En muistanutkaan, että olin laskeskellut viime keväänä säästäisikö lämmityksessä siten, että lämmityksen katkaisisi tunniksi, jos seuraavan tunnin hinta on halvempi. Tällä tavalla kalliin tunnin sähkönkulutus siirtyisi seuraavalle tunnille, joka on halvempi. Ehdoksi määritin, että lämmitys ei saisi olla poikki kahta peräkkäistä tuntia. Lisäksi hinnan pitää pudotan vähintään sentin verran.
Kuvassa tuntikohtaiset sähkön hinnat. Siniset kohdat ovat niitä jolloin sähkölämmitys olisi poikki. Tällöin hinnaksi voi laskea seuraavan tunnin hinnan (sinisen piikin alla vihreä palkki, joka on yhtä suuri kuin seuraava tunti).
Tein simulaatiolaskut seuraavalla logiikalla:
1. - Käy hinnat läpi taulukossa tunti tunnilta ja merkitse toiseen taulukkoon ylös aina, jos seuraavan tunnin hinta on enemmän kuin sentin halvempi (kuvassa syanit negatiiviset palkit).
2. - Etsi merkitystä taulukosta kaikki kohdat (jonot), joissa on peräkkäisiä merkintöjä. Sähköthän eivät saaneet olla kahta tuntia peräkkäin poikki.
2.1 - Etsi suurin pudotus ja poista pudotukset vasemmalta ja oikealta puolelta.
2.2 - Etsi lyhentyneesta jonosta seuraavaksi suurin pudotus ja ja poista pudotukset vasemmalta ja oikealta puolelta.
3. - Näin jatketaan kunnes ei ole enää kahta peräkkäistä katko kohtaa.
4. - Hintataulukossa jäljelle jääteiden katkojen kohtien hinnat korvataan seuraavan tunnin hinnalla.
Jos olettaa, että sähkönkulutus lämmitykseen olisi koko ajan tasaista ja, että sähkö, joka olisi katkon aikana kulunut lämmitykseen, kulutetaan seuraavalla tunnilla, voidaan laskea seuraavat säästöt:
Sähkön tunikohtaiset pörssihinnat välillä 1.4.2022 - 28.2.2023 jaettuna tasan 11 osaan. Oikeasti jokainen kuukaisi ei ole tunneissa yhtä pitkä, mutta tein tällaisen oletuksen laskujen helpottamisesti. Laskettu säästö.
Vastaavasti voisi laskea kohdat, joissa sähkön hinta nousee reilusi ja käyttää tätä esilämmitykseen. Esimerkiksi 15 minuuttia ennen kalliimpaa tuntia nostaa lämmitystä hieman.
Tunti ilman lämmitystä voi olla liian pitkä aika. Käytännössä pitäisi säätää termostaatteja lasketun katkon ajaksi vain pienemmälle, jotta lämpötila ei putoa liiaa kylmällä ilmalla. Kun sitten joskus siirrytään tunnista 15 minuutin pörssisähköön, niin ajattelin jatkaa tätä projektia.
Edit 2:
Kohtien 2.1 ja 2.2 tapa, jossa etsitään suurin pudotus jonosta ja poistetaan se ei ole optimaalinen. Esim. jos kolmen peräkkäisen pudostuksen arvot ovat [3; 5; 4] ei ole järkevää poistaa 5:sta, koska 3+4 = 7, joka on suurempi kuin 5. Kannattaa poistaa 5. Muokkasin skriptiä siten, että peräkkäiset pudotukset käsitellään optimaalisesti pituuteen neljä saakka. Tätä suuremmille jonoille käytetään vanhaa tapaa. Erot ovat pieniä.
Edit 3:
Käytin hintarajana yhtä senttiä. Jos rajana käyttää 0.001 senttiä, säästöä tulee enemmän.