Onkohan tuossa todellakin joku italialainen kulttuuripiirre taustalla? Meinaan jos kuolonuhrien keski-ikä on 80 vuotta ja niiden joilla on todettu tartuna mediaani-ikä on jossain 65 paikkeilla niin tuo leviää kuin kulovalkea vanhusten joukossa. Kyseessä on kuitenkin maa jossa aivan käsittämätön määrä 18-35 vuotiasta asuu vielä vanhempiensa luona niin toi voi hyvinkin ruokkia tuota epidemiaa vanhusten joukossa, etenkin jos noiden alle 35 vuotiaiden vanhemmat ovat vielä lähes yhtä läheisissä tekemisissä omien vanhempiensa kanssa.
Varmasti monta eri tekijää:
- Kulttuurin sosiaalisuus + mainittu nuorten asuminen vanhempien kanssa
- Väestön korkea keski-ikä (toiseksi korkein maailmassa)
- Väestötiheys
- Röökaus
- Ajoitus (epidemia iski sinne ensin, vastoin joidenkin itkuja täällä, niin muut maat reagoivat suhteessa epidemiaan aikaisemmin)
- Tietysti jos Suomeen vertaa niin väestömäärä
- x kpl muita tekijöitä
Prosenttuaalista kuolleisuutta selittää aivan varmasti sekin, että lieväoireisia ei todellakaan ehditä testata, jostain juuri luin Italialaisen lääkärin arvion, että todellinen tartuntamäärä olisi yli satakertainen (niinkuin lähes varmasti onkin, kun katsoo kuolleisuutta verrattuna suurinpaanosaan muista alueista).
Toki näennäiseen kuolleisuuteen Suomessakin on yksi isoimmista tekijöistä testaus, mitä enemmän lieväoireisia testataan sitä pienemmäksi vahvistettujen tapausten kuolleisuus laskee. Västötason kuolleisuuteen (mikä on se oleellinen asia) näillä tietenkään ei ole väliä, jos ei lasketa mahdollisia toimenpiteitä testitulosten perusteella.
Suomelle hyvää lupaa tietysti myös alhainen kuolleisuus influenssaan ja keuhkokuumeeseen, varsinkin kun tämä ei selity meidän keskimääräistä pienemmällä influenssarokotuskattavuudella, vaan takana on jotain muuta. Toki se ei ole varmaa, että sama pätee koronaan, mutta hyvä merkki tämä silti on.