mutta eipä tuokaan hirveän paljon Nexaa paremmin pelitä, lähettimen täytyy olla suhteellisen lähellä. Sain sen tosin toimimaan ihan kohtalaisesti ja ajastuksilla, kun kirjoitin Arduinolle ohjelman ja kolvasin 433.92MHz lähettimeen pidemmän antennin. COTech vaatii hieman enemmän työtä tässä suhteessa kuin Nexa: kaukosäätimen jokainen nappi lähettää 4 eri koodia, joista vähintään 2 vaaditaan, että vastaanotin hyväksyy komennon (ON tai OFF). Eli ne kaikki 24-bittiset komennot täytyy kaapata ja tulkita oskillaattorilla. Lisäksi näiden koodien väliset AGC-bitit ovat eri pituiset jopa samassa "sarjassa"; ensin 4 pitkää AGC:tä (n. 7437 us), sitten 4 lyhyttä (n. 2494 us). Lyhyiden välissä ei myöskään ole ns. "radiohiljaisuutta" lainkaan. Pulssitiheys on n. 1542 us jaettuna neljään osaan (LOW-HIGH-HIGH-HIGH ja LOW-LOW-HIGH-HIGH).

Osuipa silmiin että Ikea tuo markkinoille vuoden alusta älyverhoja. Ja taas hinta on aikas edullisen näköinen.
Tämä on loistava uutinen! Verhomoottorit ovat olleet niin pitkään niin ylihinnoiteltuja, että touhuun saisi pikkuhiljaa tulla jotain järkeä. Vaikka olenkin tyytyväinen omaan ratkaisuuni rakentaa järjestelmä käytännössä itse, se ei kuitenkaan ole ihan kuluttajaystävällinen tai kaikille sopiva toteutustapa. :)

Samoin Philips Hue -valojen viimeaikaiset hinnanpudotukset ja ulkovalot, jopa ulkokäyttöinen LED-nauha, ovat positiivista kehitystä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 551
Viestejä
4 476 676
Jäsenet
73 955
Uusin jäsen
Laiska007

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom