Jotkut viruksethan voivat tarttua muusta elämestä ihmiseen, mutteivat leviä. Niistä pelätään kokoajan, että ko vaiheessa tapahtuu mutaatio ja syntyy leviämään kykenevä versio.
Aidasta ja seipäästä.
Covidistahan pyörii useampaa tunnistettavaa kantaa, mutta ei ole näyttöä (joka tässä kohtaa pitää lukea "aika epätodennäköistä") että nämä olisivat erityisen erilaisia ominaisuuksiltaan.
On ihan selvää että suurempi tartuntamäärä tarkoittaa suurempaa määrää mutaatioita. Suurin osa niistä on sellaisia etteivät ne vaikuta mihinkään, ja sitten vielä merkittävä osa on sellaisia että lopputulos on FUBAR, ja solu puskee ulos jotain tartuntakelvotonta skeidaa. Sitten joskus harvoin tulee elinkelpoisia ja toiminnallisesti merkittäviä muutoksia, ja jos käy tuuri niin ne pääsevät leviämään. Muutokset on satunnaisia, joten on ihan tuurissaan onko leviävä "parempi" tai "huonompi", mutta sitten astuu darwinit kehiin ja paremmin leviämiskykyiset... no, leviävät paremmin.
Tässä kohtaa sitten tulee ihmisten käytös mukaan kuvioon, ja niinkuin on nähty niin sillä on melkoisesti vaikutusta viruksen mahdollisuuteen elää ja loistaa:
+ jos tartuttavuus paranee, virus etenee räväkämmin
+ jos virus muuntuu niin että vasta-aineet ei tunnista sitä, se ohittaa immuniteetit
+ jos virus muuntuu niin että vakavat oireet viivästyvät, se leviää paremmin
- jos virus etenee räväkämmin, ihmiset säikähtää ja virus etenee huonommin
- jos tauti pahenee, ihmiset säikähtää ja virus etenee huonommin
+ jos tauti helpottuu, ihmiset ei niin jaksa välittää siitä vaan antaa levitä
(bonussektori - jos tuo kakkonen toteutuu, viruksesta voi muodostua yhtäaikaa tarttuvia kantoja, jolloin ne eivät darwineile keskenään)
Mutta siis väite että "enemmän tartuntoja nostaa todennäköisyyttä viruksen pahemmalle mutaatiolle" pitää kyllä suppeassa mielessä paikkaansa, mutta koska viruksesta mutatoituu aika lailla samalla todennäköisyydellä vakavampia ja vähemmän vakavia kantoja, jotka useimmissa tapauksista ovat keskinäisiä kilpailijoita, pistäisin mieluummin euroni pitkässä pelissä sen lievemmän mutaation kun vakavamman mutaation puolesta. Tartuttavuuden lisääntyminen on virukselle osittain plussaa, mutta taudin pahentaminen on evoluutiomielessä sille pelkkää miinusta - ylipäänsä kantajan toimintaa haittaavat seurauksethan ovat viruksille evoluutiomielessä oikeastaan pelkästään haitallinen sivuvaikutus.