Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
40
Tällä tunaroinnilla ja sekoilulla tää epidemia kestänee koko kesän.. ja asiaa ei kyllä auta jos Uusimaa avataan ja annetaan ihmisten juosta kuin lehmät kevätpellolle pitkin poikin suomea. Sillonhan se tauti ryöpsähtää jokapuolella ja ollaan siellä lähtöruudussa sekä "satsit housuissa" kun THL ja hallitus sekoilevat ja tilailevat sekundaa Aasiasta yhdessä "botoxi huulen" kanssa :facepalm:
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Empä jaksa katsoa, onko tuo sama video, mutta sen totesi jossain videossa, että päiväntasaajan suunalla iho on tumma, koska sillä saa silti tarpeeksi D vitamiiniä ja tummuus suojelee ihoa kärähtämiseltä. Nyt kun tummaihoinen muuttaa pois, alueille, joilla aurinkoa saa paljon vähemmän, niin tummaihoiselle tulee vaaleaihoista helpommin D vitamiinín puutos (koska aurinkoa iholle (+ tietyt ehdot) -> D vitamiiniä). Kyseessä on siis täysin luonnollinen sopeutuma, josta on ollut huomattavaa hyötyä "oikeinkäytettynä" ja haittaa, kun menee "väärään paikkaan".

Kyseinen puutostila taas altistaa helposti mm hengitystieinfektioille (tutkimusten mukaan).
(Tutkimusten mukaan) viikottainen tai päivittäinen D-vitamiini lisän käyttö suojaa "jonkinverran" myös niitä, joilla ei ole puutosta ja auttaa paljon niitä, joilla on puutosta (Itsestäänselvyys, mutta on siis myös tutkittu asia).

Eli siis JOHTOPÄÄTÖKSENÄ voitaisiin todeta, että tummaihoiset ovat esim täällä Suomessa alttiimpia mm. koronalle ja vastaaville, koska heidän D-vitamiinitasonsa ovat keskimäärin alhaisemmat. Tosin nörtit kyllä kisovat varmasti istumalla sisällä 24/7 /365 tuossa puutoskisassa.
Tosin nyt ihan heti hyppäisi johtopäätöksiin että kyseessä on D-vitamiini, etenkin jos pohjalla oleva data on USA:n pohjoisista suurkaupungeista.
Noilla alueilla mustat ovat keskimäärin köyhempiä josta seuraa huonompi yleisterveys. Ja se että he asuvat tiheämmin asutuissa lähiöissä kun taaskin valkoiset ja aasialaiset asuvat esikaupunkialueilla joissa on omakotitaloja. Lisäksi autottomia mustia on about neljä kertaa enemmän kuin autottomia valkoisia joten mustat käyttävät joukkoliikennettä paljon enemmän. Ja valkoiset ja aasialaiset tekevät paljon enemmän toimistotyötä joka mahdollistaa paljon enemmän kotitoimistolta työskentelyä kun taaskin mustat tekevät paljon enemmän töitä palveluammateissa ja teollisuudessa jossa on enemmän kontakteja ja joita ei voi siirtää sinne kotitoimistolle.

Toki voi olla että D-vitamiini näyttelee suurta roolia mutta tässä vaiheessa tuo on aikalailla hakuammuntaa. Toki D-vitamiinia kannattaa syödä etenkin täällä pohjoisessa jo ihan muutenkin, oli koronavirusta liikkeellä tai ei.
 
Liittynyt
31.10.2017
Viestejä
69
Etpä sinäkään tunnu tiedostavan, että labroissa käsitellään myös luonnollisesti syntyneitä viruksia. Tällaiset voivat sitten kontaminoida labratyöntekijät jos suojaukset ja karanteenikäytännöt eivät ole täydellisiä. Kun luet nämä lauseet, niin lue perään vielä nuo omat lauseesi ja pohdiskele lisää :think:
Juurikin näin. Porukalla tuntuu olevan välittömästi käsitys että labrassa käsitelty ja sieltä karannut on automaattisesti biologiseksi aseeksi suunniteltu. Loppupeleissä tässäkin tilanteessa tutkimusta voitu vetää ihan yleisen "kansan terveyden nimissä". Tutkimuksen rahoitus kun tulee kiinan valtiolta kuitenkin niin kytkökset sotilaalliseenkin puoleen on olemassa.

Mitä itse veikkaan tässä tapahtuneen on labran suojatason pettäneen ja virus päässyt syystä x karkuun labrasta jonka jälkeen tapauksia alkanut ilmenemään viimekädessä tuolla wetmarketissa. Tätä ennen valtio ollut todennäköisesti hyvin tietoinen asiasta ja tiedon hävitys alkanut mahdollisten oikeiden uhrien osalta. Tässä ei olla kuitenkaan onnistuttu koska virus päässyt vuotamaan wetmarketin kautta populaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 877
Esim sosiaali ja terveysministerion ylijohtaja on vakuutellut, että maskeja riittäää, eikä ne lopu.
Kiitos! Selvästi ei olla osattu ennakoida suojavarusteiden valtavaa kulutusta ja heikkoa saatavuutta. Tai ei olla ohjeistettu niiden käyttöä oikein. Marin kritisoi sairaanhoitopiitejä, että eivät ole noudattaneet ohjeita. Eli lain mukaan pitäisi olla 3-6kk varastot suojavarusteita, mutta näin ei kuitenkaan ole tehty. Se on vähän hankala tilanne.

Sanen mukaan epidemiariski Euroopassa on erittäin pieni, eikä Suomessa ole syytä ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin.
"
Tuo on aivan eri asia kuin "ei koske Suomea". Tuohon aikaan tautia ei ollut lainkaan Euroopassa. THL silti antoi jo tammikuussa ohjeita sairaanhoitopiireille koronan suhteen, sekä ohjeita laboratoriotutkimusten hoitamisesta. Kontaktit kartoitettiin jo kuun lopussa kun ensimmäinen turisti todettiin positiiviseksi. Jo siis tuon kommentin aikana Suomessa oltiin varautumassa tautiin, vaikka todettuja tapauksia taisi olla Kiinassa jokunen sata. Tuo tarkoittaa, että rajoja ei vielä olla laittamassa kiinni, eikä kouluja sulkemassa. Koski siis Suomea. Mutta sovitaan niin, että tulkitsemme tuon lauseen eri tavalla.

Olen pistänyt merkille useampia postauksiasi jo viikkojen ajalta ja sinä tunnut myös ihan jatkuvasti vähättelevän nimenomaan hallitukseen kohdistuvaa kritiikkiä. Et ole juuri muusta postannut, mutta aina muistat tarttua hallitusta koskevaan kritiikkiin ja yrität maalailla sitä ruusuisemmaksi. Miksi näin? Miksi et tartu hallitusta ylistäviin postauksiin?
Kiitos mielenkiinnosta viestejäni kohtaan! Minä siis kysyin lähteitä, en muuta. Täällä toistellaan tuota "ei koske Suomea"-meemiä "joka toisella" sivulla, vaikka selvästi nähdään, että tähän tautiin varautuminen on alkanut jo silloin kuin tapauksia oli Kiinassa muutama sata ja muualla nolla. Puutun siis usein sellaisiin viesteihin, joissa mielestäni vain jälkiviisastellaan tai yleistetään rankasti. Esim. yksittäinen yhden virkamiehen kommentti ei tarkoita, että kaikki ajattelevat niin. Kommentteja myös tulkitaan aika värikkäät lasit silmillä. "Ei koske Suomea", vaikka täällä aloitettiin moni suojatoimi paljon aiemmin kuin esim. muissa pohjoismaissa. Eli ainakin hallituksen mielestä koskee Suomea. Juuri laskin, että Suomessa kuolleiden kokonaismäärä on kasvanut noin 14% päivävauhtia, Ruotsissa 23%, Tanskassa 18%, Norjassa 16% - (sen jälkeen kun 10 kuollut). Toki aivan liian lyhyt aika vielä, mutta ei toistaiseksi kovin huono lukema täällä muihin verrattuna.

Pahoittelut, mutta multa on mennyt ohi viestit, joissa hallitusta ylistetään. Niitä ei tyypillisesti ole foorumilla, joka on vahvasti oikeistopopulisteihin kallellaan kun vallassa on vahvasti vihervasemmistoinen hallitus. Ei täällä hallitusta faniteta, oli koronaa tai ei.
 
Liittynyt
14.03.2020
Viestejä
105
Taidat olla ns viineri-trolli , kun tuolla tavoin vähättelet hyväveli kauppoja valtiotasolla.
Heh. Ehdinkin jo miettiä milloin alkaa tälläiset syytökset lentää. Ei ole kuitenkaan sidoksia mihinkään suuntaan. Tykkään vain koittaa katsella asioita eri puolilta ja täällä, kun on vallalla kritiikki, niin haastan itseäni miettimään asioille vaihtoehtoista näkökulmaa. Sellainen kuorossa hymistely teemalla "paska hallitus, paska THL" ei ole oikein minun juttuni.

Jälkiviisaus on aika helppoa, mutta jos ja kun ei ole varauduttu, eikä aloitettu maskituotantoa kaksi kuukautta sitten, niin mitä tehdä? Ei olisi varmasti sekään tyydyttänyt kriitikkoja, että jätetään epämääräisten toimijoiden tarjoukset huomiotta?

Se nyt oli sitten aika ylläri, että hallitus ei oikeasti kulissien takana tehnytkään mitään tilanteen parantamiseksi vaan varmaan uskoi itsekkin omaa suoltamaansa jargonia, että kaikki hyvin, kaikkea riittää o_O. Aika jäätävää touhua, että ei oikeasti valmistauduttu tähän PPE tarpeeseen tammi-helmikuu akselilla kun tavaraa oli vielä saatavilla.
Niin, mistä sitä tietää onko yritetty valmistautua. Ehkä ei, mutta toki on mahdollista sekin, että on koitettu valmistautua ns. normaaleja reittejä pitkin, mutta ne ovat pettäneet (tilaukset jääneet jonoon jne). Suojavarusteiden saatavuus ei varmaan enää tammi-helmikuussakaan ollut hyvää suuremmissa määrin, koska niitä meni jo Kiinan omiin tarpeisiin. Huonoa varautumista kuitenkin varmasti ollut ja tyytymättömyyttä toimintaan tuolla organisaation sisällä, koska jokuhan tämän Jylhä-Sarmaste-kuvionkin on mennyt medialle vuotamaan.
 

Ile_26

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
06.03.2017
Viestejä
437
Heh. Ehdinkin jo miettiä milloin alkaa tälläiset syytökset lentää. Ei ole kuitenkaan sidoksia mihinkään suuntaan. Tykkään vain koittaa katsella asioita eri puolilta ja täällä, kun on vallalla kritiikki, niin haastan itseäni miettimään asioille vaihtoehtoista näkökulmaa. Sellainen kuorossa hymistely teemalla "paska hallitus, paska THL" ei ole oikein minun juttuni.

Jälkiviisaus on aika helppoa, mutta jos ja kun ei ole varauduttu, eikä aloitettu maskituotantoa 2 kaksi kuukautta sitten, niin mitä tehdä? Ei olisi varmasti sekään tyydyttänyt kriitikkoja, että jätetään epämääräisten toimijoiden tarjoukset huomiotta?Niin, mistä sitä tietää onko yritetty valmistautua. Ehkä ei, mutta toki on mahdollista sekin, että on koitettu valmistautua ns. normaaleja reittejä pitkin, mutta ne ovat pettäneet (tilaukset jääneet jonoon jne). Suojavarusteiden saatavuus ei varmaan enää tammi-helmikuussakaan ollut hyvää suuremmissa määrin, koska niitä meni jo Kiinan omiin tarpeisiin. Huonoa varautumista kuitenkin varmasti ollut ja tyytymättömyyt toimintaan tuolla organisaation sisällä, koska jokuhan tämän Jylhä-Sarmaste-kuvionkin on mennyt medialle vuotamaan.
Huumorimielessä toki, mutta en ymmärrä miten useiden yrittäjien apu torpataan ja päädytään maksamaan miljoonia jollekin hämäräperäiselle bisnesmiehelle, raha tietenkin ulkomaalaiselle tilille.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 422
Eiköhän tämä ole tälläinen damned if you do, damned if you don't. Jos noita ei olisi tilattu niin sitten olisi lööpit ja foorumivalitus siitä kuinka valtio vaarantaa ihmisten henkiä koska ei kehtaa tilata suojaimia pikavippiyrittäjältä ja kauneus(?)blogisomehuoralta.
Hallitus on ihan itse päättänyt olla järjestämättä riittävästi suojavarusteita ja muita tarvikkeita esimerkiksi kotimaisen tuotannon aloittamisella tai tilaamalla riittävän ajoissa. Tammi-helmikuussa oli vielä aikaa. Nyt sitä ostetaan miljardeilla.

Samaten hallitus on ihan itse päättänyt olla valvomatta, että sairaanhoitopiirit ja huoltovarmuuskeskus on varastoinut riittävästi suojavarusteita ja muita tarvikkeita. Lisäksi hallitus on ihan itse päättänyt, että 3-6 kk normaali kulutusta vastaava määrä riittää meille.

Nämä ovat hallituksen päätöksiä ja tekoja. Heillä on vastuu.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 422
Jos nuo nyt tilatut maskit oikeasti ovat riittävät hoitokoteihin (ts. niiden avulla saadaan estettyä virusta kantavan, mutta oireettoman hoitajan aiheuttamat tartunnat ~99 % tapauksissa), niin ostos on kummallisesta toteutustavastaan ja väärästä suojausluokastaan huolimatta tarpeellinen. Näin parempia maskeja riittää sairaanhoidolle.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Hallitus on ihan itse päättänyt olla järjestämättä riittävästi suojavarusteita ja muita tarvikkeita esimerkiksi kotimaisen tuotannon aloittamisella tai tilaamalla riittävän ajoissa. Tammi-helmikuussa oli vielä aikaa. Nyt sitä ostetaan miljardeilla.

Samaten hallitus on ihan itse päättänyt olla valvomatta, että sairaanhoitopiirit ja huoltovarmuuskeskus on varastoinut riittävästi suojavarusteita ja muita tarvikkeita. Lisäksi hallitus on ihan itse päättänyt, että 3-6 kk normaali kulutusta vastaava määrä riittää meille.

Nämä ovat hallituksen päätöksiä ja tekoja. Heillä on vastuu.
Toki sitä kritisoitavaa löytyy hallituksen päätöksistä. Noista sun kahdesta kohdasta eka on ihan validia kritiikkiä tätä hallitusta kohtaan (tosin veikkaan että vastaavaa keskustelua käydään about jokaisessa länsimaassa). Toinen kohta taas on enemmänkin systemaattinen, pitkän aikavälin ongelma josta ei voi nykyistä hallitusta laittaa hirveästi tikunnokkaan. Ei tuossa käynyt niin että tasan vuosi sitten kaikki oli kunnossa ja sitten vuoden aikana kaikki varastot katosivat jonnekin hallituksen toimien takia.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
3 827
Lisättäköön sen verran, että D-vitamiinin vaikutuksesta nimenomaan koronaan ei liene tutkimuksia olemassa, mutta valistunut hypoteesi kuuluu, että kyllä se tähänkin vaikuttaa.

Hieman muuten ärsytti, kun paikallisessa lehdessäkin oli juttu tuosta mustien suuremmasta korona-sairastavuudesta, ja kaikenlaista sosioekonomista hömpänpömppää siinä epäiltiin, kas kun ei valkoisen miehen ylivaltaa, mutta D-vitamiinista ei luonnollisesta sanottu mitään, eikä myöskään mustan väestön omista elintapavalinnoista.
Pelkkä hypoteesi tuo on kun mitään tutkittua kunnollista tietoa D-vitamiinin vaikutuksesta korona-sairastavuuteen ja kuolleisuuteen ei ole.

Luultavasti iso osa mustaihoisista tietää syödä muutenkin D-vitamiinilisää ympärivuoden Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ainakin mitä joskus asiasta on tullut juttua Suomessa asuvan mustan kanssa niin asia on tiedossa ja D-vitamiinilisää söi.

Mahdollisesti kuitenkin suurempi vaikutus on sosioekonomisilla tekijöillä kun osa on kouluttamattomia ja luku- ja kirjoitustaidottomia ja elävät kimppa-asunnoissa ja niin edelleen.

Jos joku haluaa D3-vitamiinilisää syödä niin tuskin siitä mitään haittaakaan ainakaan on kun D3-vitamiinilisän määrän pitää alle suurimman sallitun annoksen (Tolerable Upper Intake Level) vuorokaudessa keskimäärin:


"The FNB committee cited research which found that vitamin D intakes of 5,000 IU/day achieved serum 25(OH)D concentrations between 100–150 nmol/L (40–60 ng/mL), but no greater. Applying an uncertainty factor of 20% to this intake value gave a UL of 4,000 IU which the FNB applied to children aged 9 and older and adults, with corresponding lower amounts for younger children.

Table 4: Tolerable Upper Intake Levels (ULs) for Vitamin D [1]
AgeMaleFemalePregnancyLactation
0–6 months
1,000 IU
(25 mcg)​
1,000 IU
(25 mcg)​
7–12 months
1,500 IU
(38 mcg)​
1,500 IU
(38 mcg)​
1–3 years
2,500 IU
(63 mcg)​
2,500 IU
(63 mcg)​
4–8 years
3,000 IU
(75 mcg)​
3,000 IU
(75 mcg)​
9–18 years
4,000 IU
(100 mcg)​
4,000 IU
(100 mcg)​
4,000 IU
(100 mcg)​
4,000 IU
(100 mcg)​
19+ years
4,000 IU
(100 mcg)​
4,000 IU
(100 mcg)​
4,000 IU
(100 mcg)​
4,000 IU
(100 mcg)​
"
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 422
Toki sitä kritisoitavaa löytyy hallituksen päätöksistä. Noista sun kahdesta kohdasta eka on ihan validia kritiikkiä tätä hallitusta kohtaan (tosin veikkaan että vastaavaa keskustelua käydään about jokaisessa länsimaassa). Toinen kohta taas on enemmänkin systemaattinen, pitkän aikavälin ongelma josta ei voi nykyistä hallitusta laittaa hirveästi tikunnokkaan. Ei tuossa käynyt niin että tasan vuosi sitten kaikki oli kunnossa ja sitten vuoden aikana kaikki varastot katosivat jonnekin hallituksen toimien takia.
Jälkimmäinen kohta on toki pidemmän aikavälin ongelma ja peritty kaikilta edellisiltä hallituksilta, jotka nekään eivät ole laittaneet asiaa kuntoon. Se ei kuitenkaan ole mikään vastuuvapautus, että muutkaan eivät ole saaneet asiaa kuntoon.

Ja myönnän senkin, että jos olisin itse ollut päättävässä asemassa, niin tämä ei olisi ollut tiedossani vuoden alussa eikä myöskään prioriteettilistan kärjessä, joten ihan samaan ongelmaan olisin itse ajautunut. Näkisin silti, että olisin vastuussa asiasta, koska ei sitä kukaan muukaan voi hoitaa kuntoon.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
921
Nämä ovat hallituksen päätöksiä ja tekoja. Heillä on vastuu.
Monta tahoa on tässä vähän mokannut, klassinen "sen toisen piti hoitaa" ilmiö. Pandemiavalmistautumisessa on ymmärtääkseni lähdetty vähän siitä, että sairaanhoitopiirit itse valmistautuvat riittävillä varastoilla ja varmuusvarasto on sitten se hätäventtiili, jos sairaanhoitopiirit eivät täytä vastuutaan. Sairaanhoitopiirien valmistautuminen ei selvästi ollut sitten riittävällä tasolla. Hallituksen (tai ehkä oikeammin vastuunalaisten ministeriöiden) taas olisi pitänyt jo paljon aikaisemmin lähteä varmistamaan maanlaajuisen valmistautumisen tilanne.

Lisäksi aika onnettomaan väliin osui myös pääministerin vaihtuminen juuri joulukuulle 2019. Ei välttämättä ole pääministerikään ihan kuukaudessa parissa ehtinyt omaksumaan kaikkia työnsä osa-alueita riittävällä tarkkuudella.

Nämä keskustelut on kuitenkin ehkä oikeampi käydä kriisin jälkeen, kun voidaan aidosti kokonaiskuva muodostaa siitä miksi mokattiin ja miten vältetään mokat jatkossa.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
3 827
Monta tahoa on tässä vähän mokannut, klassinen "sen toisen piti hoitaa" ilmiö. Pandemiavalmistautumisessa on ymmärtääkseni lähdetty vähän siitä, että sairaanhoitopiirit itse valmistautuvat riittävillä varastoilla ja varmuusvarasto on sitten se hätäventtiili, jos sairaanhoitopiirit eivät täytä vastuutaan. Sairaanhoitopiirien valmistautuminen ei selvästi ollut sitten riittävällä tasolla. Hallituksen (tai ehkä oikeammin vastuunalaisten ministeriöiden) taas olisi pitänyt jo paljon aikaisemmin lähteä varmistamaan maanlaajuisen valmistautumisen tilanne.
Ongelma on siinä että varastoituna piti olla 3-4 kuukauden normaalia kulutusta vastaava määrä suojaimia. Korona-virukselta oikealla tavalla suojautumiseen esimerkiksi FPP3 maskeja kuluu kuitenkin 20 kertaa enemmän niitä kuin normaalioloissa.

Eli se 4 kuukautta vaihtuukin siinä samantie viikoksi jonka aikaa ne riittävät.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 422
Hallitus asettaa viimein "ulos kriisistä" -työryhmänsä. Itse luulin, että tämä työryhmä oli jo asetettu viime viikolla ja olettaisin, että se julkistaa mahdollisia kriisistä poistumisstrategioita pohdintoineen viimeistään ensi viikolla. Aika on tällä hetkellä kallista, eikä sitä sovi hukata.
 

Esterhaus

Team Folding @ Home
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
328
Hallitus on ihan itse päättänyt olla järjestämättä riittävästi suojavarusteita ja muita tarvikkeita esimerkiksi kotimaisen tuotannon aloittamisella tai tilaamalla riittävän ajoissa. Tammi-helmikuussa oli vielä aikaa. Nyt sitä ostetaan miljardeilla.

Samaten hallitus on ihan itse päättänyt olla valvomatta, että sairaanhoitopiirit ja huoltovarmuuskeskus on varastoinut riittävästi suojavarusteita ja muita tarvikkeita. Lisäksi hallitus on ihan itse päättänyt, että 3-6 kk normaali kulutusta vastaava määrä riittää meille.

Nämä ovat hallituksen päätöksiä ja tekoja. Heillä on vastuu.
Pandemiavarautumissuunnitelma tehtiin 2004 vai oliko 2006 ja päivitettiin 2012. Siinä on määritelty aika tarkkaan, kenen vastuulla varautumisen suunnittelu, toteuttaminen ja valvonta on. Hallituksen määritelty vastuu ja käytännössä todellinen vastuu ja mahdollisuus vastata näiden toteuttamisesta on kyllä hyvin kaukainen ja onhan se selväkin, ettei sillä tasolla voi näiden detaljeja valvoa. No viime kädessä hallitus johtaa maata, ja joku vastuu heilläkin tietenkin siinä asemassaan on. Oma kysymyksensä on, mitkä todelliset mahdollisuudet tämän tason valvontaan hallituksella on, ja minkä kaikkien hallitusten vastuulla asia on ollut koska pandemiavarautumissuunnittelua on toteutettu ainakin 15 vuotta.
 

Esterhaus

Team Folding @ Home
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
328
2012 pandemiasuunnitelmassa on muuten laskettu ihan määrällisestikin mm. kirurgisten suojien tarve perustuen pandemian laskennallisiin potilasmääriin. Niitä on laskettu tarvittavan 3,7 miljoonaa kappaletta pandemian aikana ja se on jaoteltu sairaanhoitopiireittäin, montako kukakin tarvitsee. Hengityssuojainten tarpeessa lähtökohta on, että 25% sairastuu, 2,5 % sairastuneista joutuu sairaalaan ja 10 suojaa tarvitaan per potilas per vuorokausi = 400000 kpl. Korona on ollut rankempi kuin mihin on osattu varautua. Olisiko pitänyt osata varautua jo tuolloin v. 2012 huomattavasti suurempaan tarpeeseen tai olisiko myöhemmin ohjetta pitänyt päivittää huomattavasti vaikeamman pandemian näkökulmasta, vaatisi jo valtavasti asiantuntemusta. Anakronismi eli suomeksi jälkiviisaus ei ole oikea tapa arvioida, onko menneisyydessä tehdyt ratkaisut olleet sen ajan parhaan tietämyksen mukaan oikeita.
Lähteitä Pandemian varautumissuunnitelma
Korjaan: hutiloin lukujen kanssa, siis 12 kpl FFP3 per potilas per vuorokausi ja niin, että hoitojakso 10 vrk tehohoidossa, johon joutuu 10 % sairaalahoidon tarpeessa olevista
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
721
Jälkimmäinen kohta on toki pidemmän aikavälin ongelma ja peritty kaikilta edellisiltä hallituksilta, jotka nekään eivät ole laittaneet asiaa kuntoon. Se ei kuitenkaan ole mikään vastuuvapautus, että muutkaan eivät ole saaneet asiaa kuntoon.

Ja myönnän senkin, että jos olisin itse ollut päättävässä asemassa, niin tämä ei olisi ollut tiedossani vuoden alussa eikä myöskään prioriteettilistan kärjessä, joten ihan samaan ongelmaan olisin itse ajautunut. Näkisin silti, että olisin vastuussa asiasta, koska ei sitä kukaan muukaan voi hoitaa kuntoon.
Eihän se nyt ole hallituksen vika että Kuntien alla toimivat sairaanhoitopiirit eivät noudata määräyksiä. Ei sitä edes hallituksen pidä valvoa, vaan kuntien. Ne siis eivät ole Valtion tai hallituksen alaisia yksiköitä, vaan Kuntien omistuksessa, esim oman satasairaalan omistavat ja sen asioita valvovat:


 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 422
Pandemiavarautumissuunnitelma tehtiin 2004 vai oliko 2006 ja päivitettiin 2012. Siinä on määritelty aika tarkkaan, kenen vastuulla varautumisen suunnittelu, toteuttaminen ja valvonta on. Hallituksen määritelty vastuu ja käytännössä todellinen vastuu ja mahdollisuus vastata näiden toteuttamisesta on kyllä hyvin kaukainen ja onhan se selväkin, ettei sillä tasolla voi näiden detaljeja valvoa. No viime kädessä hallitus johtaa maata, ja joku vastuu heilläkin tietenkin siinä asemassaan on. Oma kysymyksensä on, mitkä todelliset mahdollisuudet tämän tason valvontaan hallituksella on, ja minkä kaikkien hallitusten vastuulla asia on ollut koska pandemiavarautumissuunnittelua on toteutettu ainakin 15 vuotta.
Pandemiavarautumissuunnitelman toteuttamisesta vastaa jokin taho. Sillä ei ole merkitystä, mikä taho tämä on. Tätä tahoa valvoo jokin toinen taho, jota valvoo jokin toinen taho, kunnes lopulta valvojana on ministeriö, jota valvoo ministeriön ministeri, jota valvoo hallitus. Hallituksella on siis lopullinen vastuu.
 
Liittynyt
06.06.2018
Viestejä
163
Pandemiavarautumissuunnitelma tehtiin 2004 vai oliko 2006 ja päivitettiin 2012. Siinä on määritelty aika tarkkaan, kenen vastuulla varautumisen suunnittelu, toteuttaminen ja valvonta on. Hallituksen määritelty vastuu ja käytännössä todellinen vastuu ja mahdollisuus vastata näiden toteuttamisesta on kyllä hyvin kaukainen ja onhan se selväkin, ettei sillä tasolla voi näiden detaljeja valvoa. No viime kädessä hallitus johtaa maata, ja joku vastuu heilläkin tietenkin siinä asemassaan on. Oma kysymyksensä on, mitkä todelliset mahdollisuudet tämän tason valvontaan hallituksella on, ja minkä kaikkien hallitusten vastuulla asia on ollut koska pandemiavarautumissuunnittelua on toteutettu ainakin 15 vuotta.
Jep ajatteleeko täällä joku, että ministerit ottaa heti tammikuun alussa puhelimen käteen ja alkaa soitella huoltovarmuussiiloja läpi että mitäs teillä on? 1kk kokemuksella vieläpä pääministeri ja vissiin vähän muitakin asioita oli työlistalla. Ne ministerit tekee korkean tason päätöksiä ja ohjeistaa alaisiaan, että pandemiaan varaudutaan riittävästi. Alemman portaan virastojen tuota olis varmaankin pitänyt tarkastella että onko suojaustasot nyt riittäviä. Kuka normaali-ihminen edes tietää, mitä tuollainen henkilökunnan epidemiasuojaus vaatii tai että tuollaisista tavaroista tulee pulaa? Nyt se on tietenkin helppo sanoa. Siellähän pitää sen alan spesialistit olla katsomassa mitä tarvitaan ja mistä sellaisia saadaan tai miten valmistetaan.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
721
Pandemiavarautumissuunnitelman toteuttamisesta vastaa jokin taho. Sillä ei ole merkitystä, mikä taho tämä on. Tätä tahoa valvoo jokin toinen taho, jota valvoo jokin toinen taho, kunnes lopulta valvojana on ministeriö, jota valvoo ministeriön ministeri, jota valvoo hallitus. Hallituksella on siis lopullinen vastuu.
Että Hallituksella on vastuu siitä että Porissa ei toteudu lainmukainen 6kk hammashoitoonpääsyn aikaraja? Kyllä se vastuu on vain ja ainoastaan Porin kapungilla.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 422
HS:n jutun mukaan HUS on aloittanut testaamiseen varautumisen jo tammikuussa eli samaan aikaan, kun THL yritti vähätellä virusta karkuun:

HUSissa hoksattiin aloittaa oma varautuminen testaamisvalmiuden nostamiseen omin välinein jo tammikuussa. Seuraavassa vaiheessa helmikuun alussa alettiin tilata kansainvälisten yhtiöiden, kuten Rochen testauspaketteja.


”Olimme HUSissa aikaisin liikkeellä. Olemme saaneet nyt tarvikkeita, joita on helmikuussa tilattu. Emme mekään saaneet niitä täysin määrin, koska kilpailu on kovaa, mutta kuitenkin aika paljon”, Lehtonen sanoo.
Samassa jutussa kerrotaan THL:n Puumalaisen arvio on siitä, kuinka moni suomalainen on sairastunut:

Nyt ei kuitenkaan kannata Puumalaisen mukaan laajamittaisesti tehdä Suomessa vasta-ainetestauksia tässä tarkoituksessa. Syy on siinä, että tartuntoja on vielä niin harvassa, arviolta noin 0,05 prosentilla.
Mainittu 0,05 % on 2750 henkeä. Tunnistettuja tapauksia on n. 2000. Kuvitteleeko THL nyt oikeasti, että Suomen testauskäytännöillä havaitaan kaksi kolmasosaa tartunnan saaneista? Tämä antaa todella huonon kuvan THL:n osaamisesta.
 
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
247
Että Hallituksella on vastuu siitä että Porissa ei toteudu lainmukainen 6kk hammashoitoonpääsyn aikaraja? Kyllä se vastuu on vain ja ainoastaan Porin kapungilla.
Se on jännä, että ihmiset valittavat holhoamisyhteiskunnasta. Ja toisaalta sitten kuitenkin odotetaan hallituksen vastaavan ja valvovan kaikkea mahdollista lähtien yksittäisten ihmisten toimista ohjeistuksen noudattamisesta sairaanhoitopiirien johtajien työnsä tekemiseen. Jännästi ihmisillä itsellään ei olekaan vastuuta siitä että "hoitaa tonttinsa" ilman, että joku vielä sitä vahtisi.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 422
HS:ssä on juttu Suomessa tehtävästä jäljittämisestä. Jäljityskriteerien mukaan tauti tarttuu vain päivä ennen ensimmäisiä oireita ja tartuttaminen loppuu seitsemän päivää oireiden päättymisen jälkeen. Olen hivenen skeptinen tämän todenperäisyyden suhteen:

”Oireiden alkupäivä on tärkeä, koska tartuttavuuden ajatellaan alkavan 24 tuntia ennen ensimmäistä oiretta ja jatkuvan siitä seitsemän päivää eteenpäin.”
Ohjeistuksen mukaan virus ei myöskään voi tarttua alle 15 min keskustelun aikana:

Kenen kanssa asut, missä olet liikkunut, kuka oli vieressä? Altistumista varten on pitänyt olla samassa huoneessa 15 minuuttia tai kauemmin. Se ei ole altistus, jos on tavannut jonkun ulkona ja jutellut parin metrin päästä.
Virallinen karanteeni hoidetaan sentään asiallisesti, koska kotoa ei saa poistua:

Altistuneille annetaan kotikaranteenimääräys. Se tarkoittaa, että ihmisen on pysyttävä kotona 14 vuorokautta viimeisestä altistushetkestä. Edes kaupassa ei saa käydä. Määräykset toimitetaan kirjallisesti.
Jostain syystä viranomainen luulee, että apuvälineen eli kontaktisovelluksen käyttöönotto lisää työmäärää, vaikka se nimenomaan vähentää sitä. Eihän työmäärää lisäävää apuvälinettä kannata ottaa käyttöön!

Suomessakin mietitään, pitäisikö käyttöön ottaa Etelä-Koreasta ja Singaporesta tuttu jäljitystä tehostava älypuhelinsovellus.


Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka totesi maanantaina toivovansa, että Suomessakin jäljityssovellus olisi käytettävissä ennen kesää.


Ruotsalainen sanoo, että toimia tarvitaan nyt. Hän on sovelluksen kannalla.


”On selvää, että sovelluksen käyttöönotto vaatii tartunnanjäljityksen kapasiteetin lisäystä kunnissa. Jos siihen lähdetään, se pitää jalkauttaa hallitusti ja varmistaa riittävät käsiparit.”
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 927
Eiköhän tämä ole tälläinen damned if you do, damned if you don't. Jos noita ei olisi tilattu niin sitten olisi lööpit ja foorumivalitus siitä kuinka valtio vaarantaa ihmisten henkiä koska ei kehtaa tilata suojaimia pikavippiyrittäjältä ja kauneus(?)blogisomehuoralta.
Suomen Kuvalehti tuskin ainakaan tekee juttua, miksi Tiina Jylhän ja jonkun Sarmasteen rahat eivät kelvanneet. Seiska ja Hymy saattaisivat tehdäkin. Melkoinen olkiukko siis.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
678
HS:n jutun mukaan HUS on aloittanut testaamiseen varautumisen jo tammikuussa eli samaan aikaan, kun THL yritti vähätellä virusta karkuun:

Samassa jutussa kerrotaan THL:n Puumalaisen arvio on siitä, kuinka moni suomalainen on sairastunut:

Mainittu 0,05 % on 2750 henkeä. Tunnistettuja tapauksia on n. 2000. Kuvitteleeko THL nyt oikeasti, että Suomen testauskäytännöillä havaitaan kaksi kolmasosaa tartunnan saaneista? Tämä antaa todella huonon kuvan THL:n osaamisesta.
Tämä sotii taas kaikkea sitä vastaan, mitä meille on toitotettu. Silloinkun oli muutama sata tunnistettua tapausta, sanottiin että sairastuneita on mahdollisesti tai jopa todennäköisesti 20-30 verran. Eli jos karkesti sanottuna olisi ollut silloin se ~5000 sairastunutta niin nyt niitä olisi positiivisten tuloksina verrattaen vaikka karkeasti arvioituna 50 000. Lieväoireisia kun PITÄISI olla 80% tartunnan saaneista ja riippuu tartunnan saaneesta väestöryhmästä sekä yleisestä terveydentilasta. Tämäkin on ihan spekulaatiota - osin toki tiettyihin faktoihin katsomista, mutta emme ole saaneet tarkkaa faktaa mistään ja testausta isossa määrin väestöön suhteutettuna ei ole tehty.
 

Esterhaus

Team Folding @ Home
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
328
Jep ajatteleeko täällä joku, että ministerit ottaa heti tammikuun alussa puhelimen käteen ja alkaa soitella huoltovarmuussiiloja läpi että mitäs teillä on? 1kk kokemuksella vieläpä pääministeri ja vissiin vähän muitakin asioita oli työlistalla. Ne ministerit tekee korkean tason päätöksiä ja ohjeistaa alaisiaan, että pandemiaan varaudutaan riittävästi. Alemman portaan virastojen tuota olis varmaankin pitänyt tarkastella että onko suojaustasot nyt riittäviä. Kuka normaali-ihminen edes tietää, mitä tuollainen henkilökunnan epidemiasuojaus vaatii tai että tuollaisista tavaroista tulee pulaa? Nyt se on tietenkin helppo sanoa. Siellähän pitää sen alan spesialistit olla katsomassa mitä tarvitaan ja mistä sellaisia saadaan tai miten valmistetaan.
Niinpä. Käytännössähän tämmöisessä vastuuketju on jotakuinkin valtioneuvosto - ministeri - ministeriö (ja siellä toimivaltainen virkamies) - keskusvirasto (ja siellä toimivaltainen virkamies) - aluehallintovirasto (ja siellä toimivaltainen virkamies) - sote-toimija - sote-toimijan yksikkö - yksittäinen vastuussa oleva työntekijä. Ja aina kulloisenakin ajanhetkenä vastuussa olevat henkilöt. Mitä ylemmäksi portaalla kiivetään, sitä abstraktimpia ja yleistasoisempia asiat ja niihin puuttumismahdollisuudet ovat. Ei tällainen ketju voi toimia niin, että alemmalta tasolta koko ajan raportoidaan aina huipulle asti ja huipulta asti ohjeistetaan, valvotaan ja määrätään nippeliasioita myöten.

Isossa firmassakaan johtoryhmä ei varmasti tiedä montako mutteria tuotantolaitoksella nro 25 pitää olla varastossa, jotta riittävät vaikka tavaran saannissa olisi epätavallinenkin katkos ja mistä niitä edes ostetaan, mutta tuotannon johtamisesta vastaava saattaa tietää jo siitä, miten hankinnat ja varastointi on yleistasolla määrätty tehtäväksi, ja sitten paikallisen tehtaan pomotasolla ehkä ollaan jo jollain tavalla kärryillä numerotasollakin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 678
Samassa jutussa kerrotaan THL:n Puumalaisen arvio on siitä, kuinka moni suomalainen on sairastunut:

Mainittu 0,05 % on 2750 henkeä. Tunnistettuja tapauksia on n. 2000. Kuvitteleeko THL nyt oikeasti, että Suomen testauskäytännöillä havaitaan kaksi kolmasosaa tartunnan saaneista? Tämä antaa todella huonon kuvan THL:n osaamisesta.
Näissä on aina sama teema, että aina kun joku THL:n puhuva pää sanoo mitä tahansa julkisuuteen, niin sieltä löytyy jotain facepalm-kamaa. En tiedä voiko tuo olla oikeasti noin pihalla (retorinen kysymys), mutta veikkaan että tämä juontaa siihen että ovat tilanneet Kiinasta/pikavippikeisareilta jotain kelvotonta paskaa ja nyt sitten selitellään että miksi niitä vasta-ainetestejä ei tehdäkään. Eikös ne juuri muutama päivä sitten ilmoittaneet, että näitä kutsuja aletaan kohta satunnaisesti postittelemaan? Tässä välissä on ilmeisesti avattu Kiinan paketit.

Ja tuossahan oli Puumalainen jo päättänyt testien tuloksenkin etukäteen, niin mihin niitä enää tarvitaan :tup:
 

ATE

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 495
Pelkkä hypoteesi tuo on kun mitään tutkittua kunnollista tietoa D-vitamiinin vaikutuksesta korona-sairastavuuteen ja kuolleisuuteen ei ole.

Luultavasti iso osa mustaihoisista tietää syödä muutenkin D-vitamiinilisää ympärivuoden Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ainakin mitä joskus asiasta on tullut juttua Suomessa asuvan mustan kanssa niin asia on tiedossa ja D-vitamiinilisää söi.
D-vitamiinin vaikutuksista luontaiseen vastustuskykyyn on kyllä jonkin verran tutkimusta ja luontainen vastustuskyky tietenkin on isossa osassa koronaa vastaan kamppaillessa.

En nyt ihan uskoisi että tummaihoiset ja maahanmuuttajat sitä D-vitamiinia esim. Suomessa älyävät syödä kun tuntuu siltä että iso osa suomalaisistakaan ei niitä älyä syödä ja jos syödään niin syödään sellaisia standardi 7.5 ug tabletteja joka on melko alitehoinen määrä ja ehkä juuri pitää riisitaudin loitolla. Yleensä se vastaus on monella on että ei mitään tabletteja tarvitse syödän kun syö terveellistä ruokaa. Somalitaustaiset ja muut huonosti pärjäävät vähemmistöt nyt varsinkin varmaan on vielä huonommin perillä tällaisista asioista.

Selittäisi miksi koronaluuta on Tukholmassakin lakaissut somalialaisia. (yhtenä tekijänä)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Suomen Kuvalehti tuskin ainakaan tekee juttua, miksi Tiina Jylhän ja jonkun Sarasteen rahat eivät kelvanneet. Seiska ja Hymy saattaisivat tehdäkin. Melkoinen olkiukko siis.
Eiköhän siihen myös Iltalehdet yms. lähtisi mukaan. Ja kansa valittaisi.
Oikeastaan se olennainen kysymys on että olisiko tilanne nyt jotenkin parempi jos tuota tilausta ei olisi tehty? Jos valinnat ovat ei mitään suojaimia tai epäoptimaalisia suojaimia joita ei voi käyttää siinä missä niitä toivottiin käytettävän, i.e. sairaaloissa, mutta ne voidaan silti käyttää vähemmän vaativissa tilanteissa kuten vanhustenhoidossa, niin sanoisin että jälkimmäinen on silti se parempi vaihtoehto.
Kyse ei käsittääkseni ollut siitä että siellä olisi ollut lasti jotain 3M:n certifioituja maskeja ja sen sijaan päätettiin tilata tuolta tyypiltä vaan enemmänkin tilanne on että tuurilla (ja rahalla) saa jotain maskeja mutta takeita ei ole että mitä. Joten parempi ottaa riski että tulee sekundaa kuin se että ei tilaa mitään.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 927
Kiitos! Selvästi ei olla osattu ennakoida suojavarusteiden valtavaa kulutusta ja heikkoa saatavuutta. Tai ei olla ohjeistettu niiden käyttöä oikein. Marin kritisoi sairaanhoitopiitejä, että eivät ole noudattaneet ohjeita. Eli lain mukaan pitäisi olla 3-6kk varastot suojavarusteita, mutta näin ei kuitenkaan ole tehty. Se on vähän hankala tilanne.
Hankala tilanne, mutta myös täysin STM:n itse aiheuttama, jos tämä asia on ensimmäisenä tullut tietoon vasta sitten kun ne varastot on tyhjiä ja maskeja ei ole. STM on se joka on johdossa ja, viimeistään tammikuussa olisi pitänyt lähteä ukaasit ja selvityspyynnöt sairaanhoitopiireille tarkasta inventaariosta mitä sieltä nyt oikeasti löytyy. Hallituksellakin taisi olla vaan jotain kivempaa tekemistä, niin ei tämmöiset nuhat oikein kiinnostanut.
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
1 027
Eiköhän siihen myös Iltalehdet yms. lähtisi mukaan. Ja kansa valittaisi.
Oikeastaan se olennainen kysymys on että olisiko tilanne nyt jotenkin parempi jos tuota tilausta ei olisi tehty? Jos valinnat ovat ei mitään suojaimia tai epäoptimaalisia suojaimia joita ei voi käyttää siinä missä niitä toivottiin käytettävän, i.e. sairaaloissa, mutta ne voidaan silti käyttää vähemmän vaativissa tilanteissa kuten vanhustenhoidossa, niin sanoisin että jälkimmäinen on silti se parempi vaihtoehto.
Kyse ei käsittääkseni ollut siitä että siellä olisi ollut lasti jotain 3M:n certifioituja maskeja ja sen sijaan päätettiin tilata tuolta tyypiltä vaan enemmänkin tilanne on että tuurilla (ja rahalla) saa jotain maskeja mutta takeita ei ole että mitä. Joten parempi ottaa riski että tulee sekundaa kuin se että ei tilaa mitään.
Ja onhan tuossa nyt kumminkin se hyvä puoli, että noista saadaan niihin yksityisiin hoivakoteihin maskeja, kun ne nyt muutaman päivän on itkeneet ettei valtio anna. Voi antaa omakustannushintaan.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 927
Eiköhän siihen myös Iltalehdet yms. lähtisi mukaan. Ja kansa valittaisi.
Oikeastaan se olennainen kysymys on että olisiko tilanne nyt jotenkin parempi jos tuota tilausta ei olisi tehty? Jos valinnat ovat ei mitään suojaimia tai epäoptimaalisia suojaimia joita ei voi käyttää siinä missä niitä toivottiin käytettävän, i.e. sairaaloissa, mutta ne voidaan silti käyttää vähemmän vaativissa tilanteissa kuten vanhustenhoidossa, niin sanoisin että jälkimmäinen on silti se parempi vaihtoehto.
Kyse ei käsittääkseni ollut siitä että siellä olisi ollut lasti jotain 3M:n certifioituja maskeja ja sen sijaan päätettiin tilata tuolta tyypiltä vaan enemmänkin tilanne on että tuurilla (ja rahalla) saa jotain maskeja mutta takeita ei ole että mitä. Joten parempi ottaa riski että tulee sekundaa kuin se että ei tilaa mitään.
Kansaa on monenlaista. Pidän parempana tilannetta, jossa valittaa se osa kansasta joka lukee seiskaa kuin se osa joka tutkii Suomen Kuvalehteä. Olkoonkin kaikilla oikeus ilmaista mielipiteensä ja äänestää.

Selittelee asioita ihan miten päin ja pitkään tahansa niin missään tapauksessa kovin hyvin ei ole voitu hoitaa asioita, jos on edes päädytty tilanteeseen, että tämä on se reitti mitä kannattaa kokeilla. Julkisuuteen tästä ainakin huudeltiin ihan eri malliin kuin, että ostettiin jotain hämärää tavaraa koneellinen ja katotaan mitä sieltä tulee. Oli kuitenkin saatu paperit ja kaikki.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Kansaa on monenlaista. Pidän parempana tilannetta, jossa valittaa se osa kansasta joka lukee seiskaa kuin se osa joka tutkii Suomen Kuvalehteä. Olkoonkin kaikilla oikeus ilmaista mielipiteensä ja äänestää.
Tosin nyt skippasit tuon olennaisen kysymyksen tuosta. Jos Suomen Kuvalehteä tutkivien kanta olisi että parempi että ei mitään maskeja ja Seiskaa lukevien on että parempi että jotain maskeja vaikka ne eivät olisikaan optimaalisia ja pitää tilata vähän hämäriltä tyypeiltä niin sanoisin että tässä tapauksessa ne Seiskaa lukevat ovat oikeassa.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
298
Tosin nyt skippasit tuon olennaisen kysymyksen tuosta. Jos Suomen Kuvalehteä tutkivien kanta olisi että parempi että ei mitään maskeja ja Seiskaa lukevien on että parempi että jotain maskeja vaikka ne eivät olisikaan optimaalisia ja pitää tilata vähän hämäriltä tyypeiltä niin sanoisin että tässä tapauksessa ne Seiskaa lukevat ovat oikeassa.
Siis mitä helvettiä, kyseessä on ollut selkeä huijaus ja nyt jälkipyykissä selviää syitäkin. Ei tämä ole missään olosuhteissa hyväksyttävää. Nigerialais-huijaukseen sunnilleen verrattavissa kun joltain pikavippi-koijarilta tilaillaan kriittisessä tilanteessa suojainkamaa. Paperit olleet "kunnossa" ja silti tulee paskaa, selkeä huijaus eikä missään nimessä puolusteltavissa. Se ei ole mikään pelastus, että jotkut tahot kenties hyötyy jotain noista jossain olosuhteissa.

edit. Ministeri Haatainen vaatii selvityksen suojainfarssista
Käsittämätön myös tämä kommentti tuosta uutisesta:
Tämä oli pettymys, mutta ei ehkä niinkään suuri, koska olemme saaneet Euroopasta muualtakin tietoa, että välttämättä tarvikkeet, joita Aasiasta tai Kiinasta saamme, eivät ole sitä, mitä olemme olettaneet. Ja niin tässäkin tilanteessa kävi, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.
Ai että pettymys ei ollutkaan niin suuri kun muitakin on kusetettu :hmm:
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Siis mitä helvettiä, kyseessä on ollut selkeä huijaus ja nyt jälkipyykissä selviää syitäkin. Ei tämä ole missään olosuhteissa hyväksyttävää. Nigerialais-huijaukseen sunnilleen verrattavissa kun joltain pikavippi-koijarilta tilaillaan kriittisessä tilanteessa suojainkamaa. Paperit olleet "kunnossa" ja silti tulee paskaa, selkeä huijaus eikä missään nimessä puolusteltavissa. Se ei ole mikään pelastus, että jotkut tahot kenties hyötyy jotain noista jossain olosuhteissa.

edit. Ministeri Haatainen vaatii selvityksen suojainfarssista
Käsittämätön myös tämä kommentti tuosta uutisesta:

Ai että pettymys ei ollutkaan niin suuri kun muitakin on kusetettu :hmm:
No tottakai se oli huijaus mutta pointti on se että pitäisikö tällaisessa tilanteessa hallituksen olla erittäin varovainen tuollaisten tilausten kanssa välttääkseen huijauksia josta voi hyvinkin seurata se että ei saada mitään tilattua koska kyseessä on myyjän markkinat ja käytännössä kaikki ostetaan mitä tuotetaan. Vai kannattaako ottaa se riski että tavara ei aina ole sitä mitä toivotaan mutta jotain ainakin saadaan tilattua ja toimitettua tänne.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 927
Pandemiavarautumissuunnitelma tehtiin 2004 vai oliko 2006 ja päivitettiin 2012. Siinä on määritelty aika tarkkaan, kenen vastuulla varautumisen suunnittelu, toteuttaminen ja valvonta on. Hallituksen määritelty vastuu ja käytännössä todellinen vastuu ja mahdollisuus vastata näiden toteuttamisesta on kyllä hyvin kaukainen ja onhan se selväkin, ettei sillä tasolla voi näiden detaljeja valvoa. No viime kädessä hallitus johtaa maata, ja joku vastuu heilläkin tietenkin siinä asemassaan on. Oma kysymyksensä on, mitkä todelliset mahdollisuudet tämän tason valvontaan hallituksella on, ja minkä kaikkien hallitusten vastuulla asia on ollut koska pandemiavarautumissuunnittelua on toteutettu ainakin 15 vuotta.
Hallituksen ei tietenkään ole pakko ihan itse hoitaa kaikkea. Eikös siellä nyt ole aivan ennätysmäärä kaikenlaisia poliittisia avustajia 5-10 ke kuukausipalkoilla. Oisko tästä laumasta voinut nimittää edes yhden varmistamaan, että kaikki on kunnossa?

Mahdollisuudet valvoa toki heikkenevät oleellisesti, jos ei edes yritä.
 
Liittynyt
14.03.2020
Viestejä
105
Mainittu 0,05 % on 2750 henkeä. Tunnistettuja tapauksia on n. 2000. Kuvitteleeko THL nyt oikeasti, että Suomen testauskäytännöillä havaitaan kaksi kolmasosaa tartunnan saaneista? Tämä antaa todella huonon kuvan THL:n osaamisesta.
Tämä on kyllä kummallinen lausunto, jos näin on tosiaan sanottu. Luin jutun ja siinä ei ko. asiaa ole laitettu lainaukseksi Puumalaisen suusta, joten mietin voisiko jopa olla niin, että toimittaja on pistänyt mutkia suoraksi katsomalla testattujen positiivisten määrän ja siitä arvioinut prosenttilukeman. Tai sitten Puumalainen itse on puhunut testatuista ja toimittaja kirjoittanut mitä kirjoittaa.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Hallituksen ei tietenkään ole pakko ihan itse hoitaa kaikkea. Eikös siellä nyt ole aivan ennätysmäärä kaikenlaisia poliittisia avustajia 5-10 ke kuukausipalkoilla. Oisko tästä laumasta voinut nimittää edes yhden varmistamaan, että kaikki on kunnossa?

Mahdollisuudet valvoa toki heikkenevät oleellisesti, jos ei edes yritä.
Jos kyseessä on asia joka selviää VTT:n labratesteissä niin mitenkä helvetissä tuo olisi tällaisessa tilanteessa voitu varmistaa ennen kuin tavara on Suomessa?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 927
Tosin nyt skippasit tuon olennaisen kysymyksen tuosta. Jos Suomen Kuvalehteä tutkivien kanta olisi että parempi että ei mitään maskeja ja Seiskaa lukevien on että parempi että jotain maskeja vaikka ne eivät olisikaan optimaalisia ja pitää tilata vähän hämäriltä tyypeiltä niin sanoisin että tässä tapauksessa ne Seiskaa lukevat ovat oikeassa.
Missä kohtaa sanoin, että ei mitään maskeja? Ei tämä kauppa itsestään syntynyt. Samalla vaivalla olisi varmasti voinut järjestää maskeja joltain muultakin kuin siltä hillomieskaverilta joka lupas hoitaa homman. Voin vain kuvitella minkälainen Julmahuvi-sketsi on ollut menossa kun tää kuvio on päätetty. "Hei pojat hei, ei enää mitään hätää kato Onni lupas diilaa meille koneellisen priima maskii Kiinasta, se ei kato oo ku vyffet Belgiaan ja kone kentälle niin homma on siinä!".
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
298
No tottakai se oli huijaus mutta pointti on se että pitäisikö tällaisessa tilanteessa hallituksen olla erittäin varovainen tuollaisten tilausten kanssa välttääkseen huijauksia josta voi hyvinkin seurata se että ei saada mitään tilattua koska kyseessä on myyjän markkinat ja käytännössä kaikki ostetaan mitä tuotetaan. Vai kannattaako ottaa se riski että tavara ei aina ole sitä mitä toivotaan mutta jotain ainakin saadaan tilattua ja toimitettua tänne.
Tottakai pitäisi olla, kyseessä on paljon ihmishenkiä. Toivottavasti tästä opitiin jotain ja laaduntarkkailua tehdään näytekappaleiden tms. kautta. Kyllä noille varusteidenhaku lennoille pitää saada jokin porukka mukaan, mikä voi kenttätesteillä satunnaisotoksilla varmistaa että kyse on edes sinne päin tilatusta tavarasta. Jonkun veloissa muniaan myöten olevan pikavippikeisarin feikkidokkarit ei saa riittää jatkossa.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Missä kohtaa sanoin, että ei mitään maskeja? Ei tämä kauppa itsestään syntynyt. Samalla vaivalla olisi varmasti voinut järjestää maskeja joltain muultakin kuin siltä hillomieskaverilta joka lupas hoitaa homman. Voin vain kuvitella minkälainen Julmahuvi-sketsi on ollut menossa kun tää kuvio on päätetty. "Hei pojat hei, ei enää mitään hätää kato Onni lupas diilaa meille koneellisen priima maskii Kiinasta, se ei kato oo ku vyffet Belgiaan ja kone kentälle niin homma on siinä".
Mihin perustat tuon samalla vaivalla väitteen? Josset ole huomannut niin tällä hetkellä käytännössä jokainen maa maailmassa yrittää hankkia noita tavaroita ja jokainen valittaa siitä kuinka vaikeaa niitä on saada.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
No voi nyt hellan jestas. Olisiko pitänyt alkaa tekemään jotain vähän aikaisemmin?

Aivan käsittämätöntä valkopesua taas.
Ei se ole mitään vitun valkopesua. Kyllä, kaikkien olisi pitänyt valmistautua paremmin. Mutta tässä ei ollut puhe siitä että mitä olisi pitänyt tehdä kuukausia sitten vaan siitä että miten nyt toimitaan.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
3 827
Eiköhän siihen myös Iltalehdet yms. lähtisi mukaan. Ja kansa valittaisi.
Oikeastaan se olennainen kysymys on että olisiko tilanne nyt jotenkin parempi jos tuota tilausta ei olisi tehty? Jos valinnat ovat ei mitään suojaimia tai epäoptimaalisia suojaimia joita ei voi käyttää siinä missä niitä toivottiin käytettävän, i.e. sairaaloissa, mutta ne voidaan silti käyttää vähemmän vaativissa tilanteissa kuten vanhustenhoidossa, niin sanoisin että jälkimmäinen on silti se parempi vaihtoehto.
Kyse ei käsittääkseni ollut siitä että siellä olisi ollut lasti jotain 3M:n certifioituja maskeja ja sen sijaan päätettiin tilata tuolta tyypiltä vaan enemmänkin tilanne on että tuurilla (ja rahalla) saa jotain maskeja mutta takeita ei ole että mitä. Joten parempi ottaa riski että tulee sekundaa kuin se että ei tilaa mitään.
Ehdottomasti nuo suojat mitä saatiin on parempia kuin se vaihtoehto että marttojen ompelukerho virkkailee käsin kutoa niin itsetekoisia hengityssuojaimia.

Liekkö keskustelu sujunut näiden hämäräpisnes-tyyppien ja huoltovarmuuskeskuksen välillä jotenkin näin?

-Huoltovarmuuskeskus
-Tiina Jylhä tässä moi!
-Moi!
-Mulla ois niitä kasvojuttuja nyt tarjolla...​
-Karvojen kohotus vai botoksia vai huulijuttuja...?
-Ei kun niitä jonka läpi hengitellään.
-Aha. Otetaan sitten kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja rapiat 200 000 hengityssuojainta. Onhan niissä jotain leimoja ja onhan ne tehokkaita.
-Kyllä niissä jotain leimoja on jos niin halutaan. Tehosta en osaa varmuudella sanoa muuta kuin suattaapa olla vuan suattaapi olla olemattakin.​
-Kuulostaa hyvältä. Otetaan sitten niitä. Mitä maksaa?
-Oikeesti nää on tosi kalliita, mutta pistetään hyvällä asiakkaalle nyt hyvät alennukset.... Miten ois viisi miljoonaa ekeä ja vähän päälle etumaksuna?
-Sovittu. Pistä vielä tilinumero WhatsAppissa tulemaan niin pistetään hillot tulemaan. Moi!
- Moi!​
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Tottakai pitäisi olla, kyseessä on paljon ihmishenkiä. Toivottavasti tästä opitiin jotain ja laaduntarkkailua tehdään näytekappaleiden tms. kautta. Kyllä noille varusteidenhaku lennoille pitää saada jokin porukka mukaan, mikä voi kenttätesteillä satunnaisotoksilla varmistaa että kyse on edes sinne päin tilatusta tavarasta. Jonkun veloissa muniaan myöten olevan pikavippikeisarin feikkidokkarit ei saa riittää jatkossa.
Mitä sitten kun sen toimittaja sanoo että ei meillä ole aikaa tuollaiseen, meillä on 150 muuta maata kärkkymässä näitä joten haluatteko te ne vai ei?

Lisäksi kiinnostaisi tietää että minkälaisia nuo "kenttätestit" ovat joilla se selviäisi? Meinaan vittuako niitä roudataan Tampereelle VTT:n testeihin jos homma voitaisiin hoitaa kentällä.
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 057
Jokos se selvisi, että pitääkö valtion maksaa niistä epäkuranteista maskeista toiseen kertaan? Jos kerta ekat rahat (5 miljoonaa) meni välissä puuhanneelle huijarille. Mut ei varmaan poliisilla ole aikaa noitakaan rahoja metsästää kun pitää kökkiä Uudenmaan rajalla autoja pysäyttämässä.
 

Kautium

IOdootti
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
8 804
Jos kyseessä on asia joka selviää VTT:n labratesteissä niin mitenkä helvetissä tuo olisi tällaisessa tilanteessa voitu varmistaa ennen kuin tavara on Suomessa?
Jos ei muuten, niin ehkä sieltä olisi saanut vaikka 100kpl laatikon testausta varten ennen kuin ostaa joltakin kusettajalta sikana säkissä 2 miljoonaaa kappaletta Belgialaiselle tilille siirretyllä ennakkomaksulla.

Toki siitä olisi tullut 2-3vrk viivästys prosessiin, mutta olisi ainakin voitu neuvotella hinta kohdalleen ja ostaa parempaa tavaraa säästetyillä rahoilla muualta. Tilanen on tosin hankala, kun huonotkin kamat menevät nenän edestä, mutta jotenkin tämä on niin täydellinen fiasko silti, että ei mitään rajaa.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 193
Jos ei muuten, niin ehkä sieltä olisi saanut vaikka 100kpl laatikon testausta varten ennen kuin ostaa joltakin kusettajalta sikana säkissä 2 miljoonaaa kappaletta Belgialaiselle tilille siirretyllä ennakkomaksulla.

Toki siitä olisi tullut 2-3vrk viivästys prosessiin, mutta olisi ainakin voitu neuvotella hinta kohdalleen ja ostaa parempaa tavaraa säästetyillä rahoilla muualta. Tilanen on tosin hankala, kun huonotkin kamat menevät nenän edestä, mutta jotenkin tämä on niin täydellinen fiasko silti, että ei mitään rajaa.
No jos kyseessä on kusettaja niin eiköhän se osaa järkätä siihen ekaan 100kpl laatikon testaukseen sellaisia jotka läpäisee testit?
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
92 598
Viestejä
1 897 366
Jäsenet
39 745
Uusin jäsen
Kallemartin

Hinta.fi

Ylös Bottom