Kotelotuulettimet

Eräilves

Turrien turri
Tukijäsen
Liittynyt
18.01.2019
Viestejä
2 067
On jo OT kun ei kotelotuulettimiin suoraan liity mutta..

Onko asennettuna jokin emolevyn säätösofta koneelle joka ohittaa bios-säädöt windowsissa?
Ei ole muuta kuin tuo ai suite, siinä on nuo ez update ja usb bios flashback. Nehän ei pitäisi vaikuttaa kait?

Ja afterburner ja sen mukana tullut rivatuner on, mutta ne säädöt on ainoastaan näyttikselle?
 

Alensia

Custom-titteli
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 811
Miepä poistan sen. Mutta eihän se kai tuohon usb bios päivitykseen vaikuta kuiteska, että tarvittaes pystyy päivittämmää?
Ei vaikuta. Poisto, buutti, ja sen jälkeen varmista ettei pyöri prosesseissa tai palveluissa noita Asuksen softia. Itsellä kusi Z370-lankulla ihan totaalisesti tuuletinsäädöt tuo AI Suite.
 
Liittynyt
07.01.2020
Viestejä
1 291
Puolen tunnin leikkimisellä en saa ideasta kiinni :tdown:.
CPU (jänniteohjattu pumppu) hyppää maksimikierroksille (~800-3200 toiminta-alue), kun laittaa enable. Ei väliä onko linear, flat tai mixed curve.
Tuulettimet (PWN tai V) kennolla hyppää ~1600rpm (~400-2200)
Offset tai activation% ei vaikuta muuta controls laatikossa olevaan lukemaan.

...
Nyt tämä tuntuu toimivan, muutama päivitys ohjelmaan.
Kysessä siis FanControl, tutun ja turvallisen Speedfanin korvike.
 
Liittynyt
01.10.2017
Viestejä
257
Arcticin BioniX F140 PWM/PST:n kytkin Define R6:ssa prossutuulettimen kanssa samaan lähtöön, mutta pakko oli ottaa pois kun toi kotelon katon säleikkö (tuulari siis siinä alla) alkaa resonoimaan jossain kilorpm:n kohdilla ikävästi. 3 pinnin lähdössä taas toi pyörii ihan liian nopeasti ja ilmavirta humisee ikävästi. Lämmöt laski kyllä, mutta melusakko siitä oli melkoinen.
 
Liittynyt
13.04.2017
Viestejä
1 306
Arcticin BioniX F140 PWM/PST:n kytkin Define R6:ssa prossutuulettimen kanssa samaan lähtöön, mutta pakko oli ottaa pois kun toi kotelon katon säleikkö (tuulari siis siinä alla) alkaa resonoimaan jossain kilorpm:n kohdilla ikävästi. 3 pinnin lähdössä taas toi pyörii ihan liian nopeasti ja ilmavirta humisee ikävästi. Lämmöt laski kyllä, mutta melusakko siitä oli melkoinen.
Eikö olisi auttanut että olisi säätänyt CPU tuuletinkäyrän niin että ei osu tuohon resonoivalle taajuudelle? Eli vähän yli tai ali.
 
Liittynyt
01.10.2017
Viestejä
257
Tuuletinkäyrää varten pitää mennä biossiin eikä sitä varten jaksa konetta käynnistellä uusiksi ihan joka kuukausi. Katellaan juhannuksen tienoilla sitten.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
307
Tuuletinkäyrää varten pitää mennä biossiin eikä sitä varten jaksa konetta käynnistellä uusiksi ihan joka kuukausi. Katellaan juhannuksen tienoilla sitten.
Voi sitä tuuletinprofiilia säätää ihan windowsistakin, vaikka tuolla:
 
Liittynyt
01.10.2017
Viestejä
257
en saanut syystä tai toisesta fancontrolia imuteltua, mutta törmäsin tuommoseen kuin librehardwaremonitor ja sillä sain asetettua f140-ropellin pyörimään 600 kierrosta minuutissa joka on käytännössä täysin äänetön eikä resonoi. samalla sain korvattua tehtäväpalkin nettikaistan käytön mittarina toimineen xmetersin.

 
Liittynyt
01.10.2019
Viestejä
29
Haluaisin rgb tuulettimia, onko niitä järkevä ostaa ja onko hinta/ laatusuhde hyvää rgb tuulettimissa vai maksaako pelkät valot
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Haluaisin rgb tuulettimia, onko niitä järkevä ostaa ja onko hinta/ laatusuhde hyvää rgb tuulettimissa vai maksaako pelkät valot
Ne valot suunnilleen tuplaavat hinnan per tuuletin minimissään ja käytännössä triplaavat.
Arctic P12/P14 lähtevät Jimmsiltä 6-7€ luokkaan.
Erillisten koteloon lisättävien valonauhojen hinnat taas alkavat sieltä vitosen yläpuolelta ja muutamassa tuulettimessa säästyneellä saa RGB-värivalonauhan.
Akasa Vegas MB, magneettinen LED-valonauha, 50cm - 14,90€
 

Mstk

Aina pitää säätää...
Tukijäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
779
Jatkaen tuosta Define R5 + Arctic P14 aiheesta; Onko kukaan löytänyt sopivia ruuveja, että nuo P14 tuulettimet saisi tuohon eteen kiinni?

Päivittelin tänään konetta ja samalla meinasin korvata edestä 2 x GP-14 noilla Arcticin P14, mutta sepäs ei niin vain onnistunutkaan. Kuten muutkin ovat todenneet, kotelon mukana tulevat pitkät ruuvit eivät ole tarpeeksi pitkiä noille tuulettimille.

30mm ruuvit pitäisi olla juuri sopivat(?), mutta milläs kierteellä nuo etutuuletinpaikat ovat? M3 vai kenties 6-32?
Pohjassa on jo Thermalrightin TY-140/TY-141 (en muista kumpi) ja poistoksi mietin F14 tai P14 (molempia löytyy).
Ostin siis joskus taannoin tuollaisen P14 value packin, olisikohan siitä hyötyä korvata myös tuo pohjan TY-141 -> P14 kun niitä nyt kerran löytyy kaapista.

Eli olettaen, että ruuvit mahtuvat pölysuodattimen kanssa niin eteen tulisi 2 x P14, taakse F14 tai P14 ja pohjaan ehkä P14 PWM? (Tai sitten jätän siihen vain tuon TY-141)
Lähdin siis uusimaan näitä kopan propelleja kun nuo GP-14 ovat kyllä hiljaisia, mutta eivät tehokkaita. Muut komponentit pöhisevät kotelossa kuitenkin kovempaa kuin nuo 1000RPM, niin ajattelin kesää varten vähän parantaa ilmavirtausta. Laitoin nyt yhden P14 tuohon poistotuulettimeksi, eikä se tuuletinsäätimen täydellä tehollakaan pidä häiritsevää ääntä.
Kuten mainittukin jo, tarvitaan pidemmät ruuvit ja todella ohuella kannalla. Otin asian tiimoilta Fractalin tukeen yhteytttä ja laittoivat tulemaan tuosta vain kumikiinnikeitä joitten arvelivat toimivan jopa noitten 27mm paksujen tuuletimien kanssa. En ole valitettavasti itse vielä kerennyt kokeilemaan, mutta luulisi noitten kumikiinnikeiden ainakin toimivan ruuveja paremmin ihan ilman tuuletinkolojen kairaamista.

Kokeilin jo ennen tukeen kirjoittelua nippusideviritystä, mutta filtteri ei mennyt kiinni. Sama kävisi todennäköisesti pidemmillä ruuveilla, sillä ruuvien kannat ovat todennäköisesti tarpeeksi paksut, että ottavat tuohon pölysuodattimeen kiinni.
Noniin. Nyt sain vihdoinkin tuulettimet vaihdettua. Olipahan muuten urakka.

Nyt löytyy R5:n edestä 2 x P14, takaa 1 x P14 ja pohjasta vielä P14 PWM. Ensimmäiset 3 ovat R5:n tuuletinkontrollerissa kiinni. Noilla Fractalin toimittamilla kumiruuveilla tuulettimet sai kiinni, ja kumiruuvien tappeja vielä pätkimällä niin, että etupaneelin pölysuoja meni mukisematta kiinni.
Noiden kumiruuvien pujottelu noista kärpäsenpaskan kokoisista tuuletinreijistä oli kyllä aivan hirveää, en suosittele kyllä kenellekään. Lopulta sain kuitenkin ähkittyä kaikki 8 kumiruuvia kiinni ja tuulettimet ovat tukevasti paikallaan ilman mitään heilumista tai helinää.

Ei siis mikään paras kombo tämä R5 + P14, mutta jos tykkää väkertää niin tuosta yhdistelmästä saa taatusti itselleen puuhaa... :hammer:
 
Liittynyt
27.07.2017
Viestejä
96
Päivitys omaan tilanteeseeni:
Itselläni oli kyseessä siis juurikin Fractalin R5 johon ensin ajattelin Arcticin P14 PWM-tuulettimia eteen Noctua NF-A14 PWM:ien tilalle. Luettuani noista yhteensopivuusongelmista (joillain jopa sen verran pahasti että pölyfiltteri jäi "pullottamaan" sivuista tai niin että filtteri otti kiinni lapoihin) päätin hankkia Silent Wings 3:t (HS-versio) tuohon eteen ja P14:t muualle. SW3:t ovat korvamääräisesti vain hieman äänekkäämmät kuin Noctuan NF-A14:t, mutta nimenomaan ilman tuota järkyttävää ulinaa tietyillä kierrosluvuilla. Sen sijaan tasainen (mutta hyvin hiljainen) ulina niistä kyllä löytyy. Toisin kuin Noctuat, niin nämä eivät tietyillä kierrosluvuilla tärisseet kädessä enemmän kuten aiemmin kerroin Noctuoiden tekevän. P14:t eivät vielä kotelosta löydy, jouduin laittamaan harrastukset töiden vuoksi sivuun toistaiseksi. Joten P14:t löytävät tiensä sisälle varmaankin kuluvan kuukauden aikana. :hammer:

TL;DR Noctua NF-A14 vs BQ! SW3 HS: SW3:t jäävät kokonaisuudessaan reippaasti hiljaisemmaksi kuin Noctuat, mikäli halajat tuulettimillesi dynaamista PWM-ajoa. Ylihintaiset (ja ylisuunnitellut) nuo SW3:t ovat mielestäni jokatapauksessa, mutta performanssiltaan osunevat kärkipäähän muihin vastaaviin tuulettimiin verrattuna.

Be quietin PWM tuulettimet eivät ilmeisesti tule hyvin toimeen kaikkien kontrollerien kanssa, tuulettimen RPM saattaa pudota paljon, vaikka RPM signaalia pudotettaisiin vain prosentilla.
Tästä sen verran, että mitä aiheesta muistan lueskelleeni niin kyseessä olisi ollut hyvin spesifi yhteensopivuusongelma aquaero-kontrollereiden kanssa (ja molemmat valmistajat vahvistivat tämän). Muutoin ongelmia ei pitäisi olla. Ref: be quiet! Silent Wing 3 PWM control issues - Overclock.net - An Overclocking Community

Ulkoisesti SW3 vaikuttaa oikein laadukkaalta, joskin ylisuunnitellulta irrotettavine kiinnikkeineen. SW3 on kaikilla kierrosluvuilla kuultavissa tässä videossa kuultavaa surinaa / coil whinea moottorista, joka on kuultavissa maksimissaan noin 15cm päästä kun välissä ei ole mitään estettä. Eli ei liene ongelma tuulettimen ollessa kotelossa. Tuuletin tärisee tuntuvasti kädessä pidettäessä, ei nähtävästi ole syyttä laitettu tuulettimen mukaan niitä kaikkia anti vibration härpäkkeitä. Ei jatkoon.
Hmm, itselläni tuota videon surinaa ei kuulu, mutta hiljainen coil whine kylläkin. Tuo coil whine on tosiaan varsin hiljaista ja tasaista, toisin kuin Noctualla. Noctuan ulinan äänentaso oli/on reippaasti kovempi kuin mitä SW3:sta irtoaa ja kuului selvästi kaiken muun melun yli kotelon ulkopuolellekin.

Mitä Noctuan tukeen tulee, niin olin heidän kanssaan kirjeenvaihdossa asiasta jonkunkin aikaa. Pyysivät lähettämään tuulettimia heille testattavaksi, mutta totesin vaihtaneeni jo SW3:iin. Kertoivat välittävänsä palautteen eteenpäin - eli eipä tuosta mitään hyötyä kenellekään ollut. :smoke: Ihmetyttää tuo Noctuan NF-A14 PWM:n hypetys kaikkialla varsinkin hiljaisuuden osalta. Ilmeisesti tuo tietyn kierroslukujen ulina on vaan jäänyt arvosteluissa huomaamatta.

OpenFanControl on softana myös hoitanut hommansa varsin mallikkaasti, vaikka ei ominaisuuksien riemuvoitto olekaan. Tosin välillä jostain kumman syystä softa ei käynnisty bootin (kirjautumisen) yhteydessä vaikka on käynnistykseen laitettukin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 504
Noniin. Nyt sain vihdoinkin tuulettimet vaihdettua. Olipahan muuten urakka.

Nyt löytyy R5:n edestä 2 x P14, takaa 1 x P14 ja pohjasta vielä P14 PWM. Ensimmäiset 3 ovat R5:n tuuletinkontrollerissa kiinni. Noilla Fractalin toimittamilla kumiruuveilla tuulettimet sai kiinni, ja kumiruuvien tappeja vielä pätkimällä niin, että etupaneelin pölysuoja meni mukisematta kiinni.
Noiden kumiruuvien pujottelu noista kärpäsenpaskan kokoisista tuuletinreijistä oli kyllä aivan hirveää, en suosittele kyllä kenellekään. Lopulta sain kuitenkin ähkittyä kaikki 8 kumiruuvia kiinni ja tuulettimet ovat tukevasti paikallaan ilman mitään heilumista tai helinää.

Ei siis mikään paras kombo tämä R5 + P14, mutta jos tykkää väkertää niin tuosta yhdistelmästä saa taatusti itselleen puuhaa... :hammer:
Eikö paksuuden kanssa (27mm) tullut ongelmia tuossa edessä? Mulla on alkanut nyt kesän tullessa lavat ottamaan pölyfiltteriin kiinni uudestaan. Vaihdoin toisen vanhaan 800rpm Noctuaan. Toinen sinnittelee vielä, välillä buutissa räpisee kyllä. Täytyy harkita vaihtoehtoja. Onko hyviä ideoita? Mielellään laittaisi 14 kokoisen jos vain hyviä löytyy 25mm paksuisena.
 

Mstk

Aina pitää säätää...
Tukijäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
779
Eikö paksuuden kanssa (27mm) tullut ongelmia tuossa edessä? Mulla on alkanut nyt kesän tullessa lavat ottamaan pölyfiltteriin kiinni uudestaan. Vaihdoin toisen vanhaan 800rpm Noctuaan. Toinen sinnittelee vielä, välillä buutissa räpisee kyllä. Täytyy harkita vaihtoehtoja. Onko hyviä ideoita? Mielellään laittaisi 14 kokoisen jos vain hyviä löytyy 25mm paksuisena.
Ei. Välissä ei varmasti yli milliä ole, mutta juuri riittävästi että ei ota kiinni tuohon pölyfiltteriin kiinni. En ole varma onko noista kumiruuvien kannoista jotain hyötyä - mahtaako ottaa filtteriin kiinni juuri niin, etteivät tuulettimet ota kiinni...

Jos joku saa myös Fractalilta (tai hankkii itse) noita kumiruuveja, näin jäkiviisaana suosittelen kokeilemaan miten tuo filtteri menee kiinni kun jättää niitä kantoja pidemmiksi, itse katkaisin ne jo tästä:

61iIENkdTaL._AC_SL1200_.png


Jättämällä pidemmäksi saattaa saada sitä kaivattua väliä tuon filtterin ja tuulettimen välille, jos lavat ottaa kiinni.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 504
Ei. Välissä ei varmasti yli milliä ole, mutta juuri riittävästi että ei ota kiinni tuohon pölyfiltteriin kiinni. En ole varma onko noista kumiruuvien kannoista jotain hyötyä - mahtaako ottaa filtteriin kiinni juuri niin, etteivät tuulettimet ota kiinni...

Jos joku saa myös Fractalilta (tai hankkii itse) noita kumiruuveja, näin jäkiviisaana suosittelen kokeilemaan miten tuo filtteri menee kiinni kun jättää niitä kantoja pidemmiksi, itse katkaisin ne jo tästä:



Jättämällä pidemmäksi saattaa saada sitä kaivattua väliä tuon filtterin ja tuulettimen välille, jos lavat ottaa kiinni.
Tarkoitatko että tuo kumi jäisi pitämään filtteriä poispäin tuulettimesta? Voihan sinne väliin periaatteessa laittaa mitä vaan. Itse ratkaisin tilapäisesti niin että jätin vain filtterin hieman 'raolleen'.
 

Mstk

Aina pitää säätää...
Tukijäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
779
Tarkoitatko että tuo kumi jäisi pitämään filtteriä poispäin tuulettimesta? Voihan sinne väliin periaatteessa laittaa mitä vaan. Itse ratkaisin tilapäisesti niin että jätin vain filtterin hieman 'raolleen'.
Kyllä, sitä juuri hain takaa. Itse tosiaan katkaisin kuvan katkoviivatusta kohdasta, eikä ottanut silloinkaan kiinni.
 
Liittynyt
21.09.2018
Viestejä
2 880
Mikä tuuletin olis parempi kuin corsair ml140 pro puhaltamaan kotelon perältä ilmaa ulos? Tuntuu, että tuo ei yksinään ole riittävä poistamaan ilmaa, kun ilmaan työnnetään radien läpi sisään edestä ja katosta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 879
Mikä tuuletin olis parempi kuin corsair ml140 pro puhaltamaan kotelon perältä ilmaa ulos? Tuntuu, että tuo ei yksinään ole riittävä poistamaan ilmaa, kun ilmaan työnnetään radien läpi sisään edestä ja katosta.
Laita myös katto poistamaan ilmaa?
 
Liittynyt
21.09.2018
Viestejä
2 880
Laita myös katto poistamaan ilmaa?
Ei jaksa säätää eikä varmastikkaan ole nesteen jäähdytyksen kannalta järkevää puhaltaa eturadin lämmin ilma yläradin läpi ulos.

Eipä tässä hätää nytkään ole. Lähinnä, jos olisi löytynyt joku tehokkaampi ropelli helpottamaan tuota ylipainetta, mutta menee se näinkin.
 
Liittynyt
23.12.2016
Viestejä
144
Ei jaksa säätää eikä varmastikkaan ole nesteen jäähdytyksen kannalta järkevää puhaltaa eturadin lämmin ilma yläradin läpi ulos.

Eipä tässä hätää nytkään ole. Lähinnä, jos olisi löytynyt joku tehokkaampi ropelli helpottamaan tuota ylipainetta, mutta menee se näinkin.
En tiedä mikä koppa sinulla on, mutta tässä O11D XL:ssä distro platen kanssa ei hommasta tullut mitään kun pohja- ja kattoradit puhalti sisään ja vain takaa ulos. Veden lämmöt putosi ~5C kun käänti katon puhaltamaan ulos (6x sisään ja 1x ulos -> 3x sisään ja 4x ulos). Samalla melutaso putosi reilusti kun ei tarvitse huudattaa takatuuletinta.

Ehdotan siis että käännät katon tuulettimet kun tulee sopiva hetki, tuulettimen vaihto tuskin auttaa kun ei tuosta ML140:stä käytännössä parempia taida olla (ainakaan jos melutaso on mikään kriteeri).
 
Liittynyt
21.09.2018
Viestejä
2 880
En tiedä mikä koppa sinulla on, mutta tässä O11D XL:ssä distro platen kanssa ei hommasta tullut mitään kun pohja- ja kattoradit puhalti sisään ja vain takaa ulos. Veden lämmöt putosi ~5C kun käänti katon puhaltamaan ulos (6x sisään ja 1x ulos -> 3x sisään ja 4x ulos). Samalla melutaso putosi reilusti kun ei tarvitse huudattaa takatuuletinta.

Ehdotan siis että käännät katon tuulettimet kun tulee sopiva hetki, tuulettimen vaihto tuskin auttaa kun ei tuosta ML140:stä käytännössä parempia taida olla (ainakaan jos melutaso on mikään kriteeri).
Eipä siinä jatketaan nykyisellä tosiaan, jos ei järkevmpää tuuletinta löydy. Kiitos hyvästä vastauksesta.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 752
Mikä ero noissa Arctic F12 ja P12 on? Mietin että olisin kaikki kotelon viis eriparituuletinta korvannut tuolla P12 PWM PST Value Packilla. Ihan ilmajäähyllä mennään.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Mikä ero noissa Arctic F12 ja P12 on? Mietin että olisin kaikki kotelon viis eriparituuletinta korvannut tuolla P12 PWM PST Value Packilla. Ihan ilmajäähyllä mennään.
F12 on vanha tuuletinmalli karkeammalla ääniprofiililla jne.
Ja myös optimoitu pitkälti vapaalle ilmavirralla/pienelle vastukselle, siinä missä P12 on tasapainoisempi ja toimii hyvin pölysuodattimien jne ritilöiden kanssa.
P12 PWM on myös uudella huomattavasti vähävirtaisemmalla moottorilla ja niitä voi kytkeä yhteen emon liittimeen enemmän.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 752
F12 on vanha tuuletinmalli karkeammalla ääniprofiililla jne.
Ja myös optimoitu pitkälti vapaalle ilmavirralla/pienelle vastukselle, siinä missä P12 on tasapainoisempi ja toimii hyvin pölysuodattimien jne ritilöiden kanssa.
P12 PWM on myös uudella huomattavasti vähävirtaisemmalla moottorilla ja niitä voi kytkeä yhteen emon liittimeen enemmän.
Kiitos selvästä vastauksesta. Pistänpä value packin tilaukseen!
 
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
1 212
Ajattelin tuuletusikkunaan tehdä levyn ja laittaa tuulettimet siihen tehostamaan ilmanvaihtoa. Aukon koko n. 240x1500mm. Mitä tuohon laittaisi kun teho ja edullinen hinta pääsijalla? Ikkuna n. 5m ja kahden nurkan takana olohuoneesta, että ei niin erityisen hiljaisia tarvi olla mut ei ihan serverisirkkeleitäkään viitsisi laittaa.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 504
En saa näköjään sopimaan noita P14:ia minnekään kivasti. Yritin pojan koneen (Phanteks P400) kattoon niitä mutta emon virtaliittimet tökkii vastaan. No, laitetaan hoikempaa tilaukseen sitten.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 185
Ensimmäistä kertaa kokeilin ja ei voi kyllä käsittää noiden Arctic P sarjalaisten hypetystä. Kyllähän nuo on juuri sitä luokkaa mitä voi reilulla viidellä eurolla olettaa.

Jos on joskus elämässään omistanut laadukkaamat tuulettimet niin eihän noilla ole mitään jakoa. Hiljaiset kyllä, mutta ei sitä ilmaakaan liiku sitten yhtään verrattuna vähän parempiin tuulettimiin samoilla kierrosluvuilla. Toisekseen moottorit pitää noissa melko hyvin kuultavissa olevia ääniä tietyillä kierrosalueilla. Ylipäätään kun piti tuota kädessä vrt. phanteksin tuulettimiin niin koko tuulettimen rakenne tärisee noissa aivan hillittömästi. Joko laakerit on on luokkaa helvetin väljät tai noiden tasapaino on aivan päin honkia.
 
Viimeksi muokattu:

Alensia

Custom-titteli
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 811
Ensimmäistä kertaa kokeilin ja ei voi kyllä käsittää noiden Arctic P sarjalaisten hypetystä. Kyllähän nuo on juuri sitä luokkaa mitä voi reilulla viidellä eurolla olettaa.

Jos on joskus elämässään omistanut laadukkaamat tuulettimet niin eihän noilla ole mitään jakoa. Hiljaiset kyllä, mutta ei sitä ilmaakaan liiku sitten yhtään verrattuna vähän parempiin tuulettimiin samoilla kierrosluvuilla. Toisekseen moottorit pitää noissa melko hyvin kuultavissa olevia ääniä tietyillä kierrosalueilla. Ylipäätään kun piti tuota kädessä vrt. phanteksin tuulettimiin niin koko tuulettimen rakenne tärisee noissa aivan hillittömästi. Joko moottorit on on luokkaa helvetin väljät tai noiden tasapaino on aivan päin honkia.
On ne ainakin Fractal Designin kotelojen mukana tulevia parempia, joten en nyt ihan "viiden euron roskaksi" määrittelisi. Eivät varmasti ole markkinoiden hiljaisimpia/parhaimpia, mutta jos koteloon laittaa kolme-neljä tuuletinta niin aika monelle on iso harppaus alle kahdestakympistä sataseen.
 

W32

Liittynyt
25.03.2019
Viestejä
218
Ensimmäistä kertaa kokeilin ja ei voi kyllä käsittää noiden Arctic P sarjalaisten hypetystä. Kyllähän nuo on juuri sitä luokkaa mitä voi reilulla viidellä eurolla olettaa.

Jos on joskus elämässään omistanut laadukkaamat tuulettimet niin eihän noilla ole mitään jakoa. Hiljaiset kyllä, mutta ei sitä ilmaakaan liiku sitten yhtään verrattuna vähän parempiin tuulettimiin samoilla kierrosluvuilla. Toisekseen moottorit pitää noissa melko hyvin kuultavissa olevia ääniä tietyillä kierrosalueilla. Ylipäätään kun piti tuota kädessä vrt. phanteksin tuulettimiin niin koko tuulettimen rakenne tärisee noissa aivan hillittömästi. Joko laakerit on on luokkaa helvetin väljät tai noiden tasapaino on aivan päin honkia.
Pikkusen eri kokemukset itellä, toki en tuon hintaluokan tuulettimilta kummosta laadun valvontaa odota voi varmasti sattua nippu paskaaki kouraan. Itellä ainaki pelittäny hypen arvoisesti Psarjalaiset, parhaat potkurit ja varmasti halvimmatki vielä mitä on ikinä koneessa ollu kiinni, varmasti eivät parhaat rupellit mihinkään vapaasti hengittävään koppaan mutta itellä on siinä keulassa filtteriä ja kennoa niistä ainaki puskee läpi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 879
@_j03_

En halua olla Arcticin fanboy, mutta sitä tehokkaampi tuuletin, sitä enemmän se tarvitsee kunnollisen kiinnityksen. Lisäksi filtteri keskellä ilmavirtaa aiheuttaa ääntä.

Ilman liikkumisesta olen vain täysin eri mieltä. En ole nähnyt muiden valmistajien tuulettimilla mitään merkittävästi parempaa. Ja niitä on ollut monta. Eniten ilmaa siirsi Corsair ML120 , mutta se oli 2000+RPM..

Moottorin äänestä voidaan olla montaa mieltä, enkä sano siitä mitään sinua vastaan. Kuulin jotain itsekin, mutta kaverit kävi täällä ja sanoivat, että stressaan pikkuasioista. Ja tämä siis 6x P12 ja korva kiinni kotelossa (Jonsbo U5).

Silti, kritiikkiä on aina tärkeä lukea ja jos saisit vaikka videota tai mittauksia tehtyä, olisi kiva. Harvemmin on yhtä sankarituotetta, joka sopii kaikille ja kaikkeen käyttöön. Tai sanotaan, että pistä vaan negatiivisia kokemuksia jatkossakin, kyllä ainakin minä niitä luen.

--

Kyllä taas oli valinta, että ostanko 2x Noctua 80mm 22€ vai 5x Arctic P8 80mm 20€, niin ostin Arcticceja.
 

Eksuu

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
15.04.2018
Viestejä
2 343
Ensimmäistä kertaa kokeilin ja ei voi kyllä käsittää noiden Arctic P sarjalaisten hypetystä. Kyllähän nuo on juuri sitä luokkaa mitä voi reilulla viidellä eurolla olettaa.

Jos on joskus elämässään omistanut laadukkaamat tuulettimet niin eihän noilla ole mitään jakoa. Hiljaiset kyllä, mutta ei sitä ilmaakaan liiku sitten yhtään verrattuna vähän parempiin tuulettimiin samoilla kierrosluvuilla. Toisekseen moottorit pitää noissa melko hyvin kuultavissa olevia ääniä tietyillä kierrosalueilla. Ylipäätään kun piti tuota kädessä vrt. phanteksin tuulettimiin niin koko tuulettimen rakenne tärisee noissa aivan hillittömästi. Joko laakerit on on luokkaa helvetin väljät tai noiden tasapaino on aivan päin honkia.
Mitäköhän ovat nämä ”laadukkaat” tuulettimet? Itse ostin pari vuotta sitten Noctuan tuulettimia ja Noctuan NH-D15, jonka mukana tulee hieman erilaiset tuulettimet myös. D15 tuuletin resonoi/ulisee helvetisti jos laittaa pulliin ja nuo toiset 21.90€/kpl maksaneet ole mitenkään erityiset. Sain amazonista 5 kpl Arctic P-sarjan tuulettimia yhden Noctuan hinnalla. En aio enää ostaa Noctuaa
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 185
Pikkusen eri kokemukset itellä, toki en tuon hintaluokan tuulettimilta kummosta laadun valvontaa odota voi varmasti sattua nippu paskaaki kouraan. Itellä ainaki pelittäny hypen arvoisesti Psarjalaiset, parhaat potkurit ja varmasti halvimmatki vielä mitä on ikinä koneessa ollu kiinni, varmasti eivät parhaat rupellit mihinkään vapaasti hengittävään koppaan mutta itellä on siinä keulassa filtteriä ja kennoa niistä ainaki puskee läpi.
Jos kolmesta tuulettimesta kolme on "rikkinäisiä" niin voi toki miettiä kannattaako tilata. Toki itsehän en tuohon usko sekuntiakaan, kyseessä nyt vaan on halpa tuote kuten sanoin. Itsellä P400A, ei sen puoleen. Paineoptimoituja tuulettimia tulee käytettyä aika pitkälti aina, koska airflow tuularit nyt vaan ei sovellu oikein yhtään mihinkään käyttöön nykykoteloissa (korkeintaan kotelon taakse poistamaan ilmaa).

@_j03_
Silti, kritiikkiä on aina tärkeä lukea ja jos saisit vaikka videota tai mittauksia tehtyä, olisi kiva. Harvemmin on yhtä sankarituotetta, joka sopii kaikille ja kaikkeen käyttöön. Tai sanotaan, että pistä vaan negatiivisia kokemuksia jatkossakin, kyllä ainakin minä niitä luen.
Testit ihan ulkona kotelosta ja sen jälkeen sisällä.
@_j03_
Silti, kritiikkiä on aina tärkeä lukea ja jos saisit vaikka videota tai mittauksia tehtyä, olisi kiva. Harvemmin on yhtä sankarituotetta, joka sopii kaikille ja kaikkeen käyttöön. Tai sanotaan, että pistä vaan negatiivisia kokemuksia jatkossakin, kyllä ainakin minä niitä luen.
Testausmetodit kotiolosuhteissa on mitä on niin eipä taida tulla tyydyttävää vastausta sellaisesta.

Mitäköhän ovat nämä ”laadukkaat” tuulettimet? Itse ostin pari vuotta sitten Noctuan tuulettimia ja Noctuan NH-D15, jonka mukana tulee hieman erilaiset tuulettimet myös. D15 tuuletin resonoi/ulisee helvetisti jos laittaa pulliin ja nuo toiset 21.90€/kpl maksaneet ole mitenkään erityiset. Sain amazonista 5 kpl Arctic P-sarjan tuulettimia yhden Noctuan hinnalla. En aio enää ostaa Noctuaa
Jostain kumman syystä ihmisillä tuppaa nyt olemaan vain kaksi vaihtoehtoa, noctua tai arctic. Noctuathan nyt on ylihintaista kuraa, jopa väriltään. 140mm verrokkeina toimi Phanteksin PH-F140XP ja Cougar CFD 140. 120mm verrokkina toimi Phanteks PH-F120HP. Phanteksit toki kalliita myös, mutta väittäisin että 10-20e hintaluokasta löytyy silti huomattavan paljon parempia vaihtoehtoja, vaikka nyt silverstonen airpenetratorit.

edit: Ja mainitaan nyt vielä että peruskäyttöön varmasti ihan messevät tuulettimet, lähinnä se tuossa naurattaa että noita suositellaan hiljaisia tai tehokkaita tuulettimia etsiville sen sijaan että ostettaisiin kerralla laadukkaat tuulettimet.
 
Viimeksi muokattu:

Eksuu

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
15.04.2018
Viestejä
2 343
Jostain kumman syystä ihmisillä tuppaa nyt olemaan vain kaksi vaihtoehtoa, noctua tai arctic. Noctuathan nyt on ylihintaista kuraa, jopa väriltään. 140mm verrokkeina toimi Phanteksin PH-F140XP ja Cougar CFD 140. 120mm verrokkina toimi Phanteks PH-F120HP. Phanteksit toki kalliita myös, mutta väittäisin että 10-20e hintaluokasta löytyy silti huomattavan paljon parempia vaihtoehtoja, vaikka nyt silverstonen airpenetratorit.

edit: Ja mainitaan nyt vielä että peruskäyttöön varmasti ihan messevät tuulettimet, lähinnä se tuossa naurattaa että noita suositellaan hiljaisia tai tehokkaita tuulettimia etsiville sen sijaan että ostettaisiin kerralla laadukkaat tuulettimet.
Itse en kyllä missään vaiheessa sanonut Noctuan olevan ainoa ”laatutuuletin”, jota se ei oikeastaan edes ole. Otin ne vain esimerkeiksi, koska ne usein mielletään laadukkaiksi ja niitä minulla sattuu olemaan. Fractal design Define R5 kotelon mukana tulleet tuulettimet löytyvät myös, mutta ne ovat täyttä paskaa, joten vertailukohtia minulta kyllä jokunen löytyy.

Sanoisin Arcticin P-sarjan olevan todella hyvä hintaisekseen ja mielestäni äänimaailma noin 1000 rpm on todella rauhallinen ja melko hiljainen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 879
Minusta on vaan hienoa, ettei kaikki ole Yhden Oikean Valinnan takana ja uskaltavat esittää kritiikkiä.

En ole samaa mieltä @_j03_ kanssa, mutta loistavaa, että hän tuo omia havaintojaan esille. Olen oikeasti enemmän samaa mieltä käyttäjän @Eksuu kanssa, mutta minkään valmistajan ei pitäisi olla kritiikin yläpuolella.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 185
Itse en kyllä missään vaiheessa sanonut Noctuan olevan ainoa ”laatutuuletin”, jota se ei oikeastaan edes ole. Otin ne vain esimerkeiksi, koska ne usein mielletään laadukkaiksi ja niitä minulla sattuu olemaan. Fractal design Define R5 kotelon mukana tulleet tuulettimet löytyvät myös, mutta ne ovat täyttä paskaa, joten vertailukohtia minulta kyllä jokunen löytyy.

Sanoisin Arcticin P-sarjan olevan todella hyvä hintaisekseen ja mielestäni äänimaailma noin 1000 rpm on todella rauhallinen ja melko hiljainen.
Kyllä ne arcticit varmasti kotelojen mukana tulevat tuularit voittaa, en ole kieltänyt. Yleensä koteloihin lyödään mukaan halvimmat rimpulat mitä löytyy. Fractaliin ei ehkä halvimmat mutta rimpulat siitä huolimatta, eipä ole koskaan heidän tuulettimet vakuuttaneet.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
567

W32

Liittynyt
25.03.2019
Viestejä
218
No ei net varsin kunnossakaan ole jos tärräävät ja toimivat kuvailemallasi tavalla, ja sen mitä tuote palauteittaki lukenu niin kyllä niitä resujaki on liikkellä olemassa. Olipa mukava nähä samalla minne nuo Alpenfhönit sijouttu tuossa DerBauerin testissä, niitäkään liiaksi testeissä näe. P sarjalaiset pärjäs odotetusti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 185
No ei net varsin kunnossakaan ole jos tärräävät ja toimivat kuvailemallasi tavalla, ja sen mitä tuote palauteittaki lukenu niin kyllä niitä resujaki on liikkellä olemassa. Olipa mukava nähä samalla minne nuo Alpenfhönit sijouttu tuossa DerBauerin testissä, niitäkään liiaksi testeissä näe. P sarjalaiset pärjäs odotetusti.
No edelleen, jos 3/3 tilatusta "rikki" (mitä ne nyt ei ole) niin olisiko se yhtään sen parempi tilanne.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
567
No edelleen, jos 3/3 tilatusta "rikki" (mitä ne nyt ei ole) niin olisiko se yhtään sen parempi tilanne.
No ei 3 rikkinäistä paljon kerro kun suhteuttaa näiden tuotantomäärään. Mikäs sulla oli se lämpötila ero vanhojen tuulettimien ja articin välillä? Jonka johdosta siis päädyit tähän sun konkluusioon.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 073
Keskeytän nyt ikävästi taiston tuuletinylijumaluudesta, mutta tein sattumalta tämmösen jakamisen arvoisen kiintoisan kokeen eli ajoin Unigine Superpositionia alkuun ilman sivupaneelia ja länttäsin kotelon kiinni kuuden minuutin kohdalla. Näkyy todella selvä tuulitunneliefekti kun kotelon sulkemalla syntyy tuommonen ~10C tiputus näytönohjaimen lämmöissä.

Kaikki 2 tuuletinta asetettu täysille, kiinteille nopeuksille, vaikka nopeudet laskeekin kyljen sulkemisen jälkeen. Molemmista virtaa selvästi enemmän ilmaa kylki avoinna, mutta eihän se päädy aivan samaan tapaan rivastojen läpi... Eli flektien sijoittelulla ja myös oikeiden ilmanvaihtoaukkojen sulkemisella on reilusti merkitystä! Huomaa lisäksi jänniteohjauksen tasaisuus (Chassis 2) vrt. PWM (Chassis 1).

Capture.PNG

IMG_2433[5250].JPG
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 368
Viestejä
4 158 637
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom