Korona jyllää yksityisessä hoivakodissa Imatralla: tartuntoja on niin henkilöstöllä kuin asukkaillakin
Hoivakodin henkilöstöstä vasta kolmannes on rokotettu. Asukkaista lähes kaikki ovat saaneet ensimmäisen annoksen koronarokotetta, mutta se ei tartuntoja estänyt.
Rokotuksen jälkeenkin on tärkeää noudattaa koronarajoituksia ja -suosituksia ja hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin, Eksote muistuttaa. Joonas Tapaninen
Santeri Tynkkynen
Imatralaisessa yksityisessä hoivakodissa on ilmennyt useita koronatartuntoja. Tartuntoja ovat saaneet niin hoivakodin henkilöstö kuin talon asukkaatkin.
Imatran tartuntataudeista vastaava lääkäri
Ville Verta Eksotelta kertoo, että ensimmäiset tartunnat tulivat tietoon noin puolitoista viikkoa sitten.
– Henkilöstössä on useampia tautitapauksia. Ihan viime hetken tilannetta en tiedä, mutta luku on noin kuuden paikkeilla, hän sanoo.
Myöskään asukkaiden osalta tarkka tartuntamäärä ei ole selvillä, mutta Verta arvioi lukemaksi kahdeksan. Henkilöstöä on asetettu karanteeniin ja sairastuneet on määrätty eristykseen.
– Tilanne ei ole kokonaisuutena vakava, Verta kommentoi hoivakodin tilannetta.
Koronavirus on tarttunut hoivakodin asukkaisiin, vaikka lähes kaikki heistä ovat saaneet ensimmäisen annoksen koronarokotetta.
– Riittävän voimakkaassa altistumisessa yksi annos ei ole ainakaan tässä potilasjoukossa estänyt tartuntaa. Rokote on kyllä varmasti lieventänyt oirekuvaa, Verta toteaa.
Hoivakodin henkilöstöstä vain kolmannes rokotettu
Kyseisen yksityisen hoivakodin henkilöstöstä vasta noin kolmannes on rokotettu eli suurin osa on edelleen ilman rokotetta.
Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtajan
Tuula Karhulan mukaan lähtökohtaisesti kaikissa niissä yksiköissä, joissa on hoidossa iäkkäitä ihmisiä, on henkilökunta rokotettu tai sitä rokotetaan parhaillaan.
– Jos kaikkia ei ole rokotettu, heidät rokotetaan lähiaikoina sekä Eksoten että ostopalvelujemme niissä yksiköissä, joissa on ikäihmisiä hoidettavana, hän sanoo.
– On huomattava, että vain iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelujen toimintayksiköiden eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta saadaan asetuksen mukaan rokottaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 9. maaliskuuta antaman täsmennetyn ohjeen mukaan esimerkiksi kehitysvamma-, vammais-, päihde- tai mielenterveysyksiköiden henkilökunta ei yleisesti ole vielä rokotusvuorossa, Karhula lisää.
Sekä Eksoten omissa että ostopalveluyksiköissä suurin osa asetuksen mukaisista on rokotettu.
Rokotuksista huolimatta rajoituksista on pidettävä kiinni
Eksote muistuttaa tiedotteessaan, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni.
THL on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tarttumista. Imatran hoivakodin tapaus osoitti, ettei rokote suojaa tartunnoilta sataprosenttisesti.
Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia sekä hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin.