Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Ja kun edelleenkin tilanne on se, että 30% on kuollut ja 70% parantunut. Se on aika hiton iso luku.

Useathan ovat todenneet täällä, että Kiinasta saatuihin lukuihin ei ole luottamista. Suomessa on todettu se yksi tapaus ja hän on myös parantunut, joten paranemisprosentti on 100%. Hiton iso luku tuokin.
 
Vaihteeksi tästä numerokiistelystä (jota en pidä hedelmällisenä, kun kenelläkään ei ole varmoja/tarkkoja lukuja), raporttia ulkomaiselta medialta ja asiantuntijoilta:

FT:n podcast 5.2.2020 : "China's battle against the coronavirus"
  • Kun FT:n toimittaja saapui 16.1., Wuhanissa oli yleinen tunnelma, että tilanne on hallinnassa. Tämä oli myös Wuhanin paikallishallinnon virallinen tiedoituslinja
  • Tilanne muuttui paljon kun keskushallinto laittoi Wuhanin karanteeniin 22.1.
  • Ihmiset ovat vihaisia paikallispoliisille Wuhanissa, jotka estivät lääkäreitä joulukuussa varoittamasta ihmisiä tunnistamattomasta uudesta keuhkokuumeesta
  • verrattuna SARS (2003) -epidemiaan, tämä leviää paljon nopeammin, oireettomammin ja on haastavampi kontrolloida leviämästä
  • SARS-epidemiassa (2003) oikeat tartuntaluvut vuodettiin Kiinasta vasta 6kk epidemian alkamisen jälkeen, niin kauan Kiinan hallinto pystyi peittelemään tilannetta ja valehtelemaan tartuntaluvuista
  • Kiinan talouden asiantuntijat ovat laskeneet Kiinan BKT-ennustetta ~-2% vuodelle 2019, perustuen tähän saakka tapahtuneeseen ja arvioon siitä, kuinka nopeasti tuotanto teollisuudessa saadaan takaisin ylös. Mikäli epidemia jatkuu vielä kaksikin kuukautta, tulee talousseuraamukset olemaan (myös globaalisti) huomattavasti suuremmat/vakavammat
  • Paikallisesti ihmiset ovat Wuhanissa epäilevät virallisia lukuja epidemiasta, eivätkä luota keskushallintoon
  • Kiinan sosiaalisessa mediassa on jo annettu yleisen kritiikin levitä paikallishallintoa kohtaan, mutta keskushallintoa ei vieläkään saa kritisoida. Kommentoijat pitävät tätä merkkinä siitä, että paikallishallinto tullaan uhraamaan syyllisinä tämän epidemian leviämiseen
Lähde: China's battle against the coronavirus

Society for Epidemomiological Research Podcast 5.2.2020 : Coronavirus
Mukana: Dr. Justin Lessler, Associate Professor at Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health
ja
  • Dr. Michael Mina, Assistant professor of Epidemiology and Immunology at Harvard School of Public Heath
    Epidemologit pitävät epätodennäköisenä, että taudin leviäminen jää Kiinaan ja ulkomaisiin yksittäistapauksiin ulkomailla (ts. uskovat, että epidemioita tulee myös muissa maissa)
  • Nyt on kyse epidemiaan varautumisesta ja sen hidastamisesta, eikä enää sen estämisestä
  • Todelliset tartuntaluvut ovat aivan varmasti suuremmat kuin ilmoitetut viralliset/tunnistetut
  • CFR-arviot kuolleisuudesta menevät väärin juuri sen takia, että ei ole tarkkaa tietoa, milloin ihmiset saaneet tartunnan, milloin sairastuneet ja aina ei edes milloin kuollet
  • Nykyiset kuolleisuusarviot voivat olla liian suuria, kun mukaan otetaan kaikki ihmiset, jotka voivat saada tartunnan
  • Nykyiset CFR-arviot (kuolleet sairastuneista hoidossa olevista) taas voivat olla alakanttiin
  • Kaikissa luvuissa on kuitenkin todella paljon epävarmuutta, tarkkoja arvioita ei voi antaa
  • R0:n arviot myös epävarmoja, todennäköisesti (nykyisen tiedon valossa) välillä 2-3 tällä hetkellä, nykyisillä toimenpiteitä ja nyt leviävässä populaatiossa (kaikki nämä vaikuttavat R0-arvoon)
  • On myös mahdollista, että vaikka R0 on suurempi kuin kausiflunssalla, että 2019-nCoV tartunnat kasvavat hitaammin kuin kausiflunssassa, koska tartuttavuus (kuinka nopeasti tartunnasta voi itse tartuttaa) ei vaikuta nyt olevan yhtä suuri kuin influenssalla
  • Nopeammin oireita saavat, esim. nuoret, joilla on tehokkaampi immuunipuolustus, voivat tartuttaa nopeammin kuin vanhat/iäkkäät (pysyvät liikkeessä, oireet voivat olla lieviä, tapaavat paljon muita)
  • Laskennallinen R0 luku 2 voidaan saada aikaan niin, että jokainen tartunnan saada niin, että jokainen tartunnan saanut tartuttaa kaksi uutta ihmistä, TAI esim. niin, että kymmenestä tartunnan saaneesta yhdeksän ei tartuta ketään ja se viimeinen yksi, ns. supertartuttaja, tartuttaa 20 henkilöä
  • Tämän takia on tärkeää pystyä kontrolloimaan juuri ns. supertartuttajat (esim. sairastunut hoitohenkilökunta) ja ns. supertartuttamistilanteet (esim. isot julkiset tilaisuudet, joissa ihmiset ovat läheisessä vuorovaikutuksessa keskenän), joissa yksi taudinlähde voi tartuttaa todella suuren joukon ihmisiä.
  • Taudin vakavuutta arvioitaessa pelkkä kuolleisuus (tai CFR) ei ratkaise, vaan ns. sairastuvuusluku, eli kuinka moni saa vakavia oireita. Kun suuri määrä saa kerralla vakavia oireita, niin julkisen terveydenhuollon kapasiteetti käsitellä potilaita heidän tarvitsemallaan hoitotavalla voi ylittyä, mikä taas pahentaa kuolleisuuslukuja.
  • Tärkeintä tässä teoriassa on kuka saa vakavia oireita, eikä se, kuka sairastuu. On epätodennäköistä, että nuoret/lapset eivät saisi tartuntaa, vaan he eivät saa vakavia oireita.
  • ACE2-reseptori 2019-nCoV -viruksessa viittaa siihen, että riskiryhmässä ovat hengitystie-, verenpaine-, verenkiertoelimistön ja aineenvaihdunnan (esim. diabetes) sairauksista kärsivät ihmiset.
  • Nyt on aika varautua: desinfioi käsiäsi huolella, harkitse että otat kausiflunssarokotteen (että sinulla ei ole jo toista infektiota pohjalla), kasvomaskien käyttö tuskin hyödyllistä, ellet ole suoraan etulinjassa
  • Suurin riski epidemologisesta näkökulmasta on suuri määrä tartunnan saaneita kerralla, mikä johtaa paniikkiin, testaus- ja hoitokapasiteetin ylittymiseen ja siihen, että ihmiset alkavat valehdella omista tai läheisten tartunnasta (kaikki nostavat taudin leviämisen riskiä)
  • Tärkeintä viranomaisille on pitää populaatio rauhallisena, ja rehellisenä, jotta tartunnan saaneet kertovat nopeasti/rehellisesti tartunnoista, jotta syntyvät tartuntatapaukset saadaan nopeasti hoitoon/karanteeniin, ennen kuin tauti ehtii levitä enempää.
  • Rokotteen kehitysnopeus on nopeutunut paljon vuodesta 2003, mutta optimistisestikin ensimmäisen ehdokkaan käyttöön saaminen vie vähintään kuukausia, ehkä vuosia, tai ehkä toimivaa ei saada lainkaan.
  • Kausiflunssan tartunnan saaminen (eivät vaikutukset) on toki isompi riski yksilölle tällä hetkellä. Terveydenhuoltojärjestelmän toimivuudelle 2019-nCoV taas on isompi riski, koska niin moni enemmän tarvitsee intensiivistä hoitoa ja hoitokapasiteetti ei riittäisi, jos leviäminen olisi yhtä nopeaa/laajaa kuin kausiflunssalla.
  • Milloin tiedämme paremmin, onko epidemia ohi, kuinka se saatiin hallintaan ja mikä tämän viruksen pysyvyys populaatiossa on: arviolta n. 14kk päästä tiedämme paremmin (eli yli vuoden päästä)
  • Nyt kun matkustuskieltoja- ja karanteeneja on jo otettu käyttöön, niitä yleensä puretaan konservatiivisemmin/hitaammin.
  • Nämä kaikki ovat nykyisiä arvioita, ja jo puolentoista viikon aikana molempien asiantuntijoiden arviot ovat muuttuneet vakavammiksi, kun uutta tietoa on tullut. Voi olla, että kahden viikon päästä olemme taas eri mieltä, tilanne elää nopeasti.
Lähde: Epidemiology Counts – Episode 12 – “Coronavirus” | Epidemiology Counts
Täytyy kyllä ihan uteliaisuuttaan kysyä yhdeltä tämän ketjun aktiivisimmista postaajista, kuinka paljon päivässä käytät aikaa aiheen seuraamiseen mukaan lukien myös seuraaminen Tekin ulkopuolella?

Meinaako Kiina tehdä joskus jotain tuolle lepakkojen syömiselle? Ei varsinaisesti kuulosta herkkuruoalta, ja kaupan päälle saavat nämä muutaman prosentin tappiot BKT:hen.
Voi olla että virallisesti kielletään mutta touhu tuskin maaseudulla muuttuu mihinkään. Tuollahan syödään lähes kaikkea mikä liikkuu ja äklöimpiä asioita pidetään aina terveellisimpinä.
 
Useathan ovat todenneet täällä, että Kiinasta saatuihin lukuihin ei ole luottamista. Suomessa on todettu se yksi tapaus ja hän on myös parantunut, joten paranemisprosentti on 100%. Hiton iso luku tuokin.
Tietysti kaikki luvut on ihan mitä sattuu, mutta ne on ne minkä varassa mennään. Eikä mulla ole epäilystäkään, etteikö länsimaissa tuo myös pysyisi jatkossakin lähellä sataa.

Kiina, Intia, mahdollinen Afrikka jne ei välttämättä enää olekaan sama asia.
 
Kuulin ihan samaa! Olikohan serkun enon naapuri, joka kertoi että iltalehden salakeskustelualueella oli postaus kalifornialaisen vpn kautta että suomen lapissa 30 hengen turistiryhmä oli saanut tartunnat juuri rokotteesta! Mikä yhteensattuma!

Jos kerran luit asiasta jostain, niin voisit edes linkin kaivaa selaimesi historiasta.

Eipä asiasta sen enempää ollut. Oli lainaus jostain eräällä englanninkielisellä palstalla, johon tulee 200 sivua viestejä tästä aiheesta. Kiinan kommarimeiningin tuntien ei ole yhtään kaukaa haettu skenaario.

Tämmöinen löytyi aiheesta.

According to the Law, China is to implement a state immunization program, and residents living within the territory of China are legally obligated to be vaccinated with immunization program vaccines, which are provided by the government free of charge. Local governments and parents or other guardians of children must ensure that children be vaccinated with the immunization program vaccines (art. 6).

The Law establishes a compensation system for abnormal reactions to vaccination. A recipient of an immunization program vaccine who dies or suffers significant disability or organ and tissue damage is to be paid from the vaccination funds of the provincial level government if the damage falls within the scope of abnormal reactions associated with a vaccine or cannot be prevented (art. 56).

The Law will take effect on December 1, 2019
 
Voiko vitutuksen kuolla. :)

1581002484808.png
 
Voi olla että virallisesti kielletään mutta touhu tuskin maaseudulla muuttuu mihinkään. Tuollahan syödään lähes kaikkea mikä liikkuu ja äklöimpiä asioita pidetään aina terveellisimpinä.

Joo no, myönnettäköön että olen itsekin syönyt täysin summassa "jotain" Kiinan maaseudulla, koska oli nälkä ja kielimuuri esti tilaamisen millään muulla tavalla kuin osoittamalla muiden safkoja :btooth:
Mutta luulisi että vähintäänkin voisi virallisesti kieltää, jolloin hoituisi oletettavasti jotkut suurkaupunkien ruokatorit. Sitäpaitsi tuollahan on se stasi-systeemi jossa saa yhteiskunta-pointseja käräyttämällä kanssaihmisiä, niin sitä voisi soveltaa tuohon ja maaseudullakin.
 
Vaikka Kiinan ilmoittamat luvut ovat mitä ovat, voidaan niistä (ja muistakin lähteistä) silti tehdä mielestäni mielenkiintoisiakin havaintoja.

Vakavasti sairastuneet, sis. kriittisessä tilassa olevat potilaat Manner-Kiinassa (serious)
2.2. = 1475
6.2. = 3859 (+93%)

Kriittisessä tilassa olevat potilaat Manner-Kiinassa (critical):
2.2. = 529
6.2. = 909 (+72%)

(kumpikin poiminta keskeltä päivää joten luku elää)
lähde: Tracking coronavirus: Map, data and timeline
 
Lepakoiden ja muiden elukoiden syömisessähän on osittainhan kyse taikauskosta, luullaan että syömällä mitä ihmeellisimpiä elukoita saadaan apua vaikka mihin vaivoihin ja ongelmiin. Mitä harvinaisempi elukka, sitä parempi?
 
"Kiinalainen lääketiede" taitaa edelleen olla ensisijainen "hoitomuoto" suurimmalla osalla kiinalaisista. "Länsimaisen" lääketieteen hoitoon ei välttämättä edes haluta hakeutua, koska ne hain evät ja poron sarvet koetaan riittäviksi.
 
En tiedä uskaltaako Biorxiviin enää viitata ja pieni n muutenkin,...

Lähde: Single-cell RNA expression profiling of ACE2, the putative receptor of Wuhan 2019-nCov

Mielestäni ihan hyvä on kysellä ja pohtia, samaa tekevät nyt tutkijatkin, mitä nyt Twitterissä ja haastatteluissa olen spekulointeja lukenut/kuullut.

ACE2-reseptorien etnisestä/geneettisestä jakaumasta ei kuitenkaan löydy PubMed-kannasta yhtään isoa katsausta (en ainakaan itse löydä), ja vaikka moni olettaa tuon ACE2-reseptorin roolin näissä koronaviruksissa (sama SARSissa), niin kuinka kriittinen se on viruksen tarttuvuuden/tappavuuden kannalta, on kai vielä vähän epäselvää.
Lähde: Cryo-EM structure of the SARS coronavirus spike glycoprotein in complex with its host cell receptor ACE2. - PubMed - NCBI
Lähde: [2019-nCoV: new challenges from coronavirus]. - PubMed - NCBI
Lähde: A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin

Jos tuohon yo. linkittämääsi artikkeliin on luottamista JA "ACE2-genotyypin" jakauma menee karkeasti paperin kansallisuuksien/etnisyyksien mukaan, niin suurimmassa riskissä ovat japanilaiset (miehet), sitten taiwanalisait, sitten vasta kiinalaiset ja korealaiset. Alhaisimman riskin ryhmät ovat Kuwait/UAE/Libanon -etniset ryhmittymät, jotka ovat hyvin kirjavia. Eurooppalaiset sitten siinä välissä.

En ole kuitenkaan löytänyt tietoa, etät 2019-nCoV sitoutuisi yksinomaan ACE2-reseptoriin. Ilmeisesti ACE2-reseptori on kuitenkin sekä SARS että 2019-nCoV ihmistartunnassa kriittisessä roolissa.

Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä, jos mitään, sitä en tiedä. Aika näyttänee...
 
Täytyy kyllä ihan uteliaisuuttaan kysyä yhdeltä tämän ketjun aktiivisimmista postaajista, kuinka paljon päivässä käytät aikaa aiheen seuraamiseen mukaan lukien myös seuraaminen Tekin ulkopuolella?

No juuri nyt : aivan liikaa :)

Onneksi kohta ei enää aikaa ole, ja seuraamista on helpottanut se, että kun perusdatavirrat löytää, niin voi vain pikaselata ne ja poimia sieltä kiinnostavimma lukemista varten. Laajempaa / syvempää seuraamista en ehdi tekemään, eikä kyllä mielenkiinto yhteen aiheeseen riittäisikään. Vaikka onhan tässä samall tullut vähän hiottua ruosteisia R-taitoja ja mietittyä diagnosisten päättelyn etenemistä, mikä on vanhan tutkimusaiheeni takia kiinnostavaa itselleni.
 
Wuhanissa leikitty labrassa HIV + Corona yhdistelmällä jo vuonna 2007

 
Hassu typo, mutta tositilanteesta tuossa on silti kyse:
Yksittäistapauksesta on tietenkin mahdoton vetää mitään johtopäätöksiä mutta jos koostaa tohtorin "tarinan" näistä kahdesta uutisestw niin se on vähintäänkin mielenkiintoinen. Toki kuten kaikkeen kiinasta tulevaan tietoon, myös tähän on suhtauduttava hieman epäillen.

Sankarilääkäri Li Wengliangia suitsutetaan Kiinassa: varoitti koronaviruksesta jo varhain, poliisi kolkutteli heti – ja sitten Li sairastui itse

Koronaviruksesta ensimmäisten joukossa varoittanut lääkäri kuoli koronavirukseen

- Tammikuun 10. päivänä Li alkoi yskiä. Seuraavana päivänä nousi kuume.
- Sairaalahoitoon hän joutui 12. tammikuuta ja lähipäivinä hänen vointinsa paheni niin, että hänet siirrettiin tehohoitoon
- Helmikuun 1. päivänä Lin koronavirustestitulos osoittautui positiiviseksi. Eli hänet testattiin vasta melkein 20 päivää hoitoon joutumisen jälkeen
- Hänen vointinsa on kuitenkin kohentunut. (Ylen uutinen 5.2)
- Uudesta koronaviruksesta ensimmäisten joukossa varoittanut kiinalainen lääkäri Li Wenliang on kuollut. Li kuoli koronavirukseen tänään torstaina (6.2)

Itse näkisin tässä pari asiaa, testeistä on huutava pula ja kuolemaa voi edeltää vaihe jossa potilas näyttää itseasiassa olevan toipumaanpäin. Tosin kuten sanoin, yksittäistapauksesta on hankala sanoa varsinkin kun yksityiskohtia ei tiedetä. Jos haluaa oikein salaliittoilla, voisihan sitä sanoa että hänet tapettiin jotta ei voisi todistaa tapahtumien kulusta myöhemmin tai hänestä ei tulisi "vääränlaista kansansankaria".
 
Wuhanissa leikitty labrassa HIV + Corona yhdistelmällä jo vuonna 2007

Onpa mielenkiintoinen.

"In this study, a human immunodeficiency virus (HIV)-based pseudovirus system was employed to address these issues. Our results indicated that the SL-CoV S protein is unable to use ACE2 proteins of different species for cell entry and that SARS-CoV S protein also failed to bind the ACE2 molecule of the horseshoe bat, Rhinolophus pearsonii. However, when the RBDof SL-CoV S was replaced with that from the SARS-CoV S the hybrid S protein was able to use the huACE2 for cell entry implying that the SL-CoV S proteins are structurally and functionally very similar to the SARS-CoV S. These results suggest that although the SL-CoVs discovered in bats so far are unlikely to infect humans using ACE2 as a receptor, it remains to be seen whether they are able to use other surface molecules of certain human cell types to gain entry. It is also conceivable that these viruses may become infectious to humans if they undergo N-terminal sequence variation, for example, through recombination with other CoVs, which in turn might lead to a
productive interaction with ACE2 or other surface proteins on
human cells."

E: jotenkin pasteaminen ei nyt tuosta onnistu. Kotiin korjailla mutta seassa on silti paljon typoja.
 
Viimeksi muokattu:
Kiinalainen ystäväni vastasi kysymykseeni tilanteen vakavuudesta, että "Monet eivät ole päässeet sairaalaan, joten he eivät ole laskelmissa mukana - Tilanne on huolestuttava. Itse olen jo turvassa. Ja näyttää, että leviäminen on hidastumaan päin..." <- vapaasti suomennettuna...

Eli tilanne on vakava mutta nuo rankatkin rajoitteet ehkä estämässä leviämistä... - Omasta mielestä, mitä olen lukenut halcyonin ansiokkaasti keräämiä analyysejä, tästä voi jäädä ns. pysyvä "harmi" mutta toivottavasti rokote ehditään kehittää ennen laajempaa leviämistä.
 
Näemmä tämä Coronavirus voi aiheuttaa ylösnousemuksia!

Taitaa mies olla kuollut. Weibon ja puolueen oman lehden, Global Timesin, mukaan julistettiin kuolleeksi. Tuskin molemmat sitä virheellisesti uutisoisivat. 3 tuntia elvytystä. Nyt on ECMO-hengitys-/hapetus-/verenkiertokoneessa ,eli keinotekoisesti elintoiminnot käynnissä. Onko aivotoimintaa, sitä ei kerrota.

Veikkaan, että on "elossa" vain puolueen käskystä. Weibossa on aikamoinen myrsky nyt aiheesta.
 
Olisikin ollut jännää jos fyysisesti hyväkuntoisen näköinen kolmekymppinen lääkäri olisi ollut kutakuinkin ikäluokkansa ainoita kuolleita :think:
Sehän tuossa erikoista ja samaan aikaan huolestuttavinta onkin, olettaen että tiedot nykyisestä kunnosta pitävät paikkaansa. Pitäisi tietää vähän tarkemmin missä vaiheessa heppu alkoi oireilemaan ja miten tauti on edennyt.
 
BBC:n mukaan viranomaiset puuttuivat Tohtori Lin kuoleman uutisointiin, kun Weibossa nousi valtava reaktio Lin kuolinilmoituksesta. Viranomaiset käskivät muuttaa uutisia niin, että Li olisi vielä elossa ja häntä hoidettaisiin.
Lähde: Chinese media confusion over doctor's virus death

Virus etenee Kiinassa, nyt Zhejian provinssi on kriittisessä eksponentiaalisen kasvun vaiheessa ja on julistanut tiukat karanteenitoimet: eli samansuuntainen kuin Hubeissa, ulkona saa käydä rajoitettu määrä perheenjäseniä, rajoitettuina aikoina (hoitamassa asiat, kuten ruoan ostamisen). Viranomaiset pelkäävät/arvioivat, että tauti voi levitä nyt tehokkaammin, kun miljoonat palaavat/yrittävät palata työkaupunkeihinsa Kiinan uuden vuoden jälkeen.
Lähde: Zhejiang province next to Shanghai adopts draconian quarantine measures

Wuhanissa tartunnan saaneita on alettu keräämään yhteen, isoihin väliaikaisleireihin hallinnon määräyksellä. Näihin leirihin laitetaan tartunnan saaneet, joilla on lievemmät oireet
Lähde: Coronavirus Live Updates: Wuhan Ordered to Round Up Infected People

Jotenkin kuin ihmeen kaupalla, kaikki Wuhanista evakuoidut intialaiset on testattu tarttumattomiksi, mutta heitä pidetään silti karanteenissa varmuuden vuoksi 28 päivää.
Lähde:


Sitten kasa graafeja eri tahoilta netistä, perustuen viralliseen 5.2. päivän lopun dataan:

Uudet raportoidut tartunnat (ei kumulatiivinen, vaan päivän tartunnat)
RxS54mb.png

Lähde: Coronavirus (2019-nCoV) LIVE stats and graphs

Yhteenlasketut diagnosoidut tartunnat Thaimaa, Japani, Etelä Korea, Singapore ja Hong Kong (ja eksp. trendit)
mCyWYvT.png

Lähde: kuten yllä

Maailmanlaajuisten yhteenlaskettujen tartuntojen päivittäinen kasvuvauhti prosenteissa
z7F9atk.png

Lähde:

Tarttuntojen kasvu Kiina (CHN) vs ulkomaat (abroad) (logaritminen, log10)
KMfagVg.png

Lähde:

Tartuntojen määrä ja kolme eri ennustetta epidemian kasvusta
eazKkX3.png

Lähde:

Seuraavista saiteista voi selata erilaisia maakohtaisia ja vertailevia graafeja:



 
Jälkikäteen tarkasteltuna tämä tulee olemaan joka tapauksessa mielenkiintoinen tapaus, koska olemme totuuden jälkeisessä fake news -ajassa. Ja ensimmäinen isompi someajan infulenssa.
 
No jaa. Jos alustavat arviot infektiokyvystä pitävät paikkansa, niin olisi enemmänkin ihme, jos ei puhuttaisi tällaisesta suuruusluokasta.

Ne arviot nyt vaihtelee niin paljon riippuen keneltä kysytään ja minä päivänä, että niistä nyt ei paljon voi vielä päätellä. r0 vaihtelee välillä 2-5. Samoin itämisaika vaihtelee välillä 2-14pv, niin aika mahdoton sanoa yhtään paljonko niitä siellä on. Tuo sama järjestö yhdessä raportissaa arvioi, että ennen tammikuun loppua olisi ollut jo yli 200k sairastunutta. Jos kasvu jatkuisi heidän arvioimallaan tahdilla pitäisi niitä sairastuneita kohta olla miljoonia.
 
Onkohan tämä joku Taiwanin seiskapäiväälehti:

Aika mielenkiintoisia lukuja jos totta.:hungry:

Tencent briefly lists 154,023 infections and 24,589 deaths from Wuhan coronavirus”
 
CNN uutisissa pohdiskelevat, että minne on kadonnut Kiinan presidenttii:


Privaatilla saarella varmaankin.

Mielestäni ihan hyvä on kysellä ja pohtia, samaa tekevät nyt tutkijatkin, mitä nyt Twitterissä ja haastatteluissa olen spekulointeja lukenut/kuullut.

ACE2-reseptorien etnisestä/geneettisestä jakaumasta ei kuitenkaan löydy PubMed-kannasta yhtään isoa katsausta (en ainakaan itse löydä), ja vaikka moni olettaa tuon ACE2-reseptorin roolin näissä koronaviruksissa (sama SARSissa), niin kuinka kriittinen se on viruksen tarttuvuuden/tappavuuden kannalta, on kai vielä vähän epäselvää.
Lähde: Cryo-EM structure of the SARS coronavirus spike glycoprotein in complex with its host cell receptor ACE2. - PubMed - NCBI
Lähde: [2019-nCoV: new challenges from coronavirus]. - PubMed - NCBI
Lähde: A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin

Jos tuohon yo. linkittämääsi artikkeliin on luottamista JA "ACE2-genotyypin" jakauma menee karkeasti paperin kansallisuuksien/etnisyyksien mukaan, niin suurimmassa riskissä ovat japanilaiset (miehet), sitten taiwanalisait, sitten vasta kiinalaiset ja korealaiset. Alhaisimman riskin ryhmät ovat Kuwait/UAE/Libanon -etniset ryhmittymät, jotka ovat hyvin kirjavia. Eurooppalaiset sitten siinä välissä.

En ole kuitenkaan löytänyt tietoa, etät 2019-nCoV sitoutuisi yksinomaan ACE2-reseptoriin. Ilmeisesti ACE2-reseptori on kuitenkin sekä SARS että 2019-nCoV ihmistartunnassa kriittisessä roolissa.

Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä, jos mitään, sitä en tiedä. Aika näyttänee...

Miksi miehet ovat alttiimpia, johtuuko tämä ammatinvalinnoista sekä elintavoista kuten tupakoinnista jonka luulisi olevan miehillä yleisempää?

Onkohan tämä joku Taiwanin seiskapäiväälehti:

Aika mielenkiintoisia lukuja jos totta.:hungry:

Tencent briefly lists 154,023 infections and 24,589 deaths from Wuhan coronavirus”

Tuota dataa kuulemma voi muokata kuka tahansa käyttäjä, kuten esim. wikipediaa.
 
Jos tuohon yo. linkittämääsi artikkeliin on luottamista JA "ACE2-genotyypin" jakauma menee karkeasti paperin kansallisuuksien/etnisyyksien mukaan, niin suurimmassa riskissä ovat japanilaiset (miehet), sitten taiwanalisait, sitten vasta kiinalaiset ja korealaiset. Alhaisimman riskin ryhmät ovat Kuwait/UAE/Libanon -etniset ryhmittymät, jotka ovat hyvin kirjavia. Eurooppalaiset sitten siinä välissä.
Nyt muuten kannattaa sitten muistaa, että monilla kanta-suomalaisillahan on jonkin verran aasialaista geeniperimää... Miten tämä sitten vaikuttaa tuohon reseptoriin, enpä osaa sanoa. Tuli vaan mieleen.
 
Jotenkin kuin ihmeen kaupalla, kaikki Wuhanista evakuoidut intialaiset on testattu tarttumattomiksi, mutta heitä pidetään silti karanteenissa varmuuden vuoksi 28 päivää.

Tästä aiheesta ei mielestäni ole ollut kauheasti keskustelua.

Jos joku esimerkiksi Suomesta joutuu pariksi viikoksi karanteeniin niin se ei varmastikaan anna työnantajalle oikeutta irtisanoa työsuhdetta, olettaisin.
Mutta onko työnantaja velvollinen maksamaan siltä ajalta jotain vai ei, sitä en tiedä.
Kirjoittaako lääkäri sairaslomatodistuksen karanteenin ajaksi vai kuinka se hoidetaan.

Olettaisin kuitenkin että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa viimeistään Kela tai joku vastaava taho maksaa jotain ettei ihan puille paljaille joudu, jos työnantaja ei maksa.

Mutta entäs sitten sellaisessa maassa missä ei ole samanlaista sosiaaliturvaa kuin Suomessa.
Jos perheen pääasiallinen elättäjä joutuu kuukaudeksi karanteenin niin se voi rahallisesti olla katastrofi sille perheelle vaikka kyseinen henkilö pysyisikin lopulta terveenä.
 
Tästä aiheesta ei mielestäni ole ollut kauheasti keskustelua.

Jos joku esimerkiksi Suomesta joutuu pariksi viikoksi karanteeniin niin se ei varmastikaan anna työnantajalle oikeutta irtisanoa työsuhdetta, olettaisin.
Mutta onko työnantaja velvollinen maksamaan siltä ajalta jotain vai ei, sitä en tiedä.
Kirjoittaako lääkäri sairaslomatodistuksen karanteenin ajaksi vai kuinka se hoidetaan.

Olettaisin kuitenkin että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa viimeistään Kela tai joku vastaava taho maksaa jotain ettei ihan puille paljaille joudu, jos työnantaja ei maksa.

Mutta entäs sitten sellaisessa maassa missä ei ole samanlaista sosiaaliturvaa kuin Suomessa.
Jos perheen pääasiallinen elättäjä joutuu kuukaudeksi karanteenin niin se voi rahallisesti olla katastrofi sille perheelle vaikka kyseinen henkilö pysyisikin lopulta terveenä.

KELA maksaa sairauspäivärahan. Lomakkeessa on oma kohta tartuntatautijutuille. Ja jos kuuluu vaikka ammattiliittoon niin sieltä maksetaan vielä niiltä päiviltä jos vaikka ensimmäiset kuusi päivää kelalla on omavastuuta. Suomen systeemi ehkäisee aika hyvin tartuntoja. Itse juuri testasin molempien toiminnan ja tulot ei laskenut sinä aikana kun olin eristyksissä.
 
Mutta entäs sitten sellaisessa maassa missä ei ole samanlaista sosiaaliturvaa kuin Suomessa.
Jos perheen pääasiallinen elättäjä joutuu kuukaudeksi karanteenin niin se voi rahallisesti olla katastrofi sille perheelle vaikka kyseinen henkilö pysyisikin lopulta terveenä.
Olettaisin ettei siellä kummoisia valtion tarjoamia tukiverkostoja ole. Arvelisin että valtio tarvittaessa jakaa ruoka apua näillä kriisi alueilla esim kiinassa, mutta myös koska tämä vaikuttaa myös kauppojen ja ruokahuollon toimivuuteen ihan yleensäkin. Myöskin valtion omistamien yhtiöiden uskoisin ehkä jollain erityismääräyksellä mahdollisesti maksavan jotain korvausta sairastuneille ja ehkä jopa tarvittaessa jättävän kansalaisilta perimättä joidenkin palvelujen maksuja. Se joku kiinalainen lentoyhtiöhän kehoitti henkilöstään ottamaan kuukauden palkatonta vapaata.
 
Vakavasti sairastuneita on nyt Manner-Kiinassa enemmän kuin 10 päivää sitten ilmoitettuja tautitapauksia:
4821/4515

Kriittisessä tilassa olevien potilaiden osalta kyse on 14 päivästä:
1019/830

Kuolleiden osalta sama viive on 15 päivää:
637/571

Vakavasti sairaiden ja kriittisessä tilassa olevien kasvu on suurempaa kuin varmistettujen tapausten määrän kasvu.
 
Näiden "virallisten" numeroiden perusteella spekulointi voitaisiin kyllä lopettaa. Ne kun eivät perustu yhtään mihinkään, niin mitä hiton hyötyä siitä on?
 
Kylmää jakolaskua kuolleet jaetaan sairastuneilla, saadaan 2,08%
Parantuneet 2,3% eli käytännön 50/50

Tosiaan siis kriittisessä tilassa lähemmäs 500 ihmistä, viikon päästä olemme viisaampia.

Näköjään reilulla puolella (tilastojen mukaan) kasvaa sairastuneiden määrä alle viikossa, laskin tämän kaavan mukaan, perjantaina 13. maaliskuuta tulisi miljoona sairastunutta, miljardi menisi tällä tahdilla rikki 22. toukokuuta..... varmaan pessimistinen arvio.

Kuolleisuus pysynyt 2,02%, parantuneet noin 5,4%.
 
Hieman vertailua perustuen Kiinan virallisiin lukuihin ja ulkomailta saatuihin luotettavampiin kansainvälisiin lukuihin. Data 6.2.2020 päivän lopun tietojen perusteella.

Tartunnat : Kiinan ilman Hubeita ja kainsainväliset (ilman Kiinaa) kasvavat vielä samalla trendillä:
1581065800980.png

Tuon perusteella olisi uskottavaa, että Hubein ulkopuolisen Kiinan luvut olisivat suuntaa-antavasti oikeita.


Hubein tartunnat/kuolemat vs Kiina ilman Hubein provinssia laskettuna ensimmäisestä tartunnasta (Day1)
1581065818017.png

Tuon perusteella näyttäisi, että R0 on Hubeissa aivan eri tasolla kuin muualla Kinassa ja jatkaa kasvuaan huomattavasti ja on vaikeammin kontrolloitavissa. Tässä kohtaa näkyy mahdollisesti Wuhanin viranomaisten viivyttely/vähättely infektion alkupäässä ja mahdolliset supertartuntatapahtumat, jotka lisäävät kerralla tartuttajien määrää kerralla suureksi (viittaus tässä 40 000 ihmisen Wuhanin juhlatapahtumaan 18.1.2020, jonka jälkeen arviolta sadat sairastuivat)

Globaalit tartunnat/kuolemat 2019-nCoV vs SARS(2002) vs H1N1/09 sikainfluenssa (2009)
1581066049016.png

Tuosta näkyy, että vaikka epidemian tartunnat/kuolemat taittuisivat nyt perinteiselle epidemian sigmoidikäyrälle, niin matkaa on vielä tartuntojen/kuolemien kasvussa, ellei jotain todella poikkeuksellista tapahdu

Lähde: https://coronainfo.xyz/

Milloin tartunnat sitten alkavat vähentyä ja epidemia taittua? Tästä on monta eri mielipidettä, riippuen keneltä kysyy:

Zhong Nanshan, 2003 SARS epidemian konkari ja Kiinan kommunistisen puolueen virallinen äänitorvi arvioi, että huippu epidemiassa tulee tämän viikon loppuna (8.-9.2.2020) ja sen jälkeen uudet tartunnat alkavat vähetä.

Gabriel Leung, Hong Kongin yliopiston, lääkäri ja kansanterveyden professori arvioi, että epidemia saavuttaa huippunsa vasta huhti-toukokuun puolivälin tienoilla karkeasti.

John Nicholls, kliinisen patologian professori, Hong Kongin yliopisto, oli mukana SARS-epidemian taistelussa, ja hän taas uskoo, että korkeamman tarttuvuuden takia 2019-nCoV on vaikeampi hillitä epidemiana kuin SARS(2003) ja sen takia leviäminen riippuu paljon lämpötilasta ja auringonvalosta (erit. UV-säteily), jotka molemmat hillitsevät tehokkaasti tätä koronavirusta. Hän uskoo, että mikäli SARS2003-epidemiasta voimme oppia jotain, niin tällä hetkellä aurinkoisissa/lämpimissä maissa tauti ei tule leviämään laajalti (Australia), mutta talvikauden maissa, kuten Kiinassa (erit. sisämaa ja pohjoisosat) voi kestää touko-kesäkuulle, ennen kuin epidemia laantuu.

Lähde: Coronavirus To Last Longer Than SARS? Here's What The Experts Are Saying
Lähde: CLSA Overnigh Conference Call with Professor John Nicholls (University of Hong Kong)

Eli taas pääsemme samaan: R0 elää monen muuttujan mukaan (se on viruksen ja ympäristön vuorovaikutuksen välinen luku, EI pelkästään itse virukselle ominainen luku), ja taudin leviämiseen vaikuttaa myös se, onko kesä-/talvikausi ja kuinka kylmää/sateista/aurinkoista on.
 
Viimeksi muokattu:
Näiden "virallisten" numeroiden perusteella spekulointi voitaisiin kyllä lopettaa. Ne kun eivät perustu yhtään mihinkään, niin mitä hiton hyötyä siitä on?

Koska meillä ei ole muutakaan dataa käytettävissä?

Tähän pätee vanha tilastotieteen maksiimi:

"Kaikki mallit ovat väärässä, mutta jotkut ovat hyödyllisiä."

Eli kyse ei ole siitä, että tiedettäisiin tarkasti/varmuudella 100% oikein, vaan arvioidaan minkälaisia skenaarioita tästä lähitulevaisuuteen voisi kehittyä, jotta niihin voidaan tarvittaessa varautua (näin siis valtiot/virastot/epidemologit/tutkijat tekevät).

Kriittisyys ja epäily ovat mielestäni tässä tilanteessa tarpeellisia ja terveitä reaktioita, mutta kokonaan ei kannata päättelyä ja numeroita heittää roskiin. Niihin ei vain kannata luottaa sokeasti.

Tässä yksi vaihtoinen tapa katsoa asiaa tilastollisen petosten/huijausten analysoinnin näkökulmasta, sovellettuna 2019-nCoV-koronaviruksen Kiinan virallisiin lukuihin:



Tässä tapauksessa ammattimainen tilastollinen huijausten tutkija epäilee Kiinan virallisia lukuja, ja kuinka kauniisti ne tippuvat kvadraattisen ennustefunktion malliin, analysoijan mielestä aivan liian tarkasti tuohon malliin (ts. siinä ei näy luonnollista varianssia riittävästi, joten hän pitää lukujen kaunistelua/väärentämistä todennäköisenä).

Mikä sitten on totuus? Kiinalla on historia epidemioiden vähättelystä, piilottelusta ja lukujen valehtelusta (myös SARS-2003 epidemiassa), ja paikallishallinnon viranomaisilla on myös selkeät omat kannustimet toimia näin. Yhtään parjaamatta Kiinaa tai kiinalaisia sen enempää, voisi todeta, että kun on riittävät kannustimet valehdella, ylhäältä voi tulla käskyä hallita tilanne keinolla millä hyvänsä, ja valehtelu on aikaisemminkin hyväksytty tapa toimia, niin on todennäköistä että myös nytkin valehdeltaisin - aivan systemaattisesti.

Me emme täältä Suomesta käsin voi tehdä muuta kuin arvailla ja vertailla.
 
Tässä tapauksessa ammattimainen tilastollinen huijausten tutkija epäilee Kiinan virallisia lukuja, ja kuinka kauniisti ne tippuvat kvadraattisen ennustefunktion malliin, analysoijan mielestä aivan liian tarkasti tuohon malliin (ts. siinä ei näy luonnollista varianssia riittävästi, joten hän pitää lukujen kaunistelua/väärentämistä todennäköisenä).

Joo sama on kyllä itselläkin tullut mieleen tätä ketjua lukiessa että kovin on aina symmetrisen näköisiä ne käppyrät.
 
Nyt alkavat kiinalaisten rivit rakoilla lisää.

Tsinghuan yliopiston aikaisemmin jo opetustoimistaan mielipiteidensä takia hyllytetty lakiprofessori, Xu Zhangrun, on kirjoittanut kärkevän mielipiteen epidemian hoidosta julkisesti tällä viikolla. Hänen mukaansa ylin puoluejohto on syyllinen viivyttelyyn ja vähättelyy, eikä ainoastaan provinssien paikallishallinnot. Hänen ja muiden kiinalaisten epidemian hoitamista kritisoineiden mukaan kuollut lääkäri Li Wenliang varoitti kirjallisessa huomiossaan sekä paikallista että puoluejohtoa Wuhanin epidemiasta ilmeisesti jo 17.12.2019 (?), mutta mitään ei tehty. Kritiikkiin on liittynyt toinen oikeustieteen akateemikko, Xu Zhiyong, jonka mukaan presidentti Xi Jinping on syyllinen ja hänen pitäisi luopua tittelistään epidemian huonon johtamisen takia.

Reaktiona näihin ulostuloihin ja niiden aiheuttamaan ihmisten yleiseen närkästykseen, Kiinan sensuuriviranomainen, Cyberspace Administration of China, ilmoitti 5.2.2020 kiristävänsä entisestään sosiaalisen median valvontaa/sensuuria.

Paikallisten lääketieteen opiskelijoiden mukaan tilanne Wuhanissa on sairaalassa työskentelevien mukaan paljon huonompi, kuin mitä virallisesti tiedotetaan ja annetaan ymmärtää. Useammat lääkärit olisivat halunneet varoittaa väestöä aikaisemmin, mutta hallinto esti varoittamisen.

Suurella fanfaarilla esiin nostettu Wuhanin väliaikaissairaala ei ole vielä valmis, ja nyt käyttöön on otettu juhla- ja urheiluhalleja väliaikaiseen sairaiden keräämiseen. Näissä pakoissa ei ole tehohoitoa, ei antiviraali-lääkitystä, eikä PCR-pikatestausta, eikä edes jatkuvaa lääkintähenkilökuntaa. Ne ovat joukkokaranteenitiloja, johin sisään päästyän ei pääse ulos, ennen karanteenin loppumista.

Lähde: Academic dissent emerges over coronavirus outbreak
Lähde: China's censors tried to control the narrative on a hero doctor's death. It backfired terribly

Kuten moni epäili, tilanne Wuhanissa on selkeästi pidemmälle edennyt ja huonompi, kuin mitä virallinen tiedoituslinja on TAI mitä länsimedia on vielä toistaiseksi laajemmin raportoinut.

Li Wenliang (silmälääkäri), joka varoitti Wuhan-viruksesta joulukuussa
Aavistuksen verran huolestuttavaa on Li Wenliangin kuolema. 34-vuotias, perusterve mies, ei missään nimessä riskiryhmää, parhaassa mahdollisessa hoidossa (puolue EI olisi halunnut hänen kuolevan, tiesi minkälainen
kansanviha siitä nousee).

Li varoitti uudesta viraalisesta keuhkokuumeesta ilmeisesti jo 17.12.2019 (etsin tälle vahvistusta)
Hän varoitti asiasta kollegoitaan ja keskusteli siitä sisäisesti WeChat-ryhmässä 30.12.2019
... palasi töihin poliisikuulustelun jälkeen 6.-10.1.2020 (?)
... arvioi saaneensa tartunnan todennäköisesti 10.1.2020 potilaaltaan
... alkoi tuntea olevansa sairas : 10.1.2020
... hakeutui hoitoon/karanteeniin oireiden pahennuttua: 12.1.2020
... testaantui infektion osalta useita kertoja negatiiviseksi sitten lopulta positiiviseksi 30.1.2020, ja joutui jatkamaan hoidossa/eristyksissä
... oli jo todella huonossa kunnossa 31.1.2020, kun hän hantoi puhelinhaastattelun CNN:lle
... kertoi kuntonsa huonontuneen merkittävästi 5.2.2020
Li kuoli illalla 6.2.2020, minkä puolue ensin kiisti ja käski muuttamaan uutisointia, mutta myöhemmin myönsi todeksi (7.2.2020)

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, minkä tarinan puoluejohto kertoo Lin viralliseksi kuolinsyyksi. Parasta hoitoa saava nuori mies, ei tunnettuja taustasairauksia. Hänen olisi tilastojen valossa pitänyt jäädä henkiin.

Lähde: Chinese Coronavirus Whistleblower Li Wenliang Dies of the Disease - Caixin Global
Lähde: The whistleblower doctor who fell victim to China's coronavirus
Lähde: Li Wenliang - Wikipedia
 
Viimeksi muokattu:
Muistatteko kun viikko-pari sitten spekuloitiin, oliko virus varastettu Kanadasta? No, mm. coronavirusta ja HIViä tutkinut kys. laitoksen johtaja kuoli kolme päivää sitten. Yritin jo eilen kirjoittaa kännykällä viestiä, mutta näppäimistö alkoi sekoilemaan ja kaatuilemaan niin etten saanut viestiä läpi. Ja siis niille jotka eivät tiedä, kys. tohtori on tällä aihealueella todella iso nimi. En nyt ala tähän sen kummemmin spekuloimaan yhtään millään ja saapi tohtorin nimikin jäädä pois. Ne joita asia kiinnostaa, saavat kyllä juonesta kiinni helposti.
 
Jotenkin on alkanut vaikuttamaan niin toivottomalta tuo Kiinan tilanne. Pidennetyt uudenvuoden lomat ovat nyt loppumassa, ja tehtaat pitäisi saada taas pyörimään. Raaka-aineet ja osat eivät kuitenkaan liiku entiseen tapaan,, joten tuotanto-ongelmat koskettavat ennen pitkää suurinta osaa jalostus-sektorista. Suurin ongelma heti terveydenhuollon jälkeen liittynee elintarvikehuoltoon, eli mikäli kansa alkaa näkemään nälkää se lähtee lopulta liikkeelle. Ennen sitä koko Kiinan kansantasavalta siirtyy vaiheittain eristykseen.
 
... arvioi saaneensa tartunnan todennäköisesti 10.1.2020 potilaaltaan
... alkoi tuntea olevansa sairas : 10.1.2020
... hakeutui hoitoon/karanteeniin oireiden pahennuttua: 12.1.2020
... testaantui infektion osalta useita kertoja negatiiviseksi sitten lopulta positiiviseksi 30.1.2020, ja joutui jatkamaan hoidossa/eristyksissä
Olettaen, että on totta (ja kirjoittajan huomioiden sopiikin olettaa), tämä rypäs on jo tilastojenkin kannalta erittäin huolestuttava. Sama henkilö, joka selvästi oli jo sairas, antoi useita negatiivisia näytteitä. Se tarkoittaa, että sairastuneita on lähes varmasti moninkertaisesti enemmän. Vallitseva konsensus tietysti on, että näin todennäköisesti onkin, mutta tämä vain vahvistaa sitä näkemystä. Tässä tapauksessa kului siis kaksikymmentä (20) päivää oireiden alkamisesta, että virus näkyi testissä. Se on TODELLA huolestuttavaa.
 
Tässä tapauksessa kului siis kaksikymmentä (20) päivää oireiden alkamisesta, että virus näkyi testissä. Se on TODELLA huolestuttavaa.

Mietin samaa ja muistutan tässä nyt kuitenkin arkisemmasta vaihtoehdosta:

On mahdollista, että Li sai aluksi esim. bakteeri-infektion (eikä koronavirus-peräistä keuhkokuumetta) ja hakeutui hoitoon pelkästään sen takia. Sekin voi vetää jo aika heikkoon happeen, ihan terveen/nuoren ihmisen.

Kaiken lukemani/katsomani perusteella, juuri nuo sairaalat ovat aikamoisia taudinlevityspesäkkeitä, kun hoitoon/testiin hakeutuvia pyöri siellä useita viikkoja ahtaissa tiloissa, etsien hoitoa, ennen kuin mitään eritys-/karanteenitoimenpiteitä otettiin käyttöön.

Eli on toki mahdollista, että Li hakeutui sairaalaan 12.1. ei-koronavirus-infektion takia ja sai 2019-nCoV-infektion vasta sairaalassa, mikä selittäisi pitkän ajan ensimmäisten yleisten oireiden ja varsinaisen tartunnan vahvistumisen (testituloksen) välillä.

Toki on myös mahdollista, että Li kuuluu oireiden/positiiviseksi-testatuksi tulemiseen jakauman toiseen häntään, eli hänen kohdallaan edes useat testitulokset eivät näyttäisi positiivista tulosta kuin vasta todella pitkään sairastumisen/oireiden jälkeen. Se itämisajan keskiarvohan on tosiaan keskiarvo ja sen ympärillä on pitkä jakauma aina päistä useampaan päivään.

Lisäksi on mahdollista, että Li ei saanut montaa testiä (kun niistä oli pulaa) ja PCR-pikatestihän ei ole aukoton/tarkka, eli testauksessa myös tyyppi II -virhe on mahdollinen (oli saanut tartunnan, mutta PCR ei napannut sitä).

Itseäni mietityttää enemmän tuo nuoren/perusterveen kuoleminen ilmeisen hyvässä hoidossa.
 
Nyt kun Suomen kautta kulkeutuu sairaita muihin maihin, kiitos paikallisen löperön toiminnan, niin saa nähdä, missä vaiheessa Suomi lisätään NS paskalistalle niissä maissa, jossa Kiina on jo matkustusviisumien ym peruutuslistoilla...
 
Tässä tapauksessa kului siis kaksikymmentä (20) päivää oireiden alkamisesta, että virus näkyi testissä. Se on TODELLA huolestuttavaa.

"Karanteenin" pitäisi ilmeisesti olla sellainen 3 viikkoa tai tavallaan ehkä enemmänkin? Suomihan taisi aika nopeasti kuitata "negatiiviseksi" ne erinäiset testitapaukset kiinalaisen turistin ympäriltä.
 
Muistatteko kun viikko-pari sitten spekuloitiin, oliko virus varastettu Kanadasta? No, mm. coronavirusta ja HIViä tutkinut kys. laitoksen johtaja kuoli kolme päivää sitten. Yritin jo eilen kirjoittaa kännykällä viestiä, mutta näppäimistö alkoi sekoilemaan ja kaatuilemaan niin etten saanut viestiä läpi. Ja siis niille jotka eivät tiedä, kys. tohtori on tällä aihealueella todella iso nimi. En nyt ala tähän sen kummemmin spekuloimaan yhtään millään ja saapi tohtorin nimikin jäädä pois. Ne joita asia kiinnostaa, saavat kyllä juonesta kiinni helposti.

Vaikka aihe on tietysti vakava ja uhreja alkaa kasaantumaan, lähti kunnon huutonaurut tästä. Mikä sinua ihan estää laittamasta nimeä ja kunnon briiffiä aiheesta? Sama kuin laittaisit tarjousketjuun viestin, että olipahan perkeleen halpaa, mutta ne joita kiinnostaa, selvittävät kyllä mitä ja missä?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 430
Viestejä
4 512 022
Jäsenet
74 369
Uusin jäsen
ElZurjuZ

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom