Nämä ovat satunnaisajatuksia, kun olen lukenut nyt epidemiologien keskusteluja ja kuunnellut haastatteuita:
Emme vieläkään tiedä varmasti kaikkea suurella varmuudella, mutta seuraava näyttäisi olevan suuntaa antavasti totta, perustuen tähän virukseen, sen pandemiaan ja muihin vastaaviin epidemoihin:
1. Leviää enemmän kuin kausi-influenssa, mutta kuolleisuus huomattavasti korkeampi, sekä ilman hoitoa että ikävä kyllä myös hoidossa (joskin vahvasti riskiryhmäkohtaisesti)
2. Voi itää pitkään (jopa yli 14 pv) ja olla suurella osalla (~60%-80%) oireeton ja/tai hyvin vähäoireinen (etenkin 1. infektiossa)
3. Tartuttajia löydetään VAIN testaamalla epidemian alussa
4. Jos ei testata, eikä tule varmistuneita tartuntoja, tämä ei tarkoita, ettei paikallinen epidemia olisi käynnissä (vrt. Wuhan, Iran, Italia)
5. Siinä vaiheessa, kun vakavat/kriittiset tapaukset alkavat päätyä omatoimisesti hoitoon ja ne todetaan tartunnan saaneiksi, on epidemia todennäköisesti saanut kasvaa geometrisesti jo ~ 2 - 4 viikkoa.
6. Kun epidemiaa EI kontrolloida , eli se saa kasvaa nopeasti, niin silloin R0 on suurempi ja tuplaantumisaika lyhyempi
7. Eli maissa, joissa ei tutkimattomuuden takia ole löydetty tapauksia, voi tilanne edetä nopeasti tilanteesta 0 löydettyä tapausta -> kymmeniä löydettyjä tapauksia -> satoja löydettyjä tapauksia -> kymmeniä kuolleita -> terveydenhuollon kapasiteetti kriisissiä ja myös lääkintähenkilökuntaa on jo sairastunut (tämä voi viedä viikon tai allekin, riippuen paikallisista tekijöistä). Tässä vaiheessa epidemiaa on jo mahdoton estää. Kyse on enää hidastamisesta ja hoitamisesta.
8. Toistaiseksi lämpötila ei tunnu olevan varmasti este infektioiden leviämiselle (vrt. Singapore), joskin se voi ehkä vähentää niitä (epävarmuus tämän suhteen on suuri)
9. Maahantulo-, matkustuskielto- ja karanteenipakkoja laitetaan voimaan yleensä vasta vaiheeessa 7 (kun homma on jo levinnyt paikalliseksi endeemiseksi tartunnaksi)
10. Tässä vaiheessa kyseiset alueet ovat toimineet jo tartuttajien levittäjinä muille alueille (vrt. Iran, Italia, jne)
11. Toistaiseksi ei ole selkeää näyttöä, että eri geneettiset profiilit tai etnisyydet olisivat enemmän/vähemmän alttiita tartunnalle ja/tai taudin vakavuusasteelle (ts. tietyt maat tuskin ovat turvassa geeniperimänsä takia)
12. Kun vakavia tapauksia alkaa ilmetä, eteneminen kriittiseen tilaan ja kuolemaan voi kestää 1-4 viikkoa
13. Yllä olevien takia, viiveet voivat olla 2-4 viikkoa (piilokasvu kun ei testata) + 1 viikko (tilanteen huononeminen ensimmäisistä hoitopotilaista vakavaan tilaan) = 3-5 viikkoa (tässä on suuri epävarmuus, aika voi olla myös huomattavasti pidempi)
Tähän saakka epidemian etenemisen merkittävän hidastamisen JA/TAI pysäyttämisen suhteen onnistuneet alueet ovat:
I) asettaaneet tiukkoja liikkumis- ja karanteenikieltoja (Hubei, Singapore, Israel)
II) antaneet reaalaikaista tietoa tartunnoista, paikoista, hoitoon hakeutumisesta, jne (Singapore, Israel) koko väestölle jatkuvasti (mm. reaaliakaiset viestit suoraan puhelimeen)
III) estäneet todennäköisten taudinaiheuttajien massiivisen lisätulon alueelle : selkeät maahantulokiellot, lentojen lakkauttaminen, jopa rajojen sulkeminen ja viisumien peruminen (Singapore, Israel, jne)
IV) Testanneet laajalti (määrä/pv) ja tehokkaasti (PCR+kuvaukset+oireet+historia) suuria määriä riski-ryhmiä löytääkseen tartuttajat
Loput maat ovat joko geometrisen räjähtävän kasvun piilotilassa (yllä 4.-5.) tai sitten ovat jo edenneet tilaan paikallisen epidemian tilaan (7. yllä).
On mahdollista, että on tekijöitä X (X1, X2, jne), jotka vähentävät / estävät etenemistä yhdessä populaatiossa ilman erityistoimenpiteitä (I-IV), mutta tämä vaikuttaa sekä maailman johtavien epidemiologien että WHO:n mielestä epätodennäköiseltä tämän hetken tiedon valossa.
Eli mikäli soveltaa varovaisuusperiaatetta, niin liikkuminen mihin tahansa suuren turistivolyymin kohteeseen julkisilla massamatkustuskeinoilla, vaikka niissä ei nyt vielä ole todettuja määriä tartuntoja, on riski, jota kannattaa henkilökohtaisesti miettiä.
Riskin painottaminen toki riippuu sitten omasta terveydestä ja ikäryhmästä ja luonnollisesti persoonallisesta riskiprofiilista.
Itse olen ikäni/riskieni takia perunut kevään matkat sekä Aasiaan että Eurooppaan (muita matkoja ei ole). Itselläni on aikaa katsoa tilanteen kehittymistä 1-2kk, ilman että se vaikuttaa lomiini tai työni suorittamiseen kriittisesti. Muilla voi olla toinen tilanne, ja eivät välttämättä ole riskiryhmää. Osalle tämä tuleekin jo automaattisesti työpaikan puolesta, kuten osa on jo huomannut (kv. yrityksissä ainakin lento-/matkustus-/konferenssi-kiellot ovat jo alkaneet).
Matkustajille muistutan myös, että vaikka ei olisi riski-ikä ja/tai terveysryhmää, ja on valmis ottamaan riskin saada tartunta, niin kannattaa huomioida eri maiden rajojen valvonnan sääntöjen muuttuminen. Ystäväni suunnitteli keväälle Aasian kiertomatkaa ja vaikka viisumit irtosivat, niin nyt koko rajojen ylitys maasta toiseen on täysin auki. Eli voi olla, että ei pääse maahan, kone käännytetään takaisin, tai pääsee väliaikaiseen karanteenimajoitukseen kahdeksi viikoksi johonkin kauttakulku- tai kohdemaahan.
Nämä kaikki ovat vain omia ajatuksia, käytännön varautumista, perustuen siihen, mitä itse olen ehtinyt lukemaan. Jokainen tekee omat päätöksensä ja tilanteet vaihtuvat.
Hyvää terveyttä kaikille!