Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kyllä minua ainakin kiinnostaa ne ihan päiväkohtaiset luvut kuntatasolla. Täällä ei ole ollut montaakaan tartuntaa ja nimenomaan se kiinnotaa jos niitä yhtäkkiä alkaa tulemaan useampiakin joko omaan kuntaan tai lähialueelle. Koko maan tautitilanteesta päiväkohtaiset luvut ei anna oikeaa tilannekuvaa.Unohtakaa jo ne päiväluvut. Ne päivittyy miten sattuu ja eri lähteet vielä näyttää ne eri tavoin. Seuratkaa yhden lähteen juoksevaa keskiarvoa niin on edes joku vertailupohja.
Viimeiset 7 päivää tasan samat kuin edeltävät 7.
Kyllä minua ainakin kiinnostaa ne ihan päiväkohtaiset luvut kuntatasolla. Täällä ei ole ollut montaakaan tartuntaa ja nimenomaan se kiinnotaa jos niitä yhtäkkiä alkaa tulemaan useampiakin joko omaan kuntaan tai lähialueelle. Koko maan tautitilanteesta päiväkohtaiset luvut ei anna oikeaa tilannekuvaa.
Lahdessa jälleen 7 uutta tartuntaa. Todennäköisesti samaa rypästä mitä eilen.
En tiedä mihin tuo THL perustuu, mutta PHHYKY raportoi erittäin aktiivisesti ja tarkasti tartunnoista (paljon paremmin kuin THL). Puhutaan siis paikallisesti Päijät-Hämeen seutu. Varsinkin jos kokonaistilanne muuttuu täällä. Noissa THL raportoinneissa on kyllä jotain outoutta. Mansikkatilan tartunnoista joita taisi olla se 7 vai 8 on jo viikko aikaa. Ellei sitten tarkoituksenmukaisesti näitä uusia tartuntoja pimitetä jostain syystä ja mikähän lie tähän olisi syynä.
Niin mikä niissä on outoa?
Siksi, että PHHYKY ei ole raportoinut näitä ollenkaan jos täällä on tosiaan ollut 7 uutta tartuntaa. THL luvut alust eivät ole olleet ajantasalla vrt. paikallisesti PHHYKY ja raportointi ollut aiemminkin väärää THL puolesta ja poikennut mitä täällä paikallisesti on ollut. PHHYKY tarjonnut huomattavasti ajankohtaisempaa ja tarkempaa tietoa, nyt ei ole ollut mitään päivityksiä näistä. Siksi mietityttää että mitä nämä uudet 7 tartuntaa ovat kun aiemmin myös tilastot ovat tulleet väärinä ja jäljessä (eivät päiväkohtaisia).
Tartuntatautirekisteriin. Tiedossa on kokoajan ollut, että sinne ilmoitellaan vähän eri tahtisesti lukuja, jonka vuoksi yksittäisten päivien luvut saattaa tuntua ristiriitaisilta.En tiedä mihin tuo THL perustuu
Eikös noita testejäkin tehdä paljon enemmän joten tartuntoja tulee automaattisesti enemmän tietoon?
Tartuntatautirekisteriin. Tiedossa on kokoajan ollut, että sinne ilmoitellaan vähän eri tahtisesti lukuja, jonka vuoksi yksittäisten päivien luvut saattaa tuntua ristiriitaisilta.
Minusta taas pitäisi testata jokainen hiukankin köhivä. Aina siihen asti, kunnes se noin 13 000 päivätestin kapasiteetti tulee vastaan. Jos näin käy eikä kapasiteettia pystytä nostamanaa, voidaan alkaa kohdentamaan ja karsimaan. Tällä hetkellä matalan kynnyksen testauksesta ei ole mitään haittaa, mutta hyötyä siitä voi olla.Noita testejä pitäisi kohdentaa järkevästi, eli vain, kun on syytä epäillä. Jos joku ei ole liikkunut missään, niin turha sitä on testata, jos kerran sattuu köhäisemään.
Minusta taas pitäisi testata jokainen hiukankin köhivä. Aina siihen asti, kunnes se noin 13 000 päivätestin kapasiteetti tulee vastaan. Jos näin käy eikä kapasiteettia pystytä nostamanaa, voidaan alkaa kohdentamaan ja karsimaan. Tällä hetkellä matalan kynnyksen testauksesta ei ole mitään haittaa, mutta hyötyä siitä voi olla.
Toisaalta jos sillä ylimääräisellä, "turhalla", testauksella saadaan pysäytettyä edes muutama tartuntaketju, maksaa se nopeasti itsensä takaisin. Mieluummin tehdään nyt liikaa, koska taudilla on epäreilu etumatka ja tartuntojen kanssa joudutaan kuitenkin aina elämään pari viikkoa menneisyydessä.Mitenköhän tuossa kustannukset skaalautuu, onko halvempia ja kalliimpia testejä? Jos on, niin sitten ei mielestäni järkevää testata turhaan. Toki saahan sillä kaiketi ostettua mielenrauhaa...
Mitenköhän tuossa kustannukset skaalautuu, onko halvempia ja kalliimpia testejä? Jos on, niin sitten ei mielestäni järkevää testata turhaan. Toki saahan sillä kaiketi ostettua mielenrauhaa...
aika harva noihin testeihin haluaa
Alkanut jo heinäkuun alussa näyttämään huonolta osassa paikkoja:Onko missään ollut tarkempaa tietoa jenkkien sairaalapaikkojen/tehohoitopaikkojen riittävyydestä..? Luulisi noilla sairastuneiden määrillä katto tulevan vastaan jossain vaiheessa.. Sitten on poliittinen helvetti irti jos keskiluokalta aletaan evätä hoitoon pääsy isommassa mittakaavassa.
Juu. Vaikka nykyisellä tekniikalla ja käytännöillä on mahdollista, että suuri osa testeistä valmistuu saman päivän aikana ja suurin osa viimeistään huomisaamuna, on tilastoinnissa auttamatta oletettava viivettä. Jos vaikka aamun testitulokset saadaan potilaalle (ja tarvittaessa hoitavalle lääkärille jne) illaksi, niin tuskin niitä vielä siinä vaiheessa kirjataan mihinkään THL:n big dataan. Ensinnäkin laiskuus, byrokraattinen kömpelyys ja muulta osin lepsu ote on vastaavissa jutuissa muutenkin normi ja toiseksi tilanne ei ole sellainen, että olisi mitään pakottavaa syytäkään saada kourallinen tartuntoja selkeäksi luvuksi samana päivänä.Siitä huolimatta Suomessakin testataan tällä hetkellä ennätysmäärä verrattuna koko korona-aikaan. Toisekseen parin viimeisen päivän testilukemia ei tiedä vielä kukaan ja niiden osalta et voi tehdä mitään päätelmää. Nuo tilastot päivittyvät takautuvasti sille todelliselle testipäivälle sitä mukaan kun testit valmistuvat.
Mitähän ihmettä? Eiköhän suurin osa flunssaisista juuri nyt halua koronatestiin. Toki jotkut voivat pelätä saavansa tartunnan testitilasta, vaikka se onkin näissä oloissa melkoista paranoiaa. Tilat ovat varsin hyvin hoidettuja, henkilökunnan ohjeistus on viilattu kuntoon eikä siellä testipaikalla vähän paikkakunnasta riippuen erittäin todennäköisesti ole ainakaan samana päivänä, jos viikkoihin käynyt yhtään tautista.Käsittääkseni ihmisiä ei voi pakkotestata ja aika harva noihin testeihin haluaa.
Jos olisin testeissä rampannut sitten koronan alun, niin olisi pitänyt käydä 3-7 kertaa testeissä. Siis jos olisi lähtenyt periaatteella "taitaa olla yskä tulossa" -> testiin, sen sijaan, että "taitaa olla yskä tulossa" -> muutaman päivän (5-7pv) vitamminikuuri ja homma on taputeltu.Luulisi, että iso osa hengitystieoireisista nimenomaan haluaa koronatestiin.
Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole jatkuvasti yskä tai flunssa.Jos olisin testeissä rampannut sitten koronan alun, niin olisi pitänyt käydä 3-7 kertaa testeissä. Siis jos olisi lähtenyt periaatteella "taitaa olla yskä tulossa" -> testiin, sen sijaan, että "taitaa olla yskä tulossa" -> muutaman päivän (5-7pv) vitamminikuuri ja homma on taputeltu.
Hyvin monella on esim keväällä / kesällä allergioita, jotka aiheuttavat samanlaisia oireita, kun vielä yhdistetään pikku flunssaan.Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole jatkuvasti yskä tai flunssa.
Sulla on varmaan sitten antaa parempi työkalu erotusdiagnostiikkaan. Tärkeintä on katkaista nyt rauhallisessa vaiheessa kaikki tartuntaketjut ja se tämän taudin kohdalla tarkoittaa juuri sitä, että aktiivisesti etsitään myös niitä vähäoireisia, jotka ovat myös tartuttavia. Ei laajalla testauksella tietenkään etsitä potentiaalisia sairaalahoitopotilaita, he hakeutuvat kyllä oireitensa puolesta terveydenhuollon pariin ja heidät testataan sitten päivystyksellisesti.Hyvin monella on esim keväällä / kesällä allergioita, jotka aiheuttavat samanlaisia oireita, kun vielä yhdistetään pikku flunssaan.
Lisäsi flunssia liikkuu kyllä ja nyt oli puhe siitä, että testattisiin, jos olisi vähäisiäkään oireita.
Älyttömät sokkotestausmäärät eivät olisi missään nimessä kustannustehokkaita.
Varmaan jokainen allerginen tuntee allergiaoireensa eikä liiemmin hätäänny niistä. Kesällä on sen verran vähän flunssaa liikkeellä, että samalle päivälle saa ainakin pks koronatestausajan drive in asemalle missä on hiljaista. Syksyllä ja talvella se hässäkkä vasta alkaa.Hyvin monella on esim keväällä / kesällä allergioita, jotka aiheuttavat samanlaisia oireita, kun vielä yhdistetään pikku flunssaan.
Lisäsi flunssia liikkuu kyllä ja nyt oli puhe siitä, että testattisiin, jos olisi vähäisiäkään oireita.
Älyttömät sokkotestausmäärät eivät olisi missään nimessä kustannustehokkaita.
Varmaan jokainen allerginen tuntee allergiaoireensa eikä liiemmin hätäänny niistä. Kesällä on sen verran vähän flunssaa liikkeellä, että samalle päivälle saa ainakin pks koronatestausajan drive in asemalle missä on hiljaista. Syksyllä ja talvella se hässäkkä vasta alkaa.
Hyvin monella on esim keväällä / kesällä allergioita, jotka aiheuttavat samanlaisia oireita, kun vielä yhdistetään pikku flunssaan.
Lisäsi flunssia liikkuu kyllä ja nyt oli puhe siitä, että testattisiin, jos olisi vähäisiäkään oireita.
Älyttömät sokkotestausmäärät eivät olisi missään nimessä kustannustehokkaita.
Ehkä mulla on vähän herkät limakalvot, mutta täytyy myöntää että ihan viikottain en kävis testissä vaikka olisi pakko. Kerran influenssaa ja nyt koronaa testanneena tuo puikon työntäminen nenään saa silmät vuotamaan vettä ja se tuntuu samalta kuin nopeahko vesikidutus =D.Autolla driveinissa nenästä testi ja mitään en hävinnyt tai kokenut edes riskeeraavani.
Espanjassa on uusi lockdown tulossa. Tilannetta ei helpota brittituristien päästäminen maahan. Tuossa on kyse Espanjan kannalta niin isoista rahoista.
Katsotaan lyövätkö koko maan kiinni vai toimivatko järkevämmin ja kiellot ovat vain alueellisia. Ja toivottavasti tällä kertaa sulkevat myös maan sisäistä matkustusta heti lukituksen alussa..
Ongelma on räjähtämässä käsiin koska elokuu lomakuu ja kaikki ryntää rantakaupunkeihin lomailemaan tuolla. Barcelonassakin oli lauantaina rannat täys ihmisiä joten luvut tulee vaan lisääntymään.
Espanjan tilannetta vielä hankaloittaa kansalaisten epäluulo hallitusta kohtaan.. Varsinkin Kataloniassa on vaikea saada ihmisiä noudattamaan suosituksia tai määräyksiä.
Sanoisin, että kuume tai / ja oikea kurkkukipu.Mikä sut sitten saisi testiin jos ei yskät ja nuhat sun muut? Siihenhän koko yhteiskunnan avaamisen mahdollistava malli perustuu, että pienistä oireista testiin ja altistuneet pyritään selvittämään.
Itelläni myös allergiat mutta siinä samalla kun kävin hakee uuden reseptin, autolla driveinissa nenästä testi ja mitään en hävinnyt tai kokenut edes riskeeraavani.
Nyt tulee sellaista tajunnan virtaa että en taas ymmärrä pätkääkään. Kenenkään ei tule pyöriä kylillä oli koronaa tai ei jos on kipeä ainakaan tässä tilanteessa. Silloin ollaan kotona, vaikka olisi kuinka kova työmies ja pystyisi tekemään pikku flunssassakin hommia tai hoitamaan päivittäisiä asioita. Testiin ei muutenkaan tule mennä ennenkuin on ollut päivän, pari kipeänä. Mitä tulee koronan tarttumiseen se nykytiedon varjolla tarttuu helpoiten olemalla koronapositiivisen lähellä, ei ovenkahvoista tms. Ihan yhtä lailla toi voi tapahtua kaupassa, hississä, moikkamalla naapuria tai sukulaista tai ihan missä tahansa.Testi muutenkin kertoo vain sen hetkisen tilanteen, eikä kerro mitään, jos tauti on tarttunut esim samana aamuna. Ja jos tauti tarttuu testin jälkeen, niin sitten on tyytyväinen ja levittää sitä, kun toteaa olevansa kipeä, mutta eihän se koronaa voi olla, kun just vähän yli viikko sitten kävin testissä..
Pahoittelut huonoista geeneistä. Vaikka itsellä on perussairaus ja paska yleiskunto, yleensä on yksi tai kaksi pikku flunssaa vuodessa jotka katoaa 1-3 päivässä ilman vitamiineja. Vaimo ei ole kipeänä kuin kerran viiteen vuoteen ja tyyliin päivän tai pari.Totesin omalla kohdalla, että joko on 1-2 tautia vuodessa, jolloin ei esim pysty joka yönä nukkumaan, kun yskittää liikaa, paikat on tukossa ja kurkku kipeä.
TAI
Kun alkaa tulla tiettyjä oireita (lihakset maitohapoilla, lievä nuha, lievä päänsärky, lievä kuume (joku noista tai yhdistelmä)), niin tiettyjä vitamiineja 3-5 päivää ja homma on yleensä aina ohi ilman ongelmia. Harmi vain, kun tuota ei tajunnut aikaisemmin. Jossain vaiheessa kun tajusin, niin pahemmat paskat katosivat pois..
Espanjan tilanne on mielenkiintoinen, aikovatko toistaa saman virheen kuin keväällä. Jos tautitapaukset ryöpsähtävät, niin pistetäänkö taas kaikki kiinni ja ihmiset lukitaan komeroihin. Tästähän ei näyttäisi olevan ollut mitään hyötyä (jos taas kohta ollaan kevään tilanteessa), pidennetty vain maan taloudellista ja ihmisten henkistä kärsimystä?
No päättäjät tekevät mitä tekevät, kansalaiset Espanjassa tuskin enää suostuvat vastaavaan koppihoitoon. Pitäisi todellakin keksiä jotain uutta.
Israelissa sama homma myös, pitkä totaalisulku ja nyt kun avattiin, niin eteenpäin ei ole juuri päästy, vaan tautitapaukset lähtivät heti kirmaamaan. Israelissakin sieltä työkalupakista kaivetaan taas samoja välineitä, eli pistetään sulkua uudelleen päälle...eikö kellekään tule mieleen, ettei tällainen venkslaus toimi, vaan taudin kanssa pitää oppia jotenkin elämään? Taudista tiedetään nyt jo niin paljon, että todella kummalta tuntuu tämä sulkuvillitys, joka ei selvästikään toimi.Espanjassa ei pelaa ilmeisesti jäljitys alkuunkaan, mikä pakottaa järeämpiin sulkutoimiin kuin muuten tarvittaisiin. Toki yleinen manana-meininki, sukulaisten tapailu ja tiettyjen separatististen alueiden yleinen vastaanhangoittelu.
Totaalisulkuja ei varmasti enää tule, koska on taloudellisesti mahdoton yhtälö, mutta pienempiä kyllä. Kyllähän niistä on paljonkin apua saada tilanne hallintaan.Israelissa sama homma myös, pitkä totaalisulku ja nyt kun avattiin, niin eteenpäin ei ole juuri päästy, vaan tautitapaukset lähtivät heti kirmaamaan. Israelissakin sieltä työkalupakista kaivetaan taas samoja välineitä, eli pistetään sulkua uudelleen päälle...eikö kellekään tule mieleen, ettei tällainen venkslaus toimi, vaan taudin kanssa pitää oppia jotenkin elämään? Taudista tiedetään nyt jo niin paljon, että todella kummalta tuntuu tämä sulkuvillitys, joka ei selvästikään toimi.
Saapi nähdä mikä tilanne koulujen osalta tulee olemaan talvella Suomessa. Mediassa on jo sanottu haastattelussa, että koulut tullaan pitämään auki epidemian aikaan "joka tapauksessa" tai koulujen sulkeminen taitaa olla niitä viimeisiä keinoja joita tehdään epimidean hillitsemiseksi. Näin THL puolelta lausuntona.
Nykytiedon valossa taas alkaa lasten / nuorten tartuttavuus tarkentua sekä pitää muistaa, että Suomessa ei taida olla liikkeellä vielä mahdollisesti uusinta varianttia jonka tartuttavuus on moninkertainen (ei heijastu suoraan toki R-lukuun).
Mielenkiinnosta on nähdä pidetäänkö kuinka hyvin kouluissa kiinni siitä "normaalista", jota tuotiin esille jo sillä parin viikon kokeilujaksolla.
Toivon mukaan täällä oikeasti luetaan sitä saatua nykytietoa, jota nyt tulee jatkuvasti. Eli 10v ikävuosi olisi tämän mukaan tällä hetkellä jakajana tartuttavuudessa.
Older Children Spread the Coronavirus Just as Much as Adults, Large Study Finds (Published 2020)
The study of nearly 65,000 people in South Korea suggests that school reopenings will trigger more outbreaks.www.nytimes.com
Jos "uusi variantti" on se G niin sitä kutsutaan myös "eurooppalaiseksi" ja se on ollut selvästi dominoiva jo maaliskuussa.
Nykytiedon valossa taas alkaa lasten / nuorten tartuttavuus tarkentua sekä pitää muistaa, että Suomessa ei taida olla liikkeellä vielä mahdollisesti uusinta varianttia jonka tartuttavuus on moninkertainen (ei heijastu suoraan toki R-lukuun).
Ymmärtääkseni tartuttavuus on asia, jota R-luku kuvaa. Jos tartuttavuus on moninkertainen, niin R-luku on yhtä moninkertainen (olettaen, että ihmisten käytös ei muutu). Korjaisitko siis ristiriitasi.
Puhutaan tarttuvuudesta ja tartuttavuusluvusta joka peilaa suoraan kuinka moneen ihmiseen 1 henkilö tartuttaa, jotka ovat käsittääkseni eri asia. Kyseinen variantti tartuttaa toisen ihmisen 3-9x _herkemmin_ ainakin mitä jos uutisiin on uskomista. Kyseistä virusta erittyy rajummin hengitysteissä ja virusmäärät ovat suurempia jolloin virus tarttuu herkemmin toiseen, mutta se ei kuitenkaan peilaa suoraan tuohon että kyseinen henkilö tartuttaisi 3-9x enemmän ihmistä. Jos se olisi näin niin voisi todeta että virus tarttuisi yhtähelposti kuin täysin ilmateitse herkästi tarttuva virus ja näinhän ei ole. R-luku olisi myös variantin osalta 10-25 hujakoilla.
Väännätkö vielä rautalangasta, mitä tämä mystinen _herkemmin_ tarkoittaa, kun en keksi sille muuta merkitystä kuin R-luvun kasvamisen kyseisellä tekijällä?
Itse en löytänyt tietoa, että Suomessa olisi ollut G-varianttia maaliskuusta lähtien ja dominoinut täällä? Olisiko pistää joku linkki/faktaa josta näkisi tarkemmin Suomen osalta? Maaliskuussa muistelisin että puhuttiin L- ja S-tyypeistä ainakin.
Ehkä pitäisi puhua sitten tartuntavaarasta (3-9x suurentunut) kuin suorasta tarttuvuudesta niin se voisi olla ehkä kuvaavampi termi ja toivottavasti helpompi ymmärtää - vaikkakin suomennettuna puhutaan tarttuvuudesta ja tarttuvuusluku erikseen joka peilaa tosiaan lukumääriä on tosiaan R. Jos on X määrä altistuneita tilassa ja variantti D tartuttaa sen 3 henkilöä. Niin G614 variantin kiinnittyminen on tehostunut ja virusmäärät hengitysteissä suurentuneet niin se tartuttaa tehokkaammin ja tartuttaa sen esimerkiksi sen 4-5 henkilöä jolloin virusmäärät ovat olleet esimerkiksi kauempana oleville korkeammat ja kiinnittyminen tehokkaampaa. R-luku lasketaan tietyllä tapaa enkä jaksa ruveta sitä avaamaan kun en täysin sitä osaa selittää tarkemmin enkä jaksa (en osaa), mutta siinä käytetään kaavoissa myös viruksen tartuntatapaa joka otetaan huomioon ja kyseinen virus ei pääsääntöisesti tartu ilmateitse jos ollenkaan normaalioloissa.