Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Joo, sitä on pyydetty, toivotaan että auttais vähän. Aiemman työnantajan joustamiskyvyn kokemusten perusteella en odota mitään ihmeitä. Sinänsä kun tässä nyt riskiryhmiäkin koitetaan suojella niin vois olla ihan kohtuullista voida kirjottaa sellaselle saikkua pahimpaan epidemian aikaan edes, jos ei ole järjesteltävissä töitä tai työskentelyolosuhteita muuten järkeviksi. Tulkoot sitten vaikka kela vastaan.

No, aika marginaalissa nämä ongelmat varmaan taitaa olla niin turha odottaa että niihin ratkaisua löytyy, pitää keskittyä isompiin linjoihin varmasti.
Lehdissä oli myös juttua, että osa kaupoista jopa tarjoaa työntekijöille hengityssuojainta jos haluaa käyttää.
 
Hohhoijaa. Uudenmaan rajat kiinni mutta pois saa mennä miljoonasta eri syystä ja kukaan ei ole valvomassa....

Eikö niitä varusmiesvesseleitä voisi komentaa sinne jo kovat piipussa käännyttämään rajan yli pyrkijät? Taitaa olla kohta pääväylillä ruuhkaa kun porukka pakenee mökeilleen tms.

Kellään ei ole valtuuksia tuohon, mutta silloin kun varusmiehet kantoivat laukkuja joku kyllä antoi käskyn. Vaikuttaa vähän siltä että kun kyse on armeijan oleellisimmista tehtävistä, aina löytyy este, mutta armeijaa käytetään kuitenkin
sujuvasti palvelusväkenä ja pönöttäjinä ties missä.
 
Pakko tässä on muistuttaa että suurin osa koronaan kuolleista on kuitenkin ollut vanhoja ja vakavasti sairaita. Ei jaksa koko ketjua selata läpi jos joku on jo asiasta maininnut. Eli kannattaa välttää turhaa paniikkia. Elämä jatkuu tod.näk. suurimmalla osalla ketjua seuraavia.
 
Ei ne nyt aseiden kanssa siellä tule olemaan. Tuo ei eroa mitenkään siitä, kun olivat turvapaikkaturismia auttamassa ja ei niillä mitään aseita mukana ollut.
JOS armeijan apua pyydetään, niin ne ovat siellä ihan vain teiden tukkona. Eli sivuuteille este (Betonia / kulkuneuvoja tms) ja tyyppi sanomaan (Ilman tulivoimaa / valtuuksia väkivaltaan), että tästä ei pääse, ajakaa sinne ja siinne, jos haluatte alueelta / alueelle. Poliisi hoitaa sitten tarkistuspisteissä läpi päästämisen tai päästämättä jättämisen.

Tosin tuskimpa tuota käytetään, ainakaan alkuvaiheessa. Tietysti jos porukka perseilee liikaa ja tilanne ei parane, niin sitten voidaan käytttää ja pistää sinne SPOL ja rajavartio koulutuksen saaneita. Muut eivät sinne sovellu / ole tarpeen.
Jos siellä ammuttaisiin yksikään kansalainen armeijan toimesta, niin veikkaisin melkoisen pikaista hallituksen kaatumista.
 
Varmaan joo. Sitten taas aika monella varmasti esim. vanhemmat voi kuulua riskiryhmään tai muutenvaan olla melko iäkkäitä. Tässä kohtaa ei mitään hätää, mutta jos sairaalat alkaa täyttyä näistä ”tää on vaan influenssa”-toopeista niin sitten alkaa loppua tila kesken.

Itsestäni en ole minäkään huolissani, lähemmäs kymmenestä lähipiiriin kuuluvasta ihmisestä sen sijaan kyllä.

Jos mua tarkoitat 'tää on vaan influenssa' toopena niin olet väärässä. Tauti on ärhäkkä riskiryhmille, lopuille ei niinkään. Eiköhän meillä jokaisella ole niin vanhempia ja sairaita lähipiirissä joten älä käsitä väärin sanomaani.
 
Mites toi nyt käytännössä menee, jos kuuluu riskiryhmään mutta on töissä vaikka sitten kaupan kassalla tai vastaavassa paikassa, onko vaan toivottava parasta selviytymisen kannalta? Tuskin tuohon saa millään perusteella saikkuakaan.

Itsekkin riskiryhmään kuuluvana (1. diabetes) ja myymälässä työskentelevänä olen tätä miettinyt. Omassa tapauksessa en ole missään isossa ketjussa töissä vaan liike on sen verran pieni että myymälän toimivuus normaalisti on itsestäkin kiinni kun kolleegoita ei ole montaa saatavilla. Pomolle en voi vaan soittaa ja pyytää vapaata vaikka mieli tekisi. Töihin en haluaisi mennä koska pelottaa samperisti tää tauti ja mahdolliset loppuelämäänkin vaikuttavat oireet mutta muuta en voi. Toivon että valtiolta tulisi nyt äkkiä päätös sulkea turhat puljut kokonaan niin mäkin voisin istua kotona ja toivoa parasta.
 
Sen verran ihme vänkääjiä ja yhyy mun oikeudet ei varusmies saa mua käskyttää tyyppejä täälläkin, että tässähän jo melkein toivoisi, että jotkut sotilaspoliisit pistäisivät jonkun tommosen perseilijän siellä tarkastuspisteellä pakettiin ihan vaan näytöksen vuoksi. :smoke:



 
Sen verran ihme vänkääjiä ja yhyy mun oikeudet ei varusmies saa mua käskyttää tyyppejä täälläkin, että tässähän jo melkein toivoisi, että jotkut sotilaspoliisit pistäisivät jonkun tommosen perseilijän siellä tarkastuspisteellä pakettiin ihan vaan näytöksen vuoksi. :smoke:




En ymmärrä miksi vedit sotilaspoliisin tuohon, kun ei niilläkään mitään valtaa kasarmin ulkopuolella ole. Eikä ne mitään ihmemiehiä ole. Kyseiseen hommaan, kun pääsee käytännössä kaikki haluavat.
 
Itse olen tällä hetkellä mökilläni kilometrin päässä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajasta. Voin tehdä kuvareportaasin valvontapisteistä ja avoimiksi jääneistä teistä heti kun sulku on aloitettu.

Kuvien paikkatietoja en kerro, ettei näitä mitä ilmeisimmin valvomattomiksi jääviä hiekkateitä tulla hyödyntämään laittomiin tarkoituksiin.

Laskin pelkästään kymmenen kilometrin matkalta 5 rajan ylittävää tietä. 1 kantatie, 1 iso soratie, 2 henkilöautolla ajettavaa pikkuhiekkatietä ja 1 jeeppireitti. Kohta nähdään kuinka tiukka sulusta tulee, eli mitä jätetään vahtimatta.
 
Kai siviilipalveluksessa oleviakin voidaan käyttää samalla lailla resurssina poliisia tukemaan kuin varusmiehiä? Miksi tuo "puomilla seisominen" olisi vain varusmiespalvelusta suorittavien "oikeus"?
Ei kutsuta mihinkään sen enempää kuin varusveijareita toimensa ulkopuolelle. Eikä yleensä aikuisia mihinkään. Jos oikeasti jotain sattuisi, turvattaisiin lähinnä työvelvoitteeseen ja VAP. Ei niinkään siihen, että jotain randomeita orjaksi ilman koulutusta asiaan.
 
Tällaista johtajuutta ja viestintää sitä soisi näkevän meilläkin, mutta jotenkin meillä on vaan sellainen kulttuuri, että ei onnistu millään.

Höpötystä, vähättelyä, änkytystä, epävarmuutta, valmistautumattomuutta, sössötystä, byrokratiakiemuroita, epäolennaisuuksia, poliittista pelaamista, jopa suoranaista valehtelua. Näillä mausteilla meillä nuo tilaisuudet hoidetaan, mutta puhujasta riippuen resepti vaihtelee. Selvästi eri keitto kuin mm. tuossa videossa siis.

Hyvä että tuli Chernobyl katsottua joulukuussa ekan kerran, onhan Suomi enemmän sukua edesmenneelle(?) Neuvostoliitolle kuin Yhdysvalloille monessa asiassa.

Sen verran ihme vänkääjiä ja yhyy mun oikeudet ei varusmies saa mua käskyttää tyyppejä täälläkin, että tässähän jo melkein toivoisi, että jotkut sotilaspoliisit pistäisivät jonkun tommosen perseilijän siellä tarkastuspisteellä pakettiin ihan vaan näytöksen vuoksi. :smoke:





Eikö juuri poikkeustilanteessa siviilejä saakin käskyttää vai pitääkö olla joku sotatilanne päällä?
 
Hyvä että tuli Chernobyl katsottua joulukuussa ekan kerran, onhan Suomi enemmän sukua edesmenneelle(?) Neuvostoliitolle kuin Yhdysvalloille monessa asiassa.
Ironisesti kuitenkin jo 80-luvulla Suomea sanottiin Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi.. :) Toisaalta myös Euroopan japaniksi. Mutta ei koskaan Euroopan neuvostoliitoksi... =) Suomessahan tehtiin jopa neuvostovastainen Hollywood-elokuva eli Renny Harlinin Jäätävä polte 80-luvulla...

Anyways, mielestäni tasavallan presidentti Niinistö on sentään suhteellisen jämäkkä ja suorapuheinen äijä, ja ehkä tässä kriisissä voisi käyttää ääntään ja vaikutusvaltaansa enemmänkin, semminkin kun hallitus on ollut aika epävarma otteissaan ja ulosannissaan.
 
Inhimillisiä virheitä toki tapahtuu aina mutta tämä kyllä menee kategoriaan että mitä vittua:
Luulisi että tuo olisi se yksi paikka Suomessa missä ollaan varovaisia tällaisen asian suhteen.

Ymmärrä se fakta että HUS on kusessa, kun työntekijöistä on pulaa jo ennen tätä epidemiaa niin mitä se nyt on!
 
Jos jotain mökkiliikennettä halutaan suitsia, eikö se riittäusi, että poliisi valvoo väyliä Hyvinkää/Järvenpää/Kirkkonummi akselilla. Tokihan Mäntsälästä ym ym tulee porukkaa töihin, mutta ei sitä autoa enää niin älyttömästi kulje noiden kaupunkien jälkeen?
 
Sulun aikana sallittua työmatkat ja kaikilla oikeus päästä kotiin rajojen ulkopuolelle eli poliisin pysäyttäessä matkalla uudellemaalle:
"Minnes matka?
"Töihin"
"Ok mene vain"

ja sitten matka uudeltamaalta pois
"Minne matka?"
"Kotiin"
"Ok mene vain"

Oman työnantajan tuntien itsellä ei ainakaan työt keskeydy jos säädös on tämä.
 
Mikseihän muuten sivaria suorittavia ole siirretty terveydenhuollon avustaviin tehtäviin? Eikö sivarit olisi paljon parempia vaihtoehtoja tällaisessa ympäristössä?
 
ja sitten matka uudeltamaalta pois
"Minne matka?"
"Kotiin"
"Ok mene vain"
Ainoastaan riski sakosta rajaa ihmisiä. Jos joku haluaa mökille se menee mökille. Mutta jos sakko on vaikka 500e, kyllä sitä aika moni jättää kokeilematta. Poliisi varmaan näkee järjestelmästä missä sä asut :confused:. En kyllä usko, että mitään resursseja suurempaan seulomiseen on paluuliikenteessä. Aamuliikennettä ei edes tarvitse tarkistaa, se menee kuitenkin etelään päin
 
Oli kyllä surullista seurata tuota THL:n ukon esiintymistä A-studiossa, kovasti lensi kritiikkia muille ja käytännössä mistään ei otettu vastuuta, mm. Finavia sai omansa, että heillä oli 2kk aikaa toimia lentokentillä... Nii-in, THL:lla oli ihan samat 2kk aikaa toimia, mutta tuloksena kansalaisten silmiin näkyy tekemättömyys.

Ukko tuntui olevan omista graafeistaan pihalla ja kaikki selitykset ontui, mutta pääsi vauhtiin kun piti haukkua muita.
 
Suomalaiset on niin lainkuuliaista kansaa, että pelkkä tieto siitä, että Uudenmaan rajan ylittäminen on rikollista, leikkaa liikenteestä varmaan jonkun 97% .
Nimenomaan. Kukaan ei taatusti kuvittele että rajan sulkeminen pysäyttää kaiken henkilöliikenteen tai että tarkoitus on jahdata karkureita pitkin metsäteitä. Isojen massojen liikkeiden hillitsemistä tässä haetaan ja tullaan saamaankin.
 
Oli kyllä surullista seurata tuota THL:n ukon esiintymistä A-studiossa, kovasti lensi kritiikkia muille ja käytännössä mistään ei otettu vastuuta, mm. Finavia sai omansa, että heillä oli 2kk aikaa toimia lentokentillä... Nii-in, THL:lla oli ihan samat 2kk aikaa toimia, mutta tuloksena kansalaisten silmiin näkyy tekemättömyys.

Ukko tuntui olevan omista graafeistaan pihalla ja kaikki selitykset ontui, mutta pääsi vauhtiin kun piti haukkua muita.

Pelkoreaktio, Alkoi näyttämään siltä, että kritiikki kohdistuisi THL:ään ja häneen itseensä, niin piti hakea syntipukkeja nopeasti.
 

Kenties hälyttävimpänä huomiona noin 28min jälkeen THL:n Salminen toteaa, ettei matkustaminen liity viruksen leviämiseen. Kyse on hänen mukaansa jonkinlaisesta aika isosta väärinkäsityksestä. Näin minä ja monet muutkin ymmärsivät Salmisen tarkoittavan.
Tosin toimittajan kysymys ja Salmisen vastaus olivat jokseenkin epäselvästi muotoiltuja. Mikäli ymmärsin oikein, on kyse THL:n ilmiselvästä valehtelusta.

Ainakin kaksi kuukautta on ollut tiedossa tämä viruksen leviämisherkkyys sekä että lentoasema on aivan keskeinen leviämisen juurikohta, johon Suomen pitää vaikuttaa. Aivan äärimmäisen keskeistä olisi ollut rajata jo tuolloin lentoja ja laittaa kaikki tulijat karanteeniin. Nythän asia ei toimi vieläkään. Siis kahden kuukauden jälkeenkään. Nyt lentoasema toimii ikään kuin linkona, josta virusta levitetään ympäri maata. Tälle ei ole haluttu tehdä mitään.

Toiseksi, hieman ennen 28min Finavian johtaja Ulla Lettijeff vakuuttaa, että "olemme tosi huolissaan, valtavan, valtavan huolissaan mitä maailmalla on tapahtunut, ja pyrimme kaikin mahdollisin tavoin estämään viiruksen leviämisen". Vakuuttelu huolissaan olemisesta ei ole toimenpide. Pyrkimys viruksen estämiseen kaikin mahdollisin tavoin kuulostaa omituiselta, kun matkustajien mukaan käytännössä mitään rajoituksia, testejä tai välttämättä edes ohjeistuksia ei ole. Toisten mukaan tekstiviestejä on tullut viikko matkalta paluun jälkeen. Jokainen voi mennä vaikka täyteen ahdetuilla julkisilla kaupan kautta baariin. THL:n Salminen siirsi vastuun Finavialle, Trafille ja Tullille. Finavia toimii ilmeisesti THL:n ohjeistuksilla, joita ei ilmeisesti ole tai ne ovat vakavasti puutteellisia.

Kolmanneksi jää vaikutelma, ettei toimittaja juurikaan tenttaa THL:n ns asiantuntijaa. Lukuisat poliitikot ovat joutuneet huomattavasti kovempaan ruuviin. Nyt kyse on kuitenkin ihmishengistä ja vuosikymmenten kovimmasta tilanteesta maailmanlaajuisesti.

Neljänneksi lähetyksen loppupuolella, tiedotustilaisuuden jälkeen edustaja Tavio kiinnittää huomiota siihen, että lehdistötilaisuus oli melkoista pehmoilua. Rajoitusten pitäisi olla yksiselitteisiä ja niiden rikkomisesta pitäisi rangaista. Ja juuri lentokenttätilanteeseen. Ja eritoten siihen, että jos on tullut ilmi epäkohta, niin siihen pitäisi puuttua heti. Eikä niin, että jatketaan ja jatketaan viikosta toiseen fundeeraamista, korjaamatta prosessin virheitä. Toimittaja tuntui keskeyttävän Tavion, kun hän alkoi kritisoida sitä, ettei hengityslaitteiden lukumäärästä saa mitään selvää mistään. Edustajan Kurvisen mielestä ei saisi puhua fundeeraamisesta, kun on tehty rajoituksia. Mutta eihän esimerkiksi lentokenttätilannetta voida korjata, ellei siitä saa edes puhua. Huomion kiinnittäminen yksittäiseen termiin on täysin säälittävää.

En halua kuulostaa ylettömän negatiiviselta, mutta tuntuu, että ns asiantuntijat lähinnä toistavat tai pahentavat johdonmukaisesti virheitä virheiden perään. Tässä asian hoidossa on jotain todella pahasti pielessä. Monta hyvääkin toimea on tehty, mutta on myös paljon näennäistoimia, eikä ilmeisiä juurisyitä ilmeisesti aiotakaan hoitaa. Kuten esimerkiksi juuri tuo lentokenttätilanne. Omituista, että tahot, joiden keskeiset arviot ovat olleet kuukausia johdonmukaisesti pielessä, päästetään studioihin kertomaan valheita. Ja ilmeisesti päättäjien päätöksentekoprosessi nojaa edelleen THL:ään. Surullinen case, kun tässäkin ketjussa monilla näyttää olevan enemmän kompetenssia kuin ns asiantuntijoilla. En uskalla kuvitella mikä tilanne on kahden, kolmen kuukauden kuluttua.
 
Kyllä se viiden prosentin BKT:n lasku on puhdasta höpöhöpöä.

Kyllä se on kaksinumeroinen luku eikä ensimmäinen numero välttämättä ole edes ykkönen.

Tokihan tästäkin lamasta selvitään. Yhteiskunta voi olla vaan aika paljon erilainen tulevaisuudessa mitä ennen vuotta 2020.
Onko "minä tiedän!" pohjalta vai laajempienkin laskelmien?

No jos ajatellaan että Kiina on kiinni 4 viikkoa maailmanlaajuista tuotantoa katsoen, sen lisäksi 2-3 viikon päästä Kiinan osittaisen "avautumisen" jälkeen muu maailma menee heikkoon happeen useaksi viikoksi niin onhan se aika optimistinen arvio että 5% lähtee BKT:sta pois. Jos laskee että downtime / tai osakapasiteetti on maailmassa käytössä noin 12-16 viikkoa (ihan parmaimmillaankin niin se tekisi 20%-25% vuodesta johon häiriöaika vähintään koskettaa. Siis reaalitalouteen vaikuttaa rajusti. Se mitä keskuspankit ja muut tekevät vaikuttaa toki numeroihin, mutta välillisesti reaalitalouteen.

Samalla tässä häiriöaikana voi mennä yrityksiä nurin, tulla luottotappioita, ihmiset menettää työpaikkansa jne jne. ja näiden seurauksena normaali kulutus vähentyä. Maininta 5% talous notkahduksesta on numero jolla lähinnä tyynnytellään valtaväestöä. Todelliset luvut on 10-20% luokkaa. Lisäksi jos ajatellaan että väestöä kuolee tuntuvasti niin esimerkiksi asuntojen arvoissa voi tapahtua yllättäviä liikkeitä kun on asunnoista pian ylitarjontaa, sen jälkeen ei ole rakennusmiehille tarvetta -> asuntorakentaminen notkahtaa. Lukuisia muitakin yllättäviä käänteitä voi olla luvassa kuten pankkisektorin kriisiytymistä koska vaikkapa asuntolainoja ei saada maksettua.

Paluu normaaliin kestää tällöin kauan. Ei mikään ennuste sano että tämä homma on takana jo kesäkuussa 2020. Ei ryhdytty tiukkiin rajoitustoimiin alussa koska tämähän oli influenssan tyyppinen tauti joka ei ole kovin vaarallinen, tavoite oli vain yrittää hidastaa taudin leviämistä eli optimoida sairastelu siten että terveydenhuollon kapasiteetti ei ylity ja säästää ihmishenkiä eikä anneta taudin riehua läpi väestön aiheuttan valtavia yhteiskunnallisia vaurioita eli pitkään tämä kestää.

Otetaan valtavan yksinkertainen esimerkki. BKT laahaa 25% vuodesta 70% kapasiteetilla (optimistinen arvio) ja tämän jälkeen koko loppuvuosi menee täyttävauhtia eteenpäin täydellä kapasiteetilla niin päästään -7,5% dippiin, tämä ei tokikaan ota huomioon firmojen konkursseja ja finanssimaailman kerrannaisvaikutuksia reaalitalouteen.

0,25*0,7+0,75*1,0 = 0,925

Jos bkt ei laske maailmassa yli 10% tänä vuonna niin itse olisin kovasti yllättynyt.

Inhimillisiä virheitä toki tapahtuu aina mutta tämä kyllä menee kategoriaan että mitä vittua:
Luulisi että tuo olisi se yksi paikka Suomessa missä ollaan varovaisia tällaisen asian suhteen.
Eivät ole kokeneet tälläistä tautia koskaan niin ihan normaaliahan tuo on. Lisäksi oireeton itämisaika on taudin ominaispiirre. Helppo syyttää tietämätöntä?
 
Viimeksi muokattu:

Kenties hälyttävimpänä huomiona noin 28min jälkeen THL:n Salminen toteaa, ettei matkustaminen liity viruksen leviämiseen. Kyse on hänen mukaansa jonkinlaisesta aika isosta väärinkäsityksestä. Näin minä ja monet muutkin ymmärsivät Salmisen tarkoittavan.
Tosin toimittajan kysymys ja Salmisen vastaus olivat jokseenkin epäselvästi muotoiltuja. Mikäli ymmärsin oikein, on kyse THL:n ilmiselvästä valehtelusta.

Ainakin kaksi kuukautta on ollut tiedossa tämä viruksen leviämisherkkyys sekä että lentoasema on aivan keskeinen leviämisen juurikohta, johon Suomen pitää vaikuttaa. Aivan äärimmäisen keskeistä olisi ollut rajata jo tuolloin lentoja ja laittaa kaikki tulijat karanteeniin. Nythän asia ei toimi vieläkään. Siis kahden kuukauden jälkeenkään. Nyt lentoasema toimii ikään kuin linkona, josta virusta levitetään ympäri maata. Tälle ei ole haluttu tehdä mitään.

Toiseksi, hieman ennen 28min Finavian johtaja Ulla Lettijeff vakuuttaa, että "olemme tosi huolissaan, valtavan, valtavan huolissaan mitä maailmalla on tapahtunut, ja pyrimme kaikin mahdollisin tavoin estämään viiruksen leviämisen". Vakuuttelu huolissaan olemisesta ei ole toimenpide. Pyrkimys viruksen estämiseen kaikin mahdollisin tavoin kuulostaa omituiselta, kun matkustajien mukaan käytännössä mitään rajoituksia, testejä tai välttämättä edes ohjeistuksia ei ole. Toisten mukaan tekstiviestejä on tullut viikko matkalta paluun jälkeen. Jokainen voi mennä vaikka täyteen ahdetuilla julkisilla kaupan kautta baariin. THL:n Salminen siirsi vastuun Finavialle, Trafille ja Tullille. Finavia toimii ilmeisesti THL:n ohjeistuksilla, joita ei ilmeisesti ole tai ne ovat vakavasti puutteellisia.

Kolmanneksi jää vaikutelma, ettei toimittaja juurikaan tenttaa THL:n ns asiantuntijaa. Lukuisat poliitikot ovat joutuneet huomattavasti kovempaan ruuviin. Nyt kyse on kuitenkin ihmishengistä ja vuosikymmenten kovimmasta tilanteesta maailmanlaajuisesti.

Neljänneksi lähetyksen loppupuolella, tiedotustilaisuuden jälkeen edustaja Tavio kiinnittää huomiota siihen, että lehdistötilaisuus oli melkoista pehmoilua. Rajoitusten pitäisi olla yksiselitteisiä ja niiden rikkomisesta pitäisi rangaista. Ja juuri lentokenttätilanteeseen. Ja eritoten siihen, että jos on tullut ilmi epäkohta, niin siihen pitäisi puuttua heti. Eikä niin, että jatketaan ja jatketaan viikosta toiseen fundeeraamista, korjaamatta prosessin virheitä. Toimittaja tuntui keskeyttävän Tavion, kun hän alkoi kritisoida sitä, ettei hengityslaitteiden lukumäärästä saa mitään selvää mistään. Edustajan Kurvisen mielestä ei saisi puhua fundeeraamisesta, kun on tehty rajoituksia. Mutta eihän esimerkiksi lentokenttätilannetta voida korjata, ellei siitä saa edes puhua. Huomion kiinnittäminen yksittäiseen termiin on täysin säälittävää.

En halua kuulostaa ylettömän negatiiviselta, mutta tuntuu, että ns asiantuntijat lähinnä toistavat tai pahentavat johdonmukaisesti virheitä virheiden perään. Tässä asian hoidossa on jotain todella pahasti pielessä. Monta hyvääkin toimea on tehty, mutta on myös paljon näennäistoimia, eikä ilmeisiä juurisyitä ilmeisesti aiotakaan hoitaa. Kuten esimerkiksi juuri tuo lentokenttätilanne. Omituista, että tahot, joiden keskeiset arviot ovat olleet kuukausia johdonmukaisesti pielessä, päästetään studioihin kertomaan valheita. Ja ilmeisesti päättäjien päätöksentekoprosessi nojaa edelleen THL:ään. Surullinen case, kun tässäkin ketjussa monilla näyttää olevan enemmän kompetenssia kuin ns asiantuntijoilla. En uskalla kuvitella mikä tilanne on kahden, kolmen kuukauden kuluttua.

Ei sanonut ettei matkustaminen liittyisi leviämiseen. Sanoi, että on väärinkäsitys, että se liittyisi ennusteen muuttumiseen. Myöhemmin kertoi sitten miksi ennustetta on muutettu.

Lentoasemalle on materiaalia toimitettu jo ensimmäisen kerran tammikuussa (eilen uutisoitu). Miksi se ei ole päätynyt kuin pariin infotauluun on kysymys, johon Salmisella ei ollut muuta vastausta kuin se, että siellä on niin paljon toimijoita, että helposti hämärtyy kenen vastuulla mikäkin on.
Heti aluksi totesi, että THL:n vastuulla on olla neuvova organisaatio; heidän homma ei ole mitään infopisteitä perustella.

Viimeiseen kohtaan, kaikki nuo kovempien toimien vaatimukset tässä vaiheessa on poliittista peliä ennen kuin on nähty saadaanko näitäkään läpi perustuslakivaliokunnassa. Jotta perustuslakivaliokunnassa perusoikeuden rajoittaminen voi mennä läpi, on sen perustuttava johonkin toiseen perusoikeuteen (oikeus elämään ja terveyteen), on pystyttävä perusteluissa osoittamaan, että mikään lievempi toimenpide ei riitä, ja että se on tarkasti rajattu vain sinne, missä se on aivan välttämätön.
Ei ole itsestäänselvää, että nämä nyt esitetytkään menevät läpi tällaisenaan, mutta ainakaan laajemmat eivät menisi ellei näitä saada toteutettua ensin. Koska Tavio on taustaltaan juristi, hän kyllä tietää sen. Eli on aivan selvää politikointia hänen kohdallaan.
 
Viimeksi muokattu:
Mites toi nyt käytännössä menee, jos kuuluu riskiryhmään mutta on töissä vaikka sitten kaupan kassalla tai vastaavassa paikassa, onko vaan toivottava parasta selviytymisen kannalta? Tuskin tuohon saa millään perusteella saikkuakaan.
(meidän) Sairaanhoitopiiri ei näe asiassa ongelmaa, riskiryhmäläiset voi kaikkia edelleen hoitaa.
 
Näistä viranomaisporukoista tulee vaikutelma teoreetikoista, joilla ei ole ollut tarpeeksi käsitystä ihmisten normaalista käyttäytymisestä. Luulivat varmaan, että kehoitukset, suositukset ja käsienpesuohjeet olisi riittänyt. Sitten kun menee "kentälle", niin se todellisuus on jotain muuta.
 
Voiko joku selittää minulle laskutavoista kun Coronan kuolleisuuden pidetään olevan siellä jossain 2-3% paikkeilla maailmanlaajuisesti, mutta closed cases tilastoja katsottaessa kuolleisuus oli eilen 15.71%? Coronavirus Update (Live): 471,802 Cases and 21,297 Deaths from COVID-19 Virus Outbreak - Worldometer

Eikös kuolleisuus pitäisi nimenomaan katsoa tuosta closed cases tilastosta eli loppuun asti läpi viedyistä tapauksista joissa on tapahtunut joko parantuminen tai kuolema?
Kyllä, sen jälkeen kun epidemia on ohi. Nyt kun epidemia on päällä niin asia on täysin eri. Tähän tautiin pääsääntöisesti kuollaan viikossa-parissa, mutta parantuminen (=virusvapaat testit) kestää lievissäkin tapauksissa huomattavasit pidempään. Lisäksi on vielä mysteeri, paljonko on tapauksia joita ei koskaan testata. THL arvioi viikko sitten että Suomessakin voi olla 20-30 kertaa enemmän kuin havaitut.
 
Voiko joku selittää minulle laskutavoista kun Coronan kuolleisuuden pidetään olevan siellä jossain 2-3% paikkeilla maailmanlaajuisesti, mutta closed cases tilastoja katsottaessa kuolleisuus oli eilen 15.71%? Coronavirus Update (Live): 471,802 Cases and 21,297 Deaths from COVID-19 Virus Outbreak - Worldometer

Eikös kuolleisuus pitäisi nimenomaan katsoa tuosta closed cases tilastosta eli loppuun asti läpi viedyistä tapauksista joissa on tapahtunut joko parantuminen tai kuolema?

Jätettäisiin siis tartunnan saaneet ja edelleen hoidossa olevat huomioimatta? Ei kai se nyt ihan noin mene,
 
Mites toi nyt käytännössä menee, jos kuuluu riskiryhmään mutta on töissä vaikka sitten kaupan kassalla tai vastaavassa paikassa, onko vaan toivottava parasta selviytymisen kannalta? Tuskin tuohon saa millään perusteella saikkuakaan.
Itsekkin riskiryhmään kuuluvana (1. diabetes) ja myymälässä työskentelevänä olen tätä miettinyt. Omassa tapauksessa en ole missään isossa ketjussa töissä vaan liike on sen verran pieni että myymälän toimivuus normaalisti on itsestäkin kiinni kun kolleegoita ei ole montaa saatavilla. Pomolle en voi vaan soittaa ja pyytää vapaata vaikka mieli tekisi. Töihin en haluaisi mennä koska pelottaa samperisti tää tauti ja mahdolliset loppuelämäänkin vaikuttavat oireet mutta muuta en voi.

Tuota riskiryhmäläisyyttä heitellään aika paljon. Nyt kuitenkin kannattaisi senkin kanssa hieman pitää malttia. Jos on yksi perussairaus ja sekin hyvässä hoitotasapainossa, niin riski ei ole sellainen, että tämän koronan takia pitäisi olla niin huolissaan, että pitäisi jäädä töistä pois. Ymmärrän, että se oma koettu huoli on todellinen, mutta kannattaisi myös miettiä, että mistä se huoli oikeasti kumpuaa. Elämä on täynnä riskejä.

Koska THL:n ohjeistusta täällä tuskin uskotaan, niin kaivelin esim. tuo diabeteksen osalta ohjeistusta muualta. American Diabetes Association sanoo seuraavaa:

People with diabetes do face a higher chance of experiencing serious complications from COVID-19. In general, people with diabetes are more likely to experience severe symptoms and complications when infected with a virus.
If diabetes is well-managed, the risk of getting severely sick from COVID-19 is about the same as the general population.

NHS (UK:n julkinen terveydenhuolto) ei puolestaan ohjeissaan edes mainitse erikseen diabetesta:

Coronavirus can make anyone seriously ill, but there are some people who are at a higher risk.
For example, you may be at high risk from coronavirus if you:
- have had an organ transplant
- are having certain types of cancer treatment
- have blood or bone marrow cancer, such as leukaemia
- have a severe lung condition, such as cystic fibrosis or severe asthma
- have a condition that makes you much more likely to get infections
- are taking medicine that weakens your immune system

- are pregnant and have a serious heart condition
 
Voiko joku selittää minulle laskutavoista kun Coronan kuolleisuuden pidetään olevan siellä jossain 2-3% paikkeilla maailmanlaajuisesti, mutta closed cases tilastoja katsottaessa kuolleisuus oli eilen 15.71%? Coronavirus Update (Live): 471,802 Cases and 21,297 Deaths from COVID-19 Virus Outbreak - Worldometer

Eikös kuolleisuus pitäisi nimenomaan katsoa tuosta closed cases tilastosta eli loppuun asti läpi viedyistä tapauksista joissa on tapahtunut joko parantuminen tai kuolema?
Siitä tulee eri luku, koska siinä näkyy vain ne, jotka ovat ylipäätään hakeutuneet hoitoon. Mittareita on ainakin neljä.

Se sinun closed cases lukusi on kuolleisuus hoitoa saaneista.
Kuolleisuus sairastuneista. (Sisältää kotona sairastavat + terveydenhuollossa hoitoa saaneet.)
Kuolleisuus diagnosoiduista. (Sisältää testillä diagnosoidut, jotka eivät oireisia + kotona sairastavat + terveydenhuollossa hoitoa saaneet.)
Kuolleisuus väestötasolla. (Sisältää kaikki edelliset + kuoleman jälkeisissä tutkimuksissa löytyneet.)

Kaikki antavat siis vähän erilaista informaatiota ja sisältävät eri määrän arviota, sairastuvuus ilman testiä ja diagnoosia on aina vain arvio.
 
Mua alkais kyllä enemmän epäilyttään, onko se myyjä joku tautinen tai sitten onko kaupassa joku kohonnut tartuntariski tms. En välttämättä menis ellei itelläkin ole ns. suojaus kunnossa.

En oo tähän päivään mennessä muuten vielä Pirkanmaalla nähnyt vasta kun yhden muijan maski naamalla jo pari viikkoa sitten, sekä yhden nuoremman sällin toissapäivänä jolla oli kertishanskat kädessä. Aasialaisia lukuunottamatta siis.

Joko siellä Uudellamaalla näkyy noita maskeja yms. ihan yleisesti?

Kyllähän tuosta sellainen fiilis tulisi, että onko koko henkilökunta sairaana.... Niitä maskeja ei siis tosiaan suositella käytettäväksi ellei ole itse tartuttava. Se, että niitä käyttää "kaikki kiinalaiset" ei ole mikään peruste maskien käyttämiselle. Tuossa kun selailin WHO:n usein kysyttyjä kysymyksiä, niin tuli tämä maskiasiakin vastaan:

Should I wear a mask to protect myself?
Only wear a mask if you are ill with COVID-19 symptoms (especially coughing) or looking after someone who may have COVID-19. Disposable face mask can only be used once. If you are not ill or looking after someone who is ill then you are wasting a mask. There is a world-wide shortage of masks, so WHO urges people to use masks wisely.
 

Kenties hälyttävimpänä huomiona noin 28min jälkeen THL:n Salminen toteaa, ettei matkustaminen liity viruksen leviämiseen. Kyse on hänen mukaansa jonkinlaisesta aika isosta väärinkäsityksestä. Näin minä ja monet muutkin ymmärsivät Salmisen tarkoittavan.
Tosin toimittajan kysymys ja Salmisen vastaus olivat jokseenkin epäselvästi muotoiltuja. Mikäli ymmärsin oikein, on kyse THL:n ilmiselvästä valehtelusta.

Ainakin kaksi kuukautta on ollut tiedossa tämä viruksen leviämisherkkyys sekä että lentoasema on aivan keskeinen leviämisen juurikohta, johon Suomen pitää vaikuttaa. Aivan äärimmäisen keskeistä olisi ollut rajata jo tuolloin lentoja ja laittaa kaikki tulijat karanteeniin. Nythän asia ei toimi vieläkään. Siis kahden kuukauden jälkeenkään. Nyt lentoasema toimii ikään kuin linkona, josta virusta levitetään ympäri maata. Tälle ei ole haluttu tehdä mitään.

Toiseksi, hieman ennen 28min Finavian johtaja Ulla Lettijeff vakuuttaa, että "olemme tosi huolissaan, valtavan, valtavan huolissaan mitä maailmalla on tapahtunut, ja pyrimme kaikin mahdollisin tavoin estämään viiruksen leviämisen". Vakuuttelu huolissaan olemisesta ei ole toimenpide. Pyrkimys viruksen estämiseen kaikin mahdollisin tavoin kuulostaa omituiselta, kun matkustajien mukaan käytännössä mitään rajoituksia, testejä tai välttämättä edes ohjeistuksia ei ole. Toisten mukaan tekstiviestejä on tullut viikko matkalta paluun jälkeen. Jokainen voi mennä vaikka täyteen ahdetuilla julkisilla kaupan kautta baariin. THL:n Salminen siirsi vastuun Finavialle, Trafille ja Tullille. Finavia toimii ilmeisesti THL:n ohjeistuksilla, joita ei ilmeisesti ole tai ne ovat vakavasti puutteellisia.

Kolmanneksi jää vaikutelma, ettei toimittaja juurikaan tenttaa THL:n ns asiantuntijaa. Lukuisat poliitikot ovat joutuneet huomattavasti kovempaan ruuviin. Nyt kyse on kuitenkin ihmishengistä ja vuosikymmenten kovimmasta tilanteesta maailmanlaajuisesti.

Neljänneksi lähetyksen loppupuolella, tiedotustilaisuuden jälkeen edustaja Tavio kiinnittää huomiota siihen, että lehdistötilaisuus oli melkoista pehmoilua. Rajoitusten pitäisi olla yksiselitteisiä ja niiden rikkomisesta pitäisi rangaista. Ja juuri lentokenttätilanteeseen. Ja eritoten siihen, että jos on tullut ilmi epäkohta, niin siihen pitäisi puuttua heti. Eikä niin, että jatketaan ja jatketaan viikosta toiseen fundeeraamista, korjaamatta prosessin virheitä. Toimittaja tuntui keskeyttävän Tavion, kun hän alkoi kritisoida sitä, ettei hengityslaitteiden lukumäärästä saa mitään selvää mistään. Edustajan Kurvisen mielestä ei saisi puhua fundeeraamisesta, kun on tehty rajoituksia. Mutta eihän esimerkiksi lentokenttätilannetta voida korjata, ellei siitä saa edes puhua. Huomion kiinnittäminen yksittäiseen termiin on täysin säälittävää.

En halua kuulostaa ylettömän negatiiviselta, mutta tuntuu, että ns asiantuntijat lähinnä toistavat tai pahentavat johdonmukaisesti virheitä virheiden perään. Tässä asian hoidossa on jotain todella pahasti pielessä. Monta hyvääkin toimea on tehty, mutta on myös paljon näennäistoimia, eikä ilmeisiä juurisyitä ilmeisesti aiotakaan hoitaa. Kuten esimerkiksi juuri tuo lentokenttätilanne. Omituista, että tahot, joiden keskeiset arviot ovat olleet kuukausia johdonmukaisesti pielessä, päästetään studioihin kertomaan valheita. Ja ilmeisesti päättäjien päätöksentekoprosessi nojaa edelleen THL:ään. Surullinen case, kun tässäkin ketjussa monilla näyttää olevan enemmän kompetenssia kuin ns asiantuntijoilla. En uskalla kuvitella mikä tilanne on kahden, kolmen kuukauden kuluttua.

Tämä karanteeniasia ei ole ollenkaan niin yksinkertainen kuin voisi kuvitella. Pelkästään kun mietttii minkälaiset määrät sitä porukkaa sieltä tulee, oma hattuveikkaus on 10 000 maahantulijaa päivässä. Löytyisikö tähän lukuja joltain? Täällä monet ovat vaatineet kuinka tulisi "laittaa kaikki tulijat karanteeniin". Mitä sillä tarkalleen tarkoitetaan? Ohjeistus omaehtoisesta karanteenistahan on voimassa jo. Olisiko se jonnekkin muualle kuin kotiin? Jollakin muulla kuin julkisella liikenteellä? Ymmmärrättekö millaisia resursseja tälläinen vaatisi?
 
Mua alkais kyllä enemmän epäilyttään, onko se myyjä joku tautinen tai sitten onko kaupassa joku kohonnut tartuntariski tms. En välttämättä menis ellei itelläkin ole ns. suojaus kunnossa.

En oo tähän päivään mennessä muuten vielä Pirkanmaalla nähnyt vasta kun yhden muijan maski naamalla jo pari viikkoa sitten, sekä yhden nuoremman sällin toissapäivänä jolla oli kertishanskat kädessä. Aasialaisia lukuunottamatta siis.

Joko siellä Uudellamaalla näkyy noita maskeja yms. ihan yleisesti?
Muutamalla olen nähnyt maskin, hanskallisia näkyy joka kauppareissulla.
 
Kyllä, sen jälkeen kun epidemia on ohi. Nyt kun epidemia on päällä niin asia on täysin eri. Tähän tautiin pääsääntöisesti kuollaan viikossa-parissa, mutta parantuminen (=virusvapaat testit) kestää lievissäkin tapauksissa huomattavasit pidempään. Lisäksi on vielä mysteeri, paljonko on tapauksia joita ei koskaan testata. THL arvioi viikko sitten että Suomessakin voi olla 20-30 kertaa enemmän kuin havaitut.

Varmastikin juu, mutta myös kuolleiden määrää on epäilty monessa lähteessa olevan huomattavasti enemmän kuin on ilmoitettu, varsinkin Kiinassa. Eli ne vähän niinkuin kompensoi toisiaan ja tekee closed cases laskennasta jälleen tarkempaa.

Mutta todellisuus on varmaan jostain sen virallisen parin prosentin ja closed cases kuolleiden välistä.
 
Tämä karanteeniasia ei ole ollenkaan niin yksinkertainen kuin voisi kuvitella. Pelkästään kun mietttii minkälaiset määrät sitä porukkaa sieltä tulee, oma hattuveikkaus on 10 000 maahantulijaa päivässä. Löytyisikö tähän lukuja joltain? Täällä monet ovat vaatineet kuinka tulisi "laittaa kaikki tulijat karanteeniin". Mitä sillä tarkalleen tarkoitetaan? Ohjeistus omaehtoisesta karanteenistahan on voimassa jo. Olisiko se jonnekkin muualle kuin kotiin? Jollakin muulla kuin julkisella liikenteellä? Ymmmärrättekö millaisia resursseja tälläinen vaatisi?

Kotikaranteeni on varmasti ihan riittävä ja ok, mutta se ei ole ok, että sinne kotikaranteeniin matkustetaan julkisilla kulkuneuvoilla eli junalla, bussilla, jatkolennolla. Eli minusta maahan palaajat voisi viranomaistoimintana kuljetella kotiin. Nyt palaajat saavat vain ohjeen välttää julkisten käyttöä, mutta käytännössä ei ole muita keinoja päästä pois lentokentältä ja kotiinsa eri puolille Suomea kuin juurikin ne julkiset muitten matkustajien parissa tartuttelemassa. Jaettaisiin edes maskit kaikille ja velvoitettaisiin niiden käyttämiseen kotimatkan ajan.
 
lentokentistä ja lentämisestä muutama sana.

2-3 viikkoa sitten olin useammallakin lentokentällä. Huomio kiinnityi esimerkiksi Helsinki-vantaalla Finnairin Loungessa siihen ettei ollut käsidesiä ennen ruokalinjaa tai sisääntullessa tilaan eikä ihmisiä ohjeistettu pesemään käsiä.

Heathrown lentokentällä oli asiat hoidettu paremmin, käsidesiä oli saatavilla.

Seurasin ihmisten toimintaa epidemia aikana. Otetaan ilmaisia sämpylöitä kätösiin ja sitten heitetään ne takaisin kun tekikin sipsiä mieli.

Yksi suomalainen pukumies pyyhkäisi sormella puurolautasen reunasta puuron ja nuolaisi sormen puhtaaksi ja jatkoi ruokalinjall kulkemista.

Lisäksi finnair lennätti vajaita koneita vielä silleen, että autocheckineillä oli heitetty ihmiset ihan toisten viereen vaikka oli tyhjiä penkkirivejä noin 70pinnaa koneesta.
 
Viimeksi muokattu:
Yksi suuri murhe tässä koko hommassa on ainakin nämä lomalta palaajat jotka eivät noudata karanteenia millään tavalla ja saattavat levittää virusta hyvinkin laajalle, paljonkohan on pelkästään niitä ihmisiä jotka palaavat Espanjasta kakkoskodistaan takaisin Suomeen? Jännä kyllä miten muissa Euroopan maissa ihmisiä sakotellaan ja rangaistaan tuntuvasti kun taas Suomessa vaan heristellään sormea ja levitellään käsiä kun pitäisi toimia.
 
WHO:n mukaan maskin käyttö ei ole suotavaa jos sinulla ei ole oireita.
'If you are not ill or looking after someone who is ill then you are wasting a mask'
Miksiköhän pitää sitten olla 2m turvaväli?

Noita vaan pitää lukea rivien välistä. "Wasting a mask" tarkoittaa tässä sitä, että ns. moraalisesti se kyseinen maski saisi parempaa käyttöä jollain hoitsulla tai lääkärillä, ainakin niin kauan kun niistä jossain on pulaa.
 
Heti lähetyksen alussa keskusteltiin siitä onko THL:n lepsu kanta maahan palaavien testaamisessa, karanteeniin laitossa ja kotiin pääsyssä vaikuttanut sairastuneiden määrään, etenkin kun ovat lähtiessään mahdollisesti sairaana käyttäneet julkista liikennettä siirtyessään kotiin, THL väitti että ei ole jota varmasti monikin viruksen herkän tarttuvuuden tietävä osaa pitää suorana valehteluna, sillä varmasti on vaikuttanut. Tämän tarkkaa paikkaansapitävyyttä on mahdotonta enää sanoa, mutta hyvin todennäköisesti on vaikuttanut.

Tuossa taidettiin puhua julkisuudessa olleista väitteistä, joiden mukaan THL olisi yllättynyt ulkomailta palanneiden määrästä ja siksi olisi muuttanut arviotaan sairastuneista. Edustaja totesi, että ei pidä paikkaansa: matkustajien palaaminen Suomeen ei ole vaikuttanut siihen, että arviota sairaiden määrästä on rukattu ylöspäin. En kokenut, että hän olisi väittänyt, ettei matkustajien palaaminen ja julkisilla reissaaminen vaikuttaisi leviämiseen.

Mutta jos katsoin väärää kohtaa, niin kerro ihmeessä, mitä kohtaa tarkoitit niin tajuan.

Sen jälkeen keskusteltiin siitä miksi tämä uusin erä epidemia-alueilta tulleita päästettiin taas testaamatta, eli mahdollisesti sairaana kotiin käyttäen julkista liikennettä. Tässä THL pomo siirsi vastuun lentokentälle/lentokentän vastuuhenkilölle, vaikka juuri aikaisemmin selitti että Finavia jne. järjestöt toimivat THL:n ohjeistuksen mukaan.. Tässä katson että THL kiersi vastuutaan.

En ymmärrä oikein tätä. Jos THL on ohjeistanut Finaviaa ja lentoyhtiöitä ajoissa ja Finavia ja lentoyhtiöt eivät tee mitään, eikä THL voi mitään tehdä niiden puolesta, niin miten tämä on THL:n vika ja vastuunpakoilua? Toki ei ole tietoa, miten ja milloin ja kuinka tiukasti THL on ohjeistanut, mutta kyllä Finavialla ja lentoyhtiöillä on tietoa ja vastuu asioista. Onhan se nyt perkele, että kohta on huhtikuu ja THL:n pitää kädestä pitäen tulla tekemään asioita?
 
WHO:n mukaan maskin käyttö ei ole suotavaa jos sinulla ei ole oireita.
'If you are not ill or looking after someone who is ill then you are wasting a mask'
Miksiköhän pitää sitten olla 2m turvaväli?

Maskeja on erilaisia, mutta jos puhutaan normaaleista kertakaäyttöisistä FFP3 maskeista, niin tuo jos olet tartuttava pidä maskia ohje on ihan pelleilyä. Kaikissa FFP3 maskeissa jotka on tullut vastaan löytyy ulospuhallusta varten räppänä, eli suodattaa sisäänhengityksen ja ulospuhallus menee pääasiassa suodattamatta ulos tuon räppänän kautta. Eli suojaa käyttäjää, ei suojaa muita käyttäjältä. nuo girurgiset yms maskit on erikseen, mutta ne ei taas käytänössä suojaa tarpeeksi tuon kokoiselta virukselta
 
Varmastikin juu, mutta myös kuolleiden määrää on epäilty monessa lähteessa olevan huomattavasti enemmän kuin on ilmoitettu, varsinkin Kiinassa. Eli ne vähän niinkuin kompensoi toisiaan ja tekee closed cases laskennasta jälleen tarkempaa.

Mutta todellisuus on varmaan jostain sen virallisen parin prosentin ja closed cases kuolleiden välistä.
Kuolleiden määrän on epäilty olevan enemmän kuin ilmoiteettu, mutta tartuntojen määrän tiedetään olevan enemmän kuin ilmoitettu. Sehän on itsestäänselvää, että jokainen oireeton tai vähäoireinen potilas ei ole testiin hakeutunut/päässyt. Eli se on selvää, että kuolleisuus kaikista tartunnoista on nimenomaan pienempi, kuin vahvistetuista tartunnoista (toki vahvistettujen tartuntojen luku voi nousta tai laskea, riippuen siitä miten sairauscaset, mutta myös testaus etenee). Asiantuntijarviothjan on ollut luokkaa 0,05 % - 1 % (joka on sekin todella leveä haitari, eli kukaan ei tiedä).
 
Tämä karanteeniasia ei ole ollenkaan niin yksinkertainen kuin voisi kuvitella. Pelkästään kun mietttii minkälaiset määrät sitä porukkaa sieltä tulee, oma hattuveikkaus on 10 000 maahantulijaa päivässä. Löytyisikö tähän lukuja joltain? Täällä monet ovat vaatineet kuinka tulisi "laittaa kaikki tulijat karanteeniin". Mitä sillä tarkalleen tarkoitetaan? Ohjeistus omaehtoisesta karanteenistahan on voimassa jo. Olisiko se jonnekkin muualle kuin kotiin? Jollakin muulla kuin julkisella liikenteellä? Ymmmärrättekö millaisia resursseja tälläinen vaatisi?

10 000, siis noin 50 lentokoneellista päivässä. En jaksa uskoa tämmöisiin paluumääriin.
 
Klo 9:30 Poliisin tiedotustilaisuus Uudenmaan liikkumisrajoitusten järjestelyistä:


Itse olen tällä hetkellä mökilläni kilometrin päässä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajasta. Voin tehdä kuvareportaasin valvontapisteistä ja avoimiksi jääneistä teistä heti kun sulku on aloitettu.

Kuvien paikkatietoja en kerro, ettei näitä mitä ilmeisimmin valvomattomiksi jääviä hiekkateitä tulla hyödyntämään laittomiin tarkoituksiin.

Laskin pelkästään kymmenen kilometrin matkalta 5 rajan ylittävää tietä. 1 kantatie, 1 iso soratie, 2 henkilöautolla ajettavaa pikkuhiekkatietä ja 1 jeeppireitti. Kohta nähdään kuinka tiukka sulusta tulee, eli mitä jätetään vahtimatta.
Meinaatko, että viranomaisilla tai ylipäätään kenelläkään muulla kuin sinulla ei ole karttaa käytettävissä?

Eiköhän se riitä, että laitetaan kaikki päätiet kiinni ja lopuille sanotaan että tulee sapiskaa, jos niitä hyödyntää ilman lupaa. Varmaan 95% ihmisistä noudattaa tuota ja se lienee ihan riittävä tässä tilanteessa.
 
En ymmärrä oikein tätä. Jos THL on ohjeistanut Finaviaa ja lentoyhtiöitä ajoissa ja Finavia ja lentoyhtiöt eivät tee mitään, eikä THL voi mitään tehdä niiden puolesta, niin miten tämä on THL:n vika ja vastuunpakoilua? Toki ei ole tietoa, miten ja milloin ja kuinka tiukasti THL on ohjeistanut, mutta kyllä Finavialla ja lentoyhtiöillä on tietoa ja vastuu asioista. Onhan se nyt perkele, että kohta on huhtikuu ja THL:n pitää kädestä pitäen tulla tekemään asioita?

Tämä THL vs. Finavia on tosiaan kuin jostain sketsistä. Missä tahansa normaalissa työpaikassa kun on jokin projekti/incidentti päällä, niin kerätään muutama avainhenkilö ja vastuutetaan tehtäviä että kuka tekee mitäkin. Jos on epäselvää että "kenelle kuuluu", niin sitten keskustellaan ja täsmennetään että kuka tekee mitäkin ja valvotaan että tulee tehtyä. Se että valtion viranomaiset ei tähän kykene edes usean kuukauden aikavälillä ja "major incident" tilanteessa, kertoo millainen pilipaliporukka siellä on tätä operatiivisesti johtamassa.
 
nuo girurgiset yms maskit on erikseen, mutta ne ei taas käytänössä suojaa tarpeeksi tuon kokoiselta virukselta

Eiköstä kirurgisten maskien idea ole että ne pysäyttää esim. syljen jonka mukana ne virukset leviävät? Pelkän hengitysilman välityksellähän tuon ei tällä hetkellä uskota leviävän, ainakaan mitenkään suurissa määrin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 403
Viestejä
4 494 522
Jäsenet
74 205
Uusin jäsen
tuhkaluukku

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom