Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Vähän kyllä nyt hassua. Mitä tuo THL on oikein puuhalillut sillä hetkellä, kun Kiinassa hitsailivat ihmisten kotiovia karmeihin kiinni? Jotenkin naurettavaa sanoa, että Kiinan luvut ei ole verrattavissa Suomeen, koska siellä on nuorempaa väestöä ja enemmän tupakoijia. Kyllähän tuossa laitoksessa ollaan aivan kuutamolla oltu, kun ykkösprioriteetit on ollut sitä ettei ole mahdollista Suomessa ja maskeista ei ole mitään hyötyä. No, toivottavasti ovat ensi kerralla valot päällä.
Samoihin aikoihin THL odotteli yön yli, ennen kuin alkoi selvittelemään/soittelemaan sairastuneen kiinalaisen turistin altistamille henkilöille. Aika pelottavaa ajatella, miten lähellä Suomessa oli tapahtua Italian toisinto. Ei kai se muuta olisi vaatinut kuin että joku noista altistuneista olisi ollut oireeton supertartuttaja ja päättänyt matkustaa yölennolla Helsinkiin shoppailemaan?
 
Itävallassa määrättiin hengitys-suojaimien käyttö pakolliseksi ruokakaupoissa tänäään. Samalla oli vähän maltillisemmat puheet kuin mitä joku Suomessa tänään twiittasi. Alla käyrä ja tiedoitustilaisuudessa mainittiin että vasta nyt alkaa rajoitusten vaikutukset varovaisesti arvioiden vaikuttaa. Teholla 193 ihmistä tällä hetkellä ja eilen oli kasvua siinä n. 50 ihmistä. Suomen väestöön suhteutettuna luku olisi täällä n. 120. Eilen taisi olla Suomessa n. 50 henkilö teholla. Puhdasta spekulaatiota ja mutuilua, mutta uskon hoidon tarpeen kasvavan about samassa suhteessa pienellä viiveellä myös Suomessa. Itävallassa testattu väestöön suhteutettuna n. 40% enemmän.

Screenshot 2020-03-30 at 13.01.23.png
 
Varmaan taksillakin voi pyyhkäistä. Ainakin terveystalo järjestää noita drive in testauksia, mutta niilläkin on thl:n määrittelemät testauskriteerit. Liekö sitten yksityisilläkin pulaa testeistä?
Siinä voi sitten taksikuskikin tehdä testin samalla, kerran matkustajalla epäily...
 
Varmaan taksillakin voi pyyhkäistä. Ainakin terveystalo järjestää noita drive in testauksia, mutta niilläkin on thl:n määrittelemät testauskriteerit. Liekö sitten yksityisilläkin pulaa testeistä?

Eiköhän heilläkin iha laitteet&henkilöstö resurssit tuu vastaan. Näytteitä voi toki ottaa varmaan vaikka ja kuinka paljon, mut tuloksia saa sit jonottaa?
 
Samoihin aikoihin THL odotteli yön yli, ennen kuin alkoi selvittelemään/soittelemaan sairastuneen kiinalaisen turistin altistamille henkilöille.
THL soitteli? Eikö se ole paikallisen sairaanhoitopiirin vastuulla nämä asiat hoitaa?
 
Siinä voi sitten taksikuskikin tehdä testin samalla, kerran matkustajalla epäily...
Tällä hetkellä ainoastaan laboratoriovarmistetun potilaan lähellä olleet voidaan testata. Eiköhän THL:n byrokratia löysää kun noita testejä on enempi tarjolla. Eikä taksikuskin testi näyttäis mitään muutenkaan ellei muutama päivä aikaisemmin ole tarttunut tauti.
 
Kaikkien (edes vähänkin oireilevien) testaus on muutenkin ihan absurdi ajatus. Käsketäänkö jokainen jonnekin terveysasemalle jonottamaan testausta? Tuhoaa hienosti koko eristäytymisen konseptin kun lähdetään oireillen ihmistenilmoille. Edelleen ne sairaalahoitoon joutuneet kun testataan, siitä saa muodostettua kokonaiskuvan helposti. Muut pysyköön toistaiseksi eristyksissä ja potekoon kotona sen koronan jos lievänä sattuu saamaan. Statsirunkkauksen takia turha muuttaa tätä eristäytymisen konseptia, kun se toimii tässä parhaiten.
Jos saataisiin se pikatesti, niin tuo ei olisi ongelma. Nykytesteillä testaus tulee olemaan jatkossakin rajoitettua.
 
Tarpeellisten dokumenttien katsomista varten jokainen voisi laittaa halutessaan kaikki tarpeelliset tietonsa esim. valokuvana Googlen Kuviin tililleen tai mihin tahansa toimivaan pilvipalveluun, josta saa generoitua linkin albumille ja tekee siitä QR-koodin sivuikkunaan kiinni (toki kannattaa peittää henkilötunnukset jne oman tietosuojan vuoksi, tai pitää se koodi paperilla hanskalokerossa, jonka nostaa vain skannausta varten ikkunaa vasten)
Ja tietoturvaa pelkäävät voivat poistaa kuvansa, joka kerran jälkeen ja tehdä uudella url:lla qr-koodin joka kerta (tosin ne tiedot on sillä skannaajalla jo tallessa puhelimessaan ja ne voi päätyä vääriin käsiin, esim jos perus varusmiehet tätä siellä tekevät..joukossa voi olla kaikenlaista ja tietoja ei välttämättä poisteta), toki normaalilla ikkuna auki ja pisarat levitykseen tyylillä voi ne rajoilla kulkijat jatkaa, jotka pitävät tietosuojaa tärkeämpänä, kuin terveyttä.

Keskusteluyhteys ikkunan läpi autoon tarkennuksia ja esim pistotarkastuksia varten voidaan helposti toteuttaa Whatsappilla jonka käyttö on hanskassa suurimmalla osalla työssäkäyviä ja puhelimessa löytyy yleensä riittävän nopea internetyhteys ainakin puhelua varten..videopuhelukin onnistunee usealla, jos se jossain tilanteessa katsotaan tarpeelliseksi.
En juurikaan etsinyt ohjeita suomeksi, mutta periaate sama, eli tulostettu QR-koodi ikkunaan ja siitä saadaan ilman turhia aikaa vieviä numeron syöttämisiä yhteys tarvittaessa auki ja ikkunat voidaan pitää kiinni.
Tässä ohjeet qr-koodille englanniksi. How to Create QR Code for WhatsApp

Aivan liian monimutkaista tuollainen.

Sopivan yksinkertainen voisi olla seuraava: Kuski ajaa auton siihen tarkastajan luo ja toisella kädellä painaa "lupalapun" auton sivuikkunaan ja toisella ajokortin tai passin ja oma naama siinä keskellä. Ikkuna pysyy koko ajan kiinni.

(Saman tekevät kaikki muutkin autossa olevat omaan ikkunaansa. Max. 4 menee silloin kerralla per auto.)

Jos on jotain ongelmaa tai tulee tarkastajalle kysyttävää niin pyytää vasta sitten raottaa ikkunaa jos keskustelu suljetun ikkunan läpi ei onnistu.

Sitten vain tarkastaja vinkkaa että jatkaa matkaa "rajan yli" tai näyttää että pääsy evätty ja ei muuta kuin auton nokka takaisin tulosuuntaan.

Em. tavalla varmaan 95+ prosenttia tarkastuksista sujuisi ongelmitta. Sitten toki se muutama prosentti siinä jonka paperit pitäisi tarkistaa hieman perusteellisemmin kun epäilee väärennetyksi tai pitää alkaa kuunnella jotain selityksiä ilman papereita matkaavilta.
 
Tällä hetkellä ainoastaan laboratoriovarmistetun potilaan lähellä olleet voidaan testata. Eiköhän THL:n byrokratia löysää kun noita testejä on enempi tarjolla. Eikä taksikuskin testi näyttäis mitään muutenkaan ellei muutama päivä aikaisemmin ole tarttunut tauti.
Pointti olikin se, että kuvittele se taksikuskin fiilis, kun kyytiin hyppäävä asiakas huikkaa määränpääksi drive-in-koronatestin...
 
Ei tässä nyt ole kahta sanaa että se alkuperäinen uutinen muka tapauksien laskusta on täysin iltapaskan kirjoittajan päässä!

Pitäisi varmaan katsella tätäkin alueellisesti. Jos HUS alueella pysyttelee tasaisena niin ok. Jos jossain toisella alueella nousee niin silloin se voi merkitä sitä että siellä tullaan perässä.

HUS alue saavuttaa huipun ekana ja tauti menee myös ohi ekana. Näin yksinkertaistetusti.

Näin se New Yorkin senaattori vai mikälie sanoi myös eilen. NYC ja lähialueet saavuttaa huipun ensin ja muut osavaltion alueet tulevat myöhemmin perässä.
 
Pointti olikin se, että kuvittele se taksikuskin fiilis, kun kyytiin hyppäävä asiakas huikkaa määränpääksi drive-in-koronatestin...
Omasta mielestäni taksi- ja bussikuskit, ruokalähetit ja kaupan kassat pitäisi ainakin pääkaupunkiseudulla testata lähes samalla prioriteetilla kuin terveydenhuoltoala. Ehkä tähän herätään muutaman viikon päästä.
 
Ongelma alkujaan oli ettei tämän kriisin hoito kuulu oikeastaan yhdenkään viraston toimikuvaan ja sitä hoitamassa on kasa poliitikkoja ja heidän apulaisia. Tälläisellä organisaatiolla ei voi olla valmiiksi mietittyjä toimintamalleja, mikä mahdollistaisi nopean ja oikean toiminnan. Tämä sekavuus näkyi muunmoassa siinä ettei lentokentillä ollut pitkään minkäänlaista kontrollia maahantulon osalta tai ohjeistusta maahantulijoille.

Jos homma ei selvästi kuulu kenellekään eikä sitä mikään taho ota tehtäväkseen, niin se kuuluu pääministerille. Toki hänellä on paljon asioita tehtävänään, mutta tämän vuoksi hänen kannattaakin palkata itselleen päteviä avustajia.
 
Omasta mielestäni taksi- ja bussikuskit, ruokalähetit ja kaupan kassat pitäisi ainakin pääkaupunkiseudulla testata lähes samalla prioriteetilla kuin terveydenhuoltoala. Ehkä tähän herätään muutaman viikon päästä.

Tosin jos nuo henkilöt osoittavat sellaisia oireita että kannattaisi lähteä testaamaan niin sitten niiden myös pitäisi ehdottomasti pysyä poissa töistä. Testataan tai ei.
 
F1 tallit auttamassa:


Mielenkiintoinen tieto:
"Italia Lombardiassa 50 prosenttia CPAP-maskien käyttäjistä vältti hengityskoneen käytön. "

Noitahan käytetään varmaan aluksi, kunnes tila huononee. Puolella näköjään(italiassa) ei huonone vaan paranee.
Aika jännä muotilu vaan tuo 50% vältti hengityskoneen käytön. Oleellista olisi kaiken järjen mukaan tietoää myös prosenttia samassa tilanteesta olleista, joille ei ollut CPAP maskia joutui hengistyskonehoitoon? Ilman tuota tietoahan tuo fakta ei kerro oikein mitään tämän hoitomuodon tehosta. Muutenhan tämä on vähän tämmöinen "yli 99% nuorista perusterveistä COVID potilaista, joille syötetään pullaa selviää" tyyppinen fakta.

Vai oliko tarkoitus sanoa, että CPAP hoidetuista 50% pienempi määrä joutui hengityskonehoitoon? Vai että 50% hengityskonehoitoa tarvitsevista voidaan hoitaa myös CPAP:lla?

Sama muotoilu näytätä olevan BBC:n alkuperäisartikkelissa, eli sekään ei selvitä.
 
Uskomatonta, että jotkut tässä ketjussa luulevat huipun olevan jo takanapäin.

Lähiviikot tulevat olemaan kyllä aika mielenkiintoista, kun alkaa oikeasti näkymään onko näistä lepsusta rajoituksista ollut mitään apua
Mitä tarkoitat huipulla? Suomen epidemian huippua? PK-seudun epidemian huippua? Italian epidemian huippua, Lombardian epidemian huippua vai ehkä globaalia epidemian huippua?

Lombardian huippu on ainakin paikoitellen käsittääkseni hyvin selvästi takana päin. Monilla alueilla kuolemat ovat vähentyneet reilusti viimepäivinä.
 
Toinen mikä tekee tästä myös kriittisen on se että kun ihmiset on omatoimisesti ollut pariviikkoa kotosalla ja nyt alkaa tulemaan uutisia että määrät vähenee niin lampaat lähtee taas liikkeelle kun "vaara ohi" ja pahimmassa tapauksessa näinhän ei ole.

Näin ainakin itse ajattelisin, jos tulevina päivinä vahvistettujen tartuntojen määrä on tasaantumassa, niin siitä hetkestä seuraavat 2-3 viikkoa kotikaranteenia on se kriittisin aika. Mutta, vanhana pessimistinä sanon myös et ihmiset alkaa ravata ulkona tuulettumassa julkisten palveluiden ääressä, luulemalla et tuo virus toimii kuin valokytkin ja se on nyt poissa. Seuraava aalto iskeekin sitten paljon aikaisemmin, kun oireettomat levittävät tautia eteenpäin.
 
Mitä tarkoitat huipulla? Suomen epidemian huippua? PK-seudun epidemian huippua? Italian epidemian huippua, Lombardian epidemian huippua vai ehkä globaalia epidemian huippua?

Lombardian huippu on ainakin paikoitellen käsittääkseni hyvin selvästi takana päin. Monilla alueilla kuolemat ovat vähentyneet reilusti viimepäivinä.
Sieltä oli myös uutisia jossa sanottiin että ikäjakauma hoitoon saapuvista on muuttunut huomattavasti nuoremmaksi. Oisko niin että nuoremmat selviävät paremmin kun alkuun tulleet vanhukset ? No vähän vaikea tietää tarkasti.
 
No tuo menisi jo aivan liian suureksi resurssien tuhlaukseksi.
Tuhlaukseksi? Testauskapasiteettia pitäisi vähitellen olla poliisien, kaupan henkilöstön ym. kriittisten ryhmien massatestauksiin, ja jos ei ole niin ihmettelen kovasti.Jos tällaisella saataisiin eristystä lyhennettyä vaikka vain yhdellä viikolla, cost benefit olisi aika loistava.

Lisäksi taudin todellisesta esiintyvyydestä saataisiin tietoa. Vähintäänkin vasta-ainetesti viikottain. Eikö sen pitänyt jo olla saatavilla?
 
Se nyt on ensimmäinen edellytys. Väkeä niin paljon vaihtoon, etteivät samat virheet voi toistua.
Faktahan on se, että lopputulos ei ollut alussa kovinkaan hyvä (tammi-, helmikuu), alussa kompuroitiin pahasti ja valmistautuminen on osoittautunut nätisti sanottuna huonoksi.. Nyt on pikkuhiljaa parannettu ihan jonkinverran, joskin vieläkään ei myönnetä kaikkia asioita (esim suojaimiin liittyen). (Ei haluta, kun suojaimia ei ole. Jos myönnettäisiin, niin siitä seuraisi syyllisten etsintä ko asiassa..)
---------------
Se sensijaan ei ole ihan täysin selvää, ketkä siellä olivat ns "tunareita" ja ns "ryssivät" hommat. Osa syy ongelmiin voi olla myös epäselvä vastuualueiden määrittäminen ja se, että määräysvaltaa ei ollut siellä, missä se olisi pitänyt olla.
Asia ei siis korjaudu täysin sillä, että tuonne vaihdetaan porukkaa. Koko paska pitää vain miettiä uudestaan ja katsoa, miten muissa maissa on tehty ja poimii niistä sitten fiksut ratkaisut.

Se kun on mahdollista, että tuolta sanottiin useammassa asiassa: "tehkää näin", mutta seuraava porras (joka ei ymmärrä asian päälle) totesi: "Ei toimi meillä", "on kallista", ei voida, koska sopimukset" ja muut kootut latteudet.
 
Tuhlaukseksi? Testauskapasiteettia pitäisi vähitellen olla poliisien, kaupan henkilöstön ym. kriittisten ryhmien massatestauksiin, ja jos ei ole niin ihmettelen kovasti.Jos tällaisella saataisiin eristystä lyhennettyä vaikka vain yhdellä viikolla, cost benefit olisi aika loistava.

Lisäksi taudin todellisesta esiintyvyydestä saataisiin tietoa. Vähintäänkin vasta-ainetesti viikottain. Eikö sen pitänyt jo olla saatavilla?

No mieti nyt ihan huviksesi että kuinka paljon tässä maassa on jo pelkästään poliiseja, lääkäreitä ja hoitajia, saati sitten vielä kauppojen henkilökuntaa. Sitten jos noita kaikkia pitäisi testata semi-säännöllisin väliajoin niin kyllä siinä loppuu resurssit aika nopeasti.

Vasta-aine testillä näkee enemmänkin että onko joku jo sairastanut taudin. Toki se on hyödyllinen kokonaiskuvan kartuttamisessa mutta uusia tartuntoja sillä ei ehkäistä.

*edit*
Pikasen googletuksen perusteella lähihoitajia Suomessa on noin 100 000. Sairaanhoitajia about 70 000. Lääkäreitä about 20 000. Eli jo pelkästään noista tulee melkein 200 000 henkeä. Jos Suomen testauskapasiteetti olisi 2000 päivässä niin siihen että nuo käytäisiin kerran läpi meni reilut 3kk.
 
Viimeksi muokattu:
No mieti nyt ihan huviksesi että kuinka paljon tässä maassa on jo pelkästään poliiseja, lääkäreitä ja hoitajia, saati sitten vielä kauppojen henkilökuntaa. Sitten jos noita kaikkia pitäisi testata semi-säännöllisin väliajoin niin kyllä siinä loppuu resurssit aika nopeasti.

Vasta-aine testillä näkee enemmänkin että onko joku jo sairastanut taudin. Toki se on hyödyllinen kokonaiskuvan kartuttamisessa mutta uusia tartuntoja sillä ei ehkäistä.

*edit*
Pikasen googletuksen perusteella lähihoitajia Suomessa on noin 100 000. Sairaanhoitajia about 70 000. Lääkäreitä about 20 000. Eli jo pelkästään noista tulee melkein 200 000 henkeä. Jos Suomen testauskapasiteetti olisi 2000 päivässä niin siihen että nuo käytäisiin kerran läpi meni reilut 3kk.
Toki mittakaavat on hyvä tiedostaa, mutta tavalla tai toisella tähän laajaan testaukseen löytyy ratkaisut, koska vaihtoehto ei voi olla ainakaan se että koko yhteiskunta lamautuu tai että tauti kytee jatkuvasti väestön keskuudessa joka leimahtaa heti liekkeihin kun rajoituksia poistetaan.
 
Aivan liian monimutkaista tuollainen.

Sopivan yksinkertainen voisi olla seuraava: Kuski ajaa auton siihen tarkastajan luo ja toisella kädellä painaa "lupalapun" auton sivuikkunaan ja toisella ajokortin tai passin ja oma naama siinä keskellä. Ikkuna pysyy koko ajan kiinni.

(Saman tekevät kaikki muutkin autossa olevat omaan ikkunaansa. Max. 4 menee silloin kerralla per auto.)

Jos on jotain ongelmaa tai tulee tarkastajalle kysyttävää niin pyytää vasta sitten raottaa ikkunaa jos keskustelu suljetun ikkunan läpi ei onnistu.

Sitten vain tarkastaja vinkkaa että jatkaa matkaa "rajan yli" tai näyttää että pääsy evätty ja ei muuta kuin auton nokka takaisin tulosuuntaan.

Em. tavalla varmaan 95+ prosenttia tarkastuksista sujuisi ongelmitta. Sitten toki se muutama prosentti siinä jonka paperit pitäisi tarkistaa hieman perusteellisemmin kun epäilee väärennetyksi tai pitää alkaa kuunnella jotain selityksiä ilman papereita matkaavilta.
Aivan liian monimutkaista tuollainen.

Sopivan yksinkertainen voisi olla seuraava: Kuski ajaa auton siihen tarkastajan luo ja toisella kädellä painaa "lupalapun" auton sivuikkunaan ja toisella ajokortin tai passin ja oma naama siinä keskellä. Ikkuna pysyy koko ajan kiinni.

(Saman tekevät kaikki muutkin autossa olevat omaan ikkunaansa. Max. 4 menee silloin kerralla per auto.)

Jos on jotain ongelmaa tai tulee tarkastajalle kysyttävää niin pyytää vasta sitten raottaa ikkunaa jos keskustelu suljetun ikkunan läpi ei onnistu.

Sitten vain tarkastaja vinkkaa että jatkaa matkaa "rajan yli" tai näyttää että pääsy evätty ja ei muuta kuin auton nokka takaisin tulosuuntaan.

Em. tavalla varmaan 95+ prosenttia tarkastuksista sujuisi ongelmitta. Sitten toki se muutama prosentti siinä jonka paperit pitäisi tarkistaa hieman perusteellisemmin kun epäilee väärennetyksi tai pitää alkaa kuunnella jotain selityksiä ilman papereita matkaavilta.

Jotain kai olisi syytä silti tehdä tämän tarkastuksen nopeuttamiseksi Uudenmaan rajalla..se ei kylläkään koske minua, kun kuljen Torniosta päivittäin yli molempiin suuntiin ja jonoa jos on ollut, niin 4 autoa on ollut pisin jono kohdallani ja n. 2 minuuttia pisin odotusaika. Yleensä menee alle 20s siihen, että pysähtymisen jälkeen matka jatkuu.

Samat dokumentit näytän joka kerta, mutta osa lukee tarkkaan ja kyselee tarkentavia kysymyksiä ja mielestäni välillä epäolennaisia asioita ja eräs sankari nojaili auton likaiseen oveen pitäen kättä ikkunan reunalla kun ikkuna auki piti sen kanssa keskustella.
Tänään otti paperit käteen ja vilkaisemattakaan niitä kysyi kaksi kysymystä ja palautti takaisin paperit, eli aivan turhia kontakteja tapahtuu noissa edelleen, eli heillä ei kai ohjeistusta juurikaan asiassa ole.
Kaikki tarkastukset tähän mennessä on olleet reilusti alle metrin päässä puhuessaan ja mitään hanskojen vaihtoa yms hygieniaan tai suojaukseen liittyvää en ole nähnyt..eikun olihan yhdellä kaulahuivi tai kaulus suun edessä, kunnes laski sen alas ennen kun alkoi keskustelemaan..voihan heillä olla jotain tällaistakin käytäntöä että hanskoja vaihdetaan, mutta ehkä en haluaisi välttämättä pysähtyä avaamaan ikkunaa, jos espanjalaisen rekan paperit katsottuaan kävellään seuraavaksi ottamaan minulta papereita samoilla hanskoilla ja siitä jatketaan samaa toimintaa koko työaika
 
Samoihin aikoihin THL odotteli yön yli, ennen kuin alkoi selvittelemään/soittelemaan sairastuneen kiinalaisen turistin altistamille henkilöille. Aika pelottavaa ajatella, miten lähellä Suomessa oli tapahtua Italian toisinto. Ei kai se muuta olisi vaatinut kuin että joku noista altistuneista olisi ollut oireeton supertartuttaja ja päättänyt matkustaa yölennolla Helsinkiin shoppailemaan?
Väärin. Ei kuulu THL:n toimenkuvaan.
Karanteenipäätöksen teki toimivaltaisena Lapin Sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas. Ja altistumisketjuja jäljitti Lapin Keskussairaalan väki.
 
Varmaan taksillakin voi pyyhkäistä. Ainakin terveystalo järjestää noita drive in testauksia, mutta niilläkin on thl:n määrittelemät testauskriteerit. Liekö sitten yksityisilläkin pulaa testeistä?

Tätä ajatusta voisi jalostaa. Taksikuski voisi parilla pumpulipuikolla käydä vaikka yhden kerrostalon läpi, ja viedä parin testattavaksi.

Sinänsä joo, lisätestaus on hyvä juttu, mutta jos mahdollista olisi kiva, jos lapsi ei menisi pesuveden mukana.
 
Vähän herää kyllä kysymys mitä Italia ja Espanja ovat tehneet väärin, kun kuolleiden määrä on ihan eri tasolla muiden maiden kanssa. Italia nyt tietysti on Euroopassa muita ajallisesti edellä, mutta kuitenkin. Löytyykö vastaus niistä antibiooteista, kulttuurista vai mistä? Väestörakenteen erilaisuuteenkaan en oikein jaksa uskoa ratkaisevalla tasolla.
 
Toki mittakaavat on hyvä tiedostaa, mutta tavalla tai toisella tähän laajaan testaukseen löytyy ratkaisut, koska vaihtoehto ei voi olla ainakaan se että koko yhteiskunta lamautuu tai että tauti kytee jatkuvasti väestön keskuudessa joka leimahtaa heti liekkeihin kun rajoituksia poistetaan.
Nimenomaan näin.

Kyllä, mittakaavaongelmat ovat todellisia: tämä on se sama Suomi, jossa suurimman kauppaketjun kotiinkuljetuspalvelu on edelleenkin, useita viikkoja eristystoimien alkamisen jälkeen, niin ruuhkautunut, että toimitusaikoja tarjotaan aikaisintaan huhtikuun 15. päivälle. Mutta jotenkin nämä on ratkaistava että tästä päästään eteenpäin.
 
Vähän herää kyllä kysymys mitä Italia ja Espanja ovat tehneet väärin, kun kuolleiden määrä on ihan eri tasolla muiden maiden kanssa. Italia nyt tietysti on Euroopassa muita ajallisesti edellä, mutta kuitenkin. Löytyykö vastaus niistä antibiooteista, kulttuurista vai mistä? Väestörakenteen erilaisuuteenkaan en oikein jaksa uskoa ratkaisevalla tasolla.
Antibiooteista, sairaalabakteereista (tuolla ne ilmeisesti saavat vapaasti myllätä?) ja sairastuneiden ikärakenteesta. Faktaa ei taida kyllä olla vielä missään saatavilla.
 
Vähän herää kyllä kysymys mitä Italia ja Espanja ovat tehneet väärin, kun kuolleiden määrä on ihan eri tasolla muiden maiden kanssa. Italia nyt tietysti on Euroopassa muita ajallisesti edellä, mutta kuitenkin. Löytyykö vastaus niistä antibiooteista, kulttuurista vai mistä? Väestörakenteen erilaisuuteenkaan en oikein jaksa uskoa ratkaisevalla tasolla.

Eikö tuo nyt eniten ole kiinni siitä, että miten hyvin tehohoitopaikkoja on käytettävissä. Italiassa ja espanjassa on tehopaikat ollut täynnä kokoajan ja kaikki paitsioon jäävät saa lähinnä saattohoitoa.
 
Entäs kun iso osa on oireettomia ja jos testin hinta saataisiin alle euroon kpl?
Jos ja jos. Aika iso JOS että saataisiin luotettavia alle euron testejä.

Vasta-ainetestien toteuttamiseen pitäisi nyt panostaa, jotta esim. alkukesästä voitaisiin haarukoida kuinka iso osa väestöstä on taudin jo ohittanut ja voidaanko pikku hiljaa alkaa palailemaan normaaliin.
 
Eikö tuo nyt eniten ole kiinni siitä, että miten hyvin tehohoitopaikkoja on käytettävissä. Italiassa ja espanjassa on tehopaikat ollut täynnä kokoajan ja kaikki paitsioon jäävät saa lähinnä saattohoitoa.
No sama tuli tässä juuri mieleen itselläkin, että ilmeisesti tuo tehohoitopaikkojen puute klippaa sen verran pahasti että jälkeä syntyy.
 
Eikö tuo nyt eniten ole kiinni siitä, että miten hyvin tehohoitopaikkoja on käytettävissä. Italiassa ja espanjassa on tehopaikat ollut täynnä kokoajan ja kaikki paitsioon jäävät saa lähinnä saattohoitoa.
Se on se seuraus, mutta ei juurisyy.

Luulen että oikea syy on noiden monien mainittujen muodostama kokonaisuus (väestörakenne, perheyhteisöt, sairaalabakteerit ja antibioottien käyttö jne.).
 
Nimenomaan näin.
Kyllä, mittakaavaongelmat ovat todellisia: tämä on se sama Suomi, jossa suurimman kauppaketjun kotiinkuljetuspalvelu on edelleenkin, useita viikkoja eristystoimien alkamisen jälkeen, niin ruuhkautunut, että toimitusaikoja tarjotaan aikaisintaan huhtikuun 15. päivälle. Mutta jotenkin nämä on ratkaistava että tästä päästään eteenpäin.
Vähän pienemmässä kaupungissa toimii paremmin. Cittarin toimitus (toimitusmaksu kotiin 9,90) menisi ensi maanantaille, mutta kalliimpi Prisman toimitus (maksaa 24,90) onnistuisi huomisellekin.
 

Liitteet

  • 74C5C9D9-B8D2-4403-BCCD-8DA5BE9002E9.jpeg
    74C5C9D9-B8D2-4403-BCCD-8DA5BE9002E9.jpeg
    59,7 KB · Luettu: 221
Vähän herää kyllä kysymys mitä Italia ja Espanja ovat tehneet väärin, kun kuolleiden määrä on ihan eri tasolla muiden maiden kanssa. Italia nyt tietysti on Euroopassa muita ajallisesti edellä, mutta kuitenkin. Löytyykö vastaus niistä antibiooteista, kulttuurista vai mistä? Väestörakenteen erilaisuuteenkaan en oikein jaksa uskoa ratkaisevalla tasolla.
Italian ja Espanjan suurin epäonnistuminen oli epidemian alussa olemattomat eristys- ja karanteenitoimet. Italiassa siksi, että koko epidemia havaittiin useampia viikkoja jälkijunassa.

Espanjassa tautiin olisi voinut havahtua samaan aikaan kuin Italiassa, mutta liikkumisrajoitukset ja karanteenitoimet aloitettiin n. viikkoa myöhemmin, efektiivisesti lähes samassa vaiheessa epidemiaa kuin Italiassa. Sen lisäksi Espanjan liikkumisrajoituksia vatvottiin julkisesti monta päivää ja pahimman tautialueen liikenne ulospäin sallittiin monta päivää, vaikka sen katastrofaalinen tilanne oli aivan yleistä ja julkista tietoa.

Italiassa sentään yritettiin pistää karanteenejä niihin kyliin ja kaupunkeihin ensin, joissa ensimmäiset tapaukset löytyivät. Siellä tauti oli vain jo karannut pahasti niiden ulkopuolelle, eikä niistä ensimmäistä pienistä karanteeneistä ollut hirveästi apua.
 
Eikö tuo nyt eniten ole kiinni siitä, että miten hyvin tehohoitopaikkoja on käytettävissä. Italiassa ja espanjassa on tehopaikat ollut täynnä kokoajan ja kaikki paitsioon jäävät saa lähinnä saattohoitoa.

Ilmeisesti tehohoito ei Italialaisiin tehoa.
Ainakin siinä klipissä kun brittitoimittaja vieraili sairaalassa, niin vain yksi olisi selvinnyt tehohoidosta ko sairaalassa.
Antibioottien toimimattomuutta on epäilty, mutta tähän saamne varmasti vastauksia myöhemmin.
 
Italian tilannetta selittää moni seikka, joihin lukeutuu mm. huono käsihygieniakin, tupakoinnin yleisyys ja perherakenne. Näissä kaikissa ja muissa seikoissa Suomessa on asiat onneksi vähän paremmin.
 
Italian ja Espanjan suurin epäonnistuminen oli epidemian alussa olemattomat eristys- ja karanteenitoimet. Italiassa siksi, että koko epidemia havaittiin useampia viikkoja jälkijunassa.

Espanjassa tautiin olisi voinut havahtua samaan aikaan kuin Italiassa, mutta liikkumisrajoitukset ja karanteenitoimet aloitettiin n. viikkoa myöhemmin, efektiivisesti lähes samassa vaiheessa epidemiaa kuin Italiassa. Sen lisäksi Espanjan liikkumisrajoituksia vatvottiin julkisesti monta päivää ja pahimman tautialueen liikenne ulospäin sallittiin monta päivää, vaikka sen katastrofaalinen tilanne oli aivan yleistä ja julkista tietoa.

Italiassa sentään yritettiin pistää karanteenejä niihin kyliin ja kaupunkeihin ensin, joissa ensimmäiset tapaukset löytyivät. Siellä tauti oli vain jo karannut pahasti niiden ulkopuolelle, eikä niistä ensimmäistä pienistä karanteeneistä ollut hirveästi apua.

Eikös se Italialainen kaiffari pitänyt yhtenä isona syynä lentokieltoa, jonka vuoksi palaava väki tuli muita reittejä, ja näitä ei sitten saatu jäljitettyä. Ja oma ajatus on, että koska kiersivät kieltoa, niin eivät sitten olleet aivan ensimmäisenä ilmoittautumassakaan, että joo, kyllähän se korona tuli tuolta poimittua, mutta pääsin ovelasti maahan sen kanssa...
 
Ilmeisesti tehohoito ei Italialaisiin tehoa.
Ainakin siinä klipissä kun brittitoimittaja vieraili sairaalassa, niin vain yksi olisi selvinnyt tehohoidosta ko sairaalassa.
Antibioottien toimimattomuutta on epäilty, mutta tähän saamne varmasti vastauksia myöhemmin.
Tai viimeistään sairaalassa saa pöpön, joka sitten tappaa luotettavasti..
 
Uskomatonta, että jotkut tässä ketjussa luulevat huipun olevan jo takanapäin.
Ketkä sellaista luulevat? Minä en ole nähnyt ainuttakaan postausta, jossa olettettaisiin niin.

THL:n Salminen vahvisti aamulla Twitterissä, että rajoitustoimet vaikuttaisivat käyrän perusteella purevan, mutta että vielä on liian aikaista sanoa mitään.

Lähiviikot tulevat olemaan kyllä aika mielenkiintoista, kun alkaa oikeasti näkymään onko näistä lepsusta rajoituksista ollut mitään apua
Lepsuista rajoituksista? Melkoisen merkittäviä rajoituksiahan nämä ovat olleet. Alku oli hidasliikkeistä ja virheitäkin siellä tehtiin (mm. ne surkuhupaisat toimet lentokentillä), mutta kyllähän nämä nykyiset rajoitukset ovat jo huomattavia. Vaikutukset näkyvät viiveellä, se on selvä asia. Ja jotain lisärajoituksiakin saatetaan tarvita, mutta ei tässä nyt enää voi sanoa että mistään merkittävästä lepsuilusta olisi kyse.

Yksi tartuntapiste oli vielä tähän päivään saakka baarit/ravintolat, mutta toisaalta onneksi aika monet paikat laittoiva luukut kiinni omatoimisesti ja tänään ne sitten menevät kiinni ihan virallisestikin.

Kaupoissa porukka vetelee edelleen kohtuullisen huolimattomasti. Varmaan joillakin on harhakuva siitä, että siellä olisi jotenkin vähemmän tartuntamahdollisuuksia, kun niissä kuitenkin saa käydä edelleen.

Itävallassa määrättiin hengitys-suojaimien käyttö pakolliseksi ruokakaupoissa tänäään.
Jos noin tehtäisiin Suomessa, niin sitten useimpien ei tarvitse käydä kaupassa lainkaan, kun eihän niitä suojaimia ole saanut mistään viikkokausiin. Tai sitten niitä pitäisi jakaa siellä kaupoissa itsessään, jolloin samassa pisteessä tulisi olla myös puhdistuspisteet, jotta sen maskin saa laitettua naamalle lähmimättä viruksia pitkin poikin.
 
Jos noin tehtäisiin Suomessa, niin sitten useimpien ei tarvitse käydä kaupassa lainkaan, kun eihän niitä suojaimia ole saanut mistään viikkokausiin. Tai sitten niitä pitäisi jakaa siellä kaupoissa itsessään, jolloin samassa pisteessä tulisi olla myös puhdistuspisteet, jotta sen maskin saa laitettua naamalle lähmimättä viruksia pitkin poikin.

Niitä jaetaan kaupoissa ovella ja sen jälkeen on pakko käyttää. Oikeasti tuohon varmasti vähentää entisestään "turhaa" kaupassa käyntiä.
 
Aiemmin oli puhetta testausten määrästä Suomessa -->


Niitä jaetaan kaupoissa ovella ja sen jälkeen on pakko käyttää. Oikeasti tuohon varmasti vähentää entisestään "turhaa" kaupassa käyntiä.
Lieneeköhän tuosta kuitenkaan yhtään enempää hyötyä kuin haittaa? Ehkä kaupassa käyvien virusta kantavien pärskeet pysyvät vähän paremmin kurissa, mutta siinäpä se.

Suomessa ongelma joka tapauksessa on, että ei niitä maskeja ole sellaisia määriä mitä tuollainen vaatisi.

Btw. Onkohan tämäkin liian offtopicia tänne, kun tuntuu viestiä katoavan offtopic-ilmoituksilla vähän väliä.
 
Nimenomaan näin.

Kyllä, mittakaavaongelmat ovat todellisia: tämä on se sama Suomi, jossa suurimman kauppaketjun kotiinkuljetuspalvelu on edelleenkin, useita viikkoja eristystoimien alkamisen jälkeen, niin ruuhkautunut, että toimitusaikoja tarjotaan aikaisintaan huhtikuun 15. päivälle. Mutta jotenkin nämä on ratkaistava että tästä päästään eteenpäin.

Säännöstelykortti tms. on vanha ratkaisu. Esimerkiksi tänään Taiwanissa on valtion järjestämä systeemi jossa 1 kansalainen saa ostaa 3 hengistyssuojaa päivässä. Enempää ei saa myydä / ostaa per kansalainen ja tätä valvoo viranomainen.

Esimerkiksi kotiinkuljetuspalvelu voidaan säännöstellä lailla. Esimerkiksi siten ettei saisi ostaa kotiinkuljetuspalvelua useammin kuin kerran viikossa per kotitalous, samaan aikaan resurssien lisäystä tähän yhtälöön niin luulisi resurssien riittävän ainakin nykyistä paremmin. Yksittäinen kuluttaja ei ymmärrä mittakaavaongelmaa jos tilaa vaikka 3 kertaa viikossa kotiinkuljetuksen kun samat romppeet voidaan tilata yhdellä kuljetuksella.
 
Jos noin tehtäisiin Suomessa, niin sitten useimpien ei tarvitse käydä kaupassa lainkaan, kun eihän niitä suojaimia ole saanut mistään viikkokausiin. Tai sitten niitä pitäisi jakaa siellä kaupoissa itsessään, jolloin samassa pisteessä tulisi olla myös puhdistuspisteet, jotta sen maskin saa laitettua naamalle lähmimättä viruksia pitkin poikin.
Eiköhän joku kaulahuivi löydy kaikilta, kunnes maskien saatavuus paranee.

Ihan maalaisjärjellä en kyllä nyt millään ymmärrä miten tuollainen ei antaisi jo suurinta osaa siitä suojasta mitä "oikea" kirurginmaski, siis kun puhutaan nimenomaan muiden suojasta.

FFP-huutelut on eri asia, niillä suojataan itseä, muiden suojaamiseen ne on jopa huonompia kuin perusmaskit.

Tuohon länsiasiantuntijat vs itäasiantuntijat kiistaan niin veikkaan, että molemmat on teoriassa oikeassa, mutta puhuvat ihan eri asiasta. Yksilötasolla maski on turha, mutta kokonaisepidemian tasolla siitä voi olla hyötyä.

Siis Stetson-Harrison menetelmän esimerkkiluvuilla: Maskin kanssa todennäköisyys että tartutat jonkun kaupassa on 1:100 000. Ilman maskia 2: 100 000. Todennäköisyys että maski turha 99,999%. Maskien vaikutus tartuntoihin -50%. Toki tällöin myös yhden säästetyn tartunnan hinta = 100 000 maskia (jos käytetään kertakäyttötavaraa), mikä pitää huomioida.

En tiedä onko maskipakko (tai jollain-suun-peitto-pakko-paremman-puutteessa) tarpeen, mutta toisaalta jos ei ole, niin onko paljon haitallisemmat rajoituksen samaan aikaan perusteltuja.

Ja nyt siis puhutaan nimenomaan niistä kirurginmaskeista tai jostain kotikutoisista vastineista. FFP:t on parempi säästää terveydenhuoltoon.
 
Italian tilannetta selittää moni seikka, joihin lukeutuu mm. huono käsihygieniakin, tupakoinnin yleisyys ja perherakenne. Näissä kaikissa ja muissa seikoissa Suomessa on asiat onneksi vähän paremmin.
Kuten myös etelä-euroopan antibioottien käyttö tuotantoeläimillä ja poskisuudelmat mm. Italiassa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 290
Viestejä
4 578 632
Jäsenet
75 404
Uusin jäsen
MiikaK82

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom