Kotelotuulettimet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja arcane
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 524
Ilmajäähdytys -topikki näytti lähinnä keskittyvän prosessorin jäähdytysratkaisuihin.

Aloitetaan topikkia kysymyksillä:
Kotelosta etutuuletin (ilmaa sisään puhaltava tuuletin) alkoi naksuttaa. Tuuletin kuului koteloon, ja tilalle tuli takuusta halvin mahdollinen korvaaja (Arctic Cooling F12).

Aikaisemmin kone on ollut miltei äänetön, ja kotelon tuulettimet pyörineet pitkälti 350RPM. CoolerMaster ilmoittaa omilla sivuillaan, että kotelon tuulettimet (Silencion 550) ovat 800RPM silent tuulettimet sen kummempia speksejä antamatta. Nyt tämä uusi pyörii minimissäänkin 650-700RPM ja hurinan määrä nousi kertaheitolla aika merkittävästi. Ei nyt mitenkään sietämättömäksi, mutta hiljaisempi saisi olla - vakiotuulettimilla kotelo oli miltei äänetön.

Ajattelin sitten investoida itse 1-2 (jos sen kotelon alkuperäisen takatuulettimenkin korvaisi) uutta, mahdollisimman hiljaista tuuletinta tilalle about hintaluokassa 10-15 euroa per kappale.

Hyviä suosituksia hiljaisemmista, kestävistä ja edullisista malleista? Extraledejä tai supertehoa en kaipaa, koska valot tai kellotus ei kiinnosta. Eteen mahtuisi myös 140mm tuuletin (taakse vain 120mm). Onko noissa koossa mitään merkittäviä käytännöneroja koossa?
 
Noctualle myös ääni täältä:tup: Tuli vaihdettua kerralla kaikki ja ero oli huomattava.
 
Noita ei näemmä ole Jimm'sillä.

Jooh ei ole listattuna siellä ja näinhän se on, että postikulujen takia kannattaa Jimmsiltä tilata sitten noita toisia vaihtoehtoja. Noctua kallein noista kaikista, eikä välttämättä hinta laatu suhteeltaan paras aina. Sen takia listasin sen viimeiseksi. Arcticin F8- malli on edullisemmasta päästä ja siirtää ilmaa hyvin. Aina vaikeita valintoja.

Millaiseen koteloon nuo tulee?
 
Viimeksi muokattu:
No mutta täällähän on noktuan rinkkirunkkukerho koolla :D

Totuus on kuitenkin se että Noktua tekee keskinkertaisia tuulettimia jotka usein vikaantuu jo parin vuoden käytön jälkeen. Itselläni on ollut noktuan CPU-coolereita -07 lähtien, päivittänyt kolme kertaa, ja jokaisesta kolmesta on tuuletin/tuulettimet väsähtäneet 2-3 vuoden käytön jälkeen eli laakerit alkaneet rahisemaan tai tuuletin on alkanu naksumaan ja/tai muuten pitämään kovempaa ääntä kuin alkuunsa. Tämä oikeastaan alunperin johdatti mut selvittämään vaihtoehtoja, koska suoraansanoen vitutti että niin "premium" maineessa olevat ropelit osoittautui ihan tavallisen keskisarjan edustajiksi.

Tästä tulee varmaan muutama viesti tähän triidiin johon ne joko sopii tai sitten ei. Mutta ei helvetti pää kestä tätä "jes mulla on laatikko täynnä noktuaa, life is good" elitismiä, kun se perustuu täysiin älyttömyyksiin ja käärmeöljymarkkinointiin.

Pistän pari erillistä viestiä testejä ja muuta materiaalia, lähinnä OCN:stä ja overclock.et:stä. Koitan käsitellä 120mm / 140mm 'paine' ja 'kotelo' tuulettimet.

Mutta kerrataan nyt noi käsitteet:

Kotelotuulettimia on kahta lajia, on painetta tuottavia jotka on tarkoitettu puskemaan ilmaa kovalla 'paineella' jonkin esteen, esimerkiksi tiheän jäähdytinrivaston, pahki. Ja sitten on 'esteettömästi puhaltavat', jotka on suunniteltu puhaltamaan vapaasti liikkuvaa ilmaa ilman esteitä eli eivät tuota 'staattista painetta'.
Sori termeistä, en oo ennen kirjotellu näistä suomeksi enkä omassa ammatissa tarvitse tällaista sanastoa, joten saa ehdottaa parempia suomalaisia termejä.

Enivei, painettatuottavia tuulettimia voi käyttää myös 'vapaasti hengittävinä' kotelotuulettimina, koska ne nyt puhkuu sitä ilmaa oli siinä edessä radi tai ei. Mutta noi esteettömään ilmansiirtoon tarkotetut ropelit taasen ei sovellu kovin hyvin puhkumaan ilmaa läpi radin tai CPU-jäähyn rivaston. Joten tästä syystä on noussut viimesenä viitenä vuotena suureen suosioon kierrosluvultaan (bios tai windows, http://www.almico.com/speedfan.php) säädettävät (PWM) painetta-tuottavat tuulettimet, sillä ne liikuttaa ilmaa ihan siinä missä noi vapaasti puhkuvat mutta soveltuvat useampaan käyttötarkoitukseen. Käytännöllistä jos käyttäjä päivittää itselleen AIO-coolerin, niin ei tartte uusia kotelotuulettimia.

Vuosia sitten noi painetta tuottavat tuulettimet oli äänekkäämpiä mitä harvemmalla lapamäärällä tehdyt vapaasti puhkuvat veljensä, mutta tämä on tasaantunut jo kauan sitten. Nykyään valmistajat tykkäävät puhua "hybridi tuulettimista", tarkoittaen sitä että ne on tehnyt painetta-tuottavia tuulettimia joiden lapamuotoilu ja laakeri/moottoritekniikka sekä säädettävät kierroslukemat mahdollistaa ropelien ajamisen äänettömästi.

Josta päästään takasin siihen noktuaan:

Noktuahan on todellisuudessa 'tipahtanut' tuulettimien piikkipaikalta jo vuosia takaperin, oisko ollut joskus 2012 tms? kun lakkasi kultaa satamasta. Noktua saavutti tietyn tason, jolle ne jäi, ilman mitään sen kummempia innovaatioita missään. Kilpailu on ajanu ohi jo vuosia sitten. Noktuaa myydään nykyään hirveästi imagolla, ja firma on onnistunu brändäämään noi kapalovauvan ulosteen väriset tuulettimensa hyvinkin laadukkaiksi, lähes 'käsityö tuotteiksi'. Kuka helvetti haluaa jotain harvalapaisia kotelotuulettimia joissa on jotkut perkeleen "LNA"-lisäpalikka-adapterit jos haluaa ajella niitä hiljaa? No ei vittu kukaan.
Ja tässä neljän viimeisen vuoden aikana noktua on ollut monen harrastajasaitin rankingeissa todella kaukana kärjestä, puhutaan sitten painetta tuottavista tuulettimista tai vapaasti huohottelevista kotelotuulettimista.

Enivei, tästä nyt vaikka pari myöhäiskivikautta tuoreempaa käsityskyvyn murskaajaa eli laajaa testiä tuloksineen saataville:

Aloitetaan paljon painetta tuottavista PWM-tuulettimista, joita tulisi käyttää aina kun tuulettimen on tarkoitus työntää ilmaa tiheän rivaston läpi, esimerkiksi CPU-jäähyssä tai nestejäähdyttimen kennossa:

http://www.overclockers.com/pwm-fan-roundup-twenty-four-120-mm-case-fans-tested/

Ensimmäinen graafi näyttää ropelit siinä järjestyksessä kun ne hönkii ilmaa esteettömästi etiäpäin (puhallus ilman vastusta)

120mm-Fans-Unobstructed.png


Toinen graafi näyttää pöhinän määrän radin läpi:

120mm-Fans-Through-30-FPI.png


Ja kolmas sen kuinka paljon meteliä lähtee (ropelit on siis täysillä):

120mm-Fans-by-dBA.png


Ja pasteamma tähän loppulätinät. Eritoten kannattaa huomata, että Noktuan 'pikkusen murossa hypetetyt' tuulettimet ei pääse edes mitalisijoille. Voiton vie GT ja San Ace, pronssia Deepcoolin GF12. Ja huom: hinta ei ole arvostelutekijä näissä karkeloissa, sen graafin noktua oiskin sitten ehkä vienyt :D

"
Conclusions on 120 mm PWM Fans
There were two clear winners here, the Nidec Gentle Typhoon PWM and the Medium speed San Ace “Silent” PWM fans. It is too bad that these fans are among the hardest to get.



The Deepcool GF120 was a fine runner-up. Notice how much quieter the two winners were than their neighbors. They also pushed a lot more air through the restrictive rad than fans of similar unobstructed output. What made the Deepcool fan a runner-up and not one of the winners was the fact that it was a lot noisier than they were.

The Arctic F12 PWM rates a special mention because it was so quiet and put out a lot of unobstructed air.

Based on your need for silence or cooling, you ought to be able to choose a good 120 mm PWM fan from a collection like this. Comparisons like this one hold for the relative noise or CFM a fan produces. You can’t usually compare the numbers in one review with numbers from another. Only if you find the same fan in separate reviews can you compare the fans in those two reviews.

Last: these readings are approximate. Even when they are building the same model of fan, factories inevitably introduce variations in the fans they make. So having a larger number of the same model of fan to test means that those variations average out. We were lucky to get six to eight specimens each of the Jet Flo, the ML Pro, and the San Ace “Silent” fans. Where we had only sinlges and doubles to test, remember your fan may have a somewhat higher or lower airflow than the ones tested here.

Remembering all of these caveats you should be able to make an intelligent decision on which PWM fans to get. Thanks for reading our case fan roundup. Let us know your favorite PWM fans in the comments below."

Ja loppuun voisi vielä heittää vähän vanhemman taulukon (vuodelta 2010), OCN:llä joku ajeli megahalemssiansa (tornicüüleri) testimielessä 65:llä eri ropelilla. Yllättäen: noktua nököttää siellä keskikastissa:

120mm-12v-top-720x692.png

120mm-12v-middle-720x709.png

120mm-12v-bottom-720x513.png


Ja nythän jo valistuneet bumtsi-bum mestarit osaakin jo kattoa, että tässäkään testissä ei nyt mennyt ihan noktualle, vaan voittajaksi valikoitui San Ace 9G1212H101/9G1212H1011. Tästä voi käydä ihmettelemässä tuon antiikkisen artikkeli: http://www.overclockers.com/65-fans-tested-megahalems/

Seuraavaksi sitten niitä 'kotelotuulettimia'.
 
Viimeksi muokattu:
Noniin jatketaan Noctua-bashausta ja tykitetään tähän putkeen sitten OCN:n toinen 'syväkurkku' vertailu, kohteena 140mm kotelotuulettimet. Eli nämä on niitä AP:n kaipailemia esteettömään puhkumiseen tarkoitettuja ropeleita. En kyllä keksi yhtään syytä miksi kukaan haluaisi ostaa enää näitä, kun yhtä hiljaisia ja yhtä hyvin ilmaa siirtäviä painetuotollisia ropeleita on myös saatavilla. Noh, typeriä ihmisiähän on tietty maailma täysi, joten tässä heille:

Tästä artikkeliin, jonka kehotan lukemaan ajatuksella: http://www.overclockers.com/15-case-fans-tested-ultimate-140-mm-roundup/

Tässä ropelimaailma kuvina, kehotan tutkimaan kuvien otsikot ja katsomaan sitten silmällä tarkasti palkkeja ja pylpyröitä:

Kaikki data yhessä läjässä:

140mm-7.png


Tuulettimien suorituskyky: kierroslukemat sekä äänen tuotto (SPL)

140mm-8a.png


Kierrokset ja mekkala vappaassa ilmassa, tuotto mitattuna pölyfiltterin takaa (imee ilmaa pölyfiltterin läpi):

140mm-9a.png


Kierroslukemia ja äänentasoja, sekä ilman hönkiminen ilman etellisessä ollutta pölyfiltteriä:

140mm-10a.png


Ja sokerina pohjalla: Fractal Desinin tuulettimet käyttäytyi oudosti, tulos jonka myöhemmin varmisti parikymmentä muuta foorumin käyttäjää. Eli FD:n tuuletin toimii paremmin, jos se imee ilmaa pölyfiltterin läpi (CFM suurempi kuin ilman filsua)
140mm-4a.png


Summa-summarum. Aikalailla merkityksettömiä tuulettimia koska kaikki 'harrastajakäyttäjät' ostelee nykyään pelkästään noita painemalleja, mutta niille jotka näitä ostaa niin voisi sanoa: aja hiljasilla kierroksilla niin kaikki on yhtä hyviä. Kattoo tosta itelleen ne tärkeimmät palkit ja se on siinä. Noktua ei taaskaan ollut voittaja, saatikka mitalleilla, yhtään missään tilastossa. Joten voitte tunkea persiissiinne ne noktuan ropelit, ja ihannoida miten mukavasti ne siellä anusaukossa hytkyttää.
 
No mutta täällähän on noktuan rinkkirunkkukerho koolla :D

Totuus on kuitenkin se että Noktua tekee keskinkertaisia tuulettimia jotka usein vikaantuu jo parin vuoden käytön jälkeen. Itselläni on ollut noktuan CPU-coolereita -07 lähtien, päivittänyt kolme kertaa, ja jokaisesta kolmesta on tuuletin/tuulettimet väsähtäneet 2-3 vuoden käytön jälkeen eli laakerit alkaneet rahisemaan tai tuuletin on alkanu naksumaan ja/tai muuten pitämään kovempaa ääntä kuin alkuunsa. Tämä oikeastaan alunperin johdatti mut selvittämään vaihtoehtoja, koska suoraansanoen vitutti että niin "premium" maineessa olevat ropelit osoittautui ihan tavallisen keskisarjan edustajiksi.

Mun on pakko tulla nyt romuttamaan nämä juhlat, tästä tulee varmaan muutama viesti tähän triidiin johon ne joko sopii tai sitten ei. Mutta ei helvetti pää kestä tätä "jes mulla on laatikko täynnä noktuaa, life is good" elitismiä. Pistän pari erillistä viestiä testejä ja muuta materiaalia, lähinnä nyt OCN:n (overclock.net, yksi netin suurimpia rauta-foorumeita joilla itsekkin jo kymmenet vuodet luuhannut) ja ehkä muutaman muun paikan toimesta. Koitan käsitellä 120mm 'paine' ja 'kotelo' tuulettimet.

Mutta kerrataan nyt noi käsitteet:

Kotelotuulettimia on kahta lajia, on painetta tuottavia jotka on tarkoitettu puskemaan ilmaa kovalla 'paineella' jonkin esteen, esimerkiksi tiheän jäähdytinrivaston, pahki. Ja sitten on 'esteettömästi puhaltavat', jota on suunniteltu puhaltamaan vapaasti liikkuvaa ilmaa ilman esteitä (eivät tuota 'painetta'). Sori termeistä, en oo ennen kirjotellu näistä suomeksi enkä omassa ammatissa tarvitse tällaista sanastoa, joten saa ehdottaa parempia suomalaisia termejä.

Enivei, painettatuottavia tuulettimia voi käyttää myös 'vapaasti hengittävinä' kotelotuulettimina, koska ne nyt puhkuu sitä ilmaa oli siinä edessä radi tai ei. Mutta noi esteettömään ilmansiirtoon tarkotetut ropelit taasen ei sovellu kovin hyvin puhkumaan ilmaa läpi radin tai CPU-jäähyn rivaston. Joten tästä syystä on noussut viimesenä viitenä vuotena suureen suosioon kierrosluvultaan ohjelmallisesti (bios tai windows, http://www.almico.com/speedfan.php) säädettävät painetta-tuottavat tuulettimet, sillä ne liikuttaa ilmaa ihan siinä missä noi vapaasti puhkuvat mutta soveltuvat useampaan käyttötarkoitukseen (jos käyttäjä päivittää itselleen AIO-coolerin, niin ei tartte uusia kotelotuulettimia). Vuosia sitten noi painetta tuottavat tuulettimet oli äänekkäämpiä mitä harvemmalla lapamäärällä tehdyt vapaasti puhkuvat veljensä, mutta tämä on tasaantunut jo kauan sitten. Nykyään valmistajat tykkäävät puhua "hybridi tuulettimista", tarkoittaen sitä että ne on tehnyt painetta-tuottavia tuulettimia joiden lapamuotoilu ja laakeri/moottoritekniikka sekä säädettävät kierroslukemat mahdollistaa ropelien ajamisen äänettömästi.

Josta päästään takasin siihen noktuaan:

Noktuahan on todellisuudessa 'tipahtanut' tuulettimien piikkipaikalta jo vuosia takaperin, oisko ollut joskus 2012 tms? kun lakkasi kultaa satamasta. Noktua saavutti tietyn tason, jolle ne jäi, ilman mitään sen kummempia innovaatioita missään. Kilpailu on ajanu ohi jo vuosia sitten. Noktuaa myydään nykyään hirveästi imagolla, ja firma on onnistunu brändäämään noi kapalovauvan ulosteen väriset tuulettimensa hyvinkin laadukkaiksi, lähes 'käsityö tuotteiksi'. Kuka helvetti haluaa jotain harvalapaisia kotelotuulettimia joissa on jotkut perkeleen "LNA"-lisäpalikka-adapterit jos haluaa ajella niitä hiljaa? No ei vittu kukaan.
Ja tässä neljän viimeisen vuoden aikana noktua on ollut monen harrastajasaitin rankingeissa todella kaukana kärjestä, puhutaan sitten painetta tuottavista radi-tuulettimista tai vapaasti huohottelevista kotelotuulettimista.

Enivei, tästä nyt vaikka pari myöhäiskivikautta tuoreempaa käsityskyvyn murskaajaa eli laajaa testiä tuloksineen saataville:

Aloitetaan paljon painetta tuottavista PWM-tuulettimista, joita tulisi käyttää aina kun tuulettimen on tarkoitus työntää ilmaa tiheän rivaston läpi, esimerkiksi CPU-jäähyssä tai nestejäähdyttimen kennossa:

http://www.overclockers.com/pwm-fan-roundup-twenty-four-120-mm-case-fans-tested/

Ensimmäinen graafi näyttää ropelit siinä järjestyksessä kun ne hönkii ilmaa esteettömästi etiäpäin (puhallus ilman vastusta)

120mm-Fans-Unobstructed.png


Toinen graafi näyttää pöhinän määrän radin läpi:

120mm-Fans-Through-30-FPI.png


Ja kolmas sen kuinka paljon meteliä lähtee (ropelit on siis täysillä):

120mm-Fans-by-dBA.png


Ja pastemma tähän loppulätinät. Eritoten kannattaa huomata, että Noktuan 'pikkusen murossa hypetetyt' tuulettimet ei pääse edes mitalisijoille. Voiton vie GT ja San Ace, pronssia Deepcoolin GF12. Ja huom: hinta ei ole arvostelutekijä näissä karkeloissa, mutta sen graafin noktua oiskin sitten ehkä vienyt :D

"
Conclusions on 120 mm PWM Fans
There were two clear winners here, the Nidec Gentle Typhoon PWM and the Medium speed San Ace “Silent” PWM fans. It is too bad that these fans are among the hardest to get.



The Deepcool GF120 was a fine runner-up. Notice how much quieter the two winners were than their neighbors. They also pushed a lot more air through the restrictive rad than fans of similar unobstructed output. What made the Deepcool fan a runner-up and not one of the winners was the fact that it was a lot noisier than they were.

The Arctic F12 PWM rates a special mention because it was so quiet and put out a lot of unobstructed air.

Based on your need for silence or cooling, you ought to be able to choose a good 120 mm PWM fan from a collection like this. Comparisons like this one hold for the relative noise or CFM a fan produces. You can’t usually compare the numbers in one review with numbers from another. Only if you find the same fan in separate reviews can you compare the fans in those two reviews.

Last: these readings are approximate. Even when they are building the same model of fan, factories inevitably introduce variations in the fans they make. So having a larger number of the same model of fan to test means that those variations average out. We were lucky to get six to eight specimens each of the Jet Flo, the ML Pro, and the San Ace “Silent” fans. Where we had only sinlges and doubles to test, remember your fan may have a somewhat higher or lower airflow than the ones tested here.

Remembering all of these caveats you should be able to make an intelligent decision on which PWM fans to get. Thanks for reading our case fan roundup. Let us know your favorite PWM fans in the comments below."

Ja loppuun voisi vielä heittää vähän vanhemman taulukon (vuodelta 2010), OCN:llä joku ajeli megahalemssiansa (tornicüüleri) testimielessä 65:llä eri ropelilla. Yllättäen: noktua nököttää siellä keskikastissa:

120mm-12v-top-720x692.png

120mm-12v-middle-720x709.png

120mm-12v-bottom-720x513.png


Ja nythän jo valistuneet bumtsi-bum mestarit osaakin jo kattoa, että tässäkään testissä ei nyt mennyt ihan noktualle, vaan voittajaksi valikoitui San Ace 9G1212H101/9G1212H1011. Tästä voi käydä ihmettelemässä tuon antiikkisen artikkeli: http://www.overclockers.com/65-fans-tested-megahalems/

Seuraavaksi sitten niitä 'kotelotuulettimia'.

Noctuan jalansija on syntynyt samalla tavalla kuin muidenkin hypetuotteiden. Tämän vuoksi pyrin automaattisesti suosittelemaan laajasti käyttötarkoitukseen sopivia.
 
No ei saatana jätkä tuli breikkaamaan mun hyvän OCN-kopio flown, joten heitän tämän viimeisen elikkäs 120mm taulukon vaan nopeasti tähän:

Lukekaa artikkeli ja sisäistäkää relevantti data: http://www.overclockers.com/case-fan-roundup-twenty-three-120-mm-case-fans-tested/

Silverstone120mmCaseB.png


Sitten koittakaa eheytyä siitä Noktuasta ja siirtyä edes tälle vuosikymmenelle, tack och adjö!

Olenko vain väsynyt vai enkö näe noiseblockeria noissa taulukoissa? On aika kovasti hinnoiteltuja nekin.

Tuossa linkkiä testiin, jossa mm noiseblockerin ropelleja.
http://www.silentpcreview.com/article1342-page9.html
 
Sitten tykitetään vielä pieni pläjäys tämän hetken 'kotelotuulettimien' kiistanalaisesta pinaakkelista: magneettiseen levitaatioon perustuvista tuulettimista. Ensimmäinen iso tekninen hyppy todella pitkään aikaan, sillä näissä tuulettimissa ei ole perinteisiä kuula/rantapallo/kumipallo/neste-laakereita vaan tuuletin kelluu "magneetin päällä". Harmillisesti tämän innovaation toi markkinoille aivan saatanan paskoista tuulettimistaan tunnettu Corsair, mutta kun ottaa huomioon että jopa *corsairin* ML-tuulettimet kisaa osaavissa käsissä hiljaisimman ja tehokkaimman tuulettimen paikasta, niin näkee helposti että "jummijammi ei helvetti tässä ollaan jännän äärellä".

Mitä erikoista on ML-tuulettimissa? No jummijammi ei helvetti, siinä ei ole *yhtään kuluvaa osaa* laakerikoneikossa. Moottoriääntä ei käytännössä ole. Tuuletin on käytännössä *ikuinen* jos sitä käyttää oikein. Tuulettimessa ei voi myöskään koskaan syntyä ääntä 'laakerista', eli ei mitään rahinaa ja kähinää. Se ei vain ole mahdollista, ellei tuuletin ole kokonaan tai osittain paskana. Lisäksi ML-tuulettimien pitäis olla erittäin rajulla kierroslukualueella toimivia, rangen pitäis olla teoriassa luokkaa 300-5000rpm. Corsair, tunnettu käärmeöljykaupan kuningasmerkki, antaa tuulettimilleen 5v takuun joka on heille aivan ennenkuulumatonta. Lisäksi ovat perkeleet onnistuneet ihan keskinkertaisesti lapojen suunnittelussa, ja rpm-alue on 400-2400rpm eli normaalin kuolevaisen käytössä enemmän kuin riittävästi.

Mitä tarkoittaa "osaavissa käsissä?". Ensinnäkin: ML tuulettimia hallitaan PWM:llä, ei suoraan jännitteellä. Monet hermannit on tottuneet käyttämään yhden jos toisenkin poppatohtorin myymiä "low noise adaptereita" joilla lasketaan tuulettimen jännitettä. Jos lasket ML-tuulettimen jännitteen alle 9V niin tuuletin menee paskaksi. Eli laitappa noktuan hiljennyspotikka kiinni ja katso kun ML-ropeli siirtyy autuaammille ropelimaille. MagLevi ei saa virtaa, ja se joko kelluu tai ei, tai ropisee ihteänsä vasten, ja paskoo ihtensä. ML tuuletin on suunniteltu tasaiselle käyttöjännitteelle, ja sen kierroksia hallitaan ohjelmallisesti pulssinleveysmodulaatiolla (ei pidä sekoittaa foorumin modulaattoriin) BIOS/Windows. Corsair ei suosittele että näitä tuulettimia ajetaan PWM-splittereiden kanssa, tai tuuletinkontrollereista, sillä niiden 'laatua ei voi taata'. Emolevyjen PWM-liittimet käy läpi jonkinlaisen intelin speksin, jota ML-tuulettimet tukee. Yksi tuuletin per emolevyn PWM-liitin on corsairin virallinen suositus. Yleismittarilla on helppo todeta, saako ropelit esim. 2/3/4-way splitteristä riittävästi jännitettä.
ML tuulettimet on myös helvetin herkkiä mekaanisille kolahduksille, kun niissä ei ole virtaa. Virrattomina tuulettimet "lepää laakereillaan" metalli vasten metallia, ja näissä puhutaan todella pienistä toleransseista että Maglevi nasahtaa paskaksi. Tiputa lattialle, ja tuuletin on todennäköisesti paskana. UPS-mies heittää autoon = tuuletin paskana. Itse on tullut kateltua nyt toistakymmentä revikkaa interwebsistä, parhaimmat ihan youtubesta, jossa tätä magneettilaakerin virtahommelia ei ole 'toimittaja' ihan miettinyt loppuun asti ja on ajellut esim. 6V:llä ropelia joka sitten vähän hirttää kiinni ja rupeaa rahisemaan = toimittajan mielestä ihan paska tuuletin kun ei ole hiljanen edes ULTRA LOW NOISE ADAPTERILLA ja noktua 4 life! Mutta se on sellasta!

The fans hit an average of 762 RPM at 3.6 V before shutting down, and even here it was inconsistent among the 4 samples. Restarting voltage once shut down was between 4-4.2 V for the various samples. Aside from the shorter range of operation, there are 2 other reasons why you may not want to do voltage control: (1) the LED brightness will be affected for the LED models, and (2) the MagLev bearing will not work well lower than 8-9 V with the bearing not levitating as it should. Without long term testing at lower voltages, I can’t say what the effect of this will be but I do not want to find out for myself and neither do I recommend you do so either. Please- stick to PWM control here.

(Edit: July 13, 2016- I noticed a few people misunderstanding what I meant above. The bearing suddenly does not become a sleeve bearing and be prone to issues under voltage control. Sleeve bearings also are not a particular item that goes bad at a particular time but that’s a discussion for another time. I am trying to refrain people from using voltage control here as the electromagnetic field generated that helps levitate the bearing will be powered via a constant 12 V when using PWM control. If using voltage control, the strength of said field will change and effect the nature of the fan. Given this is advertised as a PWM fan, I am reviewing it as such and so I have no issues with any potential issues under voltage control. Neither should you. If you use voltage control for whatever reason despite my recommendations, please try to stick to 8-12 V or so. I went even below and found no audible issues even till 5 V but again I do not recommend it.)

Another note of importance- users of the SP120 PWM fans may have noticed that there was a control issue wherein more than 3-4 fans on some PWM headers resulted in a shorter range of speed control, especially so on the lower RPM end. I mentioned this in my review of the SP120 Quiet Edition PWM fansand I have some mixed feelings as I report a similar PWM implementation here. Corsair is sticking to one set of PWM specs (Intel PWM specifications rev 1.3) and some other companies to another (this is partly also why the Laing D5 PWM pump has some issues with some motherboard PWM fan headers) and this will not help the consumer much. I have 4 fans here and all 4 fans on the same header took the min RPM from 431 to 498- not bad, but still not the same as a single fan. I can’t say what the addition of more fans to the same header will do so please be aware of this. It will affect a very small fraction of customers, but let it not be a surprise. Stick to 2-3 fans per header and you will be better off. Corsair recommends sticking to 1 fan per header.

Minulla on tilauksessa viisi corsairin ML-ropelia, ja odotan niitä vähän sekavin tuntein. Tiedän melko varmaksi, että vähintään kaksi näistä on paskana kuljetuksesta, ja joudun palautusrumbaan. Mutta, nämä on mielenkiintoisimmat uudet ropelit mitä on tullut markkinoille kymmeneen vuoteen, joten odotuksessa on vähän nännit räjäyttävää innokkuutta myös. Raportoin iobbsiin keväämmällä, sillä ML-ropelit tulee mulla uuteen Kaby-buildiin. Käyttökohteena on 2x120mm AIO-radi, jonka läpi puhalletaan kotelon katosta pihalle, sekä 'vapaasti puhkuvat' x2 kotelon pohjalle. Yhen laitan koristeeksi kaulaan kun lähen illalla kapakkaan, uliuli!

Artikkelia: Corsair ML120 Pro 120 mm Fan

00GLVoll.jpg

LIxdFvVl.jpg

spGnzvvl.jpg

YUoWucxl.jpg

PdYl0xul.jpg


 
Viimeksi muokattu:
Olenko vain väsynyt vai enkö näe noiseblockeria noissa taulukoissa? On aika kovasti hinnoiteltuja nekin.

Tuossa linkkiä testiin, jossa mm noiseblockerin ropelleja.
http://www.silentpcreview.com/article1342-page9.html

Ei taida olla.

Pointtina mulla tossa muutaman viestin putkessa oli siis:

Noktua on tavallista paskaa.

Jos tarttee kotelotuulettimen, jossa ei staattista painetta (eli semmonen perinteinen kotelotuuletin) niin käytännössä melkein mikä vaan tunnettu valmistaja tekee riittävän hyviä. Kattoo tota kuvaajaa, niin ei vittu noi paskat on kaikki yhessä läjässä.

Jos tarttee staattista painetta tuottavan taikka hybridituulettimen, joita kaikkien pitäisi jokatapauksessa armonvuonna 2016 ostaa, niin sitten Gentle, Nidekki, DeepCool GT ja EK-Vardar on aika vahvoilla ja niistä kannattaa jotain premiumii jo maksaakkin. Jos haluaa tykittää uutta tekniikkaa, joka on ilmeisesti ns. "ihan vitun jees" mutta jossa on 'pieniä' lastentauteja niin Corsairin ML.
 
Miksei noita testejä voi ajella tietyillä kierroksilla? Omassa käytössäni on nyt 6 corsairin ml, noctuan f12 ja 4 fractalin hp-12. Kaikista paitsi noctuoista lähtee nakutus noin 500rpm kierroksilla. Onko nyt niin että kaikki 10 tuuletinta on rikki ja noctuat vain porskuttaa menemään? En pidä itseäni minään noctua elististinä mutta omat empiiriset kokemukset vain vahvistavat kenen tuulettimia tulen käyttämään jatkossakin. En ota kantaa miten tuulettimet toimivat kovemmilla kierroksilla, koska oma kokoonpanoni on ollut aina mahdollisimman hiljainen.
 
Viimeksi muokattu:
Onko nyt niin että kaikki 10 tuuletinta on rikki ja noctuat vain porskuttaa menemään?

Samaan tapaan noistakin on raportoitu nakutusta, eivätkä ole äänentuoton osalta sieltä parhaimmasta päästä. Noksuissa ja ML-sarjassa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta parempaa saa halvemmallakin.
 
Miksei noita testejä voi ajella tietyillä kierroksilla? Omassa käytössäni on nyt 6 corsairin ml, noctuan f12 ja 4 fractalin hp-12. Kaikista paitsi noctuoista lähtee nakutus noin 500rpm kierroksilla. Onko nyt niin että kaikki 10 tuuletinta on rikki ja noctuat vain porskuttaa menemään? En pidä itseäni minään noctua elististinä mutta omat empiiriset kokemukset vain vahvistavat kenen tuulettimia tulen käyttämään jatkossakin. En ota kantaa miten tuulettimet toimivat kovemmilla kierroksilla, koska oma kokoonpanoni on ollut aina mahdollisimman hiljainen.

Sitä pitää kysyä varmasti testaajalta :) Todennäköisesti siksi että PWM-tuulettimet testataan jollain tietyillä kierrosluvuilla (esim. 600 - 800 - 1000 - 1200 - 1800 - max), ja 'kotelotuulettimet' sitten sillä kierrosluvulla millä ne on tehty ajettavaksi, ja jos mukana tulee joku low-noise adapteri jolla käytännössä vaan alennetaan jännitettä niin sitten testataan sillä.

ML tuulettimista, oli ne corsairin tai kenen hyvänsä, ei pitäisi kuulua nakutusta missään kohtaa. Se kielii siitä että ne on rikki. Joku ottaa kiinni johonkin, eikä se ole sillon todellakaan kunnossa. Miten alennat tuulettimen nopeutta, varmasti PWM ja varmasti tasajännite (yli 9v) kokoajan? Jos sulla on esim. paska splitteri välissä niin voi tehä tepposet-sepposet. Kokeile suoraan emolta ja 500rpm tauluun, jos sitten vielä nakuttaa niin mä palauttaisin tuulettimen.

Tavalliselta, jonkinlaiseen mekaaniseen kuulalaakeriin tai neste/whatever laakeriin perustuvalta tuulettimelta voi odottaa että sen laakeripesä ja/tai moottori pitää ääntä. Mutta jo ihan tekniikan puolesta ML:n pitäis olla noilta osin äänetön, poislukien mahdolliset "sähkösirinät" ja ininät mitä voi tulla jos käyttää huonoja elektroniikkakomponentteja (ei ole tullut koskaan vastaan sirisevää kotelotuuletinta, mutta ei se tavallaan yllättäis). Mutta muuten, "magneettisesti kelluvan" tuulettimen pitäis olla mekaanisesta ääntelystä vapaa.

ML tuulettimia pitäis muuten tulla ensimmäisen vuosipuoliskon aikana muiltakin valmistajilta. Ei lie pitkään corsairin 'yksinoikeus', mikä on tietty ihan odotettavissa koska onhan tossa tekniikassa kiistatta rajusti hyviä puolia. Huono tietty toi herkkyys ja hinta.
 
Vuodeksi kai corsair on saanut noita yksinoikeuksia ennenkin. Tuulettimet menee splitterin kautta kyllä. Molemmissa splittereissä molex virtana ja pwm ohjaus emolta. Pitänee testailla yksinään. Jotenkin vain erittäin epätodennäköistä, että 10 uutena ostettua tuuletinta olisi rikki koska ne kärsivät samanlaisesta nakutuksesta. PWM nakutus ei ole mikään uusi juttu koska pulssimodulaatiohan toimii katkomalla virtaa kärjistettynä. Kyseessä ei siis ole mikään laakeriääni.
 
Vuodeksi kai corsair on saanut noita yksinoikeuksia ennenkin. Tuulettimet menee splitterin kautta kyllä. Molemmissa splittereissä molex virtana ja pwm ohjaus emolta. Pitänee testailla yksinään. Jotenkin vain erittäin epätodennäköistä, että 10 uutena ostettua tuuletinta olisi rikki koska ne kärsivät samanlaisesta nakutuksesta. PWM nakutus ei ole mikään uusi juttu koska pulssimodulaatiohan toimii katkomalla virtaa. Kyseessä ei siis ole mikään laakeriääni.

Mmm muistelin että olin nähnyt tästä jotain juttua, kannattaa tosiaan kokeilla yhtä tuuletinta vaan suoraan emolle. Löyty vielä toi tiedon jyvänenkin, eli tämä:

Another note of importance- users of the SP120 PWM fans may have noticed that there was a control issue wherein more than 3-4 fans on some PWM headers resulted in a shorter range of speed control, especially so on the lower RPM end. I mentioned this in my review of the SP120 Quiet Edition PWM fansand I have some mixed feelings as I report a similar PWM implementation here. Corsair is sticking to one set of PWM specs (Intel PWM specifications rev 1.3) and some other companies to another (this is partly also why the Laing D5 PWM pump has some issues with some motherboard PWM fan headers) and this will not help the consumer much. I have 4 fans here and all 4 fans on the same header took the min RPM from 431 to 498- not bad, but still not the same as a single fan. I can’t say what the addition of more fans to the same header will do so please be aware of this. It will affect a very small fraction of customers, but let it not be a surprise. Stick to 2-3 fans per header and you will be better off. Corsair recommends sticking to 1 fan per header.

Tossa puhutaan kierrosluvuista mutta voisihan tuon kuvitella olevan mahdollisuuksien rajoissa vaikuttaa jännitteeseenkin.

Että jos sulla nyt roikkuu yhen emon PWM-liittimen takana kaksi/kolme/kuusi/kymmenen tuuletinta ja corsair suosittelee että ne menis 1:1 suhteessa liittimiin niin voipi olla vika siinä.

En minäkään usko, ainakaan kauhean vahvasti, siihen että sulla on 10 rikkinäistä tuuletinta. Kuulostaa justiinsa ehkä siltä että jostain syystä sulla tippuu matalilla kierroksilla tuulettimien jännite sen verran että niissä alkaa metallipinnat ottamaan kiinni.

Sattupa muuten silmään toinen tiedonmuru googlea kaivellessa tän sun ongelman tiimoilta, nehän on perkele Sunon ropeleita eli aika hyvämaineinen OEM toimittaja:

I am confident enough to say outright that Corsair is working with SUNON on these fans, and this is a very good thing. SUNON is a brand of the Sunonwealth Electric Machine Industry Company Ltd founded in 1980 and has since been a reputable player in the AC/DC fan + motor market. Their MagLev technology has been in the works since 2004 with multiple publications in international research journals, so props to Corsair for going with a good OEM to base their products on. Sunon is also one of the (sadly) few companies who operates a certified sound lab, and I have used their products before so I am looking forward to these ML120 Pro fans even more now. There isn’t an exact fan model in Sunon’s database that matches the specs above, but that is not a surprise as the database is similar to a person’s resume- it is used as an application for a job, but the job itself differs. As such, I expect both Corsair and Sunon to have worked on these fans together to bring them to market.
 
Erittäin opettavaista infoa Kapteeni_Kuoliolta noista Magnetic Levitation tuulettimista. Voisi harkita niiden hankkimista kotelotuulettimiksi.
 
Kuoliolta kieltämättä varsin kattava referointi tuuletinmarkkinoista. Saako noita Gentle Typhooneja mistään? Jossain vaiheessa ne jostain käsittämättömästä syystä poistuivat markkinoilta, eikä ainakaan vielä ole tullut uudestaan vastaan.
 
Kuoliolta kieltämättä varsin kattava referointi tuuletinmarkkinoista. Saako noita Gentle Typhooneja mistään? Jossain vaiheessa ne jostain käsittämättömästä syystä poistuivat markkinoilta, eikä ainakaan vielä ole tullut uudestaan vastaan.
Amazon.de saa ainakin, samoin moni pikkuliike keskieuroopassa tai briteissä. Amazonia suosittelen kun siellä on nyt ilmaiset postit jos tilaa yli summan X, oisko 60e.
Suomessa saatavuus ollu heikkoa tosiaan pitkään.
Jos GT kiinnostaa niin tsekkaa EK Vardar, San Acen tarjonta sekä deep coolin GF 12.
 
Kiitos @Kapteeni_kuolio kattavista tietopläjäyksistä. Tarkastatko kuitenkin viestin #12 kuvalinkitykset. Linkkasit kolme kertaa saman kuvan. :)

Ei kyllä siinä on kolme eri kuvaa, kato tarkemmin :)

Alkuun mua hämäs myös noissa graafeissa toi.. mutta siis, ensimmäinen kuva on punasten palkkien mukaan järjestetty (ilman siirto ilman vastusta). Kakkoskuva on sinisten palkkien mukaan rankattu, eli ilman siirto radin läpi. Kolmas kuva on tuulettimet rankattuna äänen mukaan vapaasti puhkuessa (koska radin läpi puhkuessa tulee se "radisuhina" eli ilmavirran aiheuttama suhina radista, joten tuulettimen oma äänentuotto mitataan ilman radia).
 
Ei kyllä siinä on kolme eri kuvaa, kato tarkemmin :)

Alkuun mua hämäs myös noissa graafeissa toi.. mutta siis, ensimmäinen kuva on punasten palkkien mukaan järjestetty (ilman siirto ilman vastusta). Kakkoskuva on sinisten palkkien mukaan rankattu, eli ilman siirto radin läpi. Kolmas kuva on tuulettimet rankattuna äänen mukaan vapaasti puhkuessa (koska radin läpi puhkuessa tulee se "radisuhina" eli ilmavirran aiheuttama suhina radista, joten tuulettimen oma äänentuotto mitataan ilman radia).

Kappas. Hämäävä. :)
 
Unohdin tänne mainita, että päädyin nimenomaan hakemaan pari Bitfenixin Spectrea nopealla aikataululla. Verrattuna siihen Silencio 550 kopan naksuttaneeseen defaultjäähyyn kone muuttui idlellä äänettömästä hyvin hiljaisesti hurisevaksi, mutta sitten taas verrattuna RMA-korvauksena tulleeseen Arctic F12:sta hurina laski selvästi. Lämpöihin en huomannut erityisesti vaikutusta. Olen sujut ratkaisun kanssa.
 
Heitä ny @Kapteeni_kuolio joku yhteenveto/top3-lista noista ropelleista kun vaikutat asiaan perehtyneen.

Korjaa/lisää jos tajusin väärin:

-Nykyään kannattaa ostaa aina PWM-tuuletin, ajaa sitten aluksi 3-pinnisen liitännän kautta tai cpu_fan kautta pwm-splitterillä

-Paine tai hybridituuletin, tulee tuuletin sitten radin eteen tai kotelon intake tai exhaust-tuulettimeksi.

-Corsairin ML-ropellit voi olla jees, jos on intoa kokeilla onnea lotossa, että hajoaako kuljetuksessa vai ei. Sekä emossa tarpeeksi liitäntöjä, että ei tarvitse käyttää splitteriä.

Tuulettimien Top-lista:

- EK Vardar
- San Acen mallit
- Deep Cool GF12

Mitä muita? Noista kolmesta taitaa Jimmsistä saada vain Vardaria.

Itellä hakusessa koteloon X, hiljaiset mutta tehokkaat 140mm tuulettimet. Kaikki palikat ilmajäähyllä.

Kotelovaihtoehtoina tällä hetkellä ainakin Silverstone KL07 ja FD Define C/S.
 
En nimenomaan halua aloittaa mitään trendiä jossa työnnetään pakolla joku tietty tuuletinmerkki niin syvälle ihmisten sisuksiin, että ne hokee vielä kymmeniä vuosia myöhemminkin "noktua sitä, noktua tätä". Halusin vaan debunkata ton "noktuaa koneeseen nänänänää"-myytin joka elää ja voi todella paksusti murobbs:ssä ja tietty täällä.

Ei ne noktuat susipaskoja ole, mutta ei ne ole niitä parhaitakaan. Keskikastia :)

Mikä tahansa laadukas 'painetta tuottava' /hybridi kotelotuuletin on nykypäivänä riittävän hyvä, jos käyttäjä pääsee säätämään riittävän alhaiset kierrokset käyttöön. Ja tietty koteloropeleiksi sopii mikä vain moderni ropeli jota voi säätää. Jos sulla nyt sattus olemaan fractalin kotelo siinä, ja fractalin vakiotuulettimet niin eikun speedfanilla heität ne sinne omalle mukavuusalueelle melusaasteen suhteen ja aivan varmasti liikkuu riittävästi ilmaa.

Jos taas tulossa radikäyttöön niin suosittelen ehdottomasti: EK Vardar, Gentle Typhoon, San Acen tietyt mallit (jaksa nyt googlettaa, oli ne noissa taulukoissa), DeepCoolin GF12 ja Corsairin ML-sarja. Noi on ne mistä itse tiedän, varmasti on muitakin hyviä tuulettimia joista en vaan tiedä/ole tutustunut. Henriquez tossa sanoikin noista Noiseblokkereista, varsinkin noi eLoop ropelit vaikuttaa hyviltä mutta en ole niihin tutustunut.

Jos on ostamassa uusia tuulettimia, niin en näe enää mitään järkeä ostaa noita harvalapaisia "pelkkiä kotelotuulettimia", joten siinäkin tapauksessa kannattaa investoida euronsa näihin "uuden polven" ropeleihin jotka sopii käyttöön kuin käyttöön. Ja aina PWM:ää, se on tulevaisuudessa emot pelkkää PWM:ää täynnä.

Vinkkinä:

Saksan amazonista saa nyt rojua suomeen postikuluitta jos tilaa yli 40e:lla tavaraa.
Sieltä esim. corsairin 120mm ML:ää halvalla dualpäkkinä (22e kirjotushetkellä):
https://www.amazon.de/Corsair-CO-90...481891528&sr=8-5&keywords=corsair+ML+140&th=1
PWM-splitteriä:
https://www.amazon.de/Phobya-4Pin-P...coding=UTF8&psc=1&refRID=MY678TTD0ZDRGY0AJMM0
Vardaria:
https://www.amazon.de/EKWB-38311098...UTF8&qid=1481894103&sr=1-1&keywords=EK+vardar


Mutta jos meinaa corsairin ML:ää hankkia niin kannattaa tiedostaa noi riskit mitä siihen liittyy, ja joista paukuttelin tohon aiempaan viestiin jo. Eli hajoavat herkästi kuljetuksessa, herkkiä käyttöjännitteelle jne.
 
En nimenomaan halua aloittaa mitään trendiä jossa työnnetään pakolla joku tietty tuuletinmerkki niin syvälle ihmisten sisuksiin, että ne hokee vielä kymmeniä vuosia myöhemminkin "noktua sitä, noktua tätä". Halusin vaan debunkata ton "noktuaa koneeseen nänänänää"-myytin joka elää ja voi todella paksusti murobbs:ssä ja tietty täällä.

Ei ne noktuat susipaskoja ole, mutta ei ne ole niitä parhaitakaan. Keskikastia :)

Mikä tahansa laadukas 'painetta tuottava' /hybridi kotelotuuletin on nykypäivänä riittävän hyvä, jos käyttäjä pääsee säätämään riittävän alhaiset kierrokset käyttöön. Ja tietty koteloropeleiksi sopii mikä vain moderni ropeli jota voi säätää. Jos sulla nyt sattus olemaan fractalin kotelo siinä, ja fractalin vakiotuulettimet niin eikun speedfanilla heität ne sinne omalle mukavuusalueelle melusaasteen suhteen ja aivan varmasti liikkuu riittävästi ilmaa.

Jos taas tulossa radikäyttöön niin suosittelen ehdottomasti: EK Vardar, Gentle Typhoon, San Acen tietyt mallit (jaksa nyt googlettaa, oli ne noissa taulukoissa), DeepCoolin GF12 ja Corsairin ML-sarja. Noi on ne mistä itse tiedän, varmasti on muitakin hyviä tuulettimia joista en vaan tiedä/ole tutustunut. Henriquez tossa sanoikin noista Noiseblokkereista, varsinkin noi eLoop ropelit vaikuttaa hyviltä mutta en ole niihin tutustunut.

Jos on ostamassa uusia tuulettimia, niin en näe enää mitään järkeä ostaa noita harvalapaisia "pelkkiä kotelotuulettimia", joten siinäkin tapauksessa kannattaa investoida euronsa näihin "uuden polven" ropeleihin jotka sopii käyttöön kuin käyttöön. Ja aina PWM:ää, se on tulevaisuudessa emot pelkkää PWM:ää täynnä.

Vinkkinä:

Saksan amazonista saa nyt rojua suomeen postikuluitta jos tilaa yli 40e:lla tavaraa.
Sieltä esim. corsairin 120mm ML:ää halvalla dualpäkkinä (22e kirjotushetkellä):
https://www.amazon.de/Corsair-CO-9050044-WW-Premium-PC-Gehäuselüfter-Magnetschwebetechnik/dp/B01G5I6MRK/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1481891528&sr=8-5&keywords=corsair+ML+140&th=1
PWM-splitteriä:
https://www.amazon.de/Phobya-4Pin-P...coding=UTF8&psc=1&refRID=MY678TTD0ZDRGY0AJMM0
Vardaria:
https://www.amazon.de/EKWB-38311098...UTF8&qid=1481894103&sr=1-1&keywords=EK+vardar


Mutta jos meinaa corsairin ML:ää hankkia niin kannattaa tiedostaa noi riskit mitä siihen liittyy, ja joista paukuttelin tohon aiempaan viestiin jo. Eli hajoavat herkästi kuljetuksessa, herkkiä käyttöjännitteelle jne.

Kiitoksia vinkeistä! Eiköhän näillä ropellit saa ostettua, kun vaan kotelon päätän. En mäkään mitään Vardar-kerhoa tms halua perustaa, mutta pelkästään jo Jimssin tuuletinvalikoima on sen verran kattava, että vaikea lähteä ostamaan ilman mitään vinkkejä. Enkä halua ostaa keskikastia. :P

Nykyisen TJ08-E:n huuto ja kuumentuminen on vienyt järjen (johtuu lähinnä aftermarket jäähyllisestä GPU:sta, kotelon suunnittelu suosii refuja) joten seuraavan kotelon tulee jäähtyä ja pysyä hiljaisena ilman, että sivupellin joutuu irroittamaan tai tuulettimien ääni vaatii kuulosuojaimet. :D
 
Vardareita en kyllä suosittele kenellekkään mihinkään käyttöön, paitsi jos äänellä ei ole merkitystä. Itse luin noista käytännössä katsoen pelkkää hyvää ja menin ostamaan niitä neljä vai kuusi kappaletta, en muista enää. Malli oli F2 / 1450rpm. Noista lähtee epämääräinen matala "pörinä" joka ilmeisesti tulee moottorista? En usko että kaikki omani olivat viallisiakaan, sillä määrä oli kuitenkin enemmän kuin pari. Lisäksi heti ensimmäinen youtubevideo joka äsken vastaan tuli, sisältää tuon saman ärsyttävän pörinän. Heti tuon vardarin jälkeen tulee gentle typhoon, johon on helppo verrata. Videon muuhun laatuun en sen kummemmin ota kantaa. Tarkoitus oli vaan tuoda esille tuo sivuääni joka noista lähtee.

Videon pitäisi alkaa kohdasta 8:26.

 
Juu, Vardarit eivät ole mitään hiljaisia ja suorituskykykin aika keskikastia alemmilla kierroksilla.
 
Olenkin ihmetellyt mistä sellainen surina koneessa kuuluu. Mutta näköjään se on noista Vardareista.
 
Ei ne noktuat susipaskoja ole, mutta ei ne ole niitä parhaitakaan. Keskikastia :)

Olen samaa mieltä Noctuoista. Muutaman eri mallin olen omistanut. En nyt muista mitä kaikkia mutta suurimmassa osaa Noctuoiden moottorien äänet ovat olleet häiritseviä. Oli sitten vaimennettu kotelo tai ei, niin aina se moottorin ääni idlessä kantautui.

Ja tuolla perusteella mitä Vardareista nyt luin ei ole itselle tulossa moisia.
 
Tätä mä just tarkoitin. Ei näitä ropelleja meinaa uskaltaa ostaa ennenku asiasta on varma. Tässäkin tapauksessa oli jo Vardar ensisijaisena vaihtoehtona, mutta ei herranenaika tollasta pörinää kukaa kestä kuunnella.

Noctua ja Vardar on nyt torpattu. Onko suositella jotain oikeasti hyvää? Hiljainen, tehokas, painetta tuottava eli kaikinpuolin hyvä. Onko liikaa pyydetty? :D
 
Tätä mä just tarkoitin. Ei näitä ropelleja meinaa uskaltaa ostaa ennenku asiasta on varma. Tässäkin tapauksessa oli jo Vardar ensisijaisena vaihtoehtona, mutta ei herranenaika tollasta pörinää kukaa kestä kuunnella.

Noctua ja Vardar on nyt torpattu. Onko suositella jotain oikeasti hyvää? Hiljainen, tehokas, painetta tuottava eli kaikinpuolin hyvä. Onko liikaa pyydetty? :D

Corsair ML ovat kyllä loistavat näin erään tuttavan mukaan joka osti ne juurikin Vardarien tilalle. Sanoi että kyllä Radin läpi tuntuu ilmiselvästi parempi ilman puhallus. Ja hädin tuskin kuuleekaan kun pyörittää niitä ~30% nopeudella. (Corsair Hydro H100i V2)
 
Corsairin ML, jos selviää kuljetuksesta ja käyttäjältä löytyy riittävä määrä PWM-liittimiä emolta, täyttää noi sun vaatimukset :)

Siinähän ainoa 'ääni' lähtee tosiaan siitä että lavat liikuttaa ilmaa, moottoriääntä tai laakeriääntä ei voi olla jos tuuletin toimii oikein (kelluu magneetin "päällä"). Teoriassa jotain sähkösirinää voi kuulua, onhan kyseessä sähkölaite, mutta muita ääniä kuin lapojen aiheuttama ilmahumina ei pitäisi olla. Kierrosalue on kilpailijoihin nähden melkosen laaja, joten tuulettimet saa kyllä säädettyä mieleisekseen.

spGnzvvl.jpg


Mutta kannattaa varautua palautusrumbaan, seurannu räbän atk-triidejä ja siellä näitä on tilattu, ehkä n. 25% joutuu palauttaa kun on paketista paskana :)
 
Myös, jos oli 140mm flektit hakusessa, niin Phanteksin PH-F140MP tai TY-147 pätkii nuo 120mm mallit suht helposti.
 
Corsair ML vois muuten olla, mut nykyises emos ei ole muistaakseni kuin 2 pwm-liitintä. Emona siis Asrock Z68 Pro3-M. Tarkoitus tehdä vähä vaiheittain kokoonpanon päivitystä, eli ensin koppa + siihen tuulettimet ja vanha buildi siihen joksikin aikaa. Kaby Lakea varmaan sitten tilalle jossain vaiheessa. Noiden Corsairien kans splitterien käyttökin taitaa olla vähä riskaabelia. Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa. Kenties kestävyyskin on sitten parempi.

Myös, jos oli 140mm flektit hakusessa, niin Phanteksin PH-F140MP tai TY-147 pätkii nuo 120mm mallit suht helposti.

Ok, pitääpä tsekata noi!
 
Noissa (vielä toistaiseksi Corsairin) ML tuulareissa kannattaa sitten ottaa huomioon että toimivat parhaiten jos saavat oman PWM liitännän emoon eivätkä välttämättä pelitä koko kierrosalueella jos emon PWM liittimeen laittaa splitterillä vaikka 2 - 3 samaa tuuletinta. Eli jos nyt jotain radituuletinta haluaa esimerkiksi 480mm radiin (4 x 120mm föönit) niin sitten pitää pelkästään radituulettimille olla emossa se 4 aitoa pwm liitäntää ja muille tuulareille sitten omansa. Huomasin ton joskus itse kun pistin 2 x 140mm Corsair ML fööniä CPU_FAN liittimeen eikä tuuletinten kierrosalue ollut oikean tuntuinen. Googlailin sitten asiaa ja löysin overclockers.uk:sta jotain asiaa tästä ja huomasin että vaihtamalla tuulettimet splitteristä emon (Asus Z170-A) case_fan1 ja case_fan2 liittimille niin molemmat toimivat oikein.

Eli jos noita ML tuulareita ostaa radikäyttöä varten useampia niin sitten pitää aitoja PWM liitäntöjä löytyä emosta myös useampia.
 
Jaaha, en olekkaan yksin. Täällä myös on 6kpl Vardar F1-120 1150rpm ja ovat ärsyttävän äänekkäitä ja 2/6 desta oli jopa totaalisen äänekkäitä (lienekkö rikki). Noctuan tuulareissani ei ole vieläkään ollut tuollaista laadun heitelyä, ei edes vaikka ovat 6vuotta olleet päällä.

Neljä kertaa olen yrittänyt siirtyä PWM ja nyky tuulari maailmaan, mutta omat korvat sattuvat kuulemaan sen PWM aiheuttaman ininän. Ja en ole vielä löytänyt sellaista lisälaitetta josta ei kuuluisisi PWM tekemään ininää.. =(
 
Viimeksi muokattu:
Kiitoksia kapu_kuoliolle tosiaan, pidempään kaivannut testiä missä olisi testattu tuulettimia nimenomaan pölyfiltterin lävitse. Ei ole vain sattunut silmiin...
 
Noissa (vielä toistaiseksi Corsairin) ML tuulareissa kannattaa sitten ottaa huomioon että toimivat parhaiten jos saavat oman PWM liitännän emoon eivätkä välttämättä pelitä koko kierrosalueella jos emon PWM liittimeen laittaa splitterillä vaikka 2 - 3 samaa tuuletinta. Eli jos nyt jotain radituuletinta haluaa esimerkiksi 480mm radiin (4 x 120mm föönit) niin sitten pitää pelkästään radituulettimille olla emossa se 4 aitoa pwm liitäntää ja muille tuulareille sitten omansa. Huomasin ton joskus itse kun pistin 2 x 140mm Corsair ML fööniä CPU_FAN liittimeen eikä tuuletinten kierrosalue ollut oikean tuntuinen. Googlailin sitten asiaa ja löysin overclockers.uk:sta jotain asiaa tästä ja huomasin että vaihtamalla tuulettimet splitteristä emon (Asus Z170-A) case_fan1 ja case_fan2 liittimille niin molemmat toimivat oikein.

Eli jos noita ML tuulareita ostaa radikäyttöä varten useampia niin sitten pitää aitoja PWM liitäntöjä löytyä emosta myös useampia.

Koitin käsitellä näitä MAGA-levin ongelmia viestissä #17: https://bbs.io-tech.fi/threads/kotelotuulettimet.4750/#post-179090

Jos kiinnostaa toi tekniikka ML:ien takana niin kannattaa vilkasta Sunonin MagLev-prujua. Sunon siis tekee nämä corsairin ML:t, corsair liimaa tarrat päälle ;)

*edit* kyseessä siis sunonin mainospruju, mutta sisältää hyvät kuvat tuulettimen rakenteesta sekä muuta inffoa. Mutta suolan kera, kannattaa muistaa että käytännössä 'informaatio mainos' jonka tarkotuksena on saada ropelimasat ostamaan sunonin tuotteita ja pistää omaa teippiä niskaan, ja dumpata gamer-porsaille maailman parraimmat ropelit.

 
Amazon.de saa ainakin, samoin moni pikkuliike keskieuroopassa tai briteissä. Amazonia suosittelen kun siellä on nyt ilmaiset postit jos tilaa yli summan X, oisko 60e.
Amazon.dessä hinnat alkaen 27,98 €/kpl :D Nykyisessä koneessa on pari kappaletta, aikoinaan hankittu Jimm'sistä à ~11 €.
 
Täällä neljä kappaletta EK Vardar F4-120ER föönejä puhaltelee 60mm paksun radin läpi. Oman kokemuksen mukaan Vardarin ja radin (tai ylipäätään tuulettimen kiinnityksen) väliin täytyy laittaa pieni siivu jotain vaimennus/tiivistysmattoa, jotta tuulettimista lähtevä resonanssi vaimenee. Aikaisemmin oli pari Furious Vardaria push/pull-konfiguraatiossa myös eri radin kanssa, ja saman operaation olin tehnyt niillekin. Eroa voi testailla käytännössä Vardarin pyöriessä ottamalla fööni pöydälle seisomaan ja nostamalla se ilmaan, jotta kosketus resonoivan pinnan kanssa katkeaa.

Voihan se silti tarkkojen korviin jonninlaista ääntä pitää, mutta ainakaan tiivisteen kanssa ei enää itseä häiritse.

E: Lisättäköön vielä, että nuo Furious Vardarit siis eivät olleet hiljaiset tuonkaan operaation jälkeen, kun niiden minimi kierrosnopeus on noin 1200rpm. Noissa F4-120ER tuulettimissa pwm-alue on 25-100%, eli 550-2200rpm.
 
Viimeksi muokattu:
Itseäni vituttaa se kierrosluvun veivaus mitä PWM tekee. Käytännössä PWM-tuularitkin laitan vakionopeuteen pyörimään. Sen takia siellä kotelossa on se jumalaton tornicooleri ettei tarvitse tuulettimien kiihdyttelyjä kuunnella.
 
paljon tekstiä
Kun allekirjoittanutta selkeästi huomattavasti enemmän asiaan tutustunut olet niin olisiko mahdollista saada tiivistettynä miten nämä uudet flektit eroavat joskus vuosikymmen-puolikas sitten nähdyistä Sunonin MagLev(tm) flekteistä? Niissä ainakin oli ns. "kuluva osa" jossain, muistaakseni askelin kiinnitys. Käytännössä hiljaisia kyllä mutta ei mitenkään poikkeuksellisen ihmeellisiä; FDB laakereita heikompi esitys jopa.
 
Kun allekirjoittanutta selkeästi huomattavasti enemmän asiaan tutustunut olet niin olisiko mahdollista saada tiivistettynä miten nämä uudet flektit eroavat joskus vuosikymmen-puolikas sitten nähdyistä Sunonin MagLev(tm) flekteistä? Niissä ainakin oli ns. "kuluva osa" jossain, muistaakseni askelin kiinnitys. Käytännössä hiljaisia kyllä mutta ei mitenkään poikkeuksellisen ihmeellisiä; FDB laakereita heikompi esitys jopa.

Nämä corsairin mag-levit on sunonin valmistamia; sunon on OEM-valmistaja. Käsittääkseni Sunon on ainoa magneettisesti levitoivien tuulettimien valmistaja, koska laajat patentit.

Sunon aloitti ML-tuulettimien tutkimisen joskus 90-luvulla(?) ja työnsi ensimmäiset ropelit myyntiin Q4:llä 1999, ja on siitä eteenpäin kehittänyt tätä tekniikkaa. Mulla ei ole mitään tarkkaa hajua siitä millon Sunon on tuonut noi ensimmäiset ML:nsä laajasti markkinoille, mutta serveripuolen sovelluksiinhan noi on tähän asti olleet. Google kertoo että alkuperäiset tuotteet "re-launchattiin" 2004, syytä en tiedä. Myytyjä yksilöitä on varmasti satoja miljoonia, Sunonin vuosia vanha pruju kertoo että 274 miljoonaa. Nyt Corsairin kanssa sitten lähdetty uljaasti valloittamaan kuluttajapuolta.

Näillä spekseillä uskoisin että ihan varmasti on ollut jossain malleissa suunnittelumokia ym. Toi rakenne on herkkä, siitähän ei pääse mihinkään. Toisaalta taas; sadat miljoonat kärpäset ei voi olla väärässä, paska on hyvää.

Tässä ois noi ML:n tieteellis-teoreettiset tutkimuspaperit sekä niiden perään Sunonin esitemateriaalit. En tosiaan tunne näiden tuulettimien historiaa, sillä en oo tekemisissä serveriraudan kanssa.



When motor with the MagLev technology is in operation, the magnetic force between the permanent magnet in the hub and the magnetic plate mounted on the PCB helps to attract the impeller rotor towards the end point of shaft. The weight of the rotor is entirely neutralized by the magnetic force and enables the shaft to turn without being affected by the gravity.

In this way, a constant distance between bearing and shaft is maintained naturally without causing any contact between the two surfaces. Therefore, when the fan is operating, the highly balanced rotor assembly rotates in nearly a perfect circular motion in a consistent orbit. The center of rotation of the rotor shaft is the true centerline of the shaft and the bearing assembly.

This phenomenon eliminates any rotational vibration and abrasions between the shaft and the inner surface of the bearing even in any mounted position.

Accordingly, MagLev system creates unprecedented vibration-free and, therefore, noise-free operating conditions for the fan. It is of particular interest to both the PC and IT sectors of industry for thermal management control. Because the shaft rotates evenly in a constant orbit and the rotor is held at a fixed centerline of rotation, no contact occured. No matter how the fan is mounted, during operation there is no friction or noise, and no slanting or wobbling. Which means the bearing life is greatly extended.

Jos tuuletin toimii oikein niin siinä ei ole kauheasti vikaantuvia osia. Mainitsemasi akselinkiinnitys voi olla heikko lenkki. Magneettikentät pitää ropelin ja akselin erillään, niin ei siinä kauheasti voi mennä vituiksi mikäli osien käytetyt materiaalit, moottorit ym. on laadukkaita ja tehty kestämään ja ropeli toimii. Jos joku osa kuitenkin pettää, niin tuuletinhan ei sitten toimi lainkaan. Jotain muistan sellasta, että Sunonilla ei ollu pölysuojia akselinpäissä ja sinne MAGAAN (höhöhö) eli "tyhjään laakeripesään" (maglevin 'laakeripesä' on tyhjä, ei öljyä eikä mitään. tuuletinhan leijuu käydessään) pääsi pölyä ja ilmassa lentäviä pienhiukkasia. Nämä sitten sotki ropelin, akseli alko vatkaamaan, maga-kenttä meni elliptiseksi ja galaksit (tuuletin) räjähti kun aikansa kihnutti metalli-metallia vasten. Mutta tossa prujussa käy ilmi että nykyisessä "disainissa" siinä (akselirakenteessa) on masennettu pölysuojat akselin päähän.

Eli en tiedä. En tiedä mallien välisistä eroista, en tarkoista spekseistä tekniikan kehityksestä, en kuvailemastasi ongelmasta, enkä tarkalleen historiasta. Historiikkitietoni rajottuu tohon että ML:t on ollu Sunonin valikoimissa pitkään, tarkotettu teolliseenkäyttöön, myyty satoja miljoonia, valmistettu kymmeniä ellei satoja eri malleja vuosien varrella ja nauttinu useilla 'harrastajafoorumeilla' todella kestävän ropelin maineesta.
 
Omat kokemukset Sunonista on jokin prosessori/kotelotuuletin viime vuosituhannella, ei ollut kauhean hyvä tuuletin. Tehokas oli mutta tuotti runsaasti ääntä. Toinen kokemus on Xbox360 jossa oli Sunon:in Maglev-tuulettimet. Sanoisin että olivat resonoivaa äänekästä romua.

Sitä en kiellä etteikö nuo olisi voineet parantua tuosta huikeasti. Muovin osalta on kyllä aina ollut todella hyvin rakennettu, kuten pitääkin. Yhden voisi kokeeksi ekaksi tilata jos kokeilisin.

Nyt on Alphacool:in Eisbaer laatikossa ja Phanteks PH-TC14PE koneessa ja siinä 2 kpl 140mm Fractal design:in Venturia. Yhdelläkin olisi kyllä pärjännyt ja meteli olisi vähän pienempi. Phanteksin omat tuulettimet olivat ääneltään tälläisiä.

Kotelossa ainoa kotelotuuletin on nyt Scythen GlideStream 120mm ja siinä Noctuan low-noise adapteri. Ehkä itselle se miellyttävimmän äänen omaava tuuletin. Lämmöt on työpöydällä noin 29-30 astetta huoneessa 22 astetta lämmintä.
 
Viimeksi muokattu:
Onneksi on Gentletyphooneita, niin ei tarvitse hypätä hypetrain faneihin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 539
Viestejä
4 539 646
Jäsenet
74 817
Uusin jäsen
pepponen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom