Eikö siitä ollut joku kakkamyrsky kun noita myytiin ihan PWM-ohjattavina eli ei ihme jos ovat fiksanneet? Joskus kun tota emoa ostelin niin tutkin asiaa ja manuaalissakin taisi olla maininta noista paikoista. BIOSissa pystyy kanssa säätämään onko kyseisessä liittimessä 3- vai 4-pinninen tuuletin eli ohjataanko jännitteellä vai "pulssilla".
Jatkan keskustelua täällä koska aihe ei ole varsinaisesti Define C:tä koskeva vaan ihan emojen tuuletinliitäntöjä yleisestikin.
Noita emolevyjen tuuletinliitäntöjä on käytännössä kolmea erilaista
1) Jännite eli 3pinninen
2) Aito 4 pinninen PWM eli jatkuvasti 12 volttia syöttävä liitäntä joka kontrolloi tuulettimen nopeutta syklittämällä sitä erittäin nopeasti päälle-pois-päälle-pois valitun nopeuden mukaan
3) Feikki PWM eli ns. +5V -liitäntä joka näyttää ulospäin täsmälleen samalta kuin aito PWM liitäntä mutta kontrolloi nopeutta todellisuudessa pudottamalla annettuja voltteja eikä anna jatkuvasti 12V kuten aito PWM
Tuo kolmas vaihtoehto on se jota Asus ja muutkin emolevyvalmistajat ovat käyttäneet usein ns. kotelotuuletinpaikoissa kun taas CPU_FAN ja CPU_OPT paikat ovat yleensä aitoja PWM paikkoja. Periaatteessa tuo kolmas vaihtoehto ajaa asiansa yhtä hyvin jos tuuletin on ns. normaali PWM tuuletin joka toimii myös pienemmillä volteilla. Tällöin tosin niille ei aina pysty antamaan esimerkiksi koko kierrosalueelta nopeuksia tai muita pieniä ongelmia saattaa esiintyä. Nyttemmin kun on alkanut ilmestyä magneettilevitaatiotuuletinten kaltaisia tuulettimia, jotka saattavat tai luultavasti ajan kanssa menevät rikki jos niille syöttää alle 9V jännitettä, joten tuo feikkiPWM ongelma on nostanut päätään ja asiasta on taas noussut älämölöä.
Ja ei, Asus ei ole vielä tänä päivänäkään "fiksannut" ongelmaa. Sillä on ihan jopa Z170/Z270 sarjan emoja, joissa on noita +5V viritelmiä mutta manuaalissa lukee
"CHA_FAN slots are PWM slots" eikä ostaja voi tietää kumpi on kyseessä käytännössä muuten kuin manuaalisesti testaamalla tai esimerkiksi yleismittarilla kokeilemalla.
Edit: Jos tuulettimia ohjaa erillisellä tuuletinsäätimellä tai vaikka fan hubilla joita monissa koteloissa on, niin silloin tuota ongelmaa ei esiinny koska nuo säätimet ja hubit ottavat yleensä virran suoraan virtalähteestä ja kykenevät ja antamaan tuulettimille tarvittavan jännitteen. Moni haluaisi kuitenkin nykypäivänä että tuulettimet ja niiden nopeudet säätyisivät softan avulla itsestään niin ettei niitä tarvitse itse vähän väliä säätää.